3000/kk ei riitä mihinkään

ytzermän

Nykyään euroaikana, kaikki on kallistunut aivan älyttömästi. Kahvista ja pullasta saa pulittaa melkein missä vaan sen 5-6 euroa, siis 30-35 markkaa, olisitteko maksaneet markka-aikana.

90-luvulla äitini osti viikonlopun ruokaostokset, 4 muovipussia aivan täynnä. Oli kokista, sipsiä, pizzaa ja kaikenlaista herkkua, ja päivitteli kun rahaa meni oikein 200 markkaa. Nykyään se tekisi noin 33 euroa, mitä sillä kaupasta nykyään saisi, ei paljoa mitään. Nykyään yksi muovipussillinen ruokaostoksia maksaa noin 20 euroa, 90-luvulla pussillinen samoja ostoksia maksoi 8,3 euroa. Nykyään 4 muovipussillista viikonlopun ruokaostoksia maksaisi noin 80 euroa, eli 480mk. Ruokaostosten hinta on siis 2,4-kertaistunut 90-lukuun verrattuna.

Palkat eivät ole mielestäni 2,4-kertaistuneet. Kun perheenisä 90-luvulla tienasi noin 10000 mk/kk, mikä vastaa noin 1666 eur/kk. Niin nykyään samainen henkilö tienaa noin 2000 eur/kk, mikä vastaa noin 12000 mk/kk. Eli palkat on vain noin 1,2-kertaistunut tuosta.

Ostovoima on siis heikentynyt. Lasketaanpa montako ruokakassia saisi kk-palkalla 90-luvulla, ja nykyään. Lasketaan bruttopalkkoihin verrattuna, eli ei veroja, yksinkertaistamisen takia.

*90-luku (1666e/8,3e) = 200 kassia

*Nykyään (2000e/20e) = 100 kassia

Eli voidaan karkeasti sanoa, että ostovoima on puolittunut. Vaikka 90-luvulla palkka oli huonompi, myös ruoan hinta ja muu hintataso oli matalampi.

Asuntohommat menee vieläkin kauheammin. Niistä en viitsi hirveästi jauhaa. Mutta nykyään 3000 eur/kk pk-seudulla, on kanssaihmisiin verrattuna varsin hyvä palkka. Mutta asuntohintoihin nähden vastaa samaa, kuin olisi tienannut 90-luvulla 3000 mk/kk. On aivan fakta, että asuntojen hinnoissa on yhtä monta nollaa, mitä oli markka-aikana. Eli hinnat ovat suunnilleen kuusinkertaistunut. Nykyään pitää rivarikaksiosta maksaa 150000, siis pk-seudulla, siitä siis hinnat lähtee ylöspäin. Markka-aikana rivarin sai 150000 markalla.

Kun vertaa 10000mk/150000mk, niin suhdeluvuksi tulee 0,067, eli 6,7%. Jos haluaa saman suhdeluvun säilyvän, niin paljonko pitäisi euroissa tienata nykyään, että tuntisi itsensä yhtä "rikkaaksi", kuin kymmppitonnin (mk) kuussa tienaava perheenisä 90-luvulla. Helppoa, 10000 euroa/kk, niin olisin samalla tasolla, mitä isäni tienasi varastomiehenä, ilman ylitöitä 90-luvulla.

Koko euroaika tuntuu suurelta puhallukselta. Joku käärii koko ajan rahaa, kuka?

37

4818

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarkkailija*

      Sanoppa muuta...

      Laskelmasi ovat hyvinkin polttavan kiinnostavia. Asuntojen hinnat esim Turun suunnalla ovat jo kääntyneet loivaan laskuun, mutta ovathan ne silti ihan omaa luokkaansa. Lama oli joskus 90luvun taitteessa ja silloin asuntojen hinnat pohjalta. Siitä kun peilaa niin kyllähän se luonnollista kansantalouden lakien mukaan, että hurjaa hintojen nousua esiintyykin. Se, että onko palkat nousseet samaa tahtia on toinen juttu. Lopulta uskon, että IT-buumi ja talouden kasvu ovat kyllä vauhdittaneet asuntojen hintojen nousua rutkasti kun alkoi olemaan yhä enemmän ihmisiä joille varallisuutta tippui yritysten omistajuuksista ja osakkuuksista (periaatteessa sama asia)

      Toi ruokahomma sen sijaan on enemmän syvältä kuin asunnot. En oikein pysty näkemään missä välissä ne hinnat ruoissa nousivat tuohon mitä ne ovat.. ainakin sen muistan, että eurojen tultua hinnannousu oli välitöntä, silloin eron vielä huomasikin v.2001 mutta ei sitä enää tajua..

    • suhteellista-

      Siinä olen samaa mieltä että kaikki on kallistunut ja ruoka markka-ajan lopusta ja euroajan alusta kaksinkertaiseksi.

      Mutta jos 3000 € euroa on jo kohtuu summa elämiseen, meidän neljähenkisen perheen tulot ovat 1600-2000 € kuussa, ja koska toimeentulotukiminimi on noin 1700 € 4-henkiselle perheelle, saamme joinakin kuina tuon puuttuvan 100 € sossusta toimeentulotukena.

      Tilanne on se että mies tekee osapäiväduunia 4,5-6 tuntia päivässä arkipäivät ja vaimo on työvoimakoulutuksessa (työmarkkinatuki 500€/kk 20% veron jälkeen 6 €/pvä ylläpitokorvaus koulutusaikana), muina tuloinen 200€/kk lapsilisät ja asumistuki, joista kaikista tulee siis kuussa tuo 1600-2000 €/kk.

      Asumiskulut, eli 3h k vuokra vesiennakko sähkö 750 €/kk, vähennetään heti tuosta summasta.
      Lisäksi 30 €/kk pesukoneen osamaksu. Koska molemmat kulkevat bussilla töihin ja koulutukseen vähenee summa 2 x 45 €/kk. TV-lupa, puhelin- ja laajakaistamaksu menee lisäksi.
      Rahaa jää ruokaan ja kaikkeen muuhun edellisten jälkeen vajaa 500-1000 €/kk.

      Ruokaan menee jäävistä rahoista hyvin suuri osa.


      Oma asunto tai auto ei ole mitenkään mahdollista, omistusasunnossa maksaisi sentään itselleen, vuokra-asunnossa jokainen sentti menee muille, ja asuntojen kuntokin on surkea kaupungin asunnoissa joissa mm. vanha hella ja jääkaappi-pakastin kuluttaa tuhottomasti, eikä niitä uusita silti.

    • muut elintarvikkeita

      myyvät, lihovat...

      Itsekkin ihmettelen kun opiskeluaikoina kävi laiskuuttaan kalliissa lähikaupassa, sai satasella kaks täyttä muovikassillista murkinaa boksiin vietäväksi..

      Nykyjään 20e ei riitä mihkään..

      Tilastot väittävät toki muuta..

      • 8oi

        Jos yhtäään on perillä tämän päivän pt kaupasta, niin on selvä että hintojen nousu ei lihoita kauppiaiden ja muiden tilipussia yhtään enempää. Ostohintojen nousu nostaa myös kuluttajahintoja. Kaupat pitävät saman katteen tuotteilla, oli hinnat mitä tahansa.


    • Melkein..

      Puhelimet ja elektroniikka on sentää halventuneet.
      Muuten alkoholikin on halvempaa kun vertaa kossupullon hintaa.Muistan elävästi jokaperjantaisen 91 markkaa nyt saa jo suomesta sen alle 60 markan.
      Ilotulitteet ja kaikenlainen rihkama mikä tulee kiinasta on aika halpaa.

      Mut Bensa on noussut -88 > -08 2,7markasta 9 markkaan eli yli kolminkertainen nousu.

      Talojen hinnat ovat pilvissä
      kaikkien palveluiden hinnat tosi kovat ja kaikesta revitään kaikken maailman maksut.

      Mut sanotaan et menis aika kivasti emännän kanssa jos ei olis tehty/saatu lapsia oli velaton kaksio tosi halpaa asua.Vanha auto ja ihan kivasti jäi aina rahaa vaikka eleli ihan normaalisti.

      Mut lasten tulon jälkeen talo autot yms. niin velkaa olikin 1 miljoona markkaa eikä ollut kuin vanha talo jossa kokoajan remppaa ja siinä ne eurot pyörivät myös.

      Lapset parasta ,mut kallista !

      Eli ketkä ovat velattomia ja ns. hyvissä töissä ja asunto ok. niin pärjää kyllä ihan kivasti vaikka tämä hallitus yrittää tätä surkeutta vielä kaikilla energiaveroilla yms.kulujamme nostaa.

      Mut totta ruoka on noussut tosi paljon !!

      Liha hedelmät vihannekset juusto yleensäkkin maito on noussut jo n.0,7€>1€/l vuodessa.

      Jauheliha oli markka-aikaan kun ostin 17,90 nyt ei saa alle 5€ eli puhutaan 30 markasta/kg.

      Voi oli luokkaa 10 markkaa nyt ostin oli 3,65 eli 21,70 markkaa.

      Meillä menee ruokaan n.500-700€/kk bensaa n.500€/kk lainaan 1200€/kk.Näin muutamia sanoakseni...

    • Kaupasta tulleena

      Voin sanoa et meni yli 54€..
      Appelsiinii ja banaania ja verigreippiä.
      Tomaattia kurkkua ja salaatteja.
      Makkaroita muutamaa lajia leivän päälle.
      Rintaleikettä ja kokolihaa.
      sämpylöitä ja leipää.
      Jogurttia ja maitoja.
      Pullaa ja viinereitä.
      Paistijauhenlihaa.
      Lihapyöryköitä pitsoja pika nälkään.

      Ei mitään alkoholi/tupakkaa ei juustoa ei kuivatuotteita.
      Tämä on ihan normaali laskun summa joka toinen päivä arkisin 4 henkinen perhe.
      Alkoholit haetaan virosta ja kaljat tarjouksista shipsit ja muut herkut on vkl. juttuja.


      Tänään toi laskuja hoitomaksuja melkein 400€ ,kaasulasku 520€ ja melkein 1000€ vakuutuslasku.
      Tänään lapsille ostettiin syys ja talvivaatteita samalla myös itsellemme yms.kaiken maailman tavaroita kotiin meni reilu 600€.
      Tilasin autoon talvirenkaat 750€.
      Ostettiin myös hyllysto ja kalusteita reilu 700€.
      Siihen kun pistin (68l*1,54,9) 98 tankkiin niin onhan päivälle taas tullut hintaa.

    • pakkosäästäjä

      Laskeppa sekin, kuinka monta digiboksia sulla oli 1990-luvulla ja mitä ne maksoi. Mitä maksoi semmoinen kännykkä, jonka nyt saat viidellä kympillä, ja mitä siihen puhuminen. Entä nettiyhteys? Vaatteita ainakin saa nykyään ihan käsittämättömän halvalla, pizzan hinnalla pari t-paitaa ja kahden hinnalla farkut. Ei kaikki ole kallistunut. Ei edes kaikki ruoka; litran jädeä saa eurolla. Viinakin kuulemma on halventunut. Lentäminen on älyttömän halpaa.

      Kandee siellä kaupassa muutenkin katsoa, mitä ostaa. Ei kokoliha ole mikään pakkohankinta, tai jos muka on niin ostaa sianlapaa. Ja jos muovipussissa ruokasi roudaat niin prosentti siitä menee silkkaan muoviin, käytä nyt hyvä ihminen edes kangaskassia. Kokis sipsit ja pizzat nyt muutenkin turhuutta ja saisi kallistua nykyisestään jo ihan terveyssyistä.

      90-luvun loppupuolella tienasin sen 10000 mk/kk, 2000-luvulla ennen kuin jäin työttömäksi niin jotain 2200 e/kk. En huomannut, että elintasoni olisi erityisemmin laskenut.

      Mihin perustat tuon, että palkat olisivat vain 1,2-kertaistuneet? Onko sulla joku nimenomainen perheenisä tiedossasi, jonka palkkakehitys on ollut tuollainen?

      Mutta joo, palkkaerot on toki kasvaneet. Se ei johdu eurosta. Jos olet sattunut olemaan pienipalkkainen, reaalinen ostovoimasi on voinut laskea. Hyväpalkkaisilla (se mihinkään riittämätön 3000/kk on jo hyvä) ostovoima on kuitenkin kasvanut. Niillä kun on rahaa ostaa muutakin kuin ruokaa, ja siinä muussa on paljon sellaista, mikä on halventunut, kuten elektroniikka ja matkailu.

      • perusinsinööri

        ja muut niihin liittyvät palvelut, joista monikaan ei edes ole pakollinen. Digiboksi kestää useita vuosia, kännykkäkin vaihdetaan yleensä ehkä 3 vuoden välein.

        Sen sijaan asumiseen menee esim. meillä 1800 €/kk joka kuukausi, autoon 500-700 € joka kuukausi, ruokakauppaan 400-600 € joka kuukausi, päivähoitomaksuihin 400 € joka kuukausi jne. Vaatteita olen tänä vuonna ostanut yhteensä ehkä 100 €:lla.

        Perheen yhteenlasketut nettotulot ovat n. 3800 ja täytyy sanoa että henkilökohtaisella tasolla viimeaikaiset ruuan, polttonesteiden, päivähoitomaksujen yms. ovat kyllä kasvattaneet inflaatiota paljon enemmän kuin se virallinen 4,1%.


      • Vähäsen

        Et tienasin 5300 markkaa vuonna -95 ja vuonna -01 8300 markkaa nyt tienaan 2300€(13700markkaa) vuorotyönlisät.
        Mut on tullut vaihdettua työpaikkaa ja taitaa olla ansion kehitys aikas niukkaa eteenpäin katsottuna.
        Mut peruspalkaksi -90 luvun lopulla 10000markkaa oli ihan hyvin.

        Muuten 2200 on yli 13000markkaa eli ansiosi nousi yli 3000markkaa eli aikas paljon.


      • Valitettavasti ei insinööri
        perusinsinööri kirjoitti:

        ja muut niihin liittyvät palvelut, joista monikaan ei edes ole pakollinen. Digiboksi kestää useita vuosia, kännykkäkin vaihdetaan yleensä ehkä 3 vuoden välein.

        Sen sijaan asumiseen menee esim. meillä 1800 €/kk joka kuukausi, autoon 500-700 € joka kuukausi, ruokakauppaan 400-600 € joka kuukausi, päivähoitomaksuihin 400 € joka kuukausi jne. Vaatteita olen tänä vuonna ostanut yhteensä ehkä 100 €:lla.

        Perheen yhteenlasketut nettotulot ovat n. 3800 ja täytyy sanoa että henkilökohtaisella tasolla viimeaikaiset ruuan, polttonesteiden, päivähoitomaksujen yms. ovat kyllä kasvattaneet inflaatiota paljon enemmän kuin se virallinen 4,1%.

        Jokin yhden sortin vempain ostetaan harvoin, mutta toisaalta erilaisia ostettavia vempaimia on niin paljon nykyään, että kyllä niitä useampi vuodessa tulee hommattua. Etenkin useampi kuin vielä 90-luvulla.

        Ruoka- ja asumismenojen suhde on teillä ihan omituinen. Olisiko niin, että asutte paljon pakollista avarammassa asunnossa, joten se ei ole oikein hyvä esimerkki sekään. Yleensä ei mene asumiseen kuin korkeintaan tuplasti se mitä ruokaan.

        Entäs se auto, onko se oikeasti pakollinen? Jossain landella voi toki olla, mutta olisiko landella asuminenkaan noin kallista?


      • perusinsinööri
        Valitettavasti ei insinööri kirjoitti:

        Jokin yhden sortin vempain ostetaan harvoin, mutta toisaalta erilaisia ostettavia vempaimia on niin paljon nykyään, että kyllä niitä useampi vuodessa tulee hommattua. Etenkin useampi kuin vielä 90-luvulla.

        Ruoka- ja asumismenojen suhde on teillä ihan omituinen. Olisiko niin, että asutte paljon pakollista avarammassa asunnossa, joten se ei ole oikein hyvä esimerkki sekään. Yleensä ei mene asumiseen kuin korkeintaan tuplasti se mitä ruokaan.

        Entäs se auto, onko se oikeasti pakollinen? Jossain landella voi toki olla, mutta olisiko landella asuminenkaan noin kallista?

        pakko ei ole kuin kuolla. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän vapaaehtoista.

        Ensinnäkin elektroniikkavimpaimet ovat tänä päivänä halvempia kuin koskaan ennen. Vaikka niitä vuodessa tulisikin useampi hommattua niin so what jos maksavat luokkaa 100 €/kpl.

        Voi olla että 140 neliön okt on liikaa jonkun mielestä kahdelle aikuiselle, kahdelle lapselle ja kahdelle koiralle. Mutta meidän mielestämme sitä tilaa tarvitaan nyt kun lapset asuvat kotona, ei sitten kun asumme vaimon kanssa kahdestaan.

        Asumiseen menisi toki vähemmän jos ottaisi pitemmän laina-ajan mutta minuste se ei ole tervettä. Nyt on tiukempaa, 5 vuoden päästä helpompaa kun laina on lyhentynyt ja tulot kasvaneet.

        Autoilun suhteen olemme aina ostaneet käytettyjä autoja ja sellaista merkkiä, joka pudottaa nopeasti arvonsa. Eli sellaisen, jonka 3 vuotta vanhana saa alle puoleen uuden hinnasta.


      • ihan vaan seurailen meininkiä

        Nopea laskuesimerkki suomalaisesta tyypillisestä palkkakehityksestä. Verrataan vaikka vuosiväliä 1998-2008.

        Jos alunalkaen ihminen on tienannut tuon 10000mk. Suomalaisella liittokierrosmenettelyllä korotukset ovat vuosittain keskimäärin 3%. Tästä siis nopeana laskuna

        1998 10000
        1999 10300
        2000 10609
        2001 10927
        2002 11255
        2003 11592
        2004 11940
        2005 12298
        2006 12667
        2007 13047
        2008 13439 => 2260 euroa

        Siispä riita poikki ja voita väliin. 2260 euroa.... tottahan on, ettei se kaikessa kustannuskehityksessä ole pysynyt mukana. Ylellisyyshyödykkeet kuten elektroniikka ja kännykät ja tietokoneet jne. ovat tulleet halvemmaksi, mutta perustarvikkeet kuten bensa, ruoka, asuminen, sähkö jne.. ovat kieltämättä vääristyneet ja ankarasti. Ja tietysti ne kenellä palkkapussi on ollut jo ennestään liian pieni ylellisyyshyödykkeille jää pahimpaan ahdinkoon jälleen.

        Jos kaikki menee ruokaan niin ei se paljon lohduta, että taulutelkkareiden hinnat putoaa.... prkl


    • liikoja....

      Totta osa, mutta vain osa.

      Toinen puoli: nykyihminen vaatii liikaa ja tottuu liian hyvään! Kun 80-90-luvulla pienehkön lapsiperheenkin (1-2 lasta) asunnoksi riitti 2-3 h k, niin nyt on oltava 5-6 huoneen omakotitalo, 150-200 neliötä. Koira on myös nyt "pakollinen", mieluiten 2-3 koiraa.

      Autoksi kävi aikoinaan Fiiu 600 ja Kupla, nyt pitäisi olla linja-auton kokoinen tila-auto. Joka vuosi pitäisi päästä lentämään Thaimaaseen tms parikin kertaa, muuten luokitellaan itsensä köyhäksi.

      Pahaa kieroutunut vaatimustaso on nykyajan opiskelijoilla: ruokailla pitäisi aina ulkona ravintoloissa, hienoja erikoisannoksia, ei osata tehdä kotiruokaa ja valitetaan ettei raha riitä. Alkoon ja tupakkiin kuluu iso siivu, samoin kapakoihin. Asunnon on oltava kalliilla keskusta-alueella ja kauempaa lähiötä pidetään luuserialueena.

      Eli, osasyy on imisten liiallinen vaatimustaso.

      • S. Vilen

        ...asian ytimeen!


      • ...................

        Ihan ensin, missä päin Suomea tämä on mahdollista:

        "Pahaa kieroutunut vaatimustaso on nykyajan opiskelijoilla: ruokailla pitäisi aina ulkona ravintoloissa, hienoja erikoisannoksia, ei osata tehdä kotiruokaa ja valitetaan ettei raha riitä. Alkoon ja tupakkiin kuluu iso siivu, samoin kapakoihin. Asunnon on oltava kalliilla keskusta-alueella ja kauempaa lähiötä pidetään luuserialueena."

        Missä helvetin fantasiamaailmassa elät, jos kuvittelet 400 euron nettotuloilla tuon olevan mahdollista? Ok, ehkä se on 450 nykyään, en tiedä, mutta silti.

        Toisekseen, Suomen palkkatason pitää alhaalla muihin Euroopan sivistysvaltioihin nähden suomalaiset työntekijät. Siis kaltaisesi työntekijät, ei välttämättä kaikki. Juurikin tuo asenne, että purraan huulta jos ei muuten palkka riitä ruokaan on päin persettä. Jos palkka ei riitä normaalin elämiseen, niin palkka on liian pieni, piste. Normaali eläminen ei ole teltassa asumista tai kaupungin vuokrakämpässä narkkareiden keskellä. Normaali asuminen on oma asunto/talo, vähintään yksi auto, ruokaa niin ettei tarvitse nähdä nälkää, satunnaisia huvitteluja ja vähän säästöönkin jää. Kaikki muu on vähättelyä. Tällä mentaliteetilla eletään muualla Euroopassa (ja jenkit yms) ja kas kummaa, siellä palkat ovat huomattavasti paremmat, etenkin tietyillä aloilla. Yritäpä perustella vaikkapa Saksalaisille tai USAlaisille insinööreille, miksi 3000-3500 €/kk olisi heille täysin riittävä palkka (tämä on Suomessa jo hyvä palkka)...


      • fantasiassa.....
        ................... kirjoitti:

        Ihan ensin, missä päin Suomea tämä on mahdollista:

        "Pahaa kieroutunut vaatimustaso on nykyajan opiskelijoilla: ruokailla pitäisi aina ulkona ravintoloissa, hienoja erikoisannoksia, ei osata tehdä kotiruokaa ja valitetaan ettei raha riitä. Alkoon ja tupakkiin kuluu iso siivu, samoin kapakoihin. Asunnon on oltava kalliilla keskusta-alueella ja kauempaa lähiötä pidetään luuserialueena."

        Missä helvetin fantasiamaailmassa elät, jos kuvittelet 400 euron nettotuloilla tuon olevan mahdollista? Ok, ehkä se on 450 nykyään, en tiedä, mutta silti.

        Toisekseen, Suomen palkkatason pitää alhaalla muihin Euroopan sivistysvaltioihin nähden suomalaiset työntekijät. Siis kaltaisesi työntekijät, ei välttämättä kaikki. Juurikin tuo asenne, että purraan huulta jos ei muuten palkka riitä ruokaan on päin persettä. Jos palkka ei riitä normaalin elämiseen, niin palkka on liian pieni, piste. Normaali eläminen ei ole teltassa asumista tai kaupungin vuokrakämpässä narkkareiden keskellä. Normaali asuminen on oma asunto/talo, vähintään yksi auto, ruokaa niin ettei tarvitse nähdä nälkää, satunnaisia huvitteluja ja vähän säästöönkin jää. Kaikki muu on vähättelyä. Tällä mentaliteetilla eletään muualla Euroopassa (ja jenkit yms) ja kas kummaa, siellä palkat ovat huomattavasti paremmat, etenkin tietyillä aloilla. Yritäpä perustella vaikkapa Saksalaisille tai USAlaisille insinööreille, miksi 3000-3500 €/kk olisi heille täysin riittävä palkka (tämä on Suomessa jo hyvä palkka)...

        ...elävä on itse.

        Sun mielestä elämä ei ole rikasta jos ei ole omaa asuntoa/taloa, autoa ja huvitteluja? Muistappa, että jokaisen suomalaisen elintaso on huippuluokkaa kun vertaat maapallon enemmistön elintasoon. Siis enemmistö maailman ihmisistä olisi iki-onnellinen "köyhänkin" suomalaisen elintasosta. Sulla on oikea "jalat irti maasta"-näkökulma, kun halveksit mm. kaupungin vuokra-asuntoja.

        No, kyllä se elämä vielä opettaa. Odottelehan vielä kymmenkunta vuotta niin alkaa maapallon ruokavarat huveta, energiansäästö purra ja sotia tulla, voi sullekin kelvata kiitollisena vielä vaikkapa fillari ja kaupungin vuokrakämppä...


    • Toimitusjohtaja.

      Kerätään suomessa rahaa, jossa palkkataso on huomattavasti euroopan maita korkeampi ja kunnon pesämunan kerättyä muutetaan kiinaan. Monille ajatus on miltein mahdoton, sillä kiinan kieli ei ole tuttu, eikä maasta tiedetä tarpeeksi. Suomalaisena kiinaan muuttamisen ajatus tosin olisi vaan puoliksi vastenmielinen, sillä osaan jo entuudestaan kiinaa ja tunnen eteläisen kiinan siellä asuttuani 3 vuotta.

      Kiinassa kuulin suomalaisen korviin huvittavia juttuja siitä, miten halpaa siellä maaseudulla parhaillaan on. Siellä eräs maan omistaja oli ostanut auton, 2004 Hondan melkein uutena ja maksanut siitä noin 800€. 20€ pärjäisit kuukauden kalliita ruokiakin nauttien. Luksustalon voisit rakentaa halpaa ja ahkeraa kiinalaista työvoimaa käyttäen alle 5000€ oikeanlaista firmaa käyttäen, siinnä mitä suomessa maksaisit 155000€ (tämä oli hinta jolla rakensin 2000 luvun alussa, en tiedä aivan tarkalleen mitä tulisi samanlainen pytinki nyt maksamaan) jos edes riittää. Samalla voisit vaikka ottaa lainan ja aloittaa firman suomessa ja johtaa sitä kiinasta. Hullulta ja utopistiseltahan se kuulostaa, mutta näin elämäni kulki kiinassa asuessani ja tuottoa tuli. Sen minkä yritykseni suomessa tuotti, sain käyttää kiinassa ja 3 vuodessa jäi taskun pohjalle 80% kaikesta tienatusta rahasta. Kiina on kuitenkin alkanut kehittymään taloudellisesti, joten voi olla että isoja erojakin löytyy. Siinnä missä kiina kehittyy, suomi köyhtyy.

      • ähääkutti

        En minä ainakaan jaksaisi kuunnella moista kiinan mongerrusta, v*tutti jo olympialaisissa kun stadionilla kaikui lähetykseen välillä "hwang wai hai wang hong gai zain zing gwai". Lisäksi kiinalaiset ovat ruman näköisiä, aikuiset naisetkin näyttävät lähinnä alaikäisiltä, ja heidän äänensä on pikkutyttämäinen. Miehillähään ei veso parta kunnolla, täysiä babyfacejä. Lisäksi kaikki niin helvatan saman näköistä porukkaa, ettei henkilöitä erota toisistaan. Kunniaan eurooppalainen monimuotoisuus, ihmiset ovat täällä persoonia, eivät massaa.

        Että mene vain sinne kiinaasi johonkin maalle. Kyllä ne sinunkin ihmisoikeudet äkkiä lytätään, ja asunnon rakentamis oikeus evätään. Kiinassa valtio määrää missä saat liikkua ja asua.


    • tietäväinen___

      Tuo on kyllä parasta "mutua" ja epämääräisintä argumentointia, jota vähään aikaan olen lukenut! Että oikein näinkin täsmällinen mitta kuin "äitin 90-luvulla ostettu ruokakassi" noin hihasta repäistynä muistista on jokin eksakti mitta, joka kertoo elintarvikkeiden hinnan. :D Ai jumalauta mikä vitsiniekka!

      Ihan muutama FAKTA, jotta pääset sinäkin jälleen kartalle:

      1) Verot ovat pienentyneet tuloluokasta riippuen 5-10 % 90-luvun puolivälistä alkaen.
      2) Reaaliostovoima on kasvanut n. 20-25 % 90-luvun puolivälistä alkaen.
      3) Suurin osa elintarvikkeista on halventunut merkittävästi 90-luvun alusta, varsinkin suhteessa ostovoimaan.

      70-luvulla keskiluokan auto maksoi n. 3000 euroa. Se on aika lailla samanhintainen inflaatiokorjattuna nykyäänkin. Ainut ero vain on, että tulot ovat nousseet inflaatiota nopeammin, jolloin se auto on helvetin paljon helpompi hankkia nyt kuin 70-luvulla.

      Sun mututuntuma ei muuta tosiasioita miksikään. Ihmisten tuloista koko ajan pienempi ja pienempi osa kuluu ruokaan tai samalla rahalla ostetaan nykyään jotain muuta kuin leivän päälle kuin balkanmakkaraa tai sipuliteetä.

      Toki jotkut tuotteet tai palvelut voivat olla kalliimpia kuin aikaisemmin, mutta yleisesti ottaen tulojen kasvu on suurempaa kuin hintojen nousu, kokonaisuutena. Lisäksi tavaroiden laatu on ihan toinen nyt kuin aiemmin. Muistuu mieleeni vuosi 1989, kun vanhempani hankkivat television nimellisesti nykyrahassa 700 euron hinnalla. Kyseessä oli 24" kuvaputkitelkku. Tuolla NIMELLIShinnalla saa nykyään 40" taulutelkun. Nykyrahaksi muutettuna tuo on n. 950 euroa ja sillä saa jo aikamoisen putken seinälle.

      Tiivistäen: inflaatio ja reaaliostovoima ovat sulle tuntemattomia käsitteitä, minkä johdosta et ymmärrä, miten maailma makaa nykyään. Suomalaisten ostovoima on NYT, JUURI NYT suurempi kuin koskaan maailmanhistoriassa!

      • Jaa ja joo

        Esim. talot maksoivat -95 vuonna 500000-700000 markkaa nyt kun ne samat talot ovat vanhentuneet yli 10-vuotta lisää niitten myyntihinnat ovat luokkaa 220000-240000€.

        Bensa todellakin maksoi -88 2,7 markkaa/litra
        nyt -08 n.9 markkaa/litra

        -90 vuonna sai firmasta putkimiehen 45 markkaa/h nyt ei saa edes samalla euromäärällä.
        Parturi maksoi -90 20markkaa nyt ei saa näitä harvenevia hiuksia edes samalla euromäärällä leikkautettua.

        Palkoista puhuin tässä mittakirvesmiehen kanssa joka kertoi että 20-vuotta sitten tienas paremmin siis nyt 14€/h.Silloin 88markkaa/h eikä ole mitään urakoita tai ylitöitä mitä edes voisi tehdä lisäksi.
        Monella muullakin alalla on olleet korotukset luokkaa 1-2%/vuosi sellaset 10-vuotta.
        Paras korotus tuli varmaan yli 15-vuoteen tämä viime syksyinen 3,4% totesi moni kaverini.

        Vois jatkaa loputtomasti esimerkkejä.Emäntä oli kesätöissä -95 31markkaa/h sitten -07 taas oli siivoamassa oli 6,86€/h.
        Eli 10markkaa oli noussut 12-vuoteen tuntiliksa kesätyöläisestä vakituiseksi.

        Omaa palkkaa on vaikea vertailla koska olen vaihtanut alaa ja työpaikkoja ,mut voisin sanoa et ala ei ole terveyden hoitoala missä nämä ansion nousut ovat suuria.

        Sähkö ja vakuutukset ovat nousseet reilusti.

        Elintarvikkeista voin vaan kertoa että on nousseet meidän perheen paljon käyttämät maitotuotteen(maito,juusto jogurtit) tosi paljon.
        esim yli 20litraa viikossa menevää maitoa ostin 2000-vuonna 3,7markkaa litra ja sama kauppa meidän sittarissa hinta on nyt 0,92€/l eli 5,47markkaa.

        Jauhelihaa ostin -98-00 vuosina aina alle 20markkaa/kilo yleensä 17,9 nyt ei meinaa saada alle 5€/kg.Lihat yleensäkkin on noussut paljon.

        Löysin muuten työpaikalta -94 vuodelta tes:n ja silloin oli palkka 7140markkaa/kk nyt sama luokka näyttää 1794€ 10667 markkaa eli korotus on ollut 14-vuoteen 3527markkaa eli 593€.
        Onhan se prosentteina noussut "paljon" ,mut jos ajattelee asuntojen/bensan nousua niin eihän tuo ole yhtään mitään.


      • ärsyttää kovin nämä kaikki ...

        Otappa itse pikku matka todellisuuteen. Ja selvitä mitä käytännössä ostovoima ja toimeentulo tarkoittavat.

        Kuten sanottua, voit tunkea sen vitun halvan taulutelevisiosi syvälle hanuriin jos raha ei riitä edes vuokraan ja syömiseen.


    • Rankkuri

      Tuommoisella tulolla minä olisin siis vitun rikas.

      Mutta riippuu täysin siitä miten elää.
      Minä elän yksin yksinkertaisesti n.390€ kuukaudessa ja hyvin riittää.

    • eikö vaan

      Niin, en meinaan elää 3000e/kk nettona,
      vaikka tiedän että se on kohtuu hyvin mutta eipä meinaa riittää. Enkä elä mitään luksus-elämää vaan ihan normi perhe-elämää.

      Omakotitalo, 2 lasta, kaksi autoa ja normaali kuviot. 1-2 perhelomamatkaa vuodessa, jotain muuta pientä itselleen jne. Helsingissä elämä maksaa.

      Vaimo tienaa 2000e netto ja meikä sen 3000.

      • matemattiikka

        Kehnosti olet koulussa opetellut matikkaa ja päässälaskua tulojen ja menojen suhteesta. Jos ei perheelle 5000 e netto kk riitä, niin on vissiin kulutus- ja ostotottumuksissa parantamisen varaa. On se huvittavaa että pitää ostaa vaikka hammasta purren velaksi iso ylihintainen ja -kokoinen talo, kaksi autoa jne. Ikäänkuin se olisi joku "pakko". Taitaa olla vaan sitä näyttämisen halua ja itsetunnon kohotusta...


      • meikäläinen tässä
        matemattiikka kirjoitti:

        Kehnosti olet koulussa opetellut matikkaa ja päässälaskua tulojen ja menojen suhteesta. Jos ei perheelle 5000 e netto kk riitä, niin on vissiin kulutus- ja ostotottumuksissa parantamisen varaa. On se huvittavaa että pitää ostaa vaikka hammasta purren velaksi iso ylihintainen ja -kokoinen talo, kaksi autoa jne. Ikäänkuin se olisi joku "pakko". Taitaa olla vaan sitä näyttämisen halua ja itsetunnon kohotusta...

        Ei kyseessä ole huono matikka eikä näyttämisen halu vaan halu elää! Halu elää ja olla,toimia ja nauttia elämästä. Halu asua kunnon ympäristössä, ympärillä saman henkisiä ihmisiä.

        Elämästä on mukavampi nauttia hieman isomassa asunnossa ja autossa, hieman paksummalla lompakolla ja nauttia silloin-tällöin "etelän lämmöstä". Sen eteen olen valmis ponnistelemaan ja tekemään töitä kovin.


      • tekemään kovasti
        meikäläinen tässä kirjoitti:

        Ei kyseessä ole huono matikka eikä näyttämisen halu vaan halu elää! Halu elää ja olla,toimia ja nauttia elämästä. Halu asua kunnon ympäristössä, ympärillä saman henkisiä ihmisiä.

        Elämästä on mukavampi nauttia hieman isomassa asunnossa ja autossa, hieman paksummalla lompakolla ja nauttia silloin-tällöin "etelän lämmöstä". Sen eteen olen valmis ponnistelemaan ja tekemään töitä kovin.

        hommia.Itse tein kovasti töitä 15 vuotta siten että perheemme yhteistulot 2000-luvulla ollut 9-11,000 eur/kk bruttona.Saavutin sen mihin sinäkin pyrit.Vuosien rankka työtahti ja suuri vastuu johdatti kuitenkin loppuunpalamiseen toissa vuonna.Ja viime vuonna organisaatiomuutosten pyötä potkuihin.Tällä hetkellä perheemme tulot noin 6000 euroa/kk bruttona.Enkä yhtään halua takaisin entiseen.
        Josd pääset urallasi pitkälle/korkealle niin muista hellittää ajoissa mikäli haluat selvitä eläkepäiville saakka hengissä.Minä ainakin aijon nauttia seuraavat 15-16 vuotta rauhallisella työtahdilla joskin myös pienemmillä tuloilla.


      • jos se tuolleen rahasta kii...
        meikäläinen tässä kirjoitti:

        Ei kyseessä ole huono matikka eikä näyttämisen halu vaan halu elää! Halu elää ja olla,toimia ja nauttia elämästä. Halu asua kunnon ympäristössä, ympärillä saman henkisiä ihmisiä.

        Elämästä on mukavampi nauttia hieman isomassa asunnossa ja autossa, hieman paksummalla lompakolla ja nauttia silloin-tällöin "etelän lämmöstä". Sen eteen olen valmis ponnistelemaan ja tekemään töitä kovin.

        Oot vissiin liian köyhä luuseri niitten "samanhenkisten" seuraan? Mites jos ihan suosiolla muuttaisit sieltä sitä niitten "kunnon ympäristöä" luuserinhajullasi pilaamasta johonkin rivariin, tai vaikka kerrostalokämppään?

        Elää ja olla, toimia ja nauttia voi vähemmälläkin rahalla kuin mitä teillä on. Huono mielikuvitus, jos ei onnistu. Ja jos on niin huono mielikuvitus ettei onnistu, niin ei ihme ettei duunikaan tuon parempaan palkkatasoon asti onnistu.


      • lähiöasukki

        Aika paljon enemmän teillä kuin sillä normiperheellä. Normi on kerrostaloasunto, yksi auto ja kerran vuodessa ulkomaille. Toki moni perhe jää tästäkin alle.

        Suosittelen, että opetatte hyvissä ajoin lapsillenne, että elätte yli normin. Ei tule niille sitten niin raskaana pettymyksenä, jos vaikka itse sattuvat jäämään siihen normiin. Tai kulttuurishokkina, jos löytävät itselleen normin alittavista oloista peräisin olevan puolison.


      • Suu säkkiä myöten!

        Eipä muuta.


    • talous-Martta

      Anna se kolme donaa minulle, niin panen sen riittämään! Minä olen semmoinen ihme talous-Martta, että minulla se riittää vaikka mihin! Toivottavasti et ole pankissa töissä...

      Muuten olen sitä mieltä, että sinä itse se olet, joka välistä käärit!

      • Martta "ihme"

        Tässä eri vastaa ,mut voisit saada meidän perheen neton.n.4000€ käyttöösi.

        Velkaa 110000€ ja sen pitää olla loppu 2014 vuonna.
        Autoon on kesä-ja talvirenkaat loppu.

        Talossa on kaikki niin lämmitys kuin käyttövesiputket loppu ym. muuta remppaa aivan järkysti.

        Ois kiva katella miten nämä todelliset niiba naabat selviäis näistä...

        Tottakait jos katsoisit lapsia niin sehän säästäisi n.400€/kk(hoitomaksut).

        Mut kun otan meidän perheen talon laskut ja muut ns. pakolliset jää meille alle 1500€ käyttörahaa/kk ja siintä pitää säästää remppoihin ja auto vie paljon.
        Sanotaanko et ruoka ja vaatteet ovat luokkaa max.500€/kk ja tähän sisältyy paljon muutakin.

        Ostamme melkein kaiken ruuan -50% lapuilla emme vedä vessaa aina pissan jälkeen vaan kun on muutamia kertoja käyty ,emme paljon pidä valoja suihkussa pika suihkut ja itse käyn max. 2*viikossa ,onneksi voi käydä töissä.Suunnitelen muutenkin ruuan tarkkaan emmekä heitä sitä menemään.
        Viinat ostan tallinnasta.Pakko juoda kerran viikkoon tai pää räjähtää ja samoin pakko mennä kerran kuukauteen pois tältä seudulta(kotiseudulle käymään ,ei varaa ulkomaanmatkoihin) tai pää räjähtää.

        Yhden säästöasian tiedän missä meillä menee ns. liikaa.
        Lahjat sukulaisille...Ainainen vaikeus ja sitten ei ilkeä viedä mitää halpaa tai jotain kertakäyttöistä ,kun muut raahaavat hienoja ja kaliita lahjoja tai antavat 50€ käteen.

        Nykyisin viemme usein viinipullon(7-12€ on minusta halpa lahja ja ihan ok) tai lapsille on pakko tietenkin ostaa jotain "parempaa".

        Sanoisin et jos ei velkaa tai remppaa jäisi meille omassa isossakin talossa helposti n.2000€/kk säästöön.Tottakait kulutus kasvaisi en haluaisi enää elää näin "köyhästi" jos olis käyttörahaa enemmän.


      • talous-Martta
        Martta "ihme" kirjoitti:

        Tässä eri vastaa ,mut voisit saada meidän perheen neton.n.4000€ käyttöösi.

        Velkaa 110000€ ja sen pitää olla loppu 2014 vuonna.
        Autoon on kesä-ja talvirenkaat loppu.

        Talossa on kaikki niin lämmitys kuin käyttövesiputket loppu ym. muuta remppaa aivan järkysti.

        Ois kiva katella miten nämä todelliset niiba naabat selviäis näistä...

        Tottakait jos katsoisit lapsia niin sehän säästäisi n.400€/kk(hoitomaksut).

        Mut kun otan meidän perheen talon laskut ja muut ns. pakolliset jää meille alle 1500€ käyttörahaa/kk ja siintä pitää säästää remppoihin ja auto vie paljon.
        Sanotaanko et ruoka ja vaatteet ovat luokkaa max.500€/kk ja tähän sisältyy paljon muutakin.

        Ostamme melkein kaiken ruuan -50% lapuilla emme vedä vessaa aina pissan jälkeen vaan kun on muutamia kertoja käyty ,emme paljon pidä valoja suihkussa pika suihkut ja itse käyn max. 2*viikossa ,onneksi voi käydä töissä.Suunnitelen muutenkin ruuan tarkkaan emmekä heitä sitä menemään.
        Viinat ostan tallinnasta.Pakko juoda kerran viikkoon tai pää räjähtää ja samoin pakko mennä kerran kuukauteen pois tältä seudulta(kotiseudulle käymään ,ei varaa ulkomaanmatkoihin) tai pää räjähtää.

        Yhden säästöasian tiedän missä meillä menee ns. liikaa.
        Lahjat sukulaisille...Ainainen vaikeus ja sitten ei ilkeä viedä mitää halpaa tai jotain kertakäyttöistä ,kun muut raahaavat hienoja ja kaliita lahjoja tai antavat 50€ käteen.

        Nykyisin viemme usein viinipullon(7-12€ on minusta halpa lahja ja ihan ok) tai lapsille on pakko tietenkin ostaa jotain "parempaa".

        Sanoisin et jos ei velkaa tai remppaa jäisi meille omassa isossakin talossa helposti n.2000€/kk säästöön.Tottakait kulutus kasvaisi en haluaisi enää elää näin "köyhästi" jos olis käyttörahaa enemmän.

        Yksi vai kaksi työssäkäyvää aikuista, jos kaksi niin onko duunit kaukana toisistaan? Minkä ikäiset lapset, mitä sukupuolia? Mistä velka, mikä korko? Suunnilleen millainen paikkakunta?

        Ensimmäisenä nimittäin tulee mieleen, että myykää se talonrähjä vaikka tappiolla ja muuttakaa vuokralle. Kolmion pitäis riittää. Jos mahdollista niin asuntoon, joka sijaitsee työpaikkoihin nähden siten ettei autoa tarvita.

        Se, onnistuuko tuo, riippuu tietysti paljon paikkakunnasta ym. seikoista. Jos onnistuu niin velanhoitokulut pienenee, remppakuluista pääsette, ja on varaa lotrata vettä. Tietty vuokra tulee lisää, mutta mahdollisesti operaatio olisi voitollinen. Erityisesti jos voisi luopua peltilehmästä.

        Mitä ne on ne "talon laskut ja muut ns. pakolliset"? Aika monella on ihan ei-pakollisista menoista kertyneitä laskuja; en tiedä miten teillä.

        Tulisko ne "pakolliset" viinat kotitekoisena halvemmaksi, jos kerta ihan pakollisia ovat? En nyt laittomuuksiin yllytä, mutta viiniä ja olutta voi tehdä itse, sokeri ja hiiva on halpaa. Laskujeni mukaan Tallinna on ulkomaa; ei mulla ainakaan varaa siellä käydä.

        Sukulaiset ei niitä lahjoja tartte. Kuinka usein te niissä oikein reissaatte, voisiko matkoissakin säästää? Pään räjähtämiset tietysti aika subjektiivisia juttuja. Jos se paikkakunta on niin kurja niin mikä siellä pitää?

        Siis jos teillä ei olisi velkaa tai remppaa, jäisi kaksi tonnia säästöön, eli kuluisi kuussa toinen kaksi tonnia? Josta varmaan osa silloinkin jotain "talon laskuja ja muita ns. pakollisia". Eli eläisitte reilusti alle kahden tonnin. Nyt elätte jotain alle 1500 euron, eli alle viisisataako on se, mitä kuussa puuttuu?

        Ette nyt kumminkaan toimeentulotuen asiakkaita vielä liene. Kyllä silläkin on selvitty. Minäkin.


      • Hyviä pointteja
        talous-Martta kirjoitti:

        Yksi vai kaksi työssäkäyvää aikuista, jos kaksi niin onko duunit kaukana toisistaan? Minkä ikäiset lapset, mitä sukupuolia? Mistä velka, mikä korko? Suunnilleen millainen paikkakunta?

        Ensimmäisenä nimittäin tulee mieleen, että myykää se talonrähjä vaikka tappiolla ja muuttakaa vuokralle. Kolmion pitäis riittää. Jos mahdollista niin asuntoon, joka sijaitsee työpaikkoihin nähden siten ettei autoa tarvita.

        Se, onnistuuko tuo, riippuu tietysti paljon paikkakunnasta ym. seikoista. Jos onnistuu niin velanhoitokulut pienenee, remppakuluista pääsette, ja on varaa lotrata vettä. Tietty vuokra tulee lisää, mutta mahdollisesti operaatio olisi voitollinen. Erityisesti jos voisi luopua peltilehmästä.

        Mitä ne on ne "talon laskut ja muut ns. pakolliset"? Aika monella on ihan ei-pakollisista menoista kertyneitä laskuja; en tiedä miten teillä.

        Tulisko ne "pakolliset" viinat kotitekoisena halvemmaksi, jos kerta ihan pakollisia ovat? En nyt laittomuuksiin yllytä, mutta viiniä ja olutta voi tehdä itse, sokeri ja hiiva on halpaa. Laskujeni mukaan Tallinna on ulkomaa; ei mulla ainakaan varaa siellä käydä.

        Sukulaiset ei niitä lahjoja tartte. Kuinka usein te niissä oikein reissaatte, voisiko matkoissakin säästää? Pään räjähtämiset tietysti aika subjektiivisia juttuja. Jos se paikkakunta on niin kurja niin mikä siellä pitää?

        Siis jos teillä ei olisi velkaa tai remppaa, jäisi kaksi tonnia säästöön, eli kuluisi kuussa toinen kaksi tonnia? Josta varmaan osa silloinkin jotain "talon laskuja ja muita ns. pakollisia". Eli eläisitte reilusti alle kahden tonnin. Nyt elätte jotain alle 1500 euron, eli alle viisisataako on se, mitä kuussa puuttuu?

        Ette nyt kumminkaan toimeentulotuen asiakkaita vielä liene. Kyllä silläkin on selvitty. Minäkin.

        2 käy töissä ja 2 alle kouluikäistä.
        Paikkakunta kallis alle 200000€ taloa ei oikein saa.Korko prime 5% 0,3%=5,3% ei mitään muita kuluja ei edes sitä euroa.
        Töitten takia ollaan täällä.
        Talon pakolliset ovat sähkö ,vesi tv-lupa ,vero ,jätehuolto ,lämmitys ,vakuutus.
        Siihen tulee puhelin kaapeli netti...Hoitomaksut.
        Lehtiä ei tule yms.
        Auto on melkein pakkokin olla koska lapset on vaikea saada muuten hoitoon ja kotiseudulle ja mökeille(muitten) meno on todella vaikeaa sitäpaitsi nykyisin ainut harrastus on autoilu se on parasta mitä voi housut jalassa ja selvinpäin tehdä;)Siis se rentouttaa ja on kivaa ajaa ...Ei meille silti tule kuin n.16000km/vuosi.

        Minusta olisi tyhmää asua vuokralla...

        Oli oma velaton kaksio ja kivasti jäi rahaa yms.eloon , mut tämä mikä on nyt aiheuttanut melkein eronkin on tämä vaimoni pari vuotta kinuama talo (siis pakko oli saada talo sitten palo vaan hermot minulta ja ostettiin)
        Jos vaimoni olisikin tolleen ajatteleva kuin sinä ei varmaan olisikaan niin paljon kitkaa ,koska hän vaan elää minä suunnittelen ja teen kaiken.Hän on vaan "nainen" ja menee päivä kerrallaan ja jos joku menee rikki ostetaan uusi periaatteella ja ruokaakin menis hukkaan ja maksais paljon jos hän kävisi kaupassa eikä monipuolisuudesta olisi tietoakaan.

        On rankkaa hoitaa melkein kaikki ja tehdäkkin melkein kaikki ,hän ei ole oikein energinen.Työssä juuri käy mut valittaa ku ei huvittas ..Lukis vaan kirjaa kattos telkkaa ja söis shipsejä tyyliin.Ei lähde varmasti metsään sieniä tai marjoja poimimaan vaan sanoo jos minä en kerkeä niin käy ostamassa torilta..Näin aina omassa lapsuuden perheessä on käyty keräämässä omat tarpeet..
        Kämppäkin on aina kuin pommin jäljiltä ja sota syttyy kun rupeen siivoamaan olen kuulemma marttyyri ei tarvii kuulemma siivota ,mut kukahan sen sitten tekee nimittäin ei häntä paljon vaivaa vaikka olisi astia vuori tiskipöydällä.

        Okey ,mut tässä se isoin ongelma minusta on kun ei aina jaksa olla kokoajan kaikesta tarkkana ja kaikessa mukana..Ois kivaa joskus ottaa vaan lunkisti kun tietäs et asioiden hoitoon vois luottaa ,mut ei.
        Itse teen paljon pitkää päivää eli ylitöitä aikas paljon niin se aina välillä purkautuu ja lasten käytyä satujen jälkeen nukkumaan on kivaa juoda silloin tällöin votkaa ja nukahtaa sohvalle.

        Viina maksaa alle 4€/pullo niitä kun sen 50 pulloo tuo niin sillähän sen vuoden pärjää.
        Matka maksaa n.40€ ,mut se on ainut ero lapsiin töitten lisäksi menen poikaporukassa vähän irroittelemaan.

        Niin maksan todellakin kaiken nykyisin tän talon myötä nyt saan vaimoltani n.500€/kk.Hän ei tiedä velkaa ,korkoa eikä oikein mitään muutakaan raha asioista ,koska ei kiinnosta pätkääkään.
        Hän käy nykyisin kyllä kirppareilla ja osaa onneksi nyt ostaa lapsille sieltä vaatteita ja ihan omalla rahallaan.Ei tietenkään itselleen käytettyä osta.

        Mut vielä miksi ei ole mitään ns. luottoa on asioiden hoitoon.Eli kerran pistin hänet kauppaan ostamaan yhtä ainetta koska muuten ei olisi se ruoka onnistunut ,mut yllätys yllätys hän unohti sen tuli vaan ranskalaisia ja rypäleitä...Siis ei mitään mihin hän jaksaisi paneutua.

        Ikinä en ole toimeentuloa hakenut.

        Aina olen rahaa saanut säästöön ,mut nyt on aika tiukilla saada riittämään..Saan kyllä ,mut aika "köyhää" elämää eikä se ole minusta sen arvoista.

        Kyllä sukulaisille joutuu ostamaan.Synttäri ja joululahjat ei voi mitään kun osais aina valita vaikka ikeasta vois saada muutamalla satasella koko vuoden jutut (melkein kaiken) ja olis jopa ihan siedettäviäkin.

        Mut kommentoi ihmeessä tätä itkuvirttä;)
        Välillä kun antaa tulla mitä ajattelee se menee näin.

        Olen sanonut hänelle: pärjäisin taloudellisesti lasten kanssa paremmin ilman sinua ja se pitää varmaan paikkansa.


      • viva_las_vegas
        Hyviä pointteja kirjoitti:

        2 käy töissä ja 2 alle kouluikäistä.
        Paikkakunta kallis alle 200000€ taloa ei oikein saa.Korko prime 5% 0,3%=5,3% ei mitään muita kuluja ei edes sitä euroa.
        Töitten takia ollaan täällä.
        Talon pakolliset ovat sähkö ,vesi tv-lupa ,vero ,jätehuolto ,lämmitys ,vakuutus.
        Siihen tulee puhelin kaapeli netti...Hoitomaksut.
        Lehtiä ei tule yms.
        Auto on melkein pakkokin olla koska lapset on vaikea saada muuten hoitoon ja kotiseudulle ja mökeille(muitten) meno on todella vaikeaa sitäpaitsi nykyisin ainut harrastus on autoilu se on parasta mitä voi housut jalassa ja selvinpäin tehdä;)Siis se rentouttaa ja on kivaa ajaa ...Ei meille silti tule kuin n.16000km/vuosi.

        Minusta olisi tyhmää asua vuokralla...

        Oli oma velaton kaksio ja kivasti jäi rahaa yms.eloon , mut tämä mikä on nyt aiheuttanut melkein eronkin on tämä vaimoni pari vuotta kinuama talo (siis pakko oli saada talo sitten palo vaan hermot minulta ja ostettiin)
        Jos vaimoni olisikin tolleen ajatteleva kuin sinä ei varmaan olisikaan niin paljon kitkaa ,koska hän vaan elää minä suunnittelen ja teen kaiken.Hän on vaan "nainen" ja menee päivä kerrallaan ja jos joku menee rikki ostetaan uusi periaatteella ja ruokaakin menis hukkaan ja maksais paljon jos hän kävisi kaupassa eikä monipuolisuudesta olisi tietoakaan.

        On rankkaa hoitaa melkein kaikki ja tehdäkkin melkein kaikki ,hän ei ole oikein energinen.Työssä juuri käy mut valittaa ku ei huvittas ..Lukis vaan kirjaa kattos telkkaa ja söis shipsejä tyyliin.Ei lähde varmasti metsään sieniä tai marjoja poimimaan vaan sanoo jos minä en kerkeä niin käy ostamassa torilta..Näin aina omassa lapsuuden perheessä on käyty keräämässä omat tarpeet..
        Kämppäkin on aina kuin pommin jäljiltä ja sota syttyy kun rupeen siivoamaan olen kuulemma marttyyri ei tarvii kuulemma siivota ,mut kukahan sen sitten tekee nimittäin ei häntä paljon vaivaa vaikka olisi astia vuori tiskipöydällä.

        Okey ,mut tässä se isoin ongelma minusta on kun ei aina jaksa olla kokoajan kaikesta tarkkana ja kaikessa mukana..Ois kivaa joskus ottaa vaan lunkisti kun tietäs et asioiden hoitoon vois luottaa ,mut ei.
        Itse teen paljon pitkää päivää eli ylitöitä aikas paljon niin se aina välillä purkautuu ja lasten käytyä satujen jälkeen nukkumaan on kivaa juoda silloin tällöin votkaa ja nukahtaa sohvalle.

        Viina maksaa alle 4€/pullo niitä kun sen 50 pulloo tuo niin sillähän sen vuoden pärjää.
        Matka maksaa n.40€ ,mut se on ainut ero lapsiin töitten lisäksi menen poikaporukassa vähän irroittelemaan.

        Niin maksan todellakin kaiken nykyisin tän talon myötä nyt saan vaimoltani n.500€/kk.Hän ei tiedä velkaa ,korkoa eikä oikein mitään muutakaan raha asioista ,koska ei kiinnosta pätkääkään.
        Hän käy nykyisin kyllä kirppareilla ja osaa onneksi nyt ostaa lapsille sieltä vaatteita ja ihan omalla rahallaan.Ei tietenkään itselleen käytettyä osta.

        Mut vielä miksi ei ole mitään ns. luottoa on asioiden hoitoon.Eli kerran pistin hänet kauppaan ostamaan yhtä ainetta koska muuten ei olisi se ruoka onnistunut ,mut yllätys yllätys hän unohti sen tuli vaan ranskalaisia ja rypäleitä...Siis ei mitään mihin hän jaksaisi paneutua.

        Ikinä en ole toimeentuloa hakenut.

        Aina olen rahaa saanut säästöön ,mut nyt on aika tiukilla saada riittämään..Saan kyllä ,mut aika "köyhää" elämää eikä se ole minusta sen arvoista.

        Kyllä sukulaisille joutuu ostamaan.Synttäri ja joululahjat ei voi mitään kun osais aina valita vaikka ikeasta vois saada muutamalla satasella koko vuoden jutut (melkein kaiken) ja olis jopa ihan siedettäviäkin.

        Mut kommentoi ihmeessä tätä itkuvirttä;)
        Välillä kun antaa tulla mitä ajattelee se menee näin.

        Olen sanonut hänelle: pärjäisin taloudellisesti lasten kanssa paremmin ilman sinua ja se pitää varmaan paikkansa.

        No ei nyt sentään ihan yksi yhteenmene meidän tilanteen kanssa mutta tosi moni juttu kuulostaa tutulta mm. tuossa vaimon käytöksessä.

        Perjantaina oli liksapäivä ja nyt on 2300 eurosta 200 jäljellä.


      • -A-
        Hyviä pointteja kirjoitti:

        2 käy töissä ja 2 alle kouluikäistä.
        Paikkakunta kallis alle 200000€ taloa ei oikein saa.Korko prime 5% 0,3%=5,3% ei mitään muita kuluja ei edes sitä euroa.
        Töitten takia ollaan täällä.
        Talon pakolliset ovat sähkö ,vesi tv-lupa ,vero ,jätehuolto ,lämmitys ,vakuutus.
        Siihen tulee puhelin kaapeli netti...Hoitomaksut.
        Lehtiä ei tule yms.
        Auto on melkein pakkokin olla koska lapset on vaikea saada muuten hoitoon ja kotiseudulle ja mökeille(muitten) meno on todella vaikeaa sitäpaitsi nykyisin ainut harrastus on autoilu se on parasta mitä voi housut jalassa ja selvinpäin tehdä;)Siis se rentouttaa ja on kivaa ajaa ...Ei meille silti tule kuin n.16000km/vuosi.

        Minusta olisi tyhmää asua vuokralla...

        Oli oma velaton kaksio ja kivasti jäi rahaa yms.eloon , mut tämä mikä on nyt aiheuttanut melkein eronkin on tämä vaimoni pari vuotta kinuama talo (siis pakko oli saada talo sitten palo vaan hermot minulta ja ostettiin)
        Jos vaimoni olisikin tolleen ajatteleva kuin sinä ei varmaan olisikaan niin paljon kitkaa ,koska hän vaan elää minä suunnittelen ja teen kaiken.Hän on vaan "nainen" ja menee päivä kerrallaan ja jos joku menee rikki ostetaan uusi periaatteella ja ruokaakin menis hukkaan ja maksais paljon jos hän kävisi kaupassa eikä monipuolisuudesta olisi tietoakaan.

        On rankkaa hoitaa melkein kaikki ja tehdäkkin melkein kaikki ,hän ei ole oikein energinen.Työssä juuri käy mut valittaa ku ei huvittas ..Lukis vaan kirjaa kattos telkkaa ja söis shipsejä tyyliin.Ei lähde varmasti metsään sieniä tai marjoja poimimaan vaan sanoo jos minä en kerkeä niin käy ostamassa torilta..Näin aina omassa lapsuuden perheessä on käyty keräämässä omat tarpeet..
        Kämppäkin on aina kuin pommin jäljiltä ja sota syttyy kun rupeen siivoamaan olen kuulemma marttyyri ei tarvii kuulemma siivota ,mut kukahan sen sitten tekee nimittäin ei häntä paljon vaivaa vaikka olisi astia vuori tiskipöydällä.

        Okey ,mut tässä se isoin ongelma minusta on kun ei aina jaksa olla kokoajan kaikesta tarkkana ja kaikessa mukana..Ois kivaa joskus ottaa vaan lunkisti kun tietäs et asioiden hoitoon vois luottaa ,mut ei.
        Itse teen paljon pitkää päivää eli ylitöitä aikas paljon niin se aina välillä purkautuu ja lasten käytyä satujen jälkeen nukkumaan on kivaa juoda silloin tällöin votkaa ja nukahtaa sohvalle.

        Viina maksaa alle 4€/pullo niitä kun sen 50 pulloo tuo niin sillähän sen vuoden pärjää.
        Matka maksaa n.40€ ,mut se on ainut ero lapsiin töitten lisäksi menen poikaporukassa vähän irroittelemaan.

        Niin maksan todellakin kaiken nykyisin tän talon myötä nyt saan vaimoltani n.500€/kk.Hän ei tiedä velkaa ,korkoa eikä oikein mitään muutakaan raha asioista ,koska ei kiinnosta pätkääkään.
        Hän käy nykyisin kyllä kirppareilla ja osaa onneksi nyt ostaa lapsille sieltä vaatteita ja ihan omalla rahallaan.Ei tietenkään itselleen käytettyä osta.

        Mut vielä miksi ei ole mitään ns. luottoa on asioiden hoitoon.Eli kerran pistin hänet kauppaan ostamaan yhtä ainetta koska muuten ei olisi se ruoka onnistunut ,mut yllätys yllätys hän unohti sen tuli vaan ranskalaisia ja rypäleitä...Siis ei mitään mihin hän jaksaisi paneutua.

        Ikinä en ole toimeentuloa hakenut.

        Aina olen rahaa saanut säästöön ,mut nyt on aika tiukilla saada riittämään..Saan kyllä ,mut aika "köyhää" elämää eikä se ole minusta sen arvoista.

        Kyllä sukulaisille joutuu ostamaan.Synttäri ja joululahjat ei voi mitään kun osais aina valita vaikka ikeasta vois saada muutamalla satasella koko vuoden jutut (melkein kaiken) ja olis jopa ihan siedettäviäkin.

        Mut kommentoi ihmeessä tätä itkuvirttä;)
        Välillä kun antaa tulla mitä ajattelee se menee näin.

        Olen sanonut hänelle: pärjäisin taloudellisesti lasten kanssa paremmin ilman sinua ja se pitää varmaan paikkansa.

        Ihan terapeuttista vuodattaa täällä, tekee välillä hyvää.

        Itse olen nainen ja todella tarkka raha-asioista. Saan säästettyä jopa 700e:n kuukausituloista. Tosin opiskelijana mitään suurempia menoja ei ole vuokran (noin 300e lisäksi).


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ehkä suomen epävirallinen perustulo joka on työttömyyskorvaus 647 euroa voisi riittää paremmin kuin 3 000 euroa palkkaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2082
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      56
      1956
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1895
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1677
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1598
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1326
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1311
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe