koulunkäynninohjaaja?

minävain:)

ensinnäkin onko k.o koulunkäynninohjaaja sama kuin koulunkäyntiavustaja? uusi hienompi nimitys alalla tai jotain...? ja sitten on vielä pelkkä kouluavustaja... mikäs se se sitten on?
oleellinen kysymys kuitenkin on että mitä hommiin oikeutetulla koulutuksella oikein tienaa kuukaudessa? entäs miten syys-, joulu-, hiihto-, ja etenkin kesäloma? palkatonta lomaako "työttömänä"? ala kiinnostaisi joten siltä pohjalta kyselen... jos tulee mieleen saa kertoa myös muita aiheeseen liittyen...
tänks!

40

26159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rftyu

      nimikettä käytetään koulukuraattorityyppisiin ammatteihin. 2000e max on palkka, ja lomat pitää sitten, kun parhaiten kaikille sopii. 36pv/a on lomaoikeus.

    • kko

      Koulunkäynninohjaaja on sama kuin koulunkäynninavustaja. Ei siis kouluavustaja eikä koulukuraattori.
      Olemme koulutettua henkilöstöä.
      Teemme luokissa töitä. Joko me ollaan koko luokan ohjaajia(avustajia) tai sit me ollaan henk.koh.ohjaajia(avustajia)
      Autamme lasta opettajan opetuksen jälkeen. Huom. ope antaa opetuksen ja me ohjataan lasta.
      Helpompi sanoa, että teemme sitä mitä koulunkäynninavustajatkin periaatteessa.....
      Meillä ei ole mikään hyvä palkka,mutta rakkaudesta lapsiin tätä tehdään. Ei tätä voisi tehdä jos ei työstä pitäisi.

      • mkrk

        Eikös kolonkäynninavustaja ja hek.koht.avustaja kuitenkin ole työn kuvaltaan erilaisia? Olen vain huolestunut tuttavani poikani koulun käynnistä kun ei tunnu henk.koht. avustaja oikein tunnu tietävän mitä tekee... itsekkin olen joskus toiminut avustajana ja olen koulutukseltani lapsiin ja nuoriin suuntautunut lähihoitaja, mutta ajattelin vain kysästä jos olen ymmärtänyt asian ihan väärin asiasta...


      • Sopimaton
        mkrk kirjoitti:

        Eikös kolonkäynninavustaja ja hek.koht.avustaja kuitenkin ole työn kuvaltaan erilaisia? Olen vain huolestunut tuttavani poikani koulun käynnistä kun ei tunnu henk.koht. avustaja oikein tunnu tietävän mitä tekee... itsekkin olen joskus toiminut avustajana ja olen koulutukseltani lapsiin ja nuoriin suuntautunut lähihoitaja, mutta ajattelin vain kysästä jos olen ymmärtänyt asian ihan väärin asiasta...

        Koulunkäyntiavustaja voi työskennellä myös henkilökohtaisena avustajana. Kka on ammattitutkinnon suorittanut ja pätevä tekemään työtä kouluissa ja iltapäivätoiminnassa. Kouluavustajana voi toimia melkein kuka vain. Usein työvoimatoimistosta lähetetty työtön nuori. Vanhempien olisikin hyvä olla kiinnostuneita kuka heidän lapsensa avustajana työskentelee. Kuntien rahapulan seurauksena kouluavustajien määrä saattaakin nousta. Pienipalkkaiset kka:t ovat hekin liikaa kuntien palkkabudjetissa.


      • Anonyymi
        Sopimaton kirjoitti:

        Koulunkäyntiavustaja voi työskennellä myös henkilökohtaisena avustajana. Kka on ammattitutkinnon suorittanut ja pätevä tekemään työtä kouluissa ja iltapäivätoiminnassa. Kouluavustajana voi toimia melkein kuka vain. Usein työvoimatoimistosta lähetetty työtön nuori. Vanhempien olisikin hyvä olla kiinnostuneita kuka heidän lapsensa avustajana työskentelee. Kuntien rahapulan seurauksena kouluavustajien määrä saattaakin nousta. Pienipalkkaiset kka:t ovat hekin liikaa kuntien palkkabudjetissa.

        Ja joillakin on paljonkin koulutusta taustalla.


    • tulitugga

      Koulunkäunninohjaaja on sama kuin koulunkäynnin avustaja, nimitys vain uudempi. Kouluavustaja on lähinnä opettajan apuna koulupäivän aikana esim. monistamassa tai tekemässä tunneille esivalmisteluja.Koulunk.ohjaaja on nimenomaan oppilasta t. kaikkia luokan oppilaita varten, auttaen eri aineissa apua tarvitsevia.Lisäksi kouluavustajalla ei tarvitse olla ns.koulutusta alalle, vaan hän voi olla esim.lukion käynyt nuori aikuinen jota kiinnostaa tämä työ. Koulunk.ohjaajalla oltava alan vaatima koulutus ja pätevyys.Palkkaus riippuu viikon tuntimäärästä eli palkka ei hirmuisen suuri.Työ kutsumustyötä, halu auttaa ja tehdä työtä lasten kanssa.

    • Gaudeamus igitur

      Kka:t koulutettua väkeä? "Todella koulutettua"! Koulutus kestää yhden ainoan lukukauden, siis alle vuoden ja sen jälkeen on muka "kasvatusalan ammattilainen"?
      Kun puhutaan palkkauksesta, on hyvä muistaa, että esim. alakoulun opettaja on lukion jälkeen suorittanut yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan opettajakoulutuslaitoksella kasvatustieteen maisterin tutkinnon. Tämän tutkinnon suorittaminen kestää n. 5-6 vuotta. Lisäksi vastuu opetusryhmästä ja opetussuunnitelman toteuttamisesta on opettajalla, ei avustajalla.
      Kyllä vanhempien todellakin kannattaa olla kiinnostuneita, kuka heidän lapsiaan koulussa avustaa. Miten tällaisella koulutuksella voi ketään avustaa saati ohjata? OAJ onkin linjannut, ettei hyväksy koulunkäyntiavustajien itselleen toivomaa koulunkäyntiohjaajan nimikettä, koska se johtaa vanhempia harhaan. Ohjaajaksi mielletään esim. ent. opistotason tutkinnon (kesto 3-4 v.) suorittanut henkilö ja näinhän ei tässä tilanteessa asian laita ole.
      Itse koen ylioppilaan pätevämmäksi kouluavustajana (kopioimaan ja valmistamaan opetuksen tukena käytettävää materiaalia, ym.) kuin esim. peruskoulun jälkeen koulunkäyntiavustajan kurssin suorittaneen henkilön avustamaan oppilasta, jolla on erityistarpeita.

      • KKA vuodesta 1999

        Koulunkäyntiavustajan ammattitutkintokoulutus on muuten varsin kattava koulutus, oletkos perehtynyt siihen? Olen suorittanut tuon aikoinaan ja kyllä yhden lukuvuoden se kesti, mutta päivät oli 9 tuntisia jne. Ammattitutkintoon vaaditaan vielä näyttö, jonka läpäisemällä saa ammattipätevyyden. Huomioitavaa on myös se, että koulutukseen pääsee vain psykologiset testit läpäisemällä...

        Turhan monet eivät tiedä, tai tule ajatelleeksi sitä, kuinka arvokasta työtä koulunkäyntiavustaja oikein tekee ja kuinka tärkeää on hänen työnsä jatkuvuus. Liian monessa kunnassa tämä työ teetetään työmarkkinatukiharjoittelijoilla ja palkkatuella palkatuilla pitkäaikaistyöttömillä, joilla siis ei ole minkään valtakunnan koulutusta, tai kokemusta koko alalta. Nuo pestit on yleensä 3-6kk ja tuossa ajassa erityislapset ehtii juuri ja juuri oppia tuntemaan kyseisen "koulun aikuisen", oppia luottamaan jne. Sitten pesti päättyy ja tuo aikuinen vaihtuu... Kunnat säästää tuolla näennäisen siivun palkkakustannuksissa, mutta sepä saattaakin kostautua melkosen mittavina maksuina, kun osa näistä erityisopetuksessa olevista ei yllättäen pärjääkään itsenäisesti, tai tuetusti, vaan joutuu laitospaikalle....

        Tuo säästö niissä palkkakustannuksissa on naurettava, koska KKA:n palkka on täysin olematon. KKA poistettiin TESsistä kokonaan (muutaman muun alipalkatun ammattinimikkeen mukana) ja näin Suomesta siivottiin "pienituloiset" pois. TESsistä poistamisen seurauksena palkka muuten ei todellakaan kohentunut, vaan säilyi entisellään, ellei jopa huonontunut. Kunnathan saavat nimittäin nykyään määritellä itse, kuinka pientä palkkaa KKA:lle maksavat. Tuntimäärät on yleisesti 18-28h/viikko, yksistään tuosta voi jo päätellä, että kuukausiliksa pyörii satasissa... Sillä pysyy just ja just hengissä, mutta muuhunpa siitä ei enää riitäkään. Lisäksi kaikki paikat on yleensä määräaikaisia 3-6kk ja välissä aina vähintään kesä työttömänä, kesät sitten eletäänkin KELAn peruspäivärahalla, koska näillä työajoilla ei työssäoloehtoa pääse kertymään ansiosidonnaista silmälläpitäen.... ja jos jollekin sattuu kertymään, se ansiosidonnainenkin on näillä liksoilla olematon.

        Olen sitten muuten mies, ollut alalla vuosia (pätkätöitä koulusta, paikasta ja kunnasta toiseen), kunnes kyllästyin ainaiseen nälkään ja vaihdoin alaa. Työnä tuo on kiinnostavaa ja palkitsevaa, mutta ei rahallisesti kannata.


      • ohjaajan työ kunniaa

        Olen toiminut 11 vuotta koulunkäynninavustajana/nyt ohjaaja nimikkeellä ja arvostan työtäni, jota olen saanut tehdä noinkin kauan, ja mielestäni osaan "jo" opettaakkin lapsia, esim. matematiikassa, äidinkielessä jne. ja ainahan voi vielä kotona kerrata esim. uutta asiaa, niin sen ohjaaminen eli neuvominen on vielä mukavempaa ja helpompaa itselle. toinen tärkeä seikka se, että opettaja ei millään ehtisi ilman ohjaajaa opettamaan niille hitaammille tai keskittymiskyvyttömille lapsille sen tunnin aikana. Ja olemme saaneet aidosti kiitosta tärkeästä työstämme/roolista luokassa ja luokan ulkopuolella tapahtuvissa erilaisissa oppimis tilanteissa ja muissakin tilanteissa. En minä ainakaan kuvittelekaan olevani opettaja, jolle päävastuu kuuluu kaikesta, mutta toimivana hyvänä työparina itseni kyllä tunnen ja olen oikeutettu tuntemaan. Olen ollut mm. HOJK palavareissa mukana, saanut kertoa oman osuuteni lapsen koulunkäyntiin liittyvissä asioissa ja olen keskustellut myös koulun ulkopuolella vapaa-aikanakin vanhempien kanssa, tämä lisää keskinäistä luottamusta ja vanhemmiltakin on saatu kiitosta ja kukkia tms. vastaavaa lukuvuoden päättyessä. Olen kyllä surullinen kun luin lyttäämäsi kirjoituksen ammattikunnastamme. Sillä kyllähän se näin vain on että työ tekijäänsä neuvoo ja kyllä tuolla 10 v. kokemuksellakin tehdään jo hyvää tärkeää työtä. Ja otamme kyllä mielellämme kritiikkiäkin (asiallista) vastaan, ja aina on uuden oppimisen aika, joka alalla, koskaan ei ole täysin "valmis"


      • KKAonkakka

        Minä en myöskään näille KKAille pysty kovin suurta kunnioitusta nyt antamaan. Meistä teki yksi kyseinen "ammattilainen" lastensuojeluilmoituksen kun löivät kollegoineen "viisaat" päänsä yhteen. Lapsellani oli heidän mielestään ulos sopimattomat housut ja muitakin vaate puutoksia. Ilmoitus tehtiin meille vanhemmille asiasta ilmoittamatta. KKA on minulle tällä hetkellä yhtä kuin kakka, anteeksi nyt vain.
        Asiointiin opettajan ja KKA:n kanssa eroa on yhtä paljon kuin kermaleivoksella ja kakalla.


      • Anonyymi

        Niin, joillakin on pohjakoulutusta esim
        AMK


    • Koulunkäyntiavustaja

      Tuokin riippuu että missä olet KKAna. Meillä esim. minimi viikkotuntimäärä 35h, sitä tekee joka luokassa 1 KKA, ja 4 muuta jatkaa iltapäiväkerhon puolelle ja tekee 8h päivää, mutta max 38h 15min viikossa.

      Ja myös kesällä kerhotoimintaa, joten kesälläkään ei työt lopu. Monet toimivat iltaisin vapaa-ajan avustajina myös kyseisille oppilaille.

      Toki ns normiluokassa KKA hommaa tekevällä työtunnit vähäisempiä, kesällä ei töitä jne..

    • kka.

      Mulla on ollut siinä 1800-1900 pintaa ja siitä verot pois.

    • Gaudeamus Igitur

      Arvoisa "KKA vuodesta 1999",

      Olen todellakin tutustunut koulunkäyntiavustajan ammattitutkinnon laajuuteen. Ko. tutkinto on pintaraapaisu - jos edes sitä - kasvatusalan monista ulottuvuuksista. Eikä yhden lukuvuoden aikana muuta ehtisikään opettaa, ei vaikka "päivät saattavat venyä jopa 9 tuntisiksi". Tämän tietävät ne, jotka ovat jatkaneet opintojaan tai suorittaneet esim. kasvatustieteen maisterin tutkinnon.
      Miksi esim. viittomakielen tulkin AMK-tutkinnon suorittaminen kestäisi n. 4 vuotta, jos sen voisi oppia koulunkäyntiavustajan ammattitutkinnon suorittamalla? Oletko koskaan itse tutustunut kasvatustieteen maisterin tutkinnon sisältöön? Luulisi, että itseään kasvatusalan ammattilaisena pitävän koulunkäyntiavustajan uteliaisuus heräisi. On harhaluulo kuvitella, että vuoden koulutus voisi valmistaa johonkin työhön edes teoriassa.
      Lukio antaa perusopetusta useista eri aineista ja jonkinlaisen kuvan, myös lähinnä esimakua siitä, mitä ko. aineen opiskelu olisi yliopistossa. Koulunkäyntiavustajan toimiminen luokanopettajan tai lehtorin sijaisena vastaa mielestäni sitä, että lukion biologian kurssit suorittanut toimisi ko. aineen opettajan sijaisena. Täysin vailla pätevyyttä siis!
      Olen itse opiskellut omaa alaani yli kymmenen vuotta ja edelleen kouluttaudun ja suoritan syventäviä opintoja. Koen, että opittavaa on.

      • KKA vuodesta 1999

        Ihan varmasti se on pintaraapaisu omaan koulutukseesi ja kokemukseesi nähden, siitä on järjetöntä alkaa kiistelemään. Myös työnkuva ja vastuu on täysin eri mittakaavassa, samoten palkkaus. Tässä oli nyt kyse koulunkäyntiavustajasta ja siitä, että kyseiseen toimeen on olemassa ihan ammattituntinto, joka todellakin antaa monipuolisen tietotaidon juuri tuohon toimeen - opettajaksi kouluttautuminen on tietysti ihan omassa luokassaan.

        Henkilökohtaisesti jätin tuon alan vuosia sitten. Syy on yksinkertainen: palkkaus naurettata työmäärään ja työnkuvaan nähden. Viikottain, ellei päivittäin toistuvia väkivaltatilanteita, jatkuvaa oppilaan/oppilaiden kanssa omatoimisesti työskentelyä (toisin sanottuna opettajat sysäsivät hankalat/väkivaltaiset tapaukset täysin kka:n vastuulle), vakavasti sisäilmaongelmaiset tilat ja jatkuvasti sairaana ilman työterveyshuoltoa, tai ylipäätään mahdollisuutta sairastaa (kka:t tuupattiin tunkkaisiin kellarikomeroihin, pois silmistä, pois mielestä), yms ja se palkka: kokopäiväisen kuukausipalkka noin 1140€/kk, eli tuosta jää osarilla käteen tuntimäärästä riippuen 500-800€! TYösuhteet 3-6kk kerrallaan, pätkää toisensa perään...

        Onnea vaan jokaiselle alalla toimivalle, itse sain tarpeekseni nälkäpalkattuna nyrkkeilysäkkinä olosta, ei ole todellakaan itseään kunnioittavan ihmisen hommaa, eikä sitä palkan mukaan tunnu kunnioittavan kunnatkaan.


      • kka2
        KKA vuodesta 1999 kirjoitti:

        Ihan varmasti se on pintaraapaisu omaan koulutukseesi ja kokemukseesi nähden, siitä on järjetöntä alkaa kiistelemään. Myös työnkuva ja vastuu on täysin eri mittakaavassa, samoten palkkaus. Tässä oli nyt kyse koulunkäyntiavustajasta ja siitä, että kyseiseen toimeen on olemassa ihan ammattituntinto, joka todellakin antaa monipuolisen tietotaidon juuri tuohon toimeen - opettajaksi kouluttautuminen on tietysti ihan omassa luokassaan.

        Henkilökohtaisesti jätin tuon alan vuosia sitten. Syy on yksinkertainen: palkkaus naurettata työmäärään ja työnkuvaan nähden. Viikottain, ellei päivittäin toistuvia väkivaltatilanteita, jatkuvaa oppilaan/oppilaiden kanssa omatoimisesti työskentelyä (toisin sanottuna opettajat sysäsivät hankalat/väkivaltaiset tapaukset täysin kka:n vastuulle), vakavasti sisäilmaongelmaiset tilat ja jatkuvasti sairaana ilman työterveyshuoltoa, tai ylipäätään mahdollisuutta sairastaa (kka:t tuupattiin tunkkaisiin kellarikomeroihin, pois silmistä, pois mielestä), yms ja se palkka: kokopäiväisen kuukausipalkka noin 1140€/kk, eli tuosta jää osarilla käteen tuntimäärästä riippuen 500-800€! TYösuhteet 3-6kk kerrallaan, pätkää toisensa perään...

        Onnea vaan jokaiselle alalla toimivalle, itse sain tarpeekseni nälkäpalkattuna nyrkkeilysäkkinä olosta, ei ole todellakaan itseään kunnioittavan ihmisen hommaa, eikä sitä palkan mukaan tunnu kunnioittavan kunnatkaan.

        Tämä teksti on täysin totta, kokemusta on. Koulunkäyntiavustajia ei arvosta varsinkaan kunnat/kaupungit, mutta ei aina myöskään opettajat, niin hullulta kuin se kuulostaakin! Opettajat vähättelevät kka:n panosta, tosiaan sysäävät ongelmaiset oppilaat heille, vaikka opettajalla on siitä vastuu. Lisäksi tulee kateutta siitä että koulutus on kestänyt vain vuoden, vaikka tietotaitoa olisi muutenkin. Pätkätyö ja jatkuvat määräaikaisuudet syövät, koskaan ei tiedä jatkuuko työ seuraavana syksynä jne. Eli ei todellakaan ole itseään kunnioittavan ihmiset hommaa, vaikka muutne työnä olisi kiinnostavaa olla lasten parissa.


      • työtön ammatti-kko

        Totta on, että kko-opinnot kestävät pienen aikaa verrattuna opettajan pätevöittämiseen. KKo-opinnoissa painoarvo on oppimis- ja käytöshäiriöisten lasten ja nuorten tunnistamisessa ja ohjaamisessa. Tämä kaikki todennetaan ent. näytöissä nyk. tutkintotilaisuudessa, oikeassa työpaikassa ja oikeissa työtehtävissä.
        KKo- opinnoissa ei opiskella askartelua tai suksensiteitten erilaisia mekanismeja tai muuta, jotka tulevat eteen koulumaailmassa. Paino opiskelussa on nimenomaan erilaisten oppijoitten tunnistamisessa ja ohjaamisessa.

        Tosi on, että oppilaitokset palkkaavat mielellään kouluttamattomia kouluavustajia, jotka "talon tavoille opittuaan" voidaan kouluttaa oppisopimuksella kko:si. Tällöin he ovat ammattilaisia ainoastaan omassa oppilaitoksessaan, koska jokaisessa oppilaitoksessa on omat normistonsa ja sääntönsä. Esimerkkinä se seikka, että toisessa oppilaitoksessa voi opettajat käyttää kko-tutkinnon omaavaa avustajanaan eikä työparinaan, kun taas toisessa oppilaitoksessa opettajat ymmärtävät kko:n arvon ammattitaitoisena työparina.

        KKo-tutkinnon saaneella voi olla takanaan useita aiempia tutkintoja: kaupallisia, tietoteknisiä, keittiöalaa jne eli oikein tarpeellisia kouluelämän palvelukseen. Paha juttu vaan, ettei kunnat ja kaupungit tosiaankaan arvosta kouluttautunutta kko:aa, säästöä syntyy ottamalla sijaiseksi kouluttamaton.

        Ja tämän epäkohdan maksaa oppilas, jolla on oppimis- tai käytöshäiriö.


      • Koulunkäynninohjaaja
        työtön ammatti-kko kirjoitti:

        Totta on, että kko-opinnot kestävät pienen aikaa verrattuna opettajan pätevöittämiseen. KKo-opinnoissa painoarvo on oppimis- ja käytöshäiriöisten lasten ja nuorten tunnistamisessa ja ohjaamisessa. Tämä kaikki todennetaan ent. näytöissä nyk. tutkintotilaisuudessa, oikeassa työpaikassa ja oikeissa työtehtävissä.
        KKo- opinnoissa ei opiskella askartelua tai suksensiteitten erilaisia mekanismeja tai muuta, jotka tulevat eteen koulumaailmassa. Paino opiskelussa on nimenomaan erilaisten oppijoitten tunnistamisessa ja ohjaamisessa.

        Tosi on, että oppilaitokset palkkaavat mielellään kouluttamattomia kouluavustajia, jotka "talon tavoille opittuaan" voidaan kouluttaa oppisopimuksella kko:si. Tällöin he ovat ammattilaisia ainoastaan omassa oppilaitoksessaan, koska jokaisessa oppilaitoksessa on omat normistonsa ja sääntönsä. Esimerkkinä se seikka, että toisessa oppilaitoksessa voi opettajat käyttää kko-tutkinnon omaavaa avustajanaan eikä työparinaan, kun taas toisessa oppilaitoksessa opettajat ymmärtävät kko:n arvon ammattitaitoisena työparina.

        KKo-tutkinnon saaneella voi olla takanaan useita aiempia tutkintoja: kaupallisia, tietoteknisiä, keittiöalaa jne eli oikein tarpeellisia kouluelämän palvelukseen. Paha juttu vaan, ettei kunnat ja kaupungit tosiaankaan arvosta kouluttautunutta kko:aa, säästöä syntyy ottamalla sijaiseksi kouluttamaton.

        Ja tämän epäkohdan maksaa oppilas, jolla on oppimis- tai käytöshäiriö.

        Koulunkäynnin ja -aamu ja iltapäivätoiminnan ohjaaja se nykyään on. Eli kouluavustajilla eri tutkintovaatimukset ( siis vanhat). Nykyään tuo koulutus kestää 10 kk ja siihen liittyy 4 näyttöä ja neljä hetsua. Eli harjoittelut perusopetuksessa, ilta ja aamupäivätoiminnanssa,sekä eritysluokissa. Koulunkäynnin ohjaaja ei ole opettajan apu vaan auttaa oppilaita, eli on oppilaita varten. Tämä toimenkuva kyllä on opettajilta ihan hukassa


      • Itkiskövainauraisko

        Joskus niin surkuhupaisaa törmätä näihin itsetunnottomiin opettajiin, jotka pitää koulunkäyntiavustajaa/ohjaajaa "uhkana ammatilliselle egolleen" :D :D :D


    • gsfgssdf

      Taisit unohtaa mainita sen että kun skidit on kesälomalla sen ajalta ei tule palkkaa eli saisit olla palkatta kaksi kuukautta...Näin ne opettajat aina meille marmattivat ..Nyt työssäkäyvänä ymmärrän heitä kun joudun itse maksamaan laskuni. Yhtään palkatonta kuukautta ei kestäisi talous..

    • pian entinen kka

      Olen työskennellyt 9 vuotta koulunkäynnin ohjaajana. Oppisopimuksella koulutus kesti 1,5 vuotta. Olen ollut yleispuolen ohjaaja, erityisluokan ohjaaja ja henk.koht.avustaja. Olen vakituinen työntekijä, joka lomautetaan kesäksi.
      Työ on raskasta ja huonopalkkaista. Tai paremminkin, tuntipalkka ihan ok, mutta tunteja ei saa riittävästi ja palkka jää pieneksi. Ylitöitä tulee, mutta niistä ei makseta.
      Olen lopen kyllästynyt kyseiseen työhön ja valitettavasti opettajien pompotteluun. Lähdin opiskelemaan lisää sosiaalialaa enkä kadu päätöstäni pätkääkään.
      Koulunkäynnin ohjaajan työtä jaksaa muutaman vuoden, mutta yleensä siihen turhautuu, koska työn raskaus ja palkka eivät kohtaa.

    • minum-

      Pyytäsin apua , opiskelen koulunkäynninohjaajaksi ja teen näyttön päiväkodissa ,mun äitikieli ei ole suomi jos on mahdolinen niin tarvitsen apua suunnitleman tekemiseen 2 tutkinto osa kasvun ja kehityksen tukeminen ja ohjaaminen .

    • Tuottavatyö

      Nämä on niinsanottuja:suojatyöpaikkoja.Verorahojen tuhlausta.

    • Turhuutta

      ohjaa ja avustaa oppilasta omatoimisuutta vaativissa toiminnoissa: pukeminen, riisuminen, ruokailu, wc-käynnit, liikkuminen
      osallistuu päivittäisissä toiminnoissa oppilaan kuntouttamiseen esim. fysio- tai puheterapeutin ohjeiden mukaan
      osallistuu tarvittaessa oppilashuoltoryhmän kokoukseen

      Voi hyvä "sylvi"! Vessa-avustaja!

      • Anonyymi

        Osa avustajan työpaikoista om sellaisia, että oppilas ei oikeasti edes tarvitse avustajaa. Oppilaan vanhempi on vaan keksinyt lapselle itse diagnoosin tai itse enemmänkin tarvitsisi sitä avustajaa eikä lapsi tai on korruptoitunut ja on sopinut jonkun muun kanssa, että perustetaan tämmöinen avustajan työpaikka ja keksitään joku näennäinen syy palkata oppilaalle avustaja.
        Työ on silloin enemmänkin opettajien avustamista eli monistamista, tuntien valmistelua, askartelua, opettajien sijaistamista jne.

        Osa opettajista käyttää tätä väärin ja jää itse kahville slurvailemaan ja avustaja menee aloittamaan tunnin ja useimmiten vetää koko tunnin yksin pienellä avustajan palkalla varsinaisen pätevän opettajan slurvaillessa tauolla.

        Osa opettajista piiloutuu tai ”häviää” jonnekin silloin kun heillä olisi pakollinen välituntivalvonta ja avustaja joutuu senkin työn hoitamaan, ilmaiseksi tietty.


    • Ylpeä työstään

      Olen valmistunut koulunkäynninohjaajaksi 2012 ja olen ylpeä ammatistani.
      Ihmettelen joiden "pätemistarvetta", joka on mielestäni aivan turhaa. Jos joku kokee, että koulunkäyntiavustaja/-ohjaaja on ns huonosti koulutettu, pitäkööt sen omana tietonaan. Asia ei kuulu sinulle ja jos haluaa valittaa, niin sitten sinne missä nämä päätökset tehdään.
      Minua ainakin arvostetaan koulussa, jossa olen työssä. Opettajat ovat tosi tyytyväisiä ja yhteistyö sujuu tosi hienosti. Saan tunte joka ikinen päivä, että olen tarpeellinen.
      Ja hei, jokainen hakeutukoon siihen ammattiin ja lukekoon niin paljon tai vähän kuin haluaa mutta annetaan olla arvostelu sikseen.
      Hyvää jatkoa kaikille.

    • seuraaja

      Miettikää kannattaako opiskella ko ammattiin.
      Mutta kun on vanhoillisia opettajia, jotka ei hyväksy koulunkäynnin ohjaajia.
      Kiusaavat ja piikittelevät. Pikku kaupunki kaakossa

    • asiantiger

      koulunapakäynnin ohjaaja on täysin tapeeton ja ylimääräinen kulu yhteiskunnalle, tulisi heti lopettaa koko ammattiryhmä, vapsaaehtoistyössä tietenkinkin voisivat toimia

      • huide

        Jos sinun luokassasi olisi ollut koulunkäyntiavustaja, niin opettajalla olisi ollut enemmän aikaa opettaa oikeinkirjoitusta.


      • PuuhasteluaJaNäpertelyä

        Aivan. Ei ennen edes ollut tuollaisia virkoja ja hyvin koulussa pärjättiin. Nykyään oikein keksimällä keksitään kaiken maailman hömppävirkoja.


      • Anonyymi
        PuuhasteluaJaNäpertelyä kirjoitti:

        Aivan. Ei ennen edes ollut tuollaisia virkoja ja hyvin koulussa pärjättiin. Nykyään oikein keksimällä keksitään kaiken maailman hömppävirkoja.

        Totta. 2000-l. alussa alettiin keksimällä keksimään näitä hömppävirkoja.. Ennen pärjättiin ja paljon paremmin. Ei silloin ollut myöskään mitään diagnooseja milloin mihinkin. Lisäksi suurin osa näistä avustajan töistä on osa-aikaisia ja melkein repimällä revitään nimenomaam epäpäteviä näihin töihin, jolloin ei tarvitse maksaa täyttä palkkaa ja tulee näennäisesti halvemmaksi. Loppupeleissä tulee paljon kalliimmaksi, koska näihin pyritään työllistämään opiskelemaan hakevia, jolloin opiskelemaan pääsy estyy ja se vasta tulee kaliiksi yhteiskunnalle. Yritetään myös huijata opettajiksi haluavia näihin huonosti palkattuihin töihin. Opettajan ammattiin pääsy estyy ja kohta ollaan joko aivopesemässä politiikkaan tai huonolla palkalla siivoojiksi.

        Koska palkat on huonot perheen perustaminen viivästyy tai estyy kokonaan, ihminen velkaantuu ja joutuu ulosottoon. Sitten se vasta tuleekin kalliiksi yhteiskunnalle kun ei enää taloudellisesti kannata mennä töihin ollenkaan.


    • pienipalkka

      Minäkin olin koulunkäynninavustajana.Raskasta ja vastuullista työtä pienellä palkalla.Usein selviteltiin riitoja,kun vastuuopettaja ei ollut paikalla.Mutta avustajia/ohjaajia kyllä koululle tarvitsee,koska osa oppilaista ei pysy opetuksessa mukana ja varsinkin jos on isoja oppilasryhmiä,niin muuten se olis aivan toivotonta.
      Palkkaus tietty vois olla sellainen,että sillä edes jotenkin pärjää.Ohella tietty voi tehdä maailman vanhinta ammattia ja saada lisätienistiä,mutta sekään ammatti ei tietty kaikille sovi.

      • Anonyymi

        Sek sityön ja työn alaikäisten parissa on erittäin huonosti yhdistettävissä. Tuskin kukaan lapsen vanhempi haluaa lapsensa avustajaksi se k si työläistä. Lapsetkin alkavat huutelemaan ja kiusaamaan somessa ja koulussa.


    • Rappe2

      Lähioitajana työskenteleminen koulunkäynnin ohjaajana se vasta onkin mielenkiintoista kun sairaat lapset pitää hoitaa ja tehdä haastavimmat työt ja olla alipalkattuna kun muussa raskaammassa työssä ei kykene selkäsairauden vuoksi olemaan enää. Laaja alaisempi koulutus on kuin koulunkäynnin ohjaajilla ja palkka pitäisi olla sen mukainen mitä osaa 3 vuoden koulutuksen saaneena.

    • Sanna7778

      Äitini on juuri jäämässä eläkkeelle vakituisesta koulunkäyntiavustajan työstä. Aikanaan pääsi työkkärin kautta koulutukseen, pohjakoulutus yo työkokemusta toiselta alalta pätkätöissä. Palkka on huono, mutta äitini rakasti tätä työtä! Kesät oli joko muissa kunnan osoittamissa töissä tai ansiosidonnaisella. Hän teki myös jonkin verran opettajan sijaisuuksia ja sai näistä lisäkorvauksen. Viime vuodet työskenteli maahanmuuttajalasten pienryhmässä avustajana. Äitini tulee hyvin toimeen lasten ja nuorten kanssa, joten piti kovasti työstään.

      • Anonyymi

        Erittäin huonosti palkattu työ. Kesät ja muut loma-ajat on työttömänä. Odotetaan tietysti, että kesällä menee sitten huonosti palkattuun siivoustyöhön tms.


    • Anonyymi

      Minulla oli vasten tahtoani koulunkäyntiavustaja ja olenkin vastalahjaksi käyttänyt häneltä oppimiani asioita aseina. Lupaan muunmuassa palkinnon kouluavustajalle jos hän lyö koulukiusaajaa ja jää kiinni tekosesta.

    • Anonyymi

      Joissakin tapauksissa koulunkäynnin ohjaaja on koulutetumpi kuin opettaja. Esim. Ypäjällä erityisopettajana toimi täysin kouluttamaton, epäpätevä. Sen rinnalla koulunkäynnin ohjaajan vuoden koulutus on huippukoulutus.

    • Anonyymi

      Koulunkäynnin ohjaajan peruspalkka n.2250€ erityisluokassa pienryhmässä. Entä lisät mitä lisiä on mahdollisuus saada ja kuinka paljon kk.

      • Anonyymi

        Kokoaikaisen ja pätevän kyllä. Suurin osa työpaikoista on osa-aikaisia ja mieluiten palkataan epäpäteviä. Palkka jää silloin vähän päälle tonniin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe