Nykyinen peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (KEPU) lupasi eduskuntavaalikampanjansa aikana oikein painetussa esitteessään kansaneläkkeisiin 300 euron korotuksen.
Tuolloin hän ei vielä ollut ministeri vaan oppositiopuolueen kansanedustaja. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, etteivätkö monet kansaneläkettä saavat eläkeläiset olisi ottaneet hänen vaalilupaustaan todesta tai etteikö heillä olisi ollut oikeutta tehdä niin. Arvailun varassa on tietenkin se, kuinka paljon valheelliset lupaukset lopulta vaikuttivat vaalitulokseen.
Budjetin mukaan kansaneläkkeisiin on luvassa seitsemän euron korotus. Eroa Hyssälän henkilökohtaiseen vaalilupaukseen on siten "vain" 293 euroa. Lupausten ja todellisuuden välistä eroa ei siten voi pitää pienenä.
Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan Hyssälä ei myöskään taistellut erityisen sinnikkäästi isomman korotuksen puolesta, vaan tyytyi aluksi jopa siihen, että seitsemänkin euron korotus olisi tullut voimaan vasta pitkän ajan päästä.
Kysyä kuitenkin sopii, mitä kertoo lupauksen antajan moraalista se, että tämä on valmis lupaamaan vaikka kuun taivaalta siinä toivossa, että joskus pääsisi valtaan. Lisäksi toteuttamatta jäävät lupaukset ovat omiaan ruokkimaan muutoinkin yleistä mielikuvaa siitä, etteivät vaalilupaukset ole tarkoitettukaan toteutettaviksi.
Eduskunnan keskustellessa valtion budjetista. Ministeri Hyssälää ja muitakin KEPU-ministereitä odotettiin keskusteluun, mutta he eivät koskaan saapuneet paikalle. Se kertoo puolestaan paljon siitä, kuinka Liisa Hyssälä ja KEPU-ministerit suhtautuvat eduskuntaan, jonka luottamusta heidän kuitenkin täytyy nauttia sekä yleisemminkin hallituksen suhtautumisesta parlamentarismiin.
Oppositiossa ollessaan KEPU arvosteli tavan takaa silloisen hallituksen ministereitä poissaoloista eduskunnan kyselytunneilta ja muista istunnoista. Nyt puolue itse näyttää todellisen karvansa, kun sen omat ministerit eivät viitsi tai jaksa vaivautua eduskunnan eteen vastaamaan tekemisistään ja sanomisistaan.
Hyssälä puolusti poissaoloaan eduskunnan istunnosta sillä, että hän emännöi Smolnassa suomalaisille naisvaikuttajille järjestettyä tilaisuutta, joka oli kutsuttu koolle jo kesällä. Tällainen teeseurue ei ole hyväksyttävä syy olla osallistumatta eduskunnan työskentelyyn. Myös ministereiltä on oikeus edellyttää, että he osaavat priorisoida eli asettaa tärkeysjärjestykseen omat menonsa ja tekemisensä.
Oppositio piti eduskuntakeskustelussa ruhtinaallista seitsemän euron korotusta "loukkauksena" eläkeläisiä kohtaan ja "huijauksena". Sitä se onkin. Hallituskin on puhunut kansaneläkkeiden tasokorotuksesta, mutta nyt kysymyksessä ei ole mikään "korotus".
KEPUn piiristä toivottiin, ettei keskustelussa enää palattaisi vaalilupauksiin. Se ei ole ihme, sillä juuri keskusta on pettänyt omat vaalilupauksensa pahemmin kuin yksikään toinen puolue. Niinpä lupauksia ei myöskään haluta muistella.
Mutta saattaa olla, että äänestäjien mielistä ne eivät ole unohtuneet. Ainakin näin sopii toivoa, sillä politiikassakin pitäisi sentään olla jonkinlainen kuluttajansuoja.
Liisa Hyssälä petti vaalilupauksensa!
1
299
Vastaukset
- MattiLehtonen
Mites kävikään
eläkkeet korotus 300 euroa toteutui 12 euroa
elintarvikkeiden ALV 12 prosenttiin EI MITÄÄN
polttoaineiden vero kohtuullisemmaksi EI MITÄÄN
opiskelijoiden opintotukeen korotus EI MITÄÄN
ynnä muita toteutumattomia lupauksia
KEPU OLI PELKÄSTÄÄN SOSSUJEN APUPUOLUEENA
KEPU PETTÄÄ AINA, IHAN AINA
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.834313- 1633532
- 533139
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä1951930- 441756
- 271747
- 231744
- 571694
- 191597
- 181591