Saako lapsi aina tietää?

Ymmyrkä

Jos lapsi on saanut alkunsa inseminaatiolla, yksityisellä klinikalla ja on käytetty anonyymin luovuttajan siittiöitä, saako lapsi koskaan tietää, jos vanhemmat eivät kerro?

Jääkö asiasta tieto terveystietoihin? Seuraako se läpi elämän? Voiko käydä niin, että lapsi joskus vanhempana saa yllättäin tietää asiasta?

Auttakaa, tämä on tärkeää meille!

7

1120

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • akka

      Vanhemmat kertovat lapselle niin halutessaan. Anonyymisti ei voi enää luovuttaa. Nykyohjeistuksen mukaan lapsen identiteetin kannalta on hyvä kertoa lapselle hänen olevan lahjasolulapsi. 18v. täytettyään hänellä on oikeus saada selville solun lahjoittajan nimi. Solun lahjoittajalla ei ole kuitenkaan mitään oikeuksia tai velvollisuuksia lapseen.

    • kaarina

      Ei sitä mistään saa tietää, jos ei vanhemmat kerro.

    • täti tai muu sukulainen

      kertoo lapselle mistä on tullut. Älä itse kerro tästä jutustä kenellekään sitten ei ole pelkoa ja voit itse päättää kerrotko vai jätätkö kertomatta. Neuvolassakaan ei ole pakko kertoa, jos kaikki menee hyvin. Itse en haluaisi tietää, että omat vanhemmat eivät olekaan omat - ne ovat minua kasvattaneet ja rakastaneet, rakastan itsekin niitä ja tämä tieto olisi tarpeeton ja tuottaisi pelkästään tuskaa.

      • Ymmyrkä

        Miehelläni on suvussa vaikea perinnöllinen sairaus, jota hän itse ei sairasta, mutta on suuri todennäköisyys, että lapsellaan se olisi. (Hänen veljenlapsillaan on, samoin veljellään.) Emme halua sairautta lapselle, mutta emme myöskään haluaisi kertoa lapselle, ettei isänsä olekaan biologinen isä.

        Tämä on vasta keskustelun alla ja pohdimme asiaa monelta kannalta. Tietoa näistä hedelmöitysasioista ei siis ole paljon. Käsittääkseni kromosomitutkimukset ym, joissa alkiot(?!?) seulotaan - on tolkuttoman kallista. Siksi nyt mietimme, että "lahjalapsikin" on ihan varmasti yhtä rakas ja oma.

        Emme kuitenkaan haluaisi mitään merkintöjä lapsen tietoihin ja nimenomaan kertoa neuvolassa jne.

        Kiitos vastauksista! :)


    • Nimetön

      Oma lapsi syntynyt luovutetuilla munasoluilla. Olen vuosia vatkannut mielessäni kertoako vai ei...

    • papuli

      Hei!
      Meillä on parhaillaan lahjasukusoluilla inseminaatiohoidot käynnissä ja ensi viikolla taas jännäillään, että miten tällä kertaa kävi.
      Ennen hoitojen aloittamista kävimme lahjasukusoluneuvonnassa, jossa sitten käytiin läpi kaikkia asiaan liittyviä ja mieltä askarruttavia kysymyksiä. Oli ihanaa vihdoinkin kuulla faktoja, joita oli yrittänyt mm. netin kautta kaivella esiin. Niin kuin itsekin taisit todeta, asiasta on yllättävän vähän tietoa tarjolla.
      Neuvonnassa meille sanottiin, että tutkimusten mukaan noin puolet vanhemmista kertovat lapsillee lahjasukusolualkuperästä ja puolet jättää kertomatta. Tutkimuksia on tehty aiheesta (tietysti tutkittu on voitu vain niitä lapsia joille on kerrottu) ja niiden mukaan lapset ovat suhtautuneet tietoon alkuperästään sitä paremmin, mitä aikaisemmassa vaiheessa heille on asiasta kerrottu.
      Lainasimme myös aiheesta tehdyn dokumentin A Different Story, jossa lahjalapset kertovat kokemuksistaan ja mietteistään aiheeseen.
      Pohdimme asiaa kovin ja dokumentin katsottuamme tulimme vahvasti siihen tulokseen, että me emme todennäköisesti tule kertomaan lapsellemme, jos toivottavasti sellainen vielä joku päivä meille siunaantuisi. Syitä on useita. Mutta jotenkin mua jäi ahdistamaan se, ettei mielestäni lapsen pitäisi joutua pohtimaan tällaisia aikuisillekin vaikeita kysymyksiä yms.
      Mutta kuten sanoin, noin puoliksi menee se kertovatko ihmiset vai eivät. Eikä ilmeisesti ole toteen näytetty kumpi tapa sitten lopulta on se parempi. Varmasti on hyvin paljon myös tapaus/lapsi/perhekohtaista. Miettikää asiaa ja makustelkaa, kyllä se juuri teille oikea ratkaisu sieltä alkaa syntyä.
      Ja tsemppiä yritykseen, toivottavasti meillä kaikilla on pian se pienokainen jota rakastaa.

    • Anonyymi

      Nimimerkille Papuli

      Olen lahjasolulapsen ikionnellinen mummo ja lapsen vanhemmat ovat päättäneet kertoa lapselle muutaman vuoden kuluttua kuinka kovasti he lasta toivoivat, mutta että äiti ei muuten voinut lasta saada. On turha pitää niin suurta "luurankoa kaapissa". Lapsi on meille kaikille, sekä vanhemmilleen että isovanhemmille, sellainen aarre, että tämä asia ei hänen maailmaansa järkytä, koska hän tietää kuinka suunnattomasti me kaikki häntä rakastamme. Näin menetellen ei tarvitse koskaan pelätä, että lapsi sattumalta sen saa tietää jostain muualta kuin kotoa. Jos näin käy niin silloin hänen luottamuksensa vanhempiinsa järkkyy pahan kerran. Sitä mahdollisuutta emme anna tapahtua.

      Terveisin ikionnellinen mummo

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      280
      3104
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      79
      1565
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1291
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1207
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1129
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1107
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe