Odotan esikoistani ja haluaisin todella rintaruokinnan onnistuvan. Mieleeni on tullut monia kysymyksiä...
Ihan ensin sellainen. Mitä jos synnytyksessä menee joku "pieleen" ja joudunkin eroon vauvasta siinä alussa ja vauvalle annetaan ruokaa pullosta. Kuinka todennäköistä on, että alun pulloruokinta vaikeuttaa imetyksen onnistumista? Kehtaako pyytää jo etukäteen, että jos minulle kävisi jotain, ettei lasta voi heti nostaa rinnalle, niin ettei hänelle annettaisi pullosta, vaan hörppyytettäisiin?
Sitten kysymys maidon laadusta ja mausta. Onko jotain ruoka-aineita, joita olisi hyvä välttää? Siis alkoholi nyt tietysti, mutta ihan siis ruokia, jotka saavat maidon maistumaan jotenkin oudolta. Eräs ystäväni sanoi, että jos äiti syö suklaata, niin maito maistuu vauvan mielestä kamalalta... Onkohan siinä perää ja jos on, niin tiedättekö muita ruoka-aineita, jotka vaikuttavat negatiivisesti maidon makuun?
Kiitos, jos joku viitsii vastata asiallisesti :-)
pulloruokinta ihan alussa
11
993
Vastaukset
- kahden kokemuksella
Vastaan ihan vain kahden omani kokemuksella, en ole muuten alan asiantuntija! Ensimmäiseni syntyi normaalisti alateitse ja sain vauvan (miltei nelikiloinen) heti rinnalle ja sitten vierihoitoon perhehuoneeseen. Imetyksen alku oli kuitenkin hankalaa (oma olo oli kipeä ja imettäminenkin rikkoi rinnanpäät, vaikka vauvan imuote oli hyvä), maito nousi hitaasti eikä sitä missään vaiheessa tuntunut olevan ylettömästi. Niinpä jo sairaalassa vauvamme sai pullosta lisää (jopa 40ml kerralla!),koska karjui nälkäisenä. Sitkeästi kuitenkin aina imetin ja annoin sitten vasta pulloa perään. Kotona vei ehkä kolmisen viikkoa ja sain vähitellen pullon kokonaan pois, korvikemääriä asteittain vähentämällä. Se vaati kyllä aikamoista sitkeyttä ja luottamista omaan maidontuloon. Välillä sitten soiteltiin neuvoja neuvolasta yms. Tahtokysymys, ainakin minulla. Mutu-tuntumalla luulen, että maitoa erittyy eri ihmisillä eri määrä, mutta lisäksi vaikuttaa oma usko kykyyn imettää. Join paljon vettä (myös yöllä kaksi isoa mukia vettä) ja yritin rauhoittaa elämän etenkin noiden ekojen viikkojen ajaksi.Mielipiteitä saa tietysti kuulla kaikilta ja erilaisia, mutta parasta tehdä kuten itsestä parhaimmalta tuntuu. Kiinteisiin siirryimme terveydenhoitajan neuvosta jo aavistuksen ennen 4kk:n ikää, sen jälkeen imetin esikoistamme vuoden ja 2 kuukauden ikään saakka.
Toinen lapsemme syntyi yllättäen hätäsektiolla ja joutui muutamaksi ensimmäiseksi päiväksi keskolaan ja oli täysin pullon varassa ensimmäiset päivänsä, en saanut häntä nähdäkään kuin kymmenisen minuuttia synnytyspäivänä. Siitä huolimatta pääsin alkuun imetyksessä, enkä enää kotona lisämaitoa tarvinnut ja lopulta imetin häntäkin reilun vuoden. Ilmeisesti tässä auttoi se, että olin jo aiemmin imettänyt ja maidontulo käynnistyi "vähemmälläkin". Mutta voin sanoa, että siinä hässäkässä minulle oli tavallaan aivan sama, millä konstilla lasta ruokitaan, kunhan kaikki on muuten kunnossa! Siksi imetyksestä ei kannata tehdä itselleen liian suurta numeroa etukäteen, aina kaikki ei mene kuten suunnitteli ja olet varmasti ihan yhtä hyvä äiti, ruokit lastasi miten tahansa.
Maidon mausta en osaa sanoa muuta kuin että itse muistelen ehkä syöneeni kerran jotakin hyvin maustettua ruokaa, minkä seurauksena esikoiseni ei suostunut syömään rintaa kokonaiseen päivään n. puolivuotiaana - mutta voi olla että syy oli joku muukin? Tuota suklaateoriaa en ole koskaan kuullutkaan. - Opetetaan imemään!
IMEMINEN ON ELINTÄRKEÄ TAITO PIKKUISELLE!
Ja ei pulloruokinta alkutaipaleella haittaa imetystä myöhäisemmässä vaiheessa lapsen kannalta.
Lähinnä ne ongelmat tulevat kyllä äidin kannalta katsottaviksi, eli äiti ehtyy kun lapsi ei ime. Tai äiti saa rintatulehduksia kun maito pakkaa rintoihin. Tietysti pitää lypsää lypsykoneella, mutta sekään ei aina auta. Kannattaakin pyytää jo valmiiksi antibiotti-resepti jos ihan tosissaan joutuu pitkäksi aikaa vauvastaan eroon.
Oma vauvani syntyi 2 kk ennen aikojaan, ja joutui nenä-maha letkuun kun ei osannut imeä. Kolme viikkoa joutui sitä sairaalassa opettelemaan ja sitten päästiin kotiin. Vaikkapa tietenkin sairaalassa syöttivät pullosta äidinmaidon, ei imetys mitenkään ollut vaikeaa sen jälkeen, vaan sujui vallan mainiosti. Lapsi ei ehtinyt tottua tuttipulloon tai mitään sellaista. Rinta kelpaa vallan mainiosti meidän pikkumiehelle. - 4:n äiti
Vastasyntyneiden teholla ei kamalasti kysellä äidin toiveita lapsen ruokintatavasta. Hörpyttäminen ei siellä tule kysymykseen, koska silloin on vaikea arvioida, kuinka paljon maitoa todella meni vauvan mahaan asti. En usko, että hörpytystä suositaan muillakaan osastoilla, jos lasta ei ollenkaan imetetä. Hörpytyksessä maitoa valuu aina jonkin verran rinnuksille, varsinkin vastasyntyneellä, koska se ei ole vauvalle luontainen tapa ruokailla.
Minä en saanut imettää kuopustani ensimmäisinä päivinä, koska se väsytti vauvaa liikaa, ja hengittäminen on kuitenkin vauvalle elintärkeää, joten pumppasin maidon ja vein teholle hänen juotavaksi.Yksi päivä meni peräti nenämahaletkun turvin. Kuuden päivän ikäisenä poika pääsi kotiin ja parin päivän jälkeen kotiutumisesta ei enää pullo kelvannut. - mielipiteeni.....
Minun 3. vauvani syntyi toukokuussa. Hänelle annettiin laitoksella lisämaitoa pullosta, eikä se haitannut yhtään imetystä.
Kotiin kun tultiin, en vain enää antanut pulloa, vaan imetin lähes kellon ympäri, ja maito lisääntyi nopeasti.
Kannattaa muistaa, että on ihan normaalia imettää muutama eka kk jopa 1-2 tunnin välein, kyllä se siitä sitten tasaantuu.
Mm. suklaa, kahvi ja ruisleipä saattavat aiheuttaa vauvalle ilmavaivoja. Meillä nekin on helpottaneet, ja nyt pystyn taas juomaan kahvia.- tv 34+5
Kiitos vastauksista!
Tosi helpottavaa kuulla, että imetys on lähtenyt käyntiin alun pulloruokinnasta huolimatta. Taidan käydä vähän "kierroksilla", kun edes mietin tällaisia asioita... Pääasiahan kuitenkin on se, että vauva saa ruokaa. Toivoisin vaan niin kovasti, että imetys onnistuisi... - Kukan äiti
tv 34+5 kirjoitti:
Kiitos vastauksista!
Tosi helpottavaa kuulla, että imetys on lähtenyt käyntiin alun pulloruokinnasta huolimatta. Taidan käydä vähän "kierroksilla", kun edes mietin tällaisia asioita... Pääasiahan kuitenkin on se, että vauva saa ruokaa. Toivoisin vaan niin kovasti, että imetys onnistuisi...Jos haluat varautua hyvin, luepa tuolta ennakkoon:
Imetystukilistan neuvot imetyksen aluksi:
http://www.imetystukilista.net/faq/faq.php#alku
Espoon neuvolan imetysohjeet:
http://www.espoo.fi/default.asp?path=1;28;11866;11404;10024;10156;10165;10211
Ja sitten vielä niitä yleisiä harhaluuloja...
http://www.imetystukilista.net/faq/harha.php - mielipiteeni taas..
tv 34+5 kirjoitti:
Kiitos vastauksista!
Tosi helpottavaa kuulla, että imetys on lähtenyt käyntiin alun pulloruokinnasta huolimatta. Taidan käydä vähän "kierroksilla", kun edes mietin tällaisia asioita... Pääasiahan kuitenkin on se, että vauva saa ruokaa. Toivoisin vaan niin kovasti, että imetys onnistuisi...Älä stressaa!
Mulla ei onnistunut imetys kahden ekan kanssa, kun olivat keskosia, eivätkä jaksaneet imeä.
Nyt kolmannella kerralla harras toiveeni oli täysiaikainen vauva, joka jaksaisi imeä.
Toive totutui, mutta tosiaankin pääasia, että vauva saa ruokaa. Ei ole maailmanloppu, vaikkei imettäisi.
Kaksi vanhinta lastanikin ovat ihan terveitä koululaisia korvikkeesta huolimatta.
Olen tullut siihen tulokseen, että kaksi tosi tärkeää juttua imetyksen onnistumisessa on, ettei stressaa ja että nukkuu riittävästi (vaikeaa!)
- mamma-03-05
voit pyytää ja antaa itsekkin mahdollisen lisämaidon hörpyttämällä. on ihan hyvä imetyksen opettelun kannalta, että alussa vauvaa syötettäisiin mahdollisimman vähän pullosta.
en tiedä miksei vauvaa voisi nostaa heti rinnalle. pitäisi äidin olla todella huonossa kunnossa.
terve vastasyntynyt pärjää oman äidin kolostrum-maidolla ensimmäiset päivät. on normaalia, että vauvan paino laskee 10% syntymäpainosta. 2-3 viikon sisällä vauvan pitäisi saavuttaa syntymäpaino.
ei tarvitse välttää mitään ruoka-aineita kun vasta sitten jos huomaa esim. herneiden, kaalin tai kahvin aiheuttavan ilmavaivoja.
ruoka rajotuksista ja mahavaivoista voi puhua neuvolassa.
en ole kuullut että vauva ei pitäisi äidinmaiosta jonkin ruoka-aineen syömisen takia.
on ihan hyvä kun olet kiinnostunut ja otat selvää imetyksestä ennakkoon koska niin on helpompi valmistautua tulevaan. aina neuvolasta tai sairaalasta ei saa tarpeeksi tukea.
http://www.imetystukilista.net/
http://www.imetys.fi/itu/index.php- ei nosteta
vauvaa heti rinnalle, voi olla myös se, että vauva on niin huonossa kunnossa. Meillä oli niin.
- pullosta huolimatta
Vaikka synnytys meni hyvin ja sain tytön heti syliin, ei maitoa aluksi tullut. Niinpä oli annettava pullosta. Kokeiltiin hörpytystä (suosittelivat sairaalassa) mutta ei jaksanut kunnolla syödä tarpeeksi ja tapa tuntui hankalalta. Muutenkin piti syöttää paljon (usein), koska tytön sokerit oli alhaiset ja valvomista öisin oli tarpeeksi ilman hidasta hörpytystäkin.
Sairaalassa tyttö siis söi tuttipullosta ja noin viikon-kaksi kotona. Kun maidot sitten nousi viikon kuluessa, aloin jättää pulloruokintaa ja korviketta vähemmälle. Parin viikon iästä on tyttö ollut täysimetyksellä.
Nyt tyttö on 6kk ja taito syödä pullosta on unohtunut täysin. Olisi kannattanut ylläpitää taitoa, jotta isäkin olisi päässyt osallistumaan yösyöttöihin ja äidillä olisi ollut välillä mahdollisuus pidempiin vapaisiin, kun yhden imetyksen väli.
Eli kannattaa ehkä välillä tarjota pullosta, kun oikea imuote on löytynyt ja imetys käynnistynyt. Muuten ei kannata imetystä liikaa miettiä. Itse stressasin asiaa laitoksella, tuntui että hoitajat suorastaan painosti kokoajan kokeilemaan ja imettämään, vaikka maitoa ei tullut, vauva vaan nälkäisen tuskaisena yritti hamuta ja imeä tyhjää rintaa. Tianne alkoi ahdistaa ja ssitä vaikeampaa imetys oli.
Kun päästiin kotiin ja saatiin ihan omassa rauhassa opetella, alkoi imetys onnistua. Sitkeästi imetin, vaikka puolen tunnin välein, jos tuntui, ettei maitoa tullut kerralla tarpeeksi. Ei mennyt kauaakaan, kun maitoa alkoi tulla riittävästi ja tyttö ei enää tarvinnut korviketta lisukkeeksi.
Ruoka-aineista mausteet maustaa myös maitoa, joten kovin voimakkaita mausteita kannattaa välttää. Tuo suklaa, kuten omena ja sipuli aiheuttavat ilmavaivoja, joten kovin paukkualtis vauva voi kärsiä, jos niitä syö paljon.
Onnellista loppuodotusta ja iloisia imetyshetkiä. - abe,
Minä olen miettinyt samaa asiaa lähinnä siltä kantilta, että menee motivaatio imettää jos lapsi saa sairaalassa tavallista korviketta. Siis kuten varmaan tiedätte, kerta-altistus vieraalle proteiinille riittää allergiariskien lisääntymiseen eikä siinä enää auta vaikka täysimettäisi kuinka kauan sen jälkeen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne1076904- 954431
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista483806Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee483502- 513498
- 1883445
Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san242949- 672654
- 462491
- 131854