Puhelin neuroosi

Pelokaskas

Mulla on hirveä puhelin neuroosi ollut koko elämäni ja vieläkin se vaivaa minua, vaikka olen jo lähemmäs nelikymppinen. En vaan pysty soittamaan mihinkään enkä kellekkään vaikka asia olisi kuinka tärkeä hyvänsä. Olen ollut pitkiä aikoja työttömänäkin sen vuoksi kun en pysty soittamaan työpaikkoihin. En pysty soittamaan omille vanhemmilleni tai kavereillenikaan. Enkä pysty oikein vastaamaankan jos puhelin soi, sekin on todella vastenmielistä ja ahdistavaa, varsinkin jos ei tiedä kuka soittaja on. Pelkkä ajatus siitä että pitäisi soittaa saa sydämmen lyömään tyhjää ja ahdistuksen aikaiseksi, vaikka se olisi pelkkä ajatus ilman soittoa. Onko muita samasta oireesta kärsiviä ja miten voisin saada apua ongelmaan, lääkärille en sitten mene, oma ongelmansa sekin.

9

1596

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En vastaa:(

      Heips vaan! On tää kirjoittaminen paljo helpompaa ku puhuminen puhelimessa:) Itelläni ihan sama tilanne ku sulla jo vuosien ajan..Mieheni kyllä puhuu munki puolesta puhelimessa niinkuin akat:)..Mää olen reilu kolmekymppinen naisen alku:) ja olen sinut sun kirjoittaman asian kanssa, jos on sellainen tilanne esim. etten halua puhua vaikka tiedän kuka on nii sitten en vastaa tai esim. koskaan en vastaa, jos en tiedä kuka toisessa päässä on...Olen ns. erakko luonne, vaikka maailmaa kiertänyt (useampia vuosia ulkomailla ja tällä hetkellä myös..)Hyvin harvoin soitan vanhemmilleni vaikka muualla maailmassa asun(ehkä kolme kertaa vuodessa:()Ja kavereilleni vielä harvemmin, onneksi on soittelias mieheni olemassa ja tämä tietsikka , joten mailata kuitenki voin, aina kun sille päälle satun:)Joten sulle vaan rennompaa otetta elämään, ei puhelimesta kannata ressiä ottaa!! On sitä ennen pärjätty ilmankin!! Ja ollaan oltu onnellisia:) Tuntuu vaan, että paljon onnellisempia silloin:) Muttei passaa miehelle mainita, koska on Nokialla töissä, heh:)

    • Nykyään

      Niin tasan ei mene "onnen lahjat". Itse en taas pysty olemaan missään ilman, että puhelin on koko ajan vierellä... Himassakin se kulkee koko ajan mukana, jos olen yksin. Vanhemmillekkin soittelen turhan usein... Mutta ymmärrän kyllä tavallaan, mullakin on jännittäjä tyyppinä mullakin on ollut tuota ilmiötä, että sydän alkaa hakkaamaan tiuhaan, kun on pitänyt soittaa esim. uuteen duunipaikaan, hammaslääkäriin yms. Nyt duunissa jouduin useinkin vastaamaan/hoitamaan asioita puhelimessa ja jopa pidän siitä. Onneksi, koska työnkuvan puolesta puhelintakin tarvitaan.

      • Virheet

        Eipä sitten tullut oikoluettua edellistä viestiäni... Pahoittelen lukuisia kirjoitusvirheitä, joita täällä yksi piilarit päässä oleva hajataittovikainen kirjoittelee ; )


    • neuroottinen

      Mä olen aina kammonnut puhelimella soittamista, nykyään se on täysin ylivoimaista, en soita kellekään enkä mihinkään ellei ole ihan pakko. Jos pitää esim. varata lääkäriaika, lykkään ja suunnittelen sitä päiväkausia, istun puhelin kädessä mutta en kykene soittamaan ja lopulta pakotan itseni siihen.

      Ennen pystyin kyllä vastaamaan jopa tuntemattomalle numerolle, lankapuhelinaikoinahan numeroa ei edes nähnyt. Nyt vastaan vain äitini soittoon ja siihenkin vain siksi että muuten hän hermostuisi ja tulisi katsomaan olenko elossa. Tuntemattomiin ja salattuihin numeroihin en ole vastannut vuosiin. Puhelimen soiminen tosiaan ahdistaa, jähmetyn paikalleni enkä pysty liikkumaan, tuijotan vain pirisevää puhelinta pystymättä edes sulkemaan sitä. Suurimmalle osalle numeroista olen laittanut äänettömän soittoäänen niin etten edes kuule sointia, mutta salattuihin ja uusiin numeroihin se ei onnistu.

      Jotenkin ahdistaa kun puhelimessa ei näe toisen kasvoja eikä ruumiinkieltä, eikä siis voi päätellä miten hän reagoi. Ja rupean aina takeltelemaan ja sekoilen sanoissa, kuulostaen aivan idiootilta. "Onneksi" en edes ole työelämässä, ei olisi mitään toivoa saada työpaikkaa kun en pystyisi esittämään kiinnostustani paikasta änkyttämättä.

      • Toisinpäin

        ...on saanut sinusta selvästi "yliotteen". Oletko yrittänyt hakea apua tilanteeseen? Tuo kuulostaa nimittäin aika rajoittavalta, jos kerta ihan kirjaimellisesti jähmetyt puhelimen pirinästä. Oletko ikinä koittanut soittaa heti, etkä lykätä soittamista päivätolkulla, silläkin uhalla, että menet ihan lukkoon? Ottaisit vaan asenteen, että antaa tulla mitä tulee, mutta yrität kuitenkin. Tätä voisi harjoitella esim. lääkäripäivystykseen soittamisella, ei nyt ihan mahdollisesta duunipaikasta tarvitse aloittaa ; )


    • ongelmia, ahaa!!!

      Muillakin siis. Otitpa jännän, ihan uuden jutun esille. Haluan miettiä tätä asiaa omalla kohdallani vähän laajemmin... Aikoinaan olen ollut sellainen, että soittaminen ja vastaaminen ollut tosi helppoa ja varsinkin puhuminen; muutama tunti puhelimessa ystävän kanssa ei tuntunut missään, oli tosi helppoa. Aikoinaan en ole voinut käsittää, ettei KAIKILLE puhelimenkäyttö ja siis siinä puhuminen (ja lisäksi puh.vastaajille puhuminen!) olekaan helppoa. Olen erehtynyt luulemaan, että kun itse olen verbaalinen enkä puhelinta jännitä, niin se on muillekin sama juttu, ihan helppoa. - Nyt keski-iässä olen alkanut havahtua, että ihmisillä tässä ongelmia. Jotkut eivät voi käsittää, että sanoisivat vastaajaani mitään.

      Siis kuten kerroin, olen ollut ihan päinvastainen tyyppi kuin alkuperäinen, enkä ole tajunnut että tuommoista neuroosia voikaan olla. VASTA NYKYÄÄN minulle on tullut puhelinahdistusta sillai, että "pelkään sen soivan"! En käsitä tätä, mutta "pelottaa" mitä osaan just puhua ja menen sekaisin kun senhetkinen tilanteeni KESKEYTETÄÄN. Mahdollisuus keskeytykseen ahdistaa jo ennalta. Tosin nyt, kun on netti ja textarit, niin puhelin soi paljon harvemmin. Nyt se onkin hyvä minulle. Jo oikein tosi kauan minulla on ollut lankapuhelimessani käytössä numeronäyttä ja puhelinvastaaja, ne ovat olleet tosi hyödyksi, silloin, kun liikennettä oli paljon. - Pointtini on, että puhelimesta on tullut hieman tunkeileva, vaikka kaipaankin ihmisiä, yksin kun asun. Outoa.

      Sitten varsinainen ongelmani. Kun itse soitan muutamille niille, joilla lankapuhelin ja puhumme usein pitkäänkin, niin koen, että se toinen ei pidä minusta. Jännitän, miten saan lausee muodostettua, etten jaarittele ja etten ole rasittava ja pitkäsanainen ja... Siis tuntuu, kuin koskaan en olisi kuten tuo toinen tahtoo, vaan hän ärhentelee ja keskeyttää, kun tahtoisin puolestani kertoa jotakin minulle tärkeää. Mielestäni olen aika hyvä kuuntelija toisille, joskin ehkä liian usein kommentoin toisen juttua siihen väliin.

      Äschhhh, tämä kertomukseni on ihan sekava, mutta yritän sanoa, että olen vasta nyt havainnut, että puhelin ei olekaan mikään yksinkertainen juttu. Miten siihen sanansa asettaa. Se on aika herkkä, se toinen langan päässä herkästi tajuaa kaikki vivahteeni - ja virheeni. Ja sekavuuteni, sitten voi käydä niin, etten saa sanottua asiaani.

      Juuri oli omalääkärilleni soittoaika. Jännitin, miten esitän asiani ja tiesin, että asia vei kauan lääkärin kannalta (oli varannut kai 5 min). Yritin olla selkeä ja napakka, mutta silti hän tiuskaisi, että tässä on nyt mennyt jo tätä aikaa.... Huomautti just siitä mitä jännitinkin, etten oikein tiennyt miten asiani hänelle tulisi esittää. - Kärsin heikentyneestä ulosannistani. Heikkouttani saatan yrittää peittää liiallisilla sanoilla, on vaikeaa löytää asian pointti !

      Puhelimessa asiointi ei olekaan ihan yksinkertaista. Toivottavasti tämä hiukan lohduttaa sinua. Minusta on vasta nyt tullut vähän sinun suuntainen; pitkitän kauheasti asioita, joita pitäisi puhelimella hoitaa.

      Hyvää yötä. Väsyttää. Kiitos, jos joku kuunteli.

      • star saturday

        Puhelin on paholaisen keksintö ja pitäisi lailla kieltää. Ainakin tärkeät asiat pitäisi jo nykyaikana voida hoitaa tekstareilla tai sähköpostin avulla mutta kun ei niin ei.

        Elämä on...


      • puh puh
        star saturday kirjoitti:

        Puhelin on paholaisen keksintö ja pitäisi lailla kieltää. Ainakin tärkeät asiat pitäisi jo nykyaikana voida hoitaa tekstareilla tai sähköpostin avulla mutta kun ei niin ei.

        Elämä on...

        Kyllähän live-puhelu toisen ihmisen kanssa on melkein kuin tapaaminen. Onhan siinä se puoli. Se ON kontakti. Riippuu elämäntilanteesta, mutta joskus todella ja erittäin tärkeä.

        No jaa, nykyaika on tuonut kaikkea ilmiötä, kuten sen, että taskut ja laukut soivat miten ja missä tahansa. Kaupan kassalla, vessassa, kokouksessa, you know! Koko puhelinkäyttäytyminen on heittänyt häränpyllyä, eikö! Ainakin me vähän vanhemmat se käsitetään. Onhan tässä uudessa tilanteessa paljon hyvää. Sekin, että näyttää kuin ihmiset puhuisivat puhelunsa tuolla ulkona liikenteessä, mikä varmaan antaa sitten taas perheellisille enemmän aikaa olla yhdessä, siis ilman tilannetta, että äiti tai isä laaraa lasten kannalta tylsiä asioita puhelimessa. Nuoremman polven puhelimessa puhuminen on siirtynyt mukavasti sisältä ulos, ei häiritse läheisiä ja voi puhua "rauhassa".

        Onhan PALJON asioita, joissa on tärkeää ja hyödyllistä saada elämä yhteys tässä ja nyt, kun pitää keskustella jostakin asiasta ja/tai saada vastaus heti siihen, pitää sovitella jne. Kaikkihan sen tietää. Silloin on tärkeä osata soitella hyvin esim. virallisemmat puhelut. - Kurjaa sinulla ap. kun tuollainen vaikeus.

        Minä osaan kevyesti antaa puhelimen vain soida, jollen voi tai halua tai jaksa vastata. Tiedän kuka soittaa ja siitä apua. Saatan olla tosiaan varattu jonkin muun asian takia, käsite on venyvä. Kyllä puhelin vapaudenkin antaa, kun sen osaa OTTAA! En halua itsekään, että minulle ystävä vastaa vastentahtoisesti ja kiireessä.

        Eihän tekstareihin ja e-maileihin aina voi eikä saa vastausta. Saa milloin saa, tai sitten ei. Ei korvaa elävää puhelua.

        Alkuperäiselle suosittelen harjoittelua puhelimen kanssa. Olisiko sinulla jokin sopiva ystävä tai vaikka hommaat jonkun tuntemattoman, jonka kanssa käytte leikisti puhelinkeskusteluja, hoidatte asioita. Pääsisitkö näin kynnyksen yli ja saisit ahdistuksen pois...?! - Heippa.
        - Heippa.


    • Anonyymi

      Minulla on samanlainen ongelma. Olen yrittäny kavereita käyttämään vatsappia kirjoittamalla. Osa suutuu kun en vastaa puheluihin. Yksin kaveri on ollu vuoden pahalla päällä kun een vastaa puheluihin. Se varmaan on yleistä mutta siitä ei puhuta. T. Markku

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      131
      7811
    2. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      78
      3844
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1333
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      75
      1087
    5. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      57
      1032
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      94
      1007
    7. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      123
      833
    8. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      728
    9. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      725
    10. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      39
      687
    Aihe