Goottien vihaajille

Gargoili

"Suomi on ahdasmielinen maa, toistaiseksi"

Näin sanoi kerran minulle ranskalainen ystäväni, joka ihmetteli miksi gootteja ja ylipäätään gotismia melkein pelätään Suomessa.

Muutama vuosikymmen sitten oli alakulttuuri nimeltään Punk ja samaan aikaan toinen yhtä näkyvä, Diinarit. Diinarit (1950 lukua ihannoivat nuoret) ovat valitettavasti hävinneet katukuvasta lähes tyystin, melkein samoin on käynyt punkkareille. Tilalle on tullut hoppareita ja vaikka mitä muita nuorison ihannoimia alakulttuurin 'osastoja'. Jos kadulla tänä päivänä astelee liian suuriin farmarihousuihin ja huppariin sonnustautunut nuori mies, ei häntä sen kummemmin osoitella sormella tai hänelle huudella herjaavasti. Tällainen nuori on osa nykypäivän katukuvaa jokaisessa maamme kaupungissa.

Toisin näyttää olevan goottien suhteen.
Goottius on tyyli pukeutua, se on musiikkityyli, goottius on myös tapa elää ja pukeutua aivan kuten edellä mainittu hip hop -tyylikin.
Mutta miksi gootteja pidetään niin epäilyttävinä, säälittävinä tai pelottavina. Syy on teissä arvoisat ei-gootit, juuri teissä.

Jos perehtyisitte edes hiukan goottiuteen ja mitä se voi parhaimmillaan pitää sisällään, muuttaisitte mitä todennäköisimmin mielipidettänne gooteista.

Suurin osa gooteista on tutkimusten mukaan taiteellisia ja luovia ihmisiä, he seisovat ajatusmaailmansa takana järkähtämättä ja kantavat ylpeinä tummanpuhuvaa vaatetustaan. Poikkeuksiakin tottakai on, mutta niin on jokaisessa muussakin alakulttuurissa.

Hymyillään kun tavataan.


http://www.geocities.com/zalmdarg/Goottilaisuus.htm

http://www.angelfire.com/goth2/melanie/gothic.htm

13

1856

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Petter X

      " ylipäätään gotismia melkein pelätään Suomessa. "

      Ei sitä kukaan pelkää, pitää vain täysin naurettavana. Jos gootismiin joku riski liittyy niin se on sitten siinä, että teinigootit jäävät ikuisesti henkiseltä tasoltaa teineiksi eivätkä koskaan kasva aikuisiksi. Kyseinen ilmiö on vähän kuin opittu kehitysvamma siinä suhteessa että se estää normaalin terveen kasvun ja kehittymisen.

      "Jos kadulla tänä päivänä astelee liian suuriin farmarihousuihin ja huppariin sonnustautunut nuori mies, ei häntä sen kummemmin osoitella sormella tai hänelle huudella herjaavasti."

      Ei tarvitse huudella herjoja. Ko. pellet tekevät itsensä ihan riittävän hyvin naurunalaiseksi esiintymällä kuin olisivat ghettogangstereita Comptonista, vaikka oikesti kyseessä ovat tyhmät teinit suomalaisista lähiöistä ja joiden vaatteet on ostettu äidin antamilla viikkorahoilla, ei hankittu diilaamalla kamaa ja naisia.

      "Goottius on tyyli pukeutua, se on musiikkityyli, goottius on myös tapa elää ja pukeutua aivan kuten edellä mainittu hip hop -tyylikin. "

      Sillä erolla että gootit ovat vieläkin naurettavampia. Jos hiphopparit luulevat olevansa mustia ja asuvansa LA:n ghetoissa niin gootit luulevat olevansa uudestaansyntynyt Brandon Lee. Goottius on elämäntapana yhtä syvällinen ja järkevä kuin Big Brotherin katseleminen 24-7 lähetyksenä.

      "Mutta miksi gootteja pidetään niin säälittävinä"

      Samasta syystä kun Saddam Husseinia säälittiin ennen Irakin sotaa. Kaikki tiesivät että huonosti tulee käymään. Saddam muuten teloitettiin. Ihan kuten kaikki odottivatkin. Se oli melkein säälittävää, ihan kuten gootitkin.

      "Jos perehtyisitte edes hiukan goottiuteen ja mitä se voi parhaimmillaan pitää sisällään, muuttaisitte mitä todennäköisimmin mielipidettänne gooteista. "

      Mielekkäämpää on perehtyä vaikkapa Big Brotheriin. BB on turhinta maailmassa, muutta goottius tulee hyvänä kakkosena.

      "Suurin osa gooteista on tutkimusten mukaan taiteellisia ja luovia ihmisiä"

      Jepulijep. Goottius on kopiokoneen inhimillinen muoto missä ihan kaikki mahdollinen on kopsattu jostain muualta. Säälittävämpiä laumasieluja saa hakea. Siitä on taide kaukana.

      "he seisovat ajatusmaailmansa takana järkähtämättä"

      Mistä lähtien itsensä viiltely kynsiviilalla on luettu ajatusmaailmaksi?

      "kantavat ylpeinä tummanpuhuvaa vaatetustaan."

      Kapinaa suoraan lähimmän ostarin vaatekaupasta. Seppälägootit tulevat, varokaa...

      • sinä kenties

        turhautunut?

        Sillä tekstistäsi päätellen sinua **tuttaa ankarasti ja purat pahaa oloasi täällä, miten säälittävää se onkaan.


      • juoppoartisti

        Onko tämän viestin tarkoitus ny taas nostaa jonkinlaista retardia kahakkaa vai? Äsköinen herra mielipiteineen on hyvä esimerkki "tavis" ihmisestä jonka maailmaan ei mahdu/joka ei kykene suvaitsemaan muunlaisia ihmisiä.

        "Ei sitä kukaan pelkää, pitää vain täysin naurettavana."

        Eli toisin sanoen kaikki sinulle vieras ja sinun makusi ulkopuolelle jäävä on pelottavaa ja vierasta?

        "Kyseinen ilmiö on vähän kuin opittu kehitysvamma siinä suhteessa että se estää normaalin terveen kasvun ja kehittymisen."

        Oletko tehnyt tieteellistäkin tutkimusta asian suhteen? 0___0

        "gootit luulevat olevansa uudestaansyntynyt Brandon Lee.

        Eli tunnet kaikki gootit, ja olet kuullut heidän väittävän olevansa brandon lee?

        "Mistä lähtien itsensä viiltely kynsiviilalla on luettu ajatusmaailmaksi?"

        Mistä lähtien gootit ovat viillelleet?

        Nämäkin ihmiset jotka eivät tiedä alakulttuurista mitään eivätkä vaivaudu edes vilkaisemaan oikeaa tietoa voisivat pitää päänsä kiinni. Karistakaa ennakkoluulot ja lukekaa vaikka wikipediaa, nuo kommentit ovat tasoa keskiajan noitavainot: "sinulla on vihreät silmät! olet saatanasta!"

        Kaikista eniten risoo kun tämän tasoista kommenttia kuulee aikuisten ihmistenkin suusta. Tätä voi verrata noitavainojen lisäksi rasismiin, samanlaista ulkonäön ja ennakkoluulojen takia syrjimistä.


      • diapolos

        Mähän en ainakaan aikuistu, kun aikuistuminen meinaa lähinnä maailmankatsomuksensa supistamista ja muottiin astumista. Julma henriä lainaten, normaali on vain keskiarvo. Voi olla teinimäinne ja lapsellinne mutta älykäs jasyvällinen samaan aikaan. Kuten minä.


      • mitä....

        gootille voi tehdä on haukkua häntä tavikseksi. Gooteilla on ilmeisesti tarve kohottaa itsensä muiden tavallisten ihmisten yläpuolelle ja kehua olevansa älykäs ja syvällinen (niin kuin eräs täällä). Paljon rohkeampaa on olla ihan aidosti se mikä on ilman sen kummempaa erikoisuudentavoittelua. Eli ne tavikset onkin tosi kovaa porukkaa, ne uskaltaa mennä ulos vaikka tuulipuvussa jos siltä tuntuu vaikka on vaarana että heidät leimataan "taviksiksi" eikä ollenkaan älykkäiksi ja syvällisiksi.


      • diapolos
        mitä.... kirjoitti:

        gootille voi tehdä on haukkua häntä tavikseksi. Gooteilla on ilmeisesti tarve kohottaa itsensä muiden tavallisten ihmisten yläpuolelle ja kehua olevansa älykäs ja syvällinen (niin kuin eräs täällä). Paljon rohkeampaa on olla ihan aidosti se mikä on ilman sen kummempaa erikoisuudentavoittelua. Eli ne tavikset onkin tosi kovaa porukkaa, ne uskaltaa mennä ulos vaikka tuulipuvussa jos siltä tuntuu vaikka on vaarana että heidät leimataan "taviksiksi" eikä ollenkaan älykkäiksi ja syvällisiksi.

        Toiset ihmiset on luonnostaan erilaisia. Siitä tule sanonnat true ja wannabe. Wannabet yrittää olla muuta kuin oikeasti on, True on oma itsensä. En trajua miksi kukaan väkisin haluaa olla "Gootti". Itsekään en itseäni gootiksi luokittele, mutta mielenkiinnon kohteet liikkuu siell kauhussa ja okkultismissa ja synkkyydessä niin ei täss mitään. On todllakin paljon kapinallisempaa olla mitä on oikeasti kuin juosta muodin perässä, oli se japani-ernoutta tai gootteutta.

        Ja selvästi minun viestiini viittasit "niinkuin eräällä", olen joo älykjäs ja syvällinen mutta myös täysi luuseri, syrjäytynyt ja elämästä vieraantunut friikki, niin en korota iseäni muiden yläpuolelle. Käytän tuulipuvun takkia ja anttilan alusmyynnin vaatteita koska mulla ei ole rahaa.    


      • Bloodraven

        Jos joku osaa määritellä kaikille gooteille yhteisen tai edes etäisesti samankaltaisen "elämäntyylin", voitaneen jo nostaa hattua hänelle. Koko alakulttuuri on uudistunut ja pirstoutunut lukemattomiin osiin sitten 70-luvun, ja nykyisin tämänkaltainen kyynisen ennakkoluuloinen suhtautuminen goottilaisuuteen ei ole mistään kotoisin. Kuitenkin kyseessä on pohjimmiltaan vain musiikki-ja pukeutumistyyli. Se mihin etenkin kiinnitin huomiota on Petter X:n käsitys teinigoottien kehityksen jälkeenjäämisestä, sillä omat kokemukseni sotivat sitä vastaan. Nuoret tyylin edustajat eivät ole (keskimäärin ainakaan) ikätovereitaan heikkoälyisempiä, ja kehitys on jatkunut normaalina teinivuosien jälkeenkin. Goottius elämäntapana ei ehkä itsessään tarjoakaan syvällisyyttä, mutta monet heistä hakevatkin sitä muualta. Tosiasioiden myöntäminen olisi kaikille helpompaa, goottilaisuus todellakin on vain se musiikki ja pukeutuminen, kaikki sen ympärillä oleva on vain kunkin omaa luomusta, ehkäpä jopa stereotypioiden kautta muodostunut käsitys kuulumisesta jonkinlaiseen heimoon.


      • Minä vain
        Bloodraven kirjoitti:

        Jos joku osaa määritellä kaikille gooteille yhteisen tai edes etäisesti samankaltaisen "elämäntyylin", voitaneen jo nostaa hattua hänelle. Koko alakulttuuri on uudistunut ja pirstoutunut lukemattomiin osiin sitten 70-luvun, ja nykyisin tämänkaltainen kyynisen ennakkoluuloinen suhtautuminen goottilaisuuteen ei ole mistään kotoisin. Kuitenkin kyseessä on pohjimmiltaan vain musiikki-ja pukeutumistyyli. Se mihin etenkin kiinnitin huomiota on Petter X:n käsitys teinigoottien kehityksen jälkeenjäämisestä, sillä omat kokemukseni sotivat sitä vastaan. Nuoret tyylin edustajat eivät ole (keskimäärin ainakaan) ikätovereitaan heikkoälyisempiä, ja kehitys on jatkunut normaalina teinivuosien jälkeenkin. Goottius elämäntapana ei ehkä itsessään tarjoakaan syvällisyyttä, mutta monet heistä hakevatkin sitä muualta. Tosiasioiden myöntäminen olisi kaikille helpompaa, goottilaisuus todellakin on vain se musiikki ja pukeutuminen, kaikki sen ympärillä oleva on vain kunkin omaa luomusta, ehkäpä jopa stereotypioiden kautta muodostunut käsitys kuulumisesta jonkinlaiseen heimoon.

        Pitää paikkansa. Onhan goottihenkisille muitakin stereotypioita: pitävät kauhukirjallisuudesta ja leffoista, halloweenistä ynnä muusta sellaisesta ja usein taiteista.

        Mutta onko se toisaalta niin ihmeellistä, että jos kuuntelee kauhuromanttista musiikkia niin tykkään myös kauhuromanttisista kirjoista? Yritän vain sanoa, että goottilaisuuteen taipuvat persoonallisuudet ovat usein samankaltaisia. Kaikki ovat kuitenkin yksilöitä, mutta useimpia gootteja miellyttää samat asiat. Eikä se tarkoita että he matkisivat toisiaan, miksi ihmeessä joku haluaisi olla gootti jos goottilaiset asiat ei kiinnosta?

        Niin se vaan menee. Jos tykkäät vaikkapa London After Midnightista tai The Sisters of Mercystä, ja luet kirjoja, todennäköisyys on että pidät myös kirjoista joissa on samanlaista tunnelmaa.

        Kyllähän koulussa fysiikasta kiinnostunut on usein kedes jonkin verran kiinnostunut myös kemiasta tai matematiikasta.


      • erittäin paljon.
        Minä vain kirjoitti:

        Pitää paikkansa. Onhan goottihenkisille muitakin stereotypioita: pitävät kauhukirjallisuudesta ja leffoista, halloweenistä ynnä muusta sellaisesta ja usein taiteista.

        Mutta onko se toisaalta niin ihmeellistä, että jos kuuntelee kauhuromanttista musiikkia niin tykkään myös kauhuromanttisista kirjoista? Yritän vain sanoa, että goottilaisuuteen taipuvat persoonallisuudet ovat usein samankaltaisia. Kaikki ovat kuitenkin yksilöitä, mutta useimpia gootteja miellyttää samat asiat. Eikä se tarkoita että he matkisivat toisiaan, miksi ihmeessä joku haluaisi olla gootti jos goottilaiset asiat ei kiinnosta?

        Niin se vaan menee. Jos tykkäät vaikkapa London After Midnightista tai The Sisters of Mercystä, ja luet kirjoja, todennäköisyys on että pidät myös kirjoista joissa on samanlaista tunnelmaa.

        Kyllähän koulussa fysiikasta kiinnostunut on usein kedes jonkin verran kiinnostunut myös kemiasta tai matematiikasta.

        Lisäksi näitä, jossa käytetään musta magiaa yms..Kuuntelen ns "gootti musaa" silloin tällöin. Ja joskus värjään hiukset mustaksi ja käytän mustia vaatteita.

        Eipä se tee gootiksi.


      • ja muut taiteilijat?
        erittäin paljon. kirjoitti:

        Lisäksi näitä, jossa käytetään musta magiaa yms..Kuuntelen ns "gootti musaa" silloin tällöin. Ja joskus värjään hiukset mustaksi ja käytän mustia vaatteita.

        Eipä se tee gootiksi.

        Varsinkin ne luovimmat? Älkää puhuko paskaa.

        Ainoa luova gootti on Tim Burton D: Ukon jokaisessa leffassa on tummia sävyjä ja äijä pukeutuu mustaan, eikä tee mistään suurta numeroa.

        Älkää ruvetko yleistämään asioita, kiitos!


    • yhtään mitään.

      Nämä nuoret "gansta gootit" D: Vaan esittää jotain.

      "Mulla on huono ja ahdasmielinen olo. Olen taiteellinen ja siksi oon gootti. Te tietämättömät saisitte hävetä jne..."

      TUO ON TÄYSIN NAURETTAVAA. Ei meillä suomalaisilla ole suurta hätää, paitsi, jos tekee elämästään vaikeaa tai EI edes yritä.

      • diapolos

        Jo ammoisista ajoista lähtien toisen ovat enemmän diganneet synkkyydestä. Nykygootit ovat samanlaisia. Ei sen kummempaa. Tuollaisessa kuvailemassa käytöksessä ongelmana on tyhmyys, ei gootteus.


    • suurta numeroa,

      niin ei tarvitse puuttua siihen. Vitja kaupungilla kävellessä tulee vastaan angsti nuoria jotka innoissaan sanovansa olevansa niin goottia ja antaa sen näkyä jne..

      "Mul menee koulussa huonosti, eli mä oon gootti" Tosin kaverit seuraavat aloittajaa ja siitähä se suurimmaksi osaksi johtuu.

      TOTTA KAI muut alkavat puhumaan, että mitä helvetin pellejä täällä oikein liikuskelee.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      429
      1906
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      198
      1593
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1441
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      179
      1423
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1066
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      1050
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      976
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      120
      968
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      96
      948
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      906
    Aihe