Homesienten aiheuttamat

hengityselinsairaudet

Homesienten aiheuttamat hengityselinsairaudet
Sairauksien ehkäisy
24.10.2003
Tari Haahtela ja Kari Reijula
Esiintyminen
Riskitekijät ja altistumisen tutkiminen
Ehkäisy
Seulonta
Toimenpiteet

Esiintyminen
Homesienten itiöitä on kaikkialla, ja ne kuuluvat luonnolliseen elinympäristöön. Ne ovat osa ekologista kiertoa ja elämän ehto. Niillä voi olla ärsyttäviä ja toksisia vaikutuksia limakalvoihin, ja ne aiheuttavat joskus allergista herkistymistä, mikä on kuitenkin harvinaisempaa kuin on oletettu. Homeallergian yleisyydestä ei ole tuoreita kotimaisia tutkimuksia, eikä sairastumisriskiä osata arvioida. Kliinisen arvion perusteella ehkä noin 1–2 %:lla suomalaisista on atooppista allergiaa tavanomaisille ilmakantoisille homesienille, joista Cladosporium on yleisin ulkoilmassa ja Penicillium sisäilmassa. Homesienet aiheuttavat vain harvoin infektioita. Homesienten aiheuttamia hengityselinsairauksia on lueteltu taulukossa 1.

Sairauksia aiheuttavia homesienilajeja on useita, joista tavallisimpia ovat Aspergillus-suvun homesienet ja homesienimyrkkyjä eli mykotoksiineja tuottavat homesienilajit (esim. Stachybotrys chartarum). Monet kosteusvauriorakennuksissa kasvavat opportunistiset homesienet saavat aikaan hengitysteiden limakalvojen, silmien ja ihon ärsytystä. Jotkut Stachybotrys chartarum -kannat aiheuttavat toksisia ärsytysreaktioita, ja Aspergillus-lajit saattavat allergisoida mutta aiheuttaa myös infektioita. Pääkaupunkiseudulla kosteusvaurioituneista materiaaleista ja rakenteista on löydetty taulukon 2 mukaisia mikrobeja. Niiden sairauksia ja oireita aiheuttava merkitys on kuitenkin oleellisin osin avoin.

Tarkkaa määrää homesienten aiheuttamista tautitapauksista maassamme ei ole saatavilla. Homesienten aiheuttamat hengityselinsairaudet on parhaiten tilastoitu Työperäisten sairauksien rekisteriin (taulukko 3).

Vakavin sairaus, homepölykeuhko, on pääasiassa maanviljelijöiden ja karjanhoitajien ammattitauti. Myös muissa ammateissa homepölylle altistuminen voi johtaa homepölykeuhkoon. Sairauden ilmaantuvuuden huippu ajoittui 1980-luvun puoliväliin, jolloin maassamme todettiin yli 500 uutta maanviljelijöiden homepölykeuhkotapausta vuodessa. Nyt määrä on pienentynyt alle sataan uuteen tapaukseen vuodessa. Sairaalahoitoon johtaneen homepölykeuhkon ilmaantuvuus on maassamme 4,4 tapausta 10 000 viljelijää kohti vuodessa, ja määrä on edelleen pienenemässä. Homepölykeuhkopotilaista valtaosa toipuu viikkojen kuluessa altistumisen loppumisesta, osalla toipuminen vie kuukausia. Tauti aiheuttaa noin neljännekselle pysyvinä keuhkovaurioina eriasteista fibroosia ja emfyseemaa. Toipumista nopeuttaa systeeminen kortikosteroidihoito, mutta se ei juuri vaikuta pitkän aikavälin ennusteeseen.

Aivan viime vuosina homesienille ja bakteereille altistuminen kosteuden vaurioittamissa rakennuksissa on paljastunut niin kodeissa kuin työpaikoillakin erääksi hengityselinsairauksien syyksi. Homepölyaltistus voi aiheuttaa astman, nuhan tai konjunktiviitin tai pahentaa jo olemassa olevaa sairautta. Sairaustapauksien määrästä ei kuitenkaan ole tietoa. Homevauriorakennuksissa todetaan työperäisten sairauksien rekisterin mukaan alle kymmenen uutta homepölykeuhkoa vuosittain. Asuntojen homepölyn aiheuttamien sairastumisten määrää ei tiedetä.

Vuosittain todetaan muutamia homesienten aiheuttamia keuhkosairauksia huonokuntoisilla potilailla (invasiivinen aspergilloosi), tuberkuloosin jälkitautina (aspergillooma) tai vaikean astman ja keuhkoputkenlaajentumien myöhäiskomplikaationa (allerginen bronkopulmonaarinen aspergilloosi, ABPA).

Taulukko 1. Homesienten aiheuttamia hengityselinsairauksia. Astma
Nuha
Allerginen alveoliitti (homepölykeuhko)
ODTS (orgaanisen pölyn toksinen oireyhtymä)
Allerginen bronkopulmonaarinen aspergilloosi (ABPA)
Aspergillooma
Invasiivinen aspergilloosi
Taulukko 2. HYKS:n iho- ja allergiasairaalan mykologian laboratoriossa 1.10.1996–8.11.2001 tutkitut materiaalinäytteet (N=1880) niistä pääkaupunkiseudun kodeista, joissa on havaittu kosteusvaurioita. Materiaalin suorassa mikroskooppisessa natiivitutkimuksessa 53 %:sta näytteitä löytyi homesieniä tai mikrobikasvua. Listassa ovat tyypillisimmät mikrobilöydökset ja niiden esiintymisprosentit. tarkemmin määrittelemätön laji

Näytteistä 52,6 %:ssa oli natiivitutkimuksen perusteella mikrobikasvua
Näytteistä eristettiin 7 014 homesienikantaa

Lajimäärät ja niiden prosenttinen osuus kaikista eristetyistä sienilajeista
%
Penicillium sp.1) 1 293 18,4
Phoma sp.1) 594 8,4
Cladosporium sp.1) 576 8,2
Aspergillus versicolor 488 7,0
Acremonium sp.1) 406 5,8
Aspergillus sydowii 252 3,6
Fusarium sp.1) 221 3,2
Ulocladium sp.1) 181 2,6
Aureobasidium sp.1) 173 2,5
Trichoderma viride 120 1,7
Chaetomium globosum 101 1,4
Stachybotrys chartarum 74 1,1
Hiiva 11,6
Harvinaisia sienilajeja
Exophiala, Fonsecaea, Phialophora, Rhinocladiella 108 1,5
Scopulariopsis sp.1) 84 1,2
Verticillium sp.1) 79 1,1
Paecilomyces sp.1) 58 0,8
Tritirachium sp.1) 29 0,4
Chrysosporium sp.1) 20 0,3
Gliocladium sp.1) 10 0,1
Aktinobakteereita 446 kpl, 6,1% kaikista mikrobilöydöksistä
Taulukko 3. Homepölyn aiheuttamat työperäiset sairaudet vuosina 1992–2000 (Työperäisten sairauksien rekisteri, Työterveyslaitos). 1992 1994 1996 1998 2000
Allerginen alveoliitti 124 131 81 54 42
maatalous
112 128 62 46 34
muu toimiala
12 3 19 8 8
Astma 3 13 84 38 48
Allerginen nuha 4 15 99 56 24
ODTS 10 20 11
Yhteensä 131 159 274 168 125

Riskitekijät ja altistumisen tutkiminen
Suurin osa työperäisestä homepölyaltistumisesta aiheutuneista sairauksista on todettu maataloustyöntekijöillä. Kosteaksi jäänyt heinä ja rehu homehtuvat, ja sisäruokintakauden aikana viljelijät altistuvat homepölylle käsitellessään pilaantunutta materiaalia. Myös homehtunut sahatavara ja hakkeet ovat aiheuttaneet niitä käsitteleville henkilöille homepölyaltistumista.

Kosteus- ja homevauriorakennuksissa syntyy terveysriski silloin, kun rakenteisiin ja materiaaleihin pesiytyneet mikrobit levittävät sisäilmaan itiöitä, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä ja toksiineja. Sisätiloissa oleskeleva ihminen voi altistua sellaisille aineille, joita ei ole terveen rakennuksen materiaaleissa tai sisäilmassa. Rakennusten homevaurioiden aiheuttama terveyshaitta riippuu yksilöllisistä herkkyystekijöistä, mikrobilajeista ja altistumisen voimakkuudesta.

Yksittäisten mikrobien terveysvaikutuksia ja vaikutusten mekanismeja tunnetaan huonosti. Kosteuden vaurioittamassa rakennuksessa todetut home- ja hiivasienet sekä sädesienet eli aktinobakteerit ovat mikrobeja, jotka käynnistävät elimistössä IgG-vasta-aineiden tuotannon, jos altistus on riittävän voimakas ja pitkäaikainen. Suurten vasta-ainemäärien löytyminen potilaan seerumista viittaa altistumiseen mutta ei tee potilaasta sairasta. Normaaliväestön vasta-ainetasot tunnetaan huonosti, joten tuloksiin pitää suhtautua kriittisesti. Alle kouluikäisiltä lapsilta IgG-vasta-aineita homeille löytyy yleensä selvästi vähemmän kuin aikuisilta.

Heikentynyt immuunivaste, vaikeat sairaudet, kuten syövät, ja niiden hoito altistavat homesienten aiheuttamille sairauksille, kuten invasiiviselle aspergilloosille, joka aiheuttaa kuoleman 80–90 %:ssa tapauksista. Krooninen astma lisää riskiä sairastua allergiseen bronkopulmonaariseen aspergilloosiin (ABPA) esiintyessään samanaikaisesti keuhkoputkenlaajentumien ja seerumin suuren IgE-pitoisuuden kanssa. ABPA on kuitenkin Suomessa harvinainen. Aikaisemmin sairastettu tuberkuloosi altistaa aspergilloomalle, jolloin jäteonteloon pesiytyy Aspergillus fumigatus -homesieni.

Työntekijöiden altistuminen homesienille
Työperäinen mikrobialtistuminen tutkitaan työturvallisuus- ja ammattitautilakeihin perustuvien ohjeiden mukaisesti. Jos työntekijällä epäillään työperäistä homepölyaltistumiseen liittyvää sairautta, tilanne tutkitaan perusteltuna ammattitautiepäilynä ja tutkimukset maksaa vakuutusyhtiö tapaturmavakuutuslain mukaisesti. Jos ammattitauti todetaan, lääkäri tekee ilmoituksen vakuutusyhtiölle (E-lausunto) ja viranomaisille (at-ilmoitus työsuojelupiiriin ja lääninlääkärille).

Työpaikkarakennuksen kosteus- ja homevaurio käsitellään työsuojelukysymyksenä. Työsuojelutoimikunta valvoo toiminnan etenemistä ja neuvottelee työterveyshuollon kanssa terveysriskin arvioinnista, potilaiden tutkimisesta ja seurannasta.

Ehkäisy
Homesienten aiheuttamien sairauksien primaaripreventio on periaatteessa yksinkertaista: estetään altistuminen. Jo sairastuneen potilaan ensisijainen hoito ja sekundaariprevention keino on altistumisen mahdollisimman pikainen eliminointi.

Homepölykeuhkoon tai homepölyn aiheuttamiin oireisiin sairastunut karjanhoitaja joutuu useimmiten jättämään navettatyön kulumassa olevan sisäruokintakauden ajaksi. Senkin jälkeen hänen on käytettävä hengityssuojainta (motorisoitu raitisilmakypärä), jos hän palaa karjanhoitotyöhön. Heinän ja rehun uudet säilöntämenetelmät ja latokuivurit ovat vähentäneet heinien homehtumista talven aikana. Uusien tautitapausten väheneminen vuosi vuodelta on esimerkki primaariprevention tehokkuudesta ja viljelijöiden työsuojelun onnistumisesta. Työterveyshuollon aktiivinen toiminta on tärkeää, jotta tauti voidaan todeta varhain.

Hometalojen kohdalla sairauksien primaaripreventio on periaatteessa yksinkertaista: hyvällä ja laadukkaalla rakentamisella ja rakennusten säännöllisellä huollolla estetään kosteus- ja homevauriot ja siten ihmisten altistuminen homepölylle. Asian tärkeys on Suomessa huomattu vasta viime vuosina, ja monilla hallinnon aloilla ja itse rakennusalalla on aloitettu tehokas opastus.

Rakennusten suunnittelussa ja itse rakentamisprosessissa on kuitenkin edelleen sietämättömiä puutteita, jotka aiheuttavat yllättäviä korjaustarpeita ja kustannuksia. Rakennusurakat ovat liian pirstottuja, jolloin kokonaisvalvonta ja vastuu hämärtyvät. Urakoiden aikataulut ovat myös liian kireitä. Halvin tarjous ei ole useinkaan paras tarjous.

Jos sairauden on aiheuttanut kosteusvaurioiseen rakennukseen (koti tai työpaikka) pesiytynyt homekasvusto, ehkäisy onnistuu vain, jos vaurio todetaan varhaisessa vaiheessa, kosteusvaurio korjataan ja homehtuneet materiaalit saadaan poistetuksi. Tämä edellyttää kiinteistön omistajalta asiantuntemusta toteuttaa rakennuksen kuntoarvio sekä valppautta tunnistaa kosteusvauriot. Julkisten rakennusten (esim. koulujen ja päiväkotien) kunto pitäisi arvioida ja havaitut virheet korjata. Kuntaliiton selvityksen (2001) mukaan suurin korjaustarve muhii kouluissa.

Jos kosteusvauriorakennuksessa on oireilevia henkilöitä, heidät tulee tutkia asianmukaisella tavalla perusterveydenhuollossa ja tarvittaessa erikoisklinikoissa.

Kosteusvaurio on korjattava välittömästi homeongelman estämiseksi. Homeiset rakenteet poistetaan homepölyaltistumisen eliminoimiseksi.

On huomattava, että homeisten rakenteiden purku- ja korjausvaiheessa altistuminen on usein voimakkainta. Suurempien korjausten aikana rakennuksessa asuminen tai työskentely ei ole suotavaa, ja myös työntekijöiden on suojauduttava. Yhdysvalloissa on ehdotettu, että homepölytyössä on suojauduttava yhtä tehokkaasti kuin asbestityössä. Pelkkä homeisen materiaalin korvaaminen uudella ei riitä, vaan syy homehtumiseen on selvitettävä ja siihen on puututtava. Jos asukkaiden oireet johtuvat homealtistumisesta, tilanne ei korjaannu ennen kuin altistavat tekijät on poistettu.

Kosteus- ja homevaurion tutkiminen
Kosteuden vaurioittaman rakennuksen tutkiminen aloitetaan rakennuskatselmuksella, jossa asiantuntija arvioi kosteuden alkuperän ja kosteusvaurion vaikeusasteen. Hän arvioi myös korjausvaihtoehdot. Jos asukkailla on homesienialtistumiseen viittaavia oireita, käynnistetään asunnon tai työpaikan tarkastus mahdollisen homealtistumisen paljastamiseksi. Usein tähän kuitenkin riittää kokeneen tarkastajan aistinvarainen arviointi, eikä tarkempiin tutkimuksiin tarvitse ryhtyä. Näkyvä home (tai homeen haju) on terveysriski, ja silloin on tarvittaessa otettava homehtuneesta materiaalista näytteitä homelajien tunnistamista ja ehkä tulevaisuudessa toksiinien mittaamista varten. Nyrkkisäännöksi sopii, että jos materiaaleissa tai rakenteissa ei näy kosteuden aiheuttamaa mikrobikasvustoa eikä tilassa ole maakellarimaista hajua, terveysriskiä ei ole tai se on vähäinen.

Usein kosteus- ja homevaurion syy löytyy helposti, mutta joskus joudutaan hankaliin purkutöihin, ennen kuin vaurion perussyy paljastuu. Homeitiöiden mittaukset ilmasta eivät yleensä anna oikeaa kuvaa mahdollisesta homeongelmasta. Rakenteissa voi olla suuri näkyvä homevaurio ilman, että itiöiden määrät ilmassa ovat tavallista suurempia. Itiöinnin voimakkuus vaihtelee homelajeittain ja ajankohdasta toiseen.

Kosteusvaurion mikrobiologiseen tutkimukseen kuuluu sekä materiaalin suora mikroskooppinen tutkimus että materiaalinäytteen viljely elatusainepinnoille. Mikroskooppisessa tutkimuksessa eli natiivitutkimuksessa tarkastellaan materiaaliin muodostunutta sienikasvustoa sekä sen aktiivista kasvuvaihetta. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta sienten tunnistaminen natiivinäytteestä on kuitenkin mahdotonta. Tämä koskee osittain myös elektronimikroskooppisia näytteitä.

Homesienten tunnistaminen vaatii materiaalin viljelyn elatusainepinnoille. Viljelyllä saadaan kaikki elinkykyiset sieni-itiöt tuottamaan näkyvä pesäkekasvusto. Pesäkkeiden määrän perusteella arvioidaan näytemateriaalin homeisuutta vertaamalla tulosta vaurioitumattomasta kohteesta saatuihin tuloksiin. Sienten lopulliseksi tunnistamiseksi tarkastellaan aina elatusainemaljalle kehittynyttä sienikasvustoa makroskooppisesti ja tutkitaan mikroskoopilla tietynikäisestä kasvustosta tehty näyte, jossa pitää näkyä kullekin homesuvulle tunnusomaiset rakenteet. Sienten tunnistaminen vaatii asiantuntemusta ja kokemusta ja perustuu sienikasvuston rakenteellisiin ominaisuuksiin, jotka vaihtelevat suvuittain.

Seulonta
Seerumista löydettyjen homevasta-aineiden ajallinen yhteys altistumiseen on epäselvä; vasta-aineet voivat olla vain immunologinen muistijälki altistumisesta vuosia tai jopa vuosikymmeniä aikaisemmin. IgG-vasta-aineiden muodostumista säätelevät myös perinnölliset tekijät. Siten yksilön kohdalla IgG-vasta-aineiden mittaamista ei voi käyttää sairauden tai altistumisen seulontamenetelmänä. Jos kuitenkin tutkitaan esimerkiksi työpaikan usean työntekijän (vähintään viiden) homevasta-aineet ja selvitetään ympäristön mikrobiologisilla tutkimuksilla homesienilajit, joille ihmiset ovat altistuneet, päätelmillä on varmempi pohja. Jos työntekijöiden vasta-aineet sopivat altistumiseen, syy-yhteys on todennäköinen. IgE-vasta-ainetutkimusta ei yleensä kannata käyttää homeallergian seulon-taan sen paremmin kuin ihopistokoettakaan (prick-ihokoe). IgE-välitteinen (atooppinen) allergia johtuu erittäin harvoin opportunistisesti kasvavista homesienistä.

Toimenpiteet
Lääketieteellisten tutkimusten jälkeen potilaalle kerrotaan homepölylle altistumisen vaarat ja toimenpiteet lisäaltistumisen välttämiseksi. Hengityssuojainten käytöstä on hyötyä silloin, kun altistumista ei voi välttää kokonaan, kuten karjataloustyössä. Homepölysairauksia ehkäisevää lääkitystä ei ole.

On syytä muistaa, että nykyisen voimakkaan tiedottamisen takia jotkut potilaat kuvittelevat homesienten olevan oireidensa syynä, vaikka syy on usein heidän psyykkisessä tavassaan reagoida stressitilanteisiin. Toistuvat kalliit sisäilmatutkimukset ja esimerkiksi homevasta-aineiden määritykset seerumista vain pahentavat kierrettä.

Viime aikoina on paljastunut, että koneellisessa tuloilmalaitteistossa (huoneen tuloilmanventtiilissä ja itse tuloilmakoneen ympärillä) on käytetty päällystämätöntä ja koteloimatonta mineraali- ja lasikuituvillaa äänieristykseen. Eristemateriaalin kuituja on löytynyt merkittäviä määriä monien toimisto- ym. rakennusten huonepölystä. Mineraali- ja lasikuidut voivat ärsyttää silmiä, hengitysteitä ja ihoa sekä aiheuttaa infektioherkkyyttä. On mahdollista, että osa kosteusvauriomikrobien syyksi pannusta oireilusta johtuu näille kuiduille altistumisesta. Asia on helposti tutkittavissa pölynäytteestä. Ongelma vaatii tarkemmat selvitykset, jotka ovat käynnistyneet.


--------------------------------------------------------------------------------
Artikkelin tunnus: sae13040 (013.040)
© 2006 Kustannus Oy Duodecim

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=sae13040

7

9756

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Luokittelu

      http://www.tkk.fi/Yksikot/Biokemia/Kurssit/KE302110/Kurssi2110_2.ppt

      --------------------------------------------------------------------------------


      8. Mikrobeja


      8.1 Luokittelu


      I PROKARIOOTIT

      II EUKARIOOTIT

      sienet, alkueläimet, levät*

      III VIRUKSET

      IV PRIONIT


      * ei käsitellä luennoilla


      PROKARIOOTIT
      (Luentoaiheet numeroituina 9-12)


      9. Gram-negatiiviset*) bakteerit

      10. Gram-positiiviset bakteerit

      Syanobakteerit
      Arkit


      Luennoilla keskitytään valikoituihin bakteereihin, joilla on

      A) kliinistä tai

      B) teollista ja ekologista merkitystä


      *) Brock = Proteobakteerit



      9 Gram-negatiiviset bakteerit



      9.A.1 Escherichia–, 9.A.2 Salmonella–, 9.A.3 Shigella–suvut
      = enteeriset bakteerit

      9.A.4 Yersinia-suku

      9.A.5 Vibrio-suku

      9.A.6 Campylobacter-suku

      9.A.7 Helicobacter-suku

      9.A.8 Neisseria-suku

      9.A.9 Pseudomonas- suku

      9.A.10 Spirokeetat


      A. Kliinisesti merkittäviä



      9.A.1 Escherichia-suku


      tyyppiorganismi E. coli
      mikrobiologiassa eniten tutkittu bakteeri
      suolistobakteeri
      syntetisoi K-vitamiinia
      jotkut kannat patogeenejä;
      kuten pelätty ripulitaudin aiheuttaja EHEC


      EHEC


      EHEC = enterohemorraagiset E. coli –kannat
      kuuluisin serotyyppi: O157:H7
      eroavat muista E. coli –kannoista:
      ei kasvua > 44,5ºC
      sorbitoli negatiivisia
      sietävät alhaista pH:ta
      lisääntynyt antibioottiresistenssi
      Lähteet:
      nautakarja, vasikat huonosti kypsennetty jauheliha; pastöroimaton maito – kanat & kananmunat ?




      EHEC....


      Taudinkuva:

      riskiryhmä: lapset ja vanhukset
      lapsilla voi esiintyä ns. HUS – oireyhtymä
      (hemolyyttinen ureemia)
      tarttuu pienestä solumäärästä < 100 solua E. colia


      Koliformit hygienian indikaattoreina


      suoliston mikrobit kuolevat vesistöissä vähitellen riippuen jäteveden lämpötilasta, auringonvalon voimakkuudesta ja ravinteiden määrästä
      vaatimuksia indikaattoriorganismille:
      sopii monien eri tyyppisten vesien seurantaan
      läsnä, kun enteerisiä patogeenejä esiintyy
      kasvaa, kun patogeenit ovat jo kuolleet (pärjää paremmin)
      erottuu selvästi muista mikrobeista laboratorioseurannassa
      esiintymistiheys on verrannollinen suolistomikrobi-kuormitukseen


      9.2 Gram – negatiivisen bakteerin soluseinärakenteet


      Monimutkainen ulkomembraani
      Ulkomembraanissa fosfolipidejä, proteiineja, lipopolysakkarideja
      Lipidi A
      Polysakkaridi eli ydinosa
      O-sivuketju
      1 2 3 = LPS = Lipopolysakkaridi

      LPS vahvistaa solun neg. varausta

      Stabiloi, suojaa, on antigeeni, endotoksiini (myrkky)




      Solun sisäpuoli


      Solun ulkopuoli



      9.A.2 Salmonella-suku


      suku, jossa paljon merkittäviä patogeenejä
      salmonelloosi = salmonella gastroenteriitti
      LPS tärkeä virulenssitekijä & entsyymit
      lähde: eläinten suolisto
      ihmiseen kontaminoidun lihan, kanan, kananmunien & -tuotteiden, veden välityksellä
      inkubaatioaika tartunnasta 8 - 48h
      bakteerit valtaavat limakalvojen soluja valtava nesteiden menetys

      Kaksi lajia: Salmonella enterica ja Salmonella bongori


      S. enterica
      Jaetaan kuuteen alaryhmään, joissa lähes kaikki merkittävimmät patogeenit
      O, H, antigeenit – 2400 serotyyppiä
      Vi – antigeeni
      Toksiineja tuottavia kantoja
      H-antigeenit (flagellat) – auttavat bakteeria liikkumaan


      9.A.2 Salmonella-suku


      yleisinfektioita aiheuttavat serotyypit (typhi, paratyphi) – ihmisille spesifisiä
      enteriittioireita aiheuttavat infektoivat sekä ihmisiä että monia eläinlajeja (merkittävin näistä typhimurium)


      Lavantauti (typhoid fever) vakava ihmisen yleisinfektio

      serotyyppi typhi
      bakteerit tunkeutuvat suoliston paikallisiin imusolmukkeisiin ja lisääntyvät puolustusolujen sisällä
      bakteerit ilmestyvät 1-2 viikon kuluttua vereen

      kulkeutuvat kudoksiin – meningiitti (aivokalvontulehdus,
      pyelonefriitti (munuaistulehdus) , jne.
      oireita: korkealle nouseva kuume, kova päänsärky ja sekavuus; yleistilan heikkeneminen ja ripuli
      bakteerit maksaan ja sappirakkoon – hoidotta kuolleisuus 10%
      ongelmana ovat oireettomat kantajat
      hoito: antibiootit


      Elintarvikkeiden turvallisuuden parantaminen


      Aseptiikka kontaminaation välttäminen, suodatus
      Alhainen lämpötila jäädytys, pakastus
      Korkea lämpötila pastörointi, säilykkeet
      Veden poisto kuivaus: pakkas-, sumutus-, rumpu-,…
      Vapaan veden määrän pienentäminen suola/sokeri
      Kemiallinen säilöntä inhibiittorit, org. hapot, nitraatit
      yms.
      Säteilytys UV (ionisoiva), gamma-säteet (ei-ionisoiva)


      9.A.3. Shigella-suku


      Gram-negatiivinen
      Ihmispatogeeni, ei koskaan normaaliflooraa
      Dysenteria (’’punatauti’’)
      – salmonelloosia muistuttava suolistotulehdus
      S. dysenteriae, S. boydii, S. flexneri, S. sonnei
      iso virulenssiplasmidi (n. 210kb)
      – auttaa bakteeria tarttumaan epiteelisoluun

      – koodaa superoksididismutaasia (joka suojaa bakteeria epiteelisolun lysosomin toiminnalta)

      S.dysenteriae serotyyppi I
      – vakavimmat shigelloosit

      – tuottaa paljon Shiga-toksiinia



      Infektiot

      tunkeutuu suolistoon
      limakalvon haavautuminen
      ei pysyviä kantajia
      rokotteet eivät tehoa
      Tartunta

      ihmisestä – tarttuu helposti (ihmistiheys, hygienia, myös kosketustartunta)
      Suomessa > 90% tapauksista tulee ulkomailta
      myös Sh. sonnei & Sh. flexneri merkittäviä


      9.A.3 Shigella-suku



      9.A.4 Yersinia-suku


      Gram-negatiivinen, fakultatiivinen, sauva
      kuuluu enteeristen bakteerien ryhmään
      joissakin eläimissä suoliston normaaliflooraa
      virulenssiplasmidi tärkeä patogeenille
      Y. enterocolitica

      suolistotulehdukset, imurauhastulehdukset
      paraneminen usein spontaania
      niveltulehdus jälkitautina
      tartunta : kontaminoitunut ravinto (esim. raaka sianliha)


      Y. tuberculosis: Kerava ja Tuusula -06; porkkana



      IS: Tuusulan ja Keravan vatsatauti varmistui porkkanasta saaduksi


      3.10.2006 12:44

      Tuusulan ja Keravan vatsatautiepidemian aiheuttajaksi ovat varmistuneet porkkanat. Porkkanoista ja potilaista on saatu samanlaiset bakteerinäytteet.

      Koulussa sairastuneet ovat myös kertoneet syöneensä porkkanoita. Porkkanat ovat välittäneet samanlaisia yersinia-epidemioita myös 2003 ja 2004.

      Kyseisten porkkanoiden toimittajan tuotteita ei Tuusulassa enää käytetä. Vastedes ei myöskään käytetä valmisraasteita vaan juurekset raastetaan omissa keskuskeittiöissä, kunta lupaa tiedotteessaan.

      Tuusulassa ja Keravalla vatsataudin sai elo-syyskuussa 400 ihmistä. Suuri osa sairastuneista oli lapsia paristakymmenestä eri koulusta ja viidestä päiväkodista. (STT)


      Y. pestis (musta surma, rutto)

      Tartunta:

      rotta/orava (kirppu) purema ihminen
      ihminen ihminen hengitysteitse
      Paiserutto

      Keuhkokuume verenmyrkytys (sepsis)


      Hoito: tetrasykliini (suuret annokset)

      Maailmanlaajuisesti päänsärky lihaskipu

      - hoitamattomana enkefaliitti & artriitti & munuaisvauriot


      Hoito: kefalosporiinit, amoksisilliini, tetrasykliinit

      Detektointi: Elisa–testi, DNA-koetin PCR tekniikka


      9.A.10 Spirokeetat



      9.B.1 Juurinystyräbakteerit

      9.B.2 Agrobacterium-lajit

      9.B.3 Etikkahappobakteerit



      (esimerkkejä)


      B Ekologisesti merkittäviä ja bioteknisesti hyödyllisiä


      9 Gram-negatiiviset bakteerit



      Rhizobium- ja Bradyrhizobium-suku

      Gram-
      pleomorfisia, sauvoja
      typensitojia
      sitovat ilmakehän typpeä
      – nitrogenaasin toimintaan tarvittava ATP kasvilta

      – sidottu typpi ammoniakkina kasville


      9.B.1 Juurinystyräbakteerit



      - Gram-

      - sauvoja

      yleisiä mullassa, eivät sido typpeä
      aiheuttavat nystyröitä kasvien juuriin
      Ti-plasmidi kasvin soluun genomiin opiinien ja
      kasvuhormonien tuotto
      - Ti-plasmidi on tärkeä kloonausvektori kasvibiotekniikassa


      9.B.2 Agrobacterium-lajit


      Acetobacter–suku
      Etikkahapon hapetus hiilidioksidiksi – täydellinen sitruunahappokierto = ylihapettaja

      b) Gluconobacter–suku

      Tuottaa etanolista vain etikkahappoa (ei hiilidioksidia ) – epätäydellinen sitruunahappokierto = alihapettaja


      etikkahappobakteerit ovat myös oluen pilaajia, infektoivat käymistankkeja, suodatus-, pullotus- ja paineentasauslaitteistoa
      voivat infektoida hedelmiä vaurioituneista kohdista


      9.B.3 Etikkahappobakteerit




      Hiivat tuottavat etanolia, josta etikkahappobakteerit voivat tuottaa etikkahappoa

      lähtömateriaali: viinit, siiderit



      10.A.1 Staphylococcus-suku

      10.A.2 Streptococcus-suku

      10.A.3 Listeria-suku

      10.A.4 Gram itiöivät bakteerit

      10.A.4.1 Bacillus-suku

      10.A.4.2 Clostridium-suku

      10.A.5 Corynebacterium-suku

      10.A.6 Mycobacterium-suku


      10 Gram–positiivisia bakteereita


      A Kliinisesti merkittäviä



      10.A.1 Staphylococcus-suku


      - fakultatiivisia kokkeja

      kuuluvat normaaliflooraan, opportunisteja patogeeneja
      eivät itiöi
      Staphylococcus aureus
      märkäiset tulehdukset, paiseet
      koagulaasi , hyydyttää plasmaa
      tuottaa hemolysiinejä, eksfoliatiivisiä toksiineja, enterotoksiinia

      S. aureus – 90% penisilliiniresistenttejä kantoja
      50 % väestöstä kantajia (nenä/kädet)


      Tartunta:

      suoran kontaktin, vaatteiden, pölyn tms. kautta

      Potilaan vastustuskyvyn paikallinen heikkeneminen – esim. haava, virusinfektion jälkitila, vieraan esineen aiheuttama kudostuho
      Vastasyntyneet, diabeetikot, immunosupressiiviset lääkkeet
      Bakteerin virulenssi


      10.A.1 Staphylococcus-suku



      Sairaalaepidemiat


      Moniresistentit S. aureus –kannat yleistyneet
      Yli 90% kannoista tuottaa penisillinaasia
      MRSA = metisilliiniresistentit S.aureus
      MRSA perustuu kromosomaaliseen mecA–geeniin: soluseinään tuottuu muuntunutta penisilliiniä sitovaa proteiinia
      MRSA–kannat myös resistenttejä muille kuin penisilliinityyppisille antibiooteille


      Antibioottiresistenssin mekanismeista


      Kohteen suojaus
      Ulkomembraanin läpäisemättömyys
      Suurimolekyyliset antibiootit eivät pääse diffundoitumaan Gram-negatiivisten ulkomembraanin läpi –kulku poriinien kautta on estynyt


      b) Sytoplasminen membraani esteenä ? Ei kovin tehokas resistenssimekanismi



      2. Antibiootin entsymaattinen inaktivointi


      Entsyymi, jota bakteerit tuottavat, hajottaa antibiootin


      Esimerkkinä ß-laktaamaasi

      - Gram- erittävät periplasmiseen tilaan ja vähentävät poriinien avulla antibiootin pitoisuutta korkeampi resistenssi kuin vastaavasti Gram

      - Voidaan kumota resistenssi lisäämällä ß-laktaamaasi-inhibiittori



      3. Antibiootin pumppaus ulos bakteerisolusta



      Solulimasta poistetaan esim. proteiinisynteesin toimintaa häiritsevät antibiootit
      Transportteri–proteiinit (kuljetusproteiinit)
      Usein bakteerilla muita mekanismeja toimii samanaikaisesti

      fakultatiivinen kokki
      monet lajit tärkeitä maitohapon tuottajia
      monet patogeenejä
      laaja ja heterogeeninen suku
      Streptococcus pyogenes

      - A-ryhmän (ß-hemolyyttinen) streptokokki

      virulenssitekijöitä:
      kapseli, M-proteiini ja C-polysakkaridi
      tuottaa myös eksoentsyymejä.
      esim. DNA:ta hajottavat streptodormaasit
      myös hyaluronidaasia
      erytrogeenistä toksiinia (tulirokon ihottuma)


      10.A.2 Streptococcus-suku



      Infektiot:
      tonsillitti (= angiina), tulirokko, ihoinfektiot

      Streptococcus pneumoniae

      esiintyy usein normaalisti ylähengitystiehyeissä keuhko- & aivokalvontulehdukset
      muita streptokokkeja:

      - suun normaaliflooraa: Str. sanguis, Str. mitis, Str. salivarius, Str. mutans (osallistuvat myös karieksen kehittymiseen)


      10.2. Streptococcus -suku



      10.A.3 Listeria-suku


      Gram , ei-itiöiviä, sauvoja, aerobeja ja fakultatiivisiä anaerobeja
      ympäristöbakteeri; luonnosta/tuotantotiloista elintarvikkeisiin
      ei vaaraa terveelle aikuiselle/YOPI–riskiryhmät
      pehmeät juustot, tyhjiöpakatut savukalat, pateet, kestomakkarat, pastöroimaton maito!
      Suomessa siipikarjanlihassa n. 30% ; lihavalmisteissa 1-2%
      lisääntyy jääkaapissa infektioita edeltää pitkäaikainen säilytys
      L. monocytogenes ihmispatogeeni


      10.A.4 Itiöivät bakteerit


      Jaottelu perustuu:
      - morfologiaan

      - hapen käyttöön

      - energiametaboliaan

      Merkittävimmät suvut

      1) Bacillus (katalaasi , superoksididismutaasi

      = ehdottomia aerobeja

      2) Clostridium (katalaasi-, superoksididismutaasi( )

      = ehdottomia anaerobeja



      Gram tai /-
      sauvoja
      monet liikkuvia
      itiöiden sijainti tärkeää luokittelussa
      geneettisesti heterogeenisiä
      ekologisesti sukulaisia
      monet Bacillus–lajit tuottavat antibiootteja
      (basitrasiini, polymyksiini, gramitsidiini)


      10.4.B.1 Bacillus



      Bacillus anthracis

      aiheuttaa pernaruttoa (Anthrax)
      tauti aiheutuu anthrax-toksiinista
      infektiotauti: tunnetaan nautakarjan, lampaiden, vuohien ja kasvissyöjäeläinten sairautena
      bakteeri muodostaa itiöitä
      säilyvät vuosia/vuosikymmeniä maaperässä

      ihmisen sairastuminen harvinaista
      ei tartu ihmisestä toiseen


      10.4.B.1 Bacillus



      Miten pernarutto tarttuu ?


      1. Ihokosketuksessa kudoksiin rikkoutuneen ihon läpi


      2. Hengitysteiden kautta

      - sairaan eläimen villoihin tai vuotiin jääneiden itiöiden
      hengittäminen

      - itiöt hengitysteiden limakalvojen kautta imusolmukkeisiin itävät bakteereiksi

      3. Mahasuolikanavan kautta

      - syötäessä sairaan eläimen huonosti kypsennettyä lihaa


      Pernaruton hoito:

      penisilliini, tetrasykliini, siprofloksasiini; mahdollisimman aikaisin




      Mistä USA:n 2001 pernaruttobakteerit tulivat ?


      Ames-kanta/Vollum 1B –kanta ?
      USA:ssa kehitetty Ames–kannasta bioasetta 1990- luvun lopulta lähtien
      Virallisesti USA lopettanut ohjelman 1969


      kanta on Etelä-Afrikkalaisessa kantakokoelmassa
      Myös kokoelmissa: Louisiana State University, Northern Arizona Univ.; US Army Medical Research Inst. For Infectious diseases; Chemical and Biological Defence Establishment, Porton Down, UK; Suffield Biodefence Lab., Canada


      Bioaseen kieltosopimus ja sopimuksen valvontaongelma


      1969 bioaseiden lopetus – USA:n aloite
      1972 sopimus biologisen aseen ja toksiiniaseen
      kieltämisestä
      1990-91 Persianlahden sota – Irak uhkasi bioaseella – 1995 YK:n valvontakomissio totesi että Irakilla oli varsin laaja bioaseohjelma


      Bioasemikrobit ja -toksiinit


      Sopiva bioasemikrobi

      - aiheuttaa tartunnan hyvin pienellä mikrobimäärällä

      - säilyy hyvin

      - aiheuttaa vaikeaa tautia

      - aiheuttaa vähäistä kuolleisuutta: tavoitteena vastustajan saattaminen taistelukyvyttömäksi

      - on usein bakteeri; myös virukset mahdollisia


      miten tuotetaan ?



      Bioasebakteereja


      kohtalainen


      kohtalainen


      aerosoli


      Jänisrutto
      Francisella tularensis


      ei


      kohtalainen


      vesi


      Kolera
      Vibrio cholera


      ei


      kohtalainen


      aerosoli


      Bruselloosi
      Br. melitensis, suis, abortus, canis


      kokeilussa


      ei


      vesi


      Botulinum- toksiini
      Cl. botulinum


      kohtalainen


      kohtalainen


      aerosoli


      Rutto
      Yersinia pestis


      kohtalainen


      kohtalainen


      aerosoli


      Pernarutto

      B. anthracis


      Rokotus


      Lääkehoito


      Infektiotapa


      Tauti/ toksiini



      10.4.B.2. Clostridium-suku


      Luonnon maabakteereja, myös ruoansulatuskanavassa
      Kliinisesti merkittävät:
      Cl. tetani

      aiheuttaa jäykkäkouristusta
      harvinainen, vakava
      itiöt mullasta haavaan
      itäminen vegetatiivinen (anaerobiset olosuhteet)
      tuottaa neurotoksiinia = tetanopasmiini

      tetanopasmiini
      - proteiini

      - sitoutuu hermosoluihin tiettyihin lipideihin

      - estää lihasten rentoutumisen

      - antitoksiini suojaa, myös PDT – kolmoisrokoite

      - haavojen profylaksi tärkeää



      Cl. botulinum


      aiheuttaa botulismi-ruokamyrkytystä
      esiintyy vedessä ja maassa itiöt raakoihin elintarvikkeisiin (myös teurastuksen yhteydessä)
      tuottaa neurotoksiinia
      vakava, jopa tappava ruokamyrkytys


      Cl. perfringens


      10.B.5 Corynebacterium-suku


      Corynebacterium

      kuuluisin C. diphtheriae (aiheuttaa kurkkumätää)
      monet Corynebacterium–suvun jäsenet ovat myös ihon normaaliflooraa
      Kurkkumätä (difteria)

      kulkutauti, nyk. tehokas rokotusohjelma suojaa
      bakteriofaagin koodaama toksiini vaikuttaa eukariottisolun proteiinisynteesiin
      antitoksiini neutraloi


      Infektio


      membraani nieluun ja nielurisoihin hengitysteiden tukkeutuminen bakteerit limakalvoilla toksiini elimistöön
      bakteeri herkkä antibiooteille


      10.B.6. Mycobacterium-suku



      haponkestäviä sauvoja
      ehdottomia aerobeja, kasvu hidasta
      atyyppiset mykobakteerit = opportunisteja


      Mycobacterium tuberculosis

      aiheuttaa tuberkuloosia (=keuhkotauti)
      bakteerin soluseinässä mykolihappoja 60% kuivapainosta – hydrofobinen solu
      hidas kasvu
      kasvua makrofaagien sisällä
      - viljely keuhkotuberkuloosin yskösnäytteistä



      Tuberkuloosi


      Vastustuskyky immuniteetti
      - luontainen tai hankittu
      - tuberkuliinikokeet
      - ihotestiantigeeni = Mantoux – testi
      - reaktio tartunnasta tai BCG–rokotteesta
      Ennaltaehkäisy
      - BCG–rokotus
      - joukkotarkistukset
      - riskiryhmien valvonta


      BCG-rokote eli Calmette-rokote on eläviä, heikennettyjä tuberkuloosia

      aiheuttavia bakteereja (nautatuberkuloosibakteeri, Mycobacterium bovis)


      Mycobacterium leprae
      aiheuttaa lepraa (=spitaali)
      ei voida viljellä ravintoalustoilla – kudosviljelmät
      nyk. n. 10-12 miljoonaa tapausta
      Keski-Afrikka; Aasian eteläosat; Vietnam (ei Suomessa)
      Hidas (vuosikymmeniä)
      Hoito: kemoterapia, rekonstruktiivinen kirurgia


      M. kansasii – keuhkoinfektiot,

      M. marinum – ’’uima-allas granulooma’’ ihossa




      10. Gram – positiiviset bakteerit
      B Teollisesti merkittäviä


      10.B.1 Maitohappobakteerit (elintarvikesovellukset)

      10.B.2 Bacillus–suku (entsyymien tuotto; GMO–
      sovelluksia)

      10.B.3 Streptomyces– suku (antibioottien tuotto)




      Mikrobien teollisia sovellutuksia - esimerkkejä



      10.B.1 Maitohappobakteerit


      Gram , eivät itiöi
      katalaasi –
      fermentatiivinen metabolia
      sokeri maitohappo (päätuote)
      aerotolerantteja anaerobeja
      ei sitruunahappokiertoa – ATP:tä ei voida tuottaa hengittämällä

      alhainen pH:n sieto eivät siedä alhaista pH:ta !
      vaativat rikkaan ravintoalustan
      eivät kasva ilman fermentoitavaa hiilihydraattia



      Metabolia samankaltaista kuin muilla bakteereilla

      kaupallista arvoa on
      laktoosin fermentoinnilla,

      sitraatti- ja typpimetabolialla sekä

      omenahappometabolialla.


      10.B.1 Maitohappobakteerit


      glukoosi käymissubstraattina päätuote maitohappo
      Homofermentaatio (homolaktinen)

      - sokerit muuntuvat 80-100%:sesti maitohapoksi

      Heterofermentaatio

      - ekvimolaarinen seos maitohappoa, etanolia, CO2 ja muita tuotteita (muurahais- & etikkahappo)


      Metabolia



      10.B.1 Maitohappobakteerien merkitys


      määräytyy näiden organismien aineenvaihdunnan perusteella


      Assosiaatio korkeampien kasvien kanssa
      hyödyntävät kasvikudoksen hajoamistuotteita
      elintarvikkeisiin hapatus
      viinit, panimotuotteet


      2) Assosiaatio maidon ja maitotuotteiden kanssa

      - voi, juusto, piimä, jogurtti

      3) Normaalia limakalvojen (myös suoliston) mikrobiflooraa

      - probioottisuus ?

      - tuoteitta markkinoilla


      4) Jotkut patogeenejä – ei hyötykäyttöä


      10.B.1 Maitohappobakteerien merkitys



      10.B.1 Maitohappobakteerisukuja


      1. Streptococcus, Lactococcus, Enterococcus

      2. Leuconostoc

      3. Pediococcus

      4. Lactobacillus




      10.B.1.1 Streptococcus, Lactococcus, Enterococcus -suvut

      kuuluivat ennen kaikki samaan sukuun

      kokkeja, eivät muodosta terttuja
      homofermentatiivisia


      Streptococcus

      pyogeeniset 2) oraaliset 3) muut
      elintarvikkeiden tuotannossa vain Str.thermophilus on merkittävä – jogurtit


      b) Lactococcus

      ainoa merkittävä tuottoprosesseissa on Lc. lactis, joista kahta alalajia hyödynnetään:
      Lc.lactis subsp. lactis; Lc.lactis subsp. cremoris


      c) Enterococcus

      ei tuottoprosesseihin meijeripuolella
      jopa patogeenejä
      käyttö probiootteina ?


      10.B.1.2 Leuconostoc-suku


      heterofermentatiivinen kokki
      tuottaa huomattavia määriä diasetyyliä sitraatista maidossa,
      hyötykäyttö: Ln. mesentroides subsp. cremoris – meijeriteollisuus
      tärkeitä kasvimateriaalin spontaanifermentaatioissa
      Ln.oenos Oenococcus oeni – viinin/siiderin malolaktinen käyminen


      10.B.1.3 Pediococcus-suku


      kokkeja, muodostavat terttuja
      homofermentatiivisia
      merkitys: elintarviketeollisuudessa hyödyllisiä ja haitallisia
      P. damnosus: – oluen pilaantuminen – tuottaa diasetyyliä
      P. acidilactici & P. pentosaceus – makkarastarttereissa ja rehunsäilönnässä
      myös juustojen kypsytyksessä


      10.B.1.4 Lactobacillus-suku


      suuri ja heterogeeninen ryhmä
      32-53% mol G C = kaksi kertaa suurempi hajonta kuin normaalista monella suvulla
      heterogeenisyys johtuu määritelmästä: sauvamaiset MHB:t


      Obligatoriset homofermentatiivit
      Fakultatiiviset heterofermentatiivit
      Obligatoriset heterofermentatiivit


      Lactobacillus – hyötykäyttö ja esiintyminen luonnossa


      hyvin yleisiä luonnossa
      eniten alhaista pH:ta sietäviä (vrt. muut MHB:t)
      usein viimeistelevät spontaanit (tuorerehu/kasvis) fermentaatiot
      myös suun, suoliston, yms. limakalvojen populaatiota
      Lb. brevis, Lb.casei, Lb.plantarum – useita habitaatteja
      hapanleivonta – Lb. sanfrancisco
      jogurtti – Lb. delbrueckii/Lb. bulgaricus


      Maitohappobakteerien toiminta maidossa


      Laktoosin fermentointi maitohapoksi ja pH:n lasku
      Proteiinien hydrolyysi
      Aromiyhdisteiden muodostuminen
      Solunulkoisten polysakkaridien muodostus
      Inhiboivien yhdisteiden tuotto


      Starttereiden teollinen käyttö ja tuotto


      Startterit

      mikrobivalmisteita joita lisätään raaka-aineeseen tai tuotteeseen
      sovelluksia elintarvike- ja rehutuotannossa
      voivat edesauttaa toiminnallaan haluttujen ominaisuuksien muodostumista raaka-aineessa tai tuotteessa
      stattereilla voi olla myös spesifinen mikrobisidinen tai probioottinen vaikutus


      MHB


      Sitruunahappometabolia

      jotkut MHB:t voivat metaboloida sitruuna- tai omenahappoa sokerimetabolian yhteydessä
      sitruunahappoa on raakamaidossa ja hedelmissä
      sitruunahappometabolian lopputuotteet:
      asetaatti, diasetyyli, asetoiini, 2,3-butaanidioli, hiilidioksidi

      diasetyyli tärkeä makukomponentti piimässä, voissa, smetanassa, rahkassa ja ranskankermassa
      etikkahappo on myös flavorikomponentti
      hiilidioksidi muodostaa reikiä juustoihin


      MHB


      Omenahappometabolia

      jotkut MHB:t voivat muuntaa omenahappoa (esim. viineissä) maitohapoksi
      tuotantoteknisesti on kyseessä terävän makuisen omenahapon muuntamisesta pehmeämmän makuiseksi maitohapoksi (= viinien malolaktinen käyminen)


      Makkarastartterit


      koostuvat MHB:sta ja/tai mikrokokeista
      voidaan lisätä MHB:ta kestomakkaroiden, keittomakkaroiden ja savukinkun hygieenisen turvallisuuden, maun ja konsistenssin parantamiseen
      - pH:n ja aw:n lasku parantaa säilyvyyttä,

      - lihan proteiinien koaguloituminen rakennemuutokset siivutettavuus paranee

      osa maku– ja aromiyhdisteistä myös mikrobiperäisiä


      Vihannestartterit


      suurin osa vihannessäilykkeistä ilman startteria; hyödynnetään luonnollista MHB–flooraa
      esim. suolakurkut ja oliivit – siirrosteena edellisen erän fermentoitu suolaliemi
      Starttereiden käytön edut:

      - haittamikrobien hallinta

      - kaikkien fermentoitavien sokerien poisto

      - saadaan metaboliatuotteita, joita ei synny spontaanista

      - voidaan myös fermentoida lämpökäsiteltyjä vihanneksia



      Säilörehun valmistus


      säilörehu ei saa sisältää terveydelle vaarallisia mikrobeja
      käytetyt mikrobit eivät saa aiheuttaa maitoon maku- tai hajuvirheitä; eivät saa heikentää maidon jalostusmahdollisuuksia
      niitetyssä ruohossa MHB:tä ja muita mikrobeja
      MH-käyminen happamuus
      käyminen lakkaa, kun pH 500 kb)
      tuotto liittyy ehkä itiöiden ’’suojelemiseen’’


      Antibioottien teollinen tuotto


      edellytyksenä tuoton toimivuus suuren mittakaavan fermentoreissa
      puhdistusmenetelmät, erotusmenetelmät:
      konsentrointi, uutto tai adsorptio/ioninvaihto/kemialliset käsittelyt

      tavoitteena puhdas, kiteytetty tuote
      ongelmana mikrobien muut antibiootit
      kannan valinta tärkeää
      hyvä tuotto mutatointi/geenitekniikka/metaboliamuokkaus



      Propionibakteerit

      aerotolerantteja anaerobeja
      lopputuotteet: propioni-, etikka, orgaaniset hapot CO2
      Meijeriryhmä
      - juustojen konsistenssi & flavorit

      Ihon propionibakteerit


      Bifidobakteerit

      - suolistoflooraa

      - probioottisia vaikutuksia


      10.B.4 Muita hyödyllisiä Gram



      11. Syanobakteerit


      Fotosynteettisiä bakteereja on seuraavissa ryhmissä:

      Syanobakteerit (oksygeenisiä)
      Purppurabakteerit (anoksygeenisä)
      - purppurarikkibakteerit

      - purppura ei-rikkibakteerit

      3. Vihreät bakteerit

      - vihreät rikkibakteerit

      - vihreät ei-rikkibakteerit



      Fotosynteettinen laite



      Valoenergiaa keräävät antennit
      Reaktiokeskus
      Elektroninsiirtoketju
      tapahtuu membraanissa tai siihen sitoutuneena




      1. Syanobakteerit (10./III, s. 41)

      tylakoideissa, absorboivat valoa 550-700 nm välillä
      2. Purppurabakteerit (8.1/I, s. 20)

      membraanissa, absorboivat valoa 1000 nm lähellä
      3. Vihreät bakteerit (12/V s. 42)

      reaktiokeskus ja elektroninsiirtojärjestelmä membraanissa, antenniklorofyllit klorosomeissa
      absorboivat valoa 700-800 nm välillä


      Valoenergian muuttaminen kemialliseksi energiaksi


      mikrobit keräävät valoa antenneilla (pigmentit)
      antennit siirtävät valoenergian fotosynteettiselle reaktiokeskukselle
      reaktiokeskuksessa proteiineihin sitoutuneita klorofyllimolekyylejä
      valoenergia nostaa klorofyllin yhden p–elektronin nousun korkeammalle orbitaalille
      klorofyllimolekyyli luovuttaa e:n elektroninsiirtoketjuun
      elektroni luovuttaa energian, jolloin fotosynteettisen organismin kelmussa syntyy ATP:tä
      valoenergia sähköjännitteeksi voidaan tehdä kemiallista työtä


      Syanobakteerit ja niiden merkitys luonnossa


      monia morfologisia ryhmiä, monet liikkuvia
      kaukaista sukua Gram -bakteereille
      vesistöissä, kuumissa lähteissä, suolajärvissä (myös aavikoilla ja kiviin kiinnittyneinä)
      eroavat muista bakteereista membraanin rasvahappokoostumuksessa
      väri tulee pyosyaniini–pigmentistä vihreä klorofylli , joillakin myös punainen pigmentti
      kaasurakkulat auttavat kellumaan

      yksinkertaiset
      vitamiineja ei tarvita
      nitraatti tai ammoniakki typenlähteenä
      suurin osa ei voi käyttää org. yhdisteitä hiilenlähteenä
      ei kasvua pimeässä
      jotkut voivat assimiloida yksinkert. yhdisteitä (glukoosia), jos valoa on läsnä ATP:tä saadaan fotofosforylaatiossa
      jotkut voivat kasvaa pimeässä hiilihydraateilla
      anoksygeeninen fotosynteesi mahdollinen, jos sulfidia on läsnä


      Syanobakteerien ravinnevaatimukset



      Syanobakteerit tuottavat toksiineja


      1) Hepatotoksiset peptidit

      - vaikuttavat maksan toimintaan

      - syklisiä heptapeptidejä ja pentapeptidejä


      2) Neurotoksiinit

      - hermokudoksen toimintahäiriöt


      Syanobakteerit tuottavat myös haju- ja makuhaittoja



      12. Arkit


      eivät ole eubakteereja
      sietävät hyvin vaativia olosuhteita
      mm. paine, lämpötila (kylmä, kuuma), pH, anaerobioosi ja monet kaasut


      tässä keskitytään arkkeihin ryhmänä, ei erillisiä sukuja – käsitellään merkitystä luonnossa & mahdollista hyödyntämistä



      suolakerrostumissa, suolajärvissä
      minimi 9% NaCl
      erikoinen fotofosforylaatio (ATP:n tuottoon)
      kasvu anaerobisissa olosuhteissa purppuramembraani
      happi läsnä – membraani on punainen


      12.1 Halofiilit



      Halofiilien biotekniset hyödyntämismahdollisuudet


      Biopolymeerit
      Pinta-aktiiviset yhdisteet
      Biomuovit
      Orgaaniset osmolyytit
      Erikoiskemikaalit
      Yksisoluproteiinit
      Entsyymit


      12.2 Metanogeenit


      tuottavat metaania (=biokaasu)
      anaerobeja
      substraattina vety, CO2, formiaatti, asetaatti, metanoli
      anaerobisen ravintoketjun päässä; sedimenteissä, ruoansulatuskanavassa, lietteen hauduttamoissa


      12.2.1 Metaanikäymisen olosuhteet


      tarpeeksi hiilihydraatteja
      oikeat ravinnesuhteet; C:N:P
      alhainen redoxpotentiaali
      pH 6,5-8,0
      20 – 60 C°
      vesi


      Biokaasu


      maatalouden jätteet
      meijerijätevesi, puristehiivan jätevesi, paperijätevesi, panimojätteet, juurikasjätteet
      muita: teurastamojätteet; yhdyskuntajätteet


      Biokaasu: hyvät & huonot puolet


      Hyvät

      Energian lähde
      Jätteiden org. kuormituksen vähentäminen
      Ravinteiden kierto
      Patogeenien tuhoutuminen
      Huonot

      Räjähdysvaara
      Hinta ?
      Vaatii huoltoa
      Saastuttamislähde ?


      12.3 Hypertermofiilit ja termoasidofiilit


      eniten lämpöä sietäviä organismeja
      lämmönkestävät makromolekyylit, tehokkaat korjausmekanismit
      solunsisäisten osmolyyttien konsentraatio korkea


      12.3.1 Elämää korkeissa lämpötiloissa


      Proteiinit
      termostabiilien proteiinien ydin hydrofobinen
      enemmän ionisia interaktioita aminohappojen välillä proteiinien pinnoilla
      erikoinen laskostuminen
      chaperonin proteiineja paljon


      2) DNA:n kestävyys


      DNA:n kierteisyys erikoinen
      proteiinit stabiloivat
      – nostavat sulamislämpötilaa, muokkaavat konformaatiota


      3) Lipidien stabiilius

      kovalentisti kondensoitunut ’’yksikkö membraani’’ -monolayer


      12.3.1 Elämää korkeissa lämpötiloissa



      II EUKARIOOTIT


      tärkeitä org. materiaalin hajottajia
      valtaavat myös kasvien ja eläinten soluja
      aiheuttavat viljakasvien & teollisten tuotteiden tuhoa
      hyödyllisiä tuotteita: alkoholi, org. hapot, entsyymit, antibiootit, steroidit, psykodeliset ja eufooriset uutteet
      tärkeitä tutkimusmalleja genetiikassa


      II 1. Sienet



      Sienten pääryhmät:

      Fykomykeetit (sisältää luokat: Chytridiomycetes ja Oomycetes)
      Zygomykeetit (yhtymäitiöiset)
      Askomykeetit (kotelosienet)
      Basiodiomykeetit (itiökantaiset)
      Deuteromykeetit (vaillinaiset sienet)
      Sienet ovat:

      eukariootteja
      heterotrofeja
      monitumallisia
      ei-fotosynteettisiä
      suurin osa aerobeja


      II 1.1 Sienten rakenne ja kasvu


      yksi/monisoluisia
      rihmat = hyyfit myseeli
      koenosyyttiset väliseinät
      soluseinässä (60% kuivapainosta) kitiiniä, myös selluloosaa
      rasva–aineet: suojaavat vettymiseltä
      melaniinipigmentit: tummia väriaineita


      (jatkoa sienen rakenne)


      thallus = vegetatiivinen osa:
      a) yksi pyöreä solu

      b) myseeli

      Lisääntymisessä thallus toimii joko lisääntymisrakenteena tai alustana
      sienet voivat olla heterokaryootteja tai homokaryootteja
      suvullinen tai suvuton lisääntyminen


      1.1.1 Sieni-itiöt


      sis. kaiken geneettisen materiaalin, jota tarvitaan uuden yksilön tuottamiseen
      voivat olla dormantteja
      kestävä seinämä – verkkomainen & monikerroksinen
      vähäinen vesipitoisuus
      germinaation stimulantteja:
      n-nonanoli, vetyperoksidi, peroksidit, lämpö

      germinaation estäjät:
      RNA:n translaation esto; entsyymien aktivaation esto



      Itiöt


      Leviäminen


      1. Aktiivinen

      - hajoava itiöemä

      - asteittainen erkaneminen

      2. Passiivinen

      kuivat itiöt (tuuli, ilmavirta)
      märät itiöt ( limakerros)


      1.2 Sienten kasvatuksesta


      Alustat

      käytetään miel. luonnonmateriaaleja
      säilytetään kaura- tai maissijauhoalustoilla, Czapek-agar, mallasuute-agar


      Identifiointi

      suora mikroskopointi
      natiivipreparaatit


      Luennoilla esitetään esimerkkejä hiivoista ja rihmasienistä sekä niittyviä bioteknisiä hyödyntämismahdollisuuksia ja haittoja


      1.3 Hiivat (ks. Ilkka Virkajärven luento 12.10.)

      1.4 Rihmasienet:

      1.4.1 Penicillium

      1.4.2 Aspergillus

      1.4.3 Fusarium



      1.3. Hiivat (yleistä)


      Lisääntyminen
      1) kuroutumalla

      2) suvullisesti

      Fysiologia
      oksidatiivisia tai fermentatiivisia; yksisoluisia
      kasvu parasta kosteassa
      korkeissa sokeri- & suolapitoisuuksissa
      optimi 25-30oC : max n. 35-47oC
      pH 4 - 4,5
      aerobiset olosuhteet: kasvua
      paras energianlähde: sokerit
      anaerobiset olosuhteet: etanoli, CO2, muut käymistuotteet
      Saccharomyces – suku merkittävä


      II 1.4 Rihmasienet


      1.4.1 Penicillium - suku

      yleinen maassa, hajoavassa org. materiaalissa
      itiöt yleisiä ilmassa
      monet lajit tuottavat antibiootteja
      P. notatum - Fleming 1929

      nyk. teollisessa tuotannossa P. chrysogenum & muita lajeja
      synteettinen penisilliini
      - heikko teho

      - semisynteettiset tehokkaampia


      P. roqueforti
      Roquefort, Stilton, Gorgozola - juustot
      kasvatus - kuivaus - paketointi - lisäys juustomassaan


      P. camemberti
      Camembert-juusto
      kasvatus perinteisesti keksipohjaisella alustalla
      itiöt suihkutetaan kypsyvän juuston pinnalle
      proteolyysi ja aromit


      Esimerkki:

      - Laktaami antibiootit (penisilliini ja johdannaiset)


      Penisilliini–G:tä tuotetaan submerrsifermentoinnilla mittakavassa 40 000 -200 000 l
      aerobinen prosessi
      penisilliini on sekundäärimetaboliitti
      maissinliotusvesi hyvä alusta
      laktoosi hiilenlähteenä
      penisilliini tuottuu ulos solusta solut erotetaan pH alas uutto orgaanisella liuottimella
      konsentrointi alkaliseen vesiliuokseen konsentrointi kiteytys


      Mykotoksiinit

      luonnossa sienet tuottavat, jotta saisivat paremmin ravinteita
      myrkyllisiä ihmiselle, eläimille, hyönteisille, kasveille, mikrobeille
      toksisuus vaihtelee: tie elimistöön, vastustuskyky, kem. yhdiste, konsentraatio ?
      mykotoksiinit ihmiseen: suun kautta, hengitysteitse, ihon läpi
      kasvu ei välttämättä korreloi toksiinien tuoton kanssa
      toksiinit vaikuttavat yleisimmin
      a) maksaan ja munuaisiin
      b) hermosoluihin


      Penicillium – mykotoksiineja

      a) okratoksiini

      ohrasta ja viljakasveista
      akkumuloituu myös eläimen rasvakudokseen - ihmiseen elintarvikkeen välityksellä
      b) patuliini:

      omenamehuissa
      P. expansum - hedelmien patogeeni - tuottaa toksiinia mädätyksen yhteydessä
      mätänevien omenien & päärynöiden käyttö mehuissa/siidereissä !

      c) PR-toksiini

      - P. roqueforti




      II 1.4.2 Aspergillus-suku


      maassa
      usein pilaajia, taudinaiheuttajia, teollisesti hyödynnettyjä
      homemaisia rihmasieniä, pesäkkeet vihertävänsävyisiä
      kliinisyys:
      opportunisteja
      A. fumigatus, A. niger, A. glaucus
      - homepölykeuhko, korvainfektiot ym.

      A. flavus
      - aflatoksiini


      Pilaajina
      pelätty aflatoksiini elintarvikkeissa
      harvinainen,
      voi esiintyä meijeri-, leipomotuotteissa, mehuissa, maapähkinöissä, rehuissa yms.
      Teollinen hyödyntäminen
      tuottavat entsyymejä
      pektinaasi, amylaasi, katalaasi

      sitruunahapon tuotto
      itämaisissa elintarvikkeissa

      Aspergillus ja toksiinit
      suurin osa lajeista ovat elintarvikkeiden pilaajia ja tai luonnossa hajottajia
      hyvin yleisiä jyvissä, pähkinöissä, mausteissa - trooppinen ilmasto suosii


      Aflatoksiinit
      toksisia nisäkkäille, kaloille, siipikarjalle
      maksakirroosi, maksavauriot, karsinogeeni, immunosuppressiivinen vaikutus
      reaktiiviset välituotteet sitoutuvat solujen DNA:han - transkriptio häiriintyy - mutageneesi & karsinogeneesi
      alentavat myös solujen ATP:n tuottokykyä


      II 1.4.3 Fusarium-suku


      Monet lajit kasvipatogeenejä (viljat); myös saprofyyttejä
      kontaminoivat maissia, vehnää, ohraa, kauraa & näistä tehtyjä tuotteita
      tuottaa mykotoksiineja ja oluen ylikuohuntatekijöitä
      mykotoksiinien vaikutukset usein eläimissä;
      raja-arvot rehu/ihmis-ravinnoksi erilaiset

      johtaa immuunipuolustuksen heikentymiseen - assosiaatio leukemian kanssa ?
      F. poae - myös Suomessa
      Suomessa mykotoksiinit eivät toistaiseksi ole ongelma


      Pilaajasienet elintarvikkeissa & raaka-aineissa


      Vaikuttavat tekijät: elintarvikkeen ominaisuudet & ulkoiset tekijät
      Viljojen ja hedelmien pilaantuminen:
      ravintoarvon heikkeneminen
      kasvin energiahukka
      itämättömyys
      värin, maun muutokset (hapot, sivumaut)
      epämiellyttävät hajut
      toksiinit ja antibiootit


      Pilaajasienet & rakennusmateriaalit


      Rakenteet ja terveys
      entsyymit ja hapot
      - entsyymitoiminta aiheuttaa usein värin muutoksia

      itiöt huoneilmaan
      tärkein tekijä kosteus
      Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium
      - tuottavat kaasuja, alkoholeja, ketoneja, estereitä, hiilivetyjä

      - myös allergeenejä



      Sienten biotekninen hyödyntäminen


      Lääketiede
      antibiootit (penisilliini, kefalosporiinit, syklosporiini)
      alkaloidit
      - migreeeni, Parkinsonin tauti, seniilidementia, kolesterolin biosynteesin esto

      ruoansulatusta edistävät entsyymipreparaatit
      b) Entsyymit

      - meijeriteollisuuden sovellukset:

      flavorit/juustojen kypsytys, keltuaisten vatkattavuus

      - pesuaineteollisuus



      1) Sitruunahappo

      tärkeä teollisesti hyödynnetty org. happo
      pH:n säätö hyytelöissä ja hilloissa
      sitruunahappo suojaa hapettumiselta, suojaa vit. C:n menetyksestä ja entsymaattiselta ruskeutumiselta


      antioksidanttina ja pH säätöön kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa
      tuottajat: Penicillium glabrum, Aspergillus niger


      c) Muita teollisia sovellutksia



      2) Glukonihappo

      Aspergillus, Penicillium
      kelaattien muodostus, emäksiset olosuhteet
      käyttö: puhdistusaineet, metallien kiillotus


      3) Fumaarihappo

      Rhizopus
      lisää vahvuutta ja taipumattomuutta paperiin
      hyytelöidyissä jälkiruoissa
      rehun lisäaineena


      4) Fermentoidut elintarvikkeet

      maku, säilyvyys
      terveysvaikutukset


      5) Biopestisidien tuotto

      insektisidit
      herbisidit
      helminthisidit


      II. EUKARIOOTIT
      2. Alkueläimet (Protosooat)


      n. 70 000 nimettyä lajia
      saprofyyttejä, parasiittejä, patogeenejä
      yksisoluisia, ainakin yksi tuma
      sytoplasma: endoplasma (sisempi) ja ektoplasma (ulompi)
      endoplasmassa ravinnon käsittely ja ravintovarastot; kehittyneillä myös mitokondriot, Golgin laite jne.
      ektoplasma - liikkuminen
      trofosoiitit ja kystat



      Vedessä
      - maun, hajun, värin muutokset; pigmenttien tuotto, aromaattiset öljyt kalainen/kurkkumainen maku

      ’’luonnollinen’’ lannoite
      monet ’’syövät’’ bakteereja luonnon tasapaino
      reagoivat valoon, mekaanisiin ärsykkeisiin, kemiallisiin yhdisteisiin, happeen
      lämpötilaoptimit vaihtelevat; suurin osa aerobeja


      2.1 Alkueläinten luokittelusta


      Juurijalkaiset
      Siimaeläimet
      Ripsieläimet
      Itiöeläimet


      jaottelu perustuu liikkumiseen
      seuraavassa annetaan yleiskuva alkueläinten kliinisestä merkityksestä muutamilla esimerkeillä


      2.1.1 Entamoeba histolytica - amebiaasi

      ameeba-punatauti

      kaikkialla maailmassa

      varsinkin alhaisen vesihygienian maissa

      juomaveden klooraus ei yksin tehoa


      2.1.2 Trypanosoomat ja leishmaniat

      tropiikissa

      ihmisestä ihmiseen & eläimestä ihmiseen vertaimevien hyönteisten välityksellä

      T. gambiense, T. rhodense

      - afrikkalainen unitauti

      - vektorina tse-tse – kärpänen



      2.2.3 Toxoplasma gondii

      kiertokulku luonnossa kissojen ja jyrsijöiden välillä; kissan kautta ihmiseen


      2.2.4. Pneumocystis carinii

      esiintyy laajalti luonnossa: jyrsijät/kissat/koiraat/lampaat/linnut
      ihminen voi olla oireeton kantaja
      leviäminen pisarateitse ja istukan kautta


      2.2.5 Malaria

      Plasmodium vivax, P. ovale, P. malariae, P. falciparum

      vuosittain yli 150 milj. sairastuu ja yli 2 milj. menehtyy malariaan
      Malarian kiertokulku luonnossa

      hedelmöitynyt Plasmodium–muna kypsyy moskiiton suolen seinämässä sporosoiitti-muodot hyönteisen sylkirauhasiin pistos & ihmiseen syljen kautta
      ihmisessä suvuton lisääntyminen gameetit takaisin hyönteiseen

      Nukleiinihappoon
      Muotoon
      3) Isäntäsoluun

      Viruksen elinkierrossa on :

      ekstrasellulaarinen vaihe
      - virioni; metabolisesti ei-aktiivinen

      2) Intrasellulaarinen vaihe

      - infektio, viruksen lisääntyminen


      Virusten luokittelu perustuu:


      III. VIRUKSET


      Eivät ole soluja !



      Virusten kasvatus laboratoriossa


      Bakteriofaagit bakteeriviljelmissä
      Eläin- ja kasvivirukset solu/kudos/solukko-viljelmissä
      Virusten määrä voidaan laskea plakkitekniikalla


      plakki =bakteeriviljelmään syntyvä reikä – tästä voidaan myös eristää puhdasta virusta




      VIRUSTEN LISÄÄNTYMINEN


      Tarttuminen
      isäntäsolussa usein reseptoreita
      kasvivirukset pääsevät sisään myös vahingoittuneesta kohdasta


      2) Tunkeutuminen isäntäsoluun

      solun pinnan ominaisuudet tärkeitä
      esim. bakteriofaagi tunnistuskarvat reagoivat bakteerisolun seinän polysakkaridien kanssa tuppi painuu seinämään lysotsyymi nukleiinihappo soluun
      eläinsoluihin myös fagosytoosin avulla


      3) Viruksen genomin (nukleiinihapon) suojaaminen

      isäntäsolu pyrkii pilkkomaan viruksen nukleiinihapon
      virus suojaa genominsa metyyliryhmillä
      4) Rakennekomponettien synteesi

      virus alistaa isäntäsolun tuottamaan omaa nukleiinihappoaan ja virusproteiineja
      5) Viruksen vapautuminen solusta tai integroituminen solun genomiin

      lyyttinen
      - virus vapautuu kuroutumalla tai entsyymien avulla

      lysogeeninen
      - viruksen genomi integroituu osaksi isännän genomia – pysyy latenttina (=provirus) – voi aktivoitua lyyttiseen kiertoon



      Retrovirukset


      ovat RNA-viruksia – käyttävät käänteistraskriptaasia
      esim. HIV, Ebola
      Infektio
      Käänteinen transkriptio
      RNA kopioidaan DNA:ksi
      Integraatio
      kopioitu virus-DNA liitetään isännän DNA:han
      Transkriptio
      DNA mRNA virusproteiinit
      Integroitunut virus-DNA ohjaa uusien RNA-virusten RNA:n synteesin
      Kapselointi
      Kuroutuminen solusta


      Viruslääkkeet


      esimerkkejä:

      Nukleiinihapposynteesin estäjät
      ’Uncoating’-vaiheen estäjät
      Interferonit


      Antibiootit eivät tehoa viruksiin
      Ennaltaehkäisyssä rokotus tehokkainta
      kehitys usein hankalaa/virukset hyvin muuntelukykyisiä


      Virusryhmiä


      Influenssavirukset
      Ortomyksovirukset A ja B
      riskiryhmille erittäin vaarallisia tartuntoja
      2. Paramyksovirukset

      esim. sikotautivirus, tuhkarokkovirus
      Adeno-, Rino-, ja Koronavirukset
      hengitystie-infektiot
      Polio- ja Enterovirukset
      - kuuluvat picornavirusten heimoon

      - polio, aivokalvontulehdukset, sydänlihasten tulehtuminen

      - tartunta suun tai hengitysteiden limakalvojen kautta, myös kontaminoitunut ruoka

      - säilyvät infektiivisinä elimistön ulkopuolella esim. jätevesissä useita kuukausia



      5. Herpesvirukset

      esim. yskänrokko (HSV1), vesirokko (varicella-zoster), mononukleoosit (sytomegalovirus ja Epstein-Barr – virus)

      6. Hepatiitti-virukset

      ’’keltatautia’’ – aiheuttavat virukset – vaikutukset maksassa

      Rotavirus ja Kalikivirukset
      aiheuttavat vastatauteja

      Zoonosivirukset
      Rabies (vesikauhu), Marburg-, Ebola-, Hantavirukset (verenvuotokuumeet)




      9. Arbovirukset

      - niveljalkaisen pureman kautta tarttuvia

      10. Parvovirukset

      tärkeitä nautakarjan, sian, kissan, koiran, minkin ja laboratoriojyrsijöiden patogeenejä

      11. Ihmisen immuunikatovirukset

      HI-virus eli HIV

      vaipallinen RNA-virus; eristettiin v. 1983

      infektoi pääasiassa valkosoluja

      12. Kasvainvirukset

      ns. onkogeeniset virukset eri ryhmistä



      = protein infectious agent

      ei ole virus
      infektion aiheuttaa 27-30 kD proteiini
      proteiinia koodaavaa geeniä sekä normaaleissa että infektoituneissa yksilöissä
      onko kyseessä translaation jälkeinen virhe ?
      ko. proteiinit ressitenttejä lämmölle
      vasta–aineita ei löydy infektoituneessa yksilössä
      ihmisessä: Kuru, Creutzfeld-Jakob:in tauti
      eläimissä: BSE


      IV PRIONIT



      Prionit ja prionitaudit


      Hermostoa rappeuduttavat taudit
      Vain proteiinia (muuntunut normaali solukalvon prioniproteiini)
      Isäntäorganismin normaali prioniproteiinituotanto on prionitaudin synnyn edellytys
      Muutunut prioniproteiini pyrkii aggregoitumaan, ei hajoa täysin proteaasikäsittelyssä
      Miten normaali proteiini muuttuu epänormaaliksi ?
      Pakottavatko epänormaalit prioniproteiinit normaalit proteiinit muuttumaan ? Sitovat niitä itseensä ?


      Hiiva, ohra ja oluen valmistuksesta



      Lager-olut


      4 g uutetta

      5 g etanolia

      4 g CO2

      87 g vettä























      2 g hiivaa
      2,5 g flavoriyhdisteitä
      46,9 g CO2

      49,1 g etanolia





      C6H12O6 ==> 2 CO2 2 C2H5OH
      -56 kcal/mol


      100 g sokeria
      0,5 g aminohappoja



      Suomessa juodaan vuodessa olutta…



      Oluen valmistuskaavio


      .


      Maltaan rouhinta


      Mäskäys


      Oluen pääkäyminen


      Vierteen

      siivilöinti


      Keitto ja

      humalointi


      Selkeytys


      Jäähdytys

      ja hiivaus


      Pullotus

      tai tölkitys


      Suodatus


      Varastokäyminen


      Jakelu ja myynti



      Keittohuone


      Vaakasiilo


      Mallasmylly


      Mäskäyskattila


      Raakaviljakattila


      Juoksutusamme


      Whirlpool


      Keittokattila


      Mallas


      Humala


      Ents.


      Ents.


      Raakavilja


      Ca


      Happo


      Vesi


      Zn


      Happo


      Ca


      Väri


      Sokeri



      Mäskäys


      Mallas muutetaan hiivan sopivaksi ravintoliemeksi
      glukaanien, proteiinien (loppu)pilkkominen,


      tärkkelyksen pilkkominen käymiskelpoisiksi sokereiksi


      Ohran entsyymejä


      Entsyymi/t


      Pilkkoo





      °C





      pH


      Glukanaasit





      b-glukaanit





      50





      6,0


      Peptidaasit


      Valkuaisaineet





      52





      5,5


      b-amylaasi





      Tärkkelys (maltoosiksi ketjun päästä)





      62





      5,5


      a-amylaasi





      Tärkkelys (summittain, ei haarakohdista)





      70





      5,2





      näistä reaktioista, optimeista ja tavoitteesta muodostuu MÄSKÄYSOHJELMA




      Mäskikattilan sekoitin



      Mäskin erotus


      I Siiviläamme

      II Mäskisuodatin

      Kirkkaus, (liian kirkas ?), nopeus, varmuus


      Keitto

      ”ravinneliuoksen ”sterilointi”
      humalavalmisteet lisätään keiton aikana


      Siiviläamme



      Beer processsing


      eli käymisen jälkeiset toimenpiteet


      kylmäkäsittely eli stabilointi
      suodatus (oluen kirkastaminen)
      oluen kantavierteen säätäminen
      hiilidioksidin lisääminen
      tuotenormien täyttäminen
      oluen pastörointi
      pullotus/astiointi


      Hiiva


      Vierre


      Sokerit
      (maltoosi)


      Typpi
      (aminohapot)


      Sivutuotteet
      etanoli, CO2


      Lämpö


      Miksi hiiva tekee olutta?


      Olut


      Happi


      Vitamiinit
      ja

      mineraalit


      Flavori-
      aineet


      Lisää
      hiivaa


      Energia


      Uusi solu



      Käyminen


      -


      5


      6





      k


      c


      a


      l


      /


      m


      o


      l


      C6H12O6 ==> 2 C2H5OH 2 CO2

      180,16 2*46,07 2*44,00

      100 g 51,14 g 48,85 g


      Käytännössä päästään noin 92% saantoon teoreettisesta eli

      100 g glukoosia => 47,05 g EtOH

      100 g maltoosia => 49,52 g EtOH

      100 g maltotrioosia => 50,41 g EtOH



      Hiilihydraatit


      Käymiskelpoiset

      glukoosi

      fruktoosi

      sakkaroosi

      maltoosi

      maltotrioosi

      raffinoosi


      Käymiskelvottomat

      pentoosit

      laktoosi

      sellobioosi

      dekstriinit

      tärkkelys

      selluloosa



      Aromin muodostus



      Aika


      Hiiva


      Uute


      Pääkäyminen


      lag


      max nopeus


      n. 50% sokerien käytöstä




      Riittämätön hiivan kasvu


      * epätasainen fermentaatioaika


      * huono käymisnopeus


      * muuttunut flavori


      * huonolaatuinen kierrätyshiiva


      Liiallinen hiivan kasvu


      * biomassan ylituotanto


      * muuttunut flavori


      Hiivan kasvu



      Erilaisia käymistankkeja


      Heineken
      “Apollo”


      Kronenbourg


      Unitank


      25 m


      20 m


      8,5 m


      5,6 m


      10,5 m


      8,5 m



























      P=QCO2*r*g*Ha[ln(Ha ½Ha)/Ha)]



      Sekoitus fermentorissa



      Pää- ja jälkikäyminen


      Hiivapoisto 1


      Hiivan talteenotto


      Hiivapoisto 2


      -2


      0


      2


      4


      6


      8


      10


      12


      14


      0


      5


      10


      15


      20


      Aika [vrk]


      Uutepitoisuus p-%


      Hiiva 107/ml


      Paine bar


      Tsylinteri oC


      Tkartio oC


      Ruvan poisto



      Diasetyyli


      diasetyyli


      Valiinisynteesi


      -asetolaktaatti


      -asetolaktaatti


      diasetyyli


      butaanidioli


      butaanidioli


      asetoiini



      Immobilisoitu, jatkuvatoiminen jälkikäyminen


      Kesto 1 - 2 tuntia


      Olut painetankkiin


      Nuorolut käymistankista


      Hiivan erotus


      Lämpökäsittely


      80-90oC, 5 -10 min


      Hiivakolonni



      Hiiva


      Saccharomyces cerevisiae
      pohjahiiva (lager-olut)
      ei käytä melibioosi-sokeria
      S. carlsbergenisis
      S. uvarum
      S. pastorianus
      Saccharomyces cerevisiae
      pinta-hiiva
      käyttää melibioosisokerin
      ale, stout, porter, vehnäolut y.m.


      Hiiva


      A pohjahiiva B pinta-hiiva



      Hiiva


      Eroja kantojen välillä
      ravintovaatimukset
      ravinteiden hyväksikäyttö
      happivaatimus
      lämpötilaan reagoiminen
      happamuuteen reagoiminen
      aineenvaihdunnan tuotteet


      Hiivan ravintovaatimukset


      Happilähde vierteen ilmastus
      Energialähde hiilihydraatit
      Typpilähde aminohapot, ammoniumsuolat
      Kivennäisaineet Mg-, P-, K-, Ca-, Zn- ionit, ...
      Vitamiinilähde B-vitamiinit (biotiiniti, inositoli, tiamiini)
      Hiililähde hiilihydraatit


      Flavori


      Flavori = tuoksu maku


      Flavoriin vaikuttavia aineita oluessa
      alkoholit
      hapot
      esterit
      karbonyylit
      rikkiyhdisteet



      Hiivakanta

      Vierre

      Humalointi

      Keitto

      Käyminen

      Mikrobiologinen puhtaus

      Kemiallinen puhtaus

      Pullotus/happi

      Kuljetus ja varastointi/lämpö ja valo

      • pahalla

        mutta eikö riittäisi jos panisit vain linkit tänne.


      • hilkkaliisa
        pahalla kirjoitti:

        mutta eikö riittäisi jos panisit vain linkit tänne.

        Täällähän moni on kirjoittanut, ettei saa koneellaan linkkejä auki.

        Kiitos vain faktatiedoistasi.

        Kosteusvauriomikrobit sairastuttavat. Sekin on faktaa.

        Eivät nämä asiat ole kaikille uusille homesairaille itsestään selvyyksiä, vaikka meillä "vanhoillakin" on hyvä kerrata välillä asioita.

        Kiitos vain linkeistä.


    • elina

      niin en ymmärtänyt mihin homesienistä on hyötyä?!.kun meillä on läksynä biologiasta semmoinen tehtävä miss kysytän:missä homesienet ovat hyödyllisiä?ota selvää. niin että help.lähettäkää mulle viestii sähköpostii eli [email protected]!

      T:elina lappalainen

      • OllapaFiksu

        Meillä on sama tehtävä just tänään, tietoo ei löydy mistään =((



      • surupusero2
        OllapaFiksu kirjoitti:

        Meillä on sama tehtävä just tänään, tietoo ei löydy mistään =((

        Valitettavasti myös meillä x)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. R.I.P Marko lämsä

      Luin just netistä suru uutisen että tangokuningas Marko Lämsä On menehtynyt viikonloppuna Tampereella. Niin nuorikin vi
      Tampere
      62
      4332
    2. Vappu terveiset kaivatullesi

      otetaan vappu terveisiä vastaan tähän ketjuun kaivatullesi !!! 🍾🥂🎉🌻🔥🧡🧡
      Ikävä
      155
      1823
    3. Tangokuningas Marko Lämsä, 47, on kuollut

      Taas yksi melko nuori artisti lopetti lauleskelut lopullisesti. https://www.is.fi/viihde/art-2000011200979.html
      Maailman menoa
      14
      1533
    4. Puskaradio huutaa

      Nuori tyttö oli laittanut päivityksen että pitämällä joku itsensäpaljastaja. Kuka tämä on? Varoittakaa lapsia !
      Suomussalmi
      38
      1297
    5. Miksi aina vain seksiä?

      Kertokaas nyt mulle, että onko tämä joku normojen ihan oma juttu, että seksiä pitää pohtia joka välissä, siitä pitää jau
      Sinkut
      168
      1073
    6. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      58
      919
    7. Vieläkin jaksaa

      naurattaa. 😆 🐽🐷🤣 M - N
      Ikävä
      79
      915
    8. Martinalta vakava ulostulo

      Seiska: Martinalta vakava ulostulo. Olipa raflaava otsikko mustalla pohjalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      843
    9. Hei rakas A,

      olinko silloin julma sinua kohtaan? Jos, niin anna anteeksi, yritin vain toimia oikein. Olen pahoillani, edelleenkin, en
      Ikävä
      54
      821
    10. Kyllä sitä on tyhmä

      Ettei aikoinaan sua ottanut. Huomenta❤️
      Ikävä
      39
      791
    Aihe