Sähköyhtiö tuottaa sähkönsä hintaan x esim. 3c/kWh.
Sähkö myydään pörssiin hintaan 5c/kWh ja ostetaan se sama sähkö samantien takaisin suunnilleen samaan hintaan ja myydään asiakkaalle hintaan 6c/kWh.
Eli käytetäänkö sähkö vain näennäisesti pörssissä hintaa keräämässä?
Ja nyt tuottajilla on suuri halu liittyä euroopan hintavimpiin markkinoihin jolloin hinta voitaisiin nostattaa vielä suuremmaksi.
Ilmeisesti tästä on oikeasti kysymys kun Katainen sanoo:
"Sähkölasku kallistuu paljon tai mielettömän paljon"
http://www.taloussanomat.fi/energia/2008/08/21/sahkolasku-kallistuu-paljon-tai-mielettoman-paljon/200821673/12
Onko siis näin, että yhtiöt myyvät käytännössä sähkön ensin itselleen korkeaan hintaan ja sitten myyvät "pienellä" katteella asiakkaille? ( tai jopa tappiollisesti asiakkailleen niinkuin fortum on kertonut)
Mistä muuten saa ostaa sitä halpaa ydinsähköä?
Kysymys sähköyhtiöistä
9
909
Vastaukset
- vielä kaikki:
odottakaas, kun vesilaitoksia aletaan todenteolla yhtiöittämään. Sitten alkaa vesikin maksamaan OIKEASTI, jolloin ml-uskikset ryhtyvät pumppaamaan lämpökaivoistaan juomavettä.
- pystyä
tuota sähköä tuottamaan kolmella sentillä per kWh. Laitoksen käyttö maksaa, investointikin on joskus tehty. Ei kaikilla yhtiöillä ole omaa tuotantoa, jota voisi pörssiin myydä, mutta sieltä se on pakko ostaa jos on loppukäyttäjiä jotka sen sähkön käyttävät. Paljon on pelaajia sähköpörssissä. On myös hyvä huomioida, että on Suomen aluehinta ja sitten on pörssihinta. Usein Suomen aluehinta on paljon korkeampi kuin ns. systeemihinta. Tuntuu myös siltä, että tuottajat voivat saada laitoksia sopivasti pysäyttelemällä paremman hinnan pörssissä. Se on vähän niin kuin osakekauppaa tuo sähkön ostaminen.
- cicerox
Sun mielestä sähkön ostaminen NordPoolista on vähän niinku pörssikauppaa.
Kysynkin siis, kuka maksaa vai maksaako kukaan varainsiirtoveroa Helsingin osakepörssin ulkopuolella tehtävistä sähkö energiakaupoista?
NordPoolissa tehtävien sähkökauppojen euromäärät ovat sadoissatuhansissa euroissa ja kun yhden MWh:n
hinta on noin 40,00 euroa ( eli noin 4 snt/kWh) niin sähkömäärä liikkuu tuollaisessa yhdessä kaupassa noin 4000 MWh paikkeilla. - kdwfjjwf
cicerox kirjoitti:
Sun mielestä sähkön ostaminen NordPoolista on vähän niinku pörssikauppaa.
Kysynkin siis, kuka maksaa vai maksaako kukaan varainsiirtoveroa Helsingin osakepörssin ulkopuolella tehtävistä sähkö energiakaupoista?
NordPoolissa tehtävien sähkökauppojen euromäärät ovat sadoissatuhansissa euroissa ja kun yhden MWh:n
hinta on noin 40,00 euroa ( eli noin 4 snt/kWh) niin sähkömäärä liikkuu tuollaisessa yhdessä kaupassa noin 4000 MWh paikkeilla.Hei!
Fortum taisi tehdä viimeksi voittoa n. 2 mrd €. Luuleeko joku vielä, että sähkö on edullista ja puhtaasti tuotantokustannuksiin perustuvaa Kaiken taustalla on puhtaasti ahneus ja kusetus, mihin valtio ei voi puuttua monestakaa syystä. NordPoolissa määräytyvä hinta on määritelty kalleimpien tuotantokustannusten mukaan, joten jos halvalla tuotantotavalaa tuotat, saadaan katteet sitenkin jo mukavaksi...Ja köyhiä viedään!! - Sähköekinnurkka
kdwfjjwf kirjoitti:
Hei!
Fortum taisi tehdä viimeksi voittoa n. 2 mrd €. Luuleeko joku vielä, että sähkö on edullista ja puhtaasti tuotantokustannuksiin perustuvaa Kaiken taustalla on puhtaasti ahneus ja kusetus, mihin valtio ei voi puuttua monestakaa syystä. NordPoolissa määräytyvä hinta on määritelty kalleimpien tuotantokustannusten mukaan, joten jos halvalla tuotantotavalaa tuotat, saadaan katteet sitenkin jo mukavaksi...Ja köyhiä viedään!!Itse äänestin juuri ja vaihdoin sähköyhtiötä Fortumista muualle. Maksan ihan kenelle muulle vain mielumin.
- Lainaus
Sähköpeli alkoi taas - maksaja tiedetään
[Kuva: Timo Pylvänäinen]
Mikä yllätys. Pohjoismaiden sähköpörssin Nord Poolin tukkusähköhinnat ovat taas tapissa, vaikka vettä riittää Ruotsin ja Norjan sähköyhtiöiden vesialtaissa lähes viime vuoden malliin. Ja kun tukkusähkön myyntihinnat ovat korkeat, alkavat sähkön jakelijat huutaa hinnankorotusten perään.
”Myyntihintamme on selvästi alle tukkuhinnan, eikä tällainen tilanne voi jatkua pitkään”, sanoi Helsingin Energian Jukka Niemi Taloussanomien verkkolehdessä tänään torstaina.
Niemi jätti sanomatta, että Helsingin Energian ei periaatteessa tarvitsisi ostaa kallista Nord Poolin pörssisähköä, koska yhtiö tuottaa 70 prosenttisesti sähkönsä omilla voimalaitoksilla ja lopusta sähköstä suurin osa tulee Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinmyllyistä omakustannushintaan.
Kun sähkön tuotanto ja sähkön myynti ja markkinointi on lain vaatimuksesta keinotekoisesti eriytetty toisistaan kaikissa sähköyhtiöissä, syntyy Niemen mainitsema tilanne. Sähköyhtiön myyntiyksikkö ostaa sähköä kalliilla Nord Poolista, jota sähköyhtiön tuotantoyksikkö sinne hyvällä voitolla myy.
Kun kaikkien tulosyksiköiden pitäisi kannattaa itse toimintansa, niin se synnyttää hintaa nostavan oravanpyörän.
Helsingin Energia ei ole tietenkään yksin, kun se perustelee sähkön markkinahinnan nostoa pörssisähkön kovalla hinnalla.
Markkinatalouden logiikan mukaisesti sähköpörssistä onkin tullut kaikille sähköyhtiöille paikka, jossa tukkusähkön hinta määrätään. Pahin synti on se, että yhtiö myy kuluttajille sähköä pörssisähköä halvemmalla. Silloin ”tappiot” ovat hirmuiset, ja paine kuluttajahintojen korottamiseen sen mukainen.
Niemen viesti tarkoittaakin toisin päin sitä, että Helsingin Energialle olisi tuottoisampaa myydä sähköä pörssiin kuin esimerkiksi yhtiön omistajille helsinkiläisille kuluttajille.
Tappiot Helsingin Energian kaltaisella sähkön tuottajalla ovat pelkästään virtuaalisia. Reaalimaailmassa yhtiö tekee loistavaa tulosta kuten tämän vuoden kuusi ensimmäistä kuukautta näyttävät: 395 miljoonan euron liikevaihdolla yhtiön liikevoitto oli 167 miljoonaa euroa.
Kun yhä useampi sähköyhtiö ilmoittaa taas kovista hinnankorotuspaineista, pankaa yhtiöt koville.
Mitä enemmän yhtiöillä on osuuksia vesi- tai ydinvoimasta tai lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksia, sitä vähemmän niillä on oikeita paineita nostaa hintaa. Laskennalliset menetetyt voitot ovat toinen asia. Ainakin kunnallisten sähkölaitosten pitäisi suhtautua niihin kriittisesti.
Käytännössä kovimmalla ovat vain sähkön jakeluyhtiöt, jotka eivät pysty tasapainottamaan tulosta sähkön tuotannolla. Sähköpörssissä sähkön ostajat ovat heikkoja ja sähkön myyjät vahvoja. Kuluttajan arvioitavaksi jää, kuinka paljon hän haluaa hinnankorotuksia maksaa.
http://www.tekniikkatalous.fi/kommentit/uutiskommentti/article121134.ece?s=u&wtm=tt-28082008 - Itsekin asiaa jo pohtinut
Kyllä näin on. Tätä kutsutaan markkinataloudeksi.
Otetaanpa vertaus:
1. Olet yrittäjä, viljelet perunaa. Sinulla on hevonen, jolla kynnät tms. pellon. Istutat perunat keväällä, sukusi on apuna, koska urakka on melkoinen.
2. Kasvukausi menee hyvin. Sadosta tulee runsas. Kutsut sukulaisesi nostoapuun. Osa heistä saapuukin. Muut ovat jääneet kotiin lukemaan Anttilan uusinta postimyyntiluetteloa.
3. Perunan nosto onnistuu ja pussisi ovat ääriään myöten täynnä tavaraa(siis perunapussisi).
4. Lähdet myymään perunoita. Paikallinen vihannesten, juuresten ja kaikenlaisten sienten välittäjä lupaa ostaa koko satosi, yksikköhintaan 50 snt/kg.
5. Kauppatorilla on myös tilaa. Myyntipaikka maksaa 30 eur/päivä. Perunasi on hyvälaatuisia, jopa lähes luomua, koska heppasi tämän tästä lannoitti pellolla jolkotellessaan. On varmaa, että saat perunasi myytyä myös torilla.
6. Torilla on myös muita myyjiä. Suurtilallinen Usko myy perunoita 35 snt/kg, koska tuotantokustannukset ovat halvat. Usko ei ole ostanut hevosta, vaan tusinan verran kuokkia, koska lapsia on siunaantunut työtä tekemän. Muut myyjät pyrkivät seuraamaan Uskon kunnioitettavaa esimerkkiä hinnan, kuokkien ja jälkeläisten lukumäärän suhteen.
7. SINUN PITÄÄ PÄÄTTÄÄ:
a) myytkö perunasi yhdellä kaupalla vihannes yms. välittäjälle ja lähdet rahojen kanssa traktorikauppaan. Siemenperunoiden lisäksi rahasi riittävät vähän käytettyyn Zetoriin, jolla ehdit kyntää ja kylvää seuraavana kesänä tupla-alan ilman käsittämättömän mukavuudenhaluisten sukulaistesi apua vai
b) vuokraat paikan torilta. Myyt perunasi 32 snt/kg. Kauppa käy ja pussisi tyhjentyvät. Kaikilla on hyvä mieli, myös sinulla, koska sait riittävästi rahaa uusiin siemenperunoihin ja kauraan pitääksesi karvaooppelin hengissä seuraavaan kevääseen asti. Aiot kuitenkin vältellä ainakin kevääseen asti Uskon talvisia harrastuksia, koska lisäsuita ei talossa enää näillä tuloilla tarvita. Palaat kohtaan 1. Sama toistuu sillä erotuksella, että Anttilan katalogi on entistäkin houkuttelevampi, pari sukulaista lisää jää saapumatta talkoisiin.
Kumman vaihtoehdon valitset kohdassa 7? Kohtaa a kutsutaan kehittyväksi markkinataloudeksi ja kohtaa b perunahuolloksi. Kummankaan ei voi sanoa olevan oikein tai väärin.
Ja vaihtoehtona c voisi olla vielä perunasuunnitelmatalous, jossa olisi noin viiden vuoden perunantuotantosuunnitelma jokaiselle perunantuotantoyksikölle. Tätä vaihtoehtoa en kuitenkaan pohdi enempää, koska viimeisten vuosikymmenten suuntaus on ollut enemmänkin poispäin kyseisestä ajatusmallista, vaikka toki esimerkiksi Korean niemimaan pohjoispäässä tähän malliin edelleen ïlmiselvästi uskotaan.
Pienenä loppuyhteenvetona haluan vielä todeta, että -90 luvulla päättäjämme halusivat vapauttaa Suomessa sähkökaupan suurin piirtein kohtaa a vastaavaksi. Aiemmin meillä oli vallalla kohdan b- mukainen käsitys ja toimintatapa, jota kutsuttiin sähköhuolloksi.- sfggsfggsf
"Kehittyvä markkinatalous"
Potkaisee sukulaiset perunapellolta nuolemaan näppejään, siinä sitten yksin viljelet uudella rattorilla pottujas.
Mutta asiaan, sähkönsiirtohäviö kehittyvän markkinatalouden mallilla on tehokas kysymys:
Jos siirtoyhtiö kombinoi tiettyjen "perunatilallisten" sähkön käytön siirtohäviöihin, KOKO talousjärjestelmä romahtaa ja menettää uskottavuutensa. - ...unohtui
Pieni korjaus:
Sukulaissuhteita ei kannata menettää teettämällä talkoohommia. Huudetaankin isoon ääneen työvoimpaulaa ja yrittäjä saakin työkkärin karenssilla "aktivoimia" harjoittelijoita, tutustujia, sopeutujia sun muita pellolle.
Kysymys: Maksoi perunapussi mitä vaan, kuinka paljon...
a) ...pellolla kuokkijat saavat työstänsä palkkaa ?
b) heidän elintasonsa "työllistymisen" seurauksena nousee ?
c) ...kunnan työttömyysprosentti pienenee ?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Immu otti pataan
Olen pettynyt, hänen piti viedä Stagalaa kuin litran mittaa - mutta kuinka kävikään? Voi hemmetti sentään.... Ääääääh!1442470Näetkö feminismin uhkana
Vai mahdollisuutena kun deittailet naisia? Mitä miehet mieltä feminismistä?1961157Tykkäätkö halaamisesta?
Minä en. Tänään tuttava, jolle olen maininnut että en pidä halaamisesta, yritti halata minua ja olen vieläkin ihan raivo1131071Hinduilu on suurta eksytystä
tekosyvällinen tarina uppoaa moneen. Harhautusta todellisen Jumalan yhteydestä. Kuka haluaisi nähdä sielunvaelluksessa389930Malmin tapaus on järkyttävä
Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi296888- 66858
- 53841
- 89837
- 46829
- 51743