Palkkaa maksettu väärin!

Neuvo

Hei!
Satuin tarkistamaan tuntityötä tekevän läheiseni palkkanauhan ensimmäistä kertaa 3 vuoteen. Ja hups, kuinka ollakaan. Lomarahat oli maksettu väärin. Yli 100 euroa? Ja kyseessä suuri suomalainen yritys. Kuinkahan yleistä väärin maksettu palkka onkaan nykyajan Suomessa tuntityöläisillä?
En olisi lähtenyt tätä kirjoittamaan, mutta kun olen jutellut useampien ihmisten (yleensä nuorten) kanssa, niin kuulemma virheitä on melkeinpä joka palkassa? Kuinka tämä on mahdollista? Yleensä firmalla oli ennen kunnia- asia maksaa palkat oikein! Näyttäisi siltä, että tämä on enemmänkin nykyajan käytäntö, kuin sattumaa???
Ja oikeastaan en ihmettele, jos työntekijä ei palkkanauhasta paljoa ymmärrä. Esim. läheiselläni on palkkanauha, jossa samassa sarakkeessa sekä - merkkiset summat. Ja tietysti ilman niitä sekä - merkkejä. Ota nyt sitten nauhasta selvää?

27

8459

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • se menee

      Näköjään ! Minulla ollut useasti väärin ja jostain syystä omaksi tappiokseni aina. Olen tapellu palkkiksen kanssa selvistä ja isommista rahoista on ollut laskuvirheitä eli 6 7h=9h ylitöissä eli 4h oli laskuvirhe välillä pyhäkorvaukset uupuu kuulemma ohjelmassa jotain käsittämätöntä vikaa.Mut yleisin on se ylitöissä niistä tulee isoimmat virheet lomarahoista ei ole hajuakaan koska keskeytymätön vuorotyö eikä niistä kukaan ole kertonut miten lasketaan enkä ole viitsinyt perehtyä.Päivähommissahan ne oli aivan simppelit laskee.

      • Pituushyppääjä

        Ehä kannattais hieman perehtyä myös noihin palkanmaksuihin. Tietenki, jos tuntuu siltä, että tienaa tarpeeksi, vaikka tilistä "vähennetään" "palkanlaskijan vuosibonukseen kertyvä" osa, niin sitte asia ok. Asiaa....Nykyään tuntuu, että on erittäin yleistä, että tili on väärin laskettu. Meillä n 100 hengen yritys ja väittäsin, että joka toinen tili on väärin laskettu....joskus puuttuu ikälisät, joskus arkipyhäkorvaus (20%) Ylityön lisäprosentit maksettu htp:llä ymym. Sanoisin, että perehtykää siihen nauhaanne, tai näyttäkää sitä säännöllisin väliajoin jollekki, joka siitä jotain ymmärtää. Kannattaa muistaa, että palkkasaatavat vanhenee viiden vuoden sisään, että siitä saattaa kertyä sievoinen summa, jos joku juttu on maksettu usean vuoden ajan väärin. Varsinki kesäloman ajan palkka kannattaa tutkia TODELLA tarkkaan....vertaa vaikka edellisen vuoden nauhaan. Ei se ainakaan pienempi saa olla.


      • Berylia

        "lomarahoista ei ole hajuakaan koska keskeytymätön vuorotyö eikä niistä kukaan ole kertonut miten lasketaan enkä ole viitsinyt perehtyä"

        Lomaran suuruus on 4,5% lomanmääräytymiskauden aikana maksetusta palkasta.
        Tähän ei vaikuta se millainen on ollut työn rytmi(8-16, 2-vuoro, 3-vuoro, päivätyö, yötyö tai mikä muu tahansa).
        Siihen ei vaikuta myöskään palkkalaji(kuukausi, viikko, päivä, tunti tai provisiopalkka).


    • kipa

      ei kai ihmiset niin avuttomia ole, etteivät osaa omaa puoltaan enää pitää??

      ennenvanhaan se oli varma ja fakta, että palkka maksettiin oikein ja ajallaan ja jopa etuajassa jos tarvetta oli - se oli yrittäjälle kunnia-asia, eikä huonolle kukaan mennyt töihin. ja hyvällä oli varaa maksaa huonommallekin tekijälle, pääasia että silläkin oli töitä eikä veneen alle joutunut ja perhe hunningolle! toista on tänäpänä.

      nykyään juttu on näköjään juuri päin vastoin. huono työnantaja keksii kaikki kepulikonstit huijatakseen hyviä tekijöitä töihin ja selittääkseen omat kiemuransa, ja työntekijä saa häpeillen mennä peräämään oikeuksiaan jos sitä edes viitsii tehdä. aivan väärin!!!!

      jos työnantaja on maksanut väärin, se ei tänä päivänä enää tapahdu vahingossa - vaikkei tarkoitusperäisesti niin vähintään välinpitämöttömyyden takia. miksi sellaiselle kannattaisi kenenkään mennä töihin joka ei omiaan - TYÖNTEKIJÖITÄ - kunnioita?

      sana kiertämään ja pian tällä ei olekaan työntekijöitä hoitamassa hommia. hoitakoon sitten itse - jos pystyy!

      • samaamieltäolen

        Totta !


      • nimimerkkikokemustaon

        epäluotettava, uhkaileva ja epäkunnioittava esimies syö työntekijöiden motivaatiota kyllä. Itse olen työskennellyt sekä rehdin ja reilun että epäluotettavan,uhakilevan ja halveksivan esimiehen työntekijänä ja voin sanoa, että huomaa eron jaksamisessa, innostuksessa työhön, sairastelussa(ei kuitenkaan turhia poissaoloja, vaan vastustuskyky heikompi), työilmapiirissä, uudet työntekijät häipyy viimeistään puolen vuoden/vuoden sisällä huonosti johdetusta yrityksestä jne....

        Työvuosia minulla takana jo 20 vuotta, vaikka aikas nuori vielä olenkin ja esimiehiä noiden vuosien aikana n. 7 kpl.

        tutkimuksetkin puoltaa sitä, että hyvät esimiestaidot takaa tuottoisan yrityksen :)


    • mamissu

      Palkkojen väärin maksaminen näyttää olevan ihan nykypäivää. Olen itse sen saman kokenut ja tällä hetkellä myös eräs läheiseni. Taistelin aikoinani omista palkoistani jotta sain sen minkä olen omasta selkänahastani repinyt ja nykyään taistelen jo pitemmältä ajalta saamatta jääneiden palkkojen jotka kuuluvat läheiselleni. Aina saadaan vaan sama vastaus palkanmaksajalta: "tilanne korjataan seuraavaan palkkaan" ja kun tämä seuraava palkka tulee niin asian hyväksi ei olla tehty mitään laskettu vain enemmän väärin. Nyt olen itse tehnyt kaikki laskelmat läheiseni puolesta ja aion seuraavaksi mennä kiikuttamaan laskelmat palkanmaksajalle ja vaatimaan oikeutta. Ja jos ei tämäkään auta niin en näe muuta vaihtoehtoa kuin viedä asiaa eteenpäin. Luulisi nykypäivänä työnantajillakin olevan tarve pitää työntekijänsä varsinkin sellaisilla aloilla joissa todella on työntekijöistä pula. Ja niitähän aloja löytyy pilvinpimein. Kyllä ihmisten pitäisi osata puolustaa itseään, mutta luulen että harva taas uskaltaa lähteä kiistelemään asioista työpaikan menettämisen johdosta. Koska eihän siihen tarvita mitään sen ihmeellisempä syytä työnantajalta irtisanoa työntekijä kuin ilmoittaa tämän aiheuttaneen sen itse omalla toiminnallaan.

      • Neuvo

        Hei!
        Läheiseni kohdalla on nyt tilanne se, että kun hän pyysi lomarahan korjausta(yli 100euroa väärin) niin palkkaa maksettiin 140 euroa kolmesta lomapäivästä,jotka ovat talvilomakauden lomapäiviä lomaraha.Alkuperäinen lomaraha siis vieläkin korjaamatta? Yrittivät huiputtaa aivan selvästi. Läheiseni ei missään tilanteessa halunnut ottaa ensi talven talvilomapäiviä etukäteen. Ja kyseessä suuri suomalainen aurinkoinen firma! Tuhansia työntekijöitä!
        Löysin työsuojelun sivuilta kohdasta palkat lomakkeita, joita voi käyttää palkan korjuksiin. Menisiköhän kirjalliset vaatimukset paremmin työnantajille periksi. Ainakin läheiselleni aion lomaketta ehdottaa!!!


      • Neuvo
        Neuvo kirjoitti:

        Hei!
        Läheiseni kohdalla on nyt tilanne se, että kun hän pyysi lomarahan korjausta(yli 100euroa väärin) niin palkkaa maksettiin 140 euroa kolmesta lomapäivästä,jotka ovat talvilomakauden lomapäiviä lomaraha.Alkuperäinen lomaraha siis vieläkin korjaamatta? Yrittivät huiputtaa aivan selvästi. Läheiseni ei missään tilanteessa halunnut ottaa ensi talven talvilomapäiviä etukäteen. Ja kyseessä suuri suomalainen aurinkoinen firma! Tuhansia työntekijöitä!
        Löysin työsuojelun sivuilta kohdasta palkat lomakkeita, joita voi käyttää palkan korjuksiin. Menisiköhän kirjalliset vaatimukset paremmin työnantajille periksi. Ainakin läheiselleni aion lomaketta ehdottaa!!!

        Hei!
        Tässä lomake työssolevan palkanmaksun korjaukseen:
        PALKKASAATAVAILMOITUS - työsuhteen aikana      
        -toimitetaan työnantajalle    

        TYÖNTEKIJÄ

        Nimi: ________________________________________________________________________________

        Osoite: ______________________________________________________________________________

        Pankkiyhteys: __________________________________________________________________­­­_______

        TYÖNANTAJA

        Nimi: ________________________________________________________________________________

        Osoite: ______________________________________________________________________________

        Ilmoitan, että en ole tähän päivään, ____/____/_____, mennessä saanut seuraavia saatavia työsuhteeni aikana:

                 Ajalta tai tunneilta         Yhteensä

        ❒ Peruspalkka       ____________________________   _____________ euroa

        ❒ Lomakorvaus / Lomaraha yhteensä    ____________________________   _____________ euroa

        ❒ Ylityö/sunnuntaityökorvaus    ____________________________   _____________ euroa

        ❒ Sairausajan palkka       ____________________________   _____________ euroa

        ❒ TES:een perustuva saatava :

           - aamu-, ilta- tai yötyölisä    ____________________________   _____________ euroa
           
           - työajan lyhennysraha    ____________________________   _____________ euroa

           - muu: ______________    ____________________________   _____________ euroa

        ❒ Muu: _________________________    ____________________________   _____________ euroa

        ❒ Viivästyskorko       ____________________________   _____________ euroa

                    kaikki yhteensä      __ euroa

        Pyydän, että yllä mainittu saatava suoritetaan tililleni ____/____.______ mennessä.

        Muussa tapauksessa tulen hakemaan saataviani alioikeuden kautta.


        Paikka ja aika           _____/_____/_____

        Allekirjoitus         


        Tällä ilmoituksella olen varannut työnantajalle mahdollisuuden tulla kuulluksi työsopimuslain (55/2001) 9 luvun 2 §:n mukaisesti ja huomautan työnantajaa siitä, että saman pykälän 2 momentin mukaan minulla on mahdollisuus harkita päättää työsopimukseni mikäli työnantaja ei suorita sopimuksemme mukaisia puuttuvia palkkoja. Työsopimuslain 8 luvun mukaan työntekijä voi purkaa työsopimuksen, kun palkkaa ei makseta sopimuksen mukaisesti. Työsopimuksen ennen aikaisesta päättymisestä, työnantajasta johtuvasta syystä, työntekijällä on mahdollisuus hakea myös vahingonkorvausta - työsopimuslaki 12 luku 2 §.
        Samalla sivulla oli lomake myös jo poislähteneen palkan korjaukseen!


      • rakentava keskustelu
        Neuvo kirjoitti:

        Hei!
        Tässä lomake työssolevan palkanmaksun korjaukseen:
        PALKKASAATAVAILMOITUS - työsuhteen aikana      
        -toimitetaan työnantajalle    

        TYÖNTEKIJÄ

        Nimi: ________________________________________________________________________________

        Osoite: ______________________________________________________________________________

        Pankkiyhteys: __________________________________________________________________­­­_______

        TYÖNANTAJA

        Nimi: ________________________________________________________________________________

        Osoite: ______________________________________________________________________________

        Ilmoitan, että en ole tähän päivään, ____/____/_____, mennessä saanut seuraavia saatavia työsuhteeni aikana:

                 Ajalta tai tunneilta         Yhteensä

        ❒ Peruspalkka       ____________________________   _____________ euroa

        ❒ Lomakorvaus / Lomaraha yhteensä    ____________________________   _____________ euroa

        ❒ Ylityö/sunnuntaityökorvaus    ____________________________   _____________ euroa

        ❒ Sairausajan palkka       ____________________________   _____________ euroa

        ❒ TES:een perustuva saatava :

           - aamu-, ilta- tai yötyölisä    ____________________________   _____________ euroa
           
           - työajan lyhennysraha    ____________________________   _____________ euroa

           - muu: ______________    ____________________________   _____________ euroa

        ❒ Muu: _________________________    ____________________________   _____________ euroa

        ❒ Viivästyskorko       ____________________________   _____________ euroa

                    kaikki yhteensä      __ euroa

        Pyydän, että yllä mainittu saatava suoritetaan tililleni ____/____.______ mennessä.

        Muussa tapauksessa tulen hakemaan saataviani alioikeuden kautta.


        Paikka ja aika           _____/_____/_____

        Allekirjoitus         


        Tällä ilmoituksella olen varannut työnantajalle mahdollisuuden tulla kuulluksi työsopimuslain (55/2001) 9 luvun 2 §:n mukaisesti ja huomautan työnantajaa siitä, että saman pykälän 2 momentin mukaan minulla on mahdollisuus harkita päättää työsopimukseni mikäli työnantaja ei suorita sopimuksemme mukaisia puuttuvia palkkoja. Työsopimuslain 8 luvun mukaan työntekijä voi purkaa työsopimuksen, kun palkkaa ei makseta sopimuksen mukaisesti. Työsopimuksen ennen aikaisesta päättymisestä, työnantajasta johtuvasta syystä, työntekijällä on mahdollisuus hakea myös vahingonkorvausta - työsopimuslaki 12 luku 2 §.
        Samalla sivulla oli lomake myös jo poislähteneen palkan korjaukseen!

        Monella tuntuu olevan valmiiksi sellainen asenne, että palkkaa olisi tahallaan "pimitetty". Asiat menevät vain enemmän solmuun, kun ei osata/ viitsitä tarkistaa tilinauhaa eikä ymmärretä palkanlaskennan perusteita.

        Kaikkien ei tarvitsekaan olla palkanlaskennan ammattilaisia, mutta sitä varten työpaikoilla on esimiehet ja luottamusmiehet.

        Jos et ymmärrä sinulle maksetun palkan perusteita, tilinauha kouraan ja esimiehen puheille, hän taatusti osaa kertoa sinulle asiat ja antaa erittelyn palkanlaskennan perusteena olleista tuntitapahtumista. Jos palkanlaskennassa on tapahtunut virhe, se korjataan pikimmiten. Ei kai ensimmäiseksi kannata epäillä tahallista vilppiä?

        Jos esimiehen mukaan palkkasi on laskettu oikein, mutta et siitä huolimatta ymmärrä/ usko siihen, mene juttelemaan luottamusmiehen kanssa. Hän ainakin osaa tarkistaa tilinauhan puolestasi.

        Hiukan luottamusta peliin puolin ja toisin! Asioiden tarkistaminen ja perustelujen kysyminen on fiksua, mutta epäilyjen ja syytösten lietsominen ei oikeasti vie asioita yhtään sen paremmin eteenpäin. Kyllä työnantajakin haluaa korjata tapahtuneen virheen, riippumatta siitä onko siitä ilmoitettu kirjallisesti vai suullisesti.


      • Neuvo
        rakentava keskustelu kirjoitti:

        Monella tuntuu olevan valmiiksi sellainen asenne, että palkkaa olisi tahallaan "pimitetty". Asiat menevät vain enemmän solmuun, kun ei osata/ viitsitä tarkistaa tilinauhaa eikä ymmärretä palkanlaskennan perusteita.

        Kaikkien ei tarvitsekaan olla palkanlaskennan ammattilaisia, mutta sitä varten työpaikoilla on esimiehet ja luottamusmiehet.

        Jos et ymmärrä sinulle maksetun palkan perusteita, tilinauha kouraan ja esimiehen puheille, hän taatusti osaa kertoa sinulle asiat ja antaa erittelyn palkanlaskennan perusteena olleista tuntitapahtumista. Jos palkanlaskennassa on tapahtunut virhe, se korjataan pikimmiten. Ei kai ensimmäiseksi kannata epäillä tahallista vilppiä?

        Jos esimiehen mukaan palkkasi on laskettu oikein, mutta et siitä huolimatta ymmärrä/ usko siihen, mene juttelemaan luottamusmiehen kanssa. Hän ainakin osaa tarkistaa tilinauhan puolestasi.

        Hiukan luottamusta peliin puolin ja toisin! Asioiden tarkistaminen ja perustelujen kysyminen on fiksua, mutta epäilyjen ja syytösten lietsominen ei oikeasti vie asioita yhtään sen paremmin eteenpäin. Kyllä työnantajakin haluaa korjata tapahtuneen virheen, riippumatta siitä onko siitä ilmoitettu kirjallisesti vai suullisesti.

        Hei!
        Kyllähän asia on niin, että tahalliselta asia vaikuttaa ainakin läheiseni tapauksessa. Hän on ottanut esimieheen yhteyttä ja asia luvattiin korjata seuraavaan palkkaan. Mutta,mutta. Eipä tullut korjausta seuraavassa palkassa. Vaan kävi niin, että läheiselleni maksettiin jo etukäteen talviloman palkka lomaraha. Ja vielä silti jäi puuttumaan 25 euroa?
        Kun läheiseni otti esimieheen yhteyttä, hän heti tiesi mistä oli kyse ja lupasi korjata sen 25 euroa seuraavaan palkkaan.
        Ja edellisen vuoden lomaraha oli myös väärin. Ja siihen esimieheltä selittelyt, että käytetty jotain sopimusta mistä firman luottamusmies ei tiennyt mitään????Ei luvannut korjata.
        Kyseessä siis pienipalkkainen osa-aikainen tuntityöntekijä.
        Ja palkanmaksajana suuri suomalainen firma, jossa tuhansia työntekijöitä!
        Ja kun läheiseni on jutellut muiden tuntityöntekijöiden kanssa,niin kaikilla lomarahojen kanssa ollut virheitä? Myöskin tunteja on laskettu väärin.


      • Anonyymi

        Jep, totta, laittoman yleistä kyllä tämä palkkojen väärin maksaminen. Ja normikäytäntö korjata asia seuraavaan tiliin. Kai sitä saa olla onnekas, koska yleensä omalla kohdallani on myös seuraavaan tiliin korjattu. Paitsi kerran. Kai se on yritettävä löytää työnantaja joka kunnioittaa työntekijää sillä, että maksaa palkat oikein ja ajallaan.


    • fittipaldi

      Hei Finnairilta!
      Palkat maksettu päin persettä viimeiset kolme vuotta, joten et ole ongelmasi kanssa yksin. Kun firma alkoi säästämään, se alkoi palkanmaksun toimittajasta, ja tätä satoa kerätään vielä tänäkin päivänä. Tuntipalkat, vuorolisät, KTA, lomarahat ja mitä vain voit keksiä, meni kertaheitolla päin kuuluisaa persiusta.
      Nyt vain ihmetellään ja odotellaan, josko joku osaisi ne palkat oikeasti (ja oikein) laskea.

      • Anonyymi

        Uskalsit mainita työnantajan nimen. No vanha ketju, löysin tänne Googlella, en tiedä oletko enää Finskillä töissä. Mutta mukava kuitenkin kuulla, että muutkin isot työnantajat mokailevat palkanmaksuissa.


    • EhkäJohanna

      Yli tuhannen työntekijän firman palkkapäällikkö täällä. Lähes aina väärin maksetut palkat johtuvat siitä jostakin näistä kolmesta syystä:,

      1) joko työntekijä ei ole ilmoittanut oikeita tietoja esimiehelle (koska oli lomalla, koska töissä, koskä ylitöissä, koska vuorotöissä),

      2) tai työntekijän lähiesimies / vuoropäällikkö syöttää työntekijän tiedot väärin järjestelmään (ei esim. ilmoita, että työntekijän palkka on vaihtunut tai että hän on ollut sairasloman sijasta virkavapaalla) tai

      3) tai työntekijä itse ei ymmärrä, että jos hän ei tee täyttä viikkoa tai ottaa ennakkoa joskus, niin se vaikuttaa hänen seuraavaan palkkaansa.

      Hyvin harvoin vika meidän firmassamme johtuu siitä, että kaikki tiedot olisivat oikein meidän järjestelmissä ja sitten me korjaisimme ne "väärin" ja lähettäisimme palkat maksuun pankille.

      Mutta joka päivä saamme sähköpostia ja puheluita työntekijöiltä, jossa meitä haukutaan paskoiksi ja varkaiksi ja natseiksi. Tämä on todella kutsumusammatti - kiitosta tästä ei saa.

      Ja pari vinkiä kaikille:

      #1 ÄLKÄÄ LAITTAKO LAINOJEN LYHENNYSTÄ SAMALLE PÄIVÄLLE PALKANMAKSUN KANSSA. Pankit mokailee melkein kuukausittain ja rahaa ei tule kuun 5. tai 31. päivä. Sitten olette kusessa. Laittakaa se lyhennys edes yhden päivän myöhemmäksi.

      #2 ÄLKÄÄ KÄYTTÄKÖ SITÄ YLIMÄÄRÄISTÄ TONNIA HETI JOS TEILLE ON SYÖTETTY LIIKAA LOMAA JA SE MENEE LÄPI JA VAHINGOSSA TULEE TEIDÄN TILILLE. Se tullaan perimään takaisin teiltä. Varmasti.

      • 34vuottapalkanlaskentaa

        Pankit itseasiassa mokaa minusta hyvin harvoin. Voi olla ettei palkka ole heti aamusta pankkitilillä mutta kyllä se sinne saman päivän aikana ilmestyy. Ehkä joku pankkilakko vuonna jotakin on aiheuttanut sen, ettei palkka ole ollutkaan palkkapäivänä tilillä - hämärästi muistan tällaisen tapauksen. Ja jos sellainen sattuisikin, se on sitten pankin moka ja pankki korjaa lainanlyhennykset ym.

        Ylimääräistä tonnia ei saa/ei vaan voi mennä palkansaajan tilille ja "mennä läpi". Tuollainen virhe saa sattua ammattitaitoiselle palkanlaskijalle ehkä kerran 10 vuodessa.

        En ihmettele yhtään, että haukutaan paskoiksi, varkaiksi ja natseiksi, jos asenne on tuo, että vika onkin työtekijässä jos palkka on väärin.


      • Anonyymi

        4) muutosverokortti toimitetaan hyvissä ajoin palkanlaskentaan, mutta sille ei kukaan vaivaudu tekemään yhtään mitään ja sen ansiosta ennakonpidätykset menevät päin helvettiä.


      • Anonyymi
        34vuottapalkanlaskentaa kirjoitti:

        Pankit itseasiassa mokaa minusta hyvin harvoin. Voi olla ettei palkka ole heti aamusta pankkitilillä mutta kyllä se sinne saman päivän aikana ilmestyy. Ehkä joku pankkilakko vuonna jotakin on aiheuttanut sen, ettei palkka ole ollutkaan palkkapäivänä tilillä - hämärästi muistan tällaisen tapauksen. Ja jos sellainen sattuisikin, se on sitten pankin moka ja pankki korjaa lainanlyhennykset ym.

        Ylimääräistä tonnia ei saa/ei vaan voi mennä palkansaajan tilille ja "mennä läpi". Tuollainen virhe saa sattua ammattitaitoiselle palkanlaskijalle ehkä kerran 10 vuodessa.

        En ihmettele yhtään, että haukutaan paskoiksi, varkaiksi ja natseiksi, jos asenne on tuo, että vika onkin työtekijässä jos palkka on väärin.

        Ei se ylimääräinen tonni vahongossa mene läpi. Ihan tarkoituksella se ylimääräinen tonni maksetaan. Katotaan tuhlaatko heti sen tonnin, käytätkö senjohonkin, pidätkö sen itselläsi vai palautatko. Jos et palauta sitä heti takaisin niin katotaan, että olet sen verran hömelö kusetettava ja sinulle voidaan tehdä muutakin jäynää ja huijata sinua.

        Ihan samalla tavoin tietyt keskusteluketjut tuppaavat nousemaan tälläkin palstalla tiettynä aikana. Ei niitä sattumalta nosteta. Eikä ne sieltä itsekseen nouse.


    • Peruslaskentaa

      "Ja oikeastaan en ihmettele, jos työntekijä ei palkkanauhasta paljoa ymmärrä. Esim. läheiselläni on palkkanauha, jossa samassa sarakkeessa sekä - merkkiset summat. Ja tietysti ilman niitä sekä - merkkejä. Ota nyt sitten nauhasta selvää?" Esität ensin olevasi viisaampi kuin palkanlaskija, mutta et ymmärrä peruslaskentaa kuitenkaan?

      Kyseessä on kirjanpidollinen vastavienti, joka ei lisää, eikä vähennä palkkaa. Esim. kuukausipalkkaiselle työntekijälle maksetaan kuukausipalkkaa toukokuussa sekä käsitellään edellisen kuukauden sairauslomapäivä vaikkapa kohdistuen päivälle 20.4.2016.

      Palkkalaskelmalla
      Kuukausipalkka 2500
      Sairausajan palkka 20.4.2016 119,05
      Peruspalkan vähennys/poissaolo -119,05

      Jos osaa laskea peruslaskut, osaa myös lukea palkkalaskelmaa.

    • eivoiluottaa

      Lisään kyllä tuohon EhkäJohannan listaan, sen mikä meillä tökkii eniten ja se on ohjelma. On se helvetti kun ihmiset saa avaruuteen, kaiken maailman tietokonepelejä kehitellään mutta palkanlaskentaohjelmia ei saada laskemaan oikein. Kuten tuossa Finnarin esimerkissä, siellä ongelmat ovat alkaneet kun palkanmaksun toimittaja vaihtui, jos oikein ymmärsin.

      Meillä on n 600 palkansaajaa ja palkkaohjelman rinnalla me palkkasihteerit pidetään sitten excel-taulukkoa varmistamaan, että päästään samaan tulokseen kuin kone. Se on lottovoitto jos näin tapahtuu. Ohjelmantoimittaja valittelee vaan ja korjaa yhden asian, samalla kaksi muuta meneekin jo pieleen. Sitten ei toimi sekään osa mikä sentään aikaisemmin toimi.

      Jos jossain firmassa palkanlaskenta on ulkoistettu niin ettei niitä oikeasti palkansaajan tilille meneviä kukaan todella (siis todella tarkkaan) tsekkaa, taatusti on virheitä. Vaikka oikein olisi kaikki viety niin lopputulos on jotain ihan muuta, joku bitti poikittain. Laskenta on joskus liian vaikeaa koneelle.

      Me tehdään jumalaton työ kun välillä porukalla lasketaan, että tuo ohjelman lopputulos ei voi olla oikea ja kun me kaikki päästään käsin laskemalla samaan mutta toiseen tulokseen kuin ohjelma, ongelma lähtee järjestelmä hallinnoijalle. Kyllä meidän tahto on tehdä kaikki oikein, sehän on ammattiylpeyttä, vääriä palkkoja ei panna kyllä tahallaan maksuun koskaan. Ja jos virhe tapahtuu se korjataan, usein vielä niin että vuosia vanhoja ei korjata mikäli tappio on työnantajan mutta jos tappio on työntekijän, kaikki korjataan.

    • 34vuottapalkanlaskentaa

      Ennen palkat laskettiin käsityönä, firmassa oli palkanlaskija sitä varten. Itsekin aikanaan 80-luvulla laskin kaikki käsin, kirjoitin jokaiselle työntekijälle pankkisiirtoon maksettavan summan ja vein vielä pankkisiirrot pankkiin ja odotin kun palkat oli naputeltu tileille :) Virheitä ei ollut.

      Nyt on "turhat" palkanlaskijat karsittu välistä menoeränä pois. Nyt esimiehet syöttää tietoja (pomon isommalla palkalla!) koneelle ja luotetaan siihen, että ohjelma laskee.

      Olen kouluttanut monille esimiehille työlainasäädäntöä ja osaamisen taso hirvittää. Ihmettelen, että jonkun palkka yleensä menisi oikein. Ei perusasioistakaan tietoa, saati kaikesta palkanlaskennan hienosäädöstä.

      • Anonyymi

        Liian moni kyllä hoitaa nykyään palkanmaksut täysin väärin, mikä on kyllä aika törkää. Pitäisi löytää työnantaja joka osaa maksaa palkat oikein. Mistäs löytyisi?


    • Rahanahneetpaskat

      Miksi vitussa kenenkään pitäisi maksaa sinulle siitä, että laiskottelet? Seuraavaksi varmaan odotat, että työnantajasi alkaa maksamaan sinulle siitä, että käyt kotona paskalla? Mikään oikeasti vituta enempää kuin rahanahneet, paskantärkeät, itsestään liikoja kuvittelevat duunarinperkeleet. Pitäisi välittömästi lahjoittaa kengänkuva takamukseen ja niskaheitolla pellolle sillä sekunnilla, kun tällainen itikka alkaa kitisemään rahasta, jota ei todellakaan ole ansainnut!

    • Anonyymi

      Pitää kuulua, nimenomaan työnantajan pitää kuulua liittoon, jonka palkanmaksusääntöjä noudattaa. Työntekijä voi kuulua liittoon mihin haluaa, sitten kun korvauksia haetaan, sinne hakemus menemään. Mut työnantaja noudattaa sen liiton sopimusta, johon on liittynyt.

      • Anonyymi

        Jep. Ja palkkakuitti kannattaa aina tarkistaa, painopiste sanalla aina. Onneksi liitoilla saattaa olla tarjolla ilmaiset lakimiespalvelut. Ainakin Journalistiliitto tarjoaa jäsenilleen lakimiehen neuvontaa.


    • Anonyymi

      Itse olen hommissa isossa Suomalaisessa mediakonsernissa. Lähes jokainen palkka on maksettu väärin viimeisen puolentoistavuoden ajan. Aina se on kuitenkin korjattu kun on asiasta maininnut, että rahaa jäi taas saamatta. Parhaimmillaan mun palkasta on puuttunut jotain 500 - 700 euron luokkaa. Että ihan kiva vaan. Se ei sitten paljoa nauratakkaan enää, kun miettii että pohjatulona on työttömyyskorvaus, ja työkkäri / kela vähentää tuloja omien pykäliensä mukaan, maksetaan tuollain iso köntsä kerrallaan ja seuraavassa kuussa jää taas maksamatta satoja euroja palkkatuloja. Se on suoraan sanottuna huippuärsyttävää. Onneksi olen kuitenkin asunnon vuokran ja puhelinlaskut saanut maksettua, sekä jostain saanut järjestettyä ruokaa pöytään. Jes!!

      • Anonyymi

        On se vaan kumma kun ei iso mediafirma, joka tekee useiden miljoonien eurojen liikevaihtoa, saa maksettua satasien palkkoja oikein. Olen siis tämä sama, joka vastaa nyt omaan viestiinsä. En viitsi mainita kuitenkaan firman nimeä tässä, en tiedä onko muilla vastaavia palkkaongelmia kyseisen mediatalon kanssa. Iso mediatalo kuitenkin kyseessä.

        Aikoinaan into piukeana avustajasopimukseen allekirjoituksen rustasin, ja nyt tämä into on vaihtunut nätisti sanottun lannistukseen. Lannistus kun aina saa karhuta palkkoja jälkikäteen, mitkä muka piti olla hoidossa, mutta joita ei kuitenkaan näkynyt pankkitilillä sovittuna ajankohtana.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1448
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1002
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      751
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      715
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      670
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      659
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      644
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      608
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe