Vanha, mutta hyvä

Ei oppi ojaan...

Olen postannut tämän omakohtaisiin kokemuksiin perustuvan listan aikaisemminkin tälle palstalle. Kertaus on kuitenkin opintojen äiti.

1. Palkkaa asuntokauppaan erikoistunut lakimies.
2. Ota esittelyihin rakennusalan ammattilainen mukaasi tutustumaan kohteeseen. Mielellään ulkopuolinen henkilö, jotta ostajan tunteet eivät vaikuta arviointiin.
3. Suhtaudu aina kriittisesti myyjään. Hän myymässä kotiaan, joka on maailman paras paikka. Hänelle.
4. Suhtaudu aina kriittisesti asunnonvälittäjään. Hänelle asuntokauppa on elinkeino eikä hän välitä siitä, mitä sinulle kuuluu kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Virheen sattuessa välittäjän voi lain mukaan saada vastuuseen kuten myyjän. Käytännössä se on kuitenkin liki mahdotonta.
5. Suhtaudu aina kriittisesti kuntotarkastajan lausuntoon. Hänkin on vain ihminen, joka harjoittaa elinkeinoaan ja tekee rutiinityötä. Kuntotarkastaja ilmaisee vain oman henkilökohtaisen näkemyksensä kohteesta. Toinen tarkastaja saattaa olla samasta kohteesta tai sen osasta täysin eri mieltä. Pienillä paikkakunnilla, missä kaikki tuntevat kaikki, toimii yleensä vain yksi ammatinharjoittaja. Joskus hänelle saattaa tulla kiusaus kirjoittaa sitä, mitä myyjä haluaa. Kuten välittäjällä, niin ei kuntotarkastajallakaan ole käytännössä juridista vastuuta tekemisistään. Luotettavin kuntotarkastuksen tekijä on Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT).
6. Suhtaudu aina kriittisesti isännöitsijäntodistuksessa esitettyihin tietoihin. Yhtiön isännöintiä saattaa harjoittaa kiinteistön hallinnoinnista sekä kunnossa- ja ylläpidosta mitään tietämätön maallikko.
7. Jos kuntotarkastuksen perusteella on pienintäkään aihetta epäillä kosteus- tai muu vastaavaa vauriota, vaadi kuntotutkimus. Jos myyjä empii, voitte sopia, että kulut menevät puoliksi, jos mitään ei löydy. Jos löytyy, myyjä maksaa tutkimuksen. Muista, että tarkastukset ja tutkimukset eivät ole myyjälle rasite, vaan etu.
8. Älä luota siihen, että kohde on rakennettu piirustusten mukaan. Suomessa rakennusvalvonta on käytännössä toteutettu rakentajan omavalvontana etenkin maaseudulla ja pienissä kaupungeissa vielä niinkin myöhään kuin 90-luvun puolivälissä. Poikkeuksia on tietenkin olemassa. Erittäin villiä toiminta on ollut noususuhdanteissa (varsinkin -80- -90-luvun taite), jolloin rakennusmarkkinat ovat olleet ylikuumentuneita ja täynnä ammattitaidottomia timpuriporukoita.
9. Tutustu huolellisesti myyntiesitteeseen. Esitteissä olevat pohjapiirustukset ovat yleensä kopioita rakennuksen alkuperäisistä piirustuksista. Jos todellisuus ei vastaa pohjapiirustusta, selvitä miksi näin on.
10. Ota yhteyttä paikkakunnan rakennusvalvontaan etenkin kiinteistökaupan yhteydessä ja muulloinkin, mikäli kohdetta on muutettu valmistumisen jälkeen (laajennettu, otettu yläpohja tai ullakko varasto- tai asuinkäyttöön, rakennettu takka jne.).
11. Vältä pieniä rivitaloyhtiöitä (

6

777

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei taloa saa

      ketään ei suostu kauppaan jos osa hinnasta jää takuuseen tai sitten hintaa pitää korottaa takuusumman verran koska ilmaista lounasta ei ole.

      Oikeastaan tuo on laiton tilanne tuo takuusumma, myyjähän jää omistajaksi ja ostaja ei saa lainhuutoa jos kauppa on tavallaan ehdollinen takuuajan verran.

      • yksityiskohtiin

        Turha tarkkuus on teknistä osaamattomuutta.


      • tätä en tajunnut...

        "laiton tilanne tuo takuusumma"
        Kertoisitko lainkohdan,mihin väitteesi perustuu?
        Mitä varten myyjä jää omistajaksi? Ei kai kukaan ole sanonut, että kauppa olisi tuon takuusumman takia mitenkään ehdollinen? Ymmärtääkseni noissa ohjeissa ei väitettykään kaupan peruuntuvat, mikäli jotain virhettä löytyy...Takuusumma helpottaa kummasti virheestä sopimista.


      • purkava ehto
        tätä en tajunnut... kirjoitti:

        "laiton tilanne tuo takuusumma"
        Kertoisitko lainkohdan,mihin väitteesi perustuu?
        Mitä varten myyjä jää omistajaksi? Ei kai kukaan ole sanonut, että kauppa olisi tuon takuusumman takia mitenkään ehdollinen? Ymmärtääkseni noissa ohjeissa ei väitettykään kaupan peruuntuvat, mikäli jotain virhettä löytyy...Takuusumma helpottaa kummasti virheestä sopimista.

        on "laiton" so. ei sallittu, koska lainhuudatusta ei voida myöntää kuin kiistattomalle omistajalle. Tätä kautta kaatuisi sitten myös ostetun kiinteistön käyttömahdollisuus lainan vakuutena. Kukaanhan ei anna lainaa sellaiselle omistajalle jonka omistus ei ole varma. (Siis semmonen "venäläinen kauppa".. ; )


    • ohjeet mutta

      kun itse olen tiukan Suomalaisen rehellisyyskasvatuksen
      saanut talonmyyjä niin kyllä minua loukkaa melkoisesti noin epäluuloinen ostaja.

      Rehellisyys puolin ja toisin on periaatteena.

      Kyllä minä näytän tuollaiselle ovea ja otan jonosta
      seuraavan ostajaehdokkaan.

      • mistä jonosta?

        Tällaiseen maailman aikaan, jos talosi ovella on jonoksi asti ostajia, niin onnittelut lienevät todellakin paikallaan!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1857
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1553
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1134
    Aihe