Viro Tartu rullamaraton 36km

geostat

Viron Tartossa on pidetty todella hulppeat rullaluistelukilpailut, osanottajia oli 761 useasta eri maasta, naisia mukana todella runsaasti, yli 200 !!, kärjen tasokin oli todella hyvä, Suomalaisia mukana toistakymmentä.
Naisten kisan voiton vei Radionik Evgenia 1.04.57 Enel Kõrvan ollessa kakkonen, miesten kisa meni Venezuelan Alfredo Morenolle ajalla 1.01.15, kakkossija meni Indrek Tobrelutsille. Paras suomalainen oli 6.

Järjestelyt ihan huipputasoa ja tunnelma kokemisen arvoinen, aivan kuin keski-euroopan kisoissa. Sähköiset ajanotot ja palkintoserenemoniat, tällaista rullaluistelukulttuurin pitää ollakin.

Suomi, tuo rikas ja kaunis maa, mutta niin onnettoman amatööri lähes kaikessa. Viro on pystynyt luomaan mahtavat puitteet rullaurheiluun ettei Suomi tällaiseen pysty ikinä. Lisäksi Viron taso on menossa Suomen ohi sellaista kyytiä että huh-huh.. Tämän jälkeen Suomen markettiluistelut ovat enää vitsi, noh,niinhän ne aina ovat olleet. Näyttää siltä että jatkossa Viron kisoihin on menossa enemmän osallistujia Suomesta kuin Suomen kisoissa käy, rullaluistelijakin kaipaa jo pikkuhiljaa laadukkaita kilpailuja. Siis kaikki Viroon!

PS. Tulokset ovat täällä:
http://www.tartumaraton.ee/maraton/36.html
Ovat jo laittaneet sivustoonsa Suomen kielivaihtoehdonkin, mainiota, osallistumisen kynnys senkuin madaltuu!

12

1036

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viro_friikille

      kokonaisuuksia, kun nimet, numerot ja muut detaljit valtaavat mielesi. Juutut johonkin tiettyyn maahan, numeroihin, aikoihin, tilastoihin, henkilöihin ja nimiin, juutut jarrupalasiin, ajatus pyörii samalla uralla ja samoissa asioissa ja esineissä. Ongelma on, että et huomaa sitä itsekään. Kyllä tällainen on sarja-ajattelua kaikkien tutkimustenkin mukaan. Jos huomaisit sen tai kykenisit havainnoimaan omaa toimintaasi (ns. itsehavainnointi), olisi helpompi luopua tästä pakottavasta tarpeesta kohdistaa huomio yksinomaan samoihin yksityiskohtiin. Olisi sitten helpompi siirtyä asiasta toiseenkin, unohtaa vanhat kiinnostukset ja päästä elämässä eteenpäin.

      Nyt en halua puhua tai väittää mitään Viro_friikistä vaan asperger-oireyhtymästä yleensä. Eräät tällaiset "juuttujat" ja yhden uran kiertäjät löytävät tämän kiinnostavan "uran" juna-aikatauluista ja osaavat ne jo ulkoa; junat itsessään, junaliikenne tai liikenne yleensä eivät kiinnosta sitten ollenkaan. Tätä kuvataan englanninkielisessä kirjallisuudessa sanalla "train obsession", suomeksi junaobsessio eli junapakko, joka on suhteellisen yleinen obsessio miespuolisilla asperger-oireyhtymässä. Toiset juuttuvat ja kiinostuvat pienistä esineistä. Tytöillä yleisiä as-obsessioita ovat "horse obsession" ja "book obsession" eli itsepintainen pakko keskittyä hevosiin ja kirjoihin. Kirjoihin innostunut ihminen viihtyy kirjakaupoissa ja kirjastoissa. Monilla as-henkilöillä voi ulla useita yhtäaikaisia tai ajallisesti peräkkäisiä obsessioita ja kiinnostuksen kohteita.

      Juuttuminen detaljeihin eli yksityiskohtiin (kuten jarrupaloihin) on kaikki kaikessa, jopa elämän tärkein asia. Samalla he ei ymmärretä, että yleensä ihminen ei ajattele niin, vaan tarkastelee asioita kokonaisuuksien kautta, ottaa huomioon vastakohtia, muutoksia, kehitystä, erilaisuutta mutta myös monimuotoisuutta elämässä, samanlaisuutta, samanvertaisuutta ja löytää yhteenkuuluvuutta johonkin ryhmään. Toisin sanoaen ei näe asioita mustavalkoisesti.

      Mitä kapeammaksi näkökannat kapenevat kohti pelkkiä yksityiskohtia, sitä mustavalkoisemmaksi elämä muuttuu. Eräänlaista putkinäköä elämään. Esimerkiksi Viron rullaluistelu voi muodostua ainoaksi mustavalkoiseksi näkökulmaksi. Silloin ei enää nähdä kulman taakse. Juututaan vaan yhteen asiaan ja näkökohtaan. Detaljiin ja detaljeihin. Putken toisessa päässä näkyy valoa, mutta tämä valo loistaa yhdestä tietystä maasta, vain Virosta, vieläpä vain rullaluistelusta, joka on murto-osa Viron kaikkea urheilua.

      Detaljit valtaavat mielen. Rullaluistelu on detaljeja, yksityiskohtia, pikkuesineitä, henkilöitä, nimiä, aikoja, lisenssejä, numeroita, aikoja, tilastoja, kilpailuja, tapahtumia, pelkästään yksityiskohtia, joiden merkitys saattaa kasvaa painoarvoaan huomattavasti suuremmaksi rullaluistelun kokonaisuudessa. Kun detaljit vallitsevat mielessä, ajatus on suuntautunut pakostikin vain menneeseen, vain tapahtuneeseen. Rullaluisteluun liikunnallisesti suuntautunut katsoo enemmän tulevaisuuteen, suunnittelee harrastuksensa konkreettista kulkua eteenpäin.

      Kuten junaobsessiossa juna-ajoista kiinnostunut henkilö ei ole kiinnostunut itse junista laajempana ilmiönä tai ammattina, samoin rullaluisteluun innostunut ei ole kiinnostunut itse lenkkeilystä tai kuntoilusta. Häntä ei kiinnosta laji laajempana ilmiönä ja toimintana. Hän ei ole itse kiinnostunut luistelusta vaan ainoastaan yksityiskohdista kuten tuloksista, välineistä, keskustelusta, kirjoittamisesta jne. Siksi hänelle riittää pelkkä netti kanavana rullaluistelumaailmaan. Netti tarjoaa kaikki yksityiskohdat ja tiedot, jotka hän haluaa. Tässä muodossa rullaluistelu on nettiurheilua. Lukemista ja kirjoittamista eri palstoille. Foorumien ja blogien rakentamista sekä foorumeille kirjoittamista.

      Lisäksi karkeamotorinen taito rullaluistelussa on liian vaikeaa opittavaksi, joten netti on erittäin sopiva henkilölle, joka innostuu rullaluistelusta. Polkupyöräily on tasapainovaatimuksiltaan samanlainen vaikeasti opittäva liikuntamuoto as-henkilölle.

      Hienomotrisesti kirjoittaminen näppäimistöllä onnistuu erittäin hyvin. As-henkilöt ovat kertoneet eri yhteyksissä, että he pystyvät kirjoittamaan ajatuksen nopeudella näppäimistöltä. Vauhti voi nousta jopa tuhansiin lyönteihin minuutissa!Näppäimistö muodostaa ilmeisesti selkeän kirjoitusalustan, jossa kaikki merkistö on selkeä ja kirjaimet ovat valmiina näkyvillä, joten niitä voidaan manipuloida yksinkertaisesti painamalla. Käsin kynällä kirjoittaminen on taas huomattavan vaikeaa.

      Kirjoittaminen tietokoneella soveltuu as-henkilölle erittäin hyvin! Silloin on helppo kiinnostua digitaalisesti netistä ja sen tarjoamista harrastuksista (kuten rullaluistelusta) kirjoittelemalla foorumeihin. Erittäin nopealla kirjoitustaidolla voi päivittäin kirjoittaa erittäin paljon ja osallistua ahkerasti netin foorumeihin.

      • 10+

        Kiitos tästä.


    • käyty

      Joo, oon käyny Virossa pariin otteeseen ja mukavia kilpailuja nuo olivat, nykyään varmaan väkimäärä on kasvanut vielä isommaksi mitä muutama vuosi takaperin oli. Eli Virossa toi innostus on huimaa. Mitenköhän siellä nuorten sarjoissa mahtaa väkeä riittää? Tietääkö joku onko Virossa muuten ratoja alettu kans rakentamaan?

    • tunnelmasta

      Olitko itse paikan päällä? Kirjoitat asiasta vasta paljon sen jälkeen kun asia uutisoitiin mediassa, mm. netissä. Foxin sivulla asia esitettiin asiallisesti ja siististi heti seuraavana päivänä. Siinä oli jopa lyhyt seloste, mitä todella tapahtui paikan päällä. On sekin hyvää suomalaista rullaluistelukulttuuria. On se myönteistä, että harrastajat tuovat esille kilpailutapahtumia myös tällä palstalla, joka on oikeastaan ainoa rullaluistelusivusto muutaman hienon rullaluistelublogin ohella, jossa rullaluistelua voi esitellä Suomessa.

      Kirjoitustyylisi on hyökkäävä ja suomalaista rullaluistelua panetteleva. Jos itse luistelisit paikalla, olisit taatusti sopuisampi ja ystävällisempi. Mutta jos kirjoittelet vain uutis- tai nettiperustalta, voit tietysti laukoa ilmaan mitä vaan ilman vastuunkantoa tekemisitäsi, itsestäsi muutenkin ja muista lajin parissa touhuavista. Ota huomioon, että harrastajille tämä laji on kuitenkin rakas laji. Ne jotka osallistuvat tapahtumiin ja kilpailuihin, purkavat tarmonsa jo kilpakentillä. Ei jää tosiaan pahaa agree jäljelle kaiken maailman palstoille purettavaksi. Ja ketä se hyödyttää? Ketä yrität kammeta noilla heitoillasi. Kampeat heitoillasi vain Suomen rullaluistelua. Yksi potentiaalinen foorumi, jossa rullaluistelua voitaisiin esittää positiivisessa valossa, olisi tämä palsta. Ota huomioon se todella todella vakavasti.

      Olet oikeassa, että hieno kilpailu tuo Tarton maraton, mahtava määrä osanottajia ja suomalaisetkin ovat esiintyneet edukseen tai ainakin odotetusti naapurimaassa. Ajat olivat kansallista Suomi-Viro-tasoa mielestäni. En tiedä tunnelmasta, koska en ollu paikan päällä, mutta nettisurffailun perusteella rullaluisteluinnostus on selvästi parempi kuin Suomessa. Kuvien perusteella maalialueet ovat huolellisesti rakennettuja, liike-elämä mukana reunamainosten perusteella arvioiden.

      Seuraava kuva ehkä kertoo jotain. Hyvin rakennettu maalialue, selvästi kansainvälistä tasoa. En nyt kuitenkaan vertailisi maalialueen perusteella Keski-Eurooppaan tässä yhteydessä. Ero on Keski-Eurooppaan on niin suuri, että jo pohjoisen sijainnin vuoksi ja väestöpohjan perusteella Virolla ja Suomella on mahdoton ero kiinnikurottavana. Osanottajamäärä antaa lupauksia tietysti Viron rullaluistelun tulevaisuudesta. Mutta vielä puhutaan vasta tulevaisuudesta.

      http://3.bp.blogspot.com/_4-7U-PZTlRQ/SoBynUdPPQI/AAAAAAAAA_k/CEshXnCqyD0/s1600-h/IMG_9996.JPG

      Aloitetaan rullaluistelukulttuurin parantaminen sitten tästä palstasta. Varmasti tämä palsta on karkottanut paljon osanottajia tapahtumista. Kirjoittajilta puuttuu välillä itsekritiikki kokonaan. Miksi tähän ei saada mitään korjausta? Pitäisi varmasti jokaisen sitten parantaa kulttuuria omalta kohdaltaan niin kirjoituksissaan kuin varsinaisessa toiminnassa seuroissa ja kilpailuissa.

      • kirjoittaja

        on kadonnut johonkin viesteistä?


      • Harjus on kala

        Ja sinäkö otat vastuuta sanomisistasi täällä anonyyminä ?

        Ei siinä sanoja tarvita, näkeehän sen kaikki kuvista ja tuloksista mikä homman nimi on Virossa.


      • Onpas kuvia
        Harjus on kala kirjoitti:

        Ja sinäkö otat vastuuta sanomisistasi täällä anonyyminä ?

        Ei siinä sanoja tarvita, näkeehän sen kaikki kuvista ja tuloksista mikä homman nimi on Virossa.

        Olet kuvaihminen. Kuvat riittävät nettisankareille. Sen kun pieret istuimellasi - siinä sinun vastuu rullaluistelusta. Siinähän heittelet sontaa muitten silmille.


      • Hilkka Peräkylä
        Onpas kuvia kirjoitti:

        Olet kuvaihminen. Kuvat riittävät nettisankareille. Sen kun pieret istuimellasi - siinä sinun vastuu rullaluistelusta. Siinähän heittelet sontaa muitten silmille.

        nooh anonyymi vastuunottaja. Aukesihan se sinunkin asiallinen puolesi.


    • maraton????

      Ovatko kaikki rullaluistelijat jotain ihme kukkakeppi-hintelä-hinaajia kun 36 km pyrähdystäkin pitää kutsua maratoniksi?
      Palstan kirjoituksista päätelleen koko konkkaronkka vetää täysiä ilman kypärää ja jarrupaloja...

      • hintelä Hilkka

        heh heh,, kuka nyt jarrupaloja tarvii!?!? amatöörit.. heh heh


      • sohvape runa
        hintelä Hilkka kirjoitti:

        heh heh,, kuka nyt jarrupaloja tarvii!?!? amatöörit.. heh heh

        http://www.tartumaraton.ee/

        ... niin kun Suomessa ei ilmeisesti saada järjestettyä Helsinki Roller Marthonia kivoissa maisemissa.


      • vorbel
        sohvape runa kirjoitti:

        http://www.tartumaraton.ee/

        ... niin kun Suomessa ei ilmeisesti saada järjestettyä Helsinki Roller Marthonia kivoissa maisemissa.

        Tietäiskö joku asiallinen, onko sinne helppo löytää Tarton keskusta. Yritin katsoa kartoista mutta en löytänyt sellaiseta, josta näkisi miten kaukana lähtöpaikka on esim. vanhasta kaupungista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      366
      4496
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      84
      1854
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1590
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1390
    6. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      212
      1385
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1361
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1347
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1225
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe