VAROKAA

JOOGAA!

Sahaja Yoga
Huone on täynnä aivan tavallisen näköisiä ihmisiä, arkivaatteissaan, kuka tulossa mistäkin. He istuvat tuoleillaan ja katselevat huoneen etuosaan, jossa luennoitsija alkaa pian puhua.

Luennoitsija, tai “proggiksen pitäjä“, kuten liikkeeseen kuuluvat häntä nimittävät, alkaa joogan esittelyn jälleen kerran alusta; taas on muutama uusi tullut tilaisuuteen mukaan.

Hän kertoo Sahaja Yogan perustajasta muutaman pääasian (Shri Mataji Nirmala Devi, intialainen nainen, syntynyt 21.3.1923, asunut lapsena Mahatma Gandhin yhteisössä, aloittanut Sahaja Yogan opettamisen Lontoossa 1970-luvulla). Perustajan kuva on pöydällä luennoitsijan edessä.

Luennoitsija jatkaa esittelemällä ihmisen hienorakenteen. Seinällä roikkuu kuva risti-istunnassa olevasta ihmishahmosta, jonka sisään on piirretty kolme energiakanavaa ja seitsemän chakraa eli energiakeskusta. Alimman chakran yläpuolella on kolmio ja kolmion sisässä spiraali. Spiraali esittää uinuvassa tilassa olevaa kundalini-voimaa, joka Sahaja Yogan avulla voidaan herättää, niin että se kulkee keskimmäistä energiakanavaa ylös ja lävistää ylimmän chakran. Ennen tätä tapahtumaa ihmisen on vaikeaa, ellei mahdotonta olla tasapainon tilassa. Hän toimii ainoastaan oikeanpuoleisen, aktiivisen, tulevaisuuteen suuntautuvan kanavansa tai vasemmanpuoleisen, passiivisen, menneisyyteen suuntautuvan kana-vansa voimalla. Kun kundalini-voima nousee ja ihminen saa “itse-oivalluksensa“, hän alkaa elää nykyhetkessä.

Luennoitsija kertoo, kuinka aikaisemmin joogit meditoivat vuosikymmeniä ankarissa oloissa ja vasta sitten heidän kundalininsa nousi – jos nousi. Shri Mataji Nirmala Devin kehittämän menetelmän ansiosta nyt on kuitenkin mahdollista aloittaa siitä, mikä aiemmin oli etsinnän päämäärä.

Kundalinin nousun myötä ihmisen hienorakenne alkaa puhdistua. Sairaudet paranevat, riippuvuuksista pääsee eroon. Chakrat alkavat heijastaa puhtaita ominaisuuksiaan ihmiseen: viattomuutta, luovuutta, rauhaa, tyytyväisyyttä, rakkautta, iloa, oikeanlaista ilmaisukykyä, anteeksiantoa. Kundalinin nousun voi tunnistaa siitä, että päälaella ja käsissä tuntuu viileä tuuli. Ihminen myös saavuttaa “ajatuksettoman tietoisuuden“.

Luennoitsija pyytää lähellään istuvaa naista vetämään meditaation. Tämä nousee ja ryhtyy selittämään, millä tavalla kundalini-energia herätetään. Kyseessä on lyhyt meditaatioharjoitus, jossa oikea käsi asetetaan eri chakrojen päälle vasemman levätessä polvella, kämmen Shri Matajin kuvaa kohti. Chakroille toistetaan erilaisia “vahvistuslauseita“, joista viimeinen kuuluu: “Shri Mataji, anna minulle itseoivallukseni.“ Tämän jälkeen kundalinin pitäisi olla noussut, ja meditaation vetäjä kehottaa kaikkia tunnustelemaan viileää tuulta päälaen yläpuolella.

Meditaation jälkeen katsotaan video, jossa valkoiseen sariin pukeutunut Shri Mataji puhuu. Hän kertoo, kuinka Sahaja Yogassa meistä tulee henki, joka on todellinen olemuksemme. Tulemme myös niin tietoiseksi värähtelyistä, että voimme sormenpäillämme tuntea emme vain omien vaan myös toisten ihmisten chakrojen kunnon ja korjata chakrojen viat. Tämän “värähtely-tietoisuuden“ avulla saamme myös varmoja vastauksia kysymyksiin. Hän julistaa myös, ettei Sahaja Yogasta voi maksaa mitään, sillä se on elävä prosessi.

Tämä on pääpiirteissään se tapa, millä suurin osa ihmisistä tutustuu Sahaja Yogaan. Käytyään muutamia kertoja tällaisessa tilaisuudessa, “proggiksessa“, tulokas usein kutsutaan ashramiin, joogien yhteis-asumukseen, jossa myös meditoidaan yhdessä, katsotaan Shri Matajin videoita, vaihdetaan “vaibreissoneita“ (“vibrations” — mikä tarkoittaa viileitten värähtelyitten antamista ja vastaanottamista yleensä pareittain) sekä seurustellaan teekupposten ääressä. Vähitellen tulokas sitoutuu enemmän ja enemmän ryhmään, ehkä miellyttävien meditaatiokokemusten, ehkä mukavan, myötätuntoisen seuran ansiosta. Sitä mukaa hänelle esitellään uusia asioita liikkeestä.

Mitä uusille tulokkaille ei kerrota
Sahaja Yoga saattaa alussa vaikuttaa viattomalta meditaatiokurssilta tai jopa rentoutusharjoitukselta, ja näin liikkeessä neuvotaankin se esittelemään. Uusille tulokkaille ei kerrota keskeisintä opinkappaletta: sitä, että sen perustaja on Universumin Äiti, Pyhä Henki, Jumala, joka on nyt inkarnoitunut maan päälle kaikkine voimineen. Heille sanotaan, että Sahaja Yogaa voi harjoittaa kuka tahansa uskonnollisista käsityksistään huolimatta. Jätetään kuitenkin mainitsematta, että Shri Mataji on Jeesus, Buddha, Muhammed... että hän pitää sisällään ylipäänsä kaikki tärkeät uskonnolliset hahmot.

Tulokkaille ei anneta luettavaksi Shri Matajin puheita, joissa tämä julistaa, miten sahaja-joogien pitää antautua hänelle täydellisesti tai että sahaja-joogi ei ole enää yksilö. Tulokkaille ei myöskään kerrota puja-rituaaleista, joissa Shri Matajia palvotaan ja hänen jalkojansa esittävää kuvaa pestään, parfymoidaan ja kukitetaan. Yleensä uudet jäävät myös vaille tietoa järjestetyistä avioliitoista tai Intiassa ja Italiassa sijaitsevista sisäoppilaitoksista, joihin suomalaisiakin lapsia matkustaa joka vuosi.

Tulokkaille ei myöskään kerrota, että liikkeestä eronneita kohtaavat kaikenlaiset onnettomuudet ja parantumattomat sairaudet.

Liikkeen kannattajat eivät pidä tällaista toimintaa harhaanjohtamisena. Heidän mukaansa ihmisen henki, todellinen itse, haluaa tulla Sahaja Yogaan; mutta mieli, ego usein vastustaa ja reagoi asioihin. Salaamalla asioita he ikään kuin toimivat ihmisen itsensä parhaaksi.

Sahaja Yoga ja raha
Sahaja Yoga on hyvin ristiriitainen liike. Se tekee selvän pesäeron muihin liikkeisiin arvostelemalla näitä siitä, että nämä pyytävät rahaa henkisyydestä. Henkisyydestä ei voi maksaa! Tehdään myös selväksi, ettei kukaan hyödy Sahaja Yogasta taloudellisesti. Totta onkin, että pelkät meditaatiotilaisuudet eivät maksa mitään. “Pujat“ ovat kuitenkin erittäin tärkeitä henkiselle kasvulle ja ne maksavat. Suomessa pidettävät tietysti melko vähän mutta kansainväliset, mm. Italiassa, Turkissa, Portugalissa, Venäjällä ja Intiassa järjestettävät tilaisuudet jo enemmän. Sahaja Yogien vuoden huipennus, Intian-kiertomatka, India tour, maksaa lentolippujen lisäksi noin kahdeksan tuhatta markkaa. “Pujamatkoilla“ ja Intian-matkalla asutaan hyvin alkeellisissa oloissa, isoissa halleissa, leirintäalueilla, junissa, joten ilmaa summissa on paljon. Rahaa Sahaja Yogan kassaan kertyy myös sisäoppilaitoksista, Shri Matajin puheita sisältävien videoiden ja kasettien myynnistä, joukkohäistä, ashram-maksuista, Sahaja Yoga -“sairaalasta“ Intiassa .

Varovaisesti arvioiden Sahaja Yoga tuottaa voittoa 16 000 000 - 37 000 000 markkaa vuodessa. Summassa ei ole mukana niitä lukuisia lahjoituksia, joita Shri Mataji saa, ei niitä rahoja, jotka joogit maksavat hänen matkakassaansa, ei niitä kalliita lahjoja, jotka joogit hänelle antavat (ja jotka hän on usein itse valinnut), ei myyntivoittoja musiikkikaseteista ja -videoista, kirjoista, valokuvista ynnä muista oheistuotteista.

Minne nämä valtavat rahavirrat oikein menevät? Tämä kysymys saattaa helposti tulla mieleen, ja vastauksena on usein epämääräinen: “kansainvälisiin projekteihin“, “projekteihin Intiassa“ tai “Sahaja Yogan toimintaan Itä-Euroopassa“. Totuus on kuitenkin, että harva tietää minne rahat menevät, ja jo pitempään liikkeessä olleiden ei odoteta moisia kysyvänkään. Ihmettelemällä asiaa paljastaa vain oman kehittymättömyytensä ja kiintymyksensä materiaalisiin asioihin.

Sahaja Yoga ja sairaudet
Kaikkien sairauksien pitäisi parantua Sahaja Yogassa (Shri Mataji väittää parantaneensa jopa AIDSin). Todellisuudessa liikkeen harjoittajat sairastuvat kuten muutkin ihmiset. Sairauksien selitetään johtuvan negatiivisista voimista, kuolleista hengistä, jopa riivaajista, “possessioista“, joihin käydään käsiksi liikkeen omilla menetelmillä: meditoimalla ja tekemällä “treatmenttejä“. Treatmenteistä yksinkertaisimpia on paperin poltto, jossa paperinpalalle kirjoitetaan jokin ongelma, vedetään ongelman ympäri seitsenkertainen ympyrä myötäpäivään ja poltetaan lappu. Suosittua on myös “shoebeating“. Siinä ongelma kirjoitetaan maahan ja hakataan sitä kengällä. Myös erilaisilla mantroilla ja vahvistuslauseilla parannetaan sairauksia.

Myös kaikki henkiset ongelmat Sahaja Yoga uskoo voivansa parantaa. Treatment-kirja, opas sairauksien ja ongelmien hoidossa käytettävistä tekniikoista, neuvoo mm. lopettamaan kaikki mielenterveydellisiin ongelmiin tarkoitetut psykiatriset hoidot ja psykoterapian sekä vähentämään hitaasti lääkitystä.

Negatiiviset voimat
Negatiivisia voimia on Sahaja Yogan mukaan vähän joka puolella. Länsimainen yhteiskunta on täynnä negatiivisuutta. Sahaja-joogit suojaavatkin itsensä ennen kuin lähtevät kotoa, tekevät seitsemän suojaavaa kaarta oikealla kädellä vartalonsa ympäri. Illalla he ottavat usein jalkakylvyn, joka poistaa päivän mittaan kertyneen nega-tiivisuuden.

Liikkeen ulkopuolisia pidetään usein niin negatiivisina, ettei heitä mielellään katsota silmiin. Tätä ei tosin huomaa, sillä katse kohdistetaan yleensä silmien korkeudelle kulmakarvojen väliin.

Negatiivisuutta on Sahaja Yogan epäily ja erityisesti Shri Matajin epäily. Myös kaikki ns. puhtaitten ominaisuuksien (ilo, rakkaus, viattomuus, pelottomuus jne.) vastaiset ajatukset ja tunteet ovat negatiivisia. Puhtaassa tilassa ihminen on pelkkää iloa ja rakkautta.

Seksuaalisuus
Ajatus, joka usein esitetään varsinkin uusille tulokkaille on, että alin, seksuaalisuutta hallitseva energiakeskus tarvitsee toimiakseen normaalin seksielämän. Puhutaan kultaisesta keskitiestä: ei liian vähän eikä liian paljon seksiä. Käytännössä kuitenkin liike suhtautuu seksiin tiukan puritaanisesti: seksi on tarkoitettu vain avioliittoon. Jopa seksuaaliset halut tai ajatukset muita kuin omaa puolisoa kohtaan tuomitaan; joogien oletetaan pitävän toisiaan “siskoina ja veljinä“. Itsetyydytyskin on pahasta.

Vaikka Suomessa Sahaja Yoga ei olekaan saavuttanut jyrkintä muotoaan, täällä on käsketty ihmisiä ulos liikkeestä sillä perusteella, että he ovat seurustelleet.

Homoseksuaalisuutta liikkeessä pidetään “possessioiden“ eli riivaajien aiheuttamana epäluonnollisena tilana. Sahaja Yoga pystyy kuitenkin parantamaan tämän “sairauden“.

Mies, nainen ja avioliitto
Mies ja nainen ovat samanarvoisia vaikkakin erilaisia, uskotaan Sahaja Yogassa. Naisen oletetaan kuitenkin olevan hiljaisempi ja passiivisempi, vetäytyvän taustalle. Tässä hiljaisessa taustalle vetäytymisessä on kuitenkin oma voimansa, sillä nainen on shakti, voima, josta mies voi ammentaa.

Ei ainoa mutta ainoa täysin suositeltava tapa solmia avioliitto Sahaja Yogassa on mennä järjestettyyn liittoon. Häät pidetään Intiassa, Ganapatipulessa, Sahaja Yogan mekassa, jonne Intian-matkalle osallistuneet ovat matkan päätteeksi kokoontuneet. (Häitä on pidetty tosin muuallakin, mm. Venäjällä ja Turkissa.) Ennen matkaa avioliittoon haluavat täyttävät lyhyen lomakkeen, jossa kysytään mm. ikää, koulutusta, sairauksia, tuloja, pituutta, edellisiä suhteita. Lomakkeen lisäksi kunkin maan johtaja eli “liideri“ täyttää halukkaasta toisen lomakkeen, jota tämä itse ei näe. Nämä lomakkeet sitten matkaavat eri puolilta maailmaa Intiaan, jossa Shri Matajin valtuuttamat henkilöt valitsevat pareja, liittävät papereita yhteen. Ehkä viikkoa ennen häitä aletaan ilmoittaa julkisesti, kuka on menossa kenenkin kanssa naimisiin. Tällä lailla naimisiin menoa pidetään erittäin pyhänä tapahtumana, mutta se saattaa ruveta helposti muistuttamaan farssia: joku kuulutetaan kolmena perättäisenä päivänä ja aina eri henkilön kanssa, joku kieltäytyy ja saa uuden puolison, joku toinen kieltäytyy ja saa aikaan lähes skandaalin.

Yleinen asenne kuitenkin on, että annettu puolisoehdokas on Shri Matajin valitsema, eikä avioliitosta pitäisi kieltäytyä.

Joskus joillakuilla on vain pari tuntia aikaa tutustua toisiinsa ja päättää naimisiinmenosta ennen häitä. Jotkut joutuvat tutustumaan toisiinsa tulkin avulla.

Shri Matajin mukaan näistä avioliitoista 99 % onnistuu. Suomessa kuitenkin ainakin puolet näistä liitoista on päättynyt eroon, ja tilanne on käsittääkseni sama muissakin maissa. Tämä ei kuitenkaan tee näistä “Jumalan solmimista“ liitoista eroamista välttämättä yhtään sen helpommaksi.

Lapset
Sahaja-joogien lapset eivät ole heidän lapsiaan, vaan Shri Matajin lapsia. Ihanne on, että lapset lähetetään kolmi–nelivuotiaina Italiaan lastentarhaan, missä he ovat kolme kuukautta, tulevat sitten kolmeksi kuukaudeksi kotiin, kunnes lähtevät taas. Viisi–kuusivuotiaina he lähtevät Intiaan, jossa asuvat aina yhdeksän kuukautta ja tulevat kolmeksi kuukaudeksi kotimaahansa. Koulua on mahdollisuus käydä tällä tavalla kuusitoistavuotiaaksi asti.

Tietenkään kaikki Sahaja Yogan piirissä olevat lapset eivät lähde Italiaan tai Intiaan kouluun, eikä kaikilla vanhemmilla olisi siihen edes varaa, sillä koulumaksut ovat korkeat (esimerkiksi vuonna 1993 Intian koulun aloitusmaksu oli 1000 dollaria ja kuukausimaksu 300 dollaria).

Ulkopuolisesta saattaa tuntua julmalta, että pieniä lapsia lähetetään kuukausiksi pois vanhempiensa luota, mutta Sahaja Yogan kannattajat vakuuttavat lastensa lähtevän mielellään. Sitäpaitsi lapset eivät ole tavallisia lapsia; he ovat oivaltaneita sieluja ja pyhimyksiä, jotka ovat inkarnoituneet nyt ja näihin perheisiin juuri siksi, että saisivat olla lähellä Shri Matajia. He ovat niitä, jotka vielä pelastavat maailman.

Suhde muihin uskontoihin ja suuntauksiin
Sahaja Yogassa pidetään kaikkia suuria maailmanuskontoja samanarvoisina, saman elämänpuun oksina. (Tosin Sahaja Yoga on näitten uskontojen ydin ja Shri Mataji kaikkien opettajien opettaja ja luoja.) Kuitenkin muut uskonnolliset ryhmät nähdään hyvinkin negatiivisina, jopa pelottavina. Shri Mataji on ilmoittanut useiden muiden gurujen ja opettajien olevan demoneita, ja pahin näistä demoneista on ilmiselvästikin edesmennyt Rajneesh/Osho, joka edustaa kaikkea likaista ja inhottavaa, vääristynyttä ja saatanallista. Asia, jonka Shri Mataji on kuitenkin lahjakkaasti salannut on, että hän on itse ennen Sahaja Yogan perustamistaan ollut hyvinkin läheisissä tekemisissä tuon “demonisen“ gurun kanssa.

Sahaja Yogassa käytetään erilaisia tuhomantroja näiden ns. väärien gurujen vaikutusten poistamiseen. Joogien oletetaan myös polttavan hallussaan olevat negatiivisiksi katsotut kirjat, kuvat ja välineet.

Kundalini-voimasta puhutaan myös muissa liikkeissä, mutta Sahaja Yoga väittää muitten oppeja hölynpölyksi. Ainoastaan heillä on todellinen tieto kundalinista. Yleensä myös kaikki sellaiset terapiat, joissa annetaan energiaa, esim. Reiki, ovat pahasta. Ainoastaan oivaltaneet sielut, joiden kundalini on herännyt, pystyvät kanavoimaan Jumalan energiaa. Muitten antama energia tulee kuolleilta hengiltä ja on tuhoisaa.

Myös kielilläpuhuminen, astraalimatkat, transsitilat, selvänäkö ynnä muut ovat kuolleiden henkien aikaansaannosta. Todellinen henkisyys ei tällaisia kokemuksia tuota.

Sahaja-joogi
Sahaja-joogi on astunut evoluutiossa askeleen eteenpäin. Hän ei ole enää ihminen sillä tavalla kuin loput ihmiskunnasta. Hän on Shri Matajin “instrumentti“, väline, joka levittää hyviä värähtelyitä ympärilleen ja vaikuttaa näin maailman asioihin. Hän ei ole yksilö, hän on osa Sahaja Yogaa, osa Shri Matajia.

Hän on jatkuvasti tietoinen värähtelyistä. Tärkeisiin kysymyksiin hän saa vastaukset tuulelta, joka puhaltaa hänen käsissään ja vartalossaan. Hän tietää, että mieli ja ajatukset vain sekoittavat asioita ja väittävät yhtenä päivänä sitä, toisena tätä. Hän epäilee omia ajatuksiaan ja mielipiteitään varsinkin jos ne ovat ristiriidassa liikkeen oppien kanssa. Hän väistää ne pyrkimällä olemaan ajatuksettomassa tietoisuudessa.

Sahaja-joogin ihanteena on kiintymättömyys ja reagoimattomuus asioihin. Hengen tasolla, ajatuksettomassa tietoisuudessa ei ole minkäänlaisia ongelmia. Joogi ei takerru menneisyyden tapahtumiin eikä vatvo ongelmia. Hän meditoi.

Sahaja-joogi elää tässä hetkessä. Ihanne on lapsen kaltainen spontaanius ja iloisuus. Samalla hän kuitenkin näyttää ihmiskunnalle moraalista esimerkkiä.

Uskon vahvistusta sahaja-joogi saa tietenkin värähtelyistä, jotka voimistuvat meditaatiossa ja joita voi tuntea kaikista positiivisista asioista. Myös ihmekuvat, valokuvat, joissa yleensä Shri Matajista hehkuu erilaisia valoja, todistavat siitä, että Shri Mataji on, mitä väittää olevansa. Myös monenlaisia ihmeellisiä tarinoita kerrotaan. Sahaja-joogit kokevat, että pieniä ihmeitä tapahtuu heille koko ajan: kun vaikka lähdetään junalla jonnekin, juna lähtee laiturilta seitsemän kello seitsemän (seitsemän on pyhä luku, energiakeskusten lukumäärä).

Sahaja Yoga, kritiikki ja ulkomaailma
Kriittistä ajattelua pidetään uhkaavana, jos se kohdistuu liikkeeseen, puhumattakaan Shri Matajista. Kritiikkiin Sahaja Yoga yleensä vastaa leimaamalla kriitikkonsa “negatiivisiksi“, alhaisiksi, katkeriksi, ihmisiksi joita ei tarvitse – eikä edes saa – kuunnella. Uskotaan myös, että kriitikot saavat rangaistuksen kritiikistään; Shri Mataji on mm. kertonut, kuinka kolme lehtimiestä sai surmansa kirjoitettuaan hänestä epäsuotavaan sävyyn.

Sahaja Yogassa uskotaan, että liikkeen ulkopuolella ihmiset ovat yleisesti ottaen onnettomia ja “menossa alaspäin“, kun taas he itse ovat onnellisia ja “menossa ylöspäin“. Liikkeestä lähtö on vaikeaa, sillä ulkomaailmaa pidetään jopa helvettinä. Sitäpaitsi liikkeestä lähtijöitä kohtaavat monenlaiset vitsaukset, sairaudet ja ongelmat – he luisuvat jopa alemmas kurjuuteen kuin tavalliset ihmiset. Myös värähtelyiden menettämistä pelätään; ne ovat hyvinvoinnin mittari ja olennainen osa elämää.

Lopuksi
Tämänkaltainen artikkeli saattaa Sahaja Yogan näkökulmasta vaikuttaa negatiiviselta. Miksi en kirjoittanut siitä, miten hauskaa joogeilla on keskenään? Miksi en kertonut meditaatiosta ja sen tuomasta ilosta? Argumentti kuuluu usein: “Minä olen onnellinen ja niin ovat muutkin ympärilläni.“ Totuus on kuitenkin, etteivät kaikki liikkeen piirissä olevat ihmiset ole onnellisia. Jotkut elävät jatkuvassa ristiriidassa omien ajatustensa ja liikkeen näkemysten kanssa. Jotkut tuntevat syyllisyyttä epäilystensä takia. Jotkut soimaavat itseään, koska eivät ole tarpeeksi antautuneita.

Epäilyksiin Sahaja Yogalla on kuitenkin lääke: ns. maya-teoria. Jos liikkeeseen tai Shri Matajin toimintaan liittyy jotakin hämäräperäistä, se on vain illuusiota, “mayaa“. Uskotaan myös, että Shri Mataji on peili; jos hänessä näkee jotakin negatiivista, se kertoo vain katsojasta itsestään.

8

3868

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joogaaja

      Sahaja Yogalla ei ole paljoakaan tekemistä joogan kanssa.

      • luetella

        mitkä ovat niitä Joogalajeja, joilla ei ole mitään tekemistä antikristillisyyden kanssa?


      • Joogaaja
        luetella kirjoitti:

        mitkä ovat niitä Joogalajeja, joilla ei ole mitään tekemistä antikristillisyyden kanssa?

        En tiedä mitä tarkoitat antikristillisyydellä, joten en osaa vastata kysymykseen.

        Sahaja Yoga on kyllä tavallaan hyvin kristillistä, se on mielestään kristinuskon ja muittenkin uskontojen ydin. Mataji oli myös edellisessä elämässään Jeesuksen äiti.


      • Huru joogi
        Joogaaja kirjoitti:

        En tiedä mitä tarkoitat antikristillisyydellä, joten en osaa vastata kysymykseen.

        Sahaja Yoga on kyllä tavallaan hyvin kristillistä, se on mielestään kristinuskon ja muittenkin uskontojen ydin. Mataji oli myös edellisessä elämässään Jeesuksen äiti.

        Mikäköhän teos oikeasti näin sinulle kertoo. Kenties joku salainen suusta suuhun tieto juuri tässä joogassa.

        Se näissä uskoissa on kun ne perustuvat uskolle, eikä milleen faktalle. Tai ainakaan kukaan uskova joogaaja ei kykene antamaan mitään tieteellistä faktaa joogansa mystisistä ominaisuuksista.

        Kaippa tähänkin joku näsäviisas heti vastailee että ei henkimaailmaa voi tutkia tieteen keinoin tai mystisiä voimia ei voi kukaan muukuin valaistunut joogi havaita. No millä hitolla ne sitte parantavat sairaudet ja regeneroivat vaikka katkenneet raajat!:) Luulisi siitä jotain dokumenttia löytyvän sivistysmaistakin ja mieluummin alle 40 vuoden takaisia tutkimuksia.

        Ottakaa nyt ne aivot narikasta.


    • ex sahaja joogi

      Noin se valitettavasti on, kuten kerrot.

      • ihmettelevä

        Minulla tuo ei toiminut, vaikka tein internetistä saamieni ohjeiden mukaan.
        Olen kyllä huvikseni kokeillut tiibetin buddhalaisia gurujooga-tekniikoita, joissa otetaan yhteys valaistuneeseen tietoisuuteen ja olen onnistunut. Mutta sahaja jooga ei vain toiminut: yritin pari viikkoa ennenkuin luovutin. Ehkä en vain tunnistanut energioita tai jotain mutta olisi sen pitänyt minulta onnistua. No hyvä, ettei onnistunut.


    • Huru joogi

      "Tulokkaille ei myöskään kerrota, että liikkeestä eronneita kohtaavat kaikenlaiset onnettomuudet ja parantumattomat sairaudet."

      Ei toi sinunkaan asennoitumisesi tähän huuhaahaan niin terve ole.

    • eikai?

      Eikai ktama ole sama kuin kundalini jooga, jota olen nyt harrastanuty pari kuukautta ja nimen omaan ulkomailla etta onko kyseessa sama vai eri jooga muoto? viela minua ei ainakaan ole pyydetty mihinkaan yhteis asumukseen mutta jooga paikassa on sikhi uskonno Guardwara joten olen olettanut sen liittyvan jotenkin sighejen uskoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4925
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3114
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1621
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1233
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1207
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1197
    Aihe