NEUVO NEUVOTTELUIHIN

Tyytyväinen pomo

Kaikkein hauskin lause mitä olen oikeasti saanut kuulla yrityselämässä oli perustelu: "Saavutettuihin etuihin ei saa koskea".


Siinä vaiheessa on yrityksen hyvä palauttaa moinen haihattelija maanpinnalle ja ilmoittaa, että yrityksen tulos oli viime vuonna x miljoonaa euroa ja sekin on saavutettu etu omistajille. Siihenkään ei sitten kosketa. Siinäs keksit ratkaisun miten kummatkin pitävät saavutetut etunsa. Voi olla aika hiljaista sen jälkeen ja moiset latteudet loppuvat.

2

1150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • C00l

      Kaikkein hauskin tarina mitä olen yt-neuvotteluista kuullut:
      Firma ostaa yksikön toiselta. Uusi omistaja pistää siellä yt:t päälle ja ilmoittaa irtisanottavien määrän. Ko. jaksolla tuottavuus laskee ja yksikkö kyntää tappiolla, hyvät työntekijät lähtevät, asiakkaat raivoavat myöhästymisten takia. Lopulta ennalta arvalla heitetyt irtisanomiset toteutetaan. Myöhästymiset lisääntyvät entisestään, asiakkaat kiehuvat, ylitöiden teko alkaa.

      Varmaankin tuo on se peruskaava, miten asiat menevät. Tässä ko. tapauksessa kävi vielä näin:

      Irtisanomiset perutaan ja takaisin kutsutaan ne ketä vielä saadaan. Parhaat olivat toki menneet menojaan.

      YT:n tuloksena poltettiin rahaa tuottavuuden laskuna ja menetettynä ammattitaitona. Prosessi oli vittuilua työntekijöille ja lopulta se peruttiin. Voikin kuvitella uusien omistajien maineen uudessa yksikössä... Tämä on suomalaista.

      Irtisanomiset päätetään varmaankin tässä maassa usein näin:
      Haluttu voiton lisäys = irtisanottavien palkkojen summa. Sitten tämä lauantaikaljoissa laskettu huikea kaava toteutetaan riippumatta prosessin aikaisista irtisanoutumisista.

      Tässä vaiheessa voi välkky tehdä johtopäätöksen, mikä on johdon kiinnostus organisaatioon ja sen prosesseihin. Jos irtisanottavien määrä ei muutu irtisanoutumisten myötä, kertoo se johdon motivaation puutteesta tai ahneudesta (on siis syntynyt ajatus, että mitä enemmän porukka vähenee, sitä enemmän voittoa tulee). Jonkun ajan päästä, kun laki sallii, taloon otetaan uutta porukkaa, MIKÄLI yritys on aiemmin ylläpitänyt prosessejaan huolella. Mikäli uutta ei tarvita, on johto aiemmin laiminlyönyt prosessit ja siellä todellakin oli löysää.

      Tietysti tilanteen luonne, joissa yt:t vedetään vaikuttaa paljon asiaan, mutta sijoittajan kannattaa osata lukea tilannetta. Yleisestihän myynnin laskulla tai heikolla kannattavuudella selitetään irtisanomisia. Tällaisessa tilanteessa tulisi kuitenkin ottaa huomioon se, että prosesseja tulee jatkossakin kehittää ja se vaatii työaikaa työntekijöiltä. Organisaatio on saattanut vuosikaudet työskennellä kovasti vain sen eteen, että saisi kasvun tyydytettyä. Kun lopulta tulee hengähdystauko, lienisi hyödyllistä käyttää mahdollinen lisääntynyt aika kehittämiseen. Toki, pakkohan se ei ole. Yrityksen johto saattaa olla liian isokenkäistä, että kehittämisen organisointi ja siihen keskittyminen kuuluisi heille. Helppoa on tarttua yt-korttiin. Sitten on velvollisuudet hoidettu ja ollaan niin tiukkaa yritysjohtajaa.

      Mutta omahan se hiekkalaatikko saattaa olla johtajalla, joten saa leikkiä miten haluaa. Ja jos omistajat antavat luvan leikkiä miten haluaa, niin sitten niin.

      Hyvistä viitseliäistä johtajista on pulaa, kuten lukuisista muista ammattitaitoisista.

      • Jxxx

        Juuri tämä kehitysnäkökulman laiminlyönti kiristää ilmapiiriä työpaikoilla. Kun omistajat ensin saavat vuosikausia osinkoja ja yhtiö tekee hyvää tulosta, pitkänäköistä olisi, jos suvantovaiheiden kannattavuusongelmien aikana tulisi rahaa takaisinkin päin. Ja ne osaajat tosiaan lähtee ensimmäisinä. Sitäkään ei tajuta, kun johtaminen on etäistä. Puuttuu näkemys.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1867
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1538
    8. 73
      1446
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      100
      1355
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe