Kasvissyönti ja VHH

Aloitetaanpa taas uusi keskustelu, aiheena tällä kertaa kuinka kasvissyöjä toteuttaa VHH-dieettiä. Itse en usko (huomatkaa usko, ei siis tieto) että kasvissyönti olisi yhtään terveellisempi vaihtoehto kuin sekasyönti, kalan puuttumisen johdosta jopa ehkä epäterveellisempi ja monesti turhan hiilihydraattipitoinenkin. Ekologisista syistä kuitenkin kasvisruuan käytön lisääminen kyllä kiinnostaa ja kyllä mulla nytkin on vegetaaripäiviä.

Laitetaan tälläkin kertaa reunaehtoja eli mä en syö ruokaa, josta en pidä (ts. esimerkiksi liharuokia huonosti jäljittelevät kasvisruuat voi jättää suosiolla pois), ruuan tekeminen voi olla aikaa ja vaivaa vievää mutta myös mielellään hyvin säilyvää tai pakastuvaa. Edullinen hinta on myös plussaa.

Tällä hetkellä en syömiseeni voi paljoa vaikuttaa, lounassetelietu ja lähellä olevien ruokapaikkojen vähyys sanelee pitkälti syömiseni mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen.

39

1477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lihoista

      kalaa. Ns.punaista lihaa tai (mitättömältä maistuvaa tehotuotannollista) kanaa en suostu syömään. Kasviksia ja kalaa siis, ei siihen muuta tarvitse. Ja sanomattakin on selvää, että noita viljatuotteita en käytä kuin harvoin enkä perunaa ollenkaan.

      • Vähähiilihydraattinen kala-vihannes -ruokavalio saattaa olla terveellisin ruokavalio. En nyt muista tutkimusta, mutta siinä kasvissyöjien ja sekasyöjien kuolleisuus oli sama mutta kala-kasvissyöjien pienempi. Nämä ovat kyllä minulle liian vaikeita asioita ymmärrettäväksi.


      • tämäntapaiselle
        mrx-08 kirjoitti:

        Vähähiilihydraattinen kala-vihannes -ruokavalio saattaa olla terveellisin ruokavalio. En nyt muista tutkimusta, mutta siinä kasvissyöjien ja sekasyöjien kuolleisuus oli sama mutta kala-kasvissyöjien pienempi. Nämä ovat kyllä minulle liian vaikeita asioita ymmärrettäväksi.

        ruokavaliolle päätynyt kuin kokeilujen kautta, nyt tuntuu parhaimmalta ja se on tärkeintä!


      • hyvä että joku tuottaa sitä

    • seuraavasti...

      Syön kalaa, mutta muuta lihaa en lainkaan.

      Hiilihydraateista syön vain ns. hyviä hiilareita, eli täysjyväviljatuotteita ja sitten niitä mitä kasviksien ja hedelmien mukana tulee. Kasviksia, salaatteja ja hedelmiä menee paljon.

      Rasvaahan tuossa menee vain pehmeitä kasvirasvoja ja tuota kalassa olevaa rasvaa.

      Ylipaino-ongelmia ei ole, veriarvot kunnossa ja muutenkin vointi mitä mainioin!

      • hiilarit

        ole "yhtä pahoja", eli ei ns. hyviä tai huonoja ole olemassakaan?


      • väitetään
        hiilarit kirjoitti:

        ole "yhtä pahoja", eli ei ns. hyviä tai huonoja ole olemassakaan?

        mutta kun se ei pidä paikkaansa.

        Minä syön kuten tuo edellinen kirjoittaja, ja voin myös hyvin, enkä liian paksusti.


      • väitetään kirjoitti:

        mutta kun se ei pidä paikkaansa.

        Minä syön kuten tuo edellinen kirjoittaja, ja voin myös hyvin, enkä liian paksusti.

        jos kuvittelee, että on jotain hyviä ja huonoja hiilareita. Hiilareitten kokonaismäärä ratkaisee.


      • kaloreittenkin
        kj.mattila kirjoitti:

        jos kuvittelee, että on jotain hyviä ja huonoja hiilareita. Hiilareitten kokonaismäärä ratkaisee.

        kokonaismäärä suhteessa siihen mitä kuluttaa, kun laihduttaa.


      • tavallaan ei
        kj.mattila kirjoitti:

        jos kuvittelee, että on jotain hyviä ja huonoja hiilareita. Hiilareitten kokonaismäärä ratkaisee.

        Vähän samoin kuin että kalorimäärä lopulta ratkaisee. Kokonaisterveyden kannalta on kuitenkin merkitystä sillä, mistä hiilarinsa tai kalorinsa ottaa.

        Ihminen voi paremmin jos syö ruisleivän kuin samanhiilarimäärän edestä sokerimunkkia. Ja voi paremmin, jos saa saman energiamäärän kalafileestä kuin pippuripihvistä.

        Kyllä näillä kaikilla on merkitystä kokonaisuuden kannalta.


      • tavallaan ei kirjoitti:

        Vähän samoin kuin että kalorimäärä lopulta ratkaisee. Kokonaisterveyden kannalta on kuitenkin merkitystä sillä, mistä hiilarinsa tai kalorinsa ottaa.

        Ihminen voi paremmin jos syö ruisleivän kuin samanhiilarimäärän edestä sokerimunkkia. Ja voi paremmin, jos saa saman energiamäärän kalafileestä kuin pippuripihvistä.

        Kyllä näillä kaikilla on merkitystä kokonaisuuden kannalta.

        kalafilettä ja pippuripihviä joko tai vaan sekä että. Molemmat maistuvat ja niillä on oma paikkansa monipuolisessa terveellisessä ruokavaliossa. Ei pippuripihvissä ole mitään epäterveellistä, riippuen tietysti ruokinnasta ja kasvatusolosuhteista mutta niinhän se on kalankin suhteen.

        VHH.lla on se hyvä puoli, että automaattisesti annoskoot pienevät kun kylläisyys tulee vähemmällä syömisellä. Näin ei tarvitse lainkaan laskea kaloreita vaan elimistö ilmoittaa jo hyvissä ajoin milloin ravintoa on riittävästi ja näin kalorivaje säilyy, ihminen laihtuu luonnonmenetelmällä.


      • tästä kirjoituksesta
        kj.mattila kirjoitti:

        kalafilettä ja pippuripihviä joko tai vaan sekä että. Molemmat maistuvat ja niillä on oma paikkansa monipuolisessa terveellisessä ruokavaliossa. Ei pippuripihvissä ole mitään epäterveellistä, riippuen tietysti ruokinnasta ja kasvatusolosuhteista mutta niinhän se on kalankin suhteen.

        VHH.lla on se hyvä puoli, että automaattisesti annoskoot pienevät kun kylläisyys tulee vähemmällä syömisellä. Näin ei tarvitse lainkaan laskea kaloreita vaan elimistö ilmoittaa jo hyvissä ajoin milloin ravintoa on riittävästi ja näin kalorivaje säilyy, ihminen laihtuu luonnonmenetelmällä.

        mitään, mikä olisi liittynyt omaani, joten jätän vastaamatta.


    • Itse asiassa syön niitä nyt VHH:lla paljon enemmän kuin ennen runsashiilihydraattisella ruokavaliolla. Olen siis kasvissyöjä mutta syön myös monipuolisesti kaikkea lihaa, kalaa ja kanaa, sekä näiden sisäelimiä. Näin saa enemmän vaihtelua ja monipuolisuutta.

      Viljatuotteita en syö säännöllisesti lainkaan, en edes täysjyvä tuotteita kun niiden hiilihydraattipitoisuus on yhtä korkea kuin muillakin. Tässä suhteessa ei ole olemassa mitään hyviä hiilihydraatteja. Pitää aina muistaa, että se täysjyvä pitää sisällään myös sen epäterveellisen ydinosan, jota monet välttelevät.

      En ole koskaan ymmärtänyt ajatusmallia, että vehnäjauho on epäterveellistä mutta jos syö sen vehnän täysjyvässä niin se olisi sitten terveellistä ja hyvää hiilihydraattia. Eihän sokeripalakaan muutu terveelliseksi jos se kääritään salaatinlehteen.

      Itse aiheeseen mennäkseni, niin tuskin on kovin monia VHH:laisia jotka ovat pelkkiä kasvissyöjiä. Sellainen ruokavalio on kyllä kovin ongelmallinen.

      • Kumpi on...

        ... terveellisempää: täysjyvävehnästä tehty leipä vaiko valkoisesta vehnäjauhosta tehty leipä?

        Kyllä se nyt vain on niin, että täysjyvävehnästä tehty leipä on paljon terveellisempää.


      • Maidon uusherännäinen
        Kumpi on... kirjoitti:

        ... terveellisempää: täysjyvävehnästä tehty leipä vaiko valkoisesta vehnäjauhosta tehty leipä?

        Kyllä se nyt vain on niin, että täysjyvävehnästä tehty leipä on paljon terveellisempää.

        Nyt ei vain riitä, että väität jonkin asian olevan kuten sanot. Koska vaaditte aina tutkimustietoa ja perusteluja niin miekka on kaksiteräinen!

        Kerro ihmeessä miksi täysjyvävilja eroaa raffinoidusta viljasta.

        Minäkin ymmärrän sen verran, että täysjyväviljassa on ravintotekijöitä jotka puuttuvat valkoisesta vehnäjauhosta, mutta se ei ole tämän jutun pointti!

        Eikö täysjyvävilja herätäkkään insuliinia joka ei sitten lainkaan varastoi tätä täysjyväviljaa rasvaksi?

        Tiesithän sen, että insuliinin päätehtävä ei ole verensokerin alentaminen vaan hiilari-sokerin eli glukoosin varastoiminen kehoon LÄSKIKSI.

        Mutta kuten me kaikki tiedämme niin kohta saamme lukea viisaat perustelusi. Ehkäpä opimme jotain uutta ja hienoa.


    • pelkkä pesco-vege

      ruokavalio olisi VHH:lla vähän hankala, koska kasvisten määrä on niin rajoitettu. Jos tuohon lisäisi vielä kananmunat ja maitotuotteet, niin sitten varmaan alkaisi jo mennä hyvin. Punainen liha ei todellakaan ole mikään terveystuote, ja sitä ilman pärjää vaikka muu ruokavalio olisi melkein millainen tahansa.

      On hyvä muistaa, ettei kalakaan aina ole ekologinen tuote. Marketeissa usein tarjouksissa oleva kassikirjolohi on täydellinen ekokatatastrofituote! Parempi ostaa vaikka sikanautaa.

      Myös turskan alkuperä ja pyyntitapa on hyvä tarkistaa. Eksoottiset miekka- ja tonnikalat ym. kannattaa jättää kaupan tiskiin. Sen sijaan kotimaassa ja lähialeilla tuotettu (muu kuin pussi-) kala on ekologisesti suositeltavaa ja terveellistä ravintoa.

      • lihaa kannattaa

        välttää viljatuotteiden ohella ja suosia kalaa, katsoa siitäkin miten se on tuotettu yms.


      • Tuoreena Suomeen lennätetty kala on ihan perseestä. Se on myytäessä niin vanhaa etten sitä voi syödä. Pakastetonnikala on tosi hyvää ja terveellistä, mutta en syö sitä ekologisista syistä (tonnikalakannat romahtaneet ylikalastuksen takia). Nämä Australiasta/uudesta-Seelannista tuodut ovat musta mauttomia (nimiä en nyt muista).

        Kassilohta ostan kyllä vaikka sen tuottamisessa
        onkin ongelmansa. Toisaalta esimerkiksi yliruokinta on vähentynyt ja muutakin kehitystä on tapahtunut.

        Tässä taas tämmöinen 'Kauppias ryövää' -valitus eli miten silakkafileet voivat olla niin törkeän hintaisia nykyään. Parikymmentä vuotta sitten olivat suurin piirtein halvinta ruokaa.


      • että kauppias ryövää
        mrx-08 kirjoitti:

        Tuoreena Suomeen lennätetty kala on ihan perseestä. Se on myytäessä niin vanhaa etten sitä voi syödä. Pakastetonnikala on tosi hyvää ja terveellistä, mutta en syö sitä ekologisista syistä (tonnikalakannat romahtaneet ylikalastuksen takia). Nämä Australiasta/uudesta-Seelannista tuodut ovat musta mauttomia (nimiä en nyt muista).

        Kassilohta ostan kyllä vaikka sen tuottamisessa
        onkin ongelmansa. Toisaalta esimerkiksi yliruokinta on vähentynyt ja muutakin kehitystä on tapahtunut.

        Tässä taas tämmöinen 'Kauppias ryövää' -valitus eli miten silakkafileet voivat olla niin törkeän hintaisia nykyään. Parikymmentä vuotta sitten olivat suurin piirtein halvinta ruokaa.

        tätä menoa meillä ei ole pian yhtään kalastajaa Suomessa. Kalan tuottajahinnat ovat järkyttävää tasoa työn raskauteen ja kuluttajan maksamaan hintaan verrattuna. Ei ihme jos kansa syö sikanautaa ja sairastuu!

        Onneksi nyt on tulossa uusi säännös, jonka mukaan kalatiskillä myydyssä kalassa pitää olla pyyntipäivä näkyvillä. Toisin kuin luulet, kotimainen kalakin on usein 3-4 päivää vanhaa kun sitä markettien tiskeillä "tuoreena" myydään. Kalastaja toimittaa sen kyllä jo aamuyöllä perille, mutta keskusliikkeiden raskaiden organisaatioiden vuoksi kala on tiskille päästyään järjestään vanhaa.

        Jälleen yksi syy keskittää ostoksensa toreille ja suoratuottajille, eikä bonusmarketteihin.


      • mrx-08 kirjoitti:

        Tuoreena Suomeen lennätetty kala on ihan perseestä. Se on myytäessä niin vanhaa etten sitä voi syödä. Pakastetonnikala on tosi hyvää ja terveellistä, mutta en syö sitä ekologisista syistä (tonnikalakannat romahtaneet ylikalastuksen takia). Nämä Australiasta/uudesta-Seelannista tuodut ovat musta mauttomia (nimiä en nyt muista).

        Kassilohta ostan kyllä vaikka sen tuottamisessa
        onkin ongelmansa. Toisaalta esimerkiksi yliruokinta on vähentynyt ja muutakin kehitystä on tapahtunut.

        Tässä taas tämmöinen 'Kauppias ryövää' -valitus eli miten silakkafileet voivat olla niin törkeän hintaisia nykyään. Parikymmentä vuotta sitten olivat suurin piirtein halvinta ruokaa.

        kun koneellisessa fileroinnissa käytetään runsaasti vettä. Vanha kalastajaystäväni sanoi, että rasvaista kalaa ei saisi koskaa laittaa takaisin veteen kun se sieltä on kerran nostettu. Maku häviää ja siksi fileroin kalani itse.


      • huuhtelu
        kj.mattila kirjoitti:

        kun koneellisessa fileroinnissa käytetään runsaasti vettä. Vanha kalastajaystäväni sanoi, että rasvaista kalaa ei saisi koskaa laittaa takaisin veteen kun se sieltä on kerran nostettu. Maku häviää ja siksi fileroin kalani itse.

        ei tee millekään kalalle hyvää. Todennäköistä on kuitenkin, että ostamiesi silakkafileiden mauttomuus johtuu ennen kaikkea niiden iästä.

        En ole kummoinen kokki, mutta vieraamme kehuvat silakkapihvejäni aina. Kerran kaupungissa tein niitä lähikaupasta ostetuista silakoista, ja ymmärsin itsekin mistä on kyse. Tuore maistuu tuoreelta.


      • että kauppias ryövää kirjoitti:

        tätä menoa meillä ei ole pian yhtään kalastajaa Suomessa. Kalan tuottajahinnat ovat järkyttävää tasoa työn raskauteen ja kuluttajan maksamaan hintaan verrattuna. Ei ihme jos kansa syö sikanautaa ja sairastuu!

        Onneksi nyt on tulossa uusi säännös, jonka mukaan kalatiskillä myydyssä kalassa pitää olla pyyntipäivä näkyvillä. Toisin kuin luulet, kotimainen kalakin on usein 3-4 päivää vanhaa kun sitä markettien tiskeillä "tuoreena" myydään. Kalastaja toimittaa sen kyllä jo aamuyöllä perille, mutta keskusliikkeiden raskaiden organisaatioiden vuoksi kala on tiskille päästyään järjestään vanhaa.

        Jälleen yksi syy keskittää ostoksensa toreille ja suoratuottajille, eikä bonusmarketteihin.

        mitä tulee kalan tuottajahintoihin mutta miksi pilasit kokonaisuuden lisäämällä tähän asiayhteyteen kuulumattoman lauseen, että sikanautaa syömällä sairastuu! Eihän sellainen pidä paikkansa jos sikanauta on tuoretta ja tarkastettua lihaa.


      • tämä on
        kj.mattila kirjoitti:

        mitä tulee kalan tuottajahintoihin mutta miksi pilasit kokonaisuuden lisäämällä tähän asiayhteyteen kuulumattoman lauseen, että sikanautaa syömällä sairastuu! Eihän sellainen pidä paikkansa jos sikanauta on tuoretta ja tarkastettua lihaa.

        mielipidepalsta. Tosin ei se ole pelkkä mielipide, että kala on terveellisempää kuin punainen liha.


      • että kauppias ryövää kirjoitti:

        tätä menoa meillä ei ole pian yhtään kalastajaa Suomessa. Kalan tuottajahinnat ovat järkyttävää tasoa työn raskauteen ja kuluttajan maksamaan hintaan verrattuna. Ei ihme jos kansa syö sikanautaa ja sairastuu!

        Onneksi nyt on tulossa uusi säännös, jonka mukaan kalatiskillä myydyssä kalassa pitää olla pyyntipäivä näkyvillä. Toisin kuin luulet, kotimainen kalakin on usein 3-4 päivää vanhaa kun sitä markettien tiskeillä "tuoreena" myydään. Kalastaja toimittaa sen kyllä jo aamuyöllä perille, mutta keskusliikkeiden raskaiden organisaatioiden vuoksi kala on tiskille päästyään järjestään vanhaa.

        Jälleen yksi syy keskittää ostoksensa toreille ja suoratuottajille, eikä bonusmarketteihin.

        Marketeistakin (mieluummin kyllä pienestä kaupasta) saattaa saada tuoretta kalaa. Koodisana on 'säävarauksella'. Tuo on aika yleistä Helsingin ulkopuolella ja tuo tarkoittaa sitä, että kalastaja kiikuttaa kalaa myyntiin jos sitä tulee. Kalassa on lisäksi se hassu juttu, että halvempi on yleensä parempaa eli se tarjouskala menee nopeasti ja se kalliimpi seisoo tiskissä pidempään.

        Sitten taas valitusta. Miksi niistä kaloista ei nypätä kiduksia pois? Kiduksissa kun on paljon bakteereja.


      • kaupoissa todella
        mrx-08 kirjoitti:

        Marketeistakin (mieluummin kyllä pienestä kaupasta) saattaa saada tuoretta kalaa. Koodisana on 'säävarauksella'. Tuo on aika yleistä Helsingin ulkopuolella ja tuo tarkoittaa sitä, että kalastaja kiikuttaa kalaa myyntiin jos sitä tulee. Kalassa on lisäksi se hassu juttu, että halvempi on yleensä parempaa eli se tarjouskala menee nopeasti ja se kalliimpi seisoo tiskissä pidempään.

        Sitten taas valitusta. Miksi niistä kaloista ei nypätä kiduksia pois? Kiduksissa kun on paljon bakteereja.

        kalaa, jossa on kidukset tallella? En ole huolissani vain pilaantumisesta, johan tuo vaikuttaa makuunkin. Uskomatonta! Jos olisin sinä, niin huomauttaisin asiasta kauppiaalle.

        Arvonsa tunteva kalastaja poistaa kidukset samalla kun verestää kalan ja poistaa sisälmykset. Mistä ihmeestä tuollaisia kaloja edes löytyy? Kysypä, ja kerro meillekin. Älä usko myyjän puheisiin, vaadi mustaa valkoisella, kuka on pyytänyt ja mistä.


      • kaupoissa todella kirjoitti:

        kalaa, jossa on kidukset tallella? En ole huolissani vain pilaantumisesta, johan tuo vaikuttaa makuunkin. Uskomatonta! Jos olisin sinä, niin huomauttaisin asiasta kauppiaalle.

        Arvonsa tunteva kalastaja poistaa kidukset samalla kun verestää kalan ja poistaa sisälmykset. Mistä ihmeestä tuollaisia kaloja edes löytyy? Kysypä, ja kerro meillekin. Älä usko myyjän puheisiin, vaadi mustaa valkoisella, kuka on pyytänyt ja mistä.

        Ostan 4-5 lohta tai kirjolohta vuodessa (graavaan,
        siksi noin pieni määrä) ja miltei poikkeuksetta kidukset ovat olleet tallella.

        Maun huononeminen johtuu juuri käynnistyvästä pilaantumisesta.


      • Mene kalatiskille
        mrx-08 kirjoitti:

        Ostan 4-5 lohta tai kirjolohta vuodessa (graavaan,
        siksi noin pieni määrä) ja miltei poikkeuksetta kidukset ovat olleet tallella.

        Maun huononeminen johtuu juuri käynnistyvästä pilaantumisesta.

        ja pyydä näyttämään onko kidukset tallella. Jos ovat, niin sanot, että ei käy, ja purjehdit pois.

        Osta kalasi torilta tai hallista. Kala jossa on kidukset tallella ei missään nimessä sovi graavaukseen!


      • KasKasvisVissiin
        lihaa kannattaa kirjoitti:

        välttää viljatuotteiden ohella ja suosia kalaa, katsoa siitäkin miten se on tuotettu yms.

        Mitä se punainen liha onkaan? Ymmärtäisin että se on esim. jauhelihaa vai?


      • KasKasvisVissiin kirjoitti:

        Mitä se punainen liha onkaan? Ymmärtäisin että se on esim. jauhelihaa vai?

        Onko se punainen liha sitä mikä on pakattuna rasiaan ja siellä on jotain broilerinkoipia tai rintapaloja punaisessa mömmössä.

        Ei tuo minun tänään ostamani porsaan Kassler nyt niin punaiselta näytä.


      • Mene kalatiskille kirjoitti:

        ja pyydä näyttämään onko kidukset tallella. Jos ovat, niin sanot, että ei käy, ja purjehdit pois.

        Osta kalasi torilta tai hallista. Kala jossa on kidukset tallella ei missään nimessä sovi graavaukseen!

        Vaivattomuus ja ajan puute vaikeuttaa.

        Olet kyllä oikeassa, että parempaa tulee kun kidukset on poistettu perkauksen yhteydessä. Suurin osa ihmisistä ostaa kalansa fileinä niin tuota ei edes huomaa.


      • on punaista lihaa
        KasKasvisVissiin kirjoitti:

        Mitä se punainen liha onkaan? Ymmärtäisin että se on esim. jauhelihaa vai?

        poislukien siipikarja. Poikkeuksena riistalinnut luokitellaan useimmin myös punaiseen lihaan.


      • löydy ostamaan
        mrx-08 kirjoitti:

        Vaivattomuus ja ajan puute vaikeuttaa.

        Olet kyllä oikeassa, että parempaa tulee kun kidukset on poistettu perkauksen yhteydessä. Suurin osa ihmisistä ostaa kalansa fileinä niin tuota ei edes huomaa.

        kunnon kalaa sieltä mistä sitä saa, niin sitten ei kannata myöskään valittaa.

        Toivon todella, että tätä graavikalaasi, jonka olet ostanut kiduksineen kaikkineen ei syö kukaan muu kuin sinä itse.


      • kyllä osta
        löydy ostamaan kirjoitti:

        kunnon kalaa sieltä mistä sitä saa, niin sitten ei kannata myöskään valittaa.

        Toivon todella, että tätä graavikalaasi, jonka olet ostanut kiduksineen kaikkineen ei syö kukaan muu kuin sinä itse.

        kalaa jonka kiduksia en näe. Kiduksista näkee kalan tuoreuden.


      • näkee ja haistaa
        kyllä osta kirjoitti:

        kalaa jonka kiduksia en näe. Kiduksista näkee kalan tuoreuden.

        kidukset eivät kuulu pyyntilaituria pitemmälle rantaan.


      • KasKasvisVissiin
        on punaista lihaa kirjoitti:

        poislukien siipikarja. Poikkeuksena riistalinnut luokitellaan useimmin myös punaiseen lihaan.

        Justiinsa.. No sitten se onkin aika huono juttu. No eipä syödä liikaa sitäkään. Kalaa suosien vain.


    • kai pitäisi puhua?

      Tyypillistä Mattilan & kumppanien johtamaa keskustelua kasvissyönnistä, jossa buukataan vähän väliä lihansyöntiä ja jotkut kalaakin! Vähän näyttää olevan kokemusta todellisesta kasvisruokavaliosta. Minä sensijaan syön aika ajoin etupäässä kasvisproteiinia, kun keittelen padallisen kikherneitä, josta syön monena päivänä ja puolet menee pakastimeen. Sitten valmistan herkullista soijarouhepataa vaaleasta karkearakeisesta soijasta, johon voi lisätä soijasuikaleita, jos haluaa. Sekaan, jos mahtuu kattilaan, myös kasviksia, tai kasviksia voi kuumentaa aterialle erikseen. Papuruoat pitävät melkeinpä paremmin nälkää, kuin liha. Nimittäin liharuoka on raskasta sulatettavaa eikä liharuokapäivinä painokaan putoa helposti.

      Muuten, mihis arvon keskustelijoilta unohtui tosiasia, että ns. PERINTEINEN kreetalainen ruokavalio sisältää paljon kasvisproteiinipitoisia ruokalajeja. Suomessa ei tunnetakaan muita papuja kuin vihreät pavut pakastealtaassa, tai hernekeitto.

      Eihän sitä uskalla omaksua mitään uutta ja kamalan outoa lautaselleen, pitää pysyä lihapulla-läski-siankyljysuskollisena karjataloustuottajille, etteivät mene konkkaan, vai? Vaikka sitä voisi ihan hyvin lihan sijasta syödä välillä kasvisruokia ja kasvisproteiineja. Välimeri ja Kreeta on teille vain turistimatka, ja sen ne turistikohteet jo tietävätkin, mistä suomalaiset tykkäävät. Lihaa ja läskiä pöytään vaan! :)

      • Jorgos Kossu-Rakis

        "Muuten, mihis arvon keskustelijoilta unohtui tosiasia, että ns. PERINTEINEN kreetalainen ruokavalio sisältää paljon kasvisproteiinipitoisia ruokalajeja."

        On paremminkin urbaani legenda. On totta, että Kreetalla syödään kasviksia, koska niitä saadaan avomaasta ympäri vuoden. Kreetalainen PERINTEINEN ruokavalio sisältää reilusti rasvaa, oliiviöljyn, juuston ja lihan muodossa. PERINTEINEN Kreetalainen ruokavalio ei taas sisältänyt niin paljon hiilihydraatteja kun tämän päivän kreetalaisten ruokavalio ja sen kyllä Kreetalla huomaa. Siellä on toki hyvät tuoreet, vihannekset, hedelmät, ja kalaa, mutta marketit ovat turvoksissa näitä teollisia "kevyt tuotteita". Vanhapolvi joka ei ole ominut nykyaikaista markettiruokaa, on hyvässä kunnossa, koska elävät osin perinteiseen tapaan.


      • kai pitäisi puhua?
        Jorgos Kossu-Rakis kirjoitti:

        "Muuten, mihis arvon keskustelijoilta unohtui tosiasia, että ns. PERINTEINEN kreetalainen ruokavalio sisältää paljon kasvisproteiinipitoisia ruokalajeja."

        On paremminkin urbaani legenda. On totta, että Kreetalla syödään kasviksia, koska niitä saadaan avomaasta ympäri vuoden. Kreetalainen PERINTEINEN ruokavalio sisältää reilusti rasvaa, oliiviöljyn, juuston ja lihan muodossa. PERINTEINEN Kreetalainen ruokavalio ei taas sisältänyt niin paljon hiilihydraatteja kun tämän päivän kreetalaisten ruokavalio ja sen kyllä Kreetalla huomaa. Siellä on toki hyvät tuoreet, vihannekset, hedelmät, ja kalaa, mutta marketit ovat turvoksissa näitä teollisia "kevyt tuotteita". Vanhapolvi joka ei ole ominut nykyaikaista markettiruokaa, on hyvässä kunnossa, koska elävät osin perinteiseen tapaan.

        puhua perinteisestä kreetalaisesta ruokavaliosta, kuten esim. kreikkalais-norjalainen sisätautilääkäri Fedon A. Lindberg on siitä puhunut dieettikirjoissaan. Hänestä löydät varmasti netistä tietoa, mm. hänen laihdutusklinikastaan, jonka hän muutettuaan Norjaan perusti. Kirjoja on suomennettu ja niissä on esimerkkinä muutaman viikon ruokalistoja ja ruokaohjeita, ja aina on joka viikolle jokin palkokasviruokakin. Mutta hän onkin oikea lääkäri, eikä suosita kovia rasvoja eikä ihan yhtä tiukkoja rajoja hiilihydraateille. Eli ei pidä Atkinsia mallinaan. Mutta hän toimiikin sisätautilääkärinä. Muuten eikös tämä palkokasveista valmistettu proteiiniateria laske verenpainettakin, kyllä vaan se on tutkimuksissa todettu. Ei pitäisi olla niin musta-valkoista ajattelua, ettei voisi hyväksyä ruokavalioonsa joillekin päiville pelkän papuruoan. Niistä saa tosi edullisesti täyttävää ruokaa, kun keittää kerralla koko kattilallisen, josta riittää pakastimeenkin. Helppo tapa huolehtia proteiinin saannista.

        Voin kertoa, miten olen kasvissyöjännä (joka syö vain maitotuotteita ja kananmunia sekä joskus myös broileria) joutunut yökkäämään kesällä, kun alakerran naapurilla on lihapata uunissa paistumassa, ja kun se - sorry nyt, mädäntyneeltä haisevan - lihan haju leijailee avoimesta parvekkeen ovesta nenääni... :((( JA sellaista ravintoa täällä kovastikin ihannoidaan.

        Kun toisessa ketjussa puhuttiin syövän syistä, en kyllä ihmettele, jos syöpä tulee tuollaisella RUNSAALLA liharuoalla. Sehän on tieteellisissä tutkimuksissa todettukin. Joten jorgos alias mattila, miettisitkö vähän mitä mainostat.


      • Kreikassa
        Jorgos Kossu-Rakis kirjoitti:

        "Muuten, mihis arvon keskustelijoilta unohtui tosiasia, että ns. PERINTEINEN kreetalainen ruokavalio sisältää paljon kasvisproteiinipitoisia ruokalajeja."

        On paremminkin urbaani legenda. On totta, että Kreetalla syödään kasviksia, koska niitä saadaan avomaasta ympäri vuoden. Kreetalainen PERINTEINEN ruokavalio sisältää reilusti rasvaa, oliiviöljyn, juuston ja lihan muodossa. PERINTEINEN Kreetalainen ruokavalio ei taas sisältänyt niin paljon hiilihydraatteja kun tämän päivän kreetalaisten ruokavalio ja sen kyllä Kreetalla huomaa. Siellä on toki hyvät tuoreet, vihannekset, hedelmät, ja kalaa, mutta marketit ovat turvoksissa näitä teollisia "kevyt tuotteita". Vanhapolvi joka ei ole ominut nykyaikaista markettiruokaa, on hyvässä kunnossa, koska elävät osin perinteiseen tapaan.

        on vajaan vuoden pidempi kuin Suomessa.

        Elikkä ne ihmiset jotka täällä elivät nuoruutensa potulla ja ruisleivällä (ja noudattavat perinteistä tapaansa), elävät nyt samaa ikää kuin tuo mainitsemasi kreikkalainen "vanhapolvi".

        Japanissa, riisimaassa, po. eliniänodote on maailman pisin.

        Huom! Terve elinikä lasketaan vähentämällä koko elinajasta sairaana eletty aika.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Rakastan sinua

      Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
      Ikävä
      121
      1688
    2. Miksköhän mä oon tuolla

      Joskus antanut ymmärtää että olisin sun rinnoista pelkästään kiinnostunut 😂😁🤭 ja sä säikähdit että koskisin ilman lup
      Ikävä
      16
      1372
    3. Tiedätkö miten pahalta tuntui

      Kun vetäydyit? Ei kuukausiksi vaan vuosiksi.
      Ikävä
      61
      980
    4. Heti kun luomisen motiivi tuli esiin - se haisi RAAMATULLISELTA TARINALTA ISOISÄSTÄ, JOLLA ON PARTA

      Pinnalliset käsitykset korkeammasta Todellisuudesta Heti kun luomisen motiivi tuli esiin - se haisi RAAMATULLISELTA TAR
      Hindulaisuus
      329
      972
    5. Epäiletkö että kaivattusi

      On tai on ollut ihastunut sinuun?
      Ikävä
      65
      826
    6. J miehestä oikeaa

      Nimeä ei voi tänne julkaista mutta kannattaa olla varuillaan jos ”aistit” auki t nainen
      Ikävä
      75
      798
    7. Onko Lahdessa juhannuskokkoa?

      Entä vähän kauempana?
      Lahti
      1
      760
    8. Vanhemmalle naiselle

      Juhannussauna on lämpiämässä. 🌿🥵💦
      Ikävä
      46
      731
    9. Kysyit firman bileissä..

      .. että tulisinko luoksesi yöksi... Oliko se vain heitto. Mitäs jos olisin tullut? Naiselta
      Ikävä
      9
      671
    10. Miksi Suomessa uskotaan Usan kanssa tehtyihin sopimuksiin

      Kaikki viestit Usan suunnasta on ollut jo pitkän aikaa sen kaltainen että muiden liittolaismaidenkin sotilaallista autta
      Maailman menoa
      60
      653
    Aihe