retkiluistimista

tuleva retkiluisteli

Kummat retkiluistimet ovat paremmat teidän mielestänne? Retkiluistimet jotka kiinnitetään monoon vai luistimet jotka kiinnitetään vaelluskenkiin? Kertokaahan vielä retkiluistelu taustanne, ne tiedän minkälaista kokemusta vasten puhutte. Itse olen ostamassa retkiluistimia, mutta mietin että kummatkohan olisi paremmat, mietityttää että pysyykö ne retkiluistimet hyvin siinä vaelluskengässä vai joutuuko kiristykiä aika ajoin kiristämään.

14

13873

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • atlatl

      ...muutamana vuonna ja ollut Skrinnareiden jäsen.
      Itselläni on heikot nilkat ja siksi valitsin luistelumonoihin käyvät siteet omiin luistimiini. Vaelluskengillä taas olisi helppo kävellä maaosuudet. Monot kun ovat rantakalliolla aika liukkaat. Yksi tuttuni katkaisi lapaluunsa monoilla kaaduttuaan.
      Kiristeleminen taas liittyy siihen,mitän laadukkaat siteet ovat. Jos haluat laadukkaat,niin osta sellaisesta paikasta,jossa asiasta tiedetään jotakin.Joku marketti,tai kesportti ei silloin ole oikea paikka.
      Samoin vaellusjalkine saa olla aika tukevavarsinen,jotta nilkat saa tukea. Kolmas vaihtoehto on nahkainen telemark-kenkä,joka myös tukee jalkaa.
      Jos sinulla jo on sopivat monot,niin tarvitset tosiaan vain luistimet,niihinhän voi periaatteessa laittaa minkä siteen vaan.Luistelumonojen etu on paremmassa vauhdinpidossa kun potku pitenee kannan noustessa irti luistimesta.Sauvat vielä lisäävät vauhtia ja auttavat myös vastatuuleen ja huonoilla,rosoisilla jäillä,sekä tasapainon pidossa vaikkapa railoja ylittäessä.Retkeilyliikkeet ja Esim Bear&Water myy myös sauvapakettia,joka on suunniteltu retkiluistimeen.Tai yhtä,vahvaa puusauvaa,jolla voi kokeilla jään vahvuutta.Jäänaskalit on pakollinen varuste.
      Itse ostin aikanaan luistimeni Bear&Waterista,joka kylläkin on melontaliike,mutta omistaja myös harrastaa retkiluistelua joten osaa neuvoa oikeat otteet.

      Jos taas asut muualla Suomessa,niin paikalliset retkeilyliikkeet mahdollisesti.

      Srinnareiden sivuilla kannattaa käydä.Heillä on retkiä varmaan ympäri Suomen. Samoin Suomen latu järjestää kokeilumahdollisuuksia ainakin täällä Espoon Oittaalla.
      Suomen Ladun sivuilla on myös retkiluistelua.Kai olet jo gooletellutkin???

      Ja muista: Jos lähdet yksin,kerro jollekulle minne menet.Vedenpitävään pussiin kännykkä ja täydelliset vaihtovaatteet vedenpitävästi pakattuna reppuun,ennenkuin suunnistat jäille.
      Jäihintippuminen ei ole todellakaan leikinasia.Siksi yleensä suosittelenkin aina ensimmäiseksi ohjattuja retkiä,niin vältää turhat virheet kun on asiantuntijat neuvomassa.

      • :-)

        Itselläni on ollut ns. alppivaelluskengät ja siinä kiinteä kantaiset luistimet. Pidän tästä yhdistelmästä enemmän kuin hiihtomonoista. Jotenkin vain vaelluskengät sopii jalkaani paremmin. Varsin usein retkiluistelun lomassa tulee käytyä maissa kävelemässä tai ollaan nuotiolla kahvin keitossa. Jos vain voit niin koita saada molempia kokeiltavaksi ja tämän jälkeen tiedät kummat ovat sulle sopivammat


      • Tiia-lumia
        :-) kirjoitti:

        Itselläni on ollut ns. alppivaelluskengät ja siinä kiinteä kantaiset luistimet. Pidän tästä yhdistelmästä enemmän kuin hiihtomonoista. Jotenkin vain vaelluskengät sopii jalkaani paremmin. Varsin usein retkiluistelun lomassa tulee käytyä maissa kävelemässä tai ollaan nuotiolla kahvin keitossa. Jos vain voit niin koita saada molempia kokeiltavaksi ja tämän jälkeen tiedät kummat ovat sulle sopivammat

        matalilla nahkatelluilla ja rottefella-siteellä ilman takasidettä. Luistelu on tehokkaampaa ja sujuvampaa lisäksi käytän sauvoja antamaan tukea. Tukevuus ja suuntavakaus ovat todella hyvät.
        Mono ei heilu siteessä sivusuunnassa. Sopivat perinteisiin alumiinirunkoisiin teriin, koska näissä voi siteen asemaa muunnella sivusuunnassa.
        Pituussuunnassa jalan tulisi asettua terän keskelle, vapaata terää yhtä paljon kannan takana ja varpaiden edessä.Tarkoitus on saada jalka lepäämään luistimien päälle ja siteiden kautta sopiva tuki.

        Minkälaista retkeilytasoa haet harrastuksena, tältä pohjalta voi ajatella luistimien laatua, mutta muista varustuksista ei kannata tinkiä, tarkoitan turvallisuudesta. Pidän polvisuojia olen muutaman kerran kaatunu rosoiseen jäähän eikä ole mukava kokemus levitä varustuksineen.

        Bear&Water suosittelen sieltä saa hyviä vinkkejä ja kaiken tarvittavan varusteen.

        Olen luistellut jo vuosia yksin tai kimpassa, kimppaluistelussa on varaa liikkua etäämpänä rannasta kuin yksinluistelussa, turvallisuus on mulle tärkeempi seikka kuin riskin otto maiseman tai lumettoman reitin tähden. Valitsen mieleisen teemamatkan 40 -70 km, toisinaan yhden suuntaisena josta voi palata bussilla tai junalla takaisin.

        Luistelen etelä-suomen joki/järvimaisemissa ja rannikoilla. Skrinnarin sivujen kautta saa ajankohtaista tietoa jäätilanteista ja kohteista.


      • naskalit

        mukaan myös " jäänaskalit jja pätkä köyttä " pelastusrenkaiks huonon hetken koettaessa.


    • Hambba

      Itse käytän luistelumonoa luistimessa. Oli helppo laittaa vanhat suksisiteet luistimiin kiinni ja siinä oli koko homma ennen kuin pääsi baanalle. Toisaalta monot eivät aina ole parhaat mahdolliset - tai edes hyvät - jalkineet kävelemiseen. Omat monot ovat ainakin tosi liukkaat, jos on yhtään kovaa pintaa lumella tai sen alla. Kokeilemani vaelluskenkiin kiinnitettävät siteet ovat toistaiseksi olleet hankalia kiinnittää ja huonosti kiinni pysyviä. Ehkä minulle on sattunut niitä huonoja malleja tai yksilöitä.

      Luistimista sen verran, että ota riittävän pitkä luistin. Se liukuu paremmin ja sillä on helpompi mennä jään epätasaisuuksien yli. Samoin katso terän leveyttä. Älä ota aivan kapeinta luistinta sillä jo pienikin paino kapean terän päällä rikkoo jään pintaa potkussa ja tekee menosta hutjakkaa. Tämä korostuu, jos on yhtään isompi/painavampi luistelija.

      Onne matkaan valintaan ja reissuille. Muista aina turvallisuus eli varustaudu oikein, tutki reitit, ilmoita muille mihin olet menossa. äläkä lähde yksin.

      • kestävä kehitys

        Kengänpohjaan morapuukot kiinni vaikka Eri keeperillä kyllä pelaa.


    • AH

      Luistimen teriä on myös erilaista, T-mallista ja V-mallista. T-malli uppoaa helpommin railoihin ja suurempi riski saada polvet tuusan nuuskaksi kun jalka vääntyy. V-malli pomppaa helpommin railoista ulos, jos luistin sattuisi sellaiseen ajautumaan. T-mallisella pääsee lujempaa (Pajunen on hyvä) kuin V-mallisella. Itselläni on V-mallinen juuri sen vuoksi, että säästelen polviani. Jos jään pinnalla on lunta, V-mallinen ei inahda mihinkään lumen läpi varsinkaan kevyellä luistelijalla, mutta T-mallinen liukuu paremmin läpi. Itse kierränkin pääosin aurattuja reittejä, joten V-malli käy loistavasti.

    • MERENKURKUNLUISTELIJ

      JEP. ITE IKÄÄNTYNYT KIEKOILIJA JA TOTTUNUT LUISTELEMAAN NIIN ETTÄ KANTAPÄÄ ON KIINNI TERÄSSÄ. OMASTA MIELESTÄ SE TUO TUKEVUUTTA KOKO TOUHUUN. ENSIMMÄIET LUISTIMET JOTKA KIINNITETTIIN KENKIIN OSTI N KIRPPUTORILTA JA NE TOIMIVAT VIELÄKIN ERINOMAISESTI VAIKKA OLEN OSTANUN UUDEMMAN MALLISIA LISÄKSI VIELÄ JOTKA OVAT HELPOMMIN KIINNITTÄÄ. KENGÄN TÄYTYY OLLA TUKEVA SELLAINEN VAELUSKENGÄNTASOINEN MIELESTÄNI ETTÄ KOKEMUS LUISTEUSTA TULE TODISTETTUA. ITELLÄNI EI KOKEMUSTA LUITELUMONOIHIN KIINNITETTTÄVÄSTÄ MONOSTA. KEVÄÄN JATKOA KAIKKILLE LUITELIJOILLE

    • vielä tänäänkin

      Minä en ole edes tiennyt että noita kiinnitystapoja tai teriä on useampia.
      Viime talvena ostin retkiluistimet jotka oli kiinnitetty monoihin.Itselläni oli jonkin tyylin retkikengät ja ruuvailin säätimet noihin just sopiviksi ja hyvin on pysyneet tänäkin talvena.Remmi vaan tiukalle niin kyllä pysyy jos ei odota luistelulta mahdottomia.

      • voi.

        valmistaa myös itse. Pitkille järven tai meren selille,oivalliset terät saa tehtyä potkurin jalaksista.Noin 60-80 senttisillä terillä pitempikin retkiluistelu sujuu kevyesti.


      • mitä ihmettä
        voi. kirjoitti:

        valmistaa myös itse. Pitkille järven tai meren selille,oivalliset terät saa tehtyä potkurin jalaksista.Noin 60-80 senttisillä terillä pitempikin retkiluistelu sujuu kevyesti.

        " Luistimen teriä on myös erilaista, T-mallista ja V-mallista. "

        olisiko missään kuvaa T-mallista tai V-mallista ? T-malli kuulostaa loogiselta, mutta mikä on V-malli ja olisiko(kuva) esimerkkejä ?


    • Ensimmäinen, välttämätön ehto on, että side itsestään aukeaa kaaduttaessa tai luisteltaessa jäähalkeamaan. Side, joka ei aukea, on kohtuuttoman vaarallinen: nilkat ja polvet suuressa vaarassa.

      Sitten, jos harrastaa oikeaa retkiluistelua, siis seikkailua, jossa ei tiedä mitä on edessä, kenkien on sovelluttava kävelyyn monipuolisilla alustoilla, mm. kalliolla. Edessä voi olla esim. heikkojäisen salmen kiertäminen maitse kalliota ylittäen. Auratuilla radoilla ei ole tätä tarvetta, mutta se onkin "matkaluistelua", ei retkiluistelua.

      Loppu on sitten maukuasioita ja selviää vain kokeillen.

      Minulla on remmikiinnitys jota käytän Salomonin tukevan varsikengän kanssa.

      • Eikö?

        Noita liukkaita luistelumonoja varten voisi reppuun ottaa sellaiset kenkiin kiinnitettävät "liukuesteet".


    • Hiekanpää

      liki tuhannen kilometrin kokemuksella luistelumonot ja Pajusen luistimet. Pajusen luistimien terä on kova (58 Rocwelliä) eli sitä ei tarvii aina olla terottamassa. Tavaratalomallitkin toimii hyvin kun on teroitin pakkasella mukana kun jää on kovaa. Pieksämäen luisteluradalla on ainakin jää melko kovaa, jolloin luistimen on oltava terävä.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      180
      1345
    2. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      311
      1050
    3. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      144
      1014
    4. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      23
      997
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      96
      882
    6. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      848
    7. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      59
      835
    8. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      84
      818
    9. Nyt olis hyvä hetki tavata ja jutella

      Entinen parisuhde on paketoitu, ja nyt olisin vapaa mies sinun käyttöösi. Vieläkö tahdot mua? Aikaa on mennyt liikaa, mu
      Ikävä
      51
      768
    10. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      122
      762
    Aihe