Puolisen vuotta sitten kyselin palstalla apua siihen, millainen taso kunnallisella puolella hampaiden oikomisessa on.
Lapselleni oltiin laittamassa hammasrautoja - tämä perinteinen 4 rautahammasta pois ja telaketjut. Meiltä ei mm. kyselty haluammeko aloittaa hoidon, eikä juuri selitelty mitä tehdään tai miksi vaikka kyselin tosi paljon - pyydettiin vaan täyttämään lappua, jossa sitoudutaan hoitoon, ja ettei sitä keskeytetä ja jos keskeytetään, hoitoa ei enää saa (joka on muuten ihan kukkua - laki määrää että kaikki on hoidetttava).
Joka tapauksessa lapsen kanssa olimme vähän epävarmoja, olihan kuitenkin kyse 4 rautahampaan poistosta. Siksi kyselin apua tätäkin palstaa myöden, jossa kehotettiin ottamaan kaikki ilmainen hoito vastaan, kun sinne kerran pääsee.
NYT KUITENKIN KOMMENTOISIN, ETTÄ KANNATTAAKO VASTAANOTTAA ILMAISTA HOITOA JOS SE ON YHTÄ TYHJÄN KANSSA TAI JOPA HAITALLISTA? Kävimme yksityisellä oikomishoidon erikoishammaslääkärillä joka kauhisteli hoitosuunnitelmaa ja poistoja. Totesi hampaiden mahtuvan ja tehtiinkin jotain muuta, paljon pienempää ja vähemmän radikaalimpaa, hampaat tulevat hyviksi ja kauniiksi näinkin. Kunnallinen hammaslääkäri ei ollut oikomishoitoon erikoistunut. Itse tietysti jouduttiin nämä yksityisen käynnit maksamaan, mutta eipä enää mennyt yöunet.
Suosittaisin kaikkien lasten vanhempia kysymään tarkkaan oikomishoidoista kunnallisella puolella, ennen kuin lähtevät näitä "ilmais"hoitoja ottamaan. On tapauksia jotka tarvitsevat kiinteät raudat, mutta onko oikeasti niin paljon mitä niitä nyt laitetaan? Vai meneekö hammaslääkäreillä vaan rutiinilla "4 pois ja telaketjut", kun se on lääkärille helpointa?
Kunnallisen puolen hammas"hoidot"
39
5470
Vastaukset
- tärkein
Kyllä sitä paskaa hoitoa saat myös yksityiseltä. Omalla vastuulla on selvittää isoissa remonteissa monesta paikasta ja pyytää hoitosuunnitelmaa ja sitten valita se joka omaan järkeen tuntuu luotettavimmalta.
Jos terkkarissa on selkeesti toimittu väärin niin palautetta vaan eteenpäin. - Kyllä sitä
Huonoa hoitoa saa yksityiselläkin ja yleensä tuppaavat rahastamaan. Eikä sielläkään ne oik.hoidot aina onnistu ja joutuu sitten aikuisella iällä korjaamaan.
Itsellä oiottiin ilmaiseksi kunnallisella 6-vuotta, yhtäkään pysyvää hammasta ei ole poistettu, oli neljät eri kojeet,joita pidin ahkerasti ja nyt on hampaat aikuisena suorat ja nätit.
Omalla miehelläni jouduttiin poistamaan 4pysyvää hammasta hänen oik.hoidon takia ja sekin oli perusteltua, ne hampaat eivät olisi mahtuneet riviin eli hyvä,kun poistettiin.Nyt on hänelläkin suorat ja nätit hampaat.
Nykyään poistetaan "turhia" välihampaita,joilla ei tee mitään. Ennen vanhaan vetästiin joiltakin kulmahampaat, joihin nykykäsityksen mukaan ei saisi koskaan koskea, koska ovat hampaiston vahvimmat hampaat.
Kunhan,ette joudu myöhemmin katumaan...- poistettu myös
hampaita että mahtuivat suuhun nätisti! Kyllä sanoisin samat sanat aloittajalle että kunhan ei myöhemmin katuisi...
- se siellä
yksityisellä ottaa vastaan, siis sama joka tekee kunnallisella oikomista. Miksi hoitosuunnitelma saattoi poiketa? Senkin vuoksi että yksityispuolella sama lääkäri saa rahastettua enemmän hoidolla kun sanoo ettei kannata poistaa jne. tulee pitempi ja kalliimpi hoitojakso ja tämä tietää rahaa itse lääkärille suoraan! Kokemusta on, yksityisellä pitkitettiin oikomishoitoa 3 vuotta turhaan--- joka käynti maksoi maltaita kun julkisella sama oikomistulos olisi tullut 1,5 vuodessa. Enpä yhtään ihmettele moista yksityispuolen erilaista näkemystä!
Hyvät vanhemmat edelleen muille kuin aloittajalle, OTTAKAA ILMAINEN OIKOMISHOITO VASTAAN,siellä on sama erikoishammaslääkäri hoitamassa ja oikomisen tulos on parempi ja nopeampi kuin yksityispuolen vastaava rahastushomma. - eli kunnallisella
neuvotellaan aina oikomishoidosta potilaan vanhempien kanssa ennenkuin kalliisiin hoitoihin aletaan. Siis ei maksa potilaalle eikä vanhemmille mutta yhteiskunnalle kyllä. Oikomishoidon erikoishammaslääkäri katsoo KAIKKI tapaukset ennenkuin julkisella aloitetaan hoitoa eli ilman erikoishammaslääkärin päätöstä kenenkään potilaan oikomista ei aloiteta ja tietysti vanhempien luvalla myös. Itse työskentelen oikomistiimissä julkisella puolella ja tiedän varsin hyvin menettelyt, ketään ei oiota ilman erikoishammaslääkärin konsultaatiota ja vanhemmat informoidaan aloittamisesta.
Hammasrautoja ei todellakaan laiteta suuhun johon niitä ei tarvita eikä poistoja tehdä jos ei ole tarvetta. Ilmeisesti tapauksessanne on tehty kompromissi, yksityinen esitti lievempää hoitoa jolla purenta ei tule kyllä kokonaisuudessaan kuntoon mutta toimivaksi. Keneltäkään ei aleta nimittäin poistamaan hampaitakaan jos ei ole välttämätön tarve, varsinkin jos kyseessä on terveet pysyvät hampaat. Hoidot ovat tosiaan kalliita toteuttaa vaikka on lapselle ilmainen, ei siellä ketään väkisin hoideta eikä kenellekään laiteta rautoja turhasta.- mietis
Teidän olissi pitänyt ehdottaa myös tuota toista vaihtoehtoa jossa hampaita ei poisteta vaikka ei ihan niin hyvää tuliskaan. Kyl olis pitänyt ainakin sanoa että on myös semmoinen vaihtoehto ja potilas sitten itse päättää kuin paljon kipua haluaa kestää. Menkää itseenne siellä
- Päätökset tekee
mietis kirjoitti:
Teidän olissi pitänyt ehdottaa myös tuota toista vaihtoehtoa jossa hampaita ei poisteta vaikka ei ihan niin hyvää tuliskaan. Kyl olis pitänyt ainakin sanoa että on myös semmoinen vaihtoehto ja potilas sitten itse päättää kuin paljon kipua haluaa kestää. Menkää itseenne siellä
Ja hänen kanssaan voi jokainen potilas hoitokäytännöistä neuvotella ja jos ei kelpaa aina voi kääntyä yksityisenhammaslääkärin puolen.
- Jos hampaat
mietis kirjoitti:
Teidän olissi pitänyt ehdottaa myös tuota toista vaihtoehtoa jossa hampaita ei poisteta vaikka ei ihan niin hyvää tuliskaan. Kyl olis pitänyt ainakin sanoa että on myös semmoinen vaihtoehto ja potilas sitten itse päättää kuin paljon kipua haluaa kestää. Menkää itseenne siellä
jätetään poistamatta, tulos on huono eli hampaat eivät tule mahtumaan oikeaoppisesti ikinä suuhun ja siitä seuraa vinot hampaat ja purentaongelma, joka johtaa leukanivelvaivoihin eli poistot on otettava ennen tai myöhemmin. Yksityinen rahastaa, antaa ajan kulua ja myöhemmin esittää juuri samat poistot jopa enemmän pysyviä pois!
- katumaan ...
Olisi kannattanut nyt poistaa hampaat sillä kyllä ne myöhemmin poistatetaan siellä yksityishammaslääkärinkin toimesta. Itse en antanut lapsena poistaa pysyviä hampaita jotka olisi pitänyt ottaa pois oikomisen vuoksi, eikä tietenkään vanhempani saaneet minua pakotettua siihen koska en avannut tyhmyyksissäni edes suuta hammaslääkärillä. Nyt kuitenkin 18 vuotiaana hampaitani on suussa niin paljon, koska eivät mahtuneet kunnolla että joudun poistattamaan yhteensä kuusi hammasta tulevat viisurit päälle! Vähemmällä pääsette kun poistatatte nyt ne neljä... luultavasti kaksi alhaalta ja kaksi ylhäältä? Mulla otettiin viime viikolla kolme pois ja ensi kuussa seuraavat kolme koska poistaminen oli yhtä helvettiä.. olisin lapsena päässyt helpommalla :( Sitten aletaan vasta oikomaan hampaat jotenkuten suoraan, mutta pysyvästi ei kuulemma saada ihan suoraan, lapsena kyllä olisi onnistunut, mutta minä tyhmä ((( Kuitenkin saan sentään suuni sitten kiinni kunnolla vaikka ei ihan suoraan tulekaan.
Mietipä vielä äläkä jätä poistoja myöhempään ajankohtaan mitä tarvii.. minullekin yksityinen oikoja nimittäin sanoi että olisi kannattanut ajoissa poistaa eikä tällaista rumbaa olisi 18v. tarvinnut enää kärsiä... On katsos niin ettei ne hampaat vain yksinkertaisesti mahdu kaikilla kaikki suuhun ja siksi poistot, ei syytä pelätä ja sen vuoksi jättää/siirtää poistoja jotka yksityinenkin poistattaa kuitenkin jos ei vielä niin jossain vaiheessa ja paljon tuskaisempaa ja kalliimpaa sitten. - kannata poistaa
Jos hampaat on todella ahtaasti ja pursuaa rivistä ulos, hampaiden poistaminen on hyvä vaihtoehto.
Mutta jos korjataan ylipurentaa poistamalla kaksi ylähammasta, hammaskaari pienentyy ja sivuprofiilista tulee huono.
Itse korjatutatan ylipurentaa, ja hammaslääkäri sanoi, että purennan voi korjata helposti poistamalla kaksi hammasta ylhäältä, mutta tuloksena on sitten pienempi hymy ja kasvojen ulkonäkö muuttuu huonompaan suuntaan. - alkup.
Vastailenpa teille besserwissereille, taidatte olla aivan hammaslääkäreitä itsekin, kun pystytte tilanteen epämääräisellä selvitykselläni kommentoimaan...Varsinkin nauran näille "kadut varmaan huomenna" -tyypeille. Eihän lasten oikomishoidon tarkoituksena ole ollenkaan saada aikaan "jenkkismailia" ja suoria hampaita, vaan se että purenta on kunnossa.
Kyse oli kunnallisen hammashoidon tasosta, edelleenin, ei siis siitä että huomenna kaduttaisi. Omalla paikkakunnallani on pitkät jonot ja alituinen kiire. Tason ollessa siis sitä mitä se on. Hammaslääkäreitä on liian vähän. Ei ole siis niinkään aikaa perehtyä riittävästi tapauksiin. Lapseni (12 v.) tapauksessa kävimme n. 4 krt x 15-20 min. vuoden sisällä. Joka kerta hoitosuunnitelmaa muutettiin, lopputulos oli myös se, että homma ei edistynyt mihinkään. Tässä lisäksi kommentteja vastanneille:
1. Kyse ei ollut niinkään ahtaudesta, muitakin ongelmia oli. Eli alahampaista erikoislääkäri totesi että mahtuvat kuitenkin tulemaan, ei saa poistaa - nimenomaan isokokoinen lapsi, jonka leuan muoto olisi turhaa pienentynyt. Ylähampaita olisi poistettu symmetrian vuoksi, muuta syytä ei ollut.
2. yksityislääkäri ei ole töissä kunnallisella puolella, kunnallisen puolen hammaslääkäri sanoi "puhuneensa lapsemme tapauksesta kahvitauolla erikoishammaslääkärille" joka ei ollut se jolla sitten kävimme. Mitä sitten sillä tarkoittikaan. Luotan kuitenkin enemmän oikomishoidon erikoishammaslääkäriin kuin tavalliseen rivihammaslääkäriin.
3. Vaihtoehtoina meille ei annettu muuta kuin ota tai jätä. Eli olis pitänyt hyväksyä (paperi allekirjoittamalla) kunnallislääkärin valitsema hoito tai ei mitään hoitoa. Selväksi tuli että vanhemmilla eikä lapsella ole tarvetta kysellä onko mitään vaihtoehtoja. No valitsimme sitten sen "jätä" vaihtoehdon.
4. Olisimme voineet erikoishammaslääkärin konsultoinnin jälkeen palata kunnalliselle puolelle erikoislääkärin ohjein, jostain syystä luottamus vaan oli mennyt.
5. Faktatietoa lapsen hampaista (röntgenien selitys, mikä vialla purennassa) saimme vasta yksityislääkärin konsultaatiossa.
6. Purenta nimenomaan tulee kuntoon nykyisillä toimenpiteillä. Kunnallisen puolen lääkäri oli siis tekemässä liian raskasta hoitoa turhaan - syytä en osaa arvellakaan.
Kuten 1. viestissäni sanoin, että eihän tämä tapaus tarkoita sitä, etteikö toisille purentaongelmaisille tarvitsisi tehdä poistoja. Kyse olikin siitä, millä asiantuntemuksella ne poistot päätetään ja onko aina varmasti tarve niitä tehdä. VArmaan toisilla paikkakunnilla asiallisempaa ? hoidon tasoa kuin omallani. Ja kriittisyyttäni heitin sen, että kaikki ilmainen ei aina ole parhaaksi vaikka sen ilmaiseksi saisi. Sekä vanhempien vastuuta lapsiensa hammashoidoista, ei kai sitä mitä tahansa tarvitse kyselemättä niellä?- Kunnassa
Lapset käyvät ensin erikoishammaslääkärillä, joka katsoo oik.hoidon tarpeen ja pisteyttää. Pisteet 1-10, luokat 7-10 hoidetaan kunnallisella ja mikäli kriteerit ei riitä ohjataan yksityiselle.
Erikoishammaslääkäri hoitaa hankalimmat/vaikeimmat tapaukset ja pienemmällä vaivalla/oikomisella selviävät ohjataan ns.rivihammaslääkäreille,jotka ovat erikoistuneet lasten oik.hoitoon eli ovat saaneet koulutusta oik.hoitoon.
Jokainen lapsi käy aivan ensimmäiseksi erikoishammaslääkärillä, joka tekee hoitosuunnitelmat ja päätökset hampaiden poistoista jne. Vasta sen jälkeen ohjataan eteenpäin.
Itsellä on vain hyviä kokemuksia kunnallisen oik.hoidosta. Hoidettiin lapsena 8-vuotta ja olen tyytyväinen lopputulokseen.
"Vaihtoehtoina meille ei annettu muuta kuin ota tai jätä. Eli olis pitänyt hyväksyä (paperi allekirjoittamalla) kunnallislääkärin valitsema hoito tai ei mitään hoitoa. Selväksi tuli että vanhemmilla eikä lapsella ole tarvetta kysellä onko mitään vaihtoehtoja. No valitsimme sitten sen "jätä" vaihtoehdon."
Asiasta olisi voinut keskustella erikoishammaslääkärin kanssa. Se on sinun lapsi ja hänen hampaat, aina voi pyytää selvitystä.
"Olisimme voineet erikoishammaslääkärin konsultoinnin jälkeen palata kunnalliselle puolelle erikoislääkärin ohjein, jostain syystä luottamus vaan oli mennyt."
Teitte oman valinnan, osa silti ottaa ns.potilaalle"ilmaisen"oik.hoidon ja on täysin tyytyväinen. Osalla lapsista purennan pisteytys ei riitä, eivätkä silti hakeudu yksityiselle. Osalla on yksi etuhammas vinossa ja haluaa oik.hoitoon. Jokainen valitsee itse mitä tekee.
"Purenta nimenomaan tulee kuntoon nykyisillä toimenpiteillä. Kunnallisen puolen lääkäri oli siis tekemässä liian raskasta hoitoa turhaan - syytä en osaa arvellakaan."
Tuskin osaat ennustaa miten purenta tulee muuttumaan/kuntoon(en usko,että olet erikoishammaslääkäri). Osalle ihmisistä pitkä oik.hoito voi olla turhauttavaa, jos hampaat palautuvatkin omille paikoilleen, tuleekin ahdasta,kun puhkeaa lisää hampaita tai lapsi ei pidäkkään kojeita suussa, tms.
Niin monta kuin on lääkäriä niin on myös tapoja tehdä samoja asioita. Yksityisillä on tapana rahastaa kalliilla ja pitkillä hoidoilla, kaikki otetaan mitä irti saa.
"Varsinkin nauran näille "kadut varmaan huomenna" -tyypeille" naura rauhassa,mutta se on totuus..koskaan ei voi tietää miten purennan käy. Oik.hoito on monen vuoden homma ja vasta aikuisiällä, kasvun päätyttyä näkee mikä on lopputulos. Purenta muuttuu koko ajan niin kauan kuin lapsesi kasvaa. - Voi teitä kunnallisen puole...
Teit aivan oikein. Mitä tulee näihin, jotka tyytyvät kunnan hoitoon, kun sen saa ILMAISEKSI, niin suurimmalla osalla hoito on rahasta kiinni. Heillä ei todellakaan ole varaa hoidattaa hampaita yksityissektorilla. Kateutta ilmassa. En käytä kunnan arvauskeskusta, en koskaan, en myöskään kunnan hammaslääkäriä.
Köyhiä tässä maassa riittää, kuten huomasit. - hoidetaan tosi
Kunnassa kirjoitti:
Lapset käyvät ensin erikoishammaslääkärillä, joka katsoo oik.hoidon tarpeen ja pisteyttää. Pisteet 1-10, luokat 7-10 hoidetaan kunnallisella ja mikäli kriteerit ei riitä ohjataan yksityiselle.
Erikoishammaslääkäri hoitaa hankalimmat/vaikeimmat tapaukset ja pienemmällä vaivalla/oikomisella selviävät ohjataan ns.rivihammaslääkäreille,jotka ovat erikoistuneet lasten oik.hoitoon eli ovat saaneet koulutusta oik.hoitoon.
Jokainen lapsi käy aivan ensimmäiseksi erikoishammaslääkärillä, joka tekee hoitosuunnitelmat ja päätökset hampaiden poistoista jne. Vasta sen jälkeen ohjataan eteenpäin.
Itsellä on vain hyviä kokemuksia kunnallisen oik.hoidosta. Hoidettiin lapsena 8-vuotta ja olen tyytyväinen lopputulokseen.
"Vaihtoehtoina meille ei annettu muuta kuin ota tai jätä. Eli olis pitänyt hyväksyä (paperi allekirjoittamalla) kunnallislääkärin valitsema hoito tai ei mitään hoitoa. Selväksi tuli että vanhemmilla eikä lapsella ole tarvetta kysellä onko mitään vaihtoehtoja. No valitsimme sitten sen "jätä" vaihtoehdon."
Asiasta olisi voinut keskustella erikoishammaslääkärin kanssa. Se on sinun lapsi ja hänen hampaat, aina voi pyytää selvitystä.
"Olisimme voineet erikoishammaslääkärin konsultoinnin jälkeen palata kunnalliselle puolelle erikoislääkärin ohjein, jostain syystä luottamus vaan oli mennyt."
Teitte oman valinnan, osa silti ottaa ns.potilaalle"ilmaisen"oik.hoidon ja on täysin tyytyväinen. Osalla lapsista purennan pisteytys ei riitä, eivätkä silti hakeudu yksityiselle. Osalla on yksi etuhammas vinossa ja haluaa oik.hoitoon. Jokainen valitsee itse mitä tekee.
"Purenta nimenomaan tulee kuntoon nykyisillä toimenpiteillä. Kunnallisen puolen lääkäri oli siis tekemässä liian raskasta hoitoa turhaan - syytä en osaa arvellakaan."
Tuskin osaat ennustaa miten purenta tulee muuttumaan/kuntoon(en usko,että olet erikoishammaslääkäri). Osalle ihmisistä pitkä oik.hoito voi olla turhauttavaa, jos hampaat palautuvatkin omille paikoilleen, tuleekin ahdasta,kun puhkeaa lisää hampaita tai lapsi ei pidäkkään kojeita suussa, tms.
Niin monta kuin on lääkäriä niin on myös tapoja tehdä samoja asioita. Yksityisillä on tapana rahastaa kalliilla ja pitkillä hoidoilla, kaikki otetaan mitä irti saa.
"Varsinkin nauran näille "kadut varmaan huomenna" -tyypeille" naura rauhassa,mutta se on totuus..koskaan ei voi tietää miten purennan käy. Oik.hoito on monen vuoden homma ja vasta aikuisiällä, kasvun päätyttyä näkee mikä on lopputulos. Purenta muuttuu koko ajan niin kauan kuin lapsesi kasvaa.hyvin lasten hampaat julkisella eli kunnallisella. Oikomishoitoa ollaan saatu ILMAISEKSI JA VAIKKA HAMPAITA POISTETTU lapsilla hienot hampaat kun oikaistu eikä välejä ole jäänyt mihinkään rakoon. HIENOA TYÖTÄ ja samoin on tuttujen lapset oiottu ihan julkisella ilmaiseksi. Ollaan tosi tyytyväisiä että on päästy hoitoon ja vieläpä lapsilla tosi kauniit hampaat tuloksena.
Aloittajalle sanoisin että höpö juttu kaiken kaikkiaan ja ainut mikä kirpoo aloittajan mieltä, ettei itse tajua yhtään mitään lasten vaativasta hoidoista eikä tajua myöskään sitä että julkisella ei ehdoteta mitään mikä ei ole välttämätöntä tehdä, nimittäin ei siellä turhaan vedetä kenenkään hampaita pois eikä kojeita suuhun. Itse olen myös suuhygienisti ammatiltani, joten paitsi itse tiedän nämä faktat, myös lasteni kautta. Ennemmin tai myöhemmin aloittajan lapsen hampaita poistetaan tai purenta aikuisena päin seiniä! Ei julkisella tarjota huvin vuoksi hoitoja, potilaita jonossa asti oikomiseenkin joten tulijoita riittää ja jotka arvostavatkin sitä! - hampaat kokonaan
Voi teitä kunnallisen puole... kirjoitti:
Teit aivan oikein. Mitä tulee näihin, jotka tyytyvät kunnan hoitoon, kun sen saa ILMAISEKSI, niin suurimmalla osalla hoito on rahasta kiinni. Heillä ei todellakaan ole varaa hoidattaa hampaita yksityissektorilla. Kateutta ilmassa. En käytä kunnan arvauskeskusta, en koskaan, en myöskään kunnan hammaslääkäriä.
Köyhiä tässä maassa riittää, kuten huomasit.oikomishoidolla, joten enpä menisi sanomaan että rahalla saa hyvää hoitoa! Seurauksena purenta päin seiniä ja oikominen maksoi 6700 euroa. Nyt on lähete suupolille julkiselle korjaamaan leikkauksella yksityisen hyvän hoidon oikomistulos! Että näin Suomessa...
- alkup.
Kunnassa kirjoitti:
Lapset käyvät ensin erikoishammaslääkärillä, joka katsoo oik.hoidon tarpeen ja pisteyttää. Pisteet 1-10, luokat 7-10 hoidetaan kunnallisella ja mikäli kriteerit ei riitä ohjataan yksityiselle.
Erikoishammaslääkäri hoitaa hankalimmat/vaikeimmat tapaukset ja pienemmällä vaivalla/oikomisella selviävät ohjataan ns.rivihammaslääkäreille,jotka ovat erikoistuneet lasten oik.hoitoon eli ovat saaneet koulutusta oik.hoitoon.
Jokainen lapsi käy aivan ensimmäiseksi erikoishammaslääkärillä, joka tekee hoitosuunnitelmat ja päätökset hampaiden poistoista jne. Vasta sen jälkeen ohjataan eteenpäin.
Itsellä on vain hyviä kokemuksia kunnallisen oik.hoidosta. Hoidettiin lapsena 8-vuotta ja olen tyytyväinen lopputulokseen.
"Vaihtoehtoina meille ei annettu muuta kuin ota tai jätä. Eli olis pitänyt hyväksyä (paperi allekirjoittamalla) kunnallislääkärin valitsema hoito tai ei mitään hoitoa. Selväksi tuli että vanhemmilla eikä lapsella ole tarvetta kysellä onko mitään vaihtoehtoja. No valitsimme sitten sen "jätä" vaihtoehdon."
Asiasta olisi voinut keskustella erikoishammaslääkärin kanssa. Se on sinun lapsi ja hänen hampaat, aina voi pyytää selvitystä.
"Olisimme voineet erikoishammaslääkärin konsultoinnin jälkeen palata kunnalliselle puolelle erikoislääkärin ohjein, jostain syystä luottamus vaan oli mennyt."
Teitte oman valinnan, osa silti ottaa ns.potilaalle"ilmaisen"oik.hoidon ja on täysin tyytyväinen. Osalla lapsista purennan pisteytys ei riitä, eivätkä silti hakeudu yksityiselle. Osalla on yksi etuhammas vinossa ja haluaa oik.hoitoon. Jokainen valitsee itse mitä tekee.
"Purenta nimenomaan tulee kuntoon nykyisillä toimenpiteillä. Kunnallisen puolen lääkäri oli siis tekemässä liian raskasta hoitoa turhaan - syytä en osaa arvellakaan."
Tuskin osaat ennustaa miten purenta tulee muuttumaan/kuntoon(en usko,että olet erikoishammaslääkäri). Osalle ihmisistä pitkä oik.hoito voi olla turhauttavaa, jos hampaat palautuvatkin omille paikoilleen, tuleekin ahdasta,kun puhkeaa lisää hampaita tai lapsi ei pidäkkään kojeita suussa, tms.
Niin monta kuin on lääkäriä niin on myös tapoja tehdä samoja asioita. Yksityisillä on tapana rahastaa kalliilla ja pitkillä hoidoilla, kaikki otetaan mitä irti saa.
"Varsinkin nauran näille "kadut varmaan huomenna" -tyypeille" naura rauhassa,mutta se on totuus..koskaan ei voi tietää miten purennan käy. Oik.hoito on monen vuoden homma ja vasta aikuisiällä, kasvun päätyttyä näkee mikä on lopputulos. Purenta muuttuu koko ajan niin kauan kuin lapsesi kasvaa.Hienoa että teillä on näin hyvin toimiva hammashuolto julkisessa sektorissa. Kaikilla ei välttämättä ole niin hyvin asiat.
Toisaalta heittäisin ilmaan sellaisen ajatuksen, että onko oikomishoito toimivaa/tehokasta/ järkevää jos se vie 8 VUOTTA ihmisen elämästä!! Eihän se kunnallisella puolellakaan ilmaista ole - mehän sen maksamme. Tiedän tiedän, hampaat kasvavat eri aikoihin, suu muuttuu jne, mutta SILTI!! Voisin kysyä, että onko järkevää esim. vetää 4 pysyvää hammasta suusta ja jotta ne pysyvät paikoillaan ja suorassa, pitää lopun elämää jotain rautakonetta suussa???
Totta, olisin voinut olla kahvitauolla lapseni tapaukseen tutustuneeseen erikoislääkäriin yhteydessä, mutta koska homma ei vakuuttanut, vaihdoin ihan suosiolla muualle. Ja totta, en todellakaan tiedä, jääkö nämä kojeet lapsen viimeisiksi, eivät ole edes ensimmäiset. Mutta kyse olikin hoidon OIKEELLISUUDESTA. Saman ongelman korjaamisesta eri tavalla. Tämä korjaus ei edes tule niin kalliiksi tai kestä niin pitkään kuin mitä kiinteät raudat hampaiden poisto olisi yhteiskunnalle tullut. Ajattele, säästin sinukin verorahojasi!
Hoidattakoon toiset sitten 8 vuotta hampaitaan (tai lastensa) kunnallisella "ilmaiseksi", minä maksan omasta pussistani ja tyydyn hyvässä lykyssä vähempään aikaan. - Kyllä meillä
on saanut jutella oikomishoidon hammaslääkärin kanssa joka kerta kun hoitoa on suunniteltu ja itse ollaan päätetty mitä tehdään, mitään ei ole pakotettu!
Lapsilla ollut erilaisia kojeita niskavedoista lähtien. Ollaan suuresta kaupungista jossa jonoa ja kiirettä, mutta kertaakaan ei meitä ole ulos heitetty eikä kertaakaan ole sanottu ettei nyt infoa tipu kun ollaan kyselty.
Hyväpalkkaisia akateemikkoja ollaan kumpikin joten olisi ollut varaa kyllä yksityishoitoonkin, mutta mitäpä turhaan maksaa, ollaan niilläkin rahoilla lomailtu koko perheen voimalla.
Täytyy sanoa, että olemme saaneet TOSI HYVÄÄ PALVELUA VAIKKA OLEMME MONTA KERTAA KYSEENALAISTANEET hoitosuunnitelmaa, mutta neuvotteluilla olemme saavuttaneet sen minkä olemme itse katsoneet parhaiksemme. En tiedä onko asemamme yhteiskunnassa sitten vaikuttanut siihen että olemme saaneet hyvää palvelua lapsillemme, mene ja tiedä ,mutta tyytyväisiä olemme tuloksiin. - tulee kestämään
alkup. kirjoitti:
Hienoa että teillä on näin hyvin toimiva hammashuolto julkisessa sektorissa. Kaikilla ei välttämättä ole niin hyvin asiat.
Toisaalta heittäisin ilmaan sellaisen ajatuksen, että onko oikomishoito toimivaa/tehokasta/ järkevää jos se vie 8 VUOTTA ihmisen elämästä!! Eihän se kunnallisella puolellakaan ilmaista ole - mehän sen maksamme. Tiedän tiedän, hampaat kasvavat eri aikoihin, suu muuttuu jne, mutta SILTI!! Voisin kysyä, että onko järkevää esim. vetää 4 pysyvää hammasta suusta ja jotta ne pysyvät paikoillaan ja suorassa, pitää lopun elämää jotain rautakonetta suussa???
Totta, olisin voinut olla kahvitauolla lapseni tapaukseen tutustuneeseen erikoislääkäriin yhteydessä, mutta koska homma ei vakuuttanut, vaihdoin ihan suosiolla muualle. Ja totta, en todellakaan tiedä, jääkö nämä kojeet lapsen viimeisiksi, eivät ole edes ensimmäiset. Mutta kyse olikin hoidon OIKEELLISUUDESTA. Saman ongelman korjaamisesta eri tavalla. Tämä korjaus ei edes tule niin kalliiksi tai kestä niin pitkään kuin mitä kiinteät raudat hampaiden poisto olisi yhteiskunnalle tullut. Ajattele, säästin sinukin verorahojasi!
Hoidattakoon toiset sitten 8 vuotta hampaitaan (tai lastensa) kunnallisella "ilmaiseksi", minä maksan omasta pussistani ja tyydyn hyvässä lykyssä vähempään aikaan.yksityisellä monen monta vuotta myös. Ehkä parikymmentä ainakin, ei se ole sillä selvä, kun sanotaan että vain tämä ja tämä. Oikomishoito kestää yksityisellä myös kymmeniä vuosia, valitan. Olen itse nimittäin yksityisellä jo 9 vuotta oikomishoidossa.
- oikomishoidossa
alkup. kirjoitti:
Hienoa että teillä on näin hyvin toimiva hammashuolto julkisessa sektorissa. Kaikilla ei välttämättä ole niin hyvin asiat.
Toisaalta heittäisin ilmaan sellaisen ajatuksen, että onko oikomishoito toimivaa/tehokasta/ järkevää jos se vie 8 VUOTTA ihmisen elämästä!! Eihän se kunnallisella puolellakaan ilmaista ole - mehän sen maksamme. Tiedän tiedän, hampaat kasvavat eri aikoihin, suu muuttuu jne, mutta SILTI!! Voisin kysyä, että onko järkevää esim. vetää 4 pysyvää hammasta suusta ja jotta ne pysyvät paikoillaan ja suorassa, pitää lopun elämää jotain rautakonetta suussa???
Totta, olisin voinut olla kahvitauolla lapseni tapaukseen tutustuneeseen erikoislääkäriin yhteydessä, mutta koska homma ei vakuuttanut, vaihdoin ihan suosiolla muualle. Ja totta, en todellakaan tiedä, jääkö nämä kojeet lapsen viimeisiksi, eivät ole edes ensimmäiset. Mutta kyse olikin hoidon OIKEELLISUUDESTA. Saman ongelman korjaamisesta eri tavalla. Tämä korjaus ei edes tule niin kalliiksi tai kestä niin pitkään kuin mitä kiinteät raudat hampaiden poisto olisi yhteiskunnalle tullut. Ajattele, säästin sinukin verorahojasi!
Hoidattakoon toiset sitten 8 vuotta hampaitaan (tai lastensa) kunnallisella "ilmaiseksi", minä maksan omasta pussistani ja tyydyn hyvässä lykyssä vähempään aikaan.ollut. Minulla oli aluksi kiinteät raudat jonka jälkeen on tullut irrotettava koje jota pidän loppuelämän eli ei yksityinen puoli poista rautakonetta suusta.
Minun oikomishoitoni oli tosi kallis yli 8700 euroa ja vielä käyn joka kuukausi irrotettavan kojeen kanssa ,jota siis käytän loppuelämän, jotta hampaat tulee pysymään oikeilla paikoillaan. Ja tietty maksan loppuelämän myös yksityisen käynneistä eli oikominen ei ole mitään leikkiä vaan vakava asia ja vaikka se tehdään yksityisellä tulos voi olla mitä tahansa ja rautakonetta joutuu myös yksityisen kautta käyttämään elämän loppuuun tai hampaat sojottaa miten sattuu suusta ulos. - Suuret eroavaisuudet
Kyllä meillä kirjoitti:
on saanut jutella oikomishoidon hammaslääkärin kanssa joka kerta kun hoitoa on suunniteltu ja itse ollaan päätetty mitä tehdään, mitään ei ole pakotettu!
Lapsilla ollut erilaisia kojeita niskavedoista lähtien. Ollaan suuresta kaupungista jossa jonoa ja kiirettä, mutta kertaakaan ei meitä ole ulos heitetty eikä kertaakaan ole sanottu ettei nyt infoa tipu kun ollaan kyselty.
Hyväpalkkaisia akateemikkoja ollaan kumpikin joten olisi ollut varaa kyllä yksityishoitoonkin, mutta mitäpä turhaan maksaa, ollaan niilläkin rahoilla lomailtu koko perheen voimalla.
Täytyy sanoa, että olemme saaneet TOSI HYVÄÄ PALVELUA VAIKKA OLEMME MONTA KERTAA KYSEENALAISTANEET hoitosuunnitelmaa, mutta neuvotteluilla olemme saavuttaneet sen minkä olemme itse katsoneet parhaiksemme. En tiedä onko asemamme yhteiskunnassa sitten vaikuttanut siihen että olemme saaneet hyvää palvelua lapsillemme, mene ja tiedä ,mutta tyytyväisiä olemme tuloksiin.Myös hammashoidon/oikomishoidon taso vaihtelee kunnittain. Suomessa oli yli 300 kunta, eikä taso todellakaan ole samanlainen jokaisessa kunnassa. Ei voida siis verrata, jos yhdessä toimii hyvin, toisessa taso on huomattavasti heikompaa.
- kyseenalaistaa
Suuret eroavaisuudet kirjoitti:
Myös hammashoidon/oikomishoidon taso vaihtelee kunnittain. Suomessa oli yli 300 kunta, eikä taso todellakaan ole samanlainen jokaisessa kunnassa. Ei voida siis verrata, jos yhdessä toimii hyvin, toisessa taso on huomattavasti heikompaa.
aloittaja KAIKKI oikomistapaukset, että ne tehdään väärin julkisella puolella!
- missäs persaukisten
Voi teitä kunnallisen puole... kirjoitti:
Teit aivan oikein. Mitä tulee näihin, jotka tyytyvät kunnan hoitoon, kun sen saa ILMAISEKSI, niin suurimmalla osalla hoito on rahasta kiinni. Heillä ei todellakaan ole varaa hoidattaa hampaita yksityissektorilla. Kateutta ilmassa. En käytä kunnan arvauskeskusta, en koskaan, en myöskään kunnan hammaslääkäriä.
Köyhiä tässä maassa riittää, kuten huomasit.peräkylällä sinä mahdat asua? Meidän alueella julkisen puolen hammashoidossa käy koko alueen lapset jotka vain ovat sinne päässeet.
Kriteerit kun on niin tiukat tuonne julkiselle ja kiitollisina on meidän alueen vanhemmat ottaneet vastaan hoidon.
Suurin osa vanhemmista on teknologia-alalla eli Nokian leivissä hyvällä palkalla, toinen puoli yliopistolla töissä, sekaan mahtuu niin hammaslääkäreitä jopa itse ylilääkärikin, jonka jo toinen lapsi julkisella oikomisessa. Eipä ole tullut mieleenkään viedä lapsia yksityiselle hoitoon,vaikkakin "rahaperältä" ollaan.
Hoitoon olemme olleet erittäin tyytyväisiä kaikki.
Jopa olemme sopineet keskenämme lasten käyttämisestä hoidoissa vuorotellen, ei tarvitse aina olla oma vanhempi mukana. Olemme tosi kiitollisia veronmaksajia että tällaista järjestetään lapsille. - tarvitse ottaa
alkup. kirjoitti:
Hienoa että teillä on näin hyvin toimiva hammashuolto julkisessa sektorissa. Kaikilla ei välttämättä ole niin hyvin asiat.
Toisaalta heittäisin ilmaan sellaisen ajatuksen, että onko oikomishoito toimivaa/tehokasta/ järkevää jos se vie 8 VUOTTA ihmisen elämästä!! Eihän se kunnallisella puolellakaan ilmaista ole - mehän sen maksamme. Tiedän tiedän, hampaat kasvavat eri aikoihin, suu muuttuu jne, mutta SILTI!! Voisin kysyä, että onko järkevää esim. vetää 4 pysyvää hammasta suusta ja jotta ne pysyvät paikoillaan ja suorassa, pitää lopun elämää jotain rautakonetta suussa???
Totta, olisin voinut olla kahvitauolla lapseni tapaukseen tutustuneeseen erikoislääkäriin yhteydessä, mutta koska homma ei vakuuttanut, vaihdoin ihan suosiolla muualle. Ja totta, en todellakaan tiedä, jääkö nämä kojeet lapsen viimeisiksi, eivät ole edes ensimmäiset. Mutta kyse olikin hoidon OIKEELLISUUDESTA. Saman ongelman korjaamisesta eri tavalla. Tämä korjaus ei edes tule niin kalliiksi tai kestä niin pitkään kuin mitä kiinteät raudat hampaiden poisto olisi yhteiskunnalle tullut. Ajattele, säästin sinukin verorahojasi!
Hoidattakoon toiset sitten 8 vuotta hampaitaan (tai lastensa) kunnallisella "ilmaiseksi", minä maksan omasta pussistani ja tyydyn hyvässä lykyssä vähempään aikaan.kenenkään vastaan! Ei sitä väkipakolla ketään hoideta. Tarjottu on ja jos ei kelpaa niin pois vain joko yksityiselle tai ei ollenkaan.
Ei sinne julkiselle tahdo päästä sellaiset jotka haluaa vaan sinne näköjään pääsee ne jotka eivät tarvitse hoitoa;)
Minä ainakin olisin ikionnellinen ollut jos minä olisin saanut lapsena oikomishoidon julkiselta. Minä käytän rautoja loppuelämän vaikka olen yksityisellä oikonut.
Olen joutunut itse asiassa käyttämään jo kuudenlaisia erilaisia rautoja vaikka aluksi piti tarvita vain se yksi ja ainoa koje.
Mutta kun oikominen ei ole niin yksinkertaista, ei edes yksityispuolella.
Nyt minulta on poistettu pysyviä hampaitakin, jotta saadaan toimiva purenta, kun ensin ei tarvinnut edes poistaa niitä hampaita.
Meni vuosi sillä irtokojeella ja sitten yksityinen oikoja "huomasi" ettei se riitäkään. Kiinteät raudat suuhun ja kitalakikaari myös. Siinä sitä niitä sitten pidettiin sellaiset kolme vuotta ja käytiin joka kuukausi näytillä joka maksoi 125e 15 min. Siitäkin kertyy jo kolmessa vuodessa aika nätti summa. Lisäksi kiinteiden rautojen asennus vaati monen monta sataa euroa, puhumattakaan irtokojeet joita ei myöskään saanut ilmaiseksi.
Loppua ei ole näkyvissä käynneille, seuraavan kerran menen taas ensi kuussa.
Jospa vain olisin päässyt sinne kunnalliseen hoitoon... - elät???
Voi teitä kunnallisen puole... kirjoitti:
Teit aivan oikein. Mitä tulee näihin, jotka tyytyvät kunnan hoitoon, kun sen saa ILMAISEKSI, niin suurimmalla osalla hoito on rahasta kiinni. Heillä ei todellakaan ole varaa hoidattaa hampaita yksityissektorilla. Kateutta ilmassa. En käytä kunnan arvauskeskusta, en koskaan, en myöskään kunnan hammaslääkäriä.
Köyhiä tässä maassa riittää, kuten huomasit.Suomessa on lapsiperheet nykyään hyvätuloisia. Suurin osa on saanut peruskoulutuksen jälkeen akateemisen koulutuksen ja siten toimivat hyväpalkkaisissa ammateissa. Äitiyslomalle ei jäädä kuin pakolliseksi ajaksi ja sitten taas uraputkeen eli kyllä lapsiperheillä rahaa riittää. Kunnallinen päivähoito on lähes ilmaista, samoin neuvolapalvelut ovat ilmaisia, peruskoulu myös. Samoin julkinen hammashoito on ilmaista missä nämä hyvätuloisetkin vanhemmat käyttävät lapsiaan ja jopa oikomishoidoissa, koska saavat sen ilmaiseksi vaikkakin 8000 euron kuukausituloilla voisivat varmaan(ehkä) kustantaa sen itsekin, mutta lapsiperheissä kuluu rahaa paljon muuhun kuin turhaan maksamiseen eli kun saadaan hoito ilmaiseksi miksi pitäisi siitä maksaa?
Ja kaikkein huvittavinta tässä on se, että esimerkiksi meidän kaupungissa lasten oikomishoito toteutetaan ostopalveluna eli yksityinen oikoja hoitaa ilmaiseksi lasten oikomiset. On hupaisaa seurata vastaanotolla tilannetta kun nämä rehvastelevat itsemaksavat tyypit tulevat sinne nokka pystyssä luullen olevan "parempaa" kastia, kun käyvät yksityisellä oikojalla. Siellä ne vaan istuu meidän tavallisten hyväpalkkaisissa töissä käyvien rahvaiden kanssa, mutta eiväthän ne sitä tiedä, että ilmaiseksi siellä monikin käy.. ostopalvelun kautta, heh. Ja kaiken lisäksi sama hoito. - purennassa vikana?
Ylipurentoja korjattiin 80-luvulla juuri tuolla hampaidenpoisto/ raudat menetelmällä. Taitava oikoja pystyy korjaamaan purennan ilman hampaidenpoistoja. Itse käyn oikojalla USAssa. kyseinen klinikka on tunnetttu hyvistä oikomituloksista.
- alkup.
purennassa vikana? kirjoitti:
Ylipurentoja korjattiin 80-luvulla juuri tuolla hampaidenpoisto/ raudat menetelmällä. Taitava oikoja pystyy korjaamaan purennan ilman hampaidenpoistoja. Itse käyn oikojalla USAssa. kyseinen klinikka on tunnetttu hyvistä oikomituloksista.
Sopii kuvaan, että Suomessa hoidettaisiin edelleen 80-luvun tekniikoilla (joissain paikoissa) hammaspotilaita.
Itse asiassa purennassa ei ollut oikein mitään vikaa, ongelma oli siinä, että kunnallisella puolella hl katsoi, että 2 alahammasta ei mahdu suuhun. Yksityishl tutki tilannetta, röntgenet ja mallit ja totesi, että ne saadaan ihan hyvin mahdutettua suuhun, jolloin mittavia poistoja ja oikomishoitoja ei tarvitakaan. Nyt tukikaari pitää aukkoja ja hampaita paikoillaan, koska ne muutamat millit ovat tarpeen. Lapsen ja leuan kasvuennuste on isohko, tilaa tullee siis lisää.
TAitaa se koira älähtää johon kalikka kalahtaa: vaikeahan sitä on hyväksyä että esim. omat tai lasten vuosia kestäneet hoidot olisikin voitu hoitaa toisin?
En kyllä ymmärrä miksi minun olisi pitänyt valita sellaiset hammashoidot, joita ensinnäkään lapsi ei halunnut, jos lopputulos on näin ihan sama. Siis haloo! mielummin 1 v. tukirauta suussa kuin 5 v. kaikenlaista kojekokeilua. Miksihän niitä hampaita pitää jälkikäteen alkaa poistamaan, jos ne nyt saadaan mahtumaan suuhun? Tuntuu siltä että 1 ja sama on tehtaillut suurimman osan negatiivisista kommenteista ja ihan vaatii että hampaat pois kaikilta.
Tukiraudan pitäminen on pikkujuttu verrattuna kaikenlaisiin oikomiskiristyksiin. Jos sellaiselta voi välttyä, niin hyvä niin. Jos taas joskus tilanne on toinen , niin sitten se on. - yksilöittäin
Suuret eroavaisuudet kirjoitti:
Myös hammashoidon/oikomishoidon taso vaihtelee kunnittain. Suomessa oli yli 300 kunta, eikä taso todellakaan ole samanlainen jokaisessa kunnassa. Ei voida siis verrata, jos yhdessä toimii hyvin, toisessa taso on huomattavasti heikompaa.
Miksi jakaa hoitoa yksityisiin, ja yleisiin?
Eiväthän nämä tee yhtäkään hammashoitoa.
Hoidot tekee hammaslääkäri, ja hänen työnsä ja tekemistensä jäljestä tai tekemättömyydestä on kysymys! - Kokeiluja
alkup. kirjoitti:
Sopii kuvaan, että Suomessa hoidettaisiin edelleen 80-luvun tekniikoilla (joissain paikoissa) hammaspotilaita.
Itse asiassa purennassa ei ollut oikein mitään vikaa, ongelma oli siinä, että kunnallisella puolella hl katsoi, että 2 alahammasta ei mahdu suuhun. Yksityishl tutki tilannetta, röntgenet ja mallit ja totesi, että ne saadaan ihan hyvin mahdutettua suuhun, jolloin mittavia poistoja ja oikomishoitoja ei tarvitakaan. Nyt tukikaari pitää aukkoja ja hampaita paikoillaan, koska ne muutamat millit ovat tarpeen. Lapsen ja leuan kasvuennuste on isohko, tilaa tullee siis lisää.
TAitaa se koira älähtää johon kalikka kalahtaa: vaikeahan sitä on hyväksyä että esim. omat tai lasten vuosia kestäneet hoidot olisikin voitu hoitaa toisin?
En kyllä ymmärrä miksi minun olisi pitänyt valita sellaiset hammashoidot, joita ensinnäkään lapsi ei halunnut, jos lopputulos on näin ihan sama. Siis haloo! mielummin 1 v. tukirauta suussa kuin 5 v. kaikenlaista kojekokeilua. Miksihän niitä hampaita pitää jälkikäteen alkaa poistamaan, jos ne nyt saadaan mahtumaan suuhun? Tuntuu siltä että 1 ja sama on tehtaillut suurimman osan negatiivisista kommenteista ja ihan vaatii että hampaat pois kaikilta.
Tukiraudan pitäminen on pikkujuttu verrattuna kaikenlaisiin oikomiskiristyksiin. Jos sellaiselta voi välttyä, niin hyvä niin. Jos taas joskus tilanne on toinen , niin sitten se on.Ainakaan minulla 8-vuotta hoidettiin lapsena ja onneksi hoidettiin. Hampaat oli aivan sekaisin. Itse olen hammashoitoalalla ja tiedä,että oikein on tehty. Nykyään pääsen itse osallistumaan lasten oik.hoitoon. Joten tasan tarkaan tiedän mikä purennassani oli pienenä pielessä ja miksi oli neljät eri kojeet suussa. Mikään niistä ei ollut turhaa ja olen tyytyväinen saamaani hoitooni.
Yleensä,kun vanhemmat kieltäytyvät jostakin hoidosta yritetään löytää kompromissi. Kompromissi ei aina ole parhain hoitomuoto. Itse antaisin erikoishammaslääkärille täyden tuen ja valmiuden tehdä mitä vain,jos lapseni purennassa olisi korjaamisen varaa eli ei siihen maallikolla ole paljon sanomista,kun ei oikomisesta mitään ymmärrä. Erikoishammaslääkäri ei ole turhaan käynyt 10v koulutuksia.
Oikomishoito kesää niin kauan kuin lapsesi kasvaa, purenta muuttuu siihen saakka eli laske siitä, ei ole parilla vuodella ohi,jos hoidot aloitetaan 8v.Itse kasvoin pituutta vielä 20v jälkeen.
Lopputulosta sinun on todella hankala ennustaa,kun et ole koko hammashoitoalalla. Joskus yksityinen hoitaa hyvin ja potilas on onnelinen. Toisinaan saattaa mennä täysin pieleen ja rahat haihtunut taivaan tuuliin. Jokainen tekee niin kuin itse parhaaksi katsoo.
Pointtini oli se,että julkisen puolen oikomishoitoa on turha väheksyä, koska kyseessä on rautaisia ammattilaisia, jotka ovat tehteen työtä kymmeniä vuosia ja hoitavat lapsia päivittäin. Itsellä oikomishoito onnistui täysin oikein ja olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen.
Oman lapsesi hoidot ovat vasta alkutaipaleella ja sinun on turha kritisoida lopputuloksesta, koska ei ole aiheesta kokemusta, et osaa ennustaa!
Tukirauta (=ns.retentio)laitetaan suuhun yleensä oikomisen jälk.säilyttämään lopputulos. Kun hampaat tuppaavat likkumaan koko ajan.
- oikomishoidossa
ja kävin viidellä eri oikojalla. Tulos oli se että jokainen oikoja sanoi erilaisen hoitosuunnitelman. Kaikissa oikomissuunnitelmissa oli riskinsä.
Yksi yksityinen ei ottanut kantaa toisen suunnitelman laatimiseen, vaan jokainen esitti erilaiset näkemykset, kun kerroin mitä edellinen oikoja oli ehdottanut. Oli kommentteina että kamalaa,vai sellaista, ei minun mielestä jne. selityksiä siis sain viisi erilaista ja kaikki yksityispuolelta. JOhtopäätös: käypäs nyt ainakin kolmella eri yksityisellä, niin taatusti saat sinäkin taas erilaisen suunnitelman, eikä tiedä vaikka tämä seuraava olisi vielä etevämpi kuin millä kävit :) Yksityinen rahastaa näissä oikomisjutuissa enemmin tai myöhemmin huomattavasti enemmän kuin mitä julkisella puolella rahastetaan. Lopputuloksena oli itsellä että pääsiin julkiselle hoitoon ja tulos on tosi upea ja maksoin ainoastaan 1/10 osan yksityisen hinnoista, taisipa olla allekin. Joten ei muutakuin menoksi ja rahaa palaa... - Ihmettelevä!!!
Julkiselle puolelle on tosi vaikea päästä oikomishoitoon ja jos onni potkaisee, ei ketään väkipakolla hoideta.
En ymmärrä ollenkaan, miten voit olla noin tyhmä suoraan sanottuna: en ole vielä kertaakaan törmännyt vanhempiin/huoltajiin joita ei ole opastettu oikomishoidosta jos sitä lapselle on tarve tehdä. Hoitoa ei edes aloiteta ennenkuin on sovittu hoidosta lapsen huoltajien kanssa.
Oikomishoito on pitkä ja vaativa prosessi eikä siihen voida alkaa jos yhteistyökykyä ei löydy a) lapselta b) vanhemmilta, sillä vastuu on vanhemmílla lapsen kojeiden käytöstä ja myös vanhemmat päättävät aloitetaanko hoitoa vai ei.
Useimmiten hoitoa suunnittelee useampikin oikomishoidon asiantuntija ja jokaisella on erilainen hoitosuunnitelma joka tarkoittaa sitä että vaiheet menevät eri järjestyksessä mutta lopputulos sama. (jos poistoihin tarvetta, ne suoritetaan yleensä kuitenkin jossain vaiheessa enemmin tai myöhemmin, oli hoidossa sitten yksityisellä tai julkisella, aikuisena tai lapsena)= tästä oma kokemus!
Hampaiden poisto väleistä, yleensä välihampaat ovat ihan rutiinijuttu eikä lopputuloksesta edes huomaa vaikka pysyviä hampaita on otettu pois.
Julkisella ei yleensäkään hoideta kuin sellaiset tapaukset jotka myöhemmässä vaiheessa aiheuttaa purentaperäisiä vaivoja, joten turhia hoitoja siellä ei missään nimessä tehdä, mutta jokainen voi toki itse päättää, onko oman lapsen hoito turhaa ja näin kieltäytyä hoidosta. - ollaan hiton
tyytyväisiä julkisen tarjoamaan oikomishoitoon. Osa lapsista jo aikuisia, saaneet julkiselta oikomishoidon eikä mitään valittamista. Miksi epäilisimme hoitoa? Tulosta on tullut, aikuisiksi ehtineillä lapsilla toimiva ja kaunis, suora hammasrivi. Poistoja on tehty myös siis pysyviä hampaita eikä niistäkään ole jäänyt mitään merkkejä että edes maallikko huomaisi joidenkin hampaiden puuttumisen, neloset ylhäältä. Poistoaukot kiinni eikä kasvoissa ole mitään symmetristä virhettä jotka kielisivät neloshampaiden puuttumista. Päinvastoin, jos emme olisi antaneet hampaita silloin poistaa, olisi poistot jouduttu tekemään aikuisena ja sitten ei muut hampaat olisi enää "muotoutuneet" oikeaan muotoon vaan hampaita olisi pitänyt käsitellä että ne olisivat sopineet riviin. Hampaiden kasvuvaiheessa hammas vielä muotoutuu sopimaan väliinkin hyvin.
Ei siis mitään valittamista ja aina saimme tietoa hoidosta, missä vaiheessa tahansa, ja saimme myös päättää mitä kulloinkin tehdään jos kyse oli vaativammasta toimenpiteestä. Lopputulos on tärkein ja lapsetkin ovat olleet tosi tyytyväisiä vaikka "rauta-aika" ei niin helppoa aina olekaan. Parempi näin kuin että aikuisena sitten huomataan että olisipa sittenkin pitänyt poistaa ne hampaat silloin... tällainenkin tapaus löytyy ja ihan tuttavapiiristä. - äitiliini 69
Eipä niitä hoitoja ole kenenkään pakko ottaa vastaan. Itse olen tyytyväinen lapsen hampaiden oikomiseen jonka olemme saaneet koulun kautta ilmaiseksi.
Niskavedosta on hoito aloitettu, tilaa tuli että kaikki hampaat mahtui isokokoisen neitosen suuhun eikä hampaat kasvaneet vinoon. Yökäyttöön niskavedon jälkeen levy, ja siinä se. Kiinteitä rautoja ei tarvittu eikä tarvitse myöhemminkään kun leuan kasvu ohjattiin niskavedolla. Ja kaikki ihan julkisella puolella. Ei valittamista. - yksityisellä
ei takaa hyvää lopputulosta. Itse olen oikonut nimenomaan yksityisellä koska en päässyt julkiselle silloin, tilanteeni ei niin paha että olisivat julkiselle huolineet :(
Jotta minun hampaani olisivat tulleet kuntoon, olisi poistoja tarvittu johon en suostunut. Nyt minulla on tilanne sellainen että kaikki hampaani suussa, oiottuna, mutta suuni ei mene täysin kiinni, siis ulkonevat hampaat. Osittain harmittaa, koska oikominen kuitenkin maksoi tosi paljon ja lopputulokseen olen tosi pettynyt, jonka myös kerroin oikojalle. - insinööri-isi
Meillä poistettiin lapselta maitohampaita pysyvien tieltä. Tulevat hampaat saatiin nätisti riviin kojeilla joita oli useita erilaisia eikä tarvinnut vuosien tukikaarileikkejä. Yöksi raudat suuhun ja lapsi tottui helposti. Julkisella hoidettu ja ihan oikomiserikoishammaslääkärin toimesta. Informaatiota ollaan saatu aina kun haluttu, ja hoitosuunnitelmaan olemme saaneet tehdä muutoksia niin halutessamme, kaikkea ei ole tarvinnut niellä, esim. pientä ienleikkausta emme antaneet lapselle tehdä,vaikka oikoja ehdotti.
Meillä on myös sukulaistäti oikomislääkärinä (toimii yksityisellä), mutta eipä tullut mieleenkään mennä hänelle kun hoidon sai julkiselta ilmaiseksi ;) Teinityttö hymyilee nyt suorilla, upeilla hampaillaan ja hurmaa poikia ;) - Einari Epäluuloinen
Jaa jos näihin vastauksiin alkuperäiseen kysymykseen on uskominen niin:
1. Kunnallisen puolen oikomishoito ja asiantuntemus on huippuluokkaa, hoidot eivät epäonnistu koskaan eikä kellään ole mitään valitettavaa mistään.
2. Yksityiset hammaslääkärit eivät onnistu oikomishoidoissa koskaan ja maksavatkin niin paljon.
3. oikomishoidolla tarkoitetaan ainoastaan sitä, että hampaat ovat suorassa rivissä ja se on tärkein lopputulos. Kenessäkään ei sallita poikkeavia hammasrakoja, hampaiden vinoutta tms., vieköön hoito vaikka vuosia, vuosikausia tai loppuelämän.
4. Kaikki on lapsen parhaaksi. Kyllä sitten aikuisena kelpaa hymyillä suorilla hammasriveillä joissa ei ole raon rakoa.
5. Jos hampaita ei ole poistettu (oli oikomishoidon syy mikä tahansa), hoito on väärin toteutettu ja joskus niitä hampaita vielä joudutaan poistamaan.
6. Aloittaja teki virkavirheen mennessään yksityiselle hammaslääkärille, jotka eivät osaa mitään ja maksavatkin liikaa. Hampaitakaan ei poistettu ja uskoi vielä että hoitoaikakin oli lyhyt, ei vuosia.
7. Hampaiden oikominen ei pääty ikinä. Jos sille tielle lähtee.
8. Jos hampaita ei oiota kirjoittajan ohjeiden mukaisesti poistamalla niitä sekä käyttämällä eri laitteita vuosikausia, seurauksena on huonot hampaat, joista voi kärsiä vuosikausia.
taidan pitää vinot hampaani suosiolla. Päätöntä touhua. ;)- Noinkaan
1. Kunnallisella ja yksityisellä onnistutaan ja epäonnistutaan, yksityiset tuppaavat rahastamaan, kunnalla hoidetaan ilmaiseksi. Mutta eiköhän ham.lääk.kokemus ja asiantuntevuus ratkaise tässäkin asiassa.
2. Oikomishoitoa tehdää,jotta purennasta saadaan TOIMIVA, jotta ei myöhemmin kärisi purentavioista,jatkuvista pääsäryistä,niska-ja hartiaseudun kivuista, leukanivelkivuista, eikä hampaat kuluisi liikaa väärän purennan seurauksesta. Jotta pystyy hymyilemään, puhumaan, syömään ja juomaan kivuitta=TOIMIMAAN.
3. Kaikki on lapsen/aikuisen parhaaksi,jotta ei tarvitse kärsiä ed.mainittuja asioita.
4. Joskus hampaita joudutaan poistamaan, saattaa olla ainoa vaihtoehto. Aina ei hampaita joudu lainkaan poistamaan eli kaikki hampaat saadaan mahtumaan suuhun ongelmitta.
Erikoisham.lääk.tekee hoitosuunnitelmat ja selittää asian tarvittaessa potilaalle/potilaan vanhemmille. Mitään ei tehdä väkisin.
5. Joskus selviää pienellä ja lyhyellä oik.hoidolla, mutta joskus se vaatii vuosia ja paljon erilaisia oik.kojeita. Riippuen täysin purentavirheen laadusta. Oikomishoidossa yritetään käyttää hyväksi lapsen kasvukausia. Aikuisiällä oikominen on aina hitaampaa ja vaikeampaa.
6. Valitettavasti hampaat tuppaavat aik.iälläkin liikkumaan ja sitä ei pysty estämään. Oik.hoito päätetään loppuun,kun purenta on toimiva.
7. Jos on vaikea purentavika ja oikomishoito on ainoa ratkaisu, eikä potilas siihen suostu niin ketään ei pakoteta oik.hoitoon. Jokainen saa itse tehdä omat ratkaisunsa ja päätöksensä.
8. Jokaisella on valinnan vapaus: kunnallinen tai yksityinen. Pätee niin paikkauksissa,tarkastuksissa kuin oik.hoidoissa.
Osa kunnallisen hammaslääk.tekee töitä myös yksityisillä eli saattaa ola sama lääkäri kuitenkin! - vaan todistelee totuuksia v...
Noinkaan kirjoitti:
1. Kunnallisella ja yksityisellä onnistutaan ja epäonnistutaan, yksityiset tuppaavat rahastamaan, kunnalla hoidetaan ilmaiseksi. Mutta eiköhän ham.lääk.kokemus ja asiantuntevuus ratkaise tässäkin asiassa.
2. Oikomishoitoa tehdää,jotta purennasta saadaan TOIMIVA, jotta ei myöhemmin kärisi purentavioista,jatkuvista pääsäryistä,niska-ja hartiaseudun kivuista, leukanivelkivuista, eikä hampaat kuluisi liikaa väärän purennan seurauksesta. Jotta pystyy hymyilemään, puhumaan, syömään ja juomaan kivuitta=TOIMIMAAN.
3. Kaikki on lapsen/aikuisen parhaaksi,jotta ei tarvitse kärsiä ed.mainittuja asioita.
4. Joskus hampaita joudutaan poistamaan, saattaa olla ainoa vaihtoehto. Aina ei hampaita joudu lainkaan poistamaan eli kaikki hampaat saadaan mahtumaan suuhun ongelmitta.
Erikoisham.lääk.tekee hoitosuunnitelmat ja selittää asian tarvittaessa potilaalle/potilaan vanhemmille. Mitään ei tehdä väkisin.
5. Joskus selviää pienellä ja lyhyellä oik.hoidolla, mutta joskus se vaatii vuosia ja paljon erilaisia oik.kojeita. Riippuen täysin purentavirheen laadusta. Oikomishoidossa yritetään käyttää hyväksi lapsen kasvukausia. Aikuisiällä oikominen on aina hitaampaa ja vaikeampaa.
6. Valitettavasti hampaat tuppaavat aik.iälläkin liikkumaan ja sitä ei pysty estämään. Oik.hoito päätetään loppuun,kun purenta on toimiva.
7. Jos on vaikea purentavika ja oikomishoito on ainoa ratkaisu, eikä potilas siihen suostu niin ketään ei pakoteta oik.hoitoon. Jokainen saa itse tehdä omat ratkaisunsa ja päätöksensä.
8. Jokaisella on valinnan vapaus: kunnallinen tai yksityinen. Pätee niin paikkauksissa,tarkastuksissa kuin oik.hoidoissa.
Osa kunnallisen hammaslääk.tekee töitä myös yksityisillä eli saattaa ola sama lääkäri kuitenkin!hohhoijaa
- saanut oikomishoitoa
ja aikuisena se oikomishoito on TODELLAKIN koko elämän läpi kestävää!
Irrotettavasta kojeesta ei pääse enää eroon.Jos jätät käyttämättä, seuraus on se, että hampaat ja purenta päin helvettiä tosi nopeaan.
Mistäköhän tiedän tämän, no, ihan omasta kokemuksesta, jätin käyttämättä viiden vuoden jälkeen irrotettavan retentiokojeen, ja tulos oli se että purentani meni kuukausi kuukaudelta huonompaan suuntaan.
Ei muuta kuin takaisin yksityiselle oikojalle ja koje uudelleen suuhun.
Oikoja, ihan proffatason sellainen,sanoi ettei hampaat tule pysymään jos heitän käytön pois, siis loppuelämän käytän irrotettavaa kojetta jota pidän öisin. Lapsena ei tällaista rumbaa olisi tullut, hampaat ja purenta olisi kerralla saatu kuntoon.
Mitä tulee aloittajaan:
Yksityinen oikoja venyttää lapsiraukan toimenpiteitä vain sen vuoksi kun äiti niin tahtoo. Myöhemmässä vaiheessa oikoja esittää samat toimenpiteet kun huomaa ettei ne hampaat sinne suuhun tule mahtumaan, jos ei sitten aseta kapulaa venyttämään leukaluuta :)
Edessä poistot ja lapsi saa sitten teini-iässä ne karmeat raudat suuhunsa ja pitoaika onkin sitten huomattavasti kauemmin kiinteillä raudoilla kuin nyt olisi. Mutta äiti päättää lapsen parhaaksi, näinhän se on.
Ja jos sitten jättää hoitamatta, sekin näkyy, alaleuka muokkautuu "väkäleuaksi" kun väkisin pidetyt hampaat työntyy alaleuasta ulos.
Ihmetyttää myös että missäs äiti on ollut kun lapselta on otettu optg.röntgen muotit myös julkisella puolella, ennenkuin suunnitelmaa edes on alettu tehdä, nimittäin ei siellä kenenkään oikomishoitoa aloiteta ilman kyseisiä alkutoimenpiteitä ja senkin jälkeen oikomishoidon erikoishammaslääkäri tarkistaa lapsen tilanteen ja antaa lausunnon, tarvitaanko hoitoa yleensä ollenkaan.
Ei sitä vain mennä julkiselle ja oiota, se on pitkässä puussa se aloituskin. - järjetöntä
saanut oikomishoitoa kirjoitti:
ja aikuisena se oikomishoito on TODELLAKIN koko elämän läpi kestävää!
Irrotettavasta kojeesta ei pääse enää eroon.Jos jätät käyttämättä, seuraus on se, että hampaat ja purenta päin helvettiä tosi nopeaan.
Mistäköhän tiedän tämän, no, ihan omasta kokemuksesta, jätin käyttämättä viiden vuoden jälkeen irrotettavan retentiokojeen, ja tulos oli se että purentani meni kuukausi kuukaudelta huonompaan suuntaan.
Ei muuta kuin takaisin yksityiselle oikojalle ja koje uudelleen suuhun.
Oikoja, ihan proffatason sellainen,sanoi ettei hampaat tule pysymään jos heitän käytön pois, siis loppuelämän käytän irrotettavaa kojetta jota pidän öisin. Lapsena ei tällaista rumbaa olisi tullut, hampaat ja purenta olisi kerralla saatu kuntoon.
Mitä tulee aloittajaan:
Yksityinen oikoja venyttää lapsiraukan toimenpiteitä vain sen vuoksi kun äiti niin tahtoo. Myöhemmässä vaiheessa oikoja esittää samat toimenpiteet kun huomaa ettei ne hampaat sinne suuhun tule mahtumaan, jos ei sitten aseta kapulaa venyttämään leukaluuta :)
Edessä poistot ja lapsi saa sitten teini-iässä ne karmeat raudat suuhunsa ja pitoaika onkin sitten huomattavasti kauemmin kiinteillä raudoilla kuin nyt olisi. Mutta äiti päättää lapsen parhaaksi, näinhän se on.
Ja jos sitten jättää hoitamatta, sekin näkyy, alaleuka muokkautuu "väkäleuaksi" kun väkisin pidetyt hampaat työntyy alaleuasta ulos.
Ihmetyttää myös että missäs äiti on ollut kun lapselta on otettu optg.röntgen muotit myös julkisella puolella, ennenkuin suunnitelmaa edes on alettu tehdä, nimittäin ei siellä kenenkään oikomishoitoa aloiteta ilman kyseisiä alkutoimenpiteitä ja senkin jälkeen oikomishoidon erikoishammaslääkäri tarkistaa lapsen tilanteen ja antaa lausunnon, tarvitaanko hoitoa yleensä ollenkaan.
Ei sitä vain mennä julkiselle ja oiota, se on pitkässä puussa se aloituskin.Oli kiva käydä yksityisellä, kun tytön puhjenneet kulmahampaat oli kasvaneet vinoon sen jälkeen kun kunnallisella oli pari kertaa käyty maitohampaita kiskotuttamassa, mutta ei ne silti oienneet kuin 45 astetta alkuperäisestä 90 asteesta ihan luonnostaan. Kunnallisella lupasivat ehkä purentakiskot tytön narskutteluun, mutta oikojaa ei saa. Tämän palstan aloittajalle siis pitää sanoa, että ottakaa se julkinen, kun kerta saatte, ellei nyt jollakin tuttavapiiristä ole jotain pahaa sanottavaa hoitotuloksista.
Yksityinen ei näet luvannut yhtään mitään, piti rautoja tässä vaiheessa turhina vain kulmahampaiden oikomiseen (11-vuotiaalla tytöllä), ja ehdotti kuitenkin röntgenkuvausta, kipsivalosta ja sellaista kiskoa, jota varten kaikki tuo olisi turhaa eli pehmeää hampaiden ohjauskiskoa, jota voisi pitää öisin, ettei narskutella ja että hampaat ohjautuisi suoraan.
Kuullostaa upealta, että pehmeä kisko, joka ei ole mitenkään tytön hampaille erikseen tehty, voisi ohjata pari vuotta tytön hampaita, ja jos ei oikene, niin yläasteikäisenä voisi tehdä tehohoidon. Sille yhdelle pienelle muovikiskolle laskin hinnaksi 500 euroa. Miksi julkinen ei voisi antaa tällaista kiskoa, jos se olisi edullisempi ja helpompi kuin tuo narskuttelukisko ja korjaisi samalla purentaa - tyttökin suostui siihen pieneen kivaan pehmään näkymättömään muovikiskoon, jota ei tarvitse pitää kuin yöllä ja tunti pari päivällä kotona.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 732785
- 632684
- 681792
- 241637
- 201560
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä101505- 151402
- 481257
- 381233
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91219