Pitäisi kirjoittaa historia syksyllä ja olen käynyt vasta kurssit 1,2,3,6 , kesän aikana suoritan itsenäisesti 4. kurssin jotta kaikki pakolliset ovat suoritettuina. Onnistuukohan koe hyvin ilman Suomen historian kurssia 5?
Onko täällä ketää joka olisi kirjoittanut ilman, että olisi käynyt tuota kurssia?
Voisihan toki sen kurssin kirjan kuitenkin ostaa ja käydä läpi.
Historia ylioppilaskoe!
8
3396
Vastaukset
- ei hätiä mitiä
Itse ilmoittautumispäivänä sain päähänpiston, että kernaastipa kirjoitan historian myös... Olin käynyt tasan ne neljä pakollista kurssia. Ensimmäisestä kurssista sain 9, lopuista seiskaa ja kutosta, eli luin tyylilleni uskollisena puolet kirjasta aina vikana iltana ennen koetta. YO-koetta edeltävinä kolmena iltana luin 1. 2. ja 4. kurssien kirjat. Kokeesta sain arvosanan C. Eli ei kyllä paljon vaadita, että C tulee. Noihin 5. ja 6. kurssien kirjoihin en koskenutkaan.
Jos nyt olet mitenkään ollut hereillä tunneilla, etkä ole täysin ryynipää ja luet pariin kertaan nuo neljä kirjaa, niin E pitäisi tulla ja helposti. Suomen historiasta tulee vain yksi kysymys, eikä se kai ikinä edes ole jokeri, eli hyvin pitäisi pärjätä ilmankin. Niin, voit toki varan vuoksi kotona lukaista kerran, jos jotain L:ää lähdet hakemaan.
Nyt kun miettii, niin ei juma, että olen ollut tyhmä. Jos sain C:n lukemalla noi kolme kertaa KERRAN, niin minkähän olisin saanu lukemalla vaikkapa neljä kirjaa kahteen kertaan? No juu, turha kai sitä jossitella, tyhmä mikä tyhmä. Voihan sitä toki uusimaan mennä, ja varmaan menenkin, jossen nyt yliopistoon pääse sisään.
Ehkä varoittava ja toisaalta huojentava esimerkkini saa olosi tuntumaan paremmalta :-) Hyvin se menee!- jeppemp
Hienoo eli taidanpa tästä ilmotautua :)
- F.E.I.R.D
Itse kirjoitin viime vuonna E:n historiasta. Oma tekniikkani oli opetella vihkoasiat hyvin (tiivistettynä kaikki oleellisin) ja keskittyä tärppeihin..tänä vuonna varmaan kannattaa Suomen sisällissota hanskata,viime vuonna opettelin hyvin itsenäistymisen ja yllätyspyllätys sitä kysyttiin. Peruskurssienkin perusteella pitäisi pystyä vastaamaan tarvittaviin kysymyksiin, itse en myöskään ollut käynyt mitään ylimääräisiä kursseja, paitsi abikurssin. Kurssikirjan voi lukea myös itsenäisesti, sehän käsittelee Suomen historiaa ennen autonomiaa, joku kysymys sieltäkin varmaan tulee, mutta kaikkin kysymyksiin ei kuitenkaan tarvitse vastata. Kannattaa myös kerrata 1 ja 2 kursseja kun niistä on varmaan aikaa. Jonkin verran kannattaa 3 ja 4 kurssien asioita yhdistellä, niin saa käsityksen siitä mitä Suomessa ja muualla maailmassa tapahtui samaan aikaan.
- Nimetön
En oo käyny Suomen historian kurssia, ei oo mitenkään pakollinen kun kokeessa saa kuitenkin jättää monta tehtävää tekemättä. Kaikista pakollisista tulee kaks kysymystä, lisäks maailman historiasta ja Suomen (kurssi 4)historiasta jokerit, sitte 5. kurssista yks ja kulttuurikurssista joku pilipalitehtävä. Neljässä kirjassa on ihan tarpeeks luettavaa.. Niin ja E tuli.
- Gluck
Helposti onnistuu vaikka kokonaan ilman tuota kurssia. Tästä voit katsoa kuinka kysymykset mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulevat jakautumaan:
[normaali kysymys = max 6p per kysymys;
jokeri kysymys (2 kpl) = max 9p per kysymys;
Kokeessa aina 10 kysymystä, joista aina kuuteen(6) vastataan eli max pistemäärä jokereiden
kanssa on 42 ja ilman jokereita 36.]
Kurssi 1: 2 normaalia kysymystä
Kurssi 2: 2 normaalia kysymystä
Kurssi 3: 1 norm ja 1 jokeri kysymys! = 2
Kurssi 4: 1 norm ja 1 jokeri kysymys! = 2
Kurssi 5: 1 normaali kysymys
Kurssi 6: 1 normaali kysymys
Melkein voin sanoa, että näin kysymykset tulevat asettumaan 100%:sti. Jokerit tulevat yleensä kursseista 3 ja 4, mutta niissä saattaa olla jonkinlaisia yhtymäkohtia kursseihin 1 ja 2, MUTTA EI kursseihin 5 ja 6.
Kuten oheisesta taulukosta voikin päätellä tärkeimmät kurssit ovat siis ehdottomasti kurssit 3 ja 4, mikäli tavoittelet laudaturia tai eximiaa, sillä käytännössä sinun tulee tai ainakin kannattaa vastata jokerikysymyksiin. Esimerkiksi viime vuoden syksyllä, jolloin itse kirjoitin historian, L:n raja taisi olla 35 pistettä eli käytännössä ilman jokereihin vastaamista L:llä olisi jäänyt erittäin vaikeasti saatavaksi. Itse vastasin kumpaankin jokeriin, joista sain yhteensä 17 pistettä eli enää tarvitsin vain 18 pistettä neljästä normaalista tehtävästä, mikä tarkoittaa vain ~4,5 pistettä/tehtävä. Toivottavasti tämä antaa kuvaa, kuinka tärkeitä jokeri tehtävät ovat L:n saamiseksi.
3 & 4 kurssin tärkeyttä korostaa lisäksi tietenkin se, että niistä kummastakin tulee lisäksi yhteensä 2 normaalia tehtävää. Näin ollen hallitsemalla hyvin kyseiset kurssit voit vastata jopa neljään kuudesta tehtävästä pelkästään kahden kurssin pohjalta!
Itse siis suosittelen, että kurssien 3&4 lisäksi luet AINOASTAAN kurssit 1 ja 2, sillä niistä yleensä tulevat kaikkein helpoimmat normaalit tehtävät. Koska pelkästään kursseista 1,2,3,4 tulee 8 tehtävää voit siis jättää vastamatta esimerkiksi kokonaan kurssin 2 tehäviin tai vaikka sekä kurssin 3 ja 4 normaaliin tehtävään jos ne sinä vuonna sattuvat olemaan jotenkin erityisen monimutkaisia.
Kursseja 5 ja 6 EN suosittele lukemaan jo senkään takia, että niistä kysytään vain 1 kysymys per kurssia. Lisäksi kurssia 6 EN suosittele lukemaan jo senkään takia, että siitä kysyttävä kysymys on usein ollut sen verran epämääreinen, että 6 pisteen saaminen voi olla vaikeahkoa ottaen huomioon kyseisen kurssin laajuus. Sen sijaan 5 kurssista kysyttävä kysymys on ollut usein helpohko, mutta itse kannatan silti, että luet vain 4 ensimmäistä kurssia hyvin, jolloin lukumäärä on pienempi ja pysytyt keskittymään yksityiskohtiin paremmin.
Sen sijaan jos kerran olisit ollut valmis ostamaan tuon kurssin 5 kirjan, niin osta sen sijasta mieluiten jonkin toisen kustantajan kirja kurssista 3 tai 4 :D. Lukemalla kahden kustantajan kirjat noista kursseista saat varmasti paremman kokonaistietotason niistä. Itse luin opettajan lainaaman sekä Forum -kirjasarjan, Eepos -kirjasarjan, että jonkin vanhemman kirjasarjan noitten 3/4 kurssien osalta, sekä Forum -/muutostenmaailma -kirjasarjat kurssien 1/2 osalta. Kurssia 6 en edes vilkaissut (vaikka olinkin sen käynyt), sekä kurssin 5 luin vain kerran ja senkin monta kuukautta ennen itse koetta.
Omasta mielestäni kokonaisuutena Forum -kirjasarja oli selvästi paras.
Eli summa summarum, et tarvitse kurssia 5, etkä kurssia 6 ollenkaan yo-kokeen kannalta. Tsemppiä historian lukuun ja panostathan eniten noihin hokemiini kursseihin 3 ja 4 :D.
Jos jotain jäi kysyttävää niin kysy ihmeessä lisää kursseista!- jeppemp
Kiitos paljo vaan kattavasta informaatiosta ;)
Jätän suosiolla tuon 5 kurssin pois, en nyt muutenkaan olisi sitä luultavasti opiskellut.
6 kurssin kävin juuri ja aika suuri aluehan siinä oli, en kylläkään opetellut kuin kaksi eri kulttuuria.
Nyt kesäloman aikana käyn 4. kurssin itsenäisesti eli pitää panostaa siihen hyvin. 3 kurssista sain juuri 9:n. :) Ajattelin tässä kesäloman aluksi lukaista nuo 1-4 kurssit läpi ja sitte kesäloman lopuksi taas uudestaan niin eiköhä siittä iha hyvä tule ja kertailla. Opettajakin antoi jonkun abipaketin, missä on yli 40:n vanhaa yo-kysymystä sun muuta kurssi kohtaisesti niin saan niistä aika hyvän käsityksen minkälaisia kysymykset tulee olemaan. - mymmlan
jeppemp kirjoitti:
Kiitos paljo vaan kattavasta informaatiosta ;)
Jätän suosiolla tuon 5 kurssin pois, en nyt muutenkaan olisi sitä luultavasti opiskellut.
6 kurssin kävin juuri ja aika suuri aluehan siinä oli, en kylläkään opetellut kuin kaksi eri kulttuuria.
Nyt kesäloman aikana käyn 4. kurssin itsenäisesti eli pitää panostaa siihen hyvin. 3 kurssista sain juuri 9:n. :) Ajattelin tässä kesäloman aluksi lukaista nuo 1-4 kurssit läpi ja sitte kesäloman lopuksi taas uudestaan niin eiköhä siittä iha hyvä tule ja kertailla. Opettajakin antoi jonkun abipaketin, missä on yli 40:n vanhaa yo-kysymystä sun muuta kurssi kohtaisesti niin saan niistä aika hyvän käsityksen minkälaisia kysymykset tulee olemaan.En saanut opettajaltani minkäänlaisia apupapereita kesäksi ja en ole koskaan edes nähnyt historian yo-koetta. Kirjoitan myös nytten syksyllä ja käyn sen hi20 kurssin sillon... että siellä käydään varmaan semmosta läpi. Olisi kuitenkin kiva apuväline lukemiseen nyt kesällä jos jostain saisi vanhoja yo-kysymyksiä. Jos joku täällä tietäisi mistä semmosia saisi olisin kiitollinen:)
- on tavallisen
mymmlan kirjoitti:
En saanut opettajaltani minkäänlaisia apupapereita kesäksi ja en ole koskaan edes nähnyt historian yo-koetta. Kirjoitan myös nytten syksyllä ja käyn sen hi20 kurssin sillon... että siellä käydään varmaan semmosta läpi. Olisi kuitenkin kiva apuväline lukemiseen nyt kesällä jos jostain saisi vanhoja yo-kysymyksiä. Jos joku täällä tietäisi mistä semmosia saisi olisin kiitollinen:)
kädetön kun ei sen vertaa tiedä, että niitä löytyy esimerkiksi Hesarin nettisivuilta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 941719
Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.
https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr2321453- 881331
Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!651005Aika usein mietin sitä
Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t46921- 47908
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman38898Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !
Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si9864- 46842
IS Viikonloppu 26.-27.4.2025
Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika35809