Rintauinnin tekniikka

27

Jos vaikka joku oikeasti asiasta tietävä sattuisi lukemaan...

Olen ymmärtänyt, että rintauinnissa potkuvaihe olisi tärkein. Vajavaisen ymmärrykseni mukaan siis potkun pitäisi viedä eteenpäin enemmän kuin käsivedon? Itselläni on kuitenkin toisinpäin, sanoisin, että yhdestä käsiveto-potkuyhdistelmästä käsiveto vie n. 2/3 ja potku loput. Vaikuttaa asiaan paljonkin se, että en paina kasvoja veteen vaan uin pää pystyssä (ja aion tehdä niin kyllä jatkossakin)?

Voi tosin olla, ettei meikäläisen tapauksessa paljon ole tekniikanhiomisella merkitystä, kun speksit on tällä hetkellä
-paino 150 kg
-60 min uintisuoritus 1600-1700 m
-n. 55 käsivetoa 50 metrin altaanmittaan.

7

1825

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Entinen valas

      Ihan hyvin sä uit 150 kiloseksi ja pää pystyssä rinulia. Jos jaksat uida 3 x vko tunnin, niin varmaan paino putoaa vuodessa useita kiloja, ainakin mulla putosi ekan vuoden aikana. Hanki uimalasit ja opettele tai ainakin yritä pään painamista veteen, liukuun tulee tehoa, uintiin nopeutta eikä niska tule kipeäksi. Se on itseasiassa aika helppoa kun vaan ylittää sen kynnyksen.

      Minä olen muuten ymmärtänyt että rinulissa käsiveto on 55 % ja potku 45 %, vertailun vuoksi vaparissa 80 % ja 20 %.

      • -

        Kyllä rinulissa se pää teho tulee sieltä jaloista, Eli 60% jaloista ja 40% käsistä. Vaihteluahan voi toki olla yksilöillä 10% suuntaan tai toiseen.


    • Rintauimari

      Sitä voi kokeilla altaanmitan pelkillä potkuilla ja toisen kerran pelkillä käsivedoilla.
      Omasta kokemuksesta voin kertoa, että potkuilla menee vähintäänkin 4 kertaa nopeammin. Eli olet oikeilla jäljillä, potku liuku on selvästi rintauinnin tärkein osa :)

    • i.v.o

      Mahtava lähtökohta lähteä treenaamaan vetojen vähentämistä per altaanmitta! Se on hauskaa ja uintitaitoa kehittävää. Harrastelijana saattaisin päästä 17-18 per 50m (7-8 25m). Ota tavoitteeksi 40-45 Jouluun mennessä!

    • Kuntoon uimalla

      Jalkojen osuus tulisi olla 3/4. Kädet on todellakin vain pienessä roolissa. Kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin nilkan asentoon potkussa ja jalkojen samanlaisiin potkuihin/liikeratoihin.
      Kysy ihmeessä esim uimavalvojilta pikkuvinkkejä uintiisi. Ovat yleensä mielellään auttamassa ja hieman opastamassa uintiin.
      Leppoisia uinteja sulle!

    • Juho Ratava

      Käsivedon palautukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos käsiveto auraa pahasti vettä, tehokkaasta potkusta huolimatta voi käsivedon palautus kuljettaa uimaria jopa takaperin. Lisäksi potkun suunta vaikuttaa hyvin paljon, mikäli potku suuntautuu alas, se ei silloin vie eteenpäin. Tämä on erityisesti ongelma silloin, kun pää on pystyssä, koska vartalokin tuppaa silloin olemaan pystymmässä asennossa. Tässäkin asennossa tehokkaasti potkiminen on mahdollista, tosin ehkä hieman vaikeampaa, koska potkun tulee suuntautua uimarin vartaloon nähden selän taakse.

      Jos käytetään jalkapallotermejä, niin tehokkain potku ei myöskään ole pöytäpotku (jalkapöydällä), ei varsinkaan kärkipotku (varpailla), vaan sisäsyrjäpotku (jalkaterän sisäsyrjällä ja oikeastaan varsinaisesti pohkeen sisäpuolella). Mikäli sinulla on ongelmia polvinivelten kanssa, oikeaoppisen potkun tekeminen voi olla epäterveellistä, kivualiasta tai jopa mahdotonta - tällöin lähin vastaava tehokas potku olisi keskivartalosta voimansa saava delffiinipotku (perhosuinnin potku), joka tehdään (rennosti, ei jäkittäen) suorin jaloin, molemmat jalat yhdessä "pyrstönä".

      • 21

        Kyllä jalkapotkun osuus verrattuna käsivetoon on normaalilla kuntouimarilla aika fifti-fifti. Jopa voi olla niin, että käsiveto vie uimaria enemmän eteenpäin. onnetonta potkua kompensoidaan käsivedolla.

        Hyödyllistä vinkkiä potkuun saa esim youtubesta, jos ei uskalla kysyä uimahallilla ammattilaisilta. Siellä on mallikkaita esimerkkejä OIKEASTA potkutekniikasta kaikkiin uintilajeihin. Rintauinnin potku on varmasti kaikista vaikein asia oppia ja opettaa uinnissa. Kannattaa kuitenkin opetella mikäli haluaa uida paremmin. Rinuli on rauhallisesti uituna taloudellista etenemistä, vaikka kilpaa uidessa se onkin perhostakin jopa raskaampaa. Sanoja lueskelemalla tuskin kukaan on koskaan oppinut uimaan. Pitää nähdä ja kokeilla. Paljon.

        Käsivedon palautuksesta vielä sen verran, että pitää olla jo aika hyvä uimari, että pystyy sen tekemään niin, ettei veden vastus enää haittaa ollenkaan. Eli veden pinnan yläpuolelta. Takaperin tuskin monikaan edes vahingossa saa itseään uimaan heikon käsivedon aikaansaamana. Vähän sama juttu kuin vaparin potkussa, jos nilkat on koukussa niin potkiessa uimari meneekin taaksepäin. Pikkujuttuja, mutta tekee uimisesta hankalaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1661
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      5
      1275
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe