Sunnuntailisä?

kaikilla?

Elikkäs tässä olisi tämmönen hassu kysymys johon en tuolta edellisistä keskusteluista ole saanut tarpeeksi uskottavaa vastausta.. Tuli tosi iso väittely erään henkilön kanssa sunnuntailisästä.. Elikkäs..
ONKO KAIKILLA TUO 100% KOROTETTU SUNNUNTAILISÄ?
Tarkoitan että myös osa-aikatyöntekijöillä?
Vai tarviiko olla viikkotunnit (37,5) täynnä ennenkö voi saada 100% sunnuntai korotuksen..?

25

22278

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Perskules Saakutirallas

      Ihan sama laki kaikilla olipa sitten osa- tai kokoaikainen.

      Lauantai- ja ilta- ja yölisät on yleensä työehtosopimuksissa mutta niissäkään ei erotella sitä onko osa-, koko-, pätkä-, pötkä- tai jokumuuaikainen työntekijä koska tuo erottelu olisi työsopimuslain 2 luvun 2§ mukaan laiton. "Määräaikaisissa ja osa-aikaisissa työsuhteissa ei saa pelkästään työsopimuksen kestoajan tai työajan pituuden vuoksi soveltaa epäedullisempia työehtoja kuin muissa työsuhteissa, ellei se ole perusteltua asiallisista syistä."

      Työsopimuslaki tuolla: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055

      "Työaikalaki 9.8.1996/605
      ---
      6 luku
      ---
      33 §
      Sunnuntaityö

      Sunnuntaina tai kirkollisena juhlapäivänä saa teettää työtä vain, jos sitä laatunsa vuoksi tehdään säännöllisesti mainittuina päivinä tai jos siitä on työsopimuksella sovittu taikka jos työntekijä antaa siihen erikseen suostumuksensa.

      Säännöllisenä työaikana tehdystä sunnuntaityöstä on maksettava 100 prosentilla korotettu palkka. Jos työ on lisä-, yli- tai hätätyötä, on siitä suoritettava myös 22 tai 23 §:n mukaan määräytyvä korvaus, joka lasketaan työntekijän korottamattomasta palkasta.

      Sunnuntaityöstä maksettavaa korotettua palkkaa laskettaessa on noudatettava, mitä 22 §:ssä säädetään ylityöstä maksettavan korotetun palkan laskemisesta."

      Työaikalaki tuolla: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960605

    • saa kaikki

      Elikkäs eesim. monet rekkafirmat ei maksa ja muut pienet firmat niiltä ei saa mitään su tai muuta korvausta.
      Sama palkka pyhät aret ja yöt...
      Mut tottakait jotkut hyvinpalkatut hoitajat saa jopa lauantai lisää ja 40% yölisää.

      • Perskules Saakutirallas

        Valitettavasti moni työnanataja pyyhkii p*settään työlainsäädännöllä. Osasyyllisiä ovat myös työntekijät jotka suostuvat moiseen.

        Palkkasaatavat vanhenevat 5 vuodessa joten ainakin jos työsuhde päättyy niin kannattaa periä nuo sunnuntaikorvaukset ja muutkin lisät jos ei uskalla työsuhteen aikana.


    • kirkkomuusikko

      Kirkon viroissa ei ole minkäänlaisia viikonloppulisiä. Kiinteistöpuolen työntekijöillä ainoastaan (mm. seurakuntamestarit).

    • .......

      saat 100%

    • Mikä työaikalaki

      Olen erittäin isossa firmassa töissä, eikä lauantailta tule lisiä, jos lauantaisin joutuu työskentelemään. Sunnuntailta 1,5 kertaisena.

      Että näin. Pistää kyllä kiehumaan.

      • Ironmanse

        Metallillla lauantai on aivan tavallinen työpäivä.


      • rtfgsdfsdgf

        Työaikalaissa ei ole lauantaikorvauksista säädetty mitään. Mutta sunnuntaikorvaus on siellä, 100%. Eli jos saat vain 1,5-kertaisen palkan sunnuntailta, niin firma rikkoo todennäköisesti lakia. Tosin työaikalaissa on seuraavat poikkeukset:

        "Ei sovelleta

        1) työhön, jota siihen kuuluvien tehtävien ja muutoin työntekijän aseman perusteella on pidettävä yrityksen, yhteisön tai säätiön taikka sen itsenäisen osan johtamisena tai tällaiseen johtamistehtävään välittömästi rinnastettavana itsenäisenä tehtävänä;

        2) työntekijöihin, jotka suorittavat uskonnollisia toimituksia evankelis-luterilaisessa kirkossa, ortodoksisessa kirkkokunnassa tai muussa uskonnollisessa yhteisössä;

        3) työhön, jota työntekijä tekee kotonaan tai muutoin sellaisissa oloissa, ettei voida katsoa työnantajan asiaksi valvoa siihen käytettävän ajan järjestelyjä;

        4) metsä-, metsänparannus- ja uittotyöhön eikä näihin liittyvään työhön lukuun ottamatta maastossa tehtävää koneellista metsä-, metsänparannus- ja puutavaran lähikuljetustyötä;

        5 kohta on kumottu L:lla 19.11.2010/991.

        6) työnantajan perheenjäsenten työhön;

        7) poronhoitoon;

        8) kalastukseen ja siihen välittömästi liittyvään saaliin käsittelyyn;

        9) työhön, jossa noudatettavasta työajasta on säädetty erikseen tai joka jonkin muun työaikaa koskevan lain soveltamisalaan kuuluvana on siinä vapautettu työajan rajoituksista; "

        10) puolustuslaitoksen virkamiesten työajasta annetun lain (218/70) soveltamisalaan kuuluvien virkamiesten eikä rajavartiolaitoksen virkamiesten työhön, ellei asetuksella toisin säädetä.


    • Tea90

      Tämä on erittäin yleistä liikunta-alalla. Esim. Finnbody ketju ei ole tätä noudattanut.

      • Nimimerkki varattu

        Sununtaityölisä ei ole neuvoteltavissa oleva palkanosa, vaan kyseinen lisä on lakiperustainen ja siten pakollinen maksaa kaikista sunnuntaina tehdyistä työtunneistä palkollisena. Sen voi hakea myös vanhenemissäännösten (näin ulkomusitista 2 kalenterivuotta taaksenpäin voi hakea) mukaisesti myös työsuhteen päätyttyä ammattiliiton avustuksella.


      • ei nim

        Työnantaja maksaa sunnuntaikorvaukset korkoineen joko hyvällä tai pahalla,jos työntekijä vaatii ne.


    • ei nim

      Mm.urheilu-alalla, jossa ei ole työehtosopimusta,voi 3 kalenterivuodelta hakea sunnuntaikorvaukset korkoineen. (jos tämän vuoden lopussa riitauttaisi, niin kausilta 2012,2013 ja 2014 joutuisi työnantaja maksamaan.

    • jasunalle

      Harmillista kun työntekijät eivät aina uskalla hakea oikeuksiaan. Tämä johtaa siihen että toiminta jatkuu ja joissain tapauksissa yllyttää muitakin työnantajia toimimaan samoin.

    • -82

      Sinä joka urputit hoitajien hyvistä palkoista. Tervetuloa tänne valvomaan öiksi sillä huimalla 40% haittalisällä! Lähtöpalkat on jo sen verran perseestä, että älä viitsi vaivautua vinkumaan.

      • 4345

        Paljon tienaat tunnissa? Itellä 12.5 euroo tunti ilman mitää lisiä.


      • Anonyymi
        4345 kirjoitti:

        Paljon tienaat tunnissa? Itellä 12.5 euroo tunti ilman mitää lisiä.

        Mikä on koulutuksesi..?Kas silläkin on vaikutusta palkkaan..Jos koulutustaso on alhainen,ei voi odottaa kovin kelvollisiin palkkoihin pääsemistä.


      • Anonyymi

        Ei teollisuudessa yölisä ole prosenttikorotus, vaan kiinteä 1,6€ tunnissa. Muut haittalisät sisältyvät jo peruspalkkaan, eli "oikea" tuntipalkka on alle kympin.


    • työnantaja upea

      Työntekijän pitäisi maksaa työnantajalle siitä, että saa taivaallisen mahdollisuuden käyttää sunnuntai hyödyllisesti ja tehokkaasti reippaan työn ääressä sen sijaan että notkuu kotona tyhjänpanttina todennäköisesti alkoholia kitaten ja läskistyen.

      • Anonyymi

        Puhut vissiin itsestäsi?ihmisillä on perheet ja muutakin tekemistä kuin joku kaljan kittaaminen,jos sunnuntaiksi menee töihin niin siitä kuuluukin maksaa tuplana.


    • 99999999999999

      Työaikalain 33§ toinen momentti määrää näin:
      "Säännöllisenä työaikana tehdystä sunnuntaityöstä on maksettava 100 prosentilla korotettu palkka. Jos työ on lisä-, yli- tai hätätyötä, on siitä suoritettava myös 22 tai 23 §:n mukaan määräytyvä korvaus, joka lasketaan työntekijän korottamattomasta palkasta."

      Eli se 100% pitää maksaa jokaiselle (saman lain 2§ säätää joukon poikkeuksia, mutta mikään niistä tuskin tähän tapaukseen liittyy), joka on sunnuntaina työssä. Jos ne viikkotunnit on täynnä, niin sittenhän kyse on ylityöstä, josta maksetaan vielä ne lisät mukaan.

      • lasuli

        Voiko sunnuntaityötunneilla täyttää viikkotuntimäärää? Esim:sovittu viikkotuntimäätä 29t,viikolla tulee arkipäivinä 17t ,sunnuntaina on töissä 6t josta 6t(100%) sunnuntai lisää mutta sillä lisällä täydennetään viikkotuntimäärä 29t.onko tämä todellakin mahdollista jonkun liiton työehtosopimuksella tehdä?


      • mlogn

        Sunnuntailisä on työaikakorvaus, joka voidaan suorittaa rahakorvauksena tai vapaa-aikakorvauksena. Se ei ole työaikaa.


    • kysyen

      Olen ollut kohta 12 vuotta ns. puhelinennustaja/ selvänäkijälinjalla. Sunnuntaisin on 9 tunnin työvuoro säännöllisesti. Palkka on sama kuin arkisin. Mitään takuupalkkaa tai lisiä ei makseta. Palkka määräytyy minuuttitaksan mukaan. Eli, jos puheluja tulee sunnuntaisin 3 tuntia, on palkka 90 euroa koko päivältä. Työ on ns. viihdepalvelutyötä. En tiedä , koskeeko työaikalaki tätä osa-aluetta.

      • JormaPoika

        Eikö ennustaja nähnyt että työsuhteeseen tulee ongelmia?


    • sunttu007

      Ennustaja firma saa 215 euroa tunti eikö muka ole vara maksaa kunnon palkkaa hyvälle työntekijälle

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5479
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3375
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1883
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      21
      1699
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1548
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      13
      1447
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe