Mitä epävarmuus saa aikaan?

Nimetön

Onko sinun työpaikallasi ollut, parhaillaan meneillään tai tulossa yt-neuvottelut lomautuksista tai irtisanomisista? Kertoisitko kokemuksistasi nimettömänä lehtijuttua varten, jota teen Työ Terveys Turvallisuus -lehteen?

Miten epävarmuus töiden jatkumisesta ja huoli toimeentulosta vaikuttavat työn tekemiseen? Entä työntekijöiden keskinäisiin suhteisiin?
Mitä mieltä olet ollut työnantajasi menettelytavoista? Onko työpaikallasi satsattu työhyvinvointiin vaikeina aikoina?

Voit kirjoittaa tälle palstalle tai suoraan sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Käsittelen viestit luottamuksellisesti. Mahdolliset kommentit julkaistaan nimettöminä, mutta kerrothan ammattisi (tai ainakin toimialasi), ikäsi ja sukupuolesi.

Terveisin Helinä Kujala, TTT-lehti

8

1007

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • oikein...

   Viestisi kertoo sen ettet käsitä oikein työelämää ja ihmissuhteita työelämässä.

   Mutta älä välitä, eivät tajua kolleegasikaan.

  • 1. vastaus sulle

   lyhyesti:
   - Uusi auto ostamatta vielä
   - äänestän niitä seuraavissa vaaleissa jotka eivät aja työvoimapulan verukkeella Suomeen tuhansia & tuhansi mamuja
   - ruokaa ostetaan LIdl:stä enemän kuin ennen

  • ollut parit yt:t

   Ensimmäinen kolme vuotta sitten ja jälkimmäinen kaksi vuotta sitten. Ensimmäinen tapaus oli helppo. Tiedettiin, että meidän tiimistä ei voi ketään irtisanoa, koska projektit jatkuu. Toiset yt:t veivät sitten jalat alta. Vaikka firmalla meni erittäin hyvin, haluttiin lakkauttaa kokonaan tietyn tuoteryhmän tuotekehitys eräällä paikkakunnalla.

   yt:t kestivät sen 6 viikkoa. Kaikkia vitutti suunnattomasti. Töitä ei sinä aikana huvittanut tehdä, koska motivaatio oli nolla. Tukipakettiakin tarjottiin, osa lähti, osa jäi etsimään uusia hommia firman sisältä.

   Yhteishenki oli kuitenkin mielettömän hyvä, ei siellä kukaan hermojaan menettänyt. Jos joku sattui saamaan uusia hommia, oltiin aidosti siitä iloisia. Kaikille toivottiin töitä löytyvän. Lähintä esimiestä ei käynyt kateeksi, hänelle tämä erittäin raskasta. Hän oli kuitenkin hengessä mukana ja tuki kaikkia.

   Mutta kyllä siellä jengi kärsi ja oli masentunut.
   Aika monella tilanne oli se, että oli perhettä ja paljon lainaa. Itsellä sama juttu, lisäksi perheenlisäystä tulossa ja vaimo kotona. Olin perheen elättäjä, mutta nyt lähtee työt alta. Miten tulla toimeen? Lähteekö asunto alta? Mitä ihmettä tässä nyt tekisi? Mistä voisi löytyä sopivia hommia, mikä kiinnostaa, mikä ei? Monta vuotta spesiaalityötä tehneenä, ei samanlaista työtä ole varmasti missään firman ulkopuolella tarjolla.

   Vaikka osalla taloudellinen tilanne olikin paljon parempi, niin hyvän tiimin hajottaminen ja työkaveiden menettäminen tuntui silti ahdistavalta. Ja kyllähän tällaiset yt:t ja "uudet mahdollisuudet" lisäävät epävarmuuden tuntua entisestään. Varsinkin kun näitä neuvotteluita tuppaa tulemaan myös hyvinä aikoina.

   Itse lopulta löysin uusia hommia firman sisältä, huomattavasti monipuolisempia ja samalta alalta. Osalla ei valitettavasti näin hyvä tuuri käynyt.

   • Nimetön

    Oli mielenkiintoista kuulla kokemuksistasi, kiitos. Voisitko vielä kertoa ammattisisi tai ainakin toimialasi ja ikäsi? Jos et halua paljastaa tarkkoja tietoja, epämääräisempikin luonnehdinta käy tyyliin "keski-ikäinen mies, tekninen ala" tai "kolmikymppinen mies, kaupallinen ala". Nämä siis vain esimerkkeinä.

    Terveisin Helinä


   • toki
    Nimetön kirjoitti:

    Oli mielenkiintoista kuulla kokemuksistasi, kiitos. Voisitko vielä kertoa ammattisisi tai ainakin toimialasi ja ikäsi? Jos et halua paljastaa tarkkoja tietoja, epämääräisempikin luonnehdinta käy tyyliin "keski-ikäinen mies, tekninen ala" tai "kolmikymppinen mies, kaupallinen ala". Nämä siis vain esimerkkeinä.

    Terveisin Helinä

    Mies, ikä 37, DI ja tekninen ala


  • Tämä ei oikea paikka

   Hei kyllähän aiheesta löytyy tutkimustietoa. Riippuu tietysti siitä miten artikkelin kirjoitat mutta tällä otannalla minkä täältä saat, et voi yleistää asioita, tai sitten artikkelisi on niin yleisellä tasolla ettei se anna kenellekään mitään.

   • Nimetön

    Juttuni rakentuu pääosin tutkimus- ja muuhun ns. asiantuntijatietoon. Irtisanomis- tai lomautusuhan alla eläneiltä ihmisiltä keräämiäni kokemuksia en aio sen enempää yleistää. Tuonpahan vain jutun ohessa esiin erilaisia tuntemuksia siitä, miltä elämä ja työnteko epävarmuuden aikoina voi tuntua.

    Kokemuksia, sekä tämän palstan kautta tulleita että muualta kerättyjä, on muuten kertynyt jo riittävästi, ja deadlinekin on jo ohi. Kiitos kaikille yhteyttä ottaneille!

    -HK


  • sdgafaäfk

   Asian pelottavuudesta kertoo paljon se, että siitä ei puhuta oikealla nimellä. Sanotaan YT:t vaikka kyse on irtisanomista.

   Ennen vanhaanhan karhu oli niin pelottava ettei sitä saanut mainita omalla nimellä. Sikispä sillä on monta 'lempinimeä'. Jos sen nimen maintiseen niin...

   Huonopuoli tässä on se että yhteistoiminnan on tarkoitus 'inhimillistää' työelämää, mutta koska se on irtisanomisen kanssa saman nimikkeen alla niin se ei toimi. Yhteistoiminnanhan pitäisi olla jokapäiväistä esim työkykyä edistävän tiomininnan, puhelinetujen, työjärjestelyiden jne jne suhteen.

   Hyvä esimerkki on tämän palstan nimi, irtisanomiset palstan sijaan on YT-neuvotelut palsta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Paras olisi vain unohtaa

   Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
   Ikävä
   81
   1840
  2. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
   Maailman menoa
   237
   1639
  3. Voisitko laittaa

   Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
   Ikävä
   91
   1523
  4. Mietitikö nainen koskaan

   Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
   Ikävä
   106
   1328
  5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

   Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
   Ikävä
   164
   1105
  6. huono omatunto

   johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
   Ikävä
   64
   1083
  7. Päätin juuri että

   En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
   Ikävä
   32
   932
  8. Onnistuit sohaisemaan mua

   Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
   Ikävä
   62
   916
  9. Huomenna se

   Tulee kohta, odotatko?
   Ikävä
   61
   856
  10. Mitä kaipaat

   Usein elämässäsi
   Ikävä
   95
   817
  Aihe