Varokaa ihmeessä kuumentamasta hiilihydraatteja sillä akryyliamidi on syöpävaarallinen aine, jota syntyy korkeassa lämpötilassa asparagiinihaposta ja glukoosista sekä teollisessa valmistusprosessissa että kotiruuanlaitossa.
Akryyliamidia syntyy, kun hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita kuumennetaan, friteerataan, paistetaan ja grillataan. Ruuan keittäminen ei näytä aiheuttavan akryyliamidin muodostumista eikä sitä havaittu olevan raaoissa elintarvikkeissa.
Mitä korkeampi lämpötila, sitä enemmän akryyliamidia syntyy. Siksi ruoka olisi paras kypsentää hitaasti hauduttaen, käristämistä välttäen.
Suurimpia pitoisuuksia akryyliamidia on löydetty perunalastuista ja ranskalaisista perunoista. Myös leivistä, näkkileivästä ja kekseistä sekä joistakin ryyneistä oli löydetty korkeita määriä akryyliamidia. Tupakkakin on merkittävä akryyliamidien lähde.
Elintarvikkeiden sisältämään akryyliamidiin alettiin kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota huhtikuussa 2002, jolloin ruotsalaiset julkistivat tutkimuksen akryyliamidin haitoista. (Finfood)
Akryyliamidi ja syöpä
26
1264
Vastaukset
- grrrrpaaja
Voipi itse vaikuttaa siihen mihin kuolee. Ja jos haluaa varmistaa että se tapahtuu ennen aikojaan niin linkissä kerrotaan miten tulee toimia
http://www.terve.com/News_Item.2009-03-26.4918 - aiheuttaa myös syöpää!
Lihansyönnin vähentäminen pidentää elämää
Paljon punaista lihaa ja lihajalosteita syövät näyttävät kuolevan aikaisemmin kuin lihaa kohtuullisemmin syövät, paljastaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.
Vaikutus ei ollut kovin suuri, mutta tutkijat laskevat että kymmenen vuoden seurannan aikana joka yhdeksäs miesten ja joka kuudes naisten kuolemista olisi voinut lykkääntyä, jos he olisivat vähentäneet lihansyöntiään.
Runsaasti kanaa ja muuta vaaleaa lihaa syövien kuolleisuus oli puolestaan vähäisempää kuin niitä vähän syövien. Vaaleaa lihaa suosivat elävät usein terveellisemmin kuin punaiseen lihaan mieltyneet.
Tutkimukseen osallistui yli puoli miljoonaa miestä ja naista, joista 71 000 kuoli kymmenvuotisen seurannan aikana. Eniten lihaa syövät popsivat keskimäärin 63 grammaa lihaa jokaista tuhatta kilokaloria kohden, vähiten syövät keskimäärin 10 grammaa.
Tulokset voivat selittyä monellakin tapaa. Lihaa paistettaessa siihen muodostuu syöpää aiheuttavia ainesosia. Lihassa on myös paljon kovia rasvoja, jotka altistavat mm. sydäntautien riskitekijöille ja saattavat lisätä joidenkin syöpien riskiä.
Tutkimusta kommentoiva Pohjois-Carolinan yliopiston tohtori Barry Popkin huomauttaa, ettei tämä tutkimus suinkaan ole ainoa, jossa runsas punaisen lihan syöminen on yhdistetty terveyshaittoihin. Hän ei suosittele lihasta luopumista, mutta kehottaa kaikkia terveydestään välittäviä syömään maltillisesti punaista lihaa ja lihajalosteita.
Tulokset julkaisi Archives of Internal Medicine -lehti
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: Archives of Internal Medicine 2009;169:562-571
Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2009
Lisätietoja
Terapiaryhmä: Sydän- ja verisuonitaudit - Poliklinikka.fi
Terapiaryhmä: Syöpätaudit - Poliklinikka.fi- kriittisyys...
"Tutkimuksessa" punaiseksi lihaksi laskettiin mm. seuraavat elintarvikkeet: leikkeleet, hampurilaiset, hotdogit, makkarat, pizzat, chiliruoat, lasagnet ja muhennokset.
Sinä voit aivan vapaasti uskoa tuohon tutkimukseen. Minun mielestäni siinä ei ollut kyseessä punaisen lihan, vaan aivan jonkin muun vaikutusten tutkiminen joten jätän sen omaan arvoonsa. Sitä paitsi kyseessä oli vain tilastollinen tutkimus eikä vartavasten noiden asioiden tutkimiseksi suoritettu itsenäinen tutkimus. - tälläisen
kriittisyys... kirjoitti:
"Tutkimuksessa" punaiseksi lihaksi laskettiin mm. seuraavat elintarvikkeet: leikkeleet, hampurilaiset, hotdogit, makkarat, pizzat, chiliruoat, lasagnet ja muhennokset.
Sinä voit aivan vapaasti uskoa tuohon tutkimukseen. Minun mielestäni siinä ei ollut kyseessä punaisen lihan, vaan aivan jonkin muun vaikutusten tutkiminen joten jätän sen omaan arvoonsa. Sitä paitsi kyseessä oli vain tilastollinen tutkimus eikä vartavasten noiden asioiden tutkimiseksi suoritettu itsenäinen tutkimus.vastauksen tulevan melko nopeasti. Ei mitään uutta, siksi olenkin VHH-kriittinen.
- kuitenkin, että...
kriittisyys... kirjoitti:
"Tutkimuksessa" punaiseksi lihaksi laskettiin mm. seuraavat elintarvikkeet: leikkeleet, hampurilaiset, hotdogit, makkarat, pizzat, chiliruoat, lasagnet ja muhennokset.
Sinä voit aivan vapaasti uskoa tuohon tutkimukseen. Minun mielestäni siinä ei ollut kyseessä punaisen lihan, vaan aivan jonkin muun vaikutusten tutkiminen joten jätän sen omaan arvoonsa. Sitä paitsi kyseessä oli vain tilastollinen tutkimus eikä vartavasten noiden asioiden tutkimiseksi suoritettu itsenäinen tutkimus.... punaisen lihan syöpäriskeistä on tehty useitakin tutkimuksia, tässä yksi linkki:
http://www.poliklinikka.fi/?page=5022396&id=3606956 - +++++++
kuitenkin, että... kirjoitti:
... punaisen lihan syöpäriskeistä on tehty useitakin tutkimuksia, tässä yksi linkki:
http://www.poliklinikka.fi/?page=5022396&id=3606956mahdollisesti tutkittu vain ja ainoastaan lihan vaikutusta? Söivätkö mitään muuta kuin lihaa?
- Kira kara
+++++++ kirjoitti:
mahdollisesti tutkittu vain ja ainoastaan lihan vaikutusta? Söivätkö mitään muuta kuin lihaa?
Söiät aineksia joilla ei tutkitusti ole karsinogeenisiä vaikutuksia, pikemminkin sitä ehkäiseviä vaikutuksia. Siksi tulos on noinkin hyvä.
- ajastasi jäljessä
"Keskustele laihdutuksesta Atkinsin, Motignacin ja South Beach Dietin oppien mukaan."
Miten tuo aloitus liittyy palstan aiheeseen? - punaista lihaa
Varokaa punaista lihaa! Siitä saa tutkitusti syövän itselleen.
- Terve lihansyöjä
Syöpävaarallista akryyliamidia syntyy kun HIILIHYDRAATTEJA kuumennetaan siis H I I L I H Y D R A A T T E J A
- menhir86
älä sekoita asioita! kirjoitti:
makkaroissakin oli muistaakseni jotain kasviuutetta.
menhir86 kirjoitti:
makkaroissakin oli muistaakseni jotain kasviuutetta.
mitään lisäaineita eikä uutteita.
- paljonkohan tuota
on leivissä? Taidan jättää leivät tästä lähin kauppaan. :(
- ei leipää enää
leivät kauppaan homehtumaan ja syödä jotain terveellisempää. Leivät on niin sokerisia että ihan hirvittää. Eihän tuollaiset sokerimäärät mitä leivissä on, aiheuta muuta kuin diabeetesta ja sydäntauteja.
ei leipää enää kirjoitti:
leivät kauppaan homehtumaan ja syödä jotain terveellisempää. Leivät on niin sokerisia että ihan hirvittää. Eihän tuollaiset sokerimäärät mitä leivissä on, aiheuta muuta kuin diabeetesta ja sydäntauteja.
Leipää ei kannata syödä ollenkaan vaan jättää kauppaan. Sokeria kannattaa muutenkin vähentää ja jättää kaikki viljaperäiset elintarvikkeet syömättä ja tietysti perunat.
- Ylkydiamidi
alkyydiamidi olisi aiheuttanut syövän Suomessa. Määrät ovat niin pieniä että yhtä lailla syöpään altistuu polttamalla puoli tupakkaa kuin vuoden alkyydiamidialtistuksessa suomalaisella ruoalla. Ukonilmakin on Suoemssa riskaabelimpi kuin hiilihydraatin kuumentamisesta saatava alkyydiamidi.
Mutta Mattilan tarkoitushan onkin jälleen johdattaa asia sivuraiteille, tarkoituksena vain pelotella epäolennaisuuksilla. Näin pitää tehdä kun ei ole mitään todellista vaaraa tai uhkaa.
Lihaa liikaa käristettässä syntyy ihan samalla tavalla epäterveellisiä yhdisteitä.käristää lihaa vaan paistaa se miedolla lämmöllä. Hiilihydraatteja ei kannata kuumentaa ollenkaan, siinä tulee vaara esiin ja altistuu syöpävaarallisille aineille. Sinä yrität johdattaa sivuraiteille ja pelottelet mutta et huomaa tosiasioita.
- tanjarasva
oi, kuulostaapa vaaralliselta...
- .
.
kuumentamasta hiilihydraatteja
- näin juuri.
valmistakaamme siis kasvispata, kukkakaalimuusi ja uunipaprikat kuumentamatta.
näin juuri. kirjoitti:
valmistakaamme siis kasvispata, kukkakaalimuusi ja uunipaprikat kuumentamatta.
vähähiilihydraattisia kasviksia. Varo leipää ja pottuja. Niissä ne myrkyt muhii.
- kyllä koskee
kj.mattila kirjoitti:
vähähiilihydraattisia kasviksia. Varo leipää ja pottuja. Niissä ne myrkyt muhii.
hiilihydraatti = sokeri = hiilihydraatti. valmistakaamme siis kasvispata, kukkakaalimuusi ja uunipaprikat kuumentamatta.
- punaista lihaa ;
kj.mattila kirjoitti:
vähähiilihydraattisia kasviksia. Varo leipää ja pottuja. Niissä ne myrkyt muhii.
Ruotsalaisessa tutkimuskatsauksessa on arvioitu punaisen lihan ja lihajalosteiden kulutuksen yhteyttä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Kaikkiaan tutkimuksia löytyi 29, joista viidessätoista oli tutkittu punaista lihaa ja neljässätoista lihajalosteita. Edellisiin oli osallistunut yhteensä yli 7 000 ja jälkimmäisiin lähes 8000 henkilöä.
Näytti siltä, että eniten punaista lihaa (yli 120 grammaa päivässä) kuluttaneiden paksu- ja peräsuolisyövän riski oli 28 % suurempi kuin vähiten punaista lihaa kuluttaneiden. Eniten lihajalosteita kuluttaneiden riski oli 20 % suurempi kuin niitä vähiten kuluttaneiden. Lihajalosteiden osalta jo 30 grammaa päivässä kohotti jonkin verran paksu- ja peräsuolen syövän riskiä verrattuna tätäkin vähemmän kuluttaneisiin.
Sekä punainen liha että lihajalosteet näyttäisivät kohottavan paksu- ja peräsuolen syövän riskiä, mutta punainen liha näytti tutkimusten perusteella kohottaneen erityisesti peräsuolen syövän riskiä.
Lähde: International Journal of Cancer 2006;119:2657-2664
- yks toinen kp
Ei tuota ensimmäiseksi ajattelisi. Mutta nyt kun sanoit niin kannattaa muistaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1911294Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1221128- 48854
- 70850
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53780Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva50725- 33682
- 60679
- 50665
- 52657