Metsätalouden kannattavuudesta on puhuttu paljon.
Tähän kannattavuuteen vaikuttaa tietenkin lukuisat eri seikat. Käsitttelen tässä kirjoituksessani vai muutamaa seikkaa, metsätalouden kokonaiskannattavuuteen niillä ei välttämättä ole hirveän isoa merkitystä.
Ostan puuta UPM-Kymmenelle ja esitän muutaman ( todellisen) esimerkin valossa käytännön metsätalouden kummallisuuksia.
Esimerkki 1: Markun 100-vuotiaan kuusikon rajanaapuri hakkasi metsänsä aukoksi joskus 2002-2003. Tämän jälkeen Markun metsästä on tuuli kaatanut vuosittain 20-80 runkoa. Markun sarka on E-P:n alueella tyypillisesti pitkä ja kapea ja tuulenkaadot "syö" Markun metsää vajaatuottoiseksi.
Ainut järkevä lääke on avohakkuu,se vain ei Markulle käy. Markku myy vuosittain 10-40m3 järeää kuusta lahokuidun hinnalla joka on 25% kuusitukin hinasta.
Esim 2: Antti peri isältään mittavan metsälön.Valtaosa puustosta on kuusivaltaista, päätehakkuuikäistä metsää. Antin isä oli sodan käynyt mies ja ikäpolvensa tapaan ei hyväksynyt avohakkuita.
Antti itse on koulutettu kaveri ja pätevä työssään. Hän hallitsee talouden realiteetit omalla alallaan, mutta kun mennään metsään,menee myös asiain hallinta todella "metsään"
Vanhoja, harvoja, liian karulla pohjalla olevia kuusikoita pitäisi vain harventaa.Se pitäisi vielä tehdä roudan aikaan.
Vanhan, paksukuntaisen kuusikon ainut uudistamismenetelmä on avohakkuu. Avohakkuussa ko kohteista maksettava kuutiohinta on jopa 12e/m3 korkeampi kuin jos vastaava alue harvennetaan talvileimikkona. Ja sen harvennuksen jälkeen ongelma säilyy: On vanha,harva kuusikko joka pitää uudistaa.
Kolmas esimerkki on Taisto. Hänellä on 5-6ha metsäsuunnitelman mukaan kiireellistä ensiharvennusta. Kohde on kemera-kelpoinen ja lupasin raivauksen kemeran hinnalla ( joka tietysti on tosi edullinen). Raivaus ei siis maksaisi Taistolle mitään. Mäntykuidun hinta pystykaupalla 16.0e. Rahaa jäisi mukavasti, mutta se ei ole asian ydin. Metsänhoidolliset taimokon perkaukset ja harvennukset tulee suorittaa ajallaan. Jos näin ei tehdä, metsän tuotto laskee.
Mutta jos ei Taistolle tekemäni tarjous riitä, niin mitä sen pitäisi olla? Ja kuka on valmis maksamaan vieläkin enemmän jotta ymmärtämätön ymmärtäisi hoitaa omaisuuttaan?
Nämä esimerkit ovat niitä räikeämpiä, ne perustuvat ihan todellisuuteen. Toisaalta samankaltaisia on todella paljon.
Jos, kuten yleisesti väitetään, metsätalous on yritystoimintaa ja verratavissa muuhun yritystoimintaan, voi kysyä homman perusteita. Kenellä "todellisella" yritäjällä on varaa sanamukaisesti antaa yrityksen pääoman lahota.
Omaisuuden hoitoon liittyen voi todeta metsänomistajien omatoimisen metsänhoidon supistuneen lähes olemattomiin. Yksi keskeinen syy on on toki metsäytiöiden hankintapuun hinnoittelu 90-luvulla ja 2000-luvun alussa. Kun hankintalisä ( tietoisesti) minimoitiin, karkoitettiin isäntä paitsi hankintahakkuista, myös metsänhoidosta.
Silti voi todeta, että ainakin täällä E-P:n alueella 70-80% metsänomistajista ei tee metsänsä eteen henkilökohtaisesti mitään. Se,mitä tehdään, tehdään palkkatyönä. Kovaa tekstiä, mutta totta
Metsätalouden kannattavuus
9
1871
Vastaukset
- Tuotto 1 %
Ole yritystoimintaan perustuvaa vaan täysin sosialistista kaupankäyntiä ei missään muussa liiketoiminnassa ostaja sanele hintoja.Vaikka metsänsä hoitaisikin ajallaan se on huonoimpia sijoituksia tuottavuuden kannalta vaikka olisi perittykin palstansa.
- Puolueeton tarkkailija
Kyllä koskemattomassa 100-vuotisessa kuusikossa on paljon sellaista mitä ei rahalla saa. ostomiehelle on tietysti käsittämätöntä, että joku asettaa aineettomat arvot rahaa arvokkaammaksi.
- vielä kertoa
Mitä ne aineettomat arvot siellä pystyynlahoavassa kuusikossa on?
- sdsd12
vielä kertoa kirjoitti:
Mitä ne aineettomat arvot siellä pystyynlahoavassa kuusikossa on?
Metsot tykkää ja pyyt kanssa. Ja onhan se vanhaakin metsää oltava.
- ostomiehelle
sdsd12 kirjoitti:
Metsot tykkää ja pyyt kanssa. Ja onhan se vanhaakin metsää oltava.
Toissa syksynä mulla oli 300 mottia myrskytuhoa
hyvän tien varressa,ajomatka 50 metriä.
Metsänhoitoyhdistys yritti niitä myydä ja ainoan
tarjouksen teki Vierumäki.
Ei kiinnostanut UPM-nimistä yhtiötä ollenkaan,että
mene muualle mainostamaan.
Se on kuule totuus tarua ihmeellisempi.
Tämä Et.Hämeessä. - Puolueeton tarkkailija
vielä kertoa kirjoitti:
Mitä ne aineettomat arvot siellä pystyynlahoavassa kuusikossa on?
Minähän kerroin jo, että ainakin ostomiehelle ne arvot ovat käsittämättömiä. Mitä sitä syyttä tässä palstatilaa tuhlaamaan enempään selittelyn yrittämiseen.
- Ostopomo
Puolueeton tarkkailija kirjoitti:
Minähän kerroin jo, että ainakin ostomiehelle ne arvot ovat käsittämättömiä. Mitä sitä syyttä tässä palstatilaa tuhlaamaan enempään selittelyn yrittämiseen.
Ymmärrän kyllä metsien muitakin kuin puuntuotannolisia arvoja. Harrastan itsekin retkeilyä ja olen käynyt mm. useimissa Suomem luonnon- ja kansallispuistoissa.
Metsien monikäyttö on hieno asia ja on hyvä, että meillä on nuo mainitut puistot ja talousmetsissäkin paljon retkeilyyn, marjastukseen jne. sopivia kohteita. Mutta ei sen takia kannata kärsiä isoja taloudellisia tappioita. Ja mitä luontoarvoja läytyy naapurin aukkoon rajoittuvasta,50 metrin levyisestä, myrskyjen vajaapuustoiseksi harventamasta kaistaleesta?
- P.Ölvästi
pitäisi edes kiinnostaa metsänomistajia? Meinaan sillä, että edes maatalous ei tuota yhtä huonosti kuin metsätalous. Ainakin omalla kohdallani asia on ollut ja edelleen on noin. Jos maataloudesta sain pääomilleni 8-12 prosentin vuotuisen tuoton, metsätaloudessa se on jäänyt alle 5 prosentin. Tuo 5 prossaa on lähinnä naurettava tuotto. Tuotto kylläkin nousee, jos puuta voi kasvattaa ilman kuitupuun myyntiä siten, että ainoastaan tukin hinnan ollessa korkealla myydään päätehakkuita ja loppu aines tehdään energiaksi. Noin menetellen olen päässyt noin 12 prosentin tuottoon. Se on mielestäni metsälle riittävä tuottovaatimus.
En yhtään ihmettele jos joku ei tahdo myydä puuta teollisuudelle, jonka pääomien tuotto on 20 prosentin pinnassa!! Se kertoo, että raaka-ainetta aliarvostetaan vaikka maksukykyä olisi.
Se, että jos metsän hoidossa luotetaan tuntemuksiin ja vanhoihin tapoihin konsultti Euron sijaan, ei mene myöskään minun kaaliini. Jokainen tekee omaisuudellaan mitä tahtoo, mutta metsän hoitamattomuus "aukkohakkuun" pelossa on tyhmyyttä... - kypsät pois
Kysyisin metsäpomolta, missä aukkohakkuussa olet nähnyt että kaikki puut ovat lahovikaisia.Et missään.Aukkohakkuut ovat pahinta omaisuuden hävittämistä mitä ihminen voi tehdä.Otetaan metsästä pois täysikasvuiset puut aivan kuin kypsät marjat.Se on omaisuuden hoitoa,ei aukkohakkuu.Sitten se kuitupuun hinta,jos myy 16 eurolla motin on tosi laiska metsän omistaja.Kun hakkaat itse saat 36 euroa motti ja metsä jää sellaiseksi kuin itse haluat,ei koneiden polkemaksi risukoksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman481538Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!761355- 221050
Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua
Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊871026- 87955
Ai miehillä ei ole varaa maksaa
Treffejä naiselle johon on ihastunut? Ihanko totta dusty miehet? Tekosyy. Haluatko laittaa 50/50 kaikki kulut parisuhtee187896Olet mielessäni
viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ihastuin sinuun enkä voi tunteilleni mitään. Jos uskaltaisin, tunnustaisin s20841Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta
Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi99835- 82811
Hei rakas mies. Olisi yksi kysymys, mielellään rehellinen vastaus edes täällä..
Mitä sinä minusta haluat?70769