Kristillinen jooga Raamatussa

Huomasin taas UT:n alkukielestä mielenkiintoisen sanan ZUGON (ζυγόν) Sehän on siinä kohdassa Matteus 11:

"Ottakaa minun ikeeni harteillenne"

"Minun ikeeni on hyvä kantaa "

Se Zugon tarkoittaa kaikkia näitä asioita:

ies/
taakka/
vaa’an niska/
vaaka/
kytkös/
sidonta/
side/
yhtyminen/
yhteys

Eli siis teosofi Pekka Ervast oli oikeassa siinä, kun sanoi, että kohta voidaan kääntää myös muotoon: "Ottakaa minun JOOGANI" tai että "minun JOOGANI on hyvä kantaa". Tämä sanskritinkielinen sana joga (jug, judsh) tarkoittaa "yhdistymistä", "yhtymistä", "sidottuna olemista" ja siitä on juontunut tuo ies Ranskassa joug, saksassa joch, ruotsissa ok, englannissa yoke, joka tarkoittaa siellä myös kytkemistä kiinni. Uskonnollisessa tai filosofisessa yhteydessä se tarkoittaa yhdistymistä johonkin sellaiseen, mikä koetaan jumaluudeksi.

Kristillinen syvämietiskely, kristillinen jooga, joka sanaparina saattaa säikyttää fundiksia, on siis ihan raamatullinen. ;o)

17

2757

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • perkeleet

      mihin lystäätte. Jooga tarkoittaa myöskin"liittoa",joka perustuu siihen sanskriitin kantasanaan judz ja joka elää yhä latinan kielessä muodossa jungere.
      Liitto mutta minkä kanssa? Se on liitto elämän ja sen kokonaisuuden välillä. Ihminen on maallisen luomakunnan kehittynein aste(vaikka ei aina siltä näyttäisikään).Sellaisena hänen yrityksensä eheyttää itsensä - ja siten päästä sovintoon ajatellun elämänvirran kanssa,josta hän sai alkunsa - ovat vaihdelleet vuosisadasta vuosisataan, ympäristöstä ympäristöön, kulttuurista toiseen.
      Onhan se Jeesus usein kuvattu esim.alttaritauluissa sormet jossain mudrassa ja kai se käsien ristiminenkin jotain sen tyyppistä on,missäköhän päin lienee mies aikoinaan liikkunut kun on sellaisia jostain oppinut?

      • ..olet tehnyt asioista.


    • pesäpalloa

      löytyykö tähän ohjeita.Raamatuista ja muista pyhistä kirjoista.

    • appari

      kristinuskon rukoilemisen ja joogaamiseen yhtymäkohdat, luepa ortodoksinen Vaeltajan kertomukset (tuntematon kirjailija, Valamon luostarin julkaisu). Se kertoo tyypistä, joka kulkee pitkin mantuja ja yrittää päästä jyvälle, mitä tarkoittaa käsky Rukoilkaa lakkaamatta. Mulle tuli sen rukoilutavoista (25 vuotta harrastamani) jooga mieleen ja myöhemmin kirjassa oli jopa jonkinnäköisiä viittauksia intialaisten tapoihin. Tosin kristillisten silmälasien takaa nähtyinä, intialaisten vääristynyt, meidän oikea, mutta siitähän ei tartte välittää. Ite en oo ortodoksi, satuin vain lukemaan, kun olin hiljaisuuden retriitissä Valamossa (jolla muuten silläkin on yhtymäkohtia joogameditaatioon, vaikka dogmiortodoksit tietty kiistää sen) Mua itseäni ei pätkääkään mietitytä se, saako kristitty joogata. Mulle vastaus on selvä joo. Mutta jos sua mietityttää, tutustu vähän joogaoppaisiin. Ensiksikin joogan voi ottaa itselleen sopivalla tavalla (vrt. Suomen joogaliiton linja), eikä kaikki ota sitä niin henkisesti. Lisäksi monessa mun lukemassa, myös intialaisissa, joogaopuksissa sanotaan suoraan, että jooga sopii kaikkien uskontojen edustajille, kukin pyrkii esim. meditaatiossa lähemmäs omaa jumalaansa. Joogan hengellisen puolen voi siis sovittaa omaan uskontoonsa, se ei ole joogan vastaista, eikä jooga siis esim. kristinuskon vastaista. Kun ne on intialaisia, niiden mantrat on tietty niiden kulttuurista ponnistavia, mutta voithan sä korvata Omit sun muut vaikka Kristuksella ja rukouksella, jos se on sun ideologiasi mukaista.

      • appari

        että sähän voit luonnollisesti omaksua joogasta ne jutut, jotka sopii sun elämänfilosofiaan ja arvoihin. Vaikka joogafilosofia pyrkiikin olemaan kokonaisvaltainen ja ulottumaan kaikille ihmisolon alueille kehosta ruokavalioon ja henkisyyteen, sullahan on täysi oikeus soveltaa sitä itsellesi sopivalla tavalla. Eli vaikka sitten kehittää sellainen kristillinen jooga. Toki voit joogan hylätäkin, mutta tää meidän elämäntapa on niin kiireinen ja lyhytjänteinen, että moni tarvitsee apuneuvoja löytääkseen mielentyyneyttä, taidon olla takertumatta elämän pieniin vääryyksiin, kokonaisuuden tunnetta ja taitoa rentoutua. Ja jooga on hyvä ja pitkään mietitty apuneuvo. Ihan fyysisellä tasolla, musta yhdessäkin kirjassa oli mainiosti sanottu, että nykyiset länsimaiset ihmiset ovat koko ajan lihakset jännittyneinä valmiina seuraavaksi eteen tulevaan tehtävään. Joogassa taas pyritään olemaan rentoina ja jännittämään ne lihakset vasta sitten, kun se tehtävä eteen tulee.


    • jukka laine
      • Theodotos

      • infoo
        Theodotos kirjoitti:

        Jeesus ei todellakaan opettanut joogaa http://koti.phnet.fi/petripaavola/jooga.html#5d

        KTS valehtelee jälleen kerran

        Jeesus ei pelkästään opettanut erittäin edistyksellistä joogaa, vaan myös matkusti vanhoilla päivillään Intiaan ja kuoli Intiassa vanhuuteen. Häntä ei ristiinnaulittu noin niinku fyysisesti.

        Ristiinnaulitseminen on muuten egyptiläistä perua oleva tietoisuuden vihkimys. Matkittu Raamattuun mitä ilmeisimmin vanhoista mytologioista, kun haluttiin saada tarina aikaan.

        Tästä voi googlettaakin niin löytää lähteitä.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      112
      2022
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      177
      1441
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      1305
    4. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      68
      1245
    5. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1187
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1105
    7. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1050
    8. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      88
      1014
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      803
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      788
    Aihe