jalkajarru vs.käsijarru

pyöräilijätär

Jännä juttu kun tuolla aikaisemmin, joku piti jalkajarrua turvallisempana kuin käsijarrua. Itse koen todella vaaralliseksi ajamisen, jos ei ole käsijarrua. Minusta jalkajarru on aivan liian hidas.

Onko ihan tottumiskysymys vai mitä mieltä olette?

25

3163

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • alkup. Maantiepyöräilijä

      Periaatteessa olet oikeassa. Reaktioaika käsijarruilla on hieman lyhyempi kuin jalkajarrulla. Samoin tietysti pysäytysmatkakin on käsijarrulla vähän lyhyempi, mutta siinä asia ei ole ihan noin yksiselitteinen. Jarrun laatu vaikuttaa hyvin paljon.

      • fillaristi-mies 81

        V-jarruissa jarrupalojen kunto ja laatu vaikuttavat paljon pysähtymismatkaan. Huonot ja halvat palat kuluvat heti loppuun ja pysäyttävät heikohkosti muutenkin. Siksipä kannattaa ostaa laadukkaat jarrupalat. Tosin V-jarrullista pyörää ei välttämättä kannata ostaa. Hydrauliset levyjarrut ovat aina paremmat ja kestävät paljon pidemmälle kuin v-jarrut.

        Itse kulutin v-jarruja keskimäärin palat kuukaudessa, nyt en enää viitsi ostaa uusia jarrupaloja vanhaan pyörään. Tuli paljon kilometrejäkin per kuukausi pyörällä.
        Fitness-pyörässäni on hydrauliset levyjarrut, samoin kuin uudessa maastopyörässäni.

        V-jarruilla se v-käyrä nousee äkkiä tappiin. Ei koskaan enää, kiitos.


      • reaktioaikaan

        vaikuttaa onko käsi vai jalkajarru?


    • jarru.

      Minulla muutama päivä sitten putosi ketjut alamäessä kun etuvaihtajan säädöt oli vähän vinossa.. Vauhtia siinä oli jo melko riittävästi muutenkin ja edelleen kiihtymään päin. Ei olisi jalkajarrut tainnut paljoa auttaa tuossa tilanteessa

      • Anonyymi

        Tossut tienpintaan niin kyllä se pyörä niinkin pysähtyy. Nyt sepeliaikaan se onnistuu turvallisemmin koska sepeli toimii kuulalaakerien tavoin eikä tapahdu kengän ja tienpinnan kitkan aiheuttamaa töksähtävää äkkinäistä pysäystä vaan hallittu laahaus.
        Tuosta tuli mieleeni että selkään voisi valjastaa semmoisen jarruvarjon jota jotkut käyttävät juoksuharjoittelussa. Narusta vetämällä varjo aukeaisi ja pyöräilijän matka pysähtyisi rauhallisesti hidastaen.


    • Mikke

      viesti kulkee ensin aivoista käsiin tai jalkoihin ja sitä toimintoa tottumus ohjailee aika paljon. Toivimimmat jarrut ovat sellaiset, joita polkija osaa käyttää.

    • Alkup. pyörämekaanikko

      Jalkajarrulla ei pysty jarruttamaan, tai huonosti, kun polkimet ovat suunnilleen pystyasennossa. jalkajarru on periaatteessa eräänlainen runpujarru, jolloin jarrurummun suuresti lämmetessä, jarru hieman saattaa jopa häipyä. Rumpujarrut myös jäähtyvät hitaammin kuin levyjarrut. Tosin levyjarru on altis kosteudelle, yms. Vaihteettoman takanavan halkaisija on myös vajaat 5cm, joten momentti on myös varsin pieni verraten vaikka 28-tuuman vanteen halkaisijaan.
      -Käsijarrukahvalla varustetulla jarrulaitteella taas on mahdollista jarruttaa heti, melkeinpä tilanteesta riippumatta. Saatavilla on myös hydraulisia järjestelmiä, joissa vaijerillisen jarrulaitteen vetovaste ei haittaa. Hydraulinen järjestelmä on myös puristustehoiltaan aivan omaa luokkaansa.

    • Anonyymi

      Käsijarrut on paremmat , jarrutehon annostelu on helpompaa , teho on parempi ja äkkitilanteissa jalkajarrussa ei ole aikaa asetella kampea sopivaan asentoon jarrutusta ajatellen

    • Anonyymi

      Ajamiseenkin pitää tottua. Äkkinäinen voi olla pulassa myös jalkajarrun kanssa.

    • Anonyymi

      Käsijarrut saattavat olla petolliset jos on lihasheikkoutta. Sähköavustin antaa valheellisen tunteen jaloille voimista mutta jarruttaminen voi olla hankalaa jos puristusvoima käsissä on vajavainen ja jarrut raskaantuntuiset.
      Tämän vuoksi sähköavustimen nopeus on rajoitettu 25km/h jotta pyörän pysäyttäminen onnistuu helpommin eikä sairaanhoito kuormitu.

      • Anonyymi

        Heikkolihahan olisi myös jaloissa, pelle.


      • Anonyymi

        Hydraulisissa jarruissa jo varsin kevyt puristus on tehokas joten eikös niille varustetuille sähköavusteisille voisi sallia USA:n 31 km/h avustusrajoituksen jos 25 km/h johtuu sormien puristusvoimasta?


    • Anonyymi

      Autoissa on jalkajarru mutta autoissa moottori tekee liikkumiseen tarvittavan työn , polkupyörässä sen tekee ajaja jaloillaan

      • Anonyymi

        Eikö heikkoliha tauti iske autoilijoihinkin?


      • Anonyymi

        Miten luomupyöräilijän käsiin ei tule lihasheikkoutta?


    • Anonyymi

      Mulla sähköpyörässä energian talteenotto,niin ei paljo tarvi jarrutella

    • Anonyymi

      Käsijarrut ovat tehokkaammat koska paino siirtyy jarruttaessa etupyörälle jota jalkajarru ei jarruttaisi.

      • Anonyymi

        Joo, käsijarrut ovat useimmiten kaksi kappalein ja jalkajarru vain yksin kappalein. Parempi olla kaksi, kuin yksi, jos meneekin epäkuntoon. Joissakin pyöröissä on toki jalkajarrun lisäksi käsijarru etupyörälle. Aina näin ei kuitenkaan ole.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Joo, käsijarrut ovat useimmiten kaksi kappalein ja jalkajarru vain yksin kappalein. Parempi olla kaksi, kuin yksi, jos meneekin epäkuntoon. Joissakin pyöröissä on toki jalkajarrun lisäksi käsijarru etupyörälle. Aina näin ei kuitenkaan ole.

        Liikenne ja viestintäministeriön asetuksen 1090/2002 nojalla polkupyörässä jossa on ENEMMÄN KUIN KAKSI (eli 3v. tai enemmän) vaihdetta tulee olla kaksi erillistä tehokasta jarrulaitetta.

        Kolmevaihteisten ja siitä ylöspäin olevien polkupyörien kohdalla jalkajarrun lisäksi tulee siis olla etupyörää jarruttava käsijarru.


    • Anonyymi

      Jalkajarrua voi suositella henkilölle joka ei osaa tai halua hoitaa ja pitää pyöräänsä kunnossa vaan haluaa vähän huoltoa vaativan pyörän .. Jopojen , mummo ja pappapyörien rungon kulmat ja ajoasento on aivan hakoteillä , ajajan paino on kokonaisuudessaan satulan päällä , eikä lainkaan käsillä , wanha ja huono ominaisuus

    • Anonyymi

      Keppi pinnojen väliin ja jarru pysähtyy

      • Anonyymi

        Jarru pysähtyy? WTF?


    • Anonyymi

      Etunsa kummallakin. Moni on ruvennut nenänsä vetäessään hätäpäissään käsijarrun kiinni.
      Käsijarrua voi käyttää myös seisonta jarruna ja kävellessä, kun paikassa ei voi ajaa.

      Jalka jarru on kuin käsivaihteinen auto, kaikki ei osaa.

      Vanne jarru on tyhmä keksintö kuluu hopeasti ja likaantuu, jolloin teho heikkenee. Ainaista säätämistä. Pienikin vaurio vanteessa haittaa ja maykalla mukeltaminen tekee kävelijäksi.

      • Anonyymi

        Onko hätäpäissään jonkinlainen pikakänni? Tankojuopolla nenä rupeutuu helposti.


    • Anonyymi

      Autossa on käsijarru

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5534
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2476
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      55
      1694
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe