esteille?

hömppäpömppä

milloin aika ensinmäisille esteille?? ihan vain kiinnostuneena kysyn oon ratsastanu 3 vuotta että onko vielä pitkä matka sinne??

38

3803

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tupsuturpa

      Itse en ollut vuottakaan ratsastanut kun ekan kerran hyppäsin.


      Lähde kesällä vaikka alkeisesteleirille hyppimään.

      • Anonyymi

        Mä menin esteille jo kolmannella tunnilla.


    • tavallinen taapertaja

      Niin milloin ?? Itse menin metrisiä esteitä jo kolmannella tai neljännellä ratsastuskerralla. Ilman turvaliiviä, farkuissa ja huonoilla kengillä. Opettajan mielestä aivan ok tehdä niin, jopa suositteli esteitä heti ku jotenkin pysyy selässsä.
      Tuloksena selkärangan murtuminen. Pakollinen pitkä pitkä lepo..
      Siis mieluummin myöhemmin kuin liian aikaisin ja ehdottomasti kunnon varusteet. Voivat pelastaa hengen tai pahalta vammautumiselta.
      Kannattaa olla myöskin varma siitä että opetteja/ohjaaja on oikeasti ammattinsa osaava eikä mikään reikäpää.
      Iloa ja riemua heppailuun.
      - ensio

    • Heppahöperö2

      Moi.Oot siis ratsastanu 3 vuotta.No,mä oon ratsastanu 6 vuotta,ja vasta tänä vuonna sain mennä ensimmäisille esteille.Jooooten,6:en vuoden kokemus,ja esteet ovat sinun!Ei kannata kiirehtiä.Odotat vain kunnes opettajasi sanoo,että olet valmis esteille,koska sehän on kiinni opettajasta.Jos hän näkee,että pystyt hallitsemaan hevosen,sinulla on tasapainoa ja osaat askellajit ja käännökset yms. muut hyvin,hän antaa sinun kyllä mennä esteille,ja toivon mukaan myös opettaa sinut niille,ettei päästä sinua omillaan,koska siitä ei välttämättä hyvää seuraa...Odota vain,niin aikasi kyllä tulee!=)

      • Anonyymi

        Oon ratsastanu 30 vuotta, eikä päästetä vieläkään esteelle. Kuolenko ennen.


    • joku

      riippuu taidoista. itse laitan oppilaan hyppäämään kun tasapaino ja hevosen hallinta vaikuttavat tarpeeksi hyviltä. toiset kehittyy nopeammin ja toiset hitaammin, toiset käy ratsastamassa useammin ja toiset harvemmin joten on turha noista vuosista puhua. olen tavannut henkilön joka kertoi ratsastaneensa neljä vuotta ja käyneensä maastossa muttei hallinnut hevosta tai osannut keventää. että näin. mutta yleisesti olen sitä mieltä ette liika varovaisuus on paljon parempi. voisit vaikka kysyä opettajalta asiasta.

      • :))

        Itse olen ratsastanut 3 vuotta kans ja hyppään kisoissa jo 80cm luokkia hyvin tuloksin hoitohevosellani. Käyn valmennuksissa omalla tallillani jossa on kaikkia kivoja harjoituksia.


    • Tuut-tuutta

      Ensimmäisen kerran hyppäsin taluttajan kanssa, olin ratsastanut 1½ vuotta, ja hepokin oli vähän hankala. Ihan hyvin se meni.

      • itse olen ratsastanut 4 vuotta, ja kisaan aina silloin tällöin, yleensä 60cm, nyt myös 70-80cm.. yksittäisenä, tai oikeastaan pommpusarjassa, jossa oli 5 n. 30cm korkeita, ja vikana 110cm este, on korkein hyppäämäni este.. sain ekan kerran hypätä ehkä kun olin ratsastanut puolitoista vuotta, mutta sulla saattaa ollla todella hyvä opettaja, jos ei vielä ole päästänyt esteille.. hän ei varmaan halua laittaa sua niille ennen kuin olet valmis.. tai sitten hän odottaa, että haluat itse joskus ehdottaa, mutta älä ikinä hyppää ensimmäist estettäsi ilman opettajaa!! kysy joskus opeltasi, milloin luulee sinun olevan valmis esteille..
        onnellisia hetkiä ensimmäisten esteiden hyppäämisille!! :)


    • 1005000

      Eiköhän kannattaisi kysäistä opettajalta, milloin esimerkiksi teidän ryhmänne hyppää esteitä. Esteitähän voi hypätä periaatteessa kuka vain, kun vaan kokee itse olevansa siihen valmis ja ei pelota yhtään. Pieni jännityshän on aina hyvästä :)
      Ekalla kerralla kannattaa tietenkin hypätä pieniä, kun ei oma hyppy tyyli ole vielä hioutunut täydelliseksi

    • misslich

      esteiden aika on silloin kun osaa hallita hevosen kaikissa askellajeissa ja kun itse olet valmis. Täytyy osata kevyt istunta jota voi harjoitella puomeilla kuin kavaljeteillakin.

    • tiiuks

      mä hyppäsin jo ennen ku olin vuotta ratsastanu.. jos pystyt hallitsemaan hevosen kaikissa askel-lajeissa voit hypätä. muista aina että 90% esteistä on kouluratsastusta.

      • ama3

        90% esteistä on esteitä


    • Menin

      Esteille menin ekaa kertaa kun olin ratsastanut alle vuoden, alle puol vuotta ku olin ridannu nii mentiin ekaa kertaa puomei 10-30 cm esteitä.

      • diipadaa

        itse ekaa kertaa menin esteille kun olin ratsastanut n.2kk. Opettajien mielestä olin kehittynyt niin nopeasti lajissa että olin valmis siihen. nykyään kilpailen menestyksekkäästi omalla hevosellani esteissä sekä koulussa.
        hauskaa kesää kaikkille!


    • Hypännyt :)

      Oon itse ratsastanu n.2v ja hypänny noin. 60cm. Ekan kerran hyppäsin kun olin ratsastanut puol vuotta. Edellisellä tunnilla oltiin harjoteltu puomeja. Kevyttä istuntaa ja myötäämistä. Usein riippuu paljon tallista ja opesta milloin hypätään. Kannattaa tosiaan kysyä opelta.... Kyllä se aika tulee sitten ku ootte valmiita esteille!!!

      • Iloksi, ei ammatiksi.

        Riippuu siis todella paljon hevosista, tallista ja opettajasta.. Aloitettiin kaverin kanssa eri talleilla samana syksynä. Olimme molemmat silloin kolmannella luokalla. Silloin kun minä hyppäsin (reilusti alle vuosi aloittamisesta) ekaa kertaa niin kaverini eri tallilla ratsasti ekaa kertaa ilman taluttajaa. Kun osallistuin ensimmäisiin seurakisoihini, niin kaveri sillä toisella tallilla oli laukannut ekaa kertaa koko kentän ympäri \o/ Olin jo aluetasolla ja etsin ensimmäistä omaa hevosta kun tämä ko kaverini kokeili ensimmäisen kerran hypätä, ja esteen korkeus oli siis tietenki n.30cm.
        Mikään muu ei poikennut muuta kuin toistojen määrä. Tämä kaverini ratsastuksenopettaja oli niin perusteellinen istunnan "ylistäjä" että ensimmäinen vuosi meni pelkästään istunnan harjoitteluun.
        Nyt olen kilpailuni kilpaillut, kouluttanut 6kpl nuoria hevosia noviisitasolle, jatkokouluttanut esim. ratsastuskoulun hevosia (laukanvaihtoja, piruetteja, takaosankäännöksiä jne jne), opettanut ravureita ratsuiksi jne.. Ja nyt opetan itse omia oppilaitani, omilla kouluttamillani hevosilla. Olen 23-vuotias ja ratsastuskokemusta on kertynyt siis 14 vuotta. En ole ammattilainen, mutta kokemusta löytyy.
        Tämä samainen kaverini käy edelleen samalla tallilla, kerran viikossa ja on tasoltaan n. He C-B (hyvällä istunnalla) ja re 70-80cm, osallistunut muutamiin oman tallin kisoihin. Kummallakaan meistä ei ole ollut taukoja ratsastuksessa. Omasta mielestäni asiaan on vaikuttaneet eniten 1) Opetushevoset, joiden idea muuten on opettaa ratsastajaa eikä toisin päin. 2) Reipas, nuori ja innovatiivinen
        ratsastuksenopettaja, joka muuten on vanhentunut näiden 14:n vuoden varrella :) ja 3) Omat tavotteet, joista pitää pitää kiinni!

        Riemua kaikille hevosharrastuksen parissa! Ja muistakaa, mikään ei ole mahdotonta: Jenni Dahlman-Räikkönen - kahdessa vuodessa seurakisoista kansainvälisiin ;D


    • Mayde

      Nii, se todellaki riippuu taidoista.
      ite hyppäsin ensimmäiset esteet ku olin ratsastanu 6 vuotta, ilman pitempiä taukoja (isoin tauko tais olla...kuukauden).suoraan sanoen mä en halunnu hypätä ennen sitä, ku olin varma siitä että mä pysyinsin selässä.Ei mulla mitään turvaliiviä ollu silloin. : )) se kun taidot riittää,pysyt hyvin selässä ja on kunnon varusteet niin oot kyllä valmis : )

      • Dufis

        Kuten joku jo sanoikin, riippuu ensinnäkin opetuksesta todella paljon. Minua pidettiin narun päässä melkein vuosi, mutta sen jälkeen sitä jo laukattiinkin ja taisin olla lähelle kahta vuotta ratsastanut, kun hyppäsin ensimmäisen esteeni - kunnialla, kevytistunta oli siis harjoiteltu jo varmaksi aikaisemmin.

        Tällä tallilla, millä ratsastan, eteneminen tuntui aluksi tuskastuttavalta, kun kaveri yksityistallilla meni tuttunsa valvonnassa/ohjauksessa/talutuksessa laukkaa samaan aikaan kuin minä kärvistelin talutuksessa siirtymisiä ja kevyttä istuntaa puomeilla ja ties missä. Mutta olemme nyt kumminkin samaa tasoa - samanlaisia rämäpäitä molemmat, yhden kolmannen tallin valvontatunneilla ilman satulaa ylittyy hieman isommatkin esteet kunnialla - vaikken minä niin harppauksin alussa edennytkään. Hyvänä esimerkkinä sanon, että kun istunta ei ollut kohdallaan ja kävin yhellä tallilla muutaman kerran, sain siellä laukata ekat kunnon kerrat ja oli se niin uskomattoman pask*n näköistä menoa: en saanut hevosta pysymään kunnolla ympyrällä kun säädin omaa istuntaani minä ehdin ja kun sitten puolen vuoden päästä tällä vakiotallillani pääsin laukkaamaan, oli istunta huomattavasti paremmin hallussa ja hevonenkin pysyi reitillään.

        Että riippuu paljon opetuksesta, miten nopeasti pääsee hyppäämään ja myös itsestään. Pahimmat rämäpäät - kuten juuri minä kaverini kanssa - hypimme nykyään tosiaankin ilman satulaa yli puolenmetrin pystyesteitä, eihän se vielä ole paljoa, mutta kaikilla ei riitä uskallus taidoista huolimatta edes satulan kanssa pieniä ristikkoja isompiin.

        Ps. Enkä muuten tahdo uskoa, että joku muutaman ratsastuskerran jälkeen hyppäsi metriä, sillä sellaisilla korkeuksilla istunnan pitää olla erittäin varmalla pohjalla - aloittelijahan ottaa heti ja vetää hevosen suupielistä hypyn lähtiessä venymään. Ymmärtäisin ristikot ja pienemmät pomput, mutta metri alkaa mennä yli ymmärryksen.. Mutta joo, kai se sitten on mahdollista, jos meilläkin takapihalla lentää lehmiä.


      • Dufis
        Dufis kirjoitti:

        Kuten joku jo sanoikin, riippuu ensinnäkin opetuksesta todella paljon. Minua pidettiin narun päässä melkein vuosi, mutta sen jälkeen sitä jo laukattiinkin ja taisin olla lähelle kahta vuotta ratsastanut, kun hyppäsin ensimmäisen esteeni - kunnialla, kevytistunta oli siis harjoiteltu jo varmaksi aikaisemmin.

        Tällä tallilla, millä ratsastan, eteneminen tuntui aluksi tuskastuttavalta, kun kaveri yksityistallilla meni tuttunsa valvonnassa/ohjauksessa/talutuksessa laukkaa samaan aikaan kuin minä kärvistelin talutuksessa siirtymisiä ja kevyttä istuntaa puomeilla ja ties missä. Mutta olemme nyt kumminkin samaa tasoa - samanlaisia rämäpäitä molemmat, yhden kolmannen tallin valvontatunneilla ilman satulaa ylittyy hieman isommatkin esteet kunnialla - vaikken minä niin harppauksin alussa edennytkään. Hyvänä esimerkkinä sanon, että kun istunta ei ollut kohdallaan ja kävin yhellä tallilla muutaman kerran, sain siellä laukata ekat kunnon kerrat ja oli se niin uskomattoman pask*n näköistä menoa: en saanut hevosta pysymään kunnolla ympyrällä kun säädin omaa istuntaani minä ehdin ja kun sitten puolen vuoden päästä tällä vakiotallillani pääsin laukkaamaan, oli istunta huomattavasti paremmin hallussa ja hevonenkin pysyi reitillään.

        Että riippuu paljon opetuksesta, miten nopeasti pääsee hyppäämään ja myös itsestään. Pahimmat rämäpäät - kuten juuri minä kaverini kanssa - hypimme nykyään tosiaankin ilman satulaa yli puolenmetrin pystyesteitä, eihän se vielä ole paljoa, mutta kaikilla ei riitä uskallus taidoista huolimatta edes satulan kanssa pieniä ristikkoja isompiin.

        Ps. Enkä muuten tahdo uskoa, että joku muutaman ratsastuskerran jälkeen hyppäsi metriä, sillä sellaisilla korkeuksilla istunnan pitää olla erittäin varmalla pohjalla - aloittelijahan ottaa heti ja vetää hevosen suupielistä hypyn lähtiessä venymään. Ymmärtäisin ristikot ja pienemmät pomput, mutta metri alkaa mennä yli ymmärryksen.. Mutta joo, kai se sitten on mahdollista, jos meilläkin takapihalla lentää lehmiä.

        ETTÄ MINUA. Muistuttakaa oikeasti, että luen toisten viestit loppuun asti ennen kommentointia, sillä huomasinkin tuon metriä hypänneen murtaneen selkärankansa.. Joten olen pahoillani hölösuustani, hyvää kesää siis teille!


    • jos haluat

      No itse hyppäsin esteitä jo kuukauden kuluttua. Oman hevosen sain 2 vuotta ratsastaneena ja tuon tasoisena mitä nyt olet niin hyppäsin sillä jo kisoissa 80 cm. Alota vaan jos kiinnostaa! Kukaan ei estä! :)

    • jooooh

      ..olen ratsastanut 4 vuotta ja kilpailen esteillä 60-80cm, kuumahkoilla hevosilla (jotenkin oon alusta asti tykännyt hevosista jotka menee eikä meinaa :D), ikinä en oo esteillä tippunut, ja tokaa kertaa kun hyppäsin, hyppäsin kisoissa :D Kisojen jälkeen kaks estetuntia ja seuraavat kisat.. Tosin ekat kisat oli tallin omat, seuraavat kaikki olleet seuran :)

      Ihan itsestäsi riippuu, voithan toki kysyä opettajalta, etä mitä mieltä hän on, voisitko pian aloittaa hyppäämisen.. :)

    • sfndsjkgnk

      5 vuotta melkeen ratsastanu, muutaman kerran elämässäni hypänny jotain 30cm esteitä. ps. lounaisrannikon ratsastuskoulu.

    • HunkalaPukala

      olet varmaan valmis olin pari viikkoo sitte ratsastus leirillä (sitä ennen olin ratsastanut viime kesänä leirillä jä pari kertaa paikassa jossa käydään vain maastossa) ja sitte yhellä tunnilla ope vaan pystytti n 50cm esteitä ja sano että hypätään ja siinä ryhmässä oli yks semmonen joka oli ratsastanu viime kesänä yhellä tunnilla käynnillä smassa paikassa ja yks joka oli ratsastanu 5 kertaa siellä paikkassa jossa mä käyn joslus maastossa

    • sidy

      Niinkun moni on jo sanonu riippuu tallista ja opettajasta ym. Jännää miten joillakin talleilla talutetaan niin pitkään, itse kun menin tallilleni ekan kerran opettajani vain auttoi minut hevosen selkään ja se siitä ravasinkin heti. Itese ainakin menin ensin paljon puomeja ja vähitellen noin parin puomin koorkuisia ja vähitellen korkeempia.

    • ansku--

      minun mielestä kannattaa mennä vasta ensimmäisille esteille kun on harjoittanut tasapainoa tarpeeksi.. kannattaa ennemmin mennä matalia kavaletteja vaikka ravissa ja laukata ilman satulaa. Jos ne onnistuu ja tasapaino on harjoittunut voi kokeilla pieneiä esteitä jos on itse valmis. :D

      • nensku-

        Juu. Itse oon ridannu säännöllisesti n. 3 vuotta. Tänävuonna vasta pääsin kunnolla menemään pientä ristikkoa. Tiettyhän se toki riippuu kokemuksestasi ja siitä pysytkö selässä. Ja tietty opettajastakin jotenkin riippuu.


      • äxxöni
        nensku- kirjoitti:

        Juu. Itse oon ridannu säännöllisesti n. 3 vuotta. Tänävuonna vasta pääsin kunnolla menemään pientä ristikkoa. Tiettyhän se toki riippuu kokemuksestasi ja siitä pysytkö selässä. Ja tietty opettajastakin jotenkin riippuu.

        Se riippuu hyvin paljon tallista, opettajista sekä hevosista. Itse olen ratsastanut vuoden ja olen hypännyt 80cm tunnilla ja tunnilla re.60cm. Pääsen kisaamaan nyt pääsiäsisenä 40cm ristikkoa joten riippuu tooosi paljon! Koulukisat meilläpäin estekisojen jälkeen.. tai silleen. Vaikka ollaankin jo He-C tasolla.


    • larppastus

      Mä hyppäsin jo kuukausi ratsastuksen aloituksen jälkeen ja todella hyvin meni, suvulla ei ole siltikään mitän hyviä esteratsastajia mukana. Olen synnynnäinen esteratsastuskilpailija, niin moni on sanonut.

    • pandakat

      Hyppäsin pieniä esteitä ekalla kunnon täysimittaisella(eka kerta kesti n.20min) ratsastustunnilla. Laukkasin ekaa kertaa myös samalla tunnilla. Oikeastaan este laitettiin avuksi laukan nostoon, kun ei harjoitusravissa istuminen oikeen onnistunu, minkä vuoksi laukkakin oli jotenkin helpompi nostaa esteen jälkeen.

    • bönl

      Esteitä kannattaa hypätä sitten kun hallitsee hevosen kaikissa askellajeissa. Esteen koko ensimmäisellä kerralla voi olla vaikkapa 10cm ristikko (jos siis menee isolla ponilla tai hevosella). Kannattaa aloittaa iha mineistä ja siirtyä sitten suurempiin. Ite oon ratsastanu jtn. 2 vuotta ja hyppään 50-70cm. Ja aluksi kannattaa mennä jollakin rauhallisella ja varmalla hepolla.

    • Anonyymi

      Riippuu taidoista. Ite menin jo ekan kerran esteitä kun olin harrastanut 1v.

    • Anonyymi

      Oon ratsastanu kohta 1 vuoden ja meen leirille jossa kuuluis hypätä ja mennä ilman satulaa, en oo tehny koskaan kumpaakaan oisko hyvä kokeilla?

    • Anonyymi

      Mä hyppäsin ekan kerran kun olin harrastanu vasta 5kk

    • Anonyymi

      Jotkut ovat vastanneet tähän 6 vuoden kokemuksen jälkeen esteet ovat sinun ehei. Riippuu sinäänsä tallista joillakin talleilla että esteitä sittenkun saat hevosen hallintaan yms. Mut huono puoli että jotkut tallit laittaa kokemattomat ratsastajat hyppäämään esteitä. Mutta uskon että sitku sun opettaja/t et oot valmis nii oot valmis.

    • Anonyymi

      Riippuu tallista ja tunti määrästä. Itse olen aktiivisesti ratsastanut vasta 2v 2 tuntia viikossa ja hypin jo 60cm rataa. Toki kaikilla talleilla on omat sääntönsä ja jos siellä 3v ratsastusta ennen esteitä niin ymmärrän senkin. Voit vaikka kysyä tunti opettajaltasi voisitteko joskus päästä esteittenkin maailmaan, jos ei niin sitten voit käydä vaikka kesäleirillä jossa mennään edes hieman esteitä. Joko tallillanne tai jollain toisella tallilla.

    • Anonyymi

      Riippuu paljon ratsastuksenopettajasta... Itse olen ratsastanut noin 2 vuotta ja hyppäsin ensimmäisen kerran pari viikkoa sitten ratsastusleirillä. Päästiin hyppäämään kaikki varmaan vaik siksi että siellä oli myös niitä jo hypänneitä ja toivoivat sitä. Huono opettaja kyseisellä tallilla... Viimeiset ratsastuksen siellä sillon leirillä. Vaihdoin tallia.

    • Anonyymi

      moikka! Itse oon ratsastanut kolmisen vuotta ja hypin ehkä 30cm pystyjä ja 40-50cm ristikoita. en oo estevalmentaja, mutta se, milloin voi alkaa hyppimään on yksilöllistä. MUTTA ENNEN kuin alkaa harjoitella PIENIÄ esteitä, täytyy sujuvasti osata käynti, ravi ja laukka ilman avustusta. on myös hyvä että osaa este- ja kevytistunnan niin ravissa kuin laukassakin. kannattaa valita ekoille esteille varma poni joka osaa hommat. esteitä ei kannata korottaa liian äkkiä, minäkin voin vielä hyppiä 40cm ristikoita vaikka vuoden ja opittavaa riittää. esim jos haluaa hypätä korkeampaa rataa, lähestymiset pitää olla kunnossa ja askellajit hallussa. pitää myös muistaa mennä rentoja valmennuksia, jolloin voidaan kehittää tasapainoa. en suosittele kiirehtimään esteille, sinne pääset kun olet valmis!!!

      P.S en ala arvostelemaan ketään! kaikilla on omat taidot ja ne kehittyy omaa tahtia, mutta muistakaa että kiire ei ole!

      JA KAIKKI käyttäkää kunnon varusteita esteillä! jos sieltä tipahtaa vaikka puomin päälle ilman kunnon turvaliiviä, voi olla kyseessä elinikäisiä vammoja! pitäkää turvallisuusasiat kunnossa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8955
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2653
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2390
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1507
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1257
    Aihe