miten aloittaisin yksinlaulun?

jupke

Hei

Olen 35-vuotias mies, joka haluaisi opiskella laulamista. En vain tiedä että mistä lähtisin liikkeelle.
Laulutaustastani sen verran että lapsena tykkäsin laulella koulussa oppimiani lauluja ja opettajani laittoi minut jopa kerran koulun juhlakuoroonkin. Mutta sitten meni varmaan ikävuodet 10-20 asenteella että minähän en laula. Joskus parikymppisenä minua alkoi laulattaa ja kun autossani ei ollut edes radiota laulelin usein yksin automatkojeni aikana. Aluksi se oli tosi hankalaa mutta ajan kanssa aloin saada siitä jonkinlaista mielihyvää ja pystyin jo laulamaan muidenkin mukana esim. kirkossa ja juhlissa.

Nykyisin laulan ihan rohkeasti muiden kanssa (enimmäkseen kirkon penkissä mutta myös kotona) mutta toisinaan (tai aika useinkin) tuntuu että haluaisin vielä enemmän. Haluaisin pystyä laulamaan laajemmin ja paremmin ja kenties sitä kautta saada rohkeutta laulaa myös yksin muiden iloksi. Esimerkiksi Adamsin "Jouluyö" on sellainen joka vain ei tunnu menevän tällä nykyisellä osaamisellani. Tai kyllä saan sen laulettua mutta se ei vain mene sillä tavalla kuin se menee niillä jotka oikeasti osaavat laulaa...

Uskoisin että sävelkorvani on ihan hyvä, sillä olen aina oppinut lauluja nopeasti korvakuulolta, mutta nuotteja en osaa lukea. Tunnen kyllä nuotit mutta en osaa täysin vierasta laulua lähteä tapailemaan pelkillä nuoteilla.

Asun pienessä keski-suomalaisessa kunnassa. Kysyin eräältä laulavalta tuttavaltani että onko täällä lauluopettajia, mutta hän ei tiennyt ketään. Itse hän käy Jyväskylässä asti mutta sinne on minulla perheellisenä vähän liikaa matkaa. Työväenopiston ohjelmassa on jotain mainintaa laulustakin mutta ne alkavat aina syksyllä eli olisi pitänyt olla liikkeellä jo 3 kk sitten. Lieneeköhän työväenopistojen lauluopetus minkälaista? Musiikkiopistokin täällä on mutta sinne pitäisi varmaan olla jo jotain opiskelupohjaa alla?

Ei näihin kysymyksiini tarvitse olla vastauksia. Minulla vain on semmoinen polte tämän asian kanssa ollut jo jonkin aikaa että halusin teille muillekin sitä hieman purkaa :)

12

1542

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vinkkaaja nro1

      saisit samalla vaivihkaa laulunopetustakin jos ei paikkakunnalta muuta opetusta löydy.

      • jupke

        Kiitos vinkistäsi. Niin, tuo kirkkokuoro on kyllä ollut mielessäni yhtenä vaihtoehtona.


      • 15
        jupke kirjoitti:

        Kiitos vinkistäsi. Niin, tuo kirkkokuoro on kyllä ollut mielessäni yhtenä vaihtoehtona.

        Kuorossa joudut mukaan myös politikointiin. Yksinlaulu on täysin eri laji kuin kuorolaulu. Lauluopettajia on pilvin pimein. Kokeile Googlella.


      • pollille puuro
        15 kirjoitti:

        Kuorossa joudut mukaan myös politikointiin. Yksinlaulu on täysin eri laji kuin kuorolaulu. Lauluopettajia on pilvin pimein. Kokeile Googlella.

        Mmmitä? Nyt ei mennyt tyhmällä jakeluun.


      • yksityistunnitt
        jupke kirjoitti:

        Kiitos vinkistäsi. Niin, tuo kirkkokuoro on kyllä ollut mielessäni yhtenä vaihtoehtona.

        ehkäpä se ryhmätuntien vetäjä antaa myös yksityistunteja, voit kysyä kesken vuotta. Myös OSA kanttoreista antaa hyvää opetusta äänenkäyttöön.


    • Maschera

      Hei!

      Hienoa kuulla, että haluat laulaa! Kyllä Keski-Suomesta löytyy laulunopettajia. Opiskelin aikoinaan itse siellä konservatoriolla klassista laulua ja tiedän, että siellä päin on laulunopettajaksi opiskelevia, hyviä opettajia. Myös valmistuneita löytyy varmasti.

      Kuorolaulu on aika erilaista kuin yksinlaulu. Suosittelisin sinulle, että menet laulutunneille ja saat laulaa reilusti ja vapaasti ääntä "auki". Kuorossa joutuu joskus hieman pihistelemään äänenkäyttöä ja se ei tee välttämättä hyvää.

      Jos et ole löytänyt sieltä vielä opettajaa, niin laita minulle sähköpostia.


      Terv. E.M.

      • jupke

        Hei

        En vielä ole löytänyt opettajaa, googlattu on kyllä ahkerasti. Yritin laittaa sinulle postia mutta jostain syystä ei onnistunut :(


      • laulamisen iloa
        jupke kirjoitti:

        Hei

        En vielä ole löytänyt opettajaa, googlattu on kyllä ahkerasti. Yritin laittaa sinulle postia mutta jostain syystä ei onnistunut :(

        Hei,

        Jos et ole vielä löytänyt laulunopettajaa, suosittelen lämpimästi Hannele Valtasaarta Jyväskylästä.
        Hänellä on pitkä kokemus laulunopettajana ja todella tietää, mistä puhuu ja on saanut hyviä tuloksia aikaan.
        Googlaapa Laulupedagogit ry:n sivuille, sieltä löydät yhteystiedot.


      • jupke
        laulamisen iloa kirjoitti:

        Hei,

        Jos et ole vielä löytänyt laulunopettajaa, suosittelen lämpimästi Hannele Valtasaarta Jyväskylästä.
        Hänellä on pitkä kokemus laulunopettajana ja todella tietää, mistä puhuu ja on saanut hyviä tuloksia aikaan.
        Googlaapa Laulupedagogit ry:n sivuille, sieltä löydät yhteystiedot.

        Hei

        Löysin opettajan jokin viikko sitten ja ennen joulua ehdin myös saada yhden laulutunnin. Oli tosi innostavaa ja sain heti ahaa-elämyksiä :)

        Katsotaan nyt miten tämä lähtee tästä etenemään. Kiitos kuitenkin vinkistäsi.


    • Tenori.

      Yhdyn aiempaan eli kuorolaulu ei ole alkuunkaan sama kuin yksinlaulu. Kuorolaulussa varmasti korva kehittyy sekä laulajana "rutinoituu", mutta tuskin kehittyy. Virhe siinä on se että laulajaa ohjaava focus on laulajan ulkopuolella, eli joudut mukauttaan äänesi muihin ja tällöin laulun opiskelussa täysin ehdoton, omaan kroppaan tutustuminen ja sen ehdoilla meneminen oli miltei mahdotonta. Mikäli alat seuraamaan omaa suoritustasi kuorossa yksityisopiskelun vaativalla tasolla etenkin alkuvaiheessa, menee taas kuorostemmasi todennäköisesti penkin alle..

      Opiskelussa omaan kroppaan tutustuminen, sen tulkitseminen, oivaltaminen ym on ehdottomuuksia mikäli meinaa hyvässäkään opissa kehittyä joten yksityisopiskelua suosittelen jos äänenkäytön tekniikkaa haluaa parantaa.

      Sinuna etsisin googlella, ehkä lehti-ilmoituksen kautta lähimmästä isosta kaupugnista ja neuvottelisin vaikka siitä että jos opettaja kävisi jossain.. paikkakunnallasi.. puolessa matkassa ym ym.. Näissä joustavuutesi määrää paljolti se kuinka paljon loppujen lopuksi haluat oppia ja kehittyä.. ja taloudelliset resurssit tietenkin.

      • hjklö

        Älkääs aivopeskö. Jostain pelosta johtuen nyt luodaan sellaista kuvaa, että kuorolaulu sulkisi pois yksinlaulun. Totuus on kuitenkin, että monipuolisuus on valttia.

        Tämä politikointiasia on aivan vieras käsite kuoroihmiselle. Kuoroihminen haluaa laulaa. Siellä kannattaa unohtaa muu.


    • Yksinlaulaja

      Ääntään ja laulutekniikkaa kannattaa kehittää yksityisopetuksessa! Ja jos sitten haluaa laulaa myös kuorossa, anna mennä vaan! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      121
      2803
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      73
      2576
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2121
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1747
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1489
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1449
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1413
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe