Pianonsoitto - kuinka oppia?!

soppakauha

Moi.
Olen 15-vuotias poika. Aloitin musiikkiharrastukseni kuusi vuotta sitten (eli yhdeksän vuoden ikäisenä) musiikkiopistossa pääaineenani baritonitorvi. Olen soittanut tähän päivään asti välillä suuremmalla ja välillä taas pienemmällä mielenkiinnolla - koko ajan on kuitenkin ollut halu oppia lisää ja kehittyä soittajana.
Jo muutaman vuoden ajan olen kuitenkin harmitellut sitä, etten alkanut soittaa pianoa. Ensinnäkin koen, että pystyisin saamaan harrastuksestani paljon enemmän irti jos soittimenani olisi piano - pianollahan voi soittaa ihan mitä vain, vain mielikuvitus on rajana (mieti koskettimien määrää)! Lisäksi tykkään sävelillä leikittelystä, erilaisten sointujen kokeiluista etc. - ja mikäs sen parempi soitin improvisoinnin toteuttamiseen kuin piano.
Toisekseen olen kyllästynyt soittamaan baritonia. Ko. vaskipuhallin on toki hieno soitin, mutta... katso tässä kohtaa ensimmäinen selitykseni.
Tuo tunne on vahvistunut tämän kevään ja kesän kuluessa ja johti siihen, että pidän seuraavan vuoden taukoa soitostani.
Olen pienestä pojasta asti pimputellut pianoa ja soittanut korvakuulolta pieniä lauluja. Tekniikka eli sormien nopeus, osumatarkkuus jne. on siksi mielestäni korkeaa tasoa - ainoa kompastuskivi on se vietävän f-avain.
Vaikka pystyn soittamaan mm. Mozartin Rondo alla Turcan tosi sujuvasti oikeassa temmossa, en silti kykene soittamaan suorilta prima vistana edes yksinkertaisimpia kappaleita. Entä miten sitten opin soittamaan Turkkilaisen marssin - no tyylillä "joo, okei, tuo nuotti on g, sit tuon täytyy olla fis jne..."
Miten voisin siis oppia soittamaan pianolla sujuvasti suoraan nuoteista? Olen yrittänyt vain sitkeästi harjoitella, mutta turhauttaa äärimmäisen paljon ajatella että tekniikan puolesta nuokin kappaleet voisi soittaa heittämällä - siksi treenit tahtoo loppua alkuunsa (kuitenkin ehkä jonkinlaista kehitystä on kesän mittaan tapahtunut).
Olisiko kellään antaa vinkkejä harjoitteluun? Ehkä jotain pianonsoitto-oppaita? Pianotunteja tuskin enää mistään saan johtuen iästäni.
Kiitos paljon vastauksista - ja edes siitä että jaksoit lukea tänne asti :)

12

2386

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PNE.

      Pianotunneille pääset vaikka olisit 50-vuotias etkä ikinä koskenutkaan pianoon. Ensin voisit käydä kirjastossa ja vilkaista jotain aloittelijoiden oppaita ja kokeilla harjoitella niiden avulla, mutta jos se ei onnistu niin etsi opettaja.
      Suosittelen jonkunlaista musiikkiopistoa, itselläni oli monta vuotta opettajana luokkakaverin äiti ja voi kiesus. -.- Vaikka soitin kahdella sormella mitä sattuu ja tuskin pysyin hereillä, opettajani oli aina oikeaan koskettimeen vahingossa osuessani että "HYVÄHYVÄHYVÄ! Sinä kyllä löydät todella nopeasti nuo oikeat nuotit!". Hei pliis, ei tuollainen kannusta oppimaan. Elikkäs, aloitin toisella luokalla soittamisen ja nyt menen lukioon ja en osaa soittaa kuin yksinkertaisia suomipop-biisejä. Panosta opettajaan. Paitsi no, okei, ehkä itsessäkin ihan himpun verran vikaa mutta syytän silti opettajaa. : D

    • vanha jäbä

      Joku toinen soittelee nuoteista mutta on niistä riippuvainen eikä saa soitetuksi mitään ilman nuotteja. Onko se sen parempi? Soittaminen tutuille ja kavereille tai heidän kanssaan sujuu paremmin kun musa on enemmän omassa päässä kuin paperilla. Konserttipianistit soittavat ulkoa. Soittaminen erilaisissa yllättävissä tilanteissa on mahdollista ja mukavaa, jos osaa kappaleita ulkoa. Kertomasi taipumus ja kyky soittaa sujuvasti ja oikein on tärkeä ja vaalittava asia. Muitakin taitoja pitää silti monipuolistaa ja kehittää.

      Kirjastoista tai musiikkiopistoista on saatavissa pianonsoiton tutkintovaatimukset ja ohjelmistoluettelot. Niistä löydät vaikeustason mukaan tehdyt listat sopivasta musiikista. Nuotinlukutaitokin etenee kuin itsestään kun voi kuunnella radiosta Chopiniä, Beethovenia etc ja verrata kuultavaa musiikkia omiin nuotteihin. Teoriapaketti ja musiikkikorvan kehittäminen tarvitaan myös.

      Tutkintovaatimuksista voi saada vihjeitä siitä, minkä taitojen oppimisen voisi asettaa seuraavaksi tavoitteeksi.

      Aikaa menee helposti hukkaan jos suuntautuu harjoittelussa väärin. Soita jollekin hyvälle pianomaikalle ja sovi yksityistunneista tai tunneista musiikkiopistossa. Valitse opettaja jonkin musiikkioppilaitoksen kärkipään nimistä ja ota yhteyttä. Sovi yhdessä opettajan kanssa tuntien tiheydestä ja mihin tavoitteisiin tähtäätte 1/2 - 1 vuoden kuluessa.

      Tässä oli vain murto-osa ajatuksista mitä esitetty kysymys herätti. Ei muuta kuin toimeksi ja koko ajan tavoitteet selvänä eteenpäin.

      • soppakauha

        asiallisista vastauksista!
        Tuo vanhan jäbän sanoma "ei ole hyvä olla nuoteista riippuvainen vaan on parempi että musiikki on omassa päässä," on mielestäni hyvä pointti.
        Musiikin teoria on muuten hyvin hallussa, sain musiikin teorian ja säveltapailun 3/3 -tutkinnoista molemmista arvosanoiksi viitoset :)
        Okei, taisin siis olla väärässä siinä etten enää saa pianotunteja... Aion lähteä etsimään itselleni piano-opea vaikka musiikkiopistosta.
        Viestiketjun jatkeeksi saa edelleen kirjoitella mieleentulevia asioita :)


    • yamaha ez-220
    • näkemystämäkin...

      Joku oppii vieraan kielen tosta vain. Sama on nuottilukutaidossa. Joku oppii se nopeasti ja jotkut ei ollenkaan, vaikka ovat jopa Hollywoodin tasoisia elokuvasäveltäjiä. Steven Wonder ei osaa soittaa nuoteista ihan ymmärrettävistä syistä (sokea), mutta on silti, apua tosin käyttänyt, tehnyt ikivihreitä melodioita. Nykymusiikissa ja sen tekemisessä reaaliaikainen nuotinlukutaito soittaessa ei ole tarpeen. Kun teoria on hallussa ja soitto tekniikka on hallussa, ei nuoteista soitto ole tarpeen. Mitä vähemmän osaa soittaa muiden biisejä sitä enemmän voi tehdä omaa musiikkia, muuten se menee muiden jo tehtyjen kappaleiden kopiomiseksi. Toki vuosien kuluttua opit pikku hiljaa lukemaan nuotteja kun teet omia sävellyksiäsi.

    • Nii-iin. :I

      Pianotunteja saa kaiken ikäisille. ;)
      Se on se vain että täytyy joko päntätä koko ajan, että tuo on f, tuo on d jne, ja sitten joku yksinkertainen pikku laulu vaikka nukkumatti, ja se vain oikealla kädellä ensin, ja sitten vain katsot että tuo on tuo, ja sitten soitat jne. Ja kun sen laulun osaa oikealla kädellä, ota vasen mukaan, ja kun se laulu sujuu vaivatta, sitten seuraava laulu, ja sitä puunataan samalla tavalla kunnes sekin sujuu hyvin. N, puolen vuoden projekti joillain. D:

    • pienestäpitäen......

      Liikennemerkit opetellaan ulkoa ja sen jälkeen ei niitä tarvitse katsella oppikirjasta ajon aikana.

      Sama periaante on nuoteissa. Nuoteista näet miten kappale soitetaan ja opettelet soittamaan sen ulkoa. Nuotit on sen jälkeen vain muistilappu.

      Nuottiluku pitää opiskella jo pienestä pitäen alle 18v. Vanhemmiten oppiminen hidastuu, koska on muita mielenkiitosia asioita mitä haluaisi tehdä.

      Lähes kaikki ihmiset osaavat myös laulaa jopa hyvin, mutta jos ei ole rytmitajua ei laulunlahjoilla tee ammatillisessa mielessä mitään.

    • voip1

      Mul on toi ihan sama ongelma, oon soittanu 7.v poikkihuiluu mut nyt harmittaa ku en alkanu soittaa pianoo :'---(

    • Teilleonpostia

      Pianolla voi lämmittää vaikka saunan, ni ei tartte murehtia opettelemisesta.

    • kessel1

      Tää on ihan tyhmä topikki

    • pianopoika02

      Eli olen soittanut pianoa 5 vuotta ja olen nyt 7lk.. soitin ensimmäiset 2v kansalaisopistossa(halvempi) ja noh.. opin soittamaan oikean käden juuri ja juuri mutta vasemman käden soinnut soinnun pääsävelenä pelkästään. Musiikkiopistossa opin paljon enemmän, ja onhan siellä se maksukin melkein toista sataa/lukukausi.. Nyt opettajani vaihtui vaativammaksi ja on alkanut tuntua et haluan pitää välivuoden ja sillä välin harjoitella sen ainoan ongelmakohdan: f-avaimen nuotit.. Soitan soinnutetut kappaleet prima vistana ilman virheitä, mutta sitten ne joissa on f avainta,, niitä pitää soittaa todella hitaasti ja tuntuu turhauttavalta kun kaikki musiikkia harrastavat kaverini välillä sanovat: "Voiei eikö meidän pianomestarimme osaa f avainta?" tms ja olen soittanut heistä vähiten mutta silti taitavin.. ärsyttää kun muut osaavat ton f:än.. Mutta suosittelen musiikkiopistoa,, siellä oppii todella paljon

    • ekapianoyoutube

      käytä samaa apuvälinettä kuin ekapiano videoissa
      tarvit vain paperiakynän ja teippiä ja opit nuotit

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1498
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      40
      782
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe