Ihmisen paino ei vaikuta millään tavalla kolesteroliarvoihin, sillä laihoilla ihmisillä voi olla todella korkeat kolesteroliarvot ja lihavilla taas voi olla erittäin alhaiset kolesteroliarvot.
Mitä enemmän ihminen syö kolesterolipitoista ruokaa, sen vähemmän oma elimistö tuottaa sitä ja taas vastavuoroisesti, mitä kolesteroliköyhempää ruokaa syö, sitä enmmän elimistö muodostaa kolesterolia. Tämän johdosta kasvissyöjillä on usein hyvin korkeat kolesteroliarvot.
Elimistö muodostaa kolesterolia erityisesti sokerista ja tärkkelyshiilihydraateista eli juuri niistä, mitä VHH-ruokavaliossa vältetään.
LAIHOILLAKIN KORKEAT
34
2050
Vastaukset
- rajaako alennettava?
Voin aivan hyvin ymmmärtää, miksi näillä vastustajilla on niin kova hätä. Jos vaikka se vaikuttaisi kolesterolilääkkeiden myyntiin, vain pitääkö alentaa rajaa???????
- oppineet
Ajattelemaan noin?
Miten muakin voisi kiinnostaa jonkun kolestroolilääkitys ja mitä mä siitä hyödyn.
On teillä jutut onko muuten sana työ tuttu?
- missä näin muka
sanotaan? Tutkimuksissa korkeat kolestroliarvot on kyllä yhdistetty lihansyöntiin vain ja ainoastaan. Kasvissyöjät ovat sekä terveempiä että HOIKEMPIA kuin muu väestö.
- tarkoitat
että lihavat ovat automaattisesti lihansyöjiä ja laihat kasvissyöjiä? Nyt oli puhe ylipainoisista ja ns. normaalipainoisista ei liha vs. kasvissyöjistä. Mutta, edelleen on näin: Laihat eivät aina ole automaattisesti terveempiä kuin lihavat. Tiedän monta laihaa, joiden kolestrolit heijjavat 6-7 alueella ja liikuntaa harrastetaan työnpuolesta helvetinmoiset määrät, paljon enemmän kuin yksikään kuntoliikkuja.
- - siis punaisen lihan syönn...
Sisareni on hoikempi kuin minä, minä taas normaalipainoinen. Kauheasti eivät ruokavaliomme eroa toisistaan, mutta sisko syö lähes joka päivä punaista lihaa, minä en. Ja arvatkaas kummalla on kolestorilit korkealla!
Lääkäri-sisko itse, kuten myös minua hoitava lääkäri totesivat, että syy piilee luultavasti lihansyönnissä, kun perimäkin on 50%:sti sama.
Skäri - kaikki terveitä
tarkoitat kirjoitti:
että lihavat ovat automaattisesti lihansyöjiä ja laihat kasvissyöjiä? Nyt oli puhe ylipainoisista ja ns. normaalipainoisista ei liha vs. kasvissyöjistä. Mutta, edelleen on näin: Laihat eivät aina ole automaattisesti terveempiä kuin lihavat. Tiedän monta laihaa, joiden kolestrolit heijjavat 6-7 alueella ja liikuntaa harrastetaan työnpuolesta helvetinmoiset määrät, paljon enemmän kuin yksikään kuntoliikkuja.
eikä kaikki laihat ole kasvissyöjiä, mutta väestötasolla kasvissyöjät ovat sekä terveempiä että laihempia kuin lihansyöjät. Kasvissyöjien ruokavalio sisältää runsaasti hiilihydraatteja. Se, että sinä tunnet jonkun laihan, jolla on korkea kolestroli, ei tue tätä alkuperäistä väitettä että "USEILLA KASVISSYÖJILLÄ ON KORKEA KOLESTROLI".
- näin sanotaan?
- siis punaisen lihan syönn... kirjoitti:
Sisareni on hoikempi kuin minä, minä taas normaalipainoinen. Kauheasti eivät ruokavaliomme eroa toisistaan, mutta sisko syö lähes joka päivä punaista lihaa, minä en. Ja arvatkaas kummalla on kolestorilit korkealla!
Lääkäri-sisko itse, kuten myös minua hoitava lääkäri totesivat, että syy piilee luultavasti lihansyönnissä, kun perimäkin on 50%:sti sama.
SkäriSe että on sisko, jolla on alhaisempi kolestroli ei kerro vielä paljon mitään.
- sillä siskolla
näin sanotaan? kirjoitti:
Se että on sisko, jolla on alhaisempi kolestroli ei kerro vielä paljon mitään.
on korkeampi kolesteroli ja huonommat arvot kuin minulla.
Tutkimuksia aiheesta on pilvin pimein. On hyvä ja lukee.
Skäri - tutkimuksia
sillä siskolla kirjoitti:
on korkeampi kolesteroli ja huonommat arvot kuin minulla.
Tutkimuksia aiheesta on pilvin pimein. On hyvä ja lukee.
Skäriaiheesta tosiaan on. Siksi tuo alkuperäinen viesti tuntui aivan päättömältä.
Yksi tältä vuodelta tässä:
Vegetarian diet and cholesterol and triglycerides levels.[Article in English, Portuguese]
De Biase SG, Fernandes SF, Gianini RJ, Duarte JL.
Catholic University at Sao Paulo, Sao Paulo, SP, Brazil.
OBJECTIVE: Compare levels of triglyceride (TG), total cholesterol (TC), low density lipoprotein (LDL) and high density lipoprotein (HDL) among vegetarians and omnivores. METHODS: Blood samples were collected from 76 individuals--both males and females--separated in four different diet groups: omnivores, lacto-ovo vegetarians, lacto vegetarians, and restricted vegetarians (or vegans). Dosing was done for: TC, LDL, HDL and TG. RESULTS: Significant difference was reported for TC, LDL and TG levels among the samples. Higher levels were reported by omnivores, with decreased levels for vegetarians as animal products were restricted, with lowest levels having been reported by vegans. Mean and standard deviation for TC were 208.09 /- 49.09 mg/dl in the group of omnivores, and 141.06 /- 30.56 mg/dl in the group of vegans (p < 0.001). LDL values for omnivores and vegans were respectively: 123.43 /- 42.67 mg/dl and 69.28 /- 29.53 mg/dl (p < 0.001). As for TG, those values were 155.68 /- 119.84 mg/dl and 81.67 /- 81.90 mg/dl (p < 0.01). As for HDL level no difference was reported between the samples, but HDL/TC ratio was significantly higher in vegans (p = 0.01). CONCLUSION: Vegetarian diet was associated to lower levels of TG, TC and LDL as compared to the diet of omnivores.
PMID: 17364116 [PubMed - in process] - vielä:
tutkimuksia kirjoitti:
aiheesta tosiaan on. Siksi tuo alkuperäinen viesti tuntui aivan päättömältä.
Yksi tältä vuodelta tässä:
Vegetarian diet and cholesterol and triglycerides levels.[Article in English, Portuguese]
De Biase SG, Fernandes SF, Gianini RJ, Duarte JL.
Catholic University at Sao Paulo, Sao Paulo, SP, Brazil.
OBJECTIVE: Compare levels of triglyceride (TG), total cholesterol (TC), low density lipoprotein (LDL) and high density lipoprotein (HDL) among vegetarians and omnivores. METHODS: Blood samples were collected from 76 individuals--both males and females--separated in four different diet groups: omnivores, lacto-ovo vegetarians, lacto vegetarians, and restricted vegetarians (or vegans). Dosing was done for: TC, LDL, HDL and TG. RESULTS: Significant difference was reported for TC, LDL and TG levels among the samples. Higher levels were reported by omnivores, with decreased levels for vegetarians as animal products were restricted, with lowest levels having been reported by vegans. Mean and standard deviation for TC were 208.09 /- 49.09 mg/dl in the group of omnivores, and 141.06 /- 30.56 mg/dl in the group of vegans (p < 0.001). LDL values for omnivores and vegans were respectively: 123.43 /- 42.67 mg/dl and 69.28 /- 29.53 mg/dl (p < 0.001). As for TG, those values were 155.68 /- 119.84 mg/dl and 81.67 /- 81.90 mg/dl (p < 0.01). As for HDL level no difference was reported between the samples, but HDL/TC ratio was significantly higher in vegans (p = 0.01). CONCLUSION: Vegetarian diet was associated to lower levels of TG, TC and LDL as compared to the diet of omnivores.
PMID: 17364116 [PubMed - in process]En siis ole vege. Vältän vain punaista lihaa, ja toisaalta syön paljon kalaa.
Skäri - puhettta
kaikki terveitä kirjoitti:
eikä kaikki laihat ole kasvissyöjiä, mutta väestötasolla kasvissyöjät ovat sekä terveempiä että laihempia kuin lihansyöjät. Kasvissyöjien ruokavalio sisältää runsaasti hiilihydraatteja. Se, että sinä tunnet jonkun laihan, jolla on korkea kolestroli, ei tue tätä alkuperäistä väitettä että "USEILLA KASVISSYÖJILLÄ ON KORKEA KOLESTROLI".
Se että suomalaiset ovat lihavia, niin sillä ei ole mitään tekemistä VHHn kanssa.
Jos jostain löydät luotettavia tutkimuksia kasvissyöjien ja VHH:lla olijoiden terveydellisistä eroista, niin laita toki linkkiä. Täällä on varmaan moni jotka on kiinnostuneita.
Mutta ei siis mitään vegaanihihhuloiden sivuilta löytyviä juttuja. Ei niiden kiihkouskovaisten juttuja ota kukaan tosissaan.
- vaikka
Lihaville laiha lohtu sekin.
- Ainu21
Ootkos vähän hakoteillä? (Ensin vielä katsaus rasvojen laatuun; kovia rasvoja ovat nimensä mukaan ne rasvat, jotka ovat huoneenlämmössä kovia, eli voi, kookos, eläinperäinenrasva ja pehmeät rasvat taas huoneenlämmössä juoksevia, kuten öljyt)
Laihoilla voi olla siksi korkea kolesteroli, koska ruuan rasva on pääasiassa kovaa. Laihat saattavat vältellä rasvaisia ruokia ja lähes ainoa rasvanlähde voi olla esim. maitorasvat; juusto, jugurtti (kovia)... Eikä leivälläkään välttämättä käytetä rasvaa. Vaikka ruokavalio on muutoin lähes rasvaton ja OK, mutta kolesteroli on koholla koska ainoastaan kovalla rasvalla on jalansija ravinnossa.
Monilla lihavilla on alhaiset lukemat, koska toki he syövät rasvaisia ruokia, mutta saavat samalla myös pehmeitä rasvoja (nostavat HDL:n, eli hyvän kolesterolin pitoisuutta) sen verran, että se riittää LDL:n(huono kolesteroli) poiskuljetukseen elimistöstä.
Elimistö tuottaa tarpeisiinsa (soluseinämälle välttämätön, hormonien ja sappihappojen muodostus) kolesterolia. LDL-kolesterolia saadaan syödyistä kovista rasvoista eikä elimistö kovia rasvoja edes mihinkään tarvitse. Se muodostaa itse tarvittavan määrän.
Sokerista tai tärkkelyshiilihydraateista ei muodostu millään tempulla kolesterolia, vaan rasvasta, kovista ja pehmeistä!
LDL=kovista=paha kolesteroli
HDL=pehmeistä=hyvä kolesteroli- Kiril
jos ihminen välttelee ravinnossaan kolesterolia niin elimistö alkaa tuottamaan sitä itse ja myös toisinpäin, jos syöt kolesterolia sisältäviä tuotteita niin elimistö vähentää omaa tuotantoa. Etvoi mitenkään vaikuttaa tähän mekanismiin.
Rasvat ovat elimistölle välttämättömiä ja rasvojen tulisi olla luonnollisia, kuten voi, kookos- ja oliiviöljy. Pehmeät rasvat, jotka ovat valmistettu teollisesti muokkaamalla luonnollisisia rasvoja, tulisi kieltää. Niistä ei ole elimistölle kuin haittaa. Keinotekoiset tasvat ja margariinit yhdistettynä runsaisiin hiilihydraatteihin ovat syynä siihen, että meillä on näin valtavat diabetes ja sydänsairausluvut ja kasvu jatkuu.
Itse sain kolesteroli- ja verenpainearvot normaaleiksi vaihtamalla keinorasvat luonnollisiin ja jättämällä viljatuotteet ja muut turhat hiilihydraatit syömättä. - on ollut
Kiril kirjoitti:
jos ihminen välttelee ravinnossaan kolesterolia niin elimistö alkaa tuottamaan sitä itse ja myös toisinpäin, jos syöt kolesterolia sisältäviä tuotteita niin elimistö vähentää omaa tuotantoa. Etvoi mitenkään vaikuttaa tähän mekanismiin.
Rasvat ovat elimistölle välttämättömiä ja rasvojen tulisi olla luonnollisia, kuten voi, kookos- ja oliiviöljy. Pehmeät rasvat, jotka ovat valmistettu teollisesti muokkaamalla luonnollisisia rasvoja, tulisi kieltää. Niistä ei ole elimistölle kuin haittaa. Keinotekoiset tasvat ja margariinit yhdistettynä runsaisiin hiilihydraatteihin ovat syynä siihen, että meillä on näin valtavat diabetes ja sydänsairausluvut ja kasvu jatkuu.
Itse sain kolesteroli- ja verenpainearvot normaaleiksi vaihtamalla keinorasvat luonnollisiin ja jättämällä viljatuotteet ja muut turhat hiilihydraatit syömättä.normaalit arvot? Ei ainakaan niissä labratuloksissa, joita olet täällä julkaissut.
- Kiril
on ollut kirjoitti:
normaalit arvot? Ei ainakaan niissä labratuloksissa, joita olet täällä julkaissut.
kaivelee menneitä? Jos kokonaiskolesteroli putoaa 6.5:tä 5.1:een, niin kyllä sitä voidaan pitää normaalina vaikka ei olekaan alle viiden. Sitä paitsi kolesteroliarvo saattaa muuttua jopa saman päivän aikana, joten yksi mittauskerta ei vielä merkitse mitään. Pääasia, että suunta on oikea.
- tunne.
kovaa tai pehmeää rasvaa. Sieltä kyllä löytyy tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä rasvoja ja ajoittain jopa transrasvoja.
"Sokerista tai tärkkelyshiilihydraateista ei muodostu millään tempulla kolesterolia, vaan rasvasta, kovista ja pehmeistä!
LDL=kovista=paha kolesteroli
HDL=pehmeistä=hyvä kolesteroli"
Tämä sitten olikin ihan omaa kuvitelmaasi.
Huonot hiilarit nostavat ainakin triglyjä ja taisivat laskea HDLää, ainakin niillä on epäsuotuisa vaikutus kokonaisuuteen (kolesterolit).
Sen sijaa tyydyttyneet rasvat esim nostavat HDLää ja LDLää, mutta niin että kokonaisuus muuttuu paremmaksi. - unohdetaan
Kiril kirjoitti:
kaivelee menneitä? Jos kokonaiskolesteroli putoaa 6.5:tä 5.1:een, niin kyllä sitä voidaan pitää normaalina vaikka ei olekaan alle viiden. Sitä paitsi kolesteroliarvo saattaa muuttua jopa saman päivän aikana, joten yksi mittauskerta ei vielä merkitse mitään. Pääasia, että suunta on oikea.
se tosiseikka että kokonaiskolesterolin arvot 5-6 tarkoittavat hyvää arvoa.
- rasvaksi
Insuliini laskee verensokeria, osa siitä varastoituu maksaan, mutta suurin osa rasvaksi rasvakudokseen "pahanpäivän varalle". Tämä varastoitunut rasva on juuri sitä huonolaatuista rasvaa, mikä aiheuttaa ongelmia.
Hyvät, luonnolliset rasvat, kuten voi, oliiviöljy sekä kookosöljy, auttavat rasvanpoltossa (mm. voin CLA sekä kookosöljyn kilpirauhasta kiihdyttävä vaikutus).
Sinänsä typerää puhua huonosta ja hyvästä kolesterolista. Ns. huono LDL-kolesteroli on elämälle välttämätöntä kolesterolia (ihminen kuolee ilman sitä) ja ns. hyvä HDL-kolesteroli kuljettaa ylimääräistä kolesterolia pois. - Ainu21
Kiril kirjoitti:
jos ihminen välttelee ravinnossaan kolesterolia niin elimistö alkaa tuottamaan sitä itse ja myös toisinpäin, jos syöt kolesterolia sisältäviä tuotteita niin elimistö vähentää omaa tuotantoa. Etvoi mitenkään vaikuttaa tähän mekanismiin.
Rasvat ovat elimistölle välttämättömiä ja rasvojen tulisi olla luonnollisia, kuten voi, kookos- ja oliiviöljy. Pehmeät rasvat, jotka ovat valmistettu teollisesti muokkaamalla luonnollisisia rasvoja, tulisi kieltää. Niistä ei ole elimistölle kuin haittaa. Keinotekoiset tasvat ja margariinit yhdistettynä runsaisiin hiilihydraatteihin ovat syynä siihen, että meillä on näin valtavat diabetes ja sydänsairausluvut ja kasvu jatkuu.
Itse sain kolesteroli- ja verenpainearvot normaaleiksi vaihtamalla keinorasvat luonnollisiin ja jättämällä viljatuotteet ja muut turhat hiilihydraatit syömättä.Tottakai elimistö tarvitsee rasvaa toimintaansa varten, mutta rasvan laatu se on se, joka ratkaisee. "Luonnoliisia" rasvoja voi käyttää ihan mielihyvin ja etenkin mainitsemasi oliiviöljy ja lisäksi rypsi ym. öljyt ovat hyvä valinta. Leivällekin tulisi mielummin sipaista hieman öljyä, kuin laittaa rasiamargariineja. Elimistö tuottaa itselleen kolesterolia sen verran kuin tarvitsee solujen ym. toimintaan, eikä nämä itsetuotannon tuotteet nosta tasoja.
Kärjistä ehkä nyt, mutta sydän. ja verisuonitautiin (esim. valtimon kovettumatautiin) sairastuu useimmiten vanhempi mies, joka ei käytä pehmeitä rasvoja ruokavaliossaan. Tällaisiin miekkosiin törmään usein työni kautta ja ravinto heillä sisältää paljon runsasrasvaisia tuotteita (käyttävät kovia rasvoja) ja yhdistettynä runsassuolaisiin tuotteisiin, nämä henkilöt ovat vaarantaneet terveytensä.
Hiilihydraatteja on monenlaisia, eivätkä kaikki todellakaan ole niitä pullamössöttäjiä, niin kuin jossain kommenteissasi olet antanut ymmärtää. Leipää tulee syödä, mutta kohtuus kaikessa. Viljatuotteet sisältävät kuitua, joka muodostaa ulostemassaa ja myös sitoo ruuan rasvaa ja eikä päästä kaikkea imeytymään elimistöön. Runsaskuituinen (25 g) kuitua päivässä suojaa myös suolistosyöviltä ja suolisto pysyy kunnossa ja toimii. Uloste on usein limaista ja vähäistä ja henkilö kärsii ummetuksesta, mikäli ruokavalio on kuituköyhä.
Mitä diabetekseen tulee, niin sitä on kahta tyyppiä ja 1. tyypin diabetekselle ei voi juurikaan vaikuttaa millään lailla. Siinä tärkeänä osana on laskea ruuan hiilihydraattien määrää, jotta insuliinin annostelu (jota elimistö ei itse tuota) voidaan säätää kohdalleen. Vaarana tässä on verensokerin liiallinen lasku (pahimmillaan henkilö voi mennä tajuttomaksi ja tila on usein hengenvaarallinen)ja siksi insuliinidiabeetikoilla (1. tyypin) on huolehdittava verensokerinsa riittävästä tasosta. Heillä VHH ei käytännön syistä ole mahdollista. 2. tyypin diabetes sen sijaan on elintasosairaus, joka johtuu liikalihavuudesta ja siitä, ettei elimistön haiman tuottama insuliini enää riitä. Tähän on johtanut rasvan käyttö ja muutenkin epäterveelliset elämäntavat. Hedelmät ym. hyvät hiilihydraatin lähteet eivät ole syynä diabeteksen nousuun vaan huonot ruokailutottumukset yleensä.
Mitä muuten ajattelet, mitä ovat ne normaalit kolesteroliarvot? Ei todellakaan ole itsestäänselvää, että ne olisivat kaikilla tiedossa ja rasvojen käytön monimutkaisuuden takia, monella on vääristyneet mielikuvat.
www.pienipaatospaivassa.fi kannattaa käydä katsomassa asioita ja "ravinto" sekä "terveys" -kohdista löytyy paljon mielenkiintoisia asioita mm. kolesterolista ja ateriamalleista. Lisäksi sivustoilla voi tehdä kuitutestin ja rasvatestin jne jne. - tarvitsemansa kolesterolin
rasvaksi kirjoitti:
Insuliini laskee verensokeria, osa siitä varastoituu maksaan, mutta suurin osa rasvaksi rasvakudokseen "pahanpäivän varalle". Tämä varastoitunut rasva on juuri sitä huonolaatuista rasvaa, mikä aiheuttaa ongelmia.
Hyvät, luonnolliset rasvat, kuten voi, oliiviöljy sekä kookosöljy, auttavat rasvanpoltossa (mm. voin CLA sekä kookosöljyn kilpirauhasta kiihdyttävä vaikutus).
Sinänsä typerää puhua huonosta ja hyvästä kolesterolista. Ns. huono LDL-kolesteroli on elämälle välttämätöntä kolesterolia (ihminen kuolee ilman sitä) ja ns. hyvä HDL-kolesteroli kuljettaa ylimääräistä kolesterolia pois.Rasvoja tarvitaan, jotta rasvaliukoiset vitamiinit imeytyisivät ruuasta verenkiertoon.
- Ainu21
tunne. kirjoitti:
kovaa tai pehmeää rasvaa. Sieltä kyllä löytyy tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä rasvoja ja ajoittain jopa transrasvoja.
"Sokerista tai tärkkelyshiilihydraateista ei muodostu millään tempulla kolesterolia, vaan rasvasta, kovista ja pehmeistä!
LDL=kovista=paha kolesteroli
HDL=pehmeistä=hyvä kolesteroli"
Tämä sitten olikin ihan omaa kuvitelmaasi.
Huonot hiilarit nostavat ainakin triglyjä ja taisivat laskea HDLää, ainakin niillä on epäsuotuisa vaikutus kokonaisuuteen (kolesterolit).
Sen sijaa tyydyttyneet rasvat esim nostavat HDLää ja LDLää, mutta niin että kokonaisuus muuttuu paremmaksi.Ne tyydyttyneet rasvat ovat niitä huoneenlämmössä kovia rasvoja ja tyydyttymättömät taas olomuodoltaan pehmeitä. Transrasvat ovat kovetettuja pehmeitä rasvoja ja käyttäytyvät elimistössä kuin kova tyydyttynyt rasva.
Yksi lähdeosoite ei ole riittävä, eikä yhden nettisivun varaan voi ruokavaliotansa perustaa. Esim. www.pienipaatospaivassa.fi ainakin tuntee kovat ja pehmeät rasvat ja siellä yritetään vaikuttaa positiivisesti ravinto- ja terveysasioihin.
"Huonot hiilarit nostavat ainakin triglyjä ja taisivat laskea HDLää, ainakin niillä on epäsuotuisa vaikutus kokonaisuuteen (kolesterolit). " -et taida itsekään olla oikein varma sanomastasi? Hiilihydraatit (hyvät tai pahat) eivät nosta kolesteroliarvoja. Sen sijaan jos syöt runsaasti makeisia, esim. toffee ja suklaa, niissä on lisäksi kovia rasvoja, jotka vaikuttavat kolesteroliin. Trigly ei ole sama kuin kolesteroli. Trigly kuvaa veren sokerisuutta, ei rasvapitoisuutta.
Kävin vielä mainitsemallasi finelin sivuilla ja olet varmaankin ymmärtänyt sanoman jotenkin väärin. Missään ei nimittäin sanottu, että hiilarit laskevat HDL:lää tai niillä olisi epäsuotuisa vaikutus kokonaiskolesteroliin. Mikäli olen väärässä niin laitatko suoran osoitteen, jotta voin vielä tarkistaa asian? Hieman vaikealukuinen lähde tuo Fineli, "tavallisilla" ihmisillä voi olla vaikeuksia löytää etsimäänsä. Aikaisemmin mainitsemani pienipaatos- sivuilla sen sijaan helppolukuista tekstiä, joka vastaa paremmin kysymyksiinkin. - Kiril
Ainu21 kirjoitti:
Tottakai elimistö tarvitsee rasvaa toimintaansa varten, mutta rasvan laatu se on se, joka ratkaisee. "Luonnoliisia" rasvoja voi käyttää ihan mielihyvin ja etenkin mainitsemasi oliiviöljy ja lisäksi rypsi ym. öljyt ovat hyvä valinta. Leivällekin tulisi mielummin sipaista hieman öljyä, kuin laittaa rasiamargariineja. Elimistö tuottaa itselleen kolesterolia sen verran kuin tarvitsee solujen ym. toimintaan, eikä nämä itsetuotannon tuotteet nosta tasoja.
Kärjistä ehkä nyt, mutta sydän. ja verisuonitautiin (esim. valtimon kovettumatautiin) sairastuu useimmiten vanhempi mies, joka ei käytä pehmeitä rasvoja ruokavaliossaan. Tällaisiin miekkosiin törmään usein työni kautta ja ravinto heillä sisältää paljon runsasrasvaisia tuotteita (käyttävät kovia rasvoja) ja yhdistettynä runsassuolaisiin tuotteisiin, nämä henkilöt ovat vaarantaneet terveytensä.
Hiilihydraatteja on monenlaisia, eivätkä kaikki todellakaan ole niitä pullamössöttäjiä, niin kuin jossain kommenteissasi olet antanut ymmärtää. Leipää tulee syödä, mutta kohtuus kaikessa. Viljatuotteet sisältävät kuitua, joka muodostaa ulostemassaa ja myös sitoo ruuan rasvaa ja eikä päästä kaikkea imeytymään elimistöön. Runsaskuituinen (25 g) kuitua päivässä suojaa myös suolistosyöviltä ja suolisto pysyy kunnossa ja toimii. Uloste on usein limaista ja vähäistä ja henkilö kärsii ummetuksesta, mikäli ruokavalio on kuituköyhä.
Mitä diabetekseen tulee, niin sitä on kahta tyyppiä ja 1. tyypin diabetekselle ei voi juurikaan vaikuttaa millään lailla. Siinä tärkeänä osana on laskea ruuan hiilihydraattien määrää, jotta insuliinin annostelu (jota elimistö ei itse tuota) voidaan säätää kohdalleen. Vaarana tässä on verensokerin liiallinen lasku (pahimmillaan henkilö voi mennä tajuttomaksi ja tila on usein hengenvaarallinen)ja siksi insuliinidiabeetikoilla (1. tyypin) on huolehdittava verensokerinsa riittävästä tasosta. Heillä VHH ei käytännön syistä ole mahdollista. 2. tyypin diabetes sen sijaan on elintasosairaus, joka johtuu liikalihavuudesta ja siitä, ettei elimistön haiman tuottama insuliini enää riitä. Tähän on johtanut rasvan käyttö ja muutenkin epäterveelliset elämäntavat. Hedelmät ym. hyvät hiilihydraatin lähteet eivät ole syynä diabeteksen nousuun vaan huonot ruokailutottumukset yleensä.
Mitä muuten ajattelet, mitä ovat ne normaalit kolesteroliarvot? Ei todellakaan ole itsestäänselvää, että ne olisivat kaikilla tiedossa ja rasvojen käytön monimutkaisuuden takia, monella on vääristyneet mielikuvat.
www.pienipaatospaivassa.fi kannattaa käydä katsomassa asioita ja "ravinto" sekä "terveys" -kohdista löytyy paljon mielenkiintoisia asioita mm. kolesterolista ja ateriamalleista. Lisäksi sivustoilla voi tehdä kuitutestin ja rasvatestin jne jne.Mistähän olet saanut päähäsi, että kovia rasvoja, kuten voita käyttävät sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin. Mikään tilasto ei anna pohjaa tuolle väitteelle. Kun voin kulutus on romahtanut viidennekseen ja kevytrasvojen/margariinien osuus on kasvanut vastaavasti niin miten selittyy sairauksien lisääntyminen, jos väittämääsi taudin aiheuttajaa on saatu radikaalisti vähennettyä?
Olet täysin hakoteillä väittäessäsi, että rasvan käyttö aiheuttaisi aikuistyypin diabetesta. Sehän on hiilihydraattiaineenvaihdunnan sairaus ja ainakaan luonnollisilla rasvoilla ei ole mitään tekemistä diabeteksen kasvun kanssa. Noista "pehmeistä" keinotekoisista teollisuusrasvoista en tiedä. Niillä voi olla vaikutusta yhdessä runsaiden hiilihydraattien kanssa.
Kun nyt olet vähähiilihydraattisella palstalla, jossa ei syödä juurikaan viljatuotteita, niin oletko jossain tarkastanut vhh-ihmisen ulosteen, jos väität, että se on limaista ja esiintyy vielä ummestustakin. Kokemuksesta voin sanoa, että vhh:lla syödään paljon kasviksia, joista saadaan terveellisempää kuitua kuin mitä viljatuotteista. Ummetusta ei esiinny lainkaan.
Tuntuu käsittämättömältä, että hiilihydraattien eli sokerien syömistä puolustellaan jollain pienellä kuitumäärällä, joka vain lisää ulostemassaa. Suolistosyövän iskiessä syöpäsoluilla on jo valmiina sokeria hiilihydraattien muodossa, koska tunnettuahan on, että syöpäsolut saavat ravintonsa vain sokerista, rasvoja ne eivät pysty käyttämään.
Mielipiteesi on kyllä "viralisen" linjan mukaista pakkotoistoa, mutta mitään uutta siinä ei sitten olekaan. - Kiril
Ainu21 kirjoitti:
Ne tyydyttyneet rasvat ovat niitä huoneenlämmössä kovia rasvoja ja tyydyttymättömät taas olomuodoltaan pehmeitä. Transrasvat ovat kovetettuja pehmeitä rasvoja ja käyttäytyvät elimistössä kuin kova tyydyttynyt rasva.
Yksi lähdeosoite ei ole riittävä, eikä yhden nettisivun varaan voi ruokavaliotansa perustaa. Esim. www.pienipaatospaivassa.fi ainakin tuntee kovat ja pehmeät rasvat ja siellä yritetään vaikuttaa positiivisesti ravinto- ja terveysasioihin.
"Huonot hiilarit nostavat ainakin triglyjä ja taisivat laskea HDLää, ainakin niillä on epäsuotuisa vaikutus kokonaisuuteen (kolesterolit). " -et taida itsekään olla oikein varma sanomastasi? Hiilihydraatit (hyvät tai pahat) eivät nosta kolesteroliarvoja. Sen sijaan jos syöt runsaasti makeisia, esim. toffee ja suklaa, niissä on lisäksi kovia rasvoja, jotka vaikuttavat kolesteroliin. Trigly ei ole sama kuin kolesteroli. Trigly kuvaa veren sokerisuutta, ei rasvapitoisuutta.
Kävin vielä mainitsemallasi finelin sivuilla ja olet varmaankin ymmärtänyt sanoman jotenkin väärin. Missään ei nimittäin sanottu, että hiilarit laskevat HDL:lää tai niillä olisi epäsuotuisa vaikutus kokonaiskolesteroliin. Mikäli olen väärässä niin laitatko suoran osoitteen, jotta voin vielä tarkistaa asian? Hieman vaikealukuinen lähde tuo Fineli, "tavallisilla" ihmisillä voi olla vaikeuksia löytää etsimäänsä. Aikaisemmin mainitsemani pienipaatos- sivuilla sen sijaan helppolukuista tekstiä, joka vastaa paremmin kysymyksiinkin.Rasvoista tärkein ryhmä ovat triglyseridit. Niiden katsotaan heijastavan suoraan sydäntautiriskiä. Rasvaa syömällä niiden määrä ei juurikaan kasva. Kohonneet triglyt kertovat hiilihydraattiaineenvaihdunnasta. Kohonneet triglyt viittaavat metaboliseen syndroomaan ja siihen, että insuliini on kohonnut. Insuliini vaikuttaa suoraan kohottavasti triglyserideihin. Fruktoosi eli hedelmäsokeri nostaa helposti triglyseridien pitoisuuksia.
Transrasvat ovat vaarallisia elimistölle, eikä niistä voi puhua samana päivänä tyydyttyneiden rasvojen kanssa. Tyydyttyneet rasvat ovat aina olleet ihmisen pääasiallisinta ja luonnollisinta ravintoa. Ne kuuluvat luonnollisena osana aineenvaihduntaan ja ovat ruumiin tarvitsemaa rakennusainetta.
Ainoat ravintotekijät, joilla on merkitystä rasva-arvoihin ja sydäntautiennusteeseen ovat viljat jan hiilihydraatit. Luonnolliset rasvat ovat välttämättömiä aivojen toiminnalle ja terveellisiä sydämelle. - paikkaansa
Ainu21 kirjoitti:
Ne tyydyttyneet rasvat ovat niitä huoneenlämmössä kovia rasvoja ja tyydyttymättömät taas olomuodoltaan pehmeitä. Transrasvat ovat kovetettuja pehmeitä rasvoja ja käyttäytyvät elimistössä kuin kova tyydyttynyt rasva.
Yksi lähdeosoite ei ole riittävä, eikä yhden nettisivun varaan voi ruokavaliotansa perustaa. Esim. www.pienipaatospaivassa.fi ainakin tuntee kovat ja pehmeät rasvat ja siellä yritetään vaikuttaa positiivisesti ravinto- ja terveysasioihin.
"Huonot hiilarit nostavat ainakin triglyjä ja taisivat laskea HDLää, ainakin niillä on epäsuotuisa vaikutus kokonaisuuteen (kolesterolit). " -et taida itsekään olla oikein varma sanomastasi? Hiilihydraatit (hyvät tai pahat) eivät nosta kolesteroliarvoja. Sen sijaan jos syöt runsaasti makeisia, esim. toffee ja suklaa, niissä on lisäksi kovia rasvoja, jotka vaikuttavat kolesteroliin. Trigly ei ole sama kuin kolesteroli. Trigly kuvaa veren sokerisuutta, ei rasvapitoisuutta.
Kävin vielä mainitsemallasi finelin sivuilla ja olet varmaankin ymmärtänyt sanoman jotenkin väärin. Missään ei nimittäin sanottu, että hiilarit laskevat HDL:lää tai niillä olisi epäsuotuisa vaikutus kokonaiskolesteroliin. Mikäli olen väärässä niin laitatko suoran osoitteen, jotta voin vielä tarkistaa asian? Hieman vaikealukuinen lähde tuo Fineli, "tavallisilla" ihmisillä voi olla vaikeuksia löytää etsimäänsä. Aikaisemmin mainitsemani pienipaatos- sivuilla sen sijaan helppolukuista tekstiä, joka vastaa paremmin kysymyksiinkin.Lähes kaikki tuotteet (ellei jopa kaikki) joissa on rasvoja sisältää sekä tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä. Mutta siitä olen samaa mieltä että esim margariini (kovaa rasvaa) on terveydelle haitallista. Sen sijaan esim avokadoa pidän hyvänä, kuten myös erilaisia siemeniä ja pähkinöitä. Listaa voisi jatkaa lukuisilla luonnollisilla rasvoilla, kuten kala, oljyt, voi, liha, juustot jne jne.
Tyydyttyneet rasvat ja transrasvat eivät todellakaan käyttäydy samalla tavalla. Jo muutama gramma kasviperäistä transrasvaa lisää sairastumisriskiä huomattavasti, mutta samaa ei voi sanoa tyydyttyneistä.
Fineli on KTLään liittyvä, ja pidän sitä yhtenä parhaimmista suomalaisista lähteistä. Tuskin mikään muu taho suomessa pystyy käyttämään vastaavan määrän rahaa erilaisiin tutkimuksiin.
Sinä et taida olla varma mistä puhut. Triklyt on nimenomaan yksi kolesteroli mittauksista.
Tältäkin palstalta löytyy linkkejä tutkimuksiin joissa todetaan mm. nopeiden hiilareiden epäsuotuisa vaikutus kolesteroli arvoihin. - Ainu21
Kiril kirjoitti:
Mistähän olet saanut päähäsi, että kovia rasvoja, kuten voita käyttävät sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin. Mikään tilasto ei anna pohjaa tuolle väitteelle. Kun voin kulutus on romahtanut viidennekseen ja kevytrasvojen/margariinien osuus on kasvanut vastaavasti niin miten selittyy sairauksien lisääntyminen, jos väittämääsi taudin aiheuttajaa on saatu radikaalisti vähennettyä?
Olet täysin hakoteillä väittäessäsi, että rasvan käyttö aiheuttaisi aikuistyypin diabetesta. Sehän on hiilihydraattiaineenvaihdunnan sairaus ja ainakaan luonnollisilla rasvoilla ei ole mitään tekemistä diabeteksen kasvun kanssa. Noista "pehmeistä" keinotekoisista teollisuusrasvoista en tiedä. Niillä voi olla vaikutusta yhdessä runsaiden hiilihydraattien kanssa.
Kun nyt olet vähähiilihydraattisella palstalla, jossa ei syödä juurikaan viljatuotteita, niin oletko jossain tarkastanut vhh-ihmisen ulosteen, jos väität, että se on limaista ja esiintyy vielä ummestustakin. Kokemuksesta voin sanoa, että vhh:lla syödään paljon kasviksia, joista saadaan terveellisempää kuitua kuin mitä viljatuotteista. Ummetusta ei esiinny lainkaan.
Tuntuu käsittämättömältä, että hiilihydraattien eli sokerien syömistä puolustellaan jollain pienellä kuitumäärällä, joka vain lisää ulostemassaa. Suolistosyövän iskiessä syöpäsoluilla on jo valmiina sokeria hiilihydraattien muodossa, koska tunnettuahan on, että syöpäsolut saavat ravintonsa vain sokerista, rasvoja ne eivät pysty käyttämään.
Mielipiteesi on kyllä "viralisen" linjan mukaista pakkotoistoa, mutta mitään uutta siinä ei sitten olekaan.Nimenomaan virallisen linjan pakkotoistoa. Mistä olen saanut päähäni -no siitä, että niin se vain on. Kovien rasvojen käyttäjät kun vain tuppaa olemaan niitä, joiden sydän ja suonet ovat alkaneet reistailemaan. Huomaan, että et suostu hyväksymään muita linjauksia kuin omasi. Joudut jatkuvasti tarttumaan muiden kirjotuksiin, jotta saisit puolustettua itsellesi omaa kantaasi. Et taida edes tietää, mikä diabetes on, mistä se aiheutuu ja mitä se aiheuttaa, saatikka mikä ero on 1. ja 2.-tyypin diabeteksella. Se ei ole aivan niin yksinkertaista kun kommentissasi esitit. Leipä ei ole pelkästään sokeria, vaikka olet niin itsellesi uskotellutkin. Tiedoissasi on havaittavissa selkeitä puutteita, joita en enempää edes viitsi alkaa oikomaan.
Edelleen suosittelen sinua ja muita epätietoisia vierailemaan pienipaatospaivassa.fi tai sydanliitto.fi sivuilla! - hauskaa.
Ainu21 kirjoitti:
Nimenomaan virallisen linjan pakkotoistoa. Mistä olen saanut päähäni -no siitä, että niin se vain on. Kovien rasvojen käyttäjät kun vain tuppaa olemaan niitä, joiden sydän ja suonet ovat alkaneet reistailemaan. Huomaan, että et suostu hyväksymään muita linjauksia kuin omasi. Joudut jatkuvasti tarttumaan muiden kirjotuksiin, jotta saisit puolustettua itsellesi omaa kantaasi. Et taida edes tietää, mikä diabetes on, mistä se aiheutuu ja mitä se aiheuttaa, saatikka mikä ero on 1. ja 2.-tyypin diabeteksella. Se ei ole aivan niin yksinkertaista kun kommentissasi esitit. Leipä ei ole pelkästään sokeria, vaikka olet niin itsellesi uskotellutkin. Tiedoissasi on havaittavissa selkeitä puutteita, joita en enempää edes viitsi alkaa oikomaan.
Edelleen suosittelen sinua ja muita epätietoisia vierailemaan pienipaatospaivassa.fi tai sydanliitto.fi sivuilla!Miten vain tulee väkisin mieleen että sinullekaan ei kelpaa kuin yksi totuus?
- et ole
Kiril kirjoitti:
Rasvoista tärkein ryhmä ovat triglyseridit. Niiden katsotaan heijastavan suoraan sydäntautiriskiä. Rasvaa syömällä niiden määrä ei juurikaan kasva. Kohonneet triglyt kertovat hiilihydraattiaineenvaihdunnasta. Kohonneet triglyt viittaavat metaboliseen syndroomaan ja siihen, että insuliini on kohonnut. Insuliini vaikuttaa suoraan kohottavasti triglyserideihin. Fruktoosi eli hedelmäsokeri nostaa helposti triglyseridien pitoisuuksia.
Transrasvat ovat vaarallisia elimistölle, eikä niistä voi puhua samana päivänä tyydyttyneiden rasvojen kanssa. Tyydyttyneet rasvat ovat aina olleet ihmisen pääasiallisinta ja luonnollisinta ravintoa. Ne kuuluvat luonnollisena osana aineenvaihduntaan ja ovat ruumiin tarvitsemaa rakennusainetta.
Ainoat ravintotekijät, joilla on merkitystä rasva-arvoihin ja sydäntautiennusteeseen ovat viljat jan hiilihydraatit. Luonnolliset rasvat ovat välttämättömiä aivojen toiminnalle ja terveellisiä sydämelle.mikään asiantuntija, niin kannattaisi edes viitata johonkin tutkimuksiin tai asiantuntijalausuntoihin. Kyllähän sieltä netistä löytyy omia mielipiteitä tukevia tutkimuksia ja artikkeleita, vaikka siitä onko maapallo pyöreä vai ei. Oletko muuten scientologi? Ei tietenkään ole pakko vastata, mutta kirjoitustesi perusteella vaikutat siltä. Ei sillä että siinä olisi mitään pahaa....
- Kiril
et ole kirjoitti:
mikään asiantuntija, niin kannattaisi edes viitata johonkin tutkimuksiin tai asiantuntijalausuntoihin. Kyllähän sieltä netistä löytyy omia mielipiteitä tukevia tutkimuksia ja artikkeleita, vaikka siitä onko maapallo pyöreä vai ei. Oletko muuten scientologi? Ei tietenkään ole pakko vastata, mutta kirjoitustesi perusteella vaikutat siltä. Ei sillä että siinä olisi mitään pahaa....
jos ei tiedä. Minä olen vapaa ajattelija, eikä minua voi lokeroida mihinkään Hubbardin scientologiakirkkoon tai Pekka Puskan viralliseen ravitsemusvaltionkirkkoon.
- aihe.
Osaa sanoo
- syöty kolesteroli nostaa veren kolesterolia
- syöty kolesteroli ei juurikaan vaikuta veren kolesteroliin
- rasva nostaa kolesterolia
- rasva laskee kolesterolia
- huonot hiilarit nostaa kolesterolia
- hiilarit ei vaikuta kolesteroliin
Jep, Jeo, ota tästä sitten selvää. - Teuvo
Mitä enemmän ihminen syö sitä enemmän se myös painaa. Mitä enemmän ihminen painaa sitä enemmän se myös kuluttaa.
Sen takia juuri vähän syövät elikäs laihduttajat ovat niin lihavia! :D - d o o r m a n
LDL-kolesteroli veressä häiritsee solujen rasvankäyttöä, eli vähentää sitä. Näin LDL:ää keräntyy vereen enemmän, sen kulutus kun on laskenut.
HD-lipoproteiini kuljettaa LDL:ää pois verestä, jolloin LDL:n määrä veressä vähenee (pelkistetysti ilmaistuna).
HDL:n ja LDL:n suhde ratkaisee aika paljon. Mitä enemmän HDL:ää verrattuna LDL:ään, sen parempi. Ja HDL lisääntyy helpoiten liikunnalla. - sarafienne
Mulla itelläni on noin 14 kiloa ylipainoa, ja mun kolesteroliarvot ovat ihanteelliset: kokonaiskolesteroli 3.4
- aälsdktji
kasvissyöjilläkö usein muka hyvin korkeat kolesteroliarvot?
No, oletan, että aiot postata jonkinlaista dataa tuon väitteesi tueksi.
En muutenkaan jaksa uskoa olevani mikään mutantti, vaikka minulla on ihanteelliset arvot itselläni. Väittäisin, että ne johtuvat kokonaisvaltaisesta terveellisestä ja ennen kaikkea kohtuullisesta elämästä, johon ei kyllä kolesterolipitoisia tuotteita juuri kuulu.
Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mieleni harhailee sinussa
Uskon että tykkäät minusta. On vain yksi elämä. Silti jään paikoilleni ja odotan että jokin muuttuu. Menin palasiksi, ei235913- 602037
- 271499
Joko Martinalla uusi aviomies hakusessa
Onko jo Raya sovellukseen laitettu uusi vetoomus vetämään... ja mistähän maasta mahtaa olla seuraava sulhasehdokas. Suom2411284- 741145
Missä olitte kun oli teidän tähän saakka kaunein yhteinen hetki?
Me olimme rannalla erään kiven päällä❤️691138Mitä teet nainen
Jos saat tietää että mies on elänyt yksinäistä ja rauhallista elämää sinua kaivaten, ei ole ollut muiden naisten kanssa,531117- 511072
Pitkäaikaistyöttömyys Suomessa harvinaisen paha
Karut työttömyysluvut, korkein luku yli neljännesvuosisataan.1441067Mitä vastaisit
Jos kysyisin, että lähdettäisiinkö lenkille yhdessä? Vain sinä ja minä, kaksin? Miehelle58995