Elintarv insinööri = työtön

Olen pian 24 vuotias lukion käynyt nuorimies. Valmistun keväällä AMK:sta bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi. Arvosanani ovat nelosia ja muutama vitonen ja muutama kolmonen, kakkosia tai huonompia ei ole lainkaan. Keskiarvo 3,96. Eli siinä oli pohjatietoni.

Jo harjoittelupaikan saaminen oli tuskan takana, yritin noin 10:stä paikasta kysyä joista kieltäydyttiin heti suoralta kädeltä että ei ole tarvetta. Yhteen pikkufirmaan pääsin sitten hieman pitkin hampain, ja ihan viime tipassa.

Opinnäytetyöni jouduin tekemään koululle, koska en saanut mitään yritystä lähtemään mukaan opinnäyteprojektiin, heitä "ei kiinnostanut". Koulun periaatteena oli että jos tekee koululle työn niin arvosana ei voi olla kolmosta parempi, ja kolmosenhan minä siitä sain. Kaikki muut saivat yrityksiltä opinnäytetyön aiheen. Olen luokkani paremmasta päästä arvosanoissa, mutta työpaikat tihkaisee.

Kesätöihin en ole päässyt kertaakaan elämässäni "omalle alalleni". Esim Atrialta ja Valiolta ja monilta muilta elintarvikeyritykseltä ei ole ikinä heltynyt edes kesätöitä minulle. Kaverini on päässyt joka kesä Atrialle vaikka hän opiskelee eri alalla, ja on kehuskellut kuinka vain makoilee pukukopissa ja palkkaa juoksee 10 euroa tunnilta. Itse olisin valmis raatamaan vaikka niska limassa, mutta kun ei pääse mihinkään.

Onneksi olen päässyt "tienaamaan" kesäisin sukulaismiehen "yrityksessä". No eihän sieltä palkkaa saanut kuin 5 euroa tunnilta, no olihan sekin parempi kun ei mitään. Työ oli melko raskasta, hikistä ja kuumaa, koska kyseessä oli ulkona tapahtuva kesäluonteinen työ. Ja kaiken lisäksi en ole voinut liittyä oman alani ammattiliittoon kun en ole päässyt alan töihin.

Nyt tiedän jääväni toukokuussa työttömäksi valmistumiseni jälkeen. Olen etsinyt mm. uratie.net, mol.fi, ym avointen työpaikkojen sivuilta elintarvikealan työpaikkoja. Kuitenkaan yhtään elintarvikealan työpaikkaa ei löytynyt mistään sivulta. Muilta aloilta löytyy pilvin pimein paikkoja kuten esim rakennus tai mekatroniikka.

Lisäksi olen käynyt monen elintarvikeyrityksen kotisivuilla katsomassa työnhakulomakkeita. Esim Hartwall, Olvi, Atria jne, missään lomakkeessa ei ole tärkeää oletko insinööri, vohan sen insinööritutkinnon sinne toki tukkia. Mutta onko koulutuksesta sitten mitään hyötyä jos haen vaikka "korinpesupojan" kesätyöpaikkaa. Toki sekin kävisi minulle jos vain pääsisi.

Kaiken lisäksi bio-ala heitti häränpyllyä syksyllä. Ala todettiin kannattamattomaksi, ja valtio lopetti tukemisen, bio-alaa ei enää kehitetä Suomessa. Ehkä Italiassa? Tosin ei niitä bio-alan työpaikkoja ennen syksyäkään kyllä ollut.

Onko siis tämä Suomen maamme todella näin ankara sellaisia kohtaan jotka opiskelevat vielä lukiota pidemmälle. Ennen opiskeluani koulussani vakuutettiin että ala on kehittyvä ja kaikki suorastaan viedään väkisin työpaikkoihin. Opettaja kehui että kannattaa heti hakeutua suunnittelutehtäviin, ja haukkui työnjohtajat teknikkotasoisiksi. Itse ajattelen nyt että kun pääsisi edes "korinpesupojaksi" - tällä koulutuksella.

Kaikki muut luokkalaiseni ovat päässeet suhteilla työpaikkoihin, ja helposti, niin ovat kertoneet. Minä en voi sille mitään että kukaan sukulaiseni tai tuttuni ei työskentele elintarviketeollisuudessa. Perustuuko ammattikorkeakoulututkinto siis siihen että pitää olla myös suhteet kunnossa työpaikkoihin, että pelkällä hyvillä arvosanoilla ja tutkinnolla ei pääse töihin. En ihmettele miksi Suomessa on työttömyyttä.

Koen neljän vuoden opiskeluni hyvin arvosanoin turhaksi vaiheeksi elämässäni. Heitin 4 vuotta elämääni hukkaan, olisi kannattanut sittenkin valita toinen ala. No myöhästä se on pylistää kun paska on jo housuissa.
Ilmianna
Jaa

13 Vastausta


ennen kuin olet edes yrittänyt. Mistä sinä tuollaisen nurjan suhtautumisen tulevaisuuteen olet oppinut? Sinähän olet vasta keväällä valmistumassa. Onhan tässä aikaa hakea työpaikkaa ja sunnitella tulevaisuutta.
Ilmianna
Jaa
Olen eri alalla, mutta...

Itsellä oli aikoinaan hankaluuksia saada alaa vastaavia kesätöitä. Viimetinkaan aina kuitenkin löytyi jotain.

Myöhemmin tajusin, että hain työtä hiusen vääristä alan firmoista.

Potentiaaliset työllistäjät eivät vältämättä olen ns. kovin näkyviä firmoja. Ei se haettujen paikojen määrä mitään kerro, yksi hakemuskin riittää oikein valittuun firmaan.

Mainitset jutussasi useasti atrian, oletko Seinäjoelta?

Seinäjoen seudulla eritoten lähialueilla töiden saanti ilman suhteita on hankalaa (lähikunnissa kenties mahdotonta). Kovalla yrittämisellä saattaa kuitenkin paikka löytyä.

Rohkeasti vain etsimään töitä etelän ja pohjoisen suurista kasvukeskuksista. Suhteetkaan eivät paina samaan malliin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Vastaan kysymykseesi, eli koulussa olen etelä-suomessa, mutta kotoisin olen e-pohjanmaalta. Siksi olen hakenut töitä kotiseudultani, koska ei ole varaa maksaa vuokraa kesän ajalta. Enkä ole uskaltanut ottaa sitä riskiä että pitäisi kämpän kesän ajan, koska työpaikkoihin pääsy varmistuu usein vasta toukokuun alussa. Vuokrasopimusten irtisanomisaika on kuukausi, joten joutuisi maksaa vuokraa helposti turhan takia yhden ylimääräsen kuukauden.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Sota ei yhtä miestä kaipaa kirjoitti:
Vastaan kysymykseesi, eli koulussa olen etelä-suomessa, mutta kotoisin olen e-pohjanmaalta. Siksi olen hakenut töitä kotiseudultani, koska ei ole varaa maksaa vuokraa kesän ajalta. Enkä ole uskaltanut ottaa sitä riskiä että pitäisi kämpän kesän ajan, koska työpaikkoihin pääsy varmistuu usein vasta toukokuun alussa. Vuokrasopimusten irtisanomisaika on kuukausi, joten joutuisi maksaa vuokraa helposti turhan takia yhden ylimääräsen kuukauden.
Itse lähtisin kartoittamaan työpaikkamahdollisuuksia hieman laajemmaltakin alueelta.

Nykyään melkein pakko valmistautua muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on erityisesti vähän töitä löytyvillä aloilla. Riskejäkin voi jouttua ottamaan asunnon, yms kanssa. Ja jos rahaa ei ole niin voi sossusta kannattaa yrittää.

e-pohjanmaa on suhteiden "luvattu maa", mitä pienempi kunta sitä nurkkakuntaisempi ja vaikeampi saada töitä. Seinäjoki ja muutamat muut isommat kaupungit semmoisia missä suhteet ei paina niin paljon alueella. Hyvä asia tietenkin, että olet lähtöisin alueelta, puhdasjalkaisen "helsinkiläisen" saattaisi olla hitusen vaikea saada töitä :)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Minä valmistuin viime vuonna biotekniikan insinööriksi ja olen huomannut saman, työtilanne on kehno. Pettynyt olen siksi, että koulun alussa meille vakuutettiin, etä töitä riittää ja kuvittelin palkkatasonkin korkeaksi. No, töitä kyllä on erilaisissa tutkimusryhmissä avustajana surkealla palkalla (1500 e/kk). Ja työ yksitoikkoista puurtamista, ei puhettakaan siitä, että saisi itse suunnitella työn kulkua tai kehittää menetelmiä - teen vain sen mitä paremmin koulutetut eivät jaksa tehdä. Mieluiten työstä ei edes maksettaisi palkkaa vaan apurahaa, jolloin eläke- sun muut edut on menetetty.

Kyllä tuntuut vähän siltä, että meitä on vedetty nenästä, vähän samaan tyyliin, kun IT-insinöörejä hurjan nousukauden aikana.
Ilmianna
Jaa
Hei!
Minäkin olen elintarviketekniikan insinööri ja mietin, että mitä hyötyä tutkinnostani oikein on. En edes halua tehdä tutkijan työtä, mihin koulutus ehkä mahdollistaisi enkä sovi myyjäksi esimerkiksi pipettejä myymään. Kaikki työ, mitä olen tehnyt elintarvikealalla on kaukana insinööritason työstä. En edes oikein tiedä, mihin työhön olen kouluttautunut, mihin se sopii. Tuntuu todella vaikealta löytää työtä, joka tuntuisi itselle sopivalta ja koulutusta vastaavalta. Varsinkin, kun sellaisia työpaikkailmoituksia ei tunnu löytyvän. Etsimmekö ihan väärin? Mistä/Miten pitäisi etsiä?

Onko sinun ystävilläsi, jotka ovat saaneet töitä suhteilla, alan töitä? Voisiko ehkä joku ystävistäsi suositella sinua jonnekin töihin? Ehkä olemme molemmat kouluttautuneet ihan väärälle alalle. Se on vain niin turhauttava ajatus, koska opiskellut aineet eivät tuntuneet erityisen vaikeilta. Minä en ole pitänyt juuri yhteyttä opiskelutovereihini, joten en tiedä, mihin he ovat päätyneet. Verkostoituminen olisi tietty tärkeää. Yhden tiedän saaneen äitiyslomasijaisen paikan aistinvaraisessa arvioinnissa, josta hän teki lopputyönsäkin.
En voi sanoa, että työn saanti olisi helppoa. Oletko hakenut työnantajiin kontaktia ennen hakemuksen lähettämistä? Ehkä ongelma on vain esille pääsemisessä tai masentuneessa asenteessa. Vaikea sanoa.
Lukiessani kirjoitustasi, mietin, että olen lopulta aika onnekas, vaikka usein tuntuu toiselta.

Onnea työnhakuun!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Olen valmistumassa myöskin elintarvikeinssiksi, joten voinen kertoa oman näkemykseni. Esim Atrialle otetaan kesäisin satoja kesätyöntekijöitä eli oletko varma että työhaastatteluvaiheessa kaikki on mennyt edes sinnepäin. Olen työskennellyt jo useissa elintarvikeyrityksissä, tällä hetkellä olen esimiesasemassa ja palkka osuu 2500-3000e väliin. Kaikki elintarvikealan insinöörit, joita tunnen ovat sijoittuneet todella hyvin työelämässä: löytyy työnjohtajia, tuotekehittäjiä ja kehitysinsinööreitä. Työelämässä ratkaisee aina omat henkilökohtaiset ominaisuudet, joita voi myöskin kehittää.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Eivät ne arvosanat ole sieltä tärkeimmästä päästä, kun puhutaan työpaikan hausta. Meidän koulussa opettaja sanoi, että ei sillä ole väliä saatko kakkosia vai vitosia. Se on tärkeintä, kuinka hyvä tyyppi olet ja osaatko puhua luontevasti. Täytyy olla rohkea!
Työharjoittelupaikan/kesätyöpaikan haussa myös hakemistavalla on merkitystä. Ei riitä, että pistää sähköpostia. Täytyy myös soittaa ja kertoa, että olisi halukas myös haastatteluun ihan paikanpäällä.

Itselläni riitti yksi hakemus, jota kirjoitin antaumuksella siihen firmaan, johon kaikista eniten toivoin pääseväni.
Ilmianna
Jaa
Jos et kuulu siihen kaupungilla kännipäissään lorvivaan enemmistöön, missä suhteet luodaan viinapullon ääressä ja umpihumalassa heitetään hauskaa läpyskää viimeviikonloppuisesta känniörveltämisestä, niin kannattaa unohtaa työnteko. Tai no, työtä voit toki saada, mutta palkka kannattaa ainakin heti unohtaa, koska se on vain Hyvien Tyyppien(tm) (ks. määritelmä edellä) etuoikeus.
Ilmianna
Jaa
Kaikki onkin sitten asenteesta kiinni ja jos et usko itseesi, niin miten joku toinen voi uskoa?

Tottahan se on, että koulutusta on Suomessa hyvin paljon ja vähäisistä alan työpaikoista on kova kilpailu. Kaikki eivät mitenkään voi kotimaasta löytää juuri sitä oman alan työtä. Suosittelen suuntaamaan ulkomaille, koska siellä otetaan tekijät töihin jopa cv-pankista löytyneen cv:n perusteella. Myös koulutuksella on enemmän arvoa ulkomailla, kun monessa muussa maassa ei ole tällaista liukuhihnakoulutus perinnettä.
Ilmianna
Jaa
työpaikka.
Ilmianna
Jaa
Mitä mä voi kertoo kun mä oon ulkomaalainen
Ilmianna
Jaa
Elintarvikeinsinööri = 3400 € / kk ( peruskoulu lukio AMK )

Teurastaja = 3800 € / kk ( peruskoulu)

Lihan leikkaaja ( urakka ) ~ 4800 ? € / kk ( n. 30 €/h ) (peruskoulu)

Elintavikealan perustutkinto antaa muutaman centin lisää perustuntipalkkaan :)
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Elintarv insinööri = työtön

Olen pian 24 vuotias lukion käynyt nuorimies. Valmistun keväällä AMK:sta bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi. Arvosanani ovat nelosia ja muutama vitonen ja muutama kolmonen, kakkosia tai huonompia ei ole lainkaan. Keskiarvo 3,96. Eli siinä oli pohjatietoni.

Jo harjoittelupaikan saaminen oli tuskan takana, yritin noin 10:stä paikasta kysyä joista kieltäydyttiin heti suoralta kädeltä että ei ole tarvetta. Yhteen pikkufirmaan pääsin sitten hieman pitkin hampain, ja ihan viime tipassa.

Opinnäytetyöni jouduin tekemään koululle, koska en saanut mitään yritystä lähtemään mukaan opinnäyteprojektiin, heitä "ei kiinnostanut". Koulun periaatteena oli että jos tekee koululle työn niin arvosana ei voi olla kolmosta parempi, ja kolmosenhan minä siitä sain. Kaikki muut saivat yrityksiltä opinnäytetyön aiheen. Olen luokkani paremmasta päästä arvosanoissa, mutta työpaikat tihkaisee.

Kesätöihin en ole päässyt kertaakaan elämässäni "omalle alalleni". Esim Atrialta ja Valiolta ja monilta muilta elintarvikeyritykseltä ei ole ikinä heltynyt edes kesätöitä minulle. Kaverini on päässyt joka kesä Atrialle vaikka hän opiskelee eri alalla, ja on kehuskellut kuinka vain makoilee pukukopissa ja palkkaa juoksee 10 euroa tunnilta. Itse olisin valmis raatamaan vaikka niska limassa, mutta kun ei pääse mihinkään.

Onneksi olen päässyt "tienaamaan" kesäisin sukulaismiehen "yrityksessä". No eihän sieltä palkkaa saanut kuin 5 euroa tunnilta, no olihan sekin parempi kun ei mitään. Työ oli melko raskasta, hikistä ja kuumaa, koska kyseessä oli ulkona tapahtuva kesäluonteinen työ. Ja kaiken lisäksi en ole voinut liittyä oman alani ammattiliittoon kun en ole päässyt alan töihin.

Nyt tiedän jääväni toukokuussa työttömäksi valmistumiseni jälkeen. Olen etsinyt mm. uratie.net, mol.fi, ym avointen työpaikkojen sivuilta elintarvikealan työpaikkoja. Kuitenkaan yhtään elintarvikealan työpaikkaa ei löytynyt mistään sivulta. Muilta aloilta löytyy pilvin pimein paikkoja kuten esim rakennus tai mekatroniikka.

Lisäksi olen käynyt monen elintarvikeyrityksen kotisivuilla katsomassa työnhakulomakkeita. Esim Hartwall, Olvi, Atria jne, missään lomakkeessa ei ole tärkeää oletko insinööri, vohan sen insinööritutkinnon sinne toki tukkia. Mutta onko koulutuksesta sitten mitään hyötyä jos haen vaikka "korinpesupojan" kesätyöpaikkaa. Toki sekin kävisi minulle jos vain pääsisi.

Kaiken lisäksi bio-ala heitti häränpyllyä syksyllä. Ala todettiin kannattamattomaksi, ja valtio lopetti tukemisen, bio-alaa ei enää kehitetä Suomessa. Ehkä Italiassa? Tosin ei niitä bio-alan työpaikkoja ennen syksyäkään kyllä ollut.

Onko siis tämä Suomen maamme todella näin ankara sellaisia kohtaan jotka opiskelevat vielä lukiota pidemmälle. Ennen opiskeluani koulussani vakuutettiin että ala on kehittyvä ja kaikki suorastaan viedään väkisin työpaikkoihin. Opettaja kehui että kannattaa heti hakeutua suunnittelutehtäviin, ja haukkui työnjohtajat teknikkotasoisiksi. Itse ajattelen nyt että kun pääsisi edes "korinpesupojaksi" - tällä koulutuksella.

Kaikki muut luokkalaiseni ovat päässeet suhteilla työpaikkoihin, ja helposti, niin ovat kertoneet. Minä en voi sille mitään että kukaan sukulaiseni tai tuttuni ei työskentele elintarviketeollisuudessa. Perustuuko ammattikorkeakoulututkinto siis siihen että pitää olla myös suhteet kunnossa työpaikkoihin, että pelkällä hyvillä arvosanoilla ja tutkinnolla ei pääse töihin. En ihmettele miksi Suomessa on työttömyyttä.

Koen neljän vuoden opiskeluni hyvin arvosanoin turhaksi vaiheeksi elämässäni. Heitin 4 vuotta elämääni hukkaan, olisi kannattanut sittenkin valita toinen ala. No myöhästä se on pylistää kun paska on jo housuissa.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta