Opiskelu lomautettuna

...

Onko kenelläkään kokemuksia työn ohella opiskelusta ja lomautuksen vaikutuksesta siihen? Eli siis seuraavanlaisesta tilanteesta: Vakituinen työsuhde, jonka ohella korkeakoulututkintoon tähtäävää opiskelua (-->käsittääkseni tulkitaan päätoimiseksi opiskeluksi, vaikka pitääkin sisällään vain muutaman "koulupäivän" kuukaudessa, loput itseopiskelua) Jos tällaisessa tilanteessa joutuisi lomautetuksi, niin mitä tämä tarkoittaisi käytännössä?
- Ansiosidonnaiseen ei ilmeisesti oikeutta, jos/kun tulkitaan päätoimiseksi opiskelijaksi?
- Opintotukeen ei ilmeisesti mahdollisuutta, koska vuositulorajat paukkuvat
- Saisiko mistään mitään, vai onko oikeasti tilanne se, että pitäisi keskeyttää koulu saadakseen ansiosidonnaiset lomautuksen aikana?
- Vai pitäisikö vain tyytyväisesti jatkaa opiskelua ilman mitään tuloja?

On kyllä mielenkiintoinen tilanne, jos yhteiskunta oikeasti ajaa makaamaan sohvalle lomautuksen aikana, eikä anna edes viedä opintoja eteenpäin silloin kun siihen olisi loistava mahdollisuus ja ylimääräistä aikaa...

29

7711

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tviit.

      http://www.tyj.fi/default.asp?id=218&docid=183
      Työnhakijaa ei pidetä päätoimisena opiskelijana, jos opiskeluaikaisen vakiintuneen työssäolon tai yritystoiminnan harjoittamisen perusteella on ilmeistä, ettei opiskelu ole esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle.

      Soita omaan kassaasi ja kysy, mitä yllä oleva tarkoittaa.

      • -sinikka-

        Tai suoraan aikuiskoulutusrahastoon ja kysy neuvoja,mistä voit tukea opiskeluun saada ja anoa..


    • Vuoden vaihteen jälkeen tulee ilmeisesti muutos. Sitten voi opiskella vapaasti ansiosidonnaisella.

    • Lomri

      Oon lomautettuna ja oisin mennyt treenaamaan oman alani sellaista duunia mitä en hallitse.Kurssille valitsijat sanoivat että minun olisi tarvinnut jo osata se.Eikä valittu sen takia.

      • Saman kokenut

        Mitäpä sitä oppia osaamattomille kun voi valita jo valmiiksi osaavia. Kouluttaja pääsee helpommalla, mutta seurauksena on tietenkin se oravanpyörä, että jos sinulla ei ole kyseistä taitoa niin et koskaan pääse opiskelemaan sen taidon hankkimista.


    • Tsjk

      Itse luen työn ohella insinööriksi aikuispuolella ja olin viime talven lomautettuna, mutta sain ihan normaalisti YTK-kassasta työttömyyskorvauksen. Samoin on muita kohdeltu ainakin täällä Seinäjoella.

    • Sisyfos Kivi

      Olen ollut kanssasi samanlaisessa tilanteessa kahdesti. Vuonna 2006 kyseessä oli sittemmin väistynyt lomautusuhka, nyt kesän alussa sain potkut. Molemmilla kerroilla opiskelin kokopäivätyön ohella ja sitä tukemaan räätälöityä tutkintoa varten. Vuonna 2006 marssin työkkäriin selvittääkseni viranomaistulkintaa etukäteen. Minulle vastattiin, että tilanteet käsitellään tapauskohtaisesti eikä ennakkotietoa ole mahdollisuutta saada. Eli pahimmillaan tieto hylätystä työttömyyskorvaushakemuksesta tulisi takautuvasti vasta viikkojen kuluttua lomautuksen alkamisesta. Sen, että olin koko ajan tehnyt kokopäivätyötä ja opiskellut ohessa vain sen minkä olin pystynyt, ei katsottu osoittavan päätoimista työssäkäyntiä vaan nimenomaan päätoimisen opiskelun, koska opinnot olivat viivästyneet suunnitellusta aikataulusta. Eli todennäköisesti viranomainen olisi tulkinnut opintoni kokopäivätyön vastaanottamista estäväksi ja evännyt työttömyysturvan. Vaikka kyse oli nimenomaan työtä varten räätälöidystä ns. muuntokoulutuksesta, tuo tutkinto oli tässä aika ratkaiseva. Työvoimapoliittiseen koulutukseen olisin toki saanut osallistua, ja olisi ollut pakkokin, jos sellaista olisi osoitettu.

      En tiedä osaanko antaa sinulle kovin kummoista neuvoa. Nuo harkinnanvaraiset päätökset ovat arpapeliä, ja usein taidetaan päätyä työttömän kannalta kurjimpaan tulkintaan. Tähän on ilmeisesti kuitenkin tulossa muutos, eli tutkinto-opintonsa saisi jatkossa suorittaa loppuun, jos niiden aikana on joutunut kokopäivätyöstään irtisanotuksi.

      Sinuna harkitsisin ennen lopullista ratkaisua ainakin paria asiaa. Auttavatko opintosi työllistymisessä tai muuten elämässäsi eteenpäin? Jos auttavat, jatka jos suinkin mahdollista, muuten keskeytä opintosi virallisesti vuodeksi, jolloin saat työttömyysturvasi ilman viranomaisharkintaa. Selvitä vielä se, vaikuttaako uusi viranomaistulkinta (ilmeisesti vuodenvaihteessa?) takautuvasti sinunkin tapaukseesi vai koskeeko se pelkästään uusia hakemuksia. Parhaassa tapauksessa tuloton kautesi jäisi vain parin kuukauden mittaiseksi, jonka voisi ehkä sinnitellä opintolainaa ottamatta.

      Itse päädyin opinnäytevaiheessa olevien opintojeni keskeytykseen, koska en uskaltanut leikitellä työttömyysturvan epäämisellä, enkä toisaalta uskonut valmistumiseni suuresti auttavan työllistymisessä. Nyt päätös vähän harmittaa, koska työttömyys jatkuu, eikä keskeytystä voi päättää ennen ensi kesää. Älä siis sinäkään ainakaan oikopäätä keskeytä opintojasi tässä uudessa tilateessa.

    • maake60

      Kun et kerro viranomaisille ett olet joskus luennolla ja niin edelleenj. Sama on ulkomaanmatkat koska on kännykät mukana ja voi sopia mahdolliset tapaamiset matkan jälkeen. Sopiva huojaaminen pitää mielen virkeänä ja on hauskaa.

      • +-0

        Näinpä juuri. Lomautus kannattaa käyttää hyväkseen ellei sitten stressilomaa pidä. Eihän kassa tiedä jos opiskelet, eikä sen tarvitsekaan tietää. Ei kannata sahata omaa oksaansa. Työnantajatkin käyttävät kaikki porsaareiät hyväkseen.


      • juopot
        +-0 kirjoitti:

        Näinpä juuri. Lomautus kannattaa käyttää hyväkseen ellei sitten stressilomaa pidä. Eihän kassa tiedä jos opiskelet, eikä sen tarvitsekaan tietää. Ei kannata sahata omaa oksaansa. Työnantajatkin käyttävät kaikki porsaareiät hyväkseen.

        Eikös se laki mikä tulee 2010 tammikuussa anna opiskella niinsanotusti, vaikka juopon/alkoholistin menettämättä työttömyysturvaa.Kunhan on vain täyttänyt 25 vuotta?


    • valita!
    • paskaduuni & -palkka

      Hassat vain aikaasi ja energiaasi työttömäöksi pääsemiseen?? Ja jos saat töitä niin palkka on paska! MIKSI?? OI MIKSI??

      • brk

        ei ole tapauskohtaista ja harkinnanvaraista. Opintojen tulee olla edennyt kokoaikaisen työn ohella 4,8 op/kk, ja tällaista opintojen kanssa yhtäaikaista työhistoriaa tulee olla vähintään 10 kk. Tämä asia sinun on osoitettava toimittamalla opintorekisteriote te-toimistoon. Vuodenvaihteen opinto-uudistus ei muuta asiaa, asia koskee ns. koulutusrahaa, jota ei tähän mennessä ole aktiivisesti työttömille markkinoitu, mutta jonka saamisen ehdot ovatkin sitten ihan toinen juttu.


      • 6526526

        Riippuupi vähän mitä opiskelee. Ei se palkka päätä huimaa monilla duunarialoillakaan. Ja teollisuuteen ei ainakaan kannata opiskella, se on auringonlaskun ala Suomessa.


      • Redracer
        6526526 kirjoitti:

        Riippuupi vähän mitä opiskelee. Ei se palkka päätä huimaa monilla duunarialoillakaan. Ja teollisuuteen ei ainakaan kannata opiskella, se on auringonlaskun ala Suomessa.

        Saako työkkäri tietää, jos joku tukihuijari opiskelee salaa työkkärikorvauksella ? Siis menee oppilaitoksen kirjoille, mutta on virallisesti työtön ?

        Tietenkin jos joku kielii, mutta jotain virallista tietä ? Ilmoittaako oppilaitos uudet opiskelijat työvoimatoimistoon ?


      • sillä
        Redracer kirjoitti:

        Saako työkkäri tietää, jos joku tukihuijari opiskelee salaa työkkärikorvauksella ? Siis menee oppilaitoksen kirjoille, mutta on virallisesti työtön ?

        Tietenkin jos joku kielii, mutta jotain virallista tietä ? Ilmoittaako oppilaitos uudet opiskelijat työvoimatoimistoon ?

        takuulla narahtaa ennemmin tai myöhemmin. Urkintajärjestelmä on niin tehokas.


    • Ihan hölmö

      Minulla on samantapainen tilanne. Opiskelen AMK-ssa ylempää inssitutkintoa ilta- ja viikonloppuhommina työn ohessa. Alkuviikosta tuli tietoa että meidänkin firmassa alkaa sitten lomautukset. Kurssikavereiden kokemusten mukaan siinä menee sitten toisaalta ansiosidonnaiset, koska sen jälkeen katsotaan päätoimiseksi opiskelijaksi mutta opintotukipuolella sivutoimiseksi, joten sieltäkään ei saa yhtään mitään. Eli mistään ei saa mitään. Ainakaan tässä AMK:ssa ei ylemmän opiskelijat voi ilmoittautua poissaolevaksi joten ei tässä jää muuta vaihtoehtoa kuin ottaa lopputili koulustakin ja jäädä odottelemaan päivää parempaa. No jos kerkeis saamaan edes tämän syksyn opiskelut pakettiin niin saishan niistä sellaiset paperit joita voisi käyttää korvaavuuksiin jos toisen kerran pääsisi sisään (jos edes viitsisi hakea uudestaan). Tai voisihan noita puuttumaan jääviä kursseja poimia sitten avoimen puolelta. Jos joskus sitten voisi vaihtaa ne tutkintoon. Mut kun avoimenkin kurssit maksaa...

      Tää tilanne on ihan hanurista. Kirjoitin jo oman kylän kansanedustajallekkin ja tulihan sieltä hyvin ymmärtäväinen vastaus. Jotain kuulema meinaavat tehdä mut koska ja mitä...no joo. Mut kirjoitelkaa muutkin edustajillenne. Ko asiaa koskeva laki on kohta käsittelyissä, ehkäpä asia saisi ansaitsemaansa huomiota.

      Joku järkihän tähän pitäisi saada. Meidänkin kouluun haalitaan opiskelijoita mm USAsta, Kiinasta ja Venäjältä Afrikan pojista puhumattakaan. Mut jos tällainen tavallinen veronmaksaja haluaisi vähän veroilleen vastinetta niin eeeeei, äijähän on selvä sosiaalipummi. No pummataan sitten - koko rahalla.

      Pitäisi tehdä tänä iltana vielä yksi tutkielma valmiiksi kouluun huomiseksi - motivaation puutos pääsi vähän yllättämään.

      • valita!

      • mut
        valita! kirjoitti:

        Luin vakuutusoikeuden päätöksiä. Siellä oli mielestäni vastaavantyyppinen juttu, jossa työttömyysturva oli maksettu. http://www.finlex.fi/fi/oikeus/vako/2006/20060517_2004_007226?search[type]=pika&search[pika]=päätoimiset
        Voi näitä olla emnemmänkin.

        "Työttömyysturvalautakunnan perustelut
        Päätoimisella opiskelijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Päätoimisina pidetään opintoja, joiden tavoitteena on alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen..."

        Tuossahan tuo vitsi tulikin. Ei auta vaikka koko opintokokonaisuus on nimenomaisesti suunniteltu suoritettavaksi työn ohessa. Eikä se että mulla on ennestään pari AMK-tutkintoa eikä tämä ylempi tuo sinänsä mitään uutta iloa ja valoa elämään. Mut hyvä lähde, täytyy viellä kaivella tuolta muita tapauksia.
        Näistä kaiveluistahan pitäisi oikeestaan saada muutama opintopiste.


      • Nimi. valita!
        mut kirjoitti:

        "Työttömyysturvalautakunnan perustelut
        Päätoimisella opiskelijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Päätoimisina pidetään opintoja, joiden tavoitteena on alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen..."

        Tuossahan tuo vitsi tulikin. Ei auta vaikka koko opintokokonaisuus on nimenomaisesti suunniteltu suoritettavaksi työn ohessa. Eikä se että mulla on ennestään pari AMK-tutkintoa eikä tämä ylempi tuo sinänsä mitään uutta iloa ja valoa elämään. Mut hyvä lähde, täytyy viellä kaivella tuolta muita tapauksia.
        Näistä kaiveluistahan pitäisi oikeestaan saada muutama opintopiste.

        Joo. Olin väärässä. Huomasin, että siteeraamani tapaus oli muuta opiskelua. Erittäin laihana lohtuna todettakoon, että sitten sulla on aikaa kokopäivätoimisesti nopeuttaa opintojasi, ellet löydä muuta työtä lomautuksen ajaksi.


      • Måpå
        Nimi. valita! kirjoitti:

        Joo. Olin väärässä. Huomasin, että siteeraamani tapaus oli muuta opiskelua. Erittäin laihana lohtuna todettakoon, että sitten sulla on aikaa kokopäivätoimisesti nopeuttaa opintojasi, ellet löydä muuta työtä lomautuksen ajaksi.

        Istuin tänään päivän koulunpenkillä ja mietiskelin siinä sitten että montako tonnia (tai mummon kymppiä) tuosta koulutuksesta ja papereista olisin valmis maksamaan. Töiden ohessa se on ehkä menetetyn vapaa-ajan arvoista, mutta lomautuksen ajalta se tulisi maksamaan saman verran kun aikanaan tuli opintolainaa. Niitä rahoja ei tämä koulutus toisi takaisin niinkuin eka. Eli rukkaset tiskiin vaan. Tarttee mennä sitten jollekkin työkkärin 'ilo irti maansiirtotekniikasta' kurssille...ai niin, ei lomautetut taida päästä niillekään.

        Mut ei tää pelleily oo ilmaista valtiollekkaan tai kuka näitä kouluja pitääkään yllä...ei taida meidänkään kurssilta moni valmistua kun puolet jättää kesken tämän pykälän takia.


    • perstikki

      Aina kun opiskellaan tutkintoa (amk-tutkinto, korkekoulututkinto), se on päätoimista opiskelua. Vuoden vaihteessa on tulossa lakimuutos, jossa käsittääkseni opiskelu lomautettuna/työttömänä on mahdollista, mutta se "syö" ansiosidonnaisia päiviä. En ihan tarkkaan tiedä lakimuutoksen sisältöä... tämä on siis kuulopuhetta.

      • on tää

      • brk
        on tää kirjoitti:

        http://www.mol.fi/mol/fi/99_pdf/fi/06_tyoministerio/06_julkaisut/07_julkaisu/thj326.pdf, sivu 25.

        Tuo TTLK 1946/98/A. Mää kun en oikein ymmärrä näitten pykälien logiikkaa. Eli meneeks tuo nyt niin että vaikka toisaalla sanotaan että opiskelu on päätoimista voi se silti olla toisaalla sivutoimista. Eiks se nyt ookkaa joko tai vai..?

        Mikä niin kummallista on? Siis lähtökohtaisesti tutkintotavoitteiset korkeakouluopinnot ovat aina päätoimista opiskelua, ellet sitten opintojen kanssa samanaikaisella työssäololla (10 kk kokoaikatyötä) osoita niitä sivutoimiseksi. Tulee siis näyttää toteen, että opinnot ovat edenneet normaaliin tahtiin työssäollessa.


      • asdfghjkl
        brk kirjoitti:

        Mikä niin kummallista on? Siis lähtökohtaisesti tutkintotavoitteiset korkeakouluopinnot ovat aina päätoimista opiskelua, ellet sitten opintojen kanssa samanaikaisella työssäololla (10 kk kokoaikatyötä) osoita niitä sivutoimiseksi. Tulee siis näyttää toteen, että opinnot ovat edenneet normaaliin tahtiin työssäollessa.

        osoittaa että on pystynyt hoitamaan kokoaikatyötä (eli siis olemaan työmarkkinoiden käytettävissä) vaikka opiskelee siinä sivussa? Lomautuksien tapauksessa tuo käytettävyyskin on aika epäolennaista.

        Vaikka työ loppuu niin eihän se tuota peruskuviota muuta. Päivään jää vain tuollainen kahdeksan tunnin aukko jona aikana tarttee keksiä jotain muuta tekemistä kuin opiskelu tai työnteko.


      • brk
        asdfghjkl kirjoitti:

        osoittaa että on pystynyt hoitamaan kokoaikatyötä (eli siis olemaan työmarkkinoiden käytettävissä) vaikka opiskelee siinä sivussa? Lomautuksien tapauksessa tuo käytettävyyskin on aika epäolennaista.

        Vaikka työ loppuu niin eihän se tuota peruskuviota muuta. Päivään jää vain tuollainen kahdeksan tunnin aukko jona aikana tarttee keksiä jotain muuta tekemistä kuin opiskelu tai työnteko.

        todistetaankin toimittamalla työtodistus, ei siinä sen kummempia esityksiä työmarkkinoillaolosta tarvita. Sitten katellaan, että onko ne opinnot edenneet työssäolosta huolimatta, eli voidaanko pitää sivutoimisina. Mikä siinä on niin vaikea käsittää?


      • 4356345
        brk kirjoitti:

        todistetaankin toimittamalla työtodistus, ei siinä sen kummempia esityksiä työmarkkinoillaolosta tarvita. Sitten katellaan, että onko ne opinnot edenneet työssäolosta huolimatta, eli voidaanko pitää sivutoimisina. Mikä siinä on niin vaikea käsittää?

        Siis vittu että järkevää. Eikös ne opiskelut ole sitä enemmän sivutoimisia mitä vähemmän ne ovat edistyneet? Jos opiskelu etenee helvetin nopeasti ja töissä ollaan mahdollisimman vähän niin eikös ne opisleut ole sitä enemmän päätoimisia?

        Vittu että viisaita tuolla TE-toimistoissa...


    • Elämän ihmeitä

      Nyt veronmaksajat maksavat paljon enemmän mitäkin yksityisiä kulujakin?Tietenkin on hyvä että valmistutaan pyrokraateiksi kaikille luukuille esim. terveyskeskuksiin,sossuun ja kelaan jne.Sekä että voimme velkaisena maana tiedoittaa olevamme hyvinvointivaltio ja sivistysvaltio sekä oikeusvaltio jne.Kaikki menee tietenkin perille niin meillä kuin kansaivälisyydessäkin? Kysyin kerran Torilla ylioppilaiden kokouksessa heiltä,että kumpi on tärkeämpää ylioppilaslakki päässä taikka lakin sisältö? Heistä eräs vastasi lakin olevan vain jonkinlaine symbooli nykyisin? Vanhoista ajoista kauan sitten,kun ylioppilaslakki piti olla maalla päässä koko kesän kynnettäessä peltoja hevosella jne.En ole siitä kateellinen.Kysyin vain jotta näkisin kumpi heille itselleen olisi tärkeämpää.Onhan vielläkin monella kaapinpäällystät täynnä vastaavia kuvia lapsitaan,jotka kuvat käydään läpi heti ensimmäiseksi vieraiden saatua päällysvaatteensa päältään.

    • (60op/2v).

      Sain ennakkopäätöksen jonka mukaan saan jatkaa ylemmän AMK-inssin iltaopintoja lomautusten aikana...tai siis saan ansiosidonnaista. Peruste: vähäinen opintomäärä (60op/2v).

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7909
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4502
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      27
      2198
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2099
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1925
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1775
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1679
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe