Valtimokovettumatauti

riski suuri

Olen aiemmin postannut tälle palstalle tutkimustuloksia, jotka tukevat VHH:ta painonpudotuksessa. Itse olen monia tutkimuksia lukeneena vakuuttunut siitä, että painonpudotus VHH:lla on helpompaa kuin muilla dieeteillä. Sydän- ja verisuonitautien riskistä VHH:lla kiistellään tälläkin keskustelupalstalla. Yksi uusimmista tutkimuksista näyttää osoittavan runsasrasvaisen ruokavalion ja ateroskleroosin eli valtimokovettumataudin välisen yhteyden. Yhteys ei ole riippuvainen painosta tai KOLESTEROLITASOSTA. Monet nimittäin vetoavat täällä siihen, että "kolesteroniarvoni ovat hyvät". Jokainen voi itse lukea tutkimuksesta tästä http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090218142001.htm

74

2442

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • monia tutkimuksia niin ymmärrät hyvin, että tutkimuksessa mainitaan runsasrasvainen dieetti (high-fat-diets). Siinä ei mainita lainkaan VHH:ta (low-carb-diets) eli kun VHH on vähähiilihydraattinen niin ei tuolla saada tyrmättyä mitenkään VHH:ta kun VHH:ta ei tutkittu lainkaan. Jokuhan voi syödä runsaasti rasvaa ja runsaasti hiilihydraatteja samaan aikaan.

      • silmät pyöreänä

        Olet siis sitä mieltä, että valtimokovettumataudin riski on suuri vain silloin, jos rasvaa syö hiilihydraattien kanssa ? Mielenkiintoinen päätelmä, jolle ei kuitenkaan löydy tieteellistä tukea mistään.


      • silmät pyöreänä kirjoitti:

        Olet siis sitä mieltä, että valtimokovettumataudin riski on suuri vain silloin, jos rasvaa syö hiilihydraattien kanssa ? Mielenkiintoinen päätelmä, jolle ei kuitenkaan löydy tieteellistä tukea mistään.

        laajempaan tietoisuuteen. Missään tutkimuksessa ei ole todistettu että VHH aiheuttaisi valtimokovettumatautia eikä VHH:lla olijoita ole sydän- ja verisuonitautien takia jouduttu kärräämään ohitusleikkauksiin ja pallolaajennuksiin. Runsaat hiilihydraatit ja keinotekoiset rasvat, margariinit aiheuttavat eniten ongelmia.


      • tempaisit
        kj.mattila kirjoitti:

        laajempaan tietoisuuteen. Missään tutkimuksessa ei ole todistettu että VHH aiheuttaisi valtimokovettumatautia eikä VHH:lla olijoita ole sydän- ja verisuonitautien takia jouduttu kärräämään ohitusleikkauksiin ja pallolaajennuksiin. Runsaat hiilihydraatit ja keinotekoiset rasvat, margariinit aiheuttavat eniten ongelmia.

        "VHH:lla olijoita ole sydän- ja verisuonitautien takia jouduttu kärräämään ohitusleikkauksiin ja pallolaajennuksiin"

        Missäs viipyy lähde?


      • Ohi kulkemassa
        silmät pyöreänä kirjoitti:

        Olet siis sitä mieltä, että valtimokovettumataudin riski on suuri vain silloin, jos rasvaa syö hiilihydraattien kanssa ? Mielenkiintoinen päätelmä, jolle ei kuitenkaan löydy tieteellistä tukea mistään.

        Ainakaan tässä "high fat" tutkimuksessa ei mainittu hiilihydraateista mitään. Mitä nyt kuvattiin tutkittua dieettiä samankaltaiseksi mitä useimmat amerikkalaiset syövät. Eli ehkäpä siinä niitä hiilareitakin on joukossa...

        Tosiaankin. Sellaisesta tutkimuksesta ei voi vetää luotettavaa johtopäätöksiä että nimenomaan rasva olisi kohonneen riskin takana. Jokainen tutkimusmetodiikkaa tunteva ymmärtää tämän.


      • ihmettelyäsi
        Ohi kulkemassa kirjoitti:

        Ainakaan tässä "high fat" tutkimuksessa ei mainittu hiilihydraateista mitään. Mitä nyt kuvattiin tutkittua dieettiä samankaltaiseksi mitä useimmat amerikkalaiset syövät. Eli ehkäpä siinä niitä hiilareitakin on joukossa...

        Tosiaankin. Sellaisesta tutkimuksesta ei voi vetää luotettavaa johtopäätöksiä että nimenomaan rasva olisi kohonneen riskin takana. Jokainen tutkimusmetodiikkaa tunteva ymmärtää tämän.

        Samalla logiigalla olisi 60-luvulla voitu päätellä näin: väitteet tupakan yhteydestä syöpään ovat perättömiä tutkimustuloksista huolimatta, koska tupakkaa poltetaan yleensä samalla kun juodaan alkoholia ja koska tupakkaa poltetaan stressaantuneina -> tupakka ei siis aiheuta syöpää yksin vaan pelkästään alkoholin ja/tai stressin kanssa. Mikään tutkimus ei tue sitä, että hiilihydraateilla olisi vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin. Sen sijaan rasvan yhteys niihin on todistettu. No, jokainen uskokoon horoskooppeihin ja muuhun vastaavaan ja älyllä varustetut voivat luottaa tieteen tutkimustuloksiin.


      • ihmettelyäsi kirjoitti:

        Samalla logiigalla olisi 60-luvulla voitu päätellä näin: väitteet tupakan yhteydestä syöpään ovat perättömiä tutkimustuloksista huolimatta, koska tupakkaa poltetaan yleensä samalla kun juodaan alkoholia ja koska tupakkaa poltetaan stressaantuneina -> tupakka ei siis aiheuta syöpää yksin vaan pelkästään alkoholin ja/tai stressin kanssa. Mikään tutkimus ei tue sitä, että hiilihydraateilla olisi vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin. Sen sijaan rasvan yhteys niihin on todistettu. No, jokainen uskokoon horoskooppeihin ja muuhun vastaavaan ja älyllä varustetut voivat luottaa tieteen tutkimustuloksiin.

        "Mikään tutkimus ei tue sitä, että hiilihydraateilla olisi vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin. Sen sijaan rasvan yhteys niihin on todistettu."

        Missä on todistettu että rasvan yhteys sv-tauteihin on todistettu?

        Jos tiedät sen tutkimuksen niin kerro Pekka Puskallekin kun hän ei näytä sitä tietävän.


      • Ambtenar
        kj.mattila kirjoitti:

        laajempaan tietoisuuteen. Missään tutkimuksessa ei ole todistettu että VHH aiheuttaisi valtimokovettumatautia eikä VHH:lla olijoita ole sydän- ja verisuonitautien takia jouduttu kärräämään ohitusleikkauksiin ja pallolaajennuksiin. Runsaat hiilihydraatit ja keinotekoiset rasvat, margariinit aiheuttavat eniten ongelmia.

        lahestulkoon omakohtaista kokemusta sydanongelmista.
        Miehellani oli 35-vuotiaana vakavia sydanoireita. Sairaalassa tutkittiin ja todettiin valtimoissa ahtautumia. Maarattiin kova laakitys ja puolen vuoden kuluttua uudet kokeet.
        Niita laakkeita ei ostettu, loysimme kirjastosta Atkinsin ensimmaisen kirjan ja ryhdyimme heti seuraamaan kirjan ohjeita. Tama tapahtui 80-luvun alussa.
        Puolen vuoden kuluttua mina olin laihtunut 28 kiloa, olin tosi hyvassa kunnossa ja mieheni oli laihtunut 16 kiloa. Han oli alunperinkin minua paljon hoikempi.
        Mutta parasta oli, etta kaikki sydanvaivat olivat poissa. Sairaalassa ei pystyttykaan enaa toteamaan valtimoissa ahtautumia. Muistaakseni se kokeen nimi oli angiogrammi tai jotain vastaavaa.
        Laakarit totesivat, etta laakkeet ovat sitten toimineet hyvin. Mieheni sitten kertoi, ettei ole niita nauttinut vaan ollut Atkinsin dieetilla. Tahan laakarit sanoivat, etta hyi kamalaa se on hengenvaarallinen dieetti.
        Etta sellaista.
        Ja ei, tahan ei ole tutkimusviitteita, tamakin on vain sellaista kaytannon kokemusta.


      • saat mitään
        tempaisit kirjoitti:

        "VHH:lla olijoita ole sydän- ja verisuonitautien takia jouduttu kärräämään ohitusleikkauksiin ja pallolaajennuksiin"

        Missäs viipyy lähde?

        todisteita, täällähän voi väittää ihan mitä haluaa ja sitten kun on puhunut itsensä pussiin, niin ei enää jatketakaan keskustelua, näin toimii Mattila.


      • enää
        kj.mattila kirjoitti:

        "Mikään tutkimus ei tue sitä, että hiilihydraateilla olisi vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin. Sen sijaan rasvan yhteys niihin on todistettu."

        Missä on todistettu että rasvan yhteys sv-tauteihin on todistettu?

        Jos tiedät sen tutkimuksen niin kerro Pekka Puskallekin kun hän ei näytä sitä tietävän.

        Vaikka antaisin sinulle sata linkkiä tutkimuksiin, joissa on todettu rasvan ja sydän- ja verisuonitautien yhteys, niin ensi viikolla kysyisit asiaa uudelleen. Olen itse pudottanut painoa VHH:lla, mutta minusta ei silti ole tullut VHH-fundamentalisti vaan yritän suhtautua asiaan objektiivisesti. Minusta tällä palstalla pitää voida esittää perustellusti tietoa VHH:n puolesta ja sitä vastaan. Kaikilla lukijoilla ei ole pääsyä tieteen tietokantoihin saati kykyä lukea tutkimustuloksia. En ymmärrä, miksi suhtaudut VHH:n niin fanaattisesti. Pysyisit lestissäsi.


      • enää kirjoitti:

        Vaikka antaisin sinulle sata linkkiä tutkimuksiin, joissa on todettu rasvan ja sydän- ja verisuonitautien yhteys, niin ensi viikolla kysyisit asiaa uudelleen. Olen itse pudottanut painoa VHH:lla, mutta minusta ei silti ole tullut VHH-fundamentalisti vaan yritän suhtautua asiaan objektiivisesti. Minusta tällä palstalla pitää voida esittää perustellusti tietoa VHH:n puolesta ja sitä vastaan. Kaikilla lukijoilla ei ole pääsyä tieteen tietokantoihin saati kykyä lukea tutkimustuloksia. En ymmärrä, miksi suhtaudut VHH:n niin fanaattisesti. Pysyisit lestissäsi.

        painoa VHH:lla ja syönyt itseni terveeksi. Suhtaudun siihen hyvin realistisesti, objektiivisesti ja kerron muillekin mitä olen kokenut. Mitä fundamentalismia ja fanaattisuutta siinä on.

        Taitaa olla vain sun korvien välissä kun jatkuvasti heität sontaa toisen VHH:laisen päälle.


      • Ohi kulkemassa
        ihmettelyäsi kirjoitti:

        Samalla logiigalla olisi 60-luvulla voitu päätellä näin: väitteet tupakan yhteydestä syöpään ovat perättömiä tutkimustuloksista huolimatta, koska tupakkaa poltetaan yleensä samalla kun juodaan alkoholia ja koska tupakkaa poltetaan stressaantuneina -> tupakka ei siis aiheuta syöpää yksin vaan pelkästään alkoholin ja/tai stressin kanssa. Mikään tutkimus ei tue sitä, että hiilihydraateilla olisi vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin. Sen sijaan rasvan yhteys niihin on todistettu. No, jokainen uskokoon horoskooppeihin ja muuhun vastaavaan ja älyllä varustetut voivat luottaa tieteen tutkimustuloksiin.

        Tästä tupakasta tehtiinkin paljon enemmän tutkimuksia. Huomattiin ihan merkittävä korrelaatio säännöllisen tupakoinnin ja tiettyjen sairauksien välillä sadoissa tutkimuksissa. Näissä tutkimuksissa oli paljon erilaisia metodeita, ja muuten alkoholin käyttö ja tietyt ravintoaineet tosiaan vaikuttavat siihen, kuinka todennäköistä on saada tietyt sairaudet tupakasta.

        "Mikään tutkimus ei tue sitä, että hiilihydraateilla olisi vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin."

        Täyttä paskaa:
        http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/71/6/1455?ijkey=sqHyXT18e64qA

        http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=3137739

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11078235?dopt=Citation

        "Sen sijaan rasvan yhteys niihin on todistettu."

        Täyttä paskaa tämäkin. On todistettu jossain määrin, että tietyt rasvatyypit lisäävät riskiä, jos niitä saadaan ravinnosta liikaa. Esimerkiksi teolliset ja kovetetut rasvat ovat tällaisia rasvoja. Oliiviöljy tai kalarasva ei.


      • Ohi kulkemassa
        ihmettelyäsi kirjoitti:

        Samalla logiigalla olisi 60-luvulla voitu päätellä näin: väitteet tupakan yhteydestä syöpään ovat perättömiä tutkimustuloksista huolimatta, koska tupakkaa poltetaan yleensä samalla kun juodaan alkoholia ja koska tupakkaa poltetaan stressaantuneina -> tupakka ei siis aiheuta syöpää yksin vaan pelkästään alkoholin ja/tai stressin kanssa. Mikään tutkimus ei tue sitä, että hiilihydraateilla olisi vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin. Sen sijaan rasvan yhteys niihin on todistettu. No, jokainen uskokoon horoskooppeihin ja muuhun vastaavaan ja älyllä varustetut voivat luottaa tieteen tutkimustuloksiin.

        Tästä tupakasta tehtiinkin paljon enemmän tutkimuksia. Huomattiin ihan merkittävä korrelaatio säännöllisen tupakoinnin ja tiettyjen sairauksien välillä sadoissa tutkimuksissa. Näissä tutkimuksissa oli paljon erilaisia metodeita, ja muuten alkoholin käyttö ja tietyt ravintoaineet tosiaan vaikuttavat siihen, kuinka todennäköistä on saada tietyt sairaudet tupakasta.

        "Mikään tutkimus ei tue sitä, että hiilihydraateilla olisi vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin."

        Täyttä paskaa:
        http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/71/6/1455?ijkey=sqHyXT18e64qA

        http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=3137739

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11078235?dopt=Citation

        "Sen sijaan rasvan yhteys niihin on todistettu."

        Täyttä paskaa tämäkin. On todistettu jossain määrin, että tietyt rasvatyypit lisäävät riskiä, jos niitä saadaan ravinnosta liikaa. Esimerkiksi teolliset ja kovetetut rasvat ovat tällaisia rasvoja. Oliiviöljy tai kalarasva ei. Noin niinkun esimerkiksi. Niitä pitää syödä paljon.


    • Jos joku pääsee koko artikkeliin käsiksi niin olisin kiinnostunut mitä rasvoja syötettiin ja kuinka paljon dieetissä oli hiilareita.

      Lauseesta 'Weintraub adds that the diet fed to the mouse models was not unlike the diets consumed by many Americans.' ymmärsin, että kyseessä oli amerikkalaisen standardiruokavalion (paljon kovetettua kasvirasvaa ja hiilareita) ongelmista eikä VHH:sta (varsinkaan M/SB -versioista).

    • YrjöJurri

      Jo pelkästään sydäntautipotilailla testattu "Kreetalainen ruokavalio" osoittaa luulot vääriksi. Se on kummalista, että ahtautumapotilaat ovat tervehtyneet kasvis/rasva VHH ruokavaliolla eikä päinvastoin.

      • ruokavaliossa...

        ... myös täysjyväviljatuotteilla on merkittävä sijansa. Niinpä sitä voisikin verrata hyvällä syyllä "hyväkarppaukseen" :-)


      • YrjöJurri
        ruokavaliossa... kirjoitti:

        ... myös täysjyväviljatuotteilla on merkittävä sijansa. Niinpä sitä voisikin verrata hyvällä syyllä "hyväkarppaukseen" :-)

        Väärin. Kreetalaiset eivät ole leivän syöjiä kuten me täällä Siperiassa. Heillä leipä on leivottu kuoritammattomista vehnäjauhoista ja lisukkeena/mausteena on erilaisia siemeniä. Jos kreetalaisessa ruokavaliossa hiilihydraatit olisivat valta-asemassa, he söisivät tiheämmin.

        Ruokavalion ydin on rasva jota on noin 40% kokonaismäärästä, kreetalaiset syövät harvoin joten rasva pitää nälän. Rasva muodostuu: oliiviöljystä, maitotuotteista (juustot/jogurtit), etupäässä lampaan- ja vuohenlihasta, sekä kaloista.

        Näissä keskusteluissa unohdetaan se, että kreetalaisessa ruokavaliossa ei tunneta kevyt tuotteita. Samoin unohdetaan se, että saarella on lampaita ja vuohia muutama satatuhatta, kreetalaiset syövät elukkansa. Vuohet tuottavat maitoa jota käytetään juustoihin, jogrtteihin, kermoihin, mikä parasta vuohen maitoa ei yleensä pastöroida ja se on muutenkin lehmänmaitoa terveellisempää.

        Hedelmiä syödään vähemmän kun meillä, mutta vihanneksia syödään hieman enemmän, joka ei ole mikään ihme. Toki markettikulttuuri ja nykyaika on muuttanut saarelaisten ruokavaliota lähemmäksi omaamme. Syy ei ole turismissa vaan yleisessä kaupunkimaistumisessa joka koskettaa Euroopan jokaista kolkkaa. Toki saarella elää myös perinne ja perinneruokailu, mutta se on seikoitus vanhaa ja uutta.


      • YrjöJurri kirjoitti:

        Väärin. Kreetalaiset eivät ole leivän syöjiä kuten me täällä Siperiassa. Heillä leipä on leivottu kuoritammattomista vehnäjauhoista ja lisukkeena/mausteena on erilaisia siemeniä. Jos kreetalaisessa ruokavaliossa hiilihydraatit olisivat valta-asemassa, he söisivät tiheämmin.

        Ruokavalion ydin on rasva jota on noin 40% kokonaismäärästä, kreetalaiset syövät harvoin joten rasva pitää nälän. Rasva muodostuu: oliiviöljystä, maitotuotteista (juustot/jogurtit), etupäässä lampaan- ja vuohenlihasta, sekä kaloista.

        Näissä keskusteluissa unohdetaan se, että kreetalaisessa ruokavaliossa ei tunneta kevyt tuotteita. Samoin unohdetaan se, että saarella on lampaita ja vuohia muutama satatuhatta, kreetalaiset syövät elukkansa. Vuohet tuottavat maitoa jota käytetään juustoihin, jogrtteihin, kermoihin, mikä parasta vuohen maitoa ei yleensä pastöroida ja se on muutenkin lehmänmaitoa terveellisempää.

        Hedelmiä syödään vähemmän kun meillä, mutta vihanneksia syödään hieman enemmän, joka ei ole mikään ihme. Toki markettikulttuuri ja nykyaika on muuttanut saarelaisten ruokavaliota lähemmäksi omaamme. Syy ei ole turismissa vaan yleisessä kaupunkimaistumisessa joka koskettaa Euroopan jokaista kolkkaa. Toki saarella elää myös perinne ja perinneruokailu, mutta se on seikoitus vanhaa ja uutta.

        Ei kai missään muussa maassa kuin Suomessa leipä muodosta niin suurta osaa päivän aterioista kuin Suomessa. Meillä pitäisi syödä 6-9 leipäpalaa päivässä ja vielä levittää margariinia päälle. Ihmiset ottavat tällaiset suositukset tosissaan ja siksi monet korvaavat koko ateriansa leivillä mättäen niiden päälle keinorasvaa, kevytjuustoa, kevytmakkaraa. Eihän tällaista näe missään muualla.

        Venäjän kieli ei edes tunne sanaa voileipä. Kun sitten suomalaiset turistit vaativat rasvaa leipiensä päälle niin nykyisin on otettu käyttöön saksasta otettu laina butterbrot. Oli mahdotonta yhdistää venäjän kielessä sanoja voi ja leipä.


      • vaan oikein.
        YrjöJurri kirjoitti:

        Väärin. Kreetalaiset eivät ole leivän syöjiä kuten me täällä Siperiassa. Heillä leipä on leivottu kuoritammattomista vehnäjauhoista ja lisukkeena/mausteena on erilaisia siemeniä. Jos kreetalaisessa ruokavaliossa hiilihydraatit olisivat valta-asemassa, he söisivät tiheämmin.

        Ruokavalion ydin on rasva jota on noin 40% kokonaismäärästä, kreetalaiset syövät harvoin joten rasva pitää nälän. Rasva muodostuu: oliiviöljystä, maitotuotteista (juustot/jogurtit), etupäässä lampaan- ja vuohenlihasta, sekä kaloista.

        Näissä keskusteluissa unohdetaan se, että kreetalaisessa ruokavaliossa ei tunneta kevyt tuotteita. Samoin unohdetaan se, että saarella on lampaita ja vuohia muutama satatuhatta, kreetalaiset syövät elukkansa. Vuohet tuottavat maitoa jota käytetään juustoihin, jogrtteihin, kermoihin, mikä parasta vuohen maitoa ei yleensä pastöroida ja se on muutenkin lehmänmaitoa terveellisempää.

        Hedelmiä syödään vähemmän kun meillä, mutta vihanneksia syödään hieman enemmän, joka ei ole mikään ihme. Toki markettikulttuuri ja nykyaika on muuttanut saarelaisten ruokavaliota lähemmäksi omaamme. Syy ei ole turismissa vaan yleisessä kaupunkimaistumisessa joka koskettaa Euroopan jokaista kolkkaa. Toki saarella elää myös perinne ja perinneruokailu, mutta se on seikoitus vanhaa ja uutta.

        Kreetalaisen ruokavalion rasva on pääasiassa pehmeää rasvaa, ja hiilihydraatit täysjyväviljatuotteista saatuja.

        Tämä on aivan olennaista. Hedelmiä syödään toki jonkun verran, ja saaren paikallinen hunaja toimii useasti makeuden antajana.

        Liippaa siis todella läheltä hyväkarppaamista, jota itsekin harjoitan :-)

        Hiilihydraatit saadaan pääasiassa hyvistä kokojyvätuotteista ja rasva pääosin pehmeänä kasvirasvana. Näinhän sen pitää ollakin!


      • olla pitää
        kj.mattila kirjoitti:

        Ei kai missään muussa maassa kuin Suomessa leipä muodosta niin suurta osaa päivän aterioista kuin Suomessa. Meillä pitäisi syödä 6-9 leipäpalaa päivässä ja vielä levittää margariinia päälle. Ihmiset ottavat tällaiset suositukset tosissaan ja siksi monet korvaavat koko ateriansa leivillä mättäen niiden päälle keinorasvaa, kevytjuustoa, kevytmakkaraa. Eihän tällaista näe missään muualla.

        Venäjän kieli ei edes tunne sanaa voileipä. Kun sitten suomalaiset turistit vaativat rasvaa leipiensä päälle niin nykyisin on otettu käyttöön saksasta otettu laina butterbrot. Oli mahdotonta yhdistää venäjän kielessä sanoja voi ja leipä.

        "Meillä pitäisi syödä 6-9 leipäpalaa päivässä ja vielä levittää margariinia päälle. Ihmiset ottavat tällaiset suositukset tosissaan"

        => Kyllä leipää syödään paljon muuallakin, mutta todellinen terveystuote, ruisleipä, osuu Suomeen hyvin. Muualla leipä on monasti paljon epäterveellisemmässä muodossa.

        Mutta ongelma on se, että ihmiset EIVÄT ota tosissaan suosituksia, vaan syövät aivan liikaa suhteessa liikuntaan. Leipää saakin syödä tuon 9 palaa, kunhan syö sen täysjyvämuodossa. Kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäinen tuote.

        Voileipää ei Suomessakaan enää pahemmin syödä, koska voi on korvattu terveellisemmällä kasvirasvalla. Siksi suomalaisen elinajanodote on aivan eri luokkaa kuin vaikka mainitsemasi venäläisen vastasyntyneen.


      • olla pitää kirjoitti:

        "Meillä pitäisi syödä 6-9 leipäpalaa päivässä ja vielä levittää margariinia päälle. Ihmiset ottavat tällaiset suositukset tosissaan"

        => Kyllä leipää syödään paljon muuallakin, mutta todellinen terveystuote, ruisleipä, osuu Suomeen hyvin. Muualla leipä on monasti paljon epäterveellisemmässä muodossa.

        Mutta ongelma on se, että ihmiset EIVÄT ota tosissaan suosituksia, vaan syövät aivan liikaa suhteessa liikuntaan. Leipää saakin syödä tuon 9 palaa, kunhan syö sen täysjyvämuodossa. Kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäinen tuote.

        Voileipää ei Suomessakaan enää pahemmin syödä, koska voi on korvattu terveellisemmällä kasvirasvalla. Siksi suomalaisen elinajanodote on aivan eri luokkaa kuin vaikka mainitsemasi venäläisen vastasyntyneen.

        todellinen terveystuote niin miksi sitä ei tunneta ympäri maailmaa. Sitähän syödään Suomen lisäksi jonkin verran vain Venäjällä, Puolassa ja Saksassa. Jostain syystä tämä "terveystuote" meilläkin on kovin vaatimattomassa osassa vehnään verrattuna ja oikeat täysjyväleivät ovat kaupoissa harvinaisuuksia kun täysjyvän nimellä saa markkinoida sellaista ruisleipää täysjyvänä joka sisältää vehnäjauhoja ja siirappia (Fazer ruisihme).

        Voileipä sanana on yleisessä käytössä oli sen päällä voita tai kevytlevitettä. Ei kukaan puhu margariinileivistä.

        Venäläisten elinajan odote tai se alhaisuus johtuu ihan muista syistä kuin ravinnosta. Miehet kuolevat viinaan ja äidit ja baabuskat hoitavat lapset.

        Miksiköhän Venäjän Karjalassa esim. Sortavalan seudulla ei tunneta lainkaan lasten allergioita, diabeteksesta puhumattakaan, mutta heti kun tullaan rajan yli Suomeen niin sairausluvut ovat moninkertaiset.


      • olla pitää kirjoitti:

        "Meillä pitäisi syödä 6-9 leipäpalaa päivässä ja vielä levittää margariinia päälle. Ihmiset ottavat tällaiset suositukset tosissaan"

        => Kyllä leipää syödään paljon muuallakin, mutta todellinen terveystuote, ruisleipä, osuu Suomeen hyvin. Muualla leipä on monasti paljon epäterveellisemmässä muodossa.

        Mutta ongelma on se, että ihmiset EIVÄT ota tosissaan suosituksia, vaan syövät aivan liikaa suhteessa liikuntaan. Leipää saakin syödä tuon 9 palaa, kunhan syö sen täysjyvämuodossa. Kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäinen tuote.

        Voileipää ei Suomessakaan enää pahemmin syödä, koska voi on korvattu terveellisemmällä kasvirasvalla. Siksi suomalaisen elinajanodote on aivan eri luokkaa kuin vaikka mainitsemasi venäläisen vastasyntyneen.

        Ruisleipä on kyllä suomessa harvinaista, suurin osa ruisleipänä myytävästä leivästä on sekaleipää, jossa on jotain 40% vehnää. Ei ole hapatettuakaan. Itse sallin itselleni 15% vehnää ruisleipään (% jauhoista). Pienemmistä kaupoista saa aika hyvääkin ruisleipää mutta marketeista saa oikeastaan oululaisen luomureikäleipää ja ruispaloja.

        9 palaa leipää on kyllä paljon, sen pitäisi sitten näkyä lautasen muussa koostumuksessa. Toisaalta sitä 60% osuutta ruokavaliossa ei oikein saa aikaiseksi muulla kun leivällä (leipä kun on kuitenkin aika tiivistä tavaraa, energiamäärältään suht sama kuin pitsa [sopivilla päällysteillä enemmänkin]).

        Itse vierastan leipää aterialla, mulla se on aamiais-, välipala- ja illallistavaraa. 6 viipalettakin on paljon, yleensä meni 4 viipaletta (2 aamulla, 2 illalla).


      • tärkeä ero!
        YrjöJurri kirjoitti:

        Väärin. Kreetalaiset eivät ole leivän syöjiä kuten me täällä Siperiassa. Heillä leipä on leivottu kuoritammattomista vehnäjauhoista ja lisukkeena/mausteena on erilaisia siemeniä. Jos kreetalaisessa ruokavaliossa hiilihydraatit olisivat valta-asemassa, he söisivät tiheämmin.

        Ruokavalion ydin on rasva jota on noin 40% kokonaismäärästä, kreetalaiset syövät harvoin joten rasva pitää nälän. Rasva muodostuu: oliiviöljystä, maitotuotteista (juustot/jogurtit), etupäässä lampaan- ja vuohenlihasta, sekä kaloista.

        Näissä keskusteluissa unohdetaan se, että kreetalaisessa ruokavaliossa ei tunneta kevyt tuotteita. Samoin unohdetaan se, että saarella on lampaita ja vuohia muutama satatuhatta, kreetalaiset syövät elukkansa. Vuohet tuottavat maitoa jota käytetään juustoihin, jogrtteihin, kermoihin, mikä parasta vuohen maitoa ei yleensä pastöroida ja se on muutenkin lehmänmaitoa terveellisempää.

        Hedelmiä syödään vähemmän kun meillä, mutta vihanneksia syödään hieman enemmän, joka ei ole mikään ihme. Toki markettikulttuuri ja nykyaika on muuttanut saarelaisten ruokavaliota lähemmäksi omaamme. Syy ei ole turismissa vaan yleisessä kaupunkimaistumisessa joka koskettaa Euroopan jokaista kolkkaa. Toki saarella elää myös perinne ja perinneruokailu, mutta se on seikoitus vanhaa ja uutta.

        Koska olet täällä puhunut olevasi usein Kreetalla, selvennäpäs lukijalle, mistä ruokavaliosta tuossa viestissäsi puhuit, nykykreetalaisten länsimaistuneesta nykyruokavaliosta vai omasta ruokavaliostasi ollessasi Kreetalla, vai puhuitko siitä vuosisatoja vanhasta PERINTEISESTÄ kreetalaisesta ruokavaliosta, jota myös kutsutaan (perinteiseksi, huom!) välimeren ruokavalioksi?

        Noissa kaikissa kolmessa on varmasti suuri ero! Katsopas jostain luotettavasta lähteestä, mitä kuuluu *perinteiseen* kreetalaiseen ruokavalioon. Kertaus on opintojen äiti! :)


      • YrjöJurri
        tärkeä ero! kirjoitti:

        Koska olet täällä puhunut olevasi usein Kreetalla, selvennäpäs lukijalle, mistä ruokavaliosta tuossa viestissäsi puhuit, nykykreetalaisten länsimaistuneesta nykyruokavaliosta vai omasta ruokavaliostasi ollessasi Kreetalla, vai puhuitko siitä vuosisatoja vanhasta PERINTEISESTÄ kreetalaisesta ruokavaliosta, jota myös kutsutaan (perinteiseksi, huom!) välimeren ruokavalioksi?

        Noissa kaikissa kolmessa on varmasti suuri ero! Katsopas jostain luotettavasta lähteestä, mitä kuuluu *perinteiseen* kreetalaiseen ruokavalioon. Kertaus on opintojen äiti! :)

        Ensiksi, Kreetalla ollessani syön vain kreikkalaisia ruokia, kuten suurin osa Kreikan ystävistä. En koskaan ollut mikään pihvinsyöjä, enkä ole sitä Kreikassakaan. Eihän Suomessakaan syödä kuten ennen sotia, jolloin maanviljely- ja karjanhoito oli pääelinkeinomme. Kreetalla on reilun 600 000 asukasta joista 60..70% asuu suurimmissa kaupungeissa ja kylissä, joten se muuttaa väkisin ruokatottumuksia urbaaniin suuntaan. Hanialaisen taksikuskin ja pyrgosilaisen tomaatinviljelijän ruokavaliot poikkeavat toisistaan, eihän kaikki suomalaisetkaan syö samoin.
        Kreetalaiset eivät ole hylänneet perinneruokiaan, mutta normaali arkiruoka ei ole sitä mitä kutsutaan nimellä: "Kreetalainen ruokavalio".


      • YrjöJurri kirjoitti:

        Ensiksi, Kreetalla ollessani syön vain kreikkalaisia ruokia, kuten suurin osa Kreikan ystävistä. En koskaan ollut mikään pihvinsyöjä, enkä ole sitä Kreikassakaan. Eihän Suomessakaan syödä kuten ennen sotia, jolloin maanviljely- ja karjanhoito oli pääelinkeinomme. Kreetalla on reilun 600 000 asukasta joista 60..70% asuu suurimmissa kaupungeissa ja kylissä, joten se muuttaa väkisin ruokatottumuksia urbaaniin suuntaan. Hanialaisen taksikuskin ja pyrgosilaisen tomaatinviljelijän ruokavaliot poikkeavat toisistaan, eihän kaikki suomalaisetkaan syö samoin.
        Kreetalaiset eivät ole hylänneet perinneruokiaan, mutta normaali arkiruoka ei ole sitä mitä kutsutaan nimellä: "Kreetalainen ruokavalio".

        voin vahvistaa mitä kirjoitat. Olen ollut Suomi-Kreikka yhdistyksen puheenjohtajana aikoinaan 15 vuotta ja en minäkään koskaan Kreikassa pihvejä syönyt. Minulla on kaksi kreikkalaista keittokirjaa eikä kummassakaan ole pihveistä reseptejä. Niitä kyllä paistetaan turisteille mutta kreikkalaiset liharuoat ovat olleet aina enemmänkin pataruokia, paisteja, lihavartaita tai lammasta grillattuna. Aina kannatti mennä katuravintolaan jos siellä grillattiin kokonaista lammasta. Kyllä kreikkalaiseen ruokavalioon on aina liha, kala ja kana kuuluneet olennaisena osana. Turha korostaa että siellä syödään paljon leipää.

        Minulla oli tapana turistikohteissakin kuten Rodoksella etsiä sellaisia "rähjäisiä" pikku ravintoloita joissa paikalliset työläiset, suutarit, leipurit kävivät syömässä. Niistä löytyi aina uskomattomia makuelämyksiä ja kissoja vilisi lattialla kerjäämässä ruokaa.


      • +++++++++
        olla pitää kirjoitti:

        "Meillä pitäisi syödä 6-9 leipäpalaa päivässä ja vielä levittää margariinia päälle. Ihmiset ottavat tällaiset suositukset tosissaan"

        => Kyllä leipää syödään paljon muuallakin, mutta todellinen terveystuote, ruisleipä, osuu Suomeen hyvin. Muualla leipä on monasti paljon epäterveellisemmässä muodossa.

        Mutta ongelma on se, että ihmiset EIVÄT ota tosissaan suosituksia, vaan syövät aivan liikaa suhteessa liikuntaan. Leipää saakin syödä tuon 9 palaa, kunhan syö sen täysjyvämuodossa. Kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäinen tuote.

        Voileipää ei Suomessakaan enää pahemmin syödä, koska voi on korvattu terveellisemmällä kasvirasvalla. Siksi suomalaisen elinajanodote on aivan eri luokkaa kuin vaikka mainitsemasi venäläisen vastasyntyneen.

        eliniänodote romahtaa Suomessa juuri liiallisen kasvirasvan ja hiilihydraattikuorman takia. hieeihhheiiihhhiii


      • sitten...
        kj.mattila kirjoitti:

        todellinen terveystuote niin miksi sitä ei tunneta ympäri maailmaa. Sitähän syödään Suomen lisäksi jonkin verran vain Venäjällä, Puolassa ja Saksassa. Jostain syystä tämä "terveystuote" meilläkin on kovin vaatimattomassa osassa vehnään verrattuna ja oikeat täysjyväleivät ovat kaupoissa harvinaisuuksia kun täysjyvän nimellä saa markkinoida sellaista ruisleipää täysjyvänä joka sisältää vehnäjauhoja ja siirappia (Fazer ruisihme).

        Voileipä sanana on yleisessä käytössä oli sen päällä voita tai kevytlevitettä. Ei kukaan puhu margariinileivistä.

        Venäläisten elinajan odote tai se alhaisuus johtuu ihan muista syistä kuin ravinnosta. Miehet kuolevat viinaan ja äidit ja baabuskat hoitavat lapset.

        Miksiköhän Venäjän Karjalassa esim. Sortavalan seudulla ei tunneta lainkaan lasten allergioita, diabeteksesta puhumattakaan, mutta heti kun tullaan rajan yli Suomeen niin sairausluvut ovat moninkertaiset.

        Onko CocaCola sitten terveysjuomaa, kun SITÄ juodaan kaikkialla maailmassa? Tai hampurilainen?

        Fazer Ruisihme ei ole leipää, vaan jotain muuta. Nyt puhutaan täysjyväruisleivästä.

        Venäjällä allergiaa ei tunneta niin hyvin, koska hygieniataso on Suomeen verrattuna onneton. Mutta et kai sinä sentään tänne vastaavaa toivoisi?


      • Osa on
        mrx-08 kirjoitti:

        Ruisleipä on kyllä suomessa harvinaista, suurin osa ruisleipänä myytävästä leivästä on sekaleipää, jossa on jotain 40% vehnää. Ei ole hapatettuakaan. Itse sallin itselleni 15% vehnää ruisleipään (% jauhoista). Pienemmistä kaupoista saa aika hyvääkin ruisleipää mutta marketeista saa oikeastaan oululaisen luomureikäleipää ja ruispaloja.

        9 palaa leipää on kyllä paljon, sen pitäisi sitten näkyä lautasen muussa koostumuksessa. Toisaalta sitä 60% osuutta ruokavaliossa ei oikein saa aikaiseksi muulla kun leivällä (leipä kun on kuitenkin aika tiivistä tavaraa, energiamäärältään suht sama kuin pitsa [sopivilla päällysteillä enemmänkin]).

        Itse vierastan leipää aterialla, mulla se on aamiais-, välipala- ja illallistavaraa. 6 viipalettakin on paljon, yleensä meni 4 viipaletta (2 aamulla, 2 illalla).

        "Ruisleipä on kyllä suomessa harvinaista, suurin osa ruisleipänä myytävästä leivästä on sekaleipää, jossa on jotain 40% vehnää. Ei ole hapatettuakaan."

        => Nyt on saatavilla jo paljon leipiä, mitkä on leivotta 100% täysjyvärukiilla. Ja näitä tulee koko ajan lisää koska niiden suosio kasvaa koko ajan. Minulla kyllä kuluu vuorokaudessa tuota hyvinkin 6-7 palaa.


      • hyvä vaan
        Osa on kirjoitti:

        "Ruisleipä on kyllä suomessa harvinaista, suurin osa ruisleipänä myytävästä leivästä on sekaleipää, jossa on jotain 40% vehnää. Ei ole hapatettuakaan."

        => Nyt on saatavilla jo paljon leipiä, mitkä on leivotta 100% täysjyvärukiilla. Ja näitä tulee koko ajan lisää koska niiden suosio kasvaa koko ajan. Minulla kyllä kuluu vuorokaudessa tuota hyvinkin 6-7 palaa.

        saat syödä minunkin leipäni.


      • Osa on kirjoitti:

        "Ruisleipä on kyllä suomessa harvinaista, suurin osa ruisleipänä myytävästä leivästä on sekaleipää, jossa on jotain 40% vehnää. Ei ole hapatettuakaan."

        => Nyt on saatavilla jo paljon leipiä, mitkä on leivotta 100% täysjyvärukiilla. Ja näitä tulee koko ajan lisää koska niiden suosio kasvaa koko ajan. Minulla kyllä kuluu vuorokaudessa tuota hyvinkin 6-7 palaa.

        Suomen leipämarkkinoita hallitsevat suvereenisesti kaksi suurta, Fazer ja Vaasan&Vaasan. Suomen suosituin ruisleipä on kuulemma Vaasan Ruispalat. Se on tiedetty jo kauan, että suurleipomon on hyvin vaikea valmistaa 100% ruisleipää. Siksi Fazerkin mainostaa Ruisihmettään täysjyväruisleipänä vaikka siinä on vehnää ja siirappia.

        Ei tässä juoksussa pienet pärjää. Uotilan leipomo Samsara tekevät 100% hiivatonta ja lisäaineetonta aitoa ruisleipää mutta ne ovat marginaalituotteita.

        Uskon että kehitys menee siihen suuntan että ne leivät menestyvät joissa ei ole happamuutta ja joihin on lisätty makeutta tavalla tai toisella. Oikeaa hapanleipää joka on hapatettu kunnolla, ei enää saa mistään kaupasta.

        Mikä on se leipä tarkalleen ottaen mitä sinulla kuluu 6-7 palaa päivässä?


      • minusta...
        kj.mattila kirjoitti:

        Suomen leipämarkkinoita hallitsevat suvereenisesti kaksi suurta, Fazer ja Vaasan&Vaasan. Suomen suosituin ruisleipä on kuulemma Vaasan Ruispalat. Se on tiedetty jo kauan, että suurleipomon on hyvin vaikea valmistaa 100% ruisleipää. Siksi Fazerkin mainostaa Ruisihmettään täysjyväruisleipänä vaikka siinä on vehnää ja siirappia.

        Ei tässä juoksussa pienet pärjää. Uotilan leipomo Samsara tekevät 100% hiivatonta ja lisäaineetonta aitoa ruisleipää mutta ne ovat marginaalituotteita.

        Uskon että kehitys menee siihen suuntan että ne leivät menestyvät joissa ei ole happamuutta ja joihin on lisätty makeutta tavalla tai toisella. Oikeaa hapanleipää joka on hapatettu kunnolla, ei enää saa mistään kaupasta.

        Mikä on se leipä tarkalleen ottaen mitä sinulla kuluu 6-7 palaa päivässä?

        Vaasan Ruispalat tai ruisihme eivät ole täysjyväleipiä. Se on eri asia mitä mainostetaan, mutta nyt puhutaankin Oikeista tuotteista.

        Esimerkkejä: Vaasan 100 % Ruis, 6 palaa. Loistava leipä, saa jokaisesta lähikaupasta.

        Vaasan Jälkiuuni Ruissydän, 100 täysjyväruista.

        Vaasan Täysruisrevitty, 100 % täysjyväruis, vesi, suola.

        Oululaisten jälkiuunipala, 100 % täysjyväruis.

        Oululaisten jälkiuunileipä, 100 % täysjyväruis.

        Sinulla on vanhaa tietoa. Suuretkin leipomot onnistuvat leipomaan mainiota 100% ruisleipää nykyään helposti. Pakko niiden on pienten puristuksessa. Hieno homma! Lisäksi alueeni kaupoista löytyy runsaasti lähileipomoiden täysjyvätuotteita, jos haluaa vaihtelua.

        Eli vastauksena kysymykseesi, yleensä ne minun 6 palaa ruisleipääni löytyvät yllämainittujen joukosta. Ja näitä kaikkia löytyy lähes jokaisesta lähikaupasta!


      • leipuri hiiva
        kj.mattila kirjoitti:

        Suomen leipämarkkinoita hallitsevat suvereenisesti kaksi suurta, Fazer ja Vaasan&Vaasan. Suomen suosituin ruisleipä on kuulemma Vaasan Ruispalat. Se on tiedetty jo kauan, että suurleipomon on hyvin vaikea valmistaa 100% ruisleipää. Siksi Fazerkin mainostaa Ruisihmettään täysjyväruisleipänä vaikka siinä on vehnää ja siirappia.

        Ei tässä juoksussa pienet pärjää. Uotilan leipomo Samsara tekevät 100% hiivatonta ja lisäaineetonta aitoa ruisleipää mutta ne ovat marginaalituotteita.

        Uskon että kehitys menee siihen suuntan että ne leivät menestyvät joissa ei ole happamuutta ja joihin on lisätty makeutta tavalla tai toisella. Oikeaa hapanleipää joka on hapatettu kunnolla, ei enää saa mistään kaupasta.

        Mikä on se leipä tarkalleen ottaen mitä sinulla kuluu 6-7 palaa päivässä?

        Fazerin jälkiuunileipä luomuversiona on 100% täysjyvärukiista valmistettu, lisäaineeton ja edullinen leipä. Ei tarvitse taas tehdä tuostakin taas jotain vitun hifistelyä. Jos siellä kaupassa et uskalla leipähyllyllä tuoteselosteita lukea "leipäfriikkinä" niin älä oleta, että muilta se perustaito puuttuu.


      • Osa on kirjoitti:

        "Ruisleipä on kyllä suomessa harvinaista, suurin osa ruisleipänä myytävästä leivästä on sekaleipää, jossa on jotain 40% vehnää. Ei ole hapatettuakaan."

        => Nyt on saatavilla jo paljon leipiä, mitkä on leivotta 100% täysjyvärukiilla. Ja näitä tulee koko ajan lisää koska niiden suosio kasvaa koko ajan. Minulla kyllä kuluu vuorokaudessa tuota hyvinkin 6-7 palaa.

        Mun käyttämistäni (ja myös sellaisista, joissa käyn muiden ihmisten kanssa) on kyllä tilanne valitettavasti huonompi eli aika monesti on vaan sekapullaa myynnissä. Tässä on sitten hyvin isot erot paikkakuntien kanssa, itäsuomessa ei kai kauppa edelleenkään kestäisi pystyssä jos ei siellä myytäisi ruislimppua. Etelässä ja keskisuomessa tilanne on jo huonompi.

        Tilanne on tosiaankin parantunut ja paranee koko ajan (toivottavasti lama ei tee tepposia) kun kerrankin kuluttajan toiveet on otettu huomioon. Tilannehan on huono siksi kun kaksi suurta ovat ostaneet pienet pois ja lopettaneet niiden hyvät tuotteet.

        Tuossa oli jo pitkä ajanjakso, jona Oululaisen jälkiuunireikäleipä oli ainut suhteellisen hyvin saatavissa oleva 100% kokojyväruisleipä. Sitten taisi tulla Real ja viimeaikoina enemmänkin (niitten jälkiuunipala on oikein hyvää).

        Oululaisen valikoimista yli 80% ruista on seuraavat tuotteet:
        Fazer Real
        Oululainen Jälkiuunipala
        Fazer Ruisihme
        Oululainen Jälkiuunivuoka
        Uotilan Maalaisruislimppu
        Oululainen Jälkiuunileipä
        Fazer Real Ruis

        Näistä en ole osaa nähnytkään. Eikä osa kiinnostakaan kun ei ole hapatettu.

        Vaasan&vaasan tilanne on huonompi kun eivät osaa hapattaa ruisleipää.
        VAASAN Täysruis Revitty
        VAASAN 100 % Ruis 6 kpl 400 g halkaistu täysjyväruispalaleipä

        Pienempien tuottajien leipiä on valitettavan vähän myynnissä.


      • terveyshaittoja
        mrx-08 kirjoitti:

        Mun käyttämistäni (ja myös sellaisista, joissa käyn muiden ihmisten kanssa) on kyllä tilanne valitettavasti huonompi eli aika monesti on vaan sekapullaa myynnissä. Tässä on sitten hyvin isot erot paikkakuntien kanssa, itäsuomessa ei kai kauppa edelleenkään kestäisi pystyssä jos ei siellä myytäisi ruislimppua. Etelässä ja keskisuomessa tilanne on jo huonompi.

        Tilanne on tosiaankin parantunut ja paranee koko ajan (toivottavasti lama ei tee tepposia) kun kerrankin kuluttajan toiveet on otettu huomioon. Tilannehan on huono siksi kun kaksi suurta ovat ostaneet pienet pois ja lopettaneet niiden hyvät tuotteet.

        Tuossa oli jo pitkä ajanjakso, jona Oululaisen jälkiuunireikäleipä oli ainut suhteellisen hyvin saatavissa oleva 100% kokojyväruisleipä. Sitten taisi tulla Real ja viimeaikoina enemmänkin (niitten jälkiuunipala on oikein hyvää).

        Oululaisen valikoimista yli 80% ruista on seuraavat tuotteet:
        Fazer Real
        Oululainen Jälkiuunipala
        Fazer Ruisihme
        Oululainen Jälkiuunivuoka
        Uotilan Maalaisruislimppu
        Oululainen Jälkiuunileipä
        Fazer Real Ruis

        Näistä en ole osaa nähnytkään. Eikä osa kiinnostakaan kun ei ole hapatettu.

        Vaasan&vaasan tilanne on huonompi kun eivät osaa hapattaa ruisleipää.
        VAASAN Täysruis Revitty
        VAASAN 100 % Ruis 6 kpl 400 g halkaistu täysjyväruispalaleipä

        Pienempien tuottajien leipiä on valitettavan vähän myynnissä.

        rukiissa mahtaa ollakaan? Se on lähestulkoon suomalainen juttu ja ei tää kansa kovin tervettä ole. Heti kun tissistä vierotetaan niin alamäki alkaa.


      • YrjöJurri
        kj.mattila kirjoitti:

        voin vahvistaa mitä kirjoitat. Olen ollut Suomi-Kreikka yhdistyksen puheenjohtajana aikoinaan 15 vuotta ja en minäkään koskaan Kreikassa pihvejä syönyt. Minulla on kaksi kreikkalaista keittokirjaa eikä kummassakaan ole pihveistä reseptejä. Niitä kyllä paistetaan turisteille mutta kreikkalaiset liharuoat ovat olleet aina enemmänkin pataruokia, paisteja, lihavartaita tai lammasta grillattuna. Aina kannatti mennä katuravintolaan jos siellä grillattiin kokonaista lammasta. Kyllä kreikkalaiseen ruokavalioon on aina liha, kala ja kana kuuluneet olennaisena osana. Turha korostaa että siellä syödään paljon leipää.

        Minulla oli tapana turistikohteissakin kuten Rodoksella etsiä sellaisia "rähjäisiä" pikku ravintoloita joissa paikalliset työläiset, suutarit, leipurit kävivät syömässä. Niistä löytyi aina uskomattomia makuelämyksiä ja kissoja vilisi lattialla kerjäämässä ruokaa.

        Olen myös pyrkinyt syömään "alkuasukkaiden" seurassa. Toisaalta kyllä jo 50..60 luvuilta startanneet tavernat ovat pääosin hyviä, niissä käy myös paikalliset varsinkin viikonloppuisin.

        Olin vuosia Lahden Suomi-Kreikkayhdistyksen jäsen. Nyt on ollut olevinaan muita kiireitä, enkä tiedä toimiiko yhdistys meillä aktiivisesti - täytyy ottaa selvää. Kreikkalainen ruoka on tuttua ja suosittua myös lasteni perheissä, ovathan he saaneet innostuksen Kreetan matkoiltaan, toki ovat käyneet Kosilla ja Rohdoksella myös.


      • minusta... kirjoitti:

        Vaasan Ruispalat tai ruisihme eivät ole täysjyväleipiä. Se on eri asia mitä mainostetaan, mutta nyt puhutaankin Oikeista tuotteista.

        Esimerkkejä: Vaasan 100 % Ruis, 6 palaa. Loistava leipä, saa jokaisesta lähikaupasta.

        Vaasan Jälkiuuni Ruissydän, 100 täysjyväruista.

        Vaasan Täysruisrevitty, 100 % täysjyväruis, vesi, suola.

        Oululaisten jälkiuunipala, 100 % täysjyväruis.

        Oululaisten jälkiuunileipä, 100 % täysjyväruis.

        Sinulla on vanhaa tietoa. Suuretkin leipomot onnistuvat leipomaan mainiota 100% ruisleipää nykyään helposti. Pakko niiden on pienten puristuksessa. Hieno homma! Lisäksi alueeni kaupoista löytyy runsaasti lähileipomoiden täysjyvätuotteita, jos haluaa vaihtelua.

        Eli vastauksena kysymykseesi, yleensä ne minun 6 palaa ruisleipääni löytyvät yllämainittujen joukosta. Ja näitä kaikkia löytyy lähes jokaisesta lähikaupasta!

        Vaasan 100% ruis sisältää hiivaa ja kahta E lisäainetta.

        Vaasan ruissydän:

        täysjyväruis 35 % (rouhe ja jauho), vesi, lestyruisjauho, vehnäjauho, ruismallas, hiiva, suola (1,2 %), vehnägluteeni, sakeuttamisaine (E 412), emulgointiaine (E 471) ja kasvirasva.

        Vaasan Ruisrevitty:

        täysjyväruisjauho ja -rouhe 43 %, vesi, vehnäjauho, ruismallas, hiiva, vehnägluteeni ja suola (1,2 %).


      • -ihme-
        minusta... kirjoitti:

        Vaasan Ruispalat tai ruisihme eivät ole täysjyväleipiä. Se on eri asia mitä mainostetaan, mutta nyt puhutaankin Oikeista tuotteista.

        Esimerkkejä: Vaasan 100 % Ruis, 6 palaa. Loistava leipä, saa jokaisesta lähikaupasta.

        Vaasan Jälkiuuni Ruissydän, 100 täysjyväruista.

        Vaasan Täysruisrevitty, 100 % täysjyväruis, vesi, suola.

        Oululaisten jälkiuunipala, 100 % täysjyväruis.

        Oululaisten jälkiuunileipä, 100 % täysjyväruis.

        Sinulla on vanhaa tietoa. Suuretkin leipomot onnistuvat leipomaan mainiota 100% ruisleipää nykyään helposti. Pakko niiden on pienten puristuksessa. Hieno homma! Lisäksi alueeni kaupoista löytyy runsaasti lähileipomoiden täysjyvätuotteita, jos haluaa vaihtelua.

        Eli vastauksena kysymykseesi, yleensä ne minun 6 palaa ruisleipääni löytyvät yllämainittujen joukosta. Ja näitä kaikkia löytyy lähes jokaisesta lähikaupasta!

        tekee ruisleivästä loistavan? Kohdevaloko? Onko taikinaan lisätty fosforia?

        Niin, ruisleivän GI:tä on joissain tapauksissa alennettu fruktoosilla.. hyvin menee.


      • syödään
        sitten... kirjoitti:

        Onko CocaCola sitten terveysjuomaa, kun SITÄ juodaan kaikkialla maailmassa? Tai hampurilainen?

        Fazer Ruisihme ei ole leipää, vaan jotain muuta. Nyt puhutaan täysjyväruisleivästä.

        Venäjällä allergiaa ei tunneta niin hyvin, koska hygieniataso on Suomeen verrattuna onneton. Mutta et kai sinä sentään tänne vastaavaa toivoisi?

        täysrasvaista ja käsittelemätöntä lihaa sekä myös sisäelimiä. Ruuan prosessointi on paljon vähäisempää kuin meillä ravitsemuksen DDR:ssä.


      • nyt pahasti
        kj.mattila kirjoitti:

        Vaasan 100% ruis sisältää hiivaa ja kahta E lisäainetta.

        Vaasan ruissydän:

        täysjyväruis 35 % (rouhe ja jauho), vesi, lestyruisjauho, vehnäjauho, ruismallas, hiiva, suola (1,2 %), vehnägluteeni, sakeuttamisaine (E 412), emulgointiaine (E 471) ja kasvirasva.

        Vaasan Ruisrevitty:

        täysjyväruisjauho ja -rouhe 43 %, vesi, vehnäjauho, ruismallas, hiiva, vehnägluteeni ja suola (1,2 %).

        Vaasan ruissydämestä tai ruisrevitystä en puhunut mitään, joten miksi listaat niitä?

        Vaasan Täysruisrevitty, 100 % täysjyväruis, vesi, suola.

        Tämä esimerkiksi ei sisällä edes sitä hiivaa tai E-lisäainetta... :-)

        Joskin minua ne eivät haittaa lainkaan, nam. Sen, joka kammoksuu E-merkittyjä lisäaineita on ehdottomasti käveltävä kaupungilla hengityssuojain kasvoillaan. Niin paljon suurempi terveysriski on liikenteen pienhiukkaspäästöt.


      • No mieti!
        -ihme- kirjoitti:

        tekee ruisleivästä loistavan? Kohdevaloko? Onko taikinaan lisätty fosforia?

        Niin, ruisleivän GI:tä on joissain tapauksissa alennettu fruktoosilla.. hyvin menee.

        "Niin, ruisleivän GI:tä on joissain tapauksissa alennettu fruktoosilla.. hyvin menee. "

        => Ketä enää kiinnostaa GI kun oikeasti pitää puhua GK:sta?

        Ruisleivässä on vähän rasvaa, muun muassa siksi se on niin terveellistä.


      • vai tiedätkö?
        terveyshaittoja kirjoitti:

        rukiissa mahtaa ollakaan? Se on lähestulkoon suomalainen juttu ja ei tää kansa kovin tervettä ole. Heti kun tissistä vierotetaan niin alamäki alkaa.

        Suomalaiset. Eräs maailman pitkäikäisimmästä kansasta. Elinajanodote kasvaa koko ajan, joten aika pitkä matka siltä tissiltä taaperretaan hautaan.

        Ruisleipä pitää miehen tiellä. Mutta senhän tiesivät jo esi-isämmekin... :-))


      • leipuri hiiva kirjoitti:

        Fazerin jälkiuunileipä luomuversiona on 100% täysjyvärukiista valmistettu, lisäaineeton ja edullinen leipä. Ei tarvitse taas tehdä tuostakin taas jotain vitun hifistelyä. Jos siellä kaupassa et uskalla leipähyllyllä tuoteselosteita lukea "leipäfriikkinä" niin älä oleta, että muilta se perustaito puuttuu.

        Oma henkilökohtainen mielipide on, että leipä, joka maksaa yli 2 euroa kilolta on kallista. Lidlin tiiliskiviruisleipä taitaa maksaa 70 snt/500 g.

        Puhun siis valmistuskustannuksen suhteesta myyntihintaan. Suomessa leipä on tässä suhteessa erittäin kallista.

        Luomuna tuo em. leipä on kyllä hyvää.


      • vai tiedätkö? kirjoitti:

        Suomalaiset. Eräs maailman pitkäikäisimmästä kansasta. Elinajanodote kasvaa koko ajan, joten aika pitkä matka siltä tissiltä taaperretaan hautaan.

        Ruisleipä pitää miehen tiellä. Mutta senhän tiesivät jo esi-isämmekin... :-))

        mutta se kasvaa vain lääkkeiden ja kehittyneiden hoitojen ja leikkausten johdosta. Sairaksien hoitokulut ovat kasvaneet ja kasvavat voimakkaasti niin, että KELA on jo varoitellut että kansantaloutemme ei tule kestämään tätä.

        Kannattaiskohan pyrkiä kasvattamaan sitä elinajanodotetta ruokavaliomuutoksilla, mutta se edellyttäisi viljojen syönnin radikaalia vähentämistä. Ruisleivän hiilihydraatit muuttuvat elimistössä sokeriksi sanalla tavoin kuin vehnänkin ja se ei lupaa hyvää räjähdysmäisesti kasvaville diabetesluvuille liitännäissairauksineen.


      • ++++
        No mieti! kirjoitti:

        "Niin, ruisleivän GI:tä on joissain tapauksissa alennettu fruktoosilla.. hyvin menee. "

        => Ketä enää kiinnostaa GI kun oikeasti pitää puhua GK:sta?

        Ruisleivässä on vähän rasvaa, muun muassa siksi se on niin terveellistä.

        tuolla sokerimäärällä varustettu tuote muka terveellinen??


      • -on-
        vai tiedätkö? kirjoitti:

        Suomalaiset. Eräs maailman pitkäikäisimmästä kansasta. Elinajanodote kasvaa koko ajan, joten aika pitkä matka siltä tissiltä taaperretaan hautaan.

        Ruisleipä pitää miehen tiellä. Mutta senhän tiesivät jo esi-isämmekin... :-))

        pysytellä terveenä. Runsaalla viljakuormalla se on hyvin hyvin vaikeaa ellei jopa mahdotonta.


      • terveellisempi...
        ++++ kirjoitti:

        tuolla sokerimäärällä varustettu tuote muka terveellinen??

        ... kuin suurella rasvamäärällä varustettu.


      • vaan ei lääkkeillä
        kj.mattila kirjoitti:

        mutta se kasvaa vain lääkkeiden ja kehittyneiden hoitojen ja leikkausten johdosta. Sairaksien hoitokulut ovat kasvaneet ja kasvavat voimakkaasti niin, että KELA on jo varoitellut että kansantaloutemme ei tule kestämään tätä.

        Kannattaiskohan pyrkiä kasvattamaan sitä elinajanodotetta ruokavaliomuutoksilla, mutta se edellyttäisi viljojen syönnin radikaalia vähentämistä. Ruisleivän hiilihydraatit muuttuvat elimistössä sokeriksi sanalla tavoin kuin vehnänkin ja se ei lupaa hyvää räjähdysmäisesti kasvaville diabetesluvuille liitännäissairauksineen.

        "mutta se kasvaa vain lääkkeiden ja kehittyneiden hoitojen ja leikkausten johdosta."

        => Suomen terveydenhuoltoa on ajettu aktiivisesti alas jo vuosia, joten kehitys kulkee nyt toiseen suuntaan - silti elinajanodote kasvaa.

        "Kannattaiskohan pyrkiä kasvattamaan sitä elinajanodotetta ruokavaliomuutoksilla, mutta se edellyttäisi viljojen syönnin radikaalia vähentämistä."

        => Jos täysjyväviljan syöntiä vähennetään, elinajanodote lyhenee. Ruokavaliomuutokseksi riittää se, että ei syödä enempää kuin mitä kulutetaan. Yksinkertaista. Mutta parhaiten lisäät elinikää lisäämällä liikuntaa!

        "Ruisleivän hiilihydraatit muuttuvat elimistössä sokeriksi sanalla tavoin kuin vehnänkin ja se ei lupaa hyvää räjähdysmäisesti kasvaville diabetesluvuille liitännäissairauksineen. "

        => Diabetes ei aiheudu sokerista, se on rasva-aineenvaihdunnan sairaus. Syömällä täysjyväruisleipää päinvastoin voi ehkäistä diabeteksen puhkeamista.


      • pointti...
        -on- kirjoitti:

        pysytellä terveenä. Runsaalla viljakuormalla se on hyvin hyvin vaikeaa ellei jopa mahdotonta.

        ... jos haluat pysyä terveenä vältä kovaa rasvaa, syö pehmeää. Lisäksi täysjyvätuotteita ihan päivittäin. Ota mallia Kreetalaisesta ruokavaliosta mutta korvaa oliiviöljy kotimaisella kylmäpuristetulla luomurypsiöljyllä.

        Ja liiku aktiivisesti, hyvä ihminen, älä jää sohvalle makaamaan!


      • rasvaa
        pointti... kirjoitti:

        ... jos haluat pysyä terveenä vältä kovaa rasvaa, syö pehmeää. Lisäksi täysjyvätuotteita ihan päivittäin. Ota mallia Kreetalaisesta ruokavaliosta mutta korvaa oliiviöljy kotimaisella kylmäpuristetulla luomurypsiöljyllä.

        Ja liiku aktiivisesti, hyvä ihminen, älä jää sohvalle makaamaan!

        tulee lähinnä syötyä jos jääkaappi on liian kylmä ja voi kovettunut. Täysjyvä on taakse jäänyttä elämää reilu kolme vuotta sitten. Rypsiöljyllä vastaavasti kyllästin terassin. Se sopii siihen tarkoitukseen hyvin. Tosin sävytettynä.

        Liikuntaa olen harrastanut aina.

        Noilla sinun ohjeillasi olisin jo melkoisen sairas ja runsaasti lääkitty. Parempi näin.


      • koe...
        terveellisempi... kirjoitti:

        ... kuin suurella rasvamäärällä varustettu.

        minä syön pelkkää lihaa vuoden ajan ja sinä pelkkää kokojyväviljaa. Kumman veikkaat olevan terveempi?


      • tehdä käytännössä...
        koe... kirjoitti:

        minä syön pelkkää lihaa vuoden ajan ja sinä pelkkää kokojyväviljaa. Kumman veikkaat olevan terveempi?

        ... koska emme voi verrata tuloksia tällä palstalla avoimesti :-/

        Minä saisin ainakin reilummin vitamiineja kuin sinä, ylipainoa ei välttämättä olisi kummallakaan jos söisimme vain sen mitä kulutamme. Myös ruoansulatukseni saattaisi toimia paremmin koska saisin runsaasti kuituja. Molemmilla ongelmana olisi niukka rasvan saanti, ellen sitten sivelisi leivän päälle Beceliä tai ellet sinä löytäisi jostakin riittävän rasvaista lihaa.

        Mutta yksipuolinen vuosi olisi meillä molemmilla! Eiköhän ole parempi syödä monipuolisesti. Itse jatkan hyväkarppaamisen linjalla koska se sopii minulle niin hyvin.


      • Onko sulla
        rasvaa kirjoitti:

        tulee lähinnä syötyä jos jääkaappi on liian kylmä ja voi kovettunut. Täysjyvä on taakse jäänyttä elämää reilu kolme vuotta sitten. Rypsiöljyllä vastaavasti kyllästin terassin. Se sopii siihen tarkoitukseen hyvin. Tosin sävytettynä.

        Liikuntaa olen harrastanut aina.

        Noilla sinun ohjeillasi olisin jo melkoisen sairas ja runsaasti lääkitty. Parempi näin.

        ... jääkaapissa voita?

        Minä en ole voihin koskenut yli kahteenkymmeneen vuoteen, eikä paluuta ole. Jos siihen taas tarttuisin olisi sairastuminen varmaa, vieläpä vakava sellainen.

        Rypsiöljy on todella melkoinen ekotuote nykyään. Se käy mainiosti myös monen dieselauton tankkiin :-)


      • rasvaa kirjoitti:

        tulee lähinnä syötyä jos jääkaappi on liian kylmä ja voi kovettunut. Täysjyvä on taakse jäänyttä elämää reilu kolme vuotta sitten. Rypsiöljyllä vastaavasti kyllästin terassin. Se sopii siihen tarkoitukseen hyvin. Tosin sävytettynä.

        Liikuntaa olen harrastanut aina.

        Noilla sinun ohjeillasi olisin jo melkoisen sairas ja runsaasti lääkitty. Parempi näin.

        En nyt suosittelisi rypsiöljyä puun käsittelyyn, se kun kovettuu osittain ja jää tahmeaksi. Joko vernissaa tai parafiiniöljyä mieluummin.


      • Onko sulla kirjoitti:

        ... jääkaapissa voita?

        Minä en ole voihin koskenut yli kahteenkymmeneen vuoteen, eikä paluuta ole. Jos siihen taas tarttuisin olisi sairastuminen varmaa, vieläpä vakava sellainen.

        Rypsiöljy on todella melkoinen ekotuote nykyään. Se käy mainiosti myös monen dieselauton tankkiin :-)

        kaapissa ja sitä käytän vain paistamiseen kun en syö leipää lainkaan. Vaihdoin neljä vuotta sitten margariista voihin kun terveys alkoi pettää ja en halunnut loppuelämän lääkitystä ja mahdollisia pallolaajennuksia ja ohitusleikkauksia. Nyt sydän kiittää kun verenpaine normalisoitui.

        Rypsiölyn saakin laittaa auton tankkiin. Siihen en koske. Minulla on oliivi- ja kookosöljyä jos öljyä tarvitsen salaattiin tai paistamiseen.


      • näitä...
        kj.mattila kirjoitti:

        kaapissa ja sitä käytän vain paistamiseen kun en syö leipää lainkaan. Vaihdoin neljä vuotta sitten margariista voihin kun terveys alkoi pettää ja en halunnut loppuelämän lääkitystä ja mahdollisia pallolaajennuksia ja ohitusleikkauksia. Nyt sydän kiittää kun verenpaine normalisoitui.

        Rypsiölyn saakin laittaa auton tankkiin. Siihen en koske. Minulla on oliivi- ja kookosöljyä jos öljyä tarvitsen salaattiin tai paistamiseen.

        ... oliivi- ja kookosöljyjä Suomessa vai ovatko ne tuontitavaraa?

        Jos ovat tuontitavaraa niin ei ympäristö kiitä ei.


      • pitää --
        tehdä käytännössä... kirjoitti:

        ... koska emme voi verrata tuloksia tällä palstalla avoimesti :-/

        Minä saisin ainakin reilummin vitamiineja kuin sinä, ylipainoa ei välttämättä olisi kummallakaan jos söisimme vain sen mitä kulutamme. Myös ruoansulatukseni saattaisi toimia paremmin koska saisin runsaasti kuituja. Molemmilla ongelmana olisi niukka rasvan saanti, ellen sitten sivelisi leivän päälle Beceliä tai ellet sinä löytäisi jostakin riittävän rasvaista lihaa.

        Mutta yksipuolinen vuosi olisi meillä molemmilla! Eiköhän ole parempi syödä monipuolisesti. Itse jatkan hyväkarppaamisen linjalla koska se sopii minulle niin hyvin.

        blogia. Australialainen yli 70 vuotias ukko joka on syönyt viimeiset 40 vuotta pelkkää lihaa. Kuukkeloi ja lue.


      • näitä... kirjoitti:

        ... oliivi- ja kookosöljyjä Suomessa vai ovatko ne tuontitavaraa?

        Jos ovat tuontitavaraa niin ei ympäristö kiitä ei.

        Suomessa maatalouden päästöt ovat paljon isompia kuin etelämmässä. Meillä on ongelmina ravinteiden huuhtoutuminen (meillä on järviä&lumipeite) ja maatalouden yksipuolistuminen (eläintilojen pelloille levitetään lantaa enemmän kuin tarpeeksi) ja pieni sato käytettyyn lannoitemäärään nähden. Lannoitteet tehdään energiasta ja saattaa olla, että tuonti on ekologisempaa.

        Itse kyllä käytän rypsiöljyä mutta käyttämäni merkki on tuontitavaraa. Musta sen laatu on vaan parempi kuin kotimaisen (rypsi- ja rapsilajikkeissa on makueroja).


      • mutta ei...
        mrx-08 kirjoitti:

        Suomessa maatalouden päästöt ovat paljon isompia kuin etelämmässä. Meillä on ongelmina ravinteiden huuhtoutuminen (meillä on järviä&lumipeite) ja maatalouden yksipuolistuminen (eläintilojen pelloille levitetään lantaa enemmän kuin tarpeeksi) ja pieni sato käytettyyn lannoitemäärään nähden. Lannoitteet tehdään energiasta ja saattaa olla, että tuonti on ekologisempaa.

        Itse kyllä käytän rypsiöljyä mutta käyttämäni merkki on tuontitavaraa. Musta sen laatu on vaan parempi kuin kotimaisen (rypsi- ja rapsilajikkeissa on makueroja).

        Jos vertaat tuodun oliiviöljyn ja kylmäpuristetun kotimaisen luomurypsiöljyn ekologista jalanjälkeä niin ei ole epäillystäkään kumpi voittaa. Luomussa ei käytetä synteettisiä lannoitteita, ja vaikka käytettäisiinkin kuljetusmatkat ratkaisevat.

        Kyllä lähiruoka on lähiruokaa. Minä käytän kotimaista luomuna viljeltyä kylmäpuristettua rypsiöljyä, koska pidän sen mausta.


      • .....on.........
        vaan ei lääkkeillä kirjoitti:

        "mutta se kasvaa vain lääkkeiden ja kehittyneiden hoitojen ja leikkausten johdosta."

        => Suomen terveydenhuoltoa on ajettu aktiivisesti alas jo vuosia, joten kehitys kulkee nyt toiseen suuntaan - silti elinajanodote kasvaa.

        "Kannattaiskohan pyrkiä kasvattamaan sitä elinajanodotetta ruokavaliomuutoksilla, mutta se edellyttäisi viljojen syönnin radikaalia vähentämistä."

        => Jos täysjyväviljan syöntiä vähennetään, elinajanodote lyhenee. Ruokavaliomuutokseksi riittää se, että ei syödä enempää kuin mitä kulutetaan. Yksinkertaista. Mutta parhaiten lisäät elinikää lisäämällä liikuntaa!

        "Ruisleivän hiilihydraatit muuttuvat elimistössä sokeriksi sanalla tavoin kuin vehnänkin ja se ei lupaa hyvää räjähdysmäisesti kasvaville diabetesluvuille liitännäissairauksineen. "

        => Diabetes ei aiheudu sokerista, se on rasva-aineenvaihdunnan sairaus. Syömällä täysjyväruisleipää päinvastoin voi ehkäistä diabeteksen puhkeamista.

        vertaus sipsipussiin???

        Jos vaihdetaan täysjyvävilja kasviksiin niin miten luulet käyvän terveysvaikutusten suhteen?

        Vähän syömällä saadaan sama aikaiseksi kuin runsailla viljatuotteilla: näivetyssairaudet kuten syöpä, luukato eli osteoporoosi. Vilja ehkäisee nälänhätää mutta aiheuttaa aliravitsemusta. Keripukki oli ennen vanhaan tuttu tauti ennen kuin keksittiin C-vitamiinin ehkäisevä vaikutus ko. tautiin. Sitruunaa naamaan ja hyvin menee.

        Ihminenkin on jossain kehitysvaiheessaan osannut valmistaa itse C-vitamiinia. Sittemmin se on osoittautunut tarpeettomaksi. Syytä voi vaan arvailla.

        Mutta.. ilman viljatuotteiden kuormaa C:n tarvekin on olematon.


      • tulipa..
        mrx-08 kirjoitti:

        En nyt suosittelisi rypsiöljyä puun käsittelyyn, se kun kovettuu osittain ja jää tahmeaksi. Joko vernissaa tai parafiiniöljyä mieluummin.

        hölvättyä. Kyllä se aika kauan paikoitellen pysyi kosteana mutta katotaan nyt keväällä kuinka on väri ja öljy pysynyt. Pitäis jatko osa käsitellä tänä keväänä.


    • johtuu.

      se, että runsailla hiilareilla ja runsaalla kasvisrasvalla on niin julmetun tuhoisa vaikutus sydänterveyteen, diabetekseen ja painonhallintaan.

      Onkohan se se hh:n aiheuttama tulehdus verisuonistossa?

      • faktaaja

        Ja mihinkäs väitteesi perustuu ??? Ku musta tuntuu siltä, vai ?


      • kantaan..

        ihmetyttää minuakin että suomalaiset syövät terveellisemmin kuin koskaan mutta ovat lihavampia ja sairaampia kuin koskaan (toivottavasti tätä ennen). Miks ylähiilareilla ollessa on jatkuvasti kipee? Flunssaa ja kremppaa koko ajan?


      • pitkän iän salaisuus

        Oli juuri Ylen Teemalla hyvä ohjelma pitkän iän salaisuudesta. Siinä oli aika paljon niukkaenergisen ruokavalion vaikutuksista.

        Suomeksi: pitää olla aina hiukan nälässä eli kalorivajetta pitääkin olla, koska silloin elimistöllä on pienempi urakka käsitellä ravintoa ja varsinkin koska siinä syntyy vähemmän niitä haitallisia mitä ne nyt on, "yhdisteitä", jotka lisäävät elimistössä tulehdustilaa.

        Sorry en muista enkä osaa käytellä näitä termejä, mutta erittäin hyvin ymmärsin niukkaenergisen ruokavalion idean. Elimistö saa levätä enemmän, kun ei pötsiin tungeta liikaa sapuskaa.

        Muuten se saattaa ollakin monen laihduttajan (vhh:lla tai vt:llä, kuinka vaan) kokema hyvänolon tunne, kun olo helpottuu ja paino alkaa pudota.

        Amerikassa on jo niukkaenergisen ruokavalion friikkien yhdistyskin. Eräs puhuja yhdistyksestä kertoi, että tuntee energisyytensä lisääntyvän, kun elää kalorivajeessa. Tietysti ruoka pitääkin sitten huolellisesti valita, ettei tule tyhjiä kaloreita.

        Siispä ei taidakaan olla mitään muuta vhh:nkaan salaisuutta kuin tuo sama KALORIVAJE, niukempi määrä energiaa, joka helpottaa oloa ja laihduttaa.

        Jos väittää olevansa ESIM. vhh:lla, mutta fuskaa kaikessa eikä pysy kalorivajeen puolella, on turha kuvitella, että runsas rasva yms. väitetyt eroavaisuudet tekevät "ihmeitä".

        Mutta joo, sitähän teidän gurunne ei teille haluaisi kertoa, että sama konsti auttaa ketä tahansa, ja se konsti (ehkä pitkän iän salaisuus) on kalorivajeessa, kun ei syödä jatkuvasti vatsaa täyteen ja aiheuteta elimistölle mahdotonta urakkaa liian energian käsittelyssä. Tiesinkin jo ennestään, että esim. vaikean MBO:n hoidossa pitää käyttää juuri niukkaenergistä ruokavaliota.

        Tämä viesti kun menisi perille koko kansalle, silloin alkaisi ehkä tulla oikeita tuloksia. Enkä tarkoita mitään paastoa. Onkohan nykyaikana mahdotonta saada onnistumaan, syödä hiukka vähemmän mutta terveellisesti, kun joka puolelta tunkee mainosta herkuista ja naposteltavista!

        Lisäksi kun ei näytä lamat ja talouden romahdukset vaikuttavan kuin siihen samaan väestöryhmään, jotka ovat aina olleet vaikeimmassa asemassa. Ruoka ei koskaan lopu, ellei opi sen syömistä rajoittamaan.


      • ihan selvä,
        pitkän iän salaisuus kirjoitti:

        Oli juuri Ylen Teemalla hyvä ohjelma pitkän iän salaisuudesta. Siinä oli aika paljon niukkaenergisen ruokavalion vaikutuksista.

        Suomeksi: pitää olla aina hiukan nälässä eli kalorivajetta pitääkin olla, koska silloin elimistöllä on pienempi urakka käsitellä ravintoa ja varsinkin koska siinä syntyy vähemmän niitä haitallisia mitä ne nyt on, "yhdisteitä", jotka lisäävät elimistössä tulehdustilaa.

        Sorry en muista enkä osaa käytellä näitä termejä, mutta erittäin hyvin ymmärsin niukkaenergisen ruokavalion idean. Elimistö saa levätä enemmän, kun ei pötsiin tungeta liikaa sapuskaa.

        Muuten se saattaa ollakin monen laihduttajan (vhh:lla tai vt:llä, kuinka vaan) kokema hyvänolon tunne, kun olo helpottuu ja paino alkaa pudota.

        Amerikassa on jo niukkaenergisen ruokavalion friikkien yhdistyskin. Eräs puhuja yhdistyksestä kertoi, että tuntee energisyytensä lisääntyvän, kun elää kalorivajeessa. Tietysti ruoka pitääkin sitten huolellisesti valita, ettei tule tyhjiä kaloreita.

        Siispä ei taidakaan olla mitään muuta vhh:nkaan salaisuutta kuin tuo sama KALORIVAJE, niukempi määrä energiaa, joka helpottaa oloa ja laihduttaa.

        Jos väittää olevansa ESIM. vhh:lla, mutta fuskaa kaikessa eikä pysy kalorivajeen puolella, on turha kuvitella, että runsas rasva yms. väitetyt eroavaisuudet tekevät "ihmeitä".

        Mutta joo, sitähän teidän gurunne ei teille haluaisi kertoa, että sama konsti auttaa ketä tahansa, ja se konsti (ehkä pitkän iän salaisuus) on kalorivajeessa, kun ei syödä jatkuvasti vatsaa täyteen ja aiheuteta elimistölle mahdotonta urakkaa liian energian käsittelyssä. Tiesinkin jo ennestään, että esim. vaikean MBO:n hoidossa pitää käyttää juuri niukkaenergistä ruokavaliota.

        Tämä viesti kun menisi perille koko kansalle, silloin alkaisi ehkä tulla oikeita tuloksia. Enkä tarkoita mitään paastoa. Onkohan nykyaikana mahdotonta saada onnistumaan, syödä hiukka vähemmän mutta terveellisesti, kun joka puolelta tunkee mainosta herkuista ja naposteltavista!

        Lisäksi kun ei näytä lamat ja talouden romahdukset vaikuttavan kuin siihen samaan väestöryhmään, jotka ovat aina olleet vaikeimmassa asemassa. Ruoka ei koskaan lopu, ellei opi sen syömistä rajoittamaan.

        että jos väittää olevansa ESIM. vhh:lla, mutta fuskaa kaikessa niin ei ole VHH:lla ????


      • toteudu
        ihan selvä, kirjoitti:

        että jos väittää olevansa ESIM. vhh:lla, mutta fuskaa kaikessa niin ei ole VHH:lla ????

        ainakaan vhh:n laihduttava ominaisuus, kalorivaje, jos alkaa fuskata vähän kaikessa. Kyllähän karppaus.infossa silti moni vakuuttaa tuntevansa olonsa mainioksi, vaikkei laihdu tai jos vaikka sattuisi päinvastoin lihomaan.

        Käsitän fuskaamisen kelle tahansa laihduttajalle tuhoisaksi, eikä se olokaan taida kovin hyvä silloin enää olla, jos syö yli kulutuksen. Sanoin kai tuossa jotain, mitä ei olisi saanut sanoa täällä "ääneen": että kalorivaje eli niukkaenergisyys onkin se salaisuus parempaan terveyteen.

        Sorry jos tämä sotki vhh:n mainoskampanjaa tällä palstalla, vaikka saahan siitä kiitosta vhh:kin. Paha vaan, ettei siihen välttämättä *tarvita* vhh:ta. :)


      • toteudu kirjoitti:

        ainakaan vhh:n laihduttava ominaisuus, kalorivaje, jos alkaa fuskata vähän kaikessa. Kyllähän karppaus.infossa silti moni vakuuttaa tuntevansa olonsa mainioksi, vaikkei laihdu tai jos vaikka sattuisi päinvastoin lihomaan.

        Käsitän fuskaamisen kelle tahansa laihduttajalle tuhoisaksi, eikä se olokaan taida kovin hyvä silloin enää olla, jos syö yli kulutuksen. Sanoin kai tuossa jotain, mitä ei olisi saanut sanoa täällä "ääneen": että kalorivaje eli niukkaenergisyys onkin se salaisuus parempaan terveyteen.

        Sorry jos tämä sotki vhh:n mainoskampanjaa tällä palstalla, vaikka saahan siitä kiitosta vhh:kin. Paha vaan, ettei siihen välttämättä *tarvita* vhh:ta. :)

        että ei syödä yli kulutuksen. VHH:lla syötäessä oikeita rasvoja ja sopivasti proteiineja hiilihydraatteja välttäen, kylläisyys tulee nopeammin ja pienemmillä annoksilla. VHH:sta tietämättömien yleisin väite näyttää olevan että VHH:lla mässäillään rasvalla. Se osoittaa ettei omaa kokemusta ole ja yhtään kirjaa ei ole luettu.

        Onhan täällä nähty näitä "VHH:lla fuskaavia" jotka kirjoittavat että olen nyt ollut viikon VHH:lla ja viikonloppuna on kaverin synttärit ja tarjolla on vähän kaikkea herkkua että kaatuuko VHH siihen jos niitä syö ja juo.

        Tunnettuahan on, että VHH:lla voi myös pitää painonsa ennallaan tai lisätä sitä jos on alipainoinen. VHH on tasapainottava ruokavalio.


      • VHH
        toteudu kirjoitti:

        ainakaan vhh:n laihduttava ominaisuus, kalorivaje, jos alkaa fuskata vähän kaikessa. Kyllähän karppaus.infossa silti moni vakuuttaa tuntevansa olonsa mainioksi, vaikkei laihdu tai jos vaikka sattuisi päinvastoin lihomaan.

        Käsitän fuskaamisen kelle tahansa laihduttajalle tuhoisaksi, eikä se olokaan taida kovin hyvä silloin enää olla, jos syö yli kulutuksen. Sanoin kai tuossa jotain, mitä ei olisi saanut sanoa täällä "ääneen": että kalorivaje eli niukkaenergisyys onkin se salaisuus parempaan terveyteen.

        Sorry jos tämä sotki vhh:n mainoskampanjaa tällä palstalla, vaikka saahan siitä kiitosta vhh:kin. Paha vaan, ettei siihen välttämättä *tarvita* vhh:ta. :)

        tai ihan mikä muu tahansa dieetti, niin eihän se toimi jos fuskaa. Itselleni VHH on ollut erittäin helppo, ei ole tullut tarvetta fuskata, siksi onkin toiminut. Täällä näkee paljon VHH:ta mollaavia kirjoituksia, ovatkohan he kaikki fuskareita ja siksi heidän dieettinsä ei ole toiminut?


      • Kiik Rousberg
        kj.mattila kirjoitti:

        että ei syödä yli kulutuksen. VHH:lla syötäessä oikeita rasvoja ja sopivasti proteiineja hiilihydraatteja välttäen, kylläisyys tulee nopeammin ja pienemmillä annoksilla. VHH:sta tietämättömien yleisin väite näyttää olevan että VHH:lla mässäillään rasvalla. Se osoittaa ettei omaa kokemusta ole ja yhtään kirjaa ei ole luettu.

        Onhan täällä nähty näitä "VHH:lla fuskaavia" jotka kirjoittavat että olen nyt ollut viikon VHH:lla ja viikonloppuna on kaverin synttärit ja tarjolla on vähän kaikkea herkkua että kaatuuko VHH siihen jos niitä syö ja juo.

        Tunnettuahan on, että VHH:lla voi myös pitää painonsa ennallaan tai lisätä sitä jos on alipainoinen. VHH on tasapainottava ruokavalio.

        Mikä on yli kulutuksen? Tuollainen 3000 kilokaloria 68 kiloiselle miehelle? Tuon verran syön vähintään VHH:lla, eikä painonnousua ole näkyvissä. Tuo on virheellinen väittämä, että VHH:n laihduttava ja kiinteyttävä vaikutus perustuisi ainoastaan kalorivajeeseen.


      • Kiik Rousberg kirjoitti:

        Mikä on yli kulutuksen? Tuollainen 3000 kilokaloria 68 kiloiselle miehelle? Tuon verran syön vähintään VHH:lla, eikä painonnousua ole näkyvissä. Tuo on virheellinen väittämä, että VHH:n laihduttava ja kiinteyttävä vaikutus perustuisi ainoastaan kalorivajeeseen.

        Kyllä se vaan menee niin, että saanti-kulutus=lihominen. Ensinnäkin voit kuluttaa tuon 3000 kCal ja toisaalta saantisi voi olla vähemmän eli et syö noin paljoa tai kaikki ruoka ei imeydy.

        3000 kCal on noin 3,7 dl ruokaöljyä, puoletkin siitä liki 2 dl. 3000 kCal on myös miltei 1,5 kg sianlihaa tai sama määrä ruisleipää. Hiilarittomat kasvikset ovat liki kalorivapaita.

        VHH:lla on nimittäin hyvin helppo arvioida syömisensä yläkanttiin kun ruuassa on näkyvää rasvaa ja annokset ovat isoja.


      • Kiik Rousberg
        mrx-08 kirjoitti:

        Kyllä se vaan menee niin, että saanti-kulutus=lihominen. Ensinnäkin voit kuluttaa tuon 3000 kCal ja toisaalta saantisi voi olla vähemmän eli et syö noin paljoa tai kaikki ruoka ei imeydy.

        3000 kCal on noin 3,7 dl ruokaöljyä, puoletkin siitä liki 2 dl. 3000 kCal on myös miltei 1,5 kg sianlihaa tai sama määrä ruisleipää. Hiilarittomat kasvikset ovat liki kalorivapaita.

        VHH:lla on nimittäin hyvin helppo arvioida syömisensä yläkanttiin kun ruuassa on näkyvää rasvaa ja annokset ovat isoja.

        Rasvasta ja hiilihydraateista saatavat kalorit käyttäytyvät elimistössä eri tavalla... käsittääkseni elimistö pystyy kuluttamaan rasvakaloreita ihan eri tehokkuudella kuin vaikkapa sokerikaloreita, varsinkin kun VHH:lla ei ruokailun yhteydessä tule niin voimakasta verensokerin nousua kuin RHH:lla. Itse olen ainakin kokenut mahdottomaksi lihoa VHH:lla, vaikka syön yli 3000 kilokaloria päivässä jatkuvasti, vaikken liikkuisikaan ollenkaan.


      • Kiik Rousberg kirjoitti:

        Rasvasta ja hiilihydraateista saatavat kalorit käyttäytyvät elimistössä eri tavalla... käsittääkseni elimistö pystyy kuluttamaan rasvakaloreita ihan eri tehokkuudella kuin vaikkapa sokerikaloreita, varsinkin kun VHH:lla ei ruokailun yhteydessä tule niin voimakasta verensokerin nousua kuin RHH:lla. Itse olen ainakin kokenut mahdottomaksi lihoa VHH:lla, vaikka syön yli 3000 kilokaloria päivässä jatkuvasti, vaikken liikkuisikaan ollenkaan.

        Itselläkin on vaan positiivisia kokemuksia VHH:sta, painoa on tippunut kesästä 13 kg, veriarvot paremmat jne. .

        Mutta vaikka hiilihydraattia ja rasvaa käsitelläänkin elimistössä eri tavalla niin etu on kyllä hiilihydraateilla. Suurin osa menee rasvaksi (paitsi paljon kuluttavilla) ja hiilareiden energiasta osa häviää muunnosprosessissa. Rasvasta häviää paljon pienempi osa kun se varastoidaan. Eroa on myös prosessointiajassa, hiilarit muuttuvat nopeammin rasvaksi kuin mitä ravinnossa oleva rasva siirtyy rasvakudokseen.

        Sulla vaan ehkä kuluu se 3000 kCal ja toisaalta RHH:la napostelusta saattaa tulla aika reilu osa kilokaloreista eli on vaikea verrata.


    • +++++++

      on lääkityksen esimerkkimaa. Myös mielikuvia on iskostettu kansalaisille Pohjois-Korean mallliin: Syö täysjyvää ja pysyt terveenä. Ja kun sairastut niin otapa tästä lääkettä mutta älä vaan lopeta täysjyvän syöntiä taikka sairastut. Jne jne...

    • Ei oliiviakaan kauheasti lannoiteta. Kaliforniassa käytetään pieniä määriä typpilannoitteita mutta Euroopassa pelataan aika paljon orgaanisilla lannoitteilla. Syynä on oliiviöljyn laatu tai siis sen heikkeneminen jos puu saa liikaa typpeä (ihan yleistä kasveilla, tulee jotain kitkeriä typpiyhdisteitä).


      Jostain se luomurypsikin saa lannoitteensa ja osa siitä huuhtoutuu vesistöihin. Kuljetukseen menee tietysti energiaa mutta suurin osa siitä tehdään laivalla ja suomen sisällä taas kuljetaan autolla eli on hyvin vaikea sanoa kumpi on ekologisempaa.

      Itse käytän ulkomaista rypsiöljyä koska se on musta paremman makuista ja sitten oliiviöljyä koska se sopii salaatteihin ym. paremmin. Käytössä on muitakin öljyjä, tarpeen mukaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua

      Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä
      Äänekoski
      84
      1719
    2. Euroopan lämpöennätys, 48,8, astetta, on mitattu Italian Sisiliassa

      Joko hitaampikin ymmärtää. Se on aivan liikaa. Ilmastonmuutos on totta Euroopassakin.
      Maailman menoa
      272
      1595
    3. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      288
      1373
    4. Martina lähdössä Ibizalle

      Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      170
      1299
    5. Avustikset peruttu.

      Aettokosken ampuraan rahat otettu poekkeen valtiolle.
      Suomussalmi
      57
      915
    6. Määpä tiijän että rakastat

      Minua nimittäin. Samoin hei! Olet mun vastakappaleeni.
      Ikävä
      48
      881
    7. 66
      874
    8. Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa

      Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em
      Ikävä
      66
      873
    9. Miksi mies tuntee näin?

      Eli olen mies ja ihastuin naiseen. Tykkään hänestä ja koskaan hän ei ole ollut minulle ilkeä. Silti ajoittain tunnen kui
      Ikävä
      40
      861
    10. Se nainen näyttää hyvältä vaikka painaisi 150kg

      parempi vaan jos on vähän muhkeammassa kunnossa 🤤
      Ikävä
      48
      838
    Aihe