sämpyläohje

yöleipuri

Ei kellään ois hyvää sämpyläohjetta?
helppo, nopea, hyvä
Käy esim. porkkanasämpylät tai lesesämpylätkin....

5

973

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • la.ra

      Molempiin tulee puoli litraa vettä ja yksi pussi kuivahiivaa, suolaa ja hunajaa sekä yhteensä 700-900 g jauhoja.

      Ekassa variaatiossa kaikki jauho valkoista vehnäjauhoa (voi käyttää myös durumia), alustamisen alkuvaiheessa lisätään neljä valkosipulinkynttä murskattuna, loppuvaiheessa lisätään puoli desiä hyvää oliiviöljyä, pilkottuja mustia oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaatteja.

      Tokassa variaatiossa laitetaan puolet jauhoista spelttiä, ja alustamisen alussa taikinaan murennetaan käsissä pari kourallista kuivattuja suppiksia. Loppuvaiheessa puoli desiä (tai vähemmän) rypsiöljyä. Jos tykkää, niin voi maustaa tuoreella rosmariinilla myös.

      Suosittelisin kahta kohotusta, mutta jos pitää olla nopea, niin yhdelläkin onnistuu.

      Parisataa astetta ja niin kauan, että pohjaan koputettaessa kumahtaa ontosti.

    • esimerkiks näistä

      eka laita uuni kuumuun ettei unohdu. 225 astetta on hyvä.

      Periaatteessa voit käyttää nesteenä KÄDENLÄMPÖISTÄ, ettei hiiva pala, maitoa, vettä, niiden sekoitusta tai piimää, mut ei liian haaleaa, jotta hiiva toimii.

      Perustaikinaan käytetään yleensä jauhoja: vehnä, ohra, kaura , ruis, tattari.. mitä nyt mieli tekeekään maun mukaan, mutusein laitetaan myös puurohiutaleita tai suurimoita, niin taikinasta saa kuohkeamman ja sämpylöistä ei ehkä tule mitään kivikovia jauhopalloja. :)

      Sun pitää saada taikinaan hyvä sitko, tarkottaa, et kun sä vaivaat sitä taikinaa niin kauan, et kun nostat kädellä tai kauhalla se venyy kuin purkka hyvin perässä vaik noin 10-15 senttiä esimerkiks, eikä tipu käsistä. Vehnäjauhoissa on eniten sitkoaineita.
      Parasta tulee monesti kun jauhomäärästä noin puolet laittaa puolikarkeita vehnäjauhoja ja loput ihan vaikka mitä muita jauhoja suurimoita tai leseitä tai kaurahiutaleita.

      Rasvaa laitetaan, jotta maku paranee, voit lorauttaa sekaan myös pari ruokalusikallista siirappia niin tulee namia. Lisäks halutessa voit sekoittaa sekaan vaikka juustoa, pari raastettua porkkanaa tai siemeniä.

      Perushiiva toimii paremmin kuin kuivahiiva, mut jos käytät kuivahiivaa, neste noin 40-45 asteiseksi, että hiukan kuumempi kuin kädenlämpö, et hiiva aktivoituu.

      Ja tässä perusohje esimerkiks.

      5dl maitoa
      pala 50g hiivaa
      2tl sokeria / 2 rkl siirappia, siirappi on parempaa. :)
      1,5 tl suolaa
      10 dl jauhoja, joista noin puolet vehnää ja loput voit itse soveltaa: sämpyläjauhoja, ryynejä, ohra, ruisjauhoja tai kaurahiutaleita..
      50g margariinia tai 0,5 dl öljyä
      päälle siemeniä tai voit voidella vaikka kananmunalla tai piimällä paistettavat sämpylät.

      Katso et margariinis rasvapitoisuus on vähintään 80 prosenttia, tai se on kunnon leivontamargariinia tai voita, eikä mitään kaupan vesilitkuja, niillä ei leivonnaiset saa kuin pilalle!

      Sit ohje: liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita vaikka parikytä sekuntia, niin hyvin liukeaa. Sit sekoita mukaan suola, sokeri/siirappi vehnäjauhot ja suurin osa lopuista aineista esim. jätä pari desiä, lisää jauhoja varovasti sen mukaan, että taikina tuntuu kiinteältä ja helpolta leipoa, mut ei tartu käsiin pahasti. Joskus tuo jauhomäärä voi vähän viahdella riippuen siitä, mitä käyttää ja miten nyt taikina sattuu tuntumaan hyvältä. joskus lisätään, joskus ei laiteta kaikkia, mut ehkä 8,5 - 11,5 desiä voi käyttää.

      Lisää sulatettu rasva/öljy. Jos tulee liian märkää voit laitta pari ruokalusikallista jauhoja, mut yleensä ei tule tuolla määrällä. Sit vaivaa käsin tai koneella taikinaa ja lisää siihen loppuja jauhoja, et siitä tulee pehmeä, mut astiasta irtoava pallo.
      Jos vaivaat reippaasti viisi minuuttia voi tulla varmasti, mut pari kolmekin voi riittää. Liikaakaan ei kannata vaivata, oppii vain tekemällä tämänkin.
      Jos menee kovaksi, lisää hiukka kerrallaan rasvaa. Taikina ei saa olla kovaa, muuten tulee kovia sämpylöi.

      Sit laita liina päälle ja laita esimerkiks kulho kädenlämpöiseen veteen, jotta taikina kohoaa. Anna kohota 20 minuuttia, ei yli puolta tuntia.

      Tee sit taikinasta sellainen naisen käsivarren paksuinen tanko. Sit vain leikkelet sen vaikka 2-2,5cm leveiks siipaleiks ja heittelet pellille, näitä siivuja ei tarvi erikseen pyöritellä.
      Jos on vaikea tehdä tanko lisää jauhoja jos taikina tarttuu alustaan tai käsiin.
      Kastele kädet ja pyöräytä jauhoissa, niin helpottuu.

      Voit voidella piimällä tai kananmunalla, mut ei ole välttämätöntä. Päälle voi laittaa leseita, jyviä, juustoa, mitä nyt mieli tekeekään.

      Ja sit uuniin. 12 minuuttia yleensä riittää, mut voi olla 11-14 minuuttiakin riippuen uunista.

      Sit muista, et ikkunat ja ovet kiinni, taikina voi lisahtaa, jos se saa vetoa. Hiiva voi palaa tai jäädä nousematta, jos neste ei ole sopivan lämpöistä.

      Ja ei kun herkutteleen. Kerro sit miten kävi. :)

      Sämpylät on periaatteessa idioottihelppoja, ei tässä voi oikeestaan epäonnistua, laittaa rasvaa tai jauhoja, jos taikinaa pitää muokata jauhosemmaks/ joustavammaks. Tuli tehtyä nyt pitkä selostus kun on ennenkin miehiä neuvottu ja nää minuuttimäärät ja desimäärät tuntuu olevan niille tärkeitä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sua j-mies!

      Enkä oikeesti ymmärrä miksi. Eihän me tunneta ees kovin hyvin. Mut haluaisin sun kanssa jotain säätöä sit kai vaan 🫦
      Ikävä
      52
      5069
    2. Voi itku! Sanna Marinilla EI OLLUT mitään tekemistä jäänmurtajakauppojen kanssa

      Miten tässä näin kävi? Sanna-kultti paniikissa.
      Maailman menoa
      91
      3922
    3. En välttämättä koskaan aikaisemmin tosissani uskonut mihinkään sielunkumppanuuteen ym

      Ennen kuin tapasin sinut. Oudointahan tässä on että ollaan tiedetty toisemme kuitenkin vuosia ja enemmän vuosia, mutta v
      Ikävä
      15
      3223
    4. Tykkäys ei tarkoita

      yhtään mitään!
      Ikävä
      37
      2824
    5. Puukotus Lidlissä

      Kuka sai puukkoo Lidlin pihas tänään. Ja kuka oli tekijä?
      Kankaanpää
      21
      2192
    6. Mulle riittäisi halaukset

      Ja juttelut mut sulle ei taida riittää
      Ikävä
      44
      2185
    7. Tarvitseeko

      kaivattusi suojelua?
      Tunteet
      39
      2156
    8. Mitä on tapahtunut myllymäessä ?

      On poliisit Sepänkadulla myllymäessä
      Kankaanpää
      9
      2045
    9. Paljon on tullut kuultua juttuja ja

      ei ole syytä olla uskomatta niitä.
      Ikävä
      64
      1711
    10. Sielunkumppanini ja nykyinen kaivattuni ovat hyvin samankaltaisia ihmisiä

      Ja uskon että he punovat langansa yhteen pian. Sielunkumppanille voi olla kova paikka hyväksyä kuinka välittävä ja herkk
      Ikävä
      34
      1702
    Aihe