Kertoisiko joku, millainen veneen maasähkö-asennus tulee olla? Koska kustannussyyt pakottavat homman jonkinlaisiin raameihin, en haluaisi ryhtyä ostelemaan kalliita maasähkö-keskuksia ym.
Tarkoistus olisi saada "kiinteän jatkojohdon" tyylisesti veneeseen muutama 220V:n pistoke ja kytkeä järjestelmään akkulaturi. Laturissani on myös automaattinen lataustoiminto, jota voi varsin pienestä jännitteestä johtuen pitää päällä periaattessa koska vain. Laturin ansiosta veneen 12V järjestelmän kautta voi käyttää sisävaloja, radiota ym. Veneessä on 2-akkujärjestelmä.
Tällainen systeemi on alkuperäis-asennuksena esimerkiksi Matkaaja-asuntovaunussa ja hyvin on toiminut jo 20 vuotta.
Vaikka rahaa ei hirveästi olekaan, on selvää, että esim. kaapeleiksi, pistokkeiksi ym. asennustavaroiksi laitan aivan laatu-kamaa.
Mikä on maadoituslevy ja onko se välttämätön tällaisessa asennuksessa? Mitä muuta hommassa tarvitaan? Voiko tehdä itse vai vaatiiko pykälien mukaan sähkömiehen?
Järkevistä vastauksista suuri kiitos!
Maasähköä
35
22429
Vastaukset
- JH.
Voit tehdä asennuksen itse, jos voit tehdä sähköasennukset asunnossasi /talossasi itse.
Keskus kannattaa mielestäni ostaa valmiina vaikka Ruotsista Hjertmansilta: tulee siisti kompakti kotelo, jossa sulakkeet, vikavirtasuoja ja pistoke tai pari, ja maksaa noin osien hinnan verran, jos niitä lähtisi täältä yksin kappalein sähköliikkeistä hakemaan.
Jos riittää, että pistokkeet ovat keskuksen kotelossa kiinni, on asennus aika yksinkertainen: tulopistoke johon (keulan ankkuriboxiin), sieltä asennusputki keskuksen tienoille, pakkasen kestävää kumikaapelia putkeen, ja kaapelin päiden kytkeminen. Jos teet itse putkitusten ym. suunnittelun ja asentamisen, mikä on aikaa vievin työ, voit pyytää tutun sähkärin "tekemään" kytkennät (tarkistamaan ne), ja kaikki on virallisestikin ok. (tai teet ne itse varmasti oikein, niin ettei tarvi vahinkotapauksessa kinastella vakuutusyhtiön kanssa).
Omassa veneessäni laitoin keskuksen pistopunkan yläpuolelle: paikka on sen verran suojassa, ettei roiskeet luukusta mitenkään ylety, mutta vain vajaa metrin liedestä, akuista ja karttapöydästä, joissa käyttötarvetta ehkä olisi. En laittanut ylimääräisiä pistokkeita.
Ainakin Hjertmansin keskuksessa on paikka akkulaturin syötölle, jolloin sen voi kaapeloida kiinteästi; voihan sen laittaa keskukseen kiinni töpselilläkin, ja käyttää laturia talvella autolle. Laturiksi on hyvä valita ns. automaattilaturi, joka tunnistaa akun lataustilaa ym. Kaksiakkusysteemin latausta on syytä miettiä hieman. Helpoimmalla pääsee, jos hankkii laturin jossa on ulostulot kahden akun lataamiseen.
Jos haluat vedellä pistokkeita ympäri venettä, on kaapelinvetoa ja roiskeveden suojauksen ajattelua enemmän. Onkohan se vaivan väärti ?
Jos käytätä maasähköä ja akkulaturia vain reisussa satamissa ollessasi, ei maadoituksista veneeseen tarvitse erityisesti huolestua. Mahdolliset vuotovirrat akkulaturista maan kautta ovat sen verran pieniä ja lyhytaikaisia, ettei niistä tule juurikaan galvaanista korroosiota, ja vikavirtasuoja suojaa oikein toimiessaan muiden laitteiden oikosuluilta ym.
Jos taas jätät maasähkön päälle viikkokausiksi laiturissa, on syytä miettiä jonkun sähköasioita ymmärtävän kanssa se, onko esim. akkulaturista tai jostain muusta maasähköön pysyvästi kytketystä vehkeestä mahdollisesti galvaaninen yhteys moottori-vetolaite-potkuri -linjalla veteen. Tästä voi muodostua sähköisen korroosion luuppi, joka tekee salaa ja nopeasti pahaa jälkeä. Tällaisessa tapauksessa suosittelisin, että johtoon keskuksen eteen laitetaan erotusmuuntaja, jolla maaluuppi-yhteys veneeseen katkaistaan. Painaa muutaman kilon ja maksaa satasen pari.
Purjehtija-lehdesä oli toissa vuonna kohtalaisen hyvä juttu maasähköasennuksista. - Vanha Valas
- ccc
Saattaa olla joidenkin määräysten vastaista (?), mutta olen omassa veneeseeni käytän äärimmäisen yksinkertaisen systeemiä;
- joka kaupassa myytävä esim kolmen ulosoton maadoitettu pistorasia jossa "töpseli" peräluukussa, ulosotot veneen sisällä
- 50 metrin roikka kelalla joka törkätään rannassa seinään
- vedetään kela peräluukkuun ja kytketään töpseli kelaan kiinni
(automaatti)laturi alkaa lataamaan heti kun vain saa virtaa, sähköpuhallin hönkii lämmintä jne.- Battery
Paljonko laturisi on teholtaan?
Mitenkään arvostelematta sinun systeemiäsi, kerron miten olen kuullut tarinoita näistä "johtomeristä". Eräs kaverini osti veneen, johon kaikki sähkötyöt oli vedetty näillä "virallisilla" roikilla. Jakorasioita oli kaikki seinät ja punkan aluset/kotelot täynnä ja irtojohtoja ilman sen parempia kiinnityksiä hujan hajan. Heti ostohetkellä hän päätti uusia kaiken sähkötyön veneessä, sillä vene oli muuten hyväkuntoinen ja kannatti ostaa. Myös kaikki Bilteman tavarat saivat lähteä uusien toimivien ja kestävämpien varusteiden tieltä. - Kyllästynyt
Battery kirjoitti:
Paljonko laturisi on teholtaan?
Mitenkään arvostelematta sinun systeemiäsi, kerron miten olen kuullut tarinoita näistä "johtomeristä". Eräs kaverini osti veneen, johon kaikki sähkötyöt oli vedetty näillä "virallisilla" roikilla. Jakorasioita oli kaikki seinät ja punkan aluset/kotelot täynnä ja irtojohtoja ilman sen parempia kiinnityksiä hujan hajan. Heti ostohetkellä hän päätti uusia kaiken sähkötyön veneessä, sillä vene oli muuten hyväkuntoinen ja kannatti ostaa. Myös kaikki Bilteman tavarat saivat lähteä uusien toimivien ja kestävämpien varusteiden tieltä.huomannut, että näillä palstoilla haetaan tukea omille virityksilleen. Veneeseen pitää saada aurinkopaneelit, maasähköt sun muut vimpaimet, mutta ei olla valmiita maksamaan niistä sitä hintaa, minkä toimivat järjestelmät maksavat. Kaikki "ylimääräinen" jätetään pois valmistajien suosituksista piittaamatta. Kun joku kysyy: Tarvitaanko?, kuuluu oikea vastaus että Ei! Säästä, säästä.
Ohje maasäköjärjeslmän rakentajalle:
1.osta 50 m Bilteman halvinta sähköjohtoa
2. osta samalla reissulla halvin ruuvimeisseli
3. kuori johtimet esiin molemmista päistä (käytä hampaita, niin ei tarvitse ostaa veistä)
4. Kanna johto veneeseen ja opettele olemaan koskematta molempiin johtimiin yhtäaikaisesti
Nyt sinulla on valmis maasähköjärjestelmä, joka käy jokaiseen avattavaan maasäkötolppaan. Toimit seuraavasti. Kytke veneessä johdon toisen pään johtimet haluamaasi sähkölaitteeseen (suoraan ilman mitään turhia liittimä, onhan laitteen oma johto kuitenkin laitteen sisällä kiinni jossain liittimessä johon maasähkökaapelisikin käy), vedä maasähköjohdon toinen pää rannassa olevaan tolpan luo, avaa tolppa ja kytke joto tolpan sisällä oveliin liittimiin suoraan. Helppoa, halpaa ja toimivaa. - ccc
Kyllästynyt kirjoitti:
huomannut, että näillä palstoilla haetaan tukea omille virityksilleen. Veneeseen pitää saada aurinkopaneelit, maasähköt sun muut vimpaimet, mutta ei olla valmiita maksamaan niistä sitä hintaa, minkä toimivat järjestelmät maksavat. Kaikki "ylimääräinen" jätetään pois valmistajien suosituksista piittaamatta. Kun joku kysyy: Tarvitaanko?, kuuluu oikea vastaus että Ei! Säästä, säästä.
Ohje maasäköjärjeslmän rakentajalle:
1.osta 50 m Bilteman halvinta sähköjohtoa
2. osta samalla reissulla halvin ruuvimeisseli
3. kuori johtimet esiin molemmista päistä (käytä hampaita, niin ei tarvitse ostaa veistä)
4. Kanna johto veneeseen ja opettele olemaan koskematta molempiin johtimiin yhtäaikaisesti
Nyt sinulla on valmis maasähköjärjestelmä, joka käy jokaiseen avattavaan maasäkötolppaan. Toimit seuraavasti. Kytke veneessä johdon toisen pään johtimet haluamaasi sähkölaitteeseen (suoraan ilman mitään turhia liittimä, onhan laitteen oma johto kuitenkin laitteen sisällä kiinni jossain liittimessä johon maasähkökaapelisikin käy), vedä maasähköjohdon toinen pää rannassa olevaan tolpan luo, avaa tolppa ja kytke joto tolpan sisällä oveliin liittimiin suoraan. Helppoa, halpaa ja toimivaa.Jäi vielä vähän epäselväksi, että mitä sillä ruuvarilla pitää tehdä?
- Kyllästynyt
ccc kirjoitti:
Jäi vielä vähän epäselväksi, että mitä sillä ruuvarilla pitää tehdä?
tietysti avaat ne tolpan rasiat, jos niissä sattuu olemaan jotkut idioottimaiset suojalevyt, joita pitää painaa molemmista rei'istä yhtäaikaa, että aukeaa. Löysillä johtimilla ei onnistu, pitäisi olla pistotulppa, mutta sehän maksaa ja pahimmassa tapuksessa se tavallinen "kotimalli" ei enää käy, jos satamassa on käytetty sellaista kolminapaista uutta mallia ja ne vasta kalliita ovat. Tuo ohjeen maasähköjärjestelmä oli varsinainen Universal -malli, katsos.
- ccc
Kyllästynyt kirjoitti:
tietysti avaat ne tolpan rasiat, jos niissä sattuu olemaan jotkut idioottimaiset suojalevyt, joita pitää painaa molemmista rei'istä yhtäaikaa, että aukeaa. Löysillä johtimilla ei onnistu, pitäisi olla pistotulppa, mutta sehän maksaa ja pahimmassa tapuksessa se tavallinen "kotimalli" ei enää käy, jos satamassa on käytetty sellaista kolminapaista uutta mallia ja ne vasta kalliita ovat. Tuo ohjeen maasähköjärjestelmä oli varsinainen Universal -malli, katsos.
olishan tuo pitänyt arvata että sillä ruuvarilla puretaan sähkötolppia. Universaali standardi lienee ristipää-ruuvari?
Tuo on kyllä vähän hankalan tuntuinen systeemi, etenkin pimeällä saattaa tulla jotain ongelmia jollei ole tuttu sähkötolppa.
- toivo
Jos olet ostanut veneen jossa maasähkö on itserakennettu niin soita tukesin tarkastaja paikalle katsomaan hinta noin 80E/h.Sitten tilaat kalleimasta sähköliikkeestä parhaat maasähkövarusteet ja asentajan paikalle. Lopuksi lähetät koko hommasta laskun veneen myyjälle. Se maksaa mielellään koko homman.Tukesin tarkastaja järjestää sille vähän muutakin maksettavaa siinä sivussa.
- Tee se itse
Toivo elää...
Mikään laki ei kiellä tekemästä omaan veneeseen juuri sellaista maasähköjärjestelmää kuin haluaa!!
Turha mollata ihmisiä, jotka haluavat säästää ja tehdä jotain itse. Voin vain kuvitella mitä maksaa ostaa kaupallinen järjestelmä valmiiksi asennettuna. Siinä veneen hinta nousee muutaman kymmenen prosenttia ihan kevyesti. Nämä vouhottajat taitavat olla juuri niitä uusavuttomia, jotka eivät osaa tehdä mitään itse (kuulemma nykyään viedään jo vaatteitakin neulojalle kun nappi irtosi...)
Halvimmillaan maasähkökeskuksen saa juuri bilteman vehkeillä: kytkentärasia, pari liitintä ja kytkintä, vikavirtasuoja ja elektroninen akkulaturi. Hyvin toimii. Kahden veneen ja kahdeksan vuoden kokemuksella. - Kyllästynyt
Tee se itse kirjoitti:
Toivo elää...
Mikään laki ei kiellä tekemästä omaan veneeseen juuri sellaista maasähköjärjestelmää kuin haluaa!!
Turha mollata ihmisiä, jotka haluavat säästää ja tehdä jotain itse. Voin vain kuvitella mitä maksaa ostaa kaupallinen järjestelmä valmiiksi asennettuna. Siinä veneen hinta nousee muutaman kymmenen prosenttia ihan kevyesti. Nämä vouhottajat taitavat olla juuri niitä uusavuttomia, jotka eivät osaa tehdä mitään itse (kuulemma nykyään viedään jo vaatteitakin neulojalle kun nappi irtosi...)
Halvimmillaan maasähkökeskuksen saa juuri bilteman vehkeillä: kytkentärasia, pari liitintä ja kytkintä, vikavirtasuoja ja elektroninen akkulaturi. Hyvin toimii. Kahden veneen ja kahdeksan vuoden kokemuksella.Kyse ei ole turhasta mollauksesta. Jokainen saa tehdä veneeseensä mitä haluaa. Mutta kaasun ja sähkön kanssa ei ole leikkimistä. Kaikken vaarallisimpia ovat juuri nämä virittelijät, jotka sitten ahtaissa satamissa tulevat tunkemaan maasähkökaapeleitaan laiturin sähkötolppaan. Vierassatamissa pitäsikin ottaa käytäntö, ettei sähköä saa kytkeä, ellei ole todistetusti ammatilaisen tekemä sähköjärjestelmä.
Sähkö- ja kaasujärjestelmien osalta voitaisiinkin ottaa käytäntö, että veneen ulkopuolella tulee olla hyväksyntä/tarkastustarra (uusintatarkastus säännöllisin väliajoin) mikäli veneessä käytetään kaasua tai maasähköä.
Väärin tehdyt järjestelmät kun eivät ole vain oman veneen riski. Mielestäni Käringsundin palopäällikön kielto kiinnittyä kahteen riviin on oikein.
Kyse ei todellakaan ole mistään uusavuttomuudesta. Itsekkin olen rempannut veneeni täysin uuteen uskoon.
Rakensin jokin aika sitten omakotitalon ja hiljattain kesämökin. Miksi muuten jouduin sähkötyöt teettämään urakoitsijaalla, joka pitää sähköyhtiöllä hyväksyttää?
Toivo elää... kunhan ei kuole tulipalossa... - ccc
Kyllästynyt kirjoitti:
Kyse ei ole turhasta mollauksesta. Jokainen saa tehdä veneeseensä mitä haluaa. Mutta kaasun ja sähkön kanssa ei ole leikkimistä. Kaikken vaarallisimpia ovat juuri nämä virittelijät, jotka sitten ahtaissa satamissa tulevat tunkemaan maasähkökaapeleitaan laiturin sähkötolppaan. Vierassatamissa pitäsikin ottaa käytäntö, ettei sähköä saa kytkeä, ellei ole todistetusti ammatilaisen tekemä sähköjärjestelmä.
Sähkö- ja kaasujärjestelmien osalta voitaisiinkin ottaa käytäntö, että veneen ulkopuolella tulee olla hyväksyntä/tarkastustarra (uusintatarkastus säännöllisin väliajoin) mikäli veneessä käytetään kaasua tai maasähköä.
Väärin tehdyt järjestelmät kun eivät ole vain oman veneen riski. Mielestäni Käringsundin palopäällikön kielto kiinnittyä kahteen riviin on oikein.
Kyse ei todellakaan ole mistään uusavuttomuudesta. Itsekkin olen rempannut veneeni täysin uuteen uskoon.
Rakensin jokin aika sitten omakotitalon ja hiljattain kesämökin. Miksi muuten jouduin sähkötyöt teettämään urakoitsijaalla, joka pitää sähköyhtiöllä hyväksyttää?
Toivo elää... kunhan ei kuole tulipalossa...on se nyt merkillistä että teidän mielestänne veneeseen ei saa vetää jatkojohtoa ja ottaa siitä virtaa, vaan täytyy tilata asentajat, satojen eurojen maasähkökaapit ja liimata tarroja kertomaan tarkastuksista! Venesatamissa laitureilla olevat sähkötolpat ovat nähdäkseni ulkokäyttöön tarkoitettuja ja näissä tulisi olla vikavirtasuoja, ulkokäyttöön tarkoitetut kaapelikelat ovat maadoitettuja ja niissäkin tulisi olla vikavirtasuoja. Mikä siis mättää?
Miten mahdat käyttää esimerkiksi hiomakonetta kevätkunnostuksessa? Onko sinulla veneen vieressä maasähkökeskus, jonka ammattilaiset ovat asentaneet ja jonka kautta vedät virran tolpasta ensin tähän keskukseen ja siitä koneeseen? Tai miten käytät parvekkeella mahdollisesti olevaa pistorasiaa; oletko mahdollisesti asennuttanut maasähkökeskuksen parvekkeen seinään? - Kyllästynyt
ccc kirjoitti:
on se nyt merkillistä että teidän mielestänne veneeseen ei saa vetää jatkojohtoa ja ottaa siitä virtaa, vaan täytyy tilata asentajat, satojen eurojen maasähkökaapit ja liimata tarroja kertomaan tarkastuksista! Venesatamissa laitureilla olevat sähkötolpat ovat nähdäkseni ulkokäyttöön tarkoitettuja ja näissä tulisi olla vikavirtasuoja, ulkokäyttöön tarkoitetut kaapelikelat ovat maadoitettuja ja niissäkin tulisi olla vikavirtasuoja. Mikä siis mättää?
Miten mahdat käyttää esimerkiksi hiomakonetta kevätkunnostuksessa? Onko sinulla veneen vieressä maasähkökeskus, jonka ammattilaiset ovat asentaneet ja jonka kautta vedät virran tolpasta ensin tähän keskukseen ja siitä koneeseen? Tai miten käytät parvekkeella mahdollisesti olevaa pistorasiaa; oletko mahdollisesti asennuttanut maasähkökeskuksen parvekkeen seinään?Kyse ei ole jatkojohdon vetämisestä veneeseen ja jonkin erillisen sähkölaitteen käyttämisestä. Tiedät sen varmaan kyllä itsekkin. Ja onhan se veneen vieressä oleva sähkökaappikin (=maasähkökeskus) ammatimiehen asentama tietenkin. Sen vuoksi siihen voi jatkojohdon kytkeä turvallisesti.
Nämä tee-se-itse -miehet kun värkkäävät kiinteitä asennuksia kotikonstein. Siinä on iso ero.
Voithan itsekkin kokeilla. Ostat tavallisen kotikäyttöön tarkoitetun pistorasiahaaroittimen. Laitat sen jatkojohdon päähän ja kytket toiseen akkulaturin ja toiseen vaikkapa lämpöpuhaltimen. Haaroittimen pistorasian liittimet lämpenevät yllättävän äkkiä niin kuumaksi, ettei kärsi koskea. Kaiken pitäisi olla kunnossa mutta...
Sama pätee näihin itse tehtyihin sähköasennuksiin. Kuka varmistaa, että käytetyt johdot ja muut tarvikkeet ovat oikein mitoitettuja, kytkettyjä ja turvallisia venekäytössä. Kuumentunut johdin voi sulattaa kuorensa ja samainen kuumentunut johdin voi sytyttä ympärillä olevan palavan aineen. Tässä ei vikavirtasuoja tai sulake vielä tässä vaiheessa auta. Eikä se kuori välttämättä sula ensimmäisellä käyttökerralla, vaan ajan kanssa.
Ulkona olevissa pistorasioissa on nykymääräysten mukaan oltava vikavirtasuojat, myös parvekkeella, siis kun tehdään uusia. Kyllä rakennuksissa yleisesti käytetään rakennuskohtaisisia keskuksia. Itselläni ainakin on pihavarastossa aivan veneen maasähkökeskuksen kaltainen oma pieni keskus, jossa on automaattisulakkeet ja vikavirtasuoja. Samoin saunamökissä ja päärakennuksessa on omat keskuksensa. Itse en niitä ole asentanut enkä suunnitellut.
Kiinteitä asennuksia ei saisi tee-se-itse -miehet tehdä. Onko se todella niin, että ei raaskita veneeseen sitä 150 € maasähkökeskusta ostaa. Sen asentamiseen menee ammattimieheltä pari tuntia. Tuolloin saataisiin sähkö tuotua veneeseen asianmukaisin liitännöin, veneen kiinteä kaapelointi olisi ohjeiden mukainen ja vieläpä maadoitus voitaisiin hoitaa oikein, ei ainoastaan akkulaturin kautta veneen moottoriin. Pistorasioitahan ei veneeseen yleensä montaa tarvita, varsinkin jos halutaan säästää kustannuksissa. Jokainenhan voi säästää esim. vetämällä johdot valmiiksi saamiensa ohjeiden mukaisesti. Minkä takia rakennuksissa ollaan niin tarkkoja mutta veneissä "katsotaan sormien läpi"? - ccc
Kyllästynyt kirjoitti:
Kyse ei ole jatkojohdon vetämisestä veneeseen ja jonkin erillisen sähkölaitteen käyttämisestä. Tiedät sen varmaan kyllä itsekkin. Ja onhan se veneen vieressä oleva sähkökaappikin (=maasähkökeskus) ammatimiehen asentama tietenkin. Sen vuoksi siihen voi jatkojohdon kytkeä turvallisesti.
Nämä tee-se-itse -miehet kun värkkäävät kiinteitä asennuksia kotikonstein. Siinä on iso ero.
Voithan itsekkin kokeilla. Ostat tavallisen kotikäyttöön tarkoitetun pistorasiahaaroittimen. Laitat sen jatkojohdon päähän ja kytket toiseen akkulaturin ja toiseen vaikkapa lämpöpuhaltimen. Haaroittimen pistorasian liittimet lämpenevät yllättävän äkkiä niin kuumaksi, ettei kärsi koskea. Kaiken pitäisi olla kunnossa mutta...
Sama pätee näihin itse tehtyihin sähköasennuksiin. Kuka varmistaa, että käytetyt johdot ja muut tarvikkeet ovat oikein mitoitettuja, kytkettyjä ja turvallisia venekäytössä. Kuumentunut johdin voi sulattaa kuorensa ja samainen kuumentunut johdin voi sytyttä ympärillä olevan palavan aineen. Tässä ei vikavirtasuoja tai sulake vielä tässä vaiheessa auta. Eikä se kuori välttämättä sula ensimmäisellä käyttökerralla, vaan ajan kanssa.
Ulkona olevissa pistorasioissa on nykymääräysten mukaan oltava vikavirtasuojat, myös parvekkeella, siis kun tehdään uusia. Kyllä rakennuksissa yleisesti käytetään rakennuskohtaisisia keskuksia. Itselläni ainakin on pihavarastossa aivan veneen maasähkökeskuksen kaltainen oma pieni keskus, jossa on automaattisulakkeet ja vikavirtasuoja. Samoin saunamökissä ja päärakennuksessa on omat keskuksensa. Itse en niitä ole asentanut enkä suunnitellut.
Kiinteitä asennuksia ei saisi tee-se-itse -miehet tehdä. Onko se todella niin, että ei raaskita veneeseen sitä 150 € maasähkökeskusta ostaa. Sen asentamiseen menee ammattimieheltä pari tuntia. Tuolloin saataisiin sähkö tuotua veneeseen asianmukaisin liitännöin, veneen kiinteä kaapelointi olisi ohjeiden mukainen ja vieläpä maadoitus voitaisiin hoitaa oikein, ei ainoastaan akkulaturin kautta veneen moottoriin. Pistorasioitahan ei veneeseen yleensä montaa tarvita, varsinkin jos halutaan säästää kustannuksissa. Jokainenhan voi säästää esim. vetämällä johdot valmiiksi saamiensa ohjeiden mukaisesti. Minkä takia rakennuksissa ollaan niin tarkkoja mutta veneissä "katsotaan sormien läpi"?kiitoksia vastauksestasi, varsin hyvä ja pani miettimään... Mutta, mainitsemaasi lämpenemis/sulamisilmiötä en ole ikinä missään haaroitusrasiassa havainnut, en kotona, veneessä enkä edes laitureilla joissa näkee jopa 3-4:n veneen ottavan virran samasta haaroittimesta, oli haaroitin jatkojohdon päässä tai suoraan seinässä.
- Kyllästynyt
ccc kirjoitti:
kiitoksia vastauksestasi, varsin hyvä ja pani miettimään... Mutta, mainitsemaasi lämpenemis/sulamisilmiötä en ole ikinä missään haaroitusrasiassa havainnut, en kotona, veneessä enkä edes laitureilla joissa näkee jopa 3-4:n veneen ottavan virran samasta haaroittimesta, oli haaroitin jatkojohdon päässä tai suoraan seinässä.
Itselläni on omakohtaista kokemusta juuri tuollaisesta haaroittimesta (valkoinen maadoitettu). Olin polttaa sormeni. Olin vetänyt veneen ollessa telakalla jatkoroikan veneeseen suoraan kentän sähkötolpasta. Kytkin mainitsemani akkkulaturin ja sähkölämmittimen. Johan kuumeni. Lisäksi huomasin, että käyttämäni kumipäällysteinen ulkokäyttöön tehty jatkoroikka, jossa siis alunperin oli vain yksi pistorasia jonka haaroitin, lämpeni selvästi myöskin. Tämä siis tarkoittaa sitä, että roikan valmistaja oli mitoittanut johtimet niin, että pitäsi riittä haaroittamattomana normaaleja käsityökaluja (1500 W). Minulla sattui olemaan 2000 W lämmitin ja akkulaturi (tehoa en muista, mutta varmaankin n 300 W).
Ulkoilmassa lämpeneminen ei ilmeisesti olekkaan niin suuri ongelma, koska kuormitus on suurin yöaikaan, jolloin sää on viilein ja usein myöskin käy pientä ilmavirtausta. Lämpimällä säällä ei myöskään käytetä sähkölämmittimiä.
Kiinteissä asennuksissa lämpeneminen on vaikeampi havaita. Harva käy kokeilemassa johtimia jotka saattavat olla vieläpä sellaisessa paikassa mikä edistää lämpiämistä. Sulakkeen tarkoitus on palaa ylikuormitettaessa. Jos veneessä ei ole sulaketta ja rannan sulake on sen verran tuhti, että kestää enemmän kuin veneen johtimet, alkavat johdot kuumentua kuormitettaessa.
Muuten, otappa joskus kesällä haaroitin irti sähkötolpasta ja koikeile liittimiä. - Joakim
Kyllästynyt kirjoitti:
Itselläni on omakohtaista kokemusta juuri tuollaisesta haaroittimesta (valkoinen maadoitettu). Olin polttaa sormeni. Olin vetänyt veneen ollessa telakalla jatkoroikan veneeseen suoraan kentän sähkötolpasta. Kytkin mainitsemani akkkulaturin ja sähkölämmittimen. Johan kuumeni. Lisäksi huomasin, että käyttämäni kumipäällysteinen ulkokäyttöön tehty jatkoroikka, jossa siis alunperin oli vain yksi pistorasia jonka haaroitin, lämpeni selvästi myöskin. Tämä siis tarkoittaa sitä, että roikan valmistaja oli mitoittanut johtimet niin, että pitäsi riittä haaroittamattomana normaaleja käsityökaluja (1500 W). Minulla sattui olemaan 2000 W lämmitin ja akkulaturi (tehoa en muista, mutta varmaankin n 300 W).
Ulkoilmassa lämpeneminen ei ilmeisesti olekkaan niin suuri ongelma, koska kuormitus on suurin yöaikaan, jolloin sää on viilein ja usein myöskin käy pientä ilmavirtausta. Lämpimällä säällä ei myöskään käytetä sähkölämmittimiä.
Kiinteissä asennuksissa lämpeneminen on vaikeampi havaita. Harva käy kokeilemassa johtimia jotka saattavat olla vieläpä sellaisessa paikassa mikä edistää lämpiämistä. Sulakkeen tarkoitus on palaa ylikuormitettaessa. Jos veneessä ei ole sulaketta ja rannan sulake on sen verran tuhti, että kestää enemmän kuin veneen johtimet, alkavat johdot kuumentua kuormitettaessa.
Muuten, otappa joskus kesällä haaroitin irti sähkötolpasta ja koikeile liittimiä.Tavalliset jatkojohdot ovat 16 A mitoitettua eli eivät ylikuormitu ko. kuormasta. Pitkää johtoa ei saisi jättää vyyhtiin, sillä lämpö ei pääse pois. Tuolla 16 A kuormalla vaikkapa 50 m 2,5 mm^2 johto lämpiää jo 170 W teholla. Olen nähnyt kerran asuntovaunun vyyhdityn kaapelin palon talvipakkasilla. Palosta syntyvät kaasut muuten salpaavat hengityksen mukvasti...
Kyse ei siis ole alimitoituksesta, vaan väärinkäytöstä. Jos liitokset kuumenevat paljon, syy voi olla huonosti tehdyistä kytkennöistä tai kosteuden aiheuttamasta oikosulusta.
Palovaaramielessä 12 V asennukset ovat vaativampia kuin 220 V asennukset. 16 A on jo harvinaisen suuri virta 220 V asennuksissa, mutta 12 V asennuksissa aivan tavallinen. Kytkettävä pistorasia on aina 10 tai 16 A sulakkeen takana, mutta veneen akut on kytketty moneen paikkaan suoraan ja virtaa tulee oikosulussa satoja amppeereja. Johtimien ja liitosten lämpiäminen riippuu vain virrasta ei jännitteestä. Tuttu sähkömieskin painotti, että halogeenivalojen asentaminen keittiöön on tehtävä varsin huolella, vaikka toimivatkin vain 12 V:llä. Autossakin kulunut valojen rele lämpenee aikalailla, jos jännitehäviötä on vaikka 1 V.
Palovaara ei siis mielestäni ole oikea perustelu teettää _vain_ 220 V työt ammattilaisella. Sähköisku on se pahempi vaara, johon tiedän muutaman veneilijän kuolleen. Voitko olla varma, että kaikissa tolpissa on vikavirtasuojaus? - toivo
Tee se itse kirjoitti:
Toivo elää...
Mikään laki ei kiellä tekemästä omaan veneeseen juuri sellaista maasähköjärjestelmää kuin haluaa!!
Turha mollata ihmisiä, jotka haluavat säästää ja tehdä jotain itse. Voin vain kuvitella mitä maksaa ostaa kaupallinen järjestelmä valmiiksi asennettuna. Siinä veneen hinta nousee muutaman kymmenen prosenttia ihan kevyesti. Nämä vouhottajat taitavat olla juuri niitä uusavuttomia, jotka eivät osaa tehdä mitään itse (kuulemma nykyään viedään jo vaatteitakin neulojalle kun nappi irtosi...)
Halvimmillaan maasähkökeskuksen saa juuri bilteman vehkeillä: kytkentärasia, pari liitintä ja kytkintä, vikavirtasuoja ja elektroninen akkulaturi. Hyvin toimii. Kahden veneen ja kahdeksan vuoden kokemuksella.Nykymääräysten mukaan KAIKKI 230 voltin asennukset ovat luvanvaraisia sähkötöitä riippumatta mihin ne asennetaan.Toiseksi kuinka voit biltemasta ostaa sellaista mitä siellä ei myydä?Ei näytä sinun kahdeksanvuoden kokemus riittävän? Oletko maadoittanut kaikki johtavat pinnat?
- Kyllästynyt
Joakim kirjoitti:
Tavalliset jatkojohdot ovat 16 A mitoitettua eli eivät ylikuormitu ko. kuormasta. Pitkää johtoa ei saisi jättää vyyhtiin, sillä lämpö ei pääse pois. Tuolla 16 A kuormalla vaikkapa 50 m 2,5 mm^2 johto lämpiää jo 170 W teholla. Olen nähnyt kerran asuntovaunun vyyhdityn kaapelin palon talvipakkasilla. Palosta syntyvät kaasut muuten salpaavat hengityksen mukvasti...
Kyse ei siis ole alimitoituksesta, vaan väärinkäytöstä. Jos liitokset kuumenevat paljon, syy voi olla huonosti tehdyistä kytkennöistä tai kosteuden aiheuttamasta oikosulusta.
Palovaaramielessä 12 V asennukset ovat vaativampia kuin 220 V asennukset. 16 A on jo harvinaisen suuri virta 220 V asennuksissa, mutta 12 V asennuksissa aivan tavallinen. Kytkettävä pistorasia on aina 10 tai 16 A sulakkeen takana, mutta veneen akut on kytketty moneen paikkaan suoraan ja virtaa tulee oikosulussa satoja amppeereja. Johtimien ja liitosten lämpiäminen riippuu vain virrasta ei jännitteestä. Tuttu sähkömieskin painotti, että halogeenivalojen asentaminen keittiöön on tehtävä varsin huolella, vaikka toimivatkin vain 12 V:llä. Autossakin kulunut valojen rele lämpenee aikalailla, jos jännitehäviötä on vaikka 1 V.
Palovaara ei siis mielestäni ole oikea perustelu teettää _vain_ 220 V työt ammattilaisella. Sähköisku on se pahempi vaara, johon tiedän muutaman veneilijän kuolleen. Voitko olla varma, että kaikissa tolpissa on vikavirtasuojaus?Varmasti ei kaikissa tolpissa ole vikavirtasuojaa. Sulakkeetkaan eivät ole aina näkyvillä vaikka varmaankin ovat jossain. Tällaisia paikkoja ovat esim. Seglinge ja Degerbyn vanha puoli. Muitakin varmasti on, ei tule mieleen, koska käytän vain harvoin maasähköä vaikka tarjolla olisikin.
Se, että viritysten tekijä henkilökohtaisesti heittää veivinsä saamastaan sähköiskusta on minulle yhdentekevää. Tietääpä ainakin säästäneensä oikeassa paikassa. Muille riski on mahdollinen tulipalo veneessä. Aina kun on sähköä, on olemassa mahdollisuus paloon, niin 12 V kuin 220 V järjestelmissä. Onneksi ei tiedossani ole yhtään venepaloa, mutta kun viritykset lisääntyvät, lisääntyy myös riski. Rakennusten palojen syyt ovat usein sähkölaitteissa. Eikös se syy teettää sähköasennukset ammattilaisella ole kuitenkin se, että 220 V kiiteitä asennuksia ei itse saa tehdä?
Tuo mitä sanoit jatkojohdon lämpenemisestä koskee myös kiinteitä asennuksia. Lämpö ei pääse poistumaan. Valitettavan usein näkee ns. "kiinteitä jatkojohtoasennuksia", jolloin käytetty kaapeli on väärän tyyppistä. Oikeantyyppinen kaapeli kun on taas kerran kalliimpaa, hankalammin käsiteltävää, ja pitäisi vielä ymmärtää johtimin värikoodeistakin jotain.
Tuo käyttämäni jatkojohto on uskoakseni mitoitettu ainoastaan 10A virralle, koska lämpenee olematta vyyhdissä. Samoin haaroitin. Itse en ainakaan osaa kuvitella väärää tai huonoa liitosta tms. koska molemmat ovat oleet alun perin valmiiksi kytkettyjä. Kosteudenkaan en usko päässeen sisätiloissa säilytettyihin liittimiin.
Mitä tarkoitit, että veneen akut on kytketty moneen paikkaan suoraan? Tarkoitatko ilman sulaketta? Toivottavasti ei kuitenkaan. - ccc
Kyllästynyt kirjoitti:
Varmasti ei kaikissa tolpissa ole vikavirtasuojaa. Sulakkeetkaan eivät ole aina näkyvillä vaikka varmaankin ovat jossain. Tällaisia paikkoja ovat esim. Seglinge ja Degerbyn vanha puoli. Muitakin varmasti on, ei tule mieleen, koska käytän vain harvoin maasähköä vaikka tarjolla olisikin.
Se, että viritysten tekijä henkilökohtaisesti heittää veivinsä saamastaan sähköiskusta on minulle yhdentekevää. Tietääpä ainakin säästäneensä oikeassa paikassa. Muille riski on mahdollinen tulipalo veneessä. Aina kun on sähköä, on olemassa mahdollisuus paloon, niin 12 V kuin 220 V järjestelmissä. Onneksi ei tiedossani ole yhtään venepaloa, mutta kun viritykset lisääntyvät, lisääntyy myös riski. Rakennusten palojen syyt ovat usein sähkölaitteissa. Eikös se syy teettää sähköasennukset ammattilaisella ole kuitenkin se, että 220 V kiiteitä asennuksia ei itse saa tehdä?
Tuo mitä sanoit jatkojohdon lämpenemisestä koskee myös kiinteitä asennuksia. Lämpö ei pääse poistumaan. Valitettavan usein näkee ns. "kiinteitä jatkojohtoasennuksia", jolloin käytetty kaapeli on väärän tyyppistä. Oikeantyyppinen kaapeli kun on taas kerran kalliimpaa, hankalammin käsiteltävää, ja pitäisi vielä ymmärtää johtimin värikoodeistakin jotain.
Tuo käyttämäni jatkojohto on uskoakseni mitoitettu ainoastaan 10A virralle, koska lämpenee olematta vyyhdissä. Samoin haaroitin. Itse en ainakaan osaa kuvitella väärää tai huonoa liitosta tms. koska molemmat ovat oleet alun perin valmiiksi kytkettyjä. Kosteudenkaan en usko päässeen sisätiloissa säilytettyihin liittimiin.
Mitä tarkoitit, että veneen akut on kytketty moneen paikkaan suoraan? Tarkoitatko ilman sulaketta? Toivottavasti ei kuitenkaan.onko jatkojohdot tehty vääräntyyppisestä kaapelista jotta hinta olisi halvempi ja käsittely helpompaa? Täytyy se sähkö siitä tolpasta joka tapauksessa tuoda veneeseen, oli veneessä maasähkökeskusta tai ei, ja milläs sen sitten tuo muuta kuin jatkojohdolla.
Tuossa kuumenevassa haaroittimessa ei varmaankaan ole valmistajan vakuutusta EU:n asettamien vaatimusten täyttämisestä (CE-merkintä) tai minkään testauslaboratiorion tunnusta?. Jos on, se on todennäköisesti viallinen ja kannattaa varmaan palauttaa. - Kyllästynyt
ccc kirjoitti:
onko jatkojohdot tehty vääräntyyppisestä kaapelista jotta hinta olisi halvempi ja käsittely helpompaa? Täytyy se sähkö siitä tolpasta joka tapauksessa tuoda veneeseen, oli veneessä maasähkökeskusta tai ei, ja milläs sen sitten tuo muuta kuin jatkojohdolla.
Tuossa kuumenevassa haaroittimessa ei varmaankaan ole valmistajan vakuutusta EU:n asettamien vaatimusten täyttämisestä (CE-merkintä) tai minkään testauslaboratiorion tunnusta?. Jos on, se on todennäköisesti viallinen ja kannattaa varmaan palauttaa.Kiinteissä asennuksissa ei käytetä monisäikeistä taipuisaa johdinta kuten jatkojohdoissa vaan johdin on paksua kuparilankaa, jonka käyttö irrallaan on hankalaa, koska johto on jäykkä taipumaan eikä kierry. Tyypiä en muista. Sähkärit näyttävät käyttävän muutamaa erillaista kaapelia eri takoituksiin.
Se haaroitin on K-raudasta ostettu, parivuotta vanha, merkkiä en muista, mutta myydään muovipussissa jonka yläreunaan on niitattu sinvalkoinen pahvi. - Joakim
Kyllästynyt kirjoitti:
Varmasti ei kaikissa tolpissa ole vikavirtasuojaa. Sulakkeetkaan eivät ole aina näkyvillä vaikka varmaankin ovat jossain. Tällaisia paikkoja ovat esim. Seglinge ja Degerbyn vanha puoli. Muitakin varmasti on, ei tule mieleen, koska käytän vain harvoin maasähköä vaikka tarjolla olisikin.
Se, että viritysten tekijä henkilökohtaisesti heittää veivinsä saamastaan sähköiskusta on minulle yhdentekevää. Tietääpä ainakin säästäneensä oikeassa paikassa. Muille riski on mahdollinen tulipalo veneessä. Aina kun on sähköä, on olemassa mahdollisuus paloon, niin 12 V kuin 220 V järjestelmissä. Onneksi ei tiedossani ole yhtään venepaloa, mutta kun viritykset lisääntyvät, lisääntyy myös riski. Rakennusten palojen syyt ovat usein sähkölaitteissa. Eikös se syy teettää sähköasennukset ammattilaisella ole kuitenkin se, että 220 V kiiteitä asennuksia ei itse saa tehdä?
Tuo mitä sanoit jatkojohdon lämpenemisestä koskee myös kiinteitä asennuksia. Lämpö ei pääse poistumaan. Valitettavan usein näkee ns. "kiinteitä jatkojohtoasennuksia", jolloin käytetty kaapeli on väärän tyyppistä. Oikeantyyppinen kaapeli kun on taas kerran kalliimpaa, hankalammin käsiteltävää, ja pitäisi vielä ymmärtää johtimin värikoodeistakin jotain.
Tuo käyttämäni jatkojohto on uskoakseni mitoitettu ainoastaan 10A virralle, koska lämpenee olematta vyyhdissä. Samoin haaroitin. Itse en ainakaan osaa kuvitella väärää tai huonoa liitosta tms. koska molemmat ovat oleet alun perin valmiiksi kytkettyjä. Kosteudenkaan en usko päässeen sisätiloissa säilytettyihin liittimiin.
Mitä tarkoitit, että veneen akut on kytketty moneen paikkaan suoraan? Tarkoitatko ilman sulaketta? Toivottavasti ei kuitenkaan.Sulakkeet on varmasti jokaisessa pistorasiassa, viimeistään sähköliittymän pääsulakkeet. Vikavirtasuojien olemassaoloon jokaisessa satamassa en luottaisi.
Johtovalintoihin on aivan selkeät säännöt. 10 A liittymiin vähintään 1,5 mm^2 kaapelia ja 16 A liittymiin vähintään 2,5 mm^2 kaapelia. Näitä kaapeleita käytettäessä lämpeneminen ei ole ongelma, ellei iso vyyhti ole kasassa.
Kiinteissä asennuksissa käytettävä umpikuparijohdot eivät suinkaan ole kalliimpia, vaan halvempia kuin jatkojohtojen monisäiejohdot. Jälkimmäinen kestää taivuttelua edellinen ei. Ainoa etu umpikuparijohdosta hinnan lisäksi on kytkennän riskittömyys. Monisäiejohdosta voi aina lipsahtaa muutama säi väärään paikkaan.
Kyllähän johdot lämpenee jo nimelliskuormallaan. Tämä on aivan normaalia. Liika lämpeneminen viittaa huonoihin kytkentöihin tai liian ohuisiin johtoihin kourmaan nähden. Käyttämäsi kuorma oli aivan maksimi 10 A kaapelille. Tässä lista muutamasta huonosta kaapelista: http://www.tukes.fi/vaaralliset_tuotteet/vaaralliset_index.html
Veneissä akku on kytketty suoraan ilman sulaketta ainakin laturille, startille, pääkytkimeen ja mahdollisesti myös kytkintauluun (tietysti pääkytkimen kautta) ja keulapotkurille. Monista pienistä veneistä puuttuu pääkytkinkin. Ja moni laite on kytketty ison sulakkeen kautta. Tässä on jo aika monta kohtaa osaamattomalle tee-se-itse miehelle aiheuttaa tulipalovaara.
Tarkoitukseni oli siis sanoa, että paloturvallisuusmielessä 12 V asennukset ovat vähintään yhtä vaarallisia kuin 220 V asennukset. Kumpiakaan ei siis pidä tehdä ilman asiantutemusta ja kiinteisiin 220 V asennuksiin vaaditaan luvatkin. - Kyllästynyt
Joakim kirjoitti:
Sulakkeet on varmasti jokaisessa pistorasiassa, viimeistään sähköliittymän pääsulakkeet. Vikavirtasuojien olemassaoloon jokaisessa satamassa en luottaisi.
Johtovalintoihin on aivan selkeät säännöt. 10 A liittymiin vähintään 1,5 mm^2 kaapelia ja 16 A liittymiin vähintään 2,5 mm^2 kaapelia. Näitä kaapeleita käytettäessä lämpeneminen ei ole ongelma, ellei iso vyyhti ole kasassa.
Kiinteissä asennuksissa käytettävä umpikuparijohdot eivät suinkaan ole kalliimpia, vaan halvempia kuin jatkojohtojen monisäiejohdot. Jälkimmäinen kestää taivuttelua edellinen ei. Ainoa etu umpikuparijohdosta hinnan lisäksi on kytkennän riskittömyys. Monisäiejohdosta voi aina lipsahtaa muutama säi väärään paikkaan.
Kyllähän johdot lämpenee jo nimelliskuormallaan. Tämä on aivan normaalia. Liika lämpeneminen viittaa huonoihin kytkentöihin tai liian ohuisiin johtoihin kourmaan nähden. Käyttämäsi kuorma oli aivan maksimi 10 A kaapelille. Tässä lista muutamasta huonosta kaapelista: http://www.tukes.fi/vaaralliset_tuotteet/vaaralliset_index.html
Veneissä akku on kytketty suoraan ilman sulaketta ainakin laturille, startille, pääkytkimeen ja mahdollisesti myös kytkintauluun (tietysti pääkytkimen kautta) ja keulapotkurille. Monista pienistä veneistä puuttuu pääkytkinkin. Ja moni laite on kytketty ison sulakkeen kautta. Tässä on jo aika monta kohtaa osaamattomalle tee-se-itse miehelle aiheuttaa tulipalovaara.
Tarkoitukseni oli siis sanoa, että paloturvallisuusmielessä 12 V asennukset ovat vähintään yhtä vaarallisia kuin 220 V asennukset. Kumpiakaan ei siis pidä tehdä ilman asiantutemusta ja kiinteisiin 220 V asennuksiin vaaditaan luvatkin.Jos katselet tarkemmin hinnastoja huomaat, että saman paksuinen ja vastaavalla kuorella varustettu kaapeli on käytännössä saman hintaista riippumatta onko monisäikeinen vai yksi kuparijohdin. Mutta, kiinteisiin asennuksiin tarkoitettua kaapelia ei pysty ostamaan esim. 0,75 mm2 paksuisena, toisin kuin monisäikeistä. Se on jo paljon halvempaa. Lisäksi tuota monisäikeistä on saatavana ns. halpakaalelina mistä tahansa (tarkoitettu käytettäväksi esim. valaisimen liitosjohtona). Ja halpaahan nämä virittelijät etsivä. Ja kuinka moni näistä virittelijöistä tekee rasioinnin (kosteisiin tilohin tarkoitetut) ja haaroitukset oikeaoppisesti käyttäen virran tuotiin rasialle 2,5 mm2 kaapelia ja syötöt eri laitteille 1,5 mm2 kaapelilla? Itse en ole sähköasentaja, mutta on tullut muutaman kerran katsottua asennuksia. Enempää en asiasta haluakkaan tietää enkä keskustella.
Startti, laturi ja kytkintaulu (monissa veneissä kyllä sulake välissä) eivät varmaankaan ole ongelma veneissä. Käytetyt kaapelit on mitoitettu siten, että kestävät jo pelkästään tarvittavan virran saamiseksi laitteille (ohut kaapeli, suuri jännitehäviö). Päävirtakytkin on usein kytketty miinus puolelle, joten sekään ei ole ongelma. Mutta miksi keulapotkurissa ei olisi sulaketta. Ainakin asennuskuvissa se on (usein myös oma akku). - Joakim
Kyllästynyt kirjoitti:
Jos katselet tarkemmin hinnastoja huomaat, että saman paksuinen ja vastaavalla kuorella varustettu kaapeli on käytännössä saman hintaista riippumatta onko monisäikeinen vai yksi kuparijohdin. Mutta, kiinteisiin asennuksiin tarkoitettua kaapelia ei pysty ostamaan esim. 0,75 mm2 paksuisena, toisin kuin monisäikeistä. Se on jo paljon halvempaa. Lisäksi tuota monisäikeistä on saatavana ns. halpakaalelina mistä tahansa (tarkoitettu käytettäväksi esim. valaisimen liitosjohtona). Ja halpaahan nämä virittelijät etsivä. Ja kuinka moni näistä virittelijöistä tekee rasioinnin (kosteisiin tilohin tarkoitetut) ja haaroitukset oikeaoppisesti käyttäen virran tuotiin rasialle 2,5 mm2 kaapelia ja syötöt eri laitteille 1,5 mm2 kaapelilla? Itse en ole sähköasentaja, mutta on tullut muutaman kerran katsottua asennuksia. Enempää en asiasta haluakkaan tietää enkä keskustella.
Startti, laturi ja kytkintaulu (monissa veneissä kyllä sulake välissä) eivät varmaankaan ole ongelma veneissä. Käytetyt kaapelit on mitoitettu siten, että kestävät jo pelkästään tarvittavan virran saamiseksi laitteille (ohut kaapeli, suuri jännitehäviö). Päävirtakytkin on usein kytketty miinus puolelle, joten sekään ei ole ongelma. Mutta miksi keulapotkurissa ei olisi sulaketta. Ainakin asennuskuvissa se on (usein myös oma akku).Oli keulapotkurissa sulake, oma akkua jne. tai ei, virtaa pitää päästä läpi >100 A, jolla polttaa helposti veneensä ilman, että se >100 A sulake palaa.
Jos joku nyt kuvittelee asentavansa maasähkön itse, voi sama henkilö myös asentaa itse starttiin, pääkytkimelle jne. menevät kaapelit esimerkiksi koneen vaihdon tai ensiasennuksen yhteydessä.
Esimerkiksi tuo starttimoottori toimii aivan mainiosti 0,5 m 2,5 mm^2 kaapelilla, koska jännitehäviötä on alle 1 V starttivirralla. Kaapeliparka tosin lämpiää ~100 W teholla ja sulaa/palaa hiukankin pidemmän pyörittelyn jälkeen. Tuo 1 V jännitehäviö ei vielä juurikaan tunnu startin toiminnassa. Laturin tapauksessa homma on vielä pahempi, koska suuri latausvirta sattuu kohdalle vasta, kun akkuja on purettu kunnolla ensimmäisen kerran. Tavallisilla 1-10 A virroilla jopa tuo 0,75 mm^2 kaapeli voi vaikuttaa "toimivalta".
Kaapelin hinnoissa viittasin noihin ulkokäyttöön tehtyihin jatkojohtoihin, joissa on kumikuori. Ovat kalliimpia kuin kiinteisiin asennuksiin tarkoitetut. Jos ei ymmärrä miten paksua kaapelia pitää laittaa, ei pitäisi tehdä ainuttakaan sähköasennusta millään jännitteellä.
Edelleen: paloturvallisuusmielessä 12 V on pahempi! - Kyllästynyt
Joakim kirjoitti:
Oli keulapotkurissa sulake, oma akkua jne. tai ei, virtaa pitää päästä läpi >100 A, jolla polttaa helposti veneensä ilman, että se >100 A sulake palaa.
Jos joku nyt kuvittelee asentavansa maasähkön itse, voi sama henkilö myös asentaa itse starttiin, pääkytkimelle jne. menevät kaapelit esimerkiksi koneen vaihdon tai ensiasennuksen yhteydessä.
Esimerkiksi tuo starttimoottori toimii aivan mainiosti 0,5 m 2,5 mm^2 kaapelilla, koska jännitehäviötä on alle 1 V starttivirralla. Kaapeliparka tosin lämpiää ~100 W teholla ja sulaa/palaa hiukankin pidemmän pyörittelyn jälkeen. Tuo 1 V jännitehäviö ei vielä juurikaan tunnu startin toiminnassa. Laturin tapauksessa homma on vielä pahempi, koska suuri latausvirta sattuu kohdalle vasta, kun akkuja on purettu kunnolla ensimmäisen kerran. Tavallisilla 1-10 A virroilla jopa tuo 0,75 mm^2 kaapeli voi vaikuttaa "toimivalta".
Kaapelin hinnoissa viittasin noihin ulkokäyttöön tehtyihin jatkojohtoihin, joissa on kumikuori. Ovat kalliimpia kuin kiinteisiin asennuksiin tarkoitetut. Jos ei ymmärrä miten paksua kaapelia pitää laittaa, ei pitäisi tehdä ainuttakaan sähköasennusta millään jännitteellä.
Edelleen: paloturvallisuusmielessä 12 V on pahempi!Vai on sulla 0,5 m starttimoottorin kaapeli. Jopas on hieno asennus. Polttoainetakkikin on varmaan konehuoneessa siinä akun vieressä. Toivottavasti bensamoottori, meinaan kituu vähemmän aikaa kun roihahtaa kerralla ja kunnolla.
Joo, on 12 V tosi paha asia. Kannaatta kuitenkin käyttää noita mainitsemiasi kaapelinpaksuuksia startissa ja laturissa. Voiskohan muuten keulapotkurin virran viedä keulaan mantookin vaijerissa? Siinähän on muovikuori ja menee jo valmiiksi ankkuriboxiin saakka (keulakaide on läpipultattu). Olis lyhyt kaapelointimatka. Miinuksen vois viedä toisella puolella ja plussan toisella. Pitäis kuitenkin katkaista keulakaide. Onkos kellään kokemusta tällaisesta asennuksesta? - ccc
Kyllästynyt kirjoitti:
Vai on sulla 0,5 m starttimoottorin kaapeli. Jopas on hieno asennus. Polttoainetakkikin on varmaan konehuoneessa siinä akun vieressä. Toivottavasti bensamoottori, meinaan kituu vähemmän aikaa kun roihahtaa kerralla ja kunnolla.
Joo, on 12 V tosi paha asia. Kannaatta kuitenkin käyttää noita mainitsemiasi kaapelinpaksuuksia startissa ja laturissa. Voiskohan muuten keulapotkurin virran viedä keulaan mantookin vaijerissa? Siinähän on muovikuori ja menee jo valmiiksi ankkuriboxiin saakka (keulakaide on läpipultattu). Olis lyhyt kaapelointimatka. Miinuksen vois viedä toisella puolella ja plussan toisella. Pitäis kuitenkin katkaista keulakaide. Onkos kellään kokemusta tällaisesta asennuksesta?ainakin minun veneeni seinät ovat alle puoli metriä paksuja, joten vaikka akku olisi erillään moottoritilasta, kaapelin pituudeksi riittää hyvin puoli metriä. Vaatiiko joku asetus starttikaapelin pituudeksi yli puoli metriä? Kieltääkö muuten mielestäsi joku pykälä taas akun asennuksen samaan tilaan moottorin kanssa? Onko bensamoottorit mielestäsi myös jotenkin poikkeuksellisen vaarallisia, pitäisikö bensiinikäyttöisten moottorienkin käyttö kieltää satamissa paloturvallisuuden vuoksi?
Siinä sinun aiemmin mainitsemassasi haaroitinrasiassa on varmastikin merkintä kuinka monta ampeeria se kestää (ainakin juuri halpahallista ostamassani 1 euroa maksaneessa, FI hyväksytyssä on). Käytä sitä siis sillä virralla mihin se on tehty.
Vastaus mantookikysymykseen: mantooki on vaijeria ja se johtaa sähköä. Virran voi siis viedä myös mantookia pitkin jos mantookit eivät ole maadoitettuja. Mielestäni turvallisin tapa on kuitenkin kantaa virtaa vaikka ämpärillä sinne ankkuriboxiin, ja sulkea ankkuriboxi tiiviisti jotta se ei pääse sieltä karkuun veneen kallistellessa. Virtaa mahtuu tietty enemmän jos viitsii nähdä hieman vaivaa ja asetella virran siististi ja tiiviisti järjestykseen.
Joopa joo, leikki leikkinä. Neuvosi ovat olleet pääosin hyviä ja laittaneet ajattelemaan sähköturvallisuutta omassakin veneessä. Parantamisen varaa on.
Aihetta ja siitä mahdollisesti aiheutuvia vaaratilanteita ei tule aliarvioida, mutta toinenkin ääripää eli kaiken teettäminen ammattilaisilla on ehkä hieman yliampuvaa. - Viki
Kyllästynyt kirjoitti:
Vai on sulla 0,5 m starttimoottorin kaapeli. Jopas on hieno asennus. Polttoainetakkikin on varmaan konehuoneessa siinä akun vieressä. Toivottavasti bensamoottori, meinaan kituu vähemmän aikaa kun roihahtaa kerralla ja kunnolla.
Joo, on 12 V tosi paha asia. Kannaatta kuitenkin käyttää noita mainitsemiasi kaapelinpaksuuksia startissa ja laturissa. Voiskohan muuten keulapotkurin virran viedä keulaan mantookin vaijerissa? Siinähän on muovikuori ja menee jo valmiiksi ankkuriboxiin saakka (keulakaide on läpipultattu). Olis lyhyt kaapelointimatka. Miinuksen vois viedä toisella puolella ja plussan toisella. Pitäis kuitenkin katkaista keulakaide. Onkos kellään kokemusta tällaisesta asennuksesta?Siehä varsinaine höpöttäjä oot! Toiset yrittää iha asiaa selittää mutku ei mää jakeluu, nii ei!
Starttikaapelin pituus minulla: ensin 40-60 cm akuilta pääkytkimelle, josta n. 50 cm startille.
Oleellista häviöille myös maa (-) kaapelin pituus, joka tuossa kytkennässä n. 60 cm akuista moottorin runkoon.
Akut kannattaa aina sijoittaa siten, että ne ovat lähellä kulutuskohteita, erityisesti starttiakku starttia. Sen lisäksi pitää ottaa huomioon niiden paino eli purkkarissa mahd. alas ja keskilaivaan olisi tuon perusteella hyvä.
Mutta voihan olla että minä olen tyhmä eli tietämätön: mikä on se syy miksi akku ei voisi olla konehuoneessa, jos se on normaalisti koteloitu ja huohotusletku on oikeaoppisesti ulkoilmaan?
Mantookivaijeri tehdään teräksestä, joka on rasitusta kestävää, sähköjohdin kuparista koska se johtaa sähköä hyvin. Keulapotkuri vaati sen verran rankat virrat, että kuparijohtimenkin paksuus saa olla reilu. Teräs johtaa sähköä paljon huonommin.
Mutta paras kun et ala tekemään asennuksia noilla ideoilla, keulakaiteelle kun joku sattuu asettamaan ankkurin tai poijuhaan yhdistämään ja - puolet, niin sitten taasen mantookit ynnä muut johtimet käryää komiasti! - Kyllästynyt
Viki kirjoitti:
Siehä varsinaine höpöttäjä oot! Toiset yrittää iha asiaa selittää mutku ei mää jakeluu, nii ei!
Starttikaapelin pituus minulla: ensin 40-60 cm akuilta pääkytkimelle, josta n. 50 cm startille.
Oleellista häviöille myös maa (-) kaapelin pituus, joka tuossa kytkennässä n. 60 cm akuista moottorin runkoon.
Akut kannattaa aina sijoittaa siten, että ne ovat lähellä kulutuskohteita, erityisesti starttiakku starttia. Sen lisäksi pitää ottaa huomioon niiden paino eli purkkarissa mahd. alas ja keskilaivaan olisi tuon perusteella hyvä.
Mutta voihan olla että minä olen tyhmä eli tietämätön: mikä on se syy miksi akku ei voisi olla konehuoneessa, jos se on normaalisti koteloitu ja huohotusletku on oikeaoppisesti ulkoilmaan?
Mantookivaijeri tehdään teräksestä, joka on rasitusta kestävää, sähköjohdin kuparista koska se johtaa sähköä hyvin. Keulapotkuri vaati sen verran rankat virrat, että kuparijohtimenkin paksuus saa olla reilu. Teräs johtaa sähköä paljon huonommin.
Mutta paras kun et ala tekemään asennuksia noilla ideoilla, keulakaiteelle kun joku sattuu asettamaan ankkurin tai poijuhaan yhdistämään ja - puolet, niin sitten taasen mantookit ynnä muut johtimet käryää komiasti!No, voihan se olla, että joissain veneissä 0,5 m starttikaapeli riittää, mutta itse en ole sellaista vielä nähnyt. Silloin todellakin akku pitää olla moottorin vieressä. Omassa veneessäni jos starttiakku olisi WC:n kaapissa, voisi 0,5 m juuri ja juuri riittää, sillä starttimoottori on samalla puolella konetta. Mutta 0,5 m on todella lyhyt kaapelin pätkä. Käsittelyäkin helpottaa, jos kaapeleissa on edes 10 cm ylimääräistä. Vikilläkin etäisyyttä tulee n. metri. Aika useassa veneessä kaapelin pituus on lähempänä 2 metriä, tai ainakin on minun veneissäni ollut ja niissä muutamassa harvassa, joihin olen tuohon puoleen tutustunut.
Akku voi olla kyllä moottorin kanssa samassa tilassa, jos asennus on muuten oikeaoppisesti tehty. Suositus kuitenkin on, että akut ovat omassa koteloidussa tilassa ja näi ne monessa veneessä onkin tehty, ei kuitenkaan kaikissa. Ja kun vielä huomioi esittämäsi muut asennuksessa huomioitavat tekijä, pitenee matka helposti lisää.
En suinkaan ole väittänyt, että kaikki asennukset pitäisi teettää ammattimiehellä. Olen itsekkin tehnyt paljon asennuksia ja muutostöitä veneeseeni, vaihtanut mm. vetolaitteen kauluskumin. Mutta miksi ihmeessä tehdään sellaisia asennuksia itse, mitä määräysten mukaan ei saisi tehdä? Näitä ovat kaasu- ja sähköasennukset. Siitä tämäkin keskustelu lähti liikkeelle. Miksi rakennuksissa pitää olla hyväksytty sähköasentaja, hyväksytyt suunnitelmat ja sähköyhtiö käy vielä tarkastamassa asennukset ennen kuin kytkee sähköt uuteen rakennukseen. Veneissä kaikki on toisin. Tehdään kustannus syistä "kiinteitä jatkojohtoasennuksia". Käyttäkää mielummin sitä irtoroikkaa vikavirtasuojalla akkulaturiin tai mihin tarvitsettekaan jos rahat ei riitä asianmukaiseen asennukseen.
Sen keulapotkurin suhteen en tainnut olla ihan vakavissani, mutta hyvä idea kuitenkin jos haluaa säästää työtä ja kaapelia. - Tee se itse
toivo kirjoitti:
Nykymääräysten mukaan KAIKKI 230 voltin asennukset ovat luvanvaraisia sähkötöitä riippumatta mihin ne asennetaan.Toiseksi kuinka voit biltemasta ostaa sellaista mitä siellä ei myydä?Ei näytä sinun kahdeksanvuoden kokemus riittävän? Oletko maadoittanut kaikki johtavat pinnat?
Mun oli pakko oikein hakea uusin Bilteman luettelo ja tarkastaa se.
En vieläkään tiedä mitä Biltemasta ei saa toimivaan ja turvalliseen maasahköjärjestelmään? - toivo
Tee se itse kirjoitti:
Mun oli pakko oikein hakea uusin Bilteman luettelo ja tarkastaa se.
En vieläkään tiedä mitä Biltemasta ei saa toimivaan ja turvalliseen maasahköjärjestelmään?jos ei tiedä nitä tarvitaan
määräysten mukaan tarvitaan 2-napainen automaatti sulake ja niitä ei myydä biltemassa myydään vain
1 ja 3 napaisia - Sepi
Kyllästynyt kirjoitti:
No, voihan se olla, että joissain veneissä 0,5 m starttikaapeli riittää, mutta itse en ole sellaista vielä nähnyt. Silloin todellakin akku pitää olla moottorin vieressä. Omassa veneessäni jos starttiakku olisi WC:n kaapissa, voisi 0,5 m juuri ja juuri riittää, sillä starttimoottori on samalla puolella konetta. Mutta 0,5 m on todella lyhyt kaapelin pätkä. Käsittelyäkin helpottaa, jos kaapeleissa on edes 10 cm ylimääräistä. Vikilläkin etäisyyttä tulee n. metri. Aika useassa veneessä kaapelin pituus on lähempänä 2 metriä, tai ainakin on minun veneissäni ollut ja niissä muutamassa harvassa, joihin olen tuohon puoleen tutustunut.
Akku voi olla kyllä moottorin kanssa samassa tilassa, jos asennus on muuten oikeaoppisesti tehty. Suositus kuitenkin on, että akut ovat omassa koteloidussa tilassa ja näi ne monessa veneessä onkin tehty, ei kuitenkaan kaikissa. Ja kun vielä huomioi esittämäsi muut asennuksessa huomioitavat tekijä, pitenee matka helposti lisää.
En suinkaan ole väittänyt, että kaikki asennukset pitäisi teettää ammattimiehellä. Olen itsekkin tehnyt paljon asennuksia ja muutostöitä veneeseeni, vaihtanut mm. vetolaitteen kauluskumin. Mutta miksi ihmeessä tehdään sellaisia asennuksia itse, mitä määräysten mukaan ei saisi tehdä? Näitä ovat kaasu- ja sähköasennukset. Siitä tämäkin keskustelu lähti liikkeelle. Miksi rakennuksissa pitää olla hyväksytty sähköasentaja, hyväksytyt suunnitelmat ja sähköyhtiö käy vielä tarkastamassa asennukset ennen kuin kytkee sähköt uuteen rakennukseen. Veneissä kaikki on toisin. Tehdään kustannus syistä "kiinteitä jatkojohtoasennuksia". Käyttäkää mielummin sitä irtoroikkaa vikavirtasuojalla akkulaturiin tai mihin tarvitsettekaan jos rahat ei riitä asianmukaiseen asennukseen.
Sen keulapotkurin suhteen en tainnut olla ihan vakavissani, mutta hyvä idea kuitenkin jos haluaa säästää työtä ja kaapelia.Tuli tuolla edellä vähän väärää tietoa, joka olisi syytä korjata. Johdinpaksuuksia ei jakorasioissa saa ohennella. Jos takana on 16 A sulake, on asennus alusta loppuun 2,5 mm2. Siihen ei tietty asentajan luvat paljoa auta, jos jatkoksi laitetaan sitten se 0,75 mm2 jatkojohto 2 kW lämmittimelle.
- Sähköinssi
Sepi kirjoitti:
Tuli tuolla edellä vähän väärää tietoa, joka olisi syytä korjata. Johdinpaksuuksia ei jakorasioissa saa ohennella. Jos takana on 16 A sulake, on asennus alusta loppuun 2,5 mm2. Siihen ei tietty asentajan luvat paljoa auta, jos jatkoksi laitetaan sitten se 0,75 mm2 jatkojohto 2 kW lämmittimelle.
seurata "asiantuntioiden" keskustelua sähköstä.
En viitsi joka juttua kommentoida, mutta sähköammattilaisena haluaisin kuitenkin julkituoda muutaman asian.
Ensinnäkin 230V asennuksia ei saa tehdä kukaan "valantehnyt" sähkömies, vaan ainoastaan sähköurakointiliike, jolla on palveluksessaan riittävän sähköpätevyyden omaava sähkötöiden johtaja.
12V asennuksissa saa johtimien poikkipintaa muuttaa aivan vapaasti, kun huomioi johtimien kuormitettavuuden ja johtimen poikkipinnasta / pituudesta aiheutuneen jännitehäviön.
12V on ongelmallisempi ainoastaan siksi, että pienellä jännitteellä virrat helposti nousevat suuriksi. Esim jo 100 W:n kuorma aiheuttaa 8,3:n ampeerin virran (P=UxI).
Mitoittakaa kaikki johdot veneessä mieluummin vähän yläkanttiin ja käyttäkää taipuisia johtimia ja luotettavia liitoksia. - Sepi
Sähköinssi kirjoitti:
seurata "asiantuntioiden" keskustelua sähköstä.
En viitsi joka juttua kommentoida, mutta sähköammattilaisena haluaisin kuitenkin julkituoda muutaman asian.
Ensinnäkin 230V asennuksia ei saa tehdä kukaan "valantehnyt" sähkömies, vaan ainoastaan sähköurakointiliike, jolla on palveluksessaan riittävän sähköpätevyyden omaava sähkötöiden johtaja.
12V asennuksissa saa johtimien poikkipintaa muuttaa aivan vapaasti, kun huomioi johtimien kuormitettavuuden ja johtimen poikkipinnasta / pituudesta aiheutuneen jännitehäviön.
12V on ongelmallisempi ainoastaan siksi, että pienellä jännitteellä virrat helposti nousevat suuriksi. Esim jo 100 W:n kuorma aiheuttaa 8,3:n ampeerin virran (P=UxI).
Mitoittakaa kaikki johdot veneessä mieluummin vähän yläkanttiin ja käyttäkää taipuisia johtimia ja luotettavia liitoksia.Enpä nyt tietenkään huomannut täsmentää, että määräykset eivät koske 12 V asennuksia, mutta se siitä. Niistä kuitenkin sanoisin, että johdot kannattaa mitoittaa vähän runsaamminkin kuin yläkanttiin. Jos katsotaan taulukosta, mitä johdin kestää, päädytään aivan liian ohuisiin johtoihin. Mitoitusperusteena on jännitehäviö, joka pitää olla vähintäänkin alle 1 V. Laskeminen ei kovin vaikeaa ole, mutta olkoon kuitenkin tässä esittämättä. Jos nyt pääsääntönä sanotaan, että mitä pitempi piuha, sitä paksumpikin. En nyt heti muista nähneeni yhtään ylimitoitettuja sähköasennuksia, alimitoitettuja paljonkin.
- Kyllästynyt
Sähköinssi kirjoitti:
seurata "asiantuntioiden" keskustelua sähköstä.
En viitsi joka juttua kommentoida, mutta sähköammattilaisena haluaisin kuitenkin julkituoda muutaman asian.
Ensinnäkin 230V asennuksia ei saa tehdä kukaan "valantehnyt" sähkömies, vaan ainoastaan sähköurakointiliike, jolla on palveluksessaan riittävän sähköpätevyyden omaava sähkötöiden johtaja.
12V asennuksissa saa johtimien poikkipintaa muuttaa aivan vapaasti, kun huomioi johtimien kuormitettavuuden ja johtimen poikkipinnasta / pituudesta aiheutuneen jännitehäviön.
12V on ongelmallisempi ainoastaan siksi, että pienellä jännitteellä virrat helposti nousevat suuriksi. Esim jo 100 W:n kuorma aiheuttaa 8,3:n ampeerin virran (P=UxI).
Mitoittakaa kaikki johdot veneessä mieluummin vähän yläkanttiin ja käyttäkää taipuisia johtimia ja luotettavia liitoksia.Eipä tarvitse olla urakointiliike. Esim. sähköasentaja voi hankkia luvat ja tehdä omakotitalon sähköasennukset. Aikaisemmin oli työkohtainen, mutta olikose -96 lähtien kun luvat ovat voimassa toistaiseksi kun ne kerran on hankkinut eli voi tehdä sähköasennukset alusta loppuun suunnitelmien mukaan eri kohteissa. En muista miksi tuota sertifikaattia nimitetään, eikä minua juuri muuten liikutakkaan.
- Toinen inssi
Sähköinssi kirjoitti:
seurata "asiantuntioiden" keskustelua sähköstä.
En viitsi joka juttua kommentoida, mutta sähköammattilaisena haluaisin kuitenkin julkituoda muutaman asian.
Ensinnäkin 230V asennuksia ei saa tehdä kukaan "valantehnyt" sähkömies, vaan ainoastaan sähköurakointiliike, jolla on palveluksessaan riittävän sähköpätevyyden omaava sähkötöiden johtaja.
12V asennuksissa saa johtimien poikkipintaa muuttaa aivan vapaasti, kun huomioi johtimien kuormitettavuuden ja johtimen poikkipinnasta / pituudesta aiheutuneen jännitehäviön.
12V on ongelmallisempi ainoastaan siksi, että pienellä jännitteellä virrat helposti nousevat suuriksi. Esim jo 100 W:n kuorma aiheuttaa 8,3:n ampeerin virran (P=UxI).
Mitoittakaa kaikki johdot veneessä mieluummin vähän yläkanttiin ja käyttäkää taipuisia johtimia ja luotettavia liitoksia.Kelpoisuustodistus oikeuttaa tekemään sähkötyöt, jotka kohdistuvat oman tai lähisukulaisen hallinnassa olevan asunnon tai asuinrakennuksen sähkölaitteistoon. Lähisukulaisella tarkoitetaan puolisoa sekä omia tai puolison lapsia, vanhempia tai isovanhempia.
Tällaiselle sähköasennus- ja korjaustyölle PITÄÄ AINA valtuutetun tarkastajan tai laitoksen tehdä varmennustarkastus, jollei kyse ole vähäisestä sähkötyöstä. Vähäisenä sähkötyönä, jolle varmennustarkastusta ei tarvitse teettää, voidaan pitää työtä, josta ei KTMp (517/96) 4 §:n mukaan tarvitse tehdä käyttöönottotarkastuspöytäkirjaa. Myöskin vähäisen sähkötyön tekijällä on oltava kelpoisuustodistus. - tälli
toivo kirjoitti:
jos ei tiedä nitä tarvitaan
määräysten mukaan tarvitaan 2-napainen automaatti sulake ja niitä ei myydä biltemassa myydään vain
1 ja 3 napaisiatarvikkeita en laittaisi MIHINKÄÄN, missä asuu ihmisiä, olen pari kytkintä asentanut (varastoon), jotka asiakas oli itse HALVALLA ostanut Biltemasta. Ihmettelen suuresti, ettei TUKES ole esim. kyseisiin IP44 pinta-as.kytkimiin puuttunut, kannen aukaisun jälkeen kaikki liikkuvat osat levisivät käsille.... Automaattisulakkeita kunnolla kiristettäessä on suurena vaarana koko paketin halkeaminen, jota ei laatutuotteissa esiinny.
Säästää voi, mutta ensimmäisenä säästäisin henkikullan ja seuraavaksi jossain maallisessa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Hengenvaaralliset kiihdytysajot päättyivät karmealla tavalla, kilpailija kuoli
Onnettomuudesta on aloitettu selvitys. Tapahtuma keskeytettiin onnettomuuteen. Tapahtumaa tutkitaan paikan päällä yhtei1836652- 1531895
- 1131618
- 511340
Suureksi onneksesi on myönnettävä
Että olen nyt sitten mennyt rakastumaan sinuun. Ei tässä mitään, olen kärsivällinen ❤️491083Möykkähulluus vaati kuolonuhrin
Nuori elämä menettiin täysin turhaan tällä järjettömyydellä! Toivottavasti näitä ei enää koskaan nähdä Kauhavalla! 😢411001Älä mies pidä mua pettäjänä
En petä ketään. Älä mies ajattele niin. Anteeksi että ihastuin suhun varattuna. Pettänyt en ole koskaan ketään vaikka hu98972Reeniähororeeniä
Helvetillisen vaikeaa työskennellä hoitajana,kun ei kestä silmissään yhtään läskiä. Saati hoitaa sellaista. Mitä tehdä?5899Tarvitsemme lisää maahanmuuttoa.
Väestö eläköityy, eli tarvitsemme lisää tekeviä käsiä ja veronmaksajia. Ainut ratkaisu löytyy maahanmuutosta. Nimenomaan248891- 41859