Karvanpoiston peruskurssi

karva-proffa

Kysymyksiä lukiessa tekee mieli taas palauttaa mieleen faktat karvojen kasvamisesta ja poistosta. Karvanpoistotuotteiden markkinoijat ja kosmetologit kun levittävät niin paljon kaikenlaista uskomustietoa, että siitä viidakosta on välillä todella vaikeaa saada selville, mikä on totta ja mikä tarua. Ehkä tämä kirjoitus auttaa lukijaa löytämään karvanpoistomenetelmien labyrintistä itselleen sopivat menetelmät.

Karva (ihokarva, häpykarva säärikarva, partakarva hiuskarva... kaikki karvat) kasvaa ihon sisällä n. 2-3 mm pitkässä karvatupessa. Jokainen yksittäinen karva kasvaa karvatupen pohjalla olevasta karvanystystä n. 3 mm viikossa eli runsaan sentin kuukaudessa.

Karvan elinkaari on sellainen, että se kasvaa vain tietyn ajan, kasvuvaiheen, ja sen jälkeen irtoaa itsestään. Kasvuvaiheen pituus vaihtelee. Päässä olevien hiusten kasvuvaihe kestää useita vuosia ja siksi hiukset voivat kasvaa pitkiksi. Muualla vartalossa karvojen kasvuvaihe on yleensä vain korkeintaan muutamia kuukausia eli jokainen karva irtoaa itsestään kasvettuaan parin-kolmen sentin pituiseksi. Siksi häpykarvatkaan eivät kasva polvissa asti roikkuviksi, eivätkä säärikarvat hulmua tuulessa. Kasvuvaiheen päätyttyä karvanysty on muutaman kuukauden ajan lepovaiheessa eikä kasvata uutta karvaa, mutta vanha karva jää yleensä paikalleen karvatuppeen. Lepovaiheen jälkeen karvanysty alkaa kasvattaa uutta karvaa ja uusi karva työntää vanhan karvan tieltään, jolloin vanha karva irtoaa.

Karvojen poistamiseen ei ole olemassa taikakeinoja. Karvan voi:
a) katkaista,
b) repäistä pois karvatupesta "juurineen" tai
c) tuhota tuhoamalla karvanystyn, jolloin kyseinen karva lakkaa kokonaan kasvamasta.

Katkaisun eli depilaation voi tehdä höylällä, ladyshavella, parranajokoneella tai kemiallisilla karvapoistoaineilla (vaahdoilla). Koska karva katkaistaan ihon pinnan tasalta, karva jatkaa kasvuaan heti ajamisen jälkeen ja tuloksena on sänki. Tietenkin riippuu karvan paksuudesta ja jäykkyydestä, kuinka tuntuva sänki on. Pehmeiden vaaleiden karvojen sänkeä ei juuri tunnekaan, mutta esim. miesten partakarvojen sänki tuntuu selvästi jo muutaman tunnin kuluttua ajamisesta. Samaten jos karvat ovat tummia ja paksuja, ne näkyvät ihon läpi vaikka karva olisi juuri höylätty.

Karvan repäiseminen tai vetäminen irti karvatupesta "juurineen" eli epilaatio voidaan tehdä pinseteillä, epilaattorilla, kylmävahalla, kuumavahalla tai sokeroinnilla. Periaatteessa kaikilla näillä menetelmillä tulos on sama eli karva on repäisty karvanystystä irti, sänkeä ei ihon pinnalla ole eikä tummakaan karva näy ihon läpi. Jos repäistyn karvan karvatuppi oli kasvuvaiheessa, karva kasvaa n. viikossa taas ihon pinnan tasalle. Jos karvatuppi sen sijaan oli lepovaiheessa, uusi karva kasvaa ihon pinnalle vasta sitten, kun karvatuppi siirtyy seuraavaan kasvuvaiheeseen. Tekipä epilaation millä menetelmällä tahansa, se ei ole pysyvä karvanpoisto. Karvanystyt eivät kuole eivätkä lakkaa kasvattamasta uutta karvaa, vaikka sieltä nykäisisi karvan pois tuhat kertaa.

Kolmantena karvanpoistokeinona edellä mainittiin karvanystyn tuhoaminen, joka tehdään kuumentamalla se nopeasti, jolloin karvanysty kärähtää eikä pysty enää kasvattamaan uutta karvaa. Eri menetelmiä tähän ovat laser, IPL (Intense Pulsed Light eli valoimpulssihoito) ja elektrolyysi. Laser ja IPL toimivat täsmälleen samalla menetelmällä eli kohdistamalla ihoon voimakkaita valoimpulsseja ("valonväläyksiä"), jotka menevät vaaleasta ihon pinnasta läpi ja osuessaan tummaan karvaan, muuttuvat lämmöksi. Nämä menetelmät tehoavat sitä paremmin, mitä tummempi on karva ja mitä vaaleampi on iho. Jos iho on ruskettunut, valoimpulssit kuumentavat ihoa, ja jos puolestaan karva on vaalea, valoimpulssi ei kuumenna karvaa ollenkaan. Karvan ja karvatupen kuumeneminen on saatava tapahtumaan nopeasti, jotta lämpö ei ehdi kuumentaa ihoa ja aiheuttaa ihovaurioita. Siksi käytetään lyhyitä tehokkaita valoimpulsseja, jotka "iskukuumentavat" ihon sisällä olevan karvan ja karvanystyn. Jotkut laitevalmistajat tarjoavat IPL-laitteisiin myös RF- eli radiotaajuus-säteilyä, jonka väitetään tehostavan myös vaaleiden karvojen kuumenemista, mutta siihen eivät ainakaan fyysikot ja ihotautilääkärit tunnu uskovan. Elektrolyysillä puolestaan tarkoitetaan menetelmää, jossa karvatuppeen työnnetään ohut, neulamainen elektrodi, elektrodilla johdetaan sähkövirta karvaan ja sähkövirta käräyttää karvanystyn. Laseriin ja IPL:ään verrattuna elektrolyysi on hidasta, koska karvat on käräytettävä yksi kerrallaan

Karvanpoistotuotteiden markkinoijat ja kosmetologit työntävät markkinoille toinen toistaan lupaavamman kuuloisia aineita ja menetelmiä, mutta nämä perusasiat eivät siitä miksikään muutu. Se on aivan sama katkaiseeko karvan Gillette Venus Vibrance -höylällä vai Pirkka-höylällä. Se on vain terä, joka napsaisee karvan poikki ihon pinnan tasalta. Tärkeää karvanpoistossa joka tapauksessa on hygienia eli depiloidut tai epiloidut alueet kannattaa puhdistaa desinfioivalla aineella ja tietenkin rauhoittaa ihoa käsittelyn jälkeen kosteusvoiteella.

Se mikä menetelmä kenenkin iholle, eri ihoalueille tai karvatyypeille parhaiten sopii, täytyy etsiä kokeilemalla. Jos bikinirajaan tulee höyläämisestä näppyjä, niin se ohut iho ei yksinkertaisesti kestä höyläämistä ja sen jäljiltä tapahtuvaa sängen kasvua, vaikka omat sääret ja kainalot tai naapurin Jennin bikiniraja kestäisikin. Samoin jos vahaamisen jäljiltä tulee paljon tulehtuneita paukuroita ja sisäänkasvaneita karvoja, ei niiden välttämiseen mitään taikakeinoa ole. Ihon paksuus, karvojen paksuus ja karvojen kiharuus vain on erilainen eri ihoalueilla ja eri ihmisillä. Kuivaharjausta ja ihon kuorintaa voi kokeilla, mutta yleensä parasta on vaihtaa menetelmää.

Iloa karvanpoistoon itse kullekin, ja oikaiskaa jos löydätte asiavirheitä.

11

7029

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SIRU

      selitäppä miksi sitten vuoden ajan käyneenä sokeroinnissa jaloissa on vähentynyt karvat HUOMATTAVASTI...tarkoitan kun väität et vaikka karva nypätään irti niin mitään ei tapahtu ja karvatuppi ei kuole?? mihin mun karvat ovat sitten menneet? jääneet sisään vai?? vastauksia kiitos!

      • Sivusta sanon

        Sääresi karvat ovat kasvun eri vaiheissa. Kun käyt sokeroinnissa kerran, vain tarpeeksi pitkät karvat voidaan nykäistä juuriltaan. Muut ovat tulossa eri syvyyksillä ihon alla ja osa on lepovaiheessa, "nukkumassa" muistaakseni kolmisen kuukautta kerrallaan. Ensimmäisenä ihon pinnalle putkahtavat ne karvat, jotka olivat sokeroinnin aikana vielä piilossa - ne siis eivät ole yksi yhteen ne samat, jotka nyhdettiin juuriltaan.

        Jokaisella sokerointikerralla lähtee juuriltaan useammassa kasvuvaiheessa olevia karvoja, joten sinusta todellakin näyttää siltä, että karvapeite olisi ohentunut huomattavasti. Jos kuitenkin odotat muutaman kuukauden, sääresi ovat ihan yhtä pörheät kuin ennen sitä ensimmäistä sokerointia, kunhan vain kaikki karvat jaksavat kasvaa esiin asti. Kokeile vaikka.


    • SIRU

      ""Tekipä epilaation millä menetelmällä tahansa, se ei ole pysyvä karvanpoisto. Karvanystyt eivät kuole eivätkä lakkaa kasvattamasta uutta karvaa, vaikka sieltä nykäisisi karvan pois tuhat kertaa. ""

    • meni termit

      epilaatio ja depilaatio sekaisin proffalla sekaisin ja vähän muutakin:

      Epilaatio on ammattilaisen suorittama pysyvä karvanpoisto ka depilaatio eli deppaus se toimenpide minkä voi suorittaa kotonakin

      • karvaproffa

        Tätä uskomustiedettähän riittää ja nämä mainitut alan ammattilaiset, kosmetologit, ovat parhaasta päästä uskomusten levittäjinä. Sitähän voi myydä kaiken maailman kalliita sokerointikäsittelyjä, DermaClear-hoitoja ja ties mitä, kun asiakkaat ovat aivan sekaisin tässä käsitteiden viidakossa.

        Huolimatta alalla harrastetusta käsitteiden sekoittelusta, depilaatio tarkoittaa karvan poistamista katkaisemalla ja epilaatio karvan poistamista ns. "juurineen.


      • thinking
        karvaproffa kirjoitti:

        Tätä uskomustiedettähän riittää ja nämä mainitut alan ammattilaiset, kosmetologit, ovat parhaasta päästä uskomusten levittäjinä. Sitähän voi myydä kaiken maailman kalliita sokerointikäsittelyjä, DermaClear-hoitoja ja ties mitä, kun asiakkaat ovat aivan sekaisin tässä käsitteiden viidakossa.

        Huolimatta alalla harrastetusta käsitteiden sekoittelusta, depilaatio tarkoittaa karvan poistamista katkaisemalla ja epilaatio karvan poistamista ns. "juurineen.

        Kiitoksia vain karvaproffalle :) kriittisestä katsannosta beautyteollisuuteen, sitä tarvitaan! Haeskelen tässä tietoa ikääntymisen myötä ilmenneiden muutaman huulen yläpuolisen karvan poistoon - olen pärjännyt aivan hyvin napsimalla ne muutamat karvat pois kynsisaksilla, mutta jos joku teistä suosittelee mulle käytännön kokemusella jotain 'lopullisempaa' toimenpidettä, otan mielelläni infoa vastaan. Herkkä iho huulten yläpuolella kai rajaa menetelmät minimiin, vai miten on?


    • Facts

      Pieni oikaisu liittyen karvatupen "lopulliseen" poistoon laserilla tuhoamalla. Koska karvatupen muodostavat kantasolut, ei tuppea saada "tuhotuksi" lopullisesti / kaikkia karvatuppia kuumennetuksi niin osuvasti, että täydellistä karvojen tuhoamistapaa vielä olisi. Ainoa 100% varma tapa olisi kantasoluhoito ja sellaista ei nykylääketiede ole vielä keksinyt. Parhaimmillaankin saadaan laserilla tuhotuksi vain osa tummista karvoista.

      • Kuollut_mitä_kuollut

        Tarpeeksi usein toistettu laser- ja neulaepilaatiokäsittely hävittää kaikki karvatupet jolloin karvankasvu loppuu totaalisesti. Koska käsittelyt ovat kalliita, asiakas ei aina halua toistaa käsittelyjä riittävän monta kertaa jolloin joitakin karvatuppia jää "henkiin" ja jatkaa karvankasvua. Sen vuoksi luullaan että laserilla voi poistaa vain osan tummista karvoista. Samoin jos karvatuppi ei ole riittävän tumma, se voi jäädä "henkiin" laserkäsittelyssä, mutta neulaepilaatiolla nuokin saadaan hengiltä.

        Ainakin itselläni karvankasvua ei ole ollut kasvoissa reiluun kymmeneen vuoteen kun lähes kymmenen kertaa käsiteltiin laserilla ja vielä loput neulaepilaatiolla lähemmäs parikymmentä kertaa. Muutama vaalean karvan karvatuppi vältti neulan ja nuo vajaat kymmenkunta karvaa joutuu nyppäämään pinseteillä kuukauden-parin välein.

        Aloitusviestiin vielä täydennystä. Valoimpulssi (IPL) on tehottomampi kuin laser, koska käytetään laajakirjoisempaa valoa kuumentamaan karvatuppia. Laserilla aallonpituus sopii tarkemmin karvatupen väriin. Alexandriittilaserin aallonpituus on parhaiten kohdillaan ja diodilaserin lähes yhtä hyvä.


    • kuono_karva

      kalliiseen touhuun meno kasvojen kanssa turkilaiseen parturiin lanka-hirttäjäisiin. Edullisesti.

    • gfdgdfgdfgdg

      Käytän laitetta nimeltä epilaattori, joten itse ainakin omasta mielestäni teen sillä epilaation. Olkoon joku muu sitten mitä mieltä tahansa. Ja kyllä, karvat kasvavat aina takaisin. Tosin niiden poisto käy varsin pian kivuttomaksi, eli iho tottuu toistuviin poistoihin.

      • jujuhhvghfgjh

        Samoin minä käytän epilaattoria karvojen "nyppimiseen". Mutta tuosta "tuhannesta kerrasta" poiketen olen saanut valtaosan vartalokarvojen kasvusta loppumaan säännöllisellä epiloinnilla. En tiedä mistä johtuu, mutta olen ihan tyytyväinen kun kainalot, sääret ja käsivarret eivät kasva enää karvaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1749
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1654
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      60
      1493
    5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1414
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      57
      1382
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1349
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1192
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe