Lootusasennon kanssa ongelmia

....

Saan itseni lootusasentoon käsien avulla, mutta lootusasento tuottaa silti vähän ongelmia. Joskus lootukseen pääseminen tuntuu aika hankalalta vaikka kädet olisivatkin apuna. Saan oikean jalan vasemman reiden päälle hienosti, mutta vasemman jalan asettaminen oikean reiden päälle on usein hankalaa - joskin se kyllä onnistuu eikä tuota yleensä mitään kipua.

Ongelmat alkavatkin yleensä vasta sen jälkeen, kun yritän "poistua" lootusasennosta. Saan päällimäisen jalan aina pois ilman käsien apua, mutta alimmaista jalkaa täytyy avittaa jos olen istunut lootusasennossa esim. muutaman minuutin. Päästyäni lootusasennosta pois jalkani ovat jotenkin kipeytyneet; jokainen liike tuntuu jaloissa ja jopa seisomaan nouseminenkin tuntuu hankalalta. Muutaman minuutin lootusasennossa istumisen jälkeen varsinkaan minkäänlainen risti-istunta ei houkuttele kun jalkoja särkee.

Kipu katoaa vähitellen (korkeintaan 8 minuutin päästä) eikä se ole kovin valtavaa, mutta silti se on ikäväntuntuista. Kipu esiintyy yleensä vain silloin jos istun lootuksessa pidemään kuin minuutin.

Olen joogannut jo melko kauan, joten en ole enää ihan aloittelija. Olen myös istunut useasti puolilootuksessa mutta sekään ei tunnu auttavan. Kannattaisiko lootusasennossa istua vaikka 10 minuuttia, vai mitä kannattaisi tehdä jotta saisin tämän ongelman pois?

17

9174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mestarin...

      Aivan tyypillistä, myos tuo, että asennosta on vaikeampi päästä pois. Neuvo on yksinkertainen: Harjoitus tekee mestarin.

      Jopa vuoden kestää asentoon tottuminen. Ja jopa luostarissa säännollisesti harjoitellen. Niin monien olen kuullut sanovan samaa luostareissa. Se ei ole vaikeaa aasialaisille. Pystyvät siihen vaikka kovalla kivialustalla istuen. Mutta meille länsimaisille se vie aikaa. Yksi britti munkki sanoi lootusasennon olevan hänelle nyt vanhempana vaikeampaa ja hän on ollut munkkina yli 12 vuotta.

      Mietiskely on henkinen asia, ei fyysinen. Asento ei ole tärkein asia. Itse huomaan, että kun keskittyminen syvenee, niin keho katoaa. Vasta kun nousee ylos, niin voi vaikka kaatua, kun jalat eivät kanna. Eli asennosta pois pääseminen on todellakin vaikeampaa.

      Thaimunkit mietiskelevät luultavasti poikkeuksetta täydessä lootusasennossa.

      • Arep

        Jätän tässä meditaation pois, koska en siitä juuri tiedä. Kipu on ihan normaalia joogassa. Tietysti vain hetkellinen, suorituksen alku, tai loppuvaiheessa tuntuva lievä kipu. Lootusasento ei minulle ole tuottanut
        vaikeuksia, käsiä täytyy käyttää apuna kylläkin. Tämä asana on lepoasento, josta voi jatkaa sinetillä, ryhtiotteella, kalalla, kobralla, lukitulla lootuksella(käsillä selän takaa ote jalkateristä), hartiaseisonnalla.
        Asennossa oleminen em. muunnoksineen voi kestää useita minuutteja, esim. minuutti kutakin muunnosvaihetta
        kohti. Harjoittelu tekee tosiaankin mestarin. Jos luonto antaa perusterveenä olla.


    • kokenut
    • + - 40

      Mulla on vähän vanhan puoleinen yoga-kirja jossa sanotaan,että tämä asana on vaikea niille,joiden säärissä ja reisissä on ylimääräisiä rasvakerrostumia,tai joiden jalat ovat kankeat.Myös vanhojen ihmisten mielestä padmasanan suorittaminen saattaa tuntua vaikealta.Nelikymmenvuotiaiden ja sitä vanhempien ihmisten mielestä saattaa olla vaikeata istua siinä pitkään mietiskelemässä. Sukhasana on oivallinen heille. Huomio tulee vain kiinnittää siihen,ettei selkäranka jää koukkuun vaan pysyy koko ajan suorana.

    • Lootusasento on länsimaisille vaikea ja idässä asuville helppo johtuen ihan yksinkertaisesta kulttuurillisesta seikasta.

      Intiassa kaikki istuvat risti-istunnassa pienestä pitäen ja lähes jokapaikassa. Meillä taas pienet lapsetkin opetetaan pilaamaan selkänsä istumalla tuolilla ja 9 v. koululaitoksemme päivittäistä pakkoistumista varmistaa asian.

      Itselläni on ihan sama ongelma. Lootukseen pääsen, mutta pois pääsy on hankalampaa, eikä sen jälkeen veri kierrä hetkeen kunnolla jaloissa mikä tarkoittaa huteraa joogaamista lootuksen jälkeen.

      Tähän ei auta kuin aika ja ahkeruus. Päivittäistä harjoittelua niin lootuksessa kuin vaikkapa pelkästään pitempiä aikoja risti-istunnassa. Jooga-harjoituksia ei saisi tehdä kuin kerran päivässä, mutta lootusta ja risti-istuntaa kannattaa harjoitella aina kun mahdollista vaikkapa tv:tä katsellessa.

    • jooga guru

      mutta oletko tehnyt valmistelevina harjoituksina esim. venytyksiä toinen jalka suorana, toinen lootuksen tapaan taitettuna reiden päälle eri suuntiin? Tai säären nostamista kuin halkoa syliin? Myös lootuksessa kannattaa tehdä taivutuksia eri suuntiin sekä selkärangan kiertoja. Samoin koobratyylistä venytystä jalat lootuksessa sekä tasapainottelua polvien varassa jalat lootuksessa. Pitäisi asennon helpottua vähitellen. Mitään liikkeitä ei tietysti kannata pakottaa jos tuntuu repivää kipua jossakin.

    • ja notkeuden

      Ihailen aasialaisia, kuinka helposti he pystyvät istumaan. Vanhuksetkin istuvat lootusasennossa junissa ja katujen varsilla. Myyjät istuvat tuntilausia ilman tuolia ja koululaiset koulussa. Meillä pilataan ryhti mukavilla tuoleilla. Luxus pilaa terveyden. Muistan kun äiti Teresa kävi lännessä kuinka vaikeaa hänen oli saada isäntänsä ymmärtämään, että hän ei halunnut nukkua luxussängyssä. Thaimaassa munkeilta on kielletty luxustuolit ja luxussängyt.

      On olemassa harjoituksia, joilla voi notkistaa jalan niveliä, mutta niitä on vaikea kuvata ilman kuvia. Nosta oikealla kädellä oikea jalka vasempaan kyynärtaipeeseen ja tartu oikealla kädellä vasempaan ulkokautta ja keinuta oikeaa jalkaasi. Ja vastaavasti toinen jalka. Nosta oikea jalka molempien käsien avulla kohti nenää, Ja vastaavasti toinen jalka.

    • uusijooga

      Itse aloitin vasta joogan mutta lootusasento sujui ihan helposti. Olin itseasiassa jo aiemmin istunut sillä tavalla sen kummemmin ajattelematta että kyseessä on joku tietty asento. Venyttelen tosi paljon, joten uskon että kaikenlainen venyttely auttaa jos jalat eivät tunnu taipuvan johonkin asentoon. Lisäksi huomasin ainakin omalla kohdallani, että mitä hoikemmat jalat sen helpommin erikoisemmatkin asennot onnistuvat. Aikaisemmin olin paljon painavampi ja silloin eri asennoissa saattoi tuntua jaloissa juuri sellaista kipua tai kiristystä. Jalkoja kannattaa vahvistaa muutenkin esim. baletin liikkeet ovat mainioita. Toivottavasti lootus onnistuu, tsemppiä!

    • Joogaaja

      Pitää tähän väliin pistää pieni varoituksen sana siitä, että ei kannata yrittää lootusta väkisin. Itselleni oli lootus aikoinaan helppo. Sitten tuli muutaman vuoden tauko joogassa ja lisäkiloja oli tullut ehkä viisi raskauden jälkeen. Aloin joogata ja kampesin itseni lootukseen tyylillä "kyllä tämä menee kun on ennenkin mennyt". Tuloksena revennyt polvikierukka ja polvileikkaus.

      • padmas

        Älkää istuko jalka reiden päällä,kantapäiden täytyy olla nivustaipeessa muuten polvet kipeytyvät helposti.


    • Meditaatio

      Vajra asana korvaa lootusasennot meditaatioasentona.

      • ...............

        Olen aina ihmetellyt miksi ihmiset haluavat väkisin vääntää itsensä epämukaviin asentoihin kun meditoivat. Itse meditoin aina niin että makaan selälläni, eipähän paikat puudu vaikka meditoisi parikin tuntia putkeen.


    • vcxvxvxc

      En tiedä näistä hihhulijutuista, mutta kaikilla ei yksinkertaisesti ole riittävän liikkuvat nivelet. Jos itseäsi väkisin väännät niin varmasti sattuu ja menee paikat rikki. Eli kannattaa pysytellä niissä liikkeissä, jotka tuntuvat hyvältä.

      • Ox

        Olen täsmälleen samaa mieltä. Olkaa ihmeessä varovaisia, kun joogaatte! Liikeissä on sellaisiakin, joissa niveliä väännetään väärään suuntaan ja jotka saattavat venyttää nivelsiteitä liikaa. Nivelistä voi tulla yliliikkuvat, josta seuraa kipuja ja jopa nivelten kulumista. Jos joku liike ei tunnu hyvältä, jättäkää se tekemättä. Lisäksi se, että jotkut meditoivat lootusasennossa tuntitolkulla lisää veritulppariskiä.


    • ...

      Itse olen saanut lootusasennon aina ilman käsiä. Muuten en veny melkeen yhtään, mutta lootusasento ei tunnu yhtään missään. Siitä asti kun muistan niin lootusasento on mennyt aina ilman mitään venyttelyä, eikä jalat oo koskaan sen jälkeen tuntunut kipeiltä :o

    • Lotusasento eli Padmasana kannattaa tehdä kokeneen opettajan kanssa, kuten kaikki muutkin jooga Asanat. Opettaja pystyy mittaamaan lonkkiesi aukikierron, jolloin paine polvien pehmytkudoksista poistuu. Monille länsimaalaisille oppilaille asento on vaikea koska täällä ei ole tapana istua lattialla. Padmasanan harjoitteluun on monia tekniikoita joilla lonkista tehdään liikkuvammat ja näin Lotusasentokin tulee vähitellen miellyttäväksi ja turvalliseksi. Hengittämisellä ja tiettyjen lihasryhmien rentouttamisella on tärkeä rooli tässä asennossa. Ilman pätevää opettajaa saatat turhaa rikkoa itsesi. Mainostan samalla uutta saliamme. 22 vuoden kokemuksella uskoisin että pystyn auttamaan sinulle tämän asennon.

      www.astangasali.fi
      Ilpo koponen

      • Padha

        Osaisitko kertoa miksi Padmasana tehdään aina vain toisin päin? Yritin selvittää sitä , mutta en osaa englantia riittävän hyvin?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      55
      5391
    2. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      48
      2232
    3. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      60
      2216
    4. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      326
      1049
    5. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      57
      1004
    6. Tietääkö kukaan millaisesta perheestä murhaaja on?

      Onko siis rikkaiden lellipentu, joka luulee, että kaikkea saa tehdä, vai köyhien kakara, jolla ei ole mitään vastuuta ku
      Valkeakoski
      26
      870
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      3
      833
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      753
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      751
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      27
      736
    Aihe