Psykoosipiirteinen persoonallisuusko vaivaa

Rane-R

Tervehdys.
Psykoosipiirteinen persoonallisuus (personalitas schizotypica) on persoonallisuushäiriö, jolle on tyypillistä omituinen käyttäytyminen ja ajattelu. Psykoosipiirteisillä eli skitsotyyppisillä henkilöillä on omalaatuisia ajatuksia, vaikutuselämyksiä ja maagisia uskomuksia. He ovat herkkiä, ja he aistivat helposti toisten ihmisten asenteissa negatiivisia sävyjä itseään kohtaan. Tällaisilla henkilöillä on vain vähän läheisiä ihmissuhteita, ja sosiaalisissa tilanteissa he voivat olla ahdistuneita. Suomessa käytössä olevassa ICD-10-tautiluokituksessa tätä häiriönimikettä ei käytetä, sillä sen katsotaan olevan liian vaikeasti erotettavissa skitsofreniasta ja eristäytyvästä persoonallisuudesta.
Häiriön katsotaan kuuluvan ns. skitsofreniaspektriin, ja sitä pidetään skitsofreniaa muistuttavana suhteellisen lievänä häiriönä, johon ei liity psykoosia. Yhteisiin perinnöllisiin tekijöihin skitsofrenian kanssa viittaa se, että häiriötä esiintyy enemmän skitsofreniaa sairastavien sukulaisilla.
Psykoosipiirteinen persoonallisuushäiriö alkaa varhaisaikuisuudessa. Sille on ominaista epämukavuuden tunne sosiaalisissa suhteissa ja vaikeus olla läheisissä ihmissuhteissa. Ajattelun ja havaitsemisen häiriöt sekä omituinen käytös muistuttavat skitsofreniassa esiintyviä oireita. Tällaisilla henkilöillä on suhteuttamisajatuksia, jolloin he korostuneen herkästi kokevat olevansa toisten huomion ja vihjailujen kohteena. Heillä on outoja uskomuksia tai maagista ajattelua, ja heillä voi olla epätavallisia havaintokokemuksia. Ajatukset ja puhe saattavat olla outoja, epämääräisiä, liian seikkaperäisiä tai kaavamaisia. Ajatukset voivat olla myös epäluuloisia ja tunneilmaisut asiaankuulumattomia. Käytös tai ulkonäkö voivat olla erikoinen. Ystäviä tai uskottuja ei yleensä ole. Skitsofreniasta poiketen skitsotyyppisessä persoonallisuudessa ei esiinny psykoottisia jaksoja.
Psykoosipiirteinen henkilö voi hyötyä psykoterapiasta, jos hän pystyy solmimaan terapeuttiin luottamuksellisen suhteen. Psykoosilääkkeet vovat lievittää suhteuttamisajatuksia ja ajatteluun ja havaitsemiseen liittyviä häiriöitä . Monet häiriöstä kärsivät voivat elää varsin normaalia elämää huolimatta oudoista piirteistään, jotkut sairastuvat myöhemmin skitsofreniaan.
ter. R.R.

44

6987

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • op

      Ihankuin olisit puhunut must.. paitsi en oo herkkä.

    • yksskitsolisää

      "Suomessa käytössä olevassa ICD-10-tautiluokituksessa tätä häiriönimikettä ei käytetä, sillä sen katsotaan olevan liian vaikeasti erotettavissa skitsofreniasta ja eristäytyvästä persoonallisuudesta."

      Kyllä sitä Suomessa käytetään, minulla myös ko. diagnoosi.

      Mistä olet nuo ylläolevat tiedot hankkinut?

      • Anonyymi

        Nykyään psykoosipiirteinen persoonallisuus löytyy ICD-10-tautiluokituksessa skitsofrenian alta tautiluokituksella F21 Skitsotyyppinen häiriö.

        Muut persoonallisuushäiriöt löytyvät luokituksesta F60.

        Mielenterveyteen liittyvät luokitukset voi tarkistaa vaikka Wikipediasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/ICD-10-pääluokka_F

        Aikaisemmin skitsotyyppinen persoonallisuus on käsittääkseni kuulunut samaan luokkaan muiden persoonallisuushäiriöiden kanssa, mutta koska ulkopuolisen on vaikea erottaa skitsotyyppiä esimerkiksi eristäytyvästä tai epäluuloisesta persoonasta, on nimikkeen käytöstä luovuttu.

        Samassa tautiluokituksessa F21 ovat Skitsotyyppisen persoonallisuushäiriön lisäksi:

        Piilevä skitsofreeninen reaktio
        Piilevä skitsofrenia
        Prepsykoottinen skitsofrenia
        Ennakkovaiheinen skitsofrenia
        Pseudoneuroottinen skitsofrenia
        Rajatilaskitsofrenia

        Lähde: Terveyskirjaston verkkosivut

        Varsinaista omaa nimikettä tälle "persoonallisuushäiriölle" ei siis enää virallisesti ole vaan mikäli saat skitsofreniaan viittavan skitsotyyppisen diagnoosin, olet diagnosoitu selvästi sinne skitsofrenian puolelle. Vanhat diagnoosit eivät tietenkään minnekään katoa, vaikka näitä luokituksia aina välillä päivitetäänkin.

        Erikseen on olemassa myös skitsoidinen persoonallisuushäiriö, jota nykyään kutsutaan eristäytyväksi persoonallisuudeksi:

        F60.1 Eristäytyvä (skitsoidi) persoonallisuus

        Termi "skitsoidi" viittaa tähän eristäytyvään persoonallisuuteen, eikä sitä pitäisi käyttää skitsotyypin häiriöstä puhuttaessa.


    • 20+1

      Hoo ;D osa tosta tekstistä sopi muhun. Paitti että puheeni ei ole outoa, epämääräistä, liian seikkaperäistä tai kaavamaista.

    • kansansykolokitaijtk

      Ihan täyttä potaskaa juttusi. Kaikilla terveillä ihmisillä on joskus ongelmia sosiaalisissa suhteissa ja jokainen aistiin, toivottavasti, mitä ympärillä ajatellaan ja tapahtuu. Negatiivisuus on usein totta ja siihen toki kannattaa opetella suhtautumaan. Pakkoko sitä on kaikenmaailman seuraan hakeutua.

      Psykoosi on mitä on. Sekin on normaali reaktio ympäristön ristiriitoihin ja uhkiin.

      Tämä ihmisten luokittelu on pelkkää kuvittelua. Tyypillistä jakomielistä ajattelua jossa henkilö hakee järjestystä ja siten turvallisuutta omaan mieleensä muita jäsentämällä.

      Terveessä maailmassa ihmisillä on oikeus olla erilaisia, sanotaan sitten vaikka outoja. Se mikä taas saattaa sairastuttaa on persoonallisuuksien tukahduttaminen. Vaikka on vaikea hyväksyä, on "todellisuuksiakin" erilaisia. Me kun koemme aina vain sen omamme. Sanoilla ja asioilla on joskus aivan eri merkitys eri ihmisille.

      • futurologi

        sulle * kansansykolokitaijtk * Kaikilla on ongelmia,eri tasoissa,eri mittakaavassa. Väitteesi aloittajan kirjoituksesta, "ihan täyttä potaskaa juttusi" voin omakohtaisesti sanoa että Rane-R kirjoitti vain faktat.Jos et kaikkea ymmärtänyt , sun ongelma on opetella ymmärtämään..


      • Opiskelija42038920

        Eihän tuo mitään potaskaa ollut, vaan ihan täyttä faktaa tuosta kyseisestä persoonallisuuden häiriöstä. Mistä ihmeestä tuohon tulokseen tulit, että aloittajan kuvaama sairaus/häiriö kuvaus olisi "potaskaa"? Tuon samanhan pystyt itse tarkistamaan varmasti lähes mistä tahansa lääketieteen teoksesta, joka käsittelee psykiatriaa.


      • Anonyymi

        Ideaalissa maailmassa saisimme kaikki olla sellaisia kuin olemme.

        Käytit viestissäsi itsekin taikasanoja "terveessä maailmassa". Ikävä kyllä emme enää elä terveessä maailmassa, eikä meillä kaikilla siksi tunnu olevan oikeutta olla omia itsejämme, tai ainakin se usein vaatii vakuutteluja ja paljon työtä.

        Näen että diagnoosit ovat nyky-yhteiskunnassa välttämättömyys, joiden avulla voimme tulkita paremmin toinen toisiamme ja lokeroida erilaisia ihmisiä. Diagnoosin avulla henkilö saa omia tarpeitaan vastaavaa apua ja hiljalleen toivottavasti myös rauhan toteuttaa itseään itselleen ja omalle persoonalleen sopivalla tavalla.

        Ilman yhteiskuntaa ja nk. systeemiä tarvetta diagnoosille ei siis olisi. Eikä diagnoosi saisi olla koskaan henkilön identiteettiä määrittävä tekijä vaan pelkkä työkalu.

        Harmillisen usein potilaiksi joutuneet kuitenkin leimautuvat diagnoosiinsa niin pahasti, etteivät enää tunne identiteettiään diagnoosin ulkopuolella ja ryhtyvät ajattelemaan, että heissä olisi jotain lähtemättömästi pielessä. Tämä on surullista.

        Diagnoosit on ihan okei, ei niiden olemassaolo haittaa. Diagnoosia vaan ei pidä ottaa taakkana tai liian vakavasti, mutta ehkä ohjeena suunnata omaa huomiotaan oikeisiin suuntiin. Skitsotyypit ovat herkkiä, joten omaa tilaa ja aikaa kadotetun itsevarmuuden takaisin saamiseksi täytyy löytää.

        Tällainenn diagnoosi ei saisi tarkoittaa, että henkilön tulisi muuttua tai parantua. Diagnoosi on tienviitta, joka auttaa löytämään keinoja, joilla selvitä arjesta nyky-yhteiskunnassa.


      • Anonyymi

        Olet helkkarin oikeassa!!


    • Karin_aivopesula

      Valtaosa näistä aiheutuu liiasta vedystä elimistössä, joka on korjattavissa alle viikossa blogissani kuvatulla hoidolla.

      • kdksjsmedkesp

        Se on niin helvetin helppo sanoa, että jokin sairaus on täyttä potastaa, jos sitä EI sairasta. Olen myös kuullut, ettei äänien kuuleminen ole sairaus, eikä psykoosi, ja yllättäen näillä ihmisillä ei itsellään ole minkään valtakunnan mielenterveysongelmaa... Kumma juttu...


      • se jeessus
        kdksjsmedkesp kirjoitti:

        Se on niin helvetin helppo sanoa, että jokin sairaus on täyttä potastaa, jos sitä EI sairasta. Olen myös kuullut, ettei äänien kuuleminen ole sairaus, eikä psykoosi, ja yllättäen näillä ihmisillä ei itsellään ole minkään valtakunnan mielenterveysongelmaa... Kumma juttu...

        Oleks joskus kuullu sellaisista tyypeistä kuin yleisesti sanottuna mentalistit? Ota vaikka jostain vitun wikipediasta selvää siitä, ennenkuin alat väittää, että äänien kuuleminen viittais jotenkin psykoosiin tai johki muuhun romahtamiseen. Ongelma vaan siinä, että nämä diagnoosien tekijät ei itse ole tällaisia, joten miten ne voisi jotenkin käypän teorian tehdä siitä sitten? Eikä ne tiedä mitä muuta ne voikaan tehdä tuon lisäksi. Ne vaan uskoo mitä on kirjoitettu ja pysyy siinä.


    • Subklin

      Kalaöljy vähentää riskiryhmään kuuluvien nuorten riskiä sairastua psykoosiin, kertoo helmikuun Archives of General Psychiatry. "Kalaöljykapseli torjuu psykoottisen mielitaudin", otsikoi BBC. Itävaltalaisten, sveitsiläisten ja australialaisten psykiatrien yhteinen julkaisu vahvistaa useita aikaisempia kliinisiä tutkimuksia, joiden mukaan etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA) nopeuttaa toipumista psykoosista ja masennuksesta. Lue lisää suomeksi. Linkit myös BBC:n nettisivulle ja Archives of General Psychiatry -lehteen
      http://www.biovita.fi/uusi/news.php?lang=fi&id=1603

      • Anonyymi

        Kalaöljystä olen lukenut paljon hyvää, ja hiljattain ottanut sen päivittäiseen käyttöön. Aion panostaa kalaöljyyn myös jatkossa.


    • scihtsopää

      Jauhoin paskaa 20-vuotta mielenterveystoimistossa ja tuomio tuli: psykoosipiirteinen persoonallisuus. Mutta eipähän tuo juuri ole tahtia haitannut. Kaikki muu kyllä sopii minuun, paitsi että en ole yksinäinen. Olen naimisissa ja minulla on kolme ihanaa tytärtä. :)

    • BG

      "Psykoosipiirteinen persoonallisuushäiriö alkaa varhaisaikuisuudessa" milloin tämä varhaisaikuisuus suurinpiirtein sitten on/alkaa? Totesin että kaikki nuo oireet natsaa itteeni, enkä ainakaan ite pidä itesäni minään varhaisaikuisena, ko oon vasta 16-vuotias. Mutta toisaalta, en nuorempana ainakaan ollu tällanen.

      • SITKUNJOSKUS

        Varhaisaikuisuus saattaa olla kohdallasi nyt. Joillakin varhaisaikuisuus tulee 20 v , joillain aikaisemmin. 16 v. tyttö voi olla vaikka ensisynnyttäjä,siitä alkaa aikuisuus halusi tai ei.
        Kaikkea hyvää sulle BG.


    • BG

      Jos oikein muistelen niin seiskaluokalla alko nää "ongelmat". Lintsasin koko yläasteen harmillisen paljon ja sama tuntuu jatkuvan nyt lukiossa. Äitille ja muille sanon aina että maha kipeä, päätä särkee tjsp. vaikka todellisuudessa ahistaa aivan kauheasti ja tekis mieli vaan itkeä (itken oikeastaan joka päivä). Tuntuu että kaikki kyttäis ja kattoisi semmosella "mikähä tuoki on tommonen vitun vammanen pelle"-ilmeellä. Siksi saatoin marssia koulusta kotiin kesken päivänkin jos olin kouluun mennyt. Kaupassakäyntikin ahistaa. Paitsi esim. siskon kanssa on mukava käydä. Kavereita kun ei ole, vaikka jotku haluaisikin olla mun kanssa niin en ite pysty koska yksinkertaisesti ahistaa olla jonkun seurassa. Nelosluokasta asti on ollu "ääniä päässä", toisin sanoen juttelin jonkun kanssa jota ei ollut olemassa. Muutaman vuoden kuluttua käskin sen lähtemään kun tajusin ettei se oo normaalia.
      Tosiaan nuo kaikki jutut tuossa tekstissä passaa, paitsi "häiriöstä kärsivät voivat elää varsin normaalia elämää huolimatta oudoista piirteistään", koska tuntuu että kaikki menee perseelleen just sen takia kun en pysty menemään kouluun --> äiti angstaa ja huutaa pitäen mua laiskana paskana/kapinallisena teininä joka tekee sen tahallaan ----> oma paha mieli ja masennus joka mulla on jo todettu ---> enempi lintsaus. Jos joku tietää mitä mun pitäs nyt tehdä niin olisin todella kiitollinen neuvoista, koska pelottaa että romahdan jossaki vaiheessa ja muutenki oon tosi huolestunu omasta tulevaisuudesta, koska en tiiä mitä tehdä koulun suhteen, pääsenkö ikinä töihin mihinkää vai joudunko sossun pummiksi, kaikki on nii vaikeeta..

      • alalla työskentelevä

        Voisitko mennä kouluterveydenhoitajalla käymään ja kertoa vaikeuksistasi? Jos puhuminen on vaikeaa, voit kirjoittaa asiat ensin itsellesi ylös tai viedä kirjeen terveydenhoitajalle. Myös koululääkärille voit puhua. Tärkeintä kohdallasi varmasti olisi löytää sellainen aikuinen johon luotat ja jolle voisit jotenkin kertoa tilanteestasi, jotta saisit apua mahdollisimman pian. Toivon sinulle rohkeutta. Tilanteesi voi johtua monesti eri syystä ja mitä pikemmin saat siihen selvyyttä sitä varmemmin tilanteen eteneminen pahemmaksi estetään.


    • hih111

      Miksi kirjoitit psykoosipiirteisestä persoonallisuudesta? Mikä motiivi sulla on kirjoittaa tänne kyseisestä sairaudesta? Onko sulla itsellä diagsonoitu se sairaus?
      Ihan vaan uteliaisuudesta kysyn sulta tätä.

      • Rane-R

        Tervehdys hih111.
        Vastaan toki mielelläni sinulle.

        Kirjoitin siksi koska tieto ei lisää tuskaa ja kirjoitettu teksti painuu aina paremmin päähän.
        Kirjoittamani tekstit ovat myös itselleni opiksi ja muistin virkistämiseksi, mutta päätarkoitus teksteilläni on antaa tietoa ja toivottavasti myös hitusen apua eri vaivoista kärsiville.

        Olen kauan toiminut myös omaishoitajana vastuullisena,sekä edunvalvojana, joten pyrkimykseni on myös lisätä henkistä pääomaani keräämällä tietoa eri lähteistä eri sairauksista.

        Koskaan en ole koskaan pitänyt vastauksesta "en tiedä" , jos asioista minulta kysytään eri yhteyksissä.

        Minulla ei ole diagnosoitu kyseistä sairautta.

        Toivottavasti vastaukseni tyydytti uteliaisuutesi.
        terv. R.R.


      • Skitso idea
        Rane-R kirjoitti:

        Tervehdys hih111.
        Vastaan toki mielelläni sinulle.

        Kirjoitin siksi koska tieto ei lisää tuskaa ja kirjoitettu teksti painuu aina paremmin päähän.
        Kirjoittamani tekstit ovat myös itselleni opiksi ja muistin virkistämiseksi, mutta päätarkoitus teksteilläni on antaa tietoa ja toivottavasti myös hitusen apua eri vaivoista kärsiville.

        Olen kauan toiminut myös omaishoitajana vastuullisena,sekä edunvalvojana, joten pyrkimykseni on myös lisätä henkistä pääomaani keräämällä tietoa eri lähteistä eri sairauksista.

        Koskaan en ole koskaan pitänyt vastauksesta "en tiedä" , jos asioista minulta kysytään eri yhteyksissä.

        Minulla ei ole diagnosoitu kyseistä sairautta.

        Toivottavasti vastaukseni tyydytti uteliaisuutesi.
        terv. R.R.

        Jaat siis itse, milloin mistäkin omaksumaasi tietoa täällä "Herran sanana". Enemmän saatat harmia tehdä. Voin kertoa myös sinulle sellaisen faktan, että iso osa psykiatrian alalla toimivista ei enää tällaistakaan diagnoosia allekirjoita. Muistattekos vielä nämä pygmikot, skitsoidit yms. - ajan kun ihmisen mielen terveys ja tyyppi luokiteltiin ihmisen ruumiinrakenteen pohjalta?

        Juoskaa nyt kaikki temperamentiltanne herkät ja mielikuvitukseltanne rikkaat vaan psykiatrin vastaanotolle. Maksakaa pitkästä psykoterapiasta ja ottakaa teille määrätyt vahvat psyykenlääkkeet. Niin ja muistakaa, ettette ole osa luonnon monimuotoista persoonallisuuksien kirjoa, vaan olette häiriintyneitä. Teidän herkät taiteilijasieluiset vanhempanne eivät suinkaan siirtäneet tiettyjä luonnollisia piirteitä teihin luonnon laajasta paletista, vaan persoonallisuutenne on vähintäänkin jonkin muistamattoman trauman tai vääristyneiden lapsi-vanhempisuhteiden tuote. Jos ette usko nyt, kyllä psykiatrisetä sen päähänne vähintään kolmessa vuodessa takoo. Ehkä jokin karmaiseva valemuistokin saadaan sieltä lapsuudesta esiin suggeroitua.

        "Koskaan en ole koskaan pitänyt vastauksesta "en tiedä" , jos asioista minulta kysytään eri yhteyksissä. " Voi, kun joskus vastaisit en tiedä, sen sijaan, että nielet kaiken muualta lukemasi sitä kyseenalaistamatta.

        Oletteko muuten koskaan lukeneet mistään, millainen on terve persoonallisuus? Missään ei mainita oikean persoonallisuuden piirteitä. Sen sijaan kaikki persoonallisuuden eri tyypit on lueteltu häiriöiksi. Missä on se persoonallisuus, johon suhteessa kaikki muu on pelkkää häiriötä? Voi kun ihmisillä olisi itsetuntoa ajatella omilla aivoillaan, sen sijaan että antavat muiden määritellä itsensä. Ja ei kun lääkkeet ja diagnoosi kouraan! Eihän niitä olekaan kuin joka toisella. Loput ovat vaan vältelleet psykiatreja.


      • yhtyäkkövaikoei
        Skitso idea kirjoitti:

        Jaat siis itse, milloin mistäkin omaksumaasi tietoa täällä "Herran sanana". Enemmän saatat harmia tehdä. Voin kertoa myös sinulle sellaisen faktan, että iso osa psykiatrian alalla toimivista ei enää tällaistakaan diagnoosia allekirjoita. Muistattekos vielä nämä pygmikot, skitsoidit yms. - ajan kun ihmisen mielen terveys ja tyyppi luokiteltiin ihmisen ruumiinrakenteen pohjalta?

        Juoskaa nyt kaikki temperamentiltanne herkät ja mielikuvitukseltanne rikkaat vaan psykiatrin vastaanotolle. Maksakaa pitkästä psykoterapiasta ja ottakaa teille määrätyt vahvat psyykenlääkkeet. Niin ja muistakaa, ettette ole osa luonnon monimuotoista persoonallisuuksien kirjoa, vaan olette häiriintyneitä. Teidän herkät taiteilijasieluiset vanhempanne eivät suinkaan siirtäneet tiettyjä luonnollisia piirteitä teihin luonnon laajasta paletista, vaan persoonallisuutenne on vähintäänkin jonkin muistamattoman trauman tai vääristyneiden lapsi-vanhempisuhteiden tuote. Jos ette usko nyt, kyllä psykiatrisetä sen päähänne vähintään kolmessa vuodessa takoo. Ehkä jokin karmaiseva valemuistokin saadaan sieltä lapsuudesta esiin suggeroitua.

        "Koskaan en ole koskaan pitänyt vastauksesta "en tiedä" , jos asioista minulta kysytään eri yhteyksissä. " Voi, kun joskus vastaisit en tiedä, sen sijaan, että nielet kaiken muualta lukemasi sitä kyseenalaistamatta.

        Oletteko muuten koskaan lukeneet mistään, millainen on terve persoonallisuus? Missään ei mainita oikean persoonallisuuden piirteitä. Sen sijaan kaikki persoonallisuuden eri tyypit on lueteltu häiriöiksi. Missä on se persoonallisuus, johon suhteessa kaikki muu on pelkkää häiriötä? Voi kun ihmisillä olisi itsetuntoa ajatella omilla aivoillaan, sen sijaan että antavat muiden määritellä itsensä. Ja ei kun lääkkeet ja diagnoosi kouraan! Eihän niitä olekaan kuin joka toisella. Loput ovat vaan vältelleet psykiatreja.

        oletko "Skitso idea" hiukka seko...täsmääkö lääkitys------


      • Tykönäsinyt
        Skitso idea kirjoitti:

        Jaat siis itse, milloin mistäkin omaksumaasi tietoa täällä "Herran sanana". Enemmän saatat harmia tehdä. Voin kertoa myös sinulle sellaisen faktan, että iso osa psykiatrian alalla toimivista ei enää tällaistakaan diagnoosia allekirjoita. Muistattekos vielä nämä pygmikot, skitsoidit yms. - ajan kun ihmisen mielen terveys ja tyyppi luokiteltiin ihmisen ruumiinrakenteen pohjalta?

        Juoskaa nyt kaikki temperamentiltanne herkät ja mielikuvitukseltanne rikkaat vaan psykiatrin vastaanotolle. Maksakaa pitkästä psykoterapiasta ja ottakaa teille määrätyt vahvat psyykenlääkkeet. Niin ja muistakaa, ettette ole osa luonnon monimuotoista persoonallisuuksien kirjoa, vaan olette häiriintyneitä. Teidän herkät taiteilijasieluiset vanhempanne eivät suinkaan siirtäneet tiettyjä luonnollisia piirteitä teihin luonnon laajasta paletista, vaan persoonallisuutenne on vähintäänkin jonkin muistamattoman trauman tai vääristyneiden lapsi-vanhempisuhteiden tuote. Jos ette usko nyt, kyllä psykiatrisetä sen päähänne vähintään kolmessa vuodessa takoo. Ehkä jokin karmaiseva valemuistokin saadaan sieltä lapsuudesta esiin suggeroitua.

        "Koskaan en ole koskaan pitänyt vastauksesta "en tiedä" , jos asioista minulta kysytään eri yhteyksissä. " Voi, kun joskus vastaisit en tiedä, sen sijaan, että nielet kaiken muualta lukemasi sitä kyseenalaistamatta.

        Oletteko muuten koskaan lukeneet mistään, millainen on terve persoonallisuus? Missään ei mainita oikean persoonallisuuden piirteitä. Sen sijaan kaikki persoonallisuuden eri tyypit on lueteltu häiriöiksi. Missä on se persoonallisuus, johon suhteessa kaikki muu on pelkkää häiriötä? Voi kun ihmisillä olisi itsetuntoa ajatella omilla aivoillaan, sen sijaan että antavat muiden määritellä itsensä. Ja ei kun lääkkeet ja diagnoosi kouraan! Eihän niitä olekaan kuin joka toisella. Loput ovat vaan vältelleet psykiatreja.

        En tiedä ajatustesi kulkua -Skitso idea- , asioista tietävänä voin sanoa vain , että Rane kirjoittaa faktat niin kuin minullekkin on opetettu. Sana vapaa toki kaikille tietämättömillekkin .


      • Skitso idea
        yhtyäkkövaikoei kirjoitti:

        oletko "Skitso idea" hiukka seko...täsmääkö lääkitys------

        Onneksi ei ole lääkitystä eikä muuten mitään diagnoosiakaan. Omaksi onnekseni minulla ei ole mitään fyysistäkään sairautta. Joten siinä vastaus kysymykseesi.

        Olen havainnut muutamissa tuttavissani, miten vahvat psyykenlääkkeet eivät todellakaan tee hyvää aivoille ja miten terveitä ihmisiä diagnosoidaan ja saadaan maksamaan pitkästä jaaritteluterapiasta. Yksikin on tullut todella hitaaksi (muutos selkeä ja muidenkin havaitsema) niin ajattelussaan kuin liikkumisessaan. Ja kyseessä ei ole edes mikään kovan luokan skitsofreenikko, vaan juuri tällainen "persoonaltaan häiriintynyt". Minulle on ihan sama, jos jotain lohtua siitä saatte, että voitte muita itsestänne eriävän luonteen ja persoonallisuuden omaavia diagnosoida ja diagnoosia tarpeen tullen lyömäaseenanne käyttää. Minusta saatte myös aivan hyvin olla oman itsenne sijaan jokin diagnoosi (mikä on teitä, ei tällöin oikeastaan ole teitä, vaan vain sairauden oire), jos se jotenkin teitä lohduttaa. Liikoja lääkkeitä kuitenkin kannattaa välttää.

        Toivon, että joku kommentoisi asiallisesti. Tuollaisia yhden rivin älynväläyksiä on Suoli24 täynnä eikä joku lyhyt teinimäinen toteamus "ooks seko -- täsmääks lääkitys?" minua paina millään tavalla ja sellaisia ei kukaan muukaan varmaan noteeraa.

        Joku skitsoidi voisi esimerkiksi kertoa miten diagnoosi auttoi ja mitä se muutti? Onko lääkitystä ja mihin ja miksi? Joku voisi myös kertoa, mikä herkkyydessä on sairasta ja missä menee terveen ja sairaan mielikuvituksen raja. Mukava olisi myös tietää, millainen todellinen ja terve persoonallisuus sieltä sairaan persoonallisuuden alta sitten lääkkeillä ja terapialla saatiin esiin kaivettua, kun liika herkkyys ja turha haihattelu saatiin edellä mainituin keinoin karsittua.


      • Vellitköpöksyissä
        Skitso idea kirjoitti:

        Onneksi ei ole lääkitystä eikä muuten mitään diagnoosiakaan. Omaksi onnekseni minulla ei ole mitään fyysistäkään sairautta. Joten siinä vastaus kysymykseesi.

        Olen havainnut muutamissa tuttavissani, miten vahvat psyykenlääkkeet eivät todellakaan tee hyvää aivoille ja miten terveitä ihmisiä diagnosoidaan ja saadaan maksamaan pitkästä jaaritteluterapiasta. Yksikin on tullut todella hitaaksi (muutos selkeä ja muidenkin havaitsema) niin ajattelussaan kuin liikkumisessaan. Ja kyseessä ei ole edes mikään kovan luokan skitsofreenikko, vaan juuri tällainen "persoonaltaan häiriintynyt". Minulle on ihan sama, jos jotain lohtua siitä saatte, että voitte muita itsestänne eriävän luonteen ja persoonallisuuden omaavia diagnosoida ja diagnoosia tarpeen tullen lyömäaseenanne käyttää. Minusta saatte myös aivan hyvin olla oman itsenne sijaan jokin diagnoosi (mikä on teitä, ei tällöin oikeastaan ole teitä, vaan vain sairauden oire), jos se jotenkin teitä lohduttaa. Liikoja lääkkeitä kuitenkin kannattaa välttää.

        Toivon, että joku kommentoisi asiallisesti. Tuollaisia yhden rivin älynväläyksiä on Suoli24 täynnä eikä joku lyhyt teinimäinen toteamus "ooks seko -- täsmääks lääkitys?" minua paina millään tavalla ja sellaisia ei kukaan muukaan varmaan noteeraa.

        Joku skitsoidi voisi esimerkiksi kertoa miten diagnoosi auttoi ja mitä se muutti? Onko lääkitystä ja mihin ja miksi? Joku voisi myös kertoa, mikä herkkyydessä on sairasta ja missä menee terveen ja sairaan mielikuvituksen raja. Mukava olisi myös tietää, millainen todellinen ja terve persoonallisuus sieltä sairaan persoonallisuuden alta sitten lääkkeillä ja terapialla saatiin esiin kaivettua, kun liika herkkyys ja turha haihattelu saatiin edellä mainituin keinoin karsittua.

        Kuuleppas nyt 'skitso idea' , olet kertomasi mukaan terve;"(onneksi ei ole lääkitystä , eikä muuten mitään diagnoosiakaan)" Sinä veikkonen et TIEDÄ mistään mitään,kun ei ole kokemusta. Kun olet kokenut jotain,tai tiedät mistä kirjoitat , kirjoita siitä. Älä yritä arvioida muiden kirjoituksia, jos itselläsi ei ole faktat selvät...


      • Skitso idea
        Vellitköpöksyissä kirjoitti:

        Kuuleppas nyt 'skitso idea' , olet kertomasi mukaan terve;"(onneksi ei ole lääkitystä , eikä muuten mitään diagnoosiakaan)" Sinä veikkonen et TIEDÄ mistään mitään,kun ei ole kokemusta. Kun olet kokenut jotain,tai tiedät mistä kirjoitat , kirjoita siitä. Älä yritä arvioida muiden kirjoituksia, jos itselläsi ei ole faktat selvät...

        Sinä puhut kokemuksesta ja sitten faktoista. Faktat voivat olla aivan toiset kuin ihmisen kokemus. Siihenhän koko psykiatriakin perustuu. Meillä (psykiatreilla) on faktat, kuten että sinä olet sairas, oli oma kokemuksesi asiasta sitten mikä tahansa. Voihan ihminen kokea olevansa suurikin pyhimys, vaikka muiden kokemuksen silmissä samainen ihminen paistattelee suurimpana kusipäänä. Joten siinä sinulle sitä kokemuksen syvää ääntä.

        Ja hauskaa on, että oma viestinihän ylipäätään on, että ihmisen tulisi kyetä olemaan itsensä ja kasvamaan itsenään ja siten luottaa omaan kokemukseensa, ilman ulkoa saneltua kuvaa, siitä kuka hän on.

        Ja edelleen kaipaan asiallisia kommentteja, ehkä jonkun oikeasti skitsotyypin kokemuksia ja vastauksia kysymyksiini. Mielipiteeni on erilainen kuin sinun vellipöksy, mutta ei sinunkaan kokemuksesi ole koko maailma ja maailmaan tulee mahtua myös sinun mielipiteistäsi poikkeavia näkökantoja, koska ilman niitä eläisimme totaaliyhteiskunnassa eikä psykiatriakaan koskaan kehittyisi. Nyt totuutena hyväksytyt diagnoosit ja maailmankuvat ovat nekin synnyttyään herättäneet vastustusta ja kritiikkiä. Ja onneksi kritiikkiä on. Ethän sinäkään varmasti lobotomiaa enää haluaisi, vaikka persoonallisuutesi häiriintyneeksi psykiatrille mielelläsi myöntäisit tai pitkäaikaisvaikutuksiltaan tutkimattomia vahvoja lääkkeitä häiriöösi ongelmitta söisitkin.


      • ------
        Skitso idea kirjoitti:

        Sinä puhut kokemuksesta ja sitten faktoista. Faktat voivat olla aivan toiset kuin ihmisen kokemus. Siihenhän koko psykiatriakin perustuu. Meillä (psykiatreilla) on faktat, kuten että sinä olet sairas, oli oma kokemuksesi asiasta sitten mikä tahansa. Voihan ihminen kokea olevansa suurikin pyhimys, vaikka muiden kokemuksen silmissä samainen ihminen paistattelee suurimpana kusipäänä. Joten siinä sinulle sitä kokemuksen syvää ääntä.

        Ja hauskaa on, että oma viestinihän ylipäätään on, että ihmisen tulisi kyetä olemaan itsensä ja kasvamaan itsenään ja siten luottaa omaan kokemukseensa, ilman ulkoa saneltua kuvaa, siitä kuka hän on.

        Ja edelleen kaipaan asiallisia kommentteja, ehkä jonkun oikeasti skitsotyypin kokemuksia ja vastauksia kysymyksiini. Mielipiteeni on erilainen kuin sinun vellipöksy, mutta ei sinunkaan kokemuksesi ole koko maailma ja maailmaan tulee mahtua myös sinun mielipiteistäsi poikkeavia näkökantoja, koska ilman niitä eläisimme totaaliyhteiskunnassa eikä psykiatriakaan koskaan kehittyisi. Nyt totuutena hyväksytyt diagnoosit ja maailmankuvat ovat nekin synnyttyään herättäneet vastustusta ja kritiikkiä. Ja onneksi kritiikkiä on. Ethän sinäkään varmasti lobotomiaa enää haluaisi, vaikka persoonallisuutesi häiriintyneeksi psykiatrille mielelläsi myöntäisit tai pitkäaikaisvaikutuksiltaan tutkimattomia vahvoja lääkkeitä häiriöösi ongelmitta söisitkin.

        Laitanpa viestin vaikka juuri kyseinen häiriö ei kosketa itseä. Ajattelen diagnooseista niin, että nehän ovat karkeita luokitteluita, ja jokainen on silti yksilö. Ja nämä luokittelut/diagnoosit tehdään sen takia, että apua voitaisiin kohdentaa oikealla tavalla oikeaan asiaan. Tietysti luokittelutkin voivat ajan saatossa muuttua, eihän tuo mikään ihme ole, ei ole täydellinen maailma. - Yleisesti itse olen kokenut että jos ja kun saa jonkun määrittelyn (diagnoosin) omaan tilanteeseensa, niin siitä on apua oman käyttäytymisensä ymmärtämisessä.


      • Häirikkökin
        Skitso idea kirjoitti:

        Sinä puhut kokemuksesta ja sitten faktoista. Faktat voivat olla aivan toiset kuin ihmisen kokemus. Siihenhän koko psykiatriakin perustuu. Meillä (psykiatreilla) on faktat, kuten että sinä olet sairas, oli oma kokemuksesi asiasta sitten mikä tahansa. Voihan ihminen kokea olevansa suurikin pyhimys, vaikka muiden kokemuksen silmissä samainen ihminen paistattelee suurimpana kusipäänä. Joten siinä sinulle sitä kokemuksen syvää ääntä.

        Ja hauskaa on, että oma viestinihän ylipäätään on, että ihmisen tulisi kyetä olemaan itsensä ja kasvamaan itsenään ja siten luottaa omaan kokemukseensa, ilman ulkoa saneltua kuvaa, siitä kuka hän on.

        Ja edelleen kaipaan asiallisia kommentteja, ehkä jonkun oikeasti skitsotyypin kokemuksia ja vastauksia kysymyksiini. Mielipiteeni on erilainen kuin sinun vellipöksy, mutta ei sinunkaan kokemuksesi ole koko maailma ja maailmaan tulee mahtua myös sinun mielipiteistäsi poikkeavia näkökantoja, koska ilman niitä eläisimme totaaliyhteiskunnassa eikä psykiatriakaan koskaan kehittyisi. Nyt totuutena hyväksytyt diagnoosit ja maailmankuvat ovat nekin synnyttyään herättäneet vastustusta ja kritiikkiä. Ja onneksi kritiikkiä on. Ethän sinäkään varmasti lobotomiaa enää haluaisi, vaikka persoonallisuutesi häiriintyneeksi psykiatrille mielelläsi myöntäisit tai pitkäaikaisvaikutuksiltaan tutkimattomia vahvoja lääkkeitä häiriöösi ongelmitta söisitkin.

        Huomauttaisin vain, että ihmisen aivot ovat elin siinä missä sydän tai maksakin. Näin ollen myös aivot voivat sairastua muutoinkin kuin kasvaimen tai verenkiertohäiriön merkeissä.
        Persoonallisuus yms on kytkeytynyt aivoihin, joten sairaus näkyy persoonallisuuden häiriöinä tms. "Terveellä persoonallisuudella" tarkoitetaan että ihmisen aivotoiminta on normaalia. Sairaasta pääkopasta otettu mangeettikuva on täysin erilainen kuin terveen.

        Seuraan päivittäin persoonallisuushäiriön omaavaa läheistä. Voin sanoa, että ajoittain on pelottavaa, kun toinen ajautuu muualle tai muuttuu olemukseltaan melkein tunnistamattomaksi. Kuin edessä olisi täysin eri ihminen, täysin eri paikasta kotoisin. En tosin tiedä tarkkaan mikä persoonallisuushäiriö hänelle on diaknosoitu, mutta se on ajoittain selvästi havaittavissa ja toisinaan tekee elämästä hankalaa.

        Persoonaliisuushäiriöt ovat yhtä todellisia kuin syöpä tai diabetes.


      • Bäärynä
        Häirikkökin kirjoitti:

        Huomauttaisin vain, että ihmisen aivot ovat elin siinä missä sydän tai maksakin. Näin ollen myös aivot voivat sairastua muutoinkin kuin kasvaimen tai verenkiertohäiriön merkeissä.
        Persoonallisuus yms on kytkeytynyt aivoihin, joten sairaus näkyy persoonallisuuden häiriöinä tms. "Terveellä persoonallisuudella" tarkoitetaan että ihmisen aivotoiminta on normaalia. Sairaasta pääkopasta otettu mangeettikuva on täysin erilainen kuin terveen.

        Seuraan päivittäin persoonallisuushäiriön omaavaa läheistä. Voin sanoa, että ajoittain on pelottavaa, kun toinen ajautuu muualle tai muuttuu olemukseltaan melkein tunnistamattomaksi. Kuin edessä olisi täysin eri ihminen, täysin eri paikasta kotoisin. En tosin tiedä tarkkaan mikä persoonallisuushäiriö hänelle on diaknosoitu, mutta se on ajoittain selvästi havaittavissa ja toisinaan tekee elämästä hankalaa.

        Persoonaliisuushäiriöt ovat yhtä todellisia kuin syöpä tai diabetes.

        Mutta niin sanotut persoonallisuushäiriöt, miten typerä konsepti, ovat mielisairauksia, eivät aivosairauksia. Aivosairaudet on täysin eri asia kuin mielisairaudet. Aivosairaus on lääketieteellinen käsite ja ilmiö, kun taas mielisairaus on lakitieteen käsite ja poliittinen ilmiö. Eittämättä magneettikuvissa voi näkyä aivosairaus, jos se on nykytekniikalla havaittavissa, mutta magneettikuvalla ei voi nähdä mielisairauksia. Ainoastaan psykiatrit voivat "laser"-katsellaan nähdä mielisairauden ihmisessä (vrt. ajatustenlukija tai kristallipalloennustaja). Muut eivät voi millään tekniikalla kuin korkeintaa yrittää arvata, mitä psykiatri näkee tai näkisi. Joskus muut osuvat oikeaan, joskus eivät.

        Niin sanotuilla persoonallisuushäiriöillä ei ole mitään tekemistä oikeiden sairauksien kanssa, kuten esiinnostamasi syöpä tai diabetes. Rakkaus on todellista, mutta ei se siitä sairautta tee. Persoonallisuushäiriö on haukkuma sana, leima, ei muuta.


    • Anonyymi

      Tämä oli vanha ketju, mutta halusin nostaa esiin, koska keskustelua kyseisestä psykoosipiirteisestä persoonallisuudesta (skitsotyyppinen häiriö) ei suomeksi ole kovin paljoa. Ennen tunnettu myös nimellä skitsotyyppinen persoonallisuushäiriö.

      Oikeastaan kaikenlainen keskustelu aiheesta kiinnostaisi...

      Onko teille tai tuttavillenne annettu tätä diagnoosia?

      • Anonyymi

        Minä itse sain diagnoosin psykoosipiirteinen persoonallisuushäiriö. Ja kyseessä vielä aika tuore dg. Minua on 17vuotiaasta saakka seurannu vaan epämääräset ja määrittämättömät diagnoosit. Aina tiesin, että joku minua vaivaa, että en ole kuten muut.
        Kuitenkin pienesti alkuun järkytti tuo diagnoosi, mutta nyt kun olen kerenny perehtymään ja lukeen enemmän, niin moni asia sieltä kohalleni osuu. Osaa oli vaikea hyväksyä ja on vieläkin työstämistä siiinä.
        Oonko täällä muita tuon dg saaneita tai tunnettekko?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä itse sain diagnoosin psykoosipiirteinen persoonallisuushäiriö. Ja kyseessä vielä aika tuore dg. Minua on 17vuotiaasta saakka seurannu vaan epämääräset ja määrittämättömät diagnoosit. Aina tiesin, että joku minua vaivaa, että en ole kuten muut.
        Kuitenkin pienesti alkuun järkytti tuo diagnoosi, mutta nyt kun olen kerenny perehtymään ja lukeen enemmän, niin moni asia sieltä kohalleni osuu. Osaa oli vaikea hyväksyä ja on vieläkin työstämistä siiinä.
        Oonko täällä muita tuon dg saaneita tai tunnettekko?

        Minulla on diagnosoitu skitsotyyppinen persoonallisuushäiriö. Eikä siinä vielä kaikki, löytyy muitakin lievempiä diagnooseja. Kärsin lisäksi traumasta, minkä seurauksena mieleni on ollut tyhjä melkein vuoden. Ei tunteita (pl. ahdistus ja pelko), ei kiintymystä, ei motivaatiota. En tunne enää itseäni, on kuin sieluni olisi revitty juurineen irti. Tätä tilaani pidetään tavallisena masennuksena, mutta sitä se ei ole. Tutkineet lääkärit ovat kovin varmoja asiastaan. Voin vakuuttaa, että tyhjä mieli on astetta rankempi juttu kuin masennus. En tiedä, kauanko pystyn jatkamaan näin.


      • Anonyymi

        On annettu. Ei kuvannut mua mutta koska lääjäri halusi, sen sain.


    • Anonyymi

      mä oon saanut kertaluontoisena tuon diagnoosin psykiatrian erikoislääkäriltä josta en ikinä tykännyt.Ja hän piti minua sen takia kylmänä ja tunteettomana.Mitään harhoja en ikinä ole kuullut tai nähnyt.Mutta pitääkö kaikkien tykätä kaikista.Olen kuullut muiltakin ettei tästä lääkäristä tykkää kukaan.Puhuu mutisten ja puheesta ei saa selvää,siksi jouduin aina kysyy uudelleen kun en kuullut ja saanut kysymyksistä selvää.Tämä sama lääkäri kirjoitti lääkärinlausuntoon hiusteni harmaantumisesta (ikää minulla oli silloin 35 vuotta) ja myös siististä ja asianmukaisesta vaatetuksesta oli maininta lääkärin todistuksessa.En tiedä pitääkö potilaan hiusten väri mainita kelaa varten?En ole siis kymmenessä vuodessa hiuksista muuten harmaantunut kuin edestä,mutta eihän tämä lääkäri sitä voi tietää näin kymmenen vuoden jälkeen.

      • Anonyymi

        Siis psykoosipiirteinen persoonallisuushäiriöhän on ikäänkuin skitsofrenia ilman psykoosia. Eikä psykoosipiirteistä dg yleensä käytetäkään. Itse sain sen kun 10v kysyin pääsisinkö psykologin tutkimuksiin, kaikki lääkärit sössötti vaan, et ei sitä aina tarkkaan voi määritellä, eikä kukaan laittanu lähetettä. Ja viimein lopulta sitten aika rankan tapauksen jälkeen, jonka lopuksi päädyin sairaalaan, niin pääsin psykiatrian akuuttiryhmään ja he laittoivat tutkimusjonoon. Sitten pääsin ja kyllä ne tutkimukset kestikin ja psykologin näkemys oli, että on psykoosipiirteinen persoonallisuus. Lääkäri vahvisti diagnoosin tässä hiljattain.

        Aika kummaa, että sinulla on hiustenväristä ollut maininta. Kyllähän yleisilme katsotaan ja kirjataan, mut että hiustenväri? Vaikuttaa kyllä muutenkin kehnolta lääkäriltä. Ilmeneekö siulla sit toi diagnoosi jollain tavalla tai mitä oireita on, vai onko?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis psykoosipiirteinen persoonallisuushäiriöhän on ikäänkuin skitsofrenia ilman psykoosia. Eikä psykoosipiirteistä dg yleensä käytetäkään. Itse sain sen kun 10v kysyin pääsisinkö psykologin tutkimuksiin, kaikki lääkärit sössötti vaan, et ei sitä aina tarkkaan voi määritellä, eikä kukaan laittanu lähetettä. Ja viimein lopulta sitten aika rankan tapauksen jälkeen, jonka lopuksi päädyin sairaalaan, niin pääsin psykiatrian akuuttiryhmään ja he laittoivat tutkimusjonoon. Sitten pääsin ja kyllä ne tutkimukset kestikin ja psykologin näkemys oli, että on psykoosipiirteinen persoonallisuus. Lääkäri vahvisti diagnoosin tässä hiljattain.

        Aika kummaa, että sinulla on hiustenväristä ollut maininta. Kyllähän yleisilme katsotaan ja kirjataan, mut että hiustenväri? Vaikuttaa kyllä muutenkin kehnolta lääkäriltä. Ilmeneekö siulla sit toi diagnoosi jollain tavalla tai mitä oireita on, vai onko?

        Ei ole oireita ja sen takia ihmettelen että olen saanut kyseisen diagnoosin,josta ei ole puhuttu enää koskaan millään lääkärikäynnillä.

        Kun luin oireista niin siellä mainitaan epämukavuuden tunteet sosiaalisissa tilanteissa ja läheisten ystävien puute.Näiden perusteella olen saanut diagnoosin eli sosiaalisen elämän puute.Kaikki ei tutustu vieraisiin ihmisiin tosta vaan aja lääkäri katsonut minulle sen sairaudeksi.


    • Anonyymi

      Tiedän tapauksen, jossa autismikirjon henkilö on ensin diagnosoitu näin. Onhan näiden välillä yhtäläisyyksiä: erikoinen olemus, outo tunneilmaisu, ihmissuhdevaikeudet... jos ei ole riittävän stereotyyppinen tapaus, neurokirjolla oleva saa usein ensin jonkin mielenterveysdiagnoosin.

    • Anonyymi

      Terveisiä hellaariuteen.

    • Anonyymi

      Mihin tämä menossa koko ajan diaknoosi joka kerta kun ei käyttäydy kun lääkäri tahtoo käyttäytyvän olis aika vähän terveitä kun jokainen outo käytös tutkittas.

    • Anonyymi

      Omalta kohdaltani voin sanoa, että sikäli onni onnettomuudessa, että olen saanut eläkkeen joka on kuin kansalaispalkka, ei huolta huomisesta. Tämä saattaa tosin olla yksi syy, joka on johtanut ihmissuhteiden puutteeseen, kun kyhjään enimmäkseen vain kotona. Jos olisi työpaikka ja työkavereita, niin voisi olla sitä myöten ihmissuhteitakin. Mutta melkein parempi näin, minua ei oikein missään ole kuitenkaan hyväksytty joukkoon. Olisin muutoin työkykyinen, paitsi että olen jo vanha ja väsynyt, mutta jotain pystyisin vieläkin tekemään, mutta eihän nykyään ole nuoremmillekaan töitä. Mutta siis, "työkyvyttömyydessäni" ei ole kyseessä työhaluttomuus, vaan se kokemus, että en ole tullut hyväksytyksi eikä minun panostani ole arvostettu, joten koen että parempi olla sitten suosiolla työelämän ulkopuolella.

    • Anonyymi

      Minulla on psykoosipiirteinen persoonallisuus. DIagnoosi on auttanut minua paremmin ymmärtämään itseäni.

    • Anonyymi

      mähän

    • Anonyymi

      Mulla on diagnosoitu skitsotyyppi. Pääsin sen .yötä myös TK eläkkeelle. Mulla on lääkityksenä risperidon 4 mg koska ilman sitä alan riitelemään pääni sisässä ihmisten kanssa ja muutun paranoidiseksi.
      Ystäviä ei ole ja ne vähät ystävät joita on ollut on poistuneet elämästäni koska minusta ei ole ollut ystävyyden ylläpitämiseen. Ahdistun kun joku tuppautuu liian lähelle ja pitää olla tekemisissä. Yhden kanssa ystävyys kesti vuodesta 2017 aina viime torstaihin. Sitten hän ilmoitti ettei halua enää pitää yhteyttä kun minusta ei saata kuulua mitään viikkokausiin. Ei se suoraan sanottuna haittaa yhtään. Viihdy parhaiten omassa rauhassani.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe