Määräaikaisen työsopimuksen päättyminen & raskaus

napsuli

Määräaikainen työsopimukseni on päättymässä kohtapuoliin eikä puhetta jatkosta ole ollut. Olen raskaana ja äitiyslomani alkaisi pari viikkoa työsopimukseni päättymisen jälkeen. Tilalleni ollaan palkkaamassa uutta työntekijää ja tulikin tässä mieleen, että onkohan tämä ihan laillista kun kyseessä on kuitenkin samat työtehtävät ja sama työnimike? Raskaushan ei saa olla esteenä työsopimuksen jatkamiselle, mutta minun kohdallani se selkeästi sitä on, koska olen työni kuitenkin aina hoitanut moitteettomasti. Määräaikaista sopimusta on myös jo kertaalleen jatkettu ja jatkosta oli puhetta myös siinä vaiheessa kun työpaikallani ei vielä ollut tietoa siitä, että olen raskaana. Pitäisikö tästä olla yhteyksissä liittoon vai onko tämä ihan laillista toimintaa?

5

1568

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...x.

      Työsopimuslaista:

      Määräaikainen työsopimus

      Määräaikainen työsopimus on sopimus, jonka kestoaika on sidottu täsmällisesti tiettyyn kalenteriaikaan. Määräaikaisena voidaan pitää myös sopimuksia, joiden kesto on rajattu esimerkiksi tietyn työtehtävän suorittamiseen. Esimerkkinä viimeksi mainitusta voidaan mainita työsopimuksen tekeminen vaikkapa toisen työntekijän sairausloman ajaksi, mikäli sairausloman kestosta ei ole vielä tarkkaa tietoa.

      Lain mukaan työnantajan aloitteesta ilman perusteltua syytä solmittua määräaikaista työsopimusta samoin kuin ilman perusteltua syytä tehtyä toisiaan seuraavia määräaikaisia työsopimuksia on pidettävä toistaiseksi voimassa olevina. Em. perustellun syyn tulee liittyä selvästi työn luonteeseen, esimerkiksi siihen, ettei työtä ole tarjolla kuin kausiluontoisesti.


      ------>> Lähinnä tuo toinen kappale nyt on kohdallasi se klassinen kohta, kuten kovin monella muullakin. Eli onko määräaikainen ollut vain määräaikainen, vai onko jo ollut tulkittavissa sen olevan toistaiseksi voimassaoleva. Määräaikainen on tietyksi kaudeksi sovittu, eli mitään pakkoa ei ole toki ottaa samaa kuin aiemmin. Saman henkilön kohdalla ketjuttaminen on lähtökohtaisesti pääosin kiellettyä, mutta hyvänkään työntekijän pihalle laittaminen määräaikaisen kauden jälkeen ei ole laiton toimenpide. Kun työ päättyy tiettynä hetkenä, niin työnantaja (yksityinen, valtiolla tiettyjä erilaisia rajoitteita) voi a) ottaa entisen tai b) palkata uuden.

      Tuota ketjutusasiaa voi lähinnä liitosta kysyä ja millaisen tulkinnan tekevät tuossa kohdin. Kovin tilannekohtaista, joskus yksikin jatkaminen katsotaan, että on jo toistaiseksi ja joskus taas ei... Se ei ole yksiselitteistä. Liitossa nyt aika helposti osaavat sanoa tulkinnan onko asiassa eväitä mihinkään käräjille lähtöön tai keskustelevatko asiasta edes työnantajan kanssa sovintoratkaisun löytämiseksi. Varautuisin sinuna, että määräaikainen tulkitaan olleen määräaikainen ja työnantajalla olevan oikeuden ottaa kenet haluaa, mutta jos asia menee toisin ja enemmän eduksesi niin kaikkihan on vain plussaa.

    • syrjintäolettama?

      Kannattaa lukea tämä http://www.tasa-arvo.fi/syrjinta/tyoelamassa/raskaus ja ihan ensimmäiseksi kertoa työnantjalle hakevansa jatkoa määräaikaisuuteen, jos siihen edelleen ollaan palkkaamassa jotakuta sekä lisäksi pitää ottaa yhteyttä luottamusmieheen jos semmoinen on tai sitten liittoon

      • duunaaja.

        Kyseisen henkilön tilanteessa, kun töistä pois jääminen määräaikaisen jälkeen joka tapauksessa tulee tapahtumaan sekä muissakin vastaavissa, on hieman sana-sanaa vastaan onko hakenut riittävän selkeästi ja tiedoksi antaen uutta jatkoa.

        Yleisesti tuollaisessa työnantaja perustelee, että henkilön määräaikaisuus oli päättymässä ja ei hakenut jatkoa kun oli jäämässä pois. Tai ainakaan hakenut jatkoa ajoissa. Tästä syystä sitten oli tietenkin hankittava uusi. Kysyähän aina voi ja siinä ei häviä mitään. Lopputulos voi kuitenkin olla mikä vain.


      • napsuli

        Kiitos tästä linkistä, tässä olikin paljon asiallista tietoa :)


      • ----
        napsuli kirjoitti:

        Kiitos tästä linkistä, tässä olikin paljon asiallista tietoa :)

        Jos olet jäsen, soita liittosi lakimiehelle ennen kuin otat asian puheeksi työnantajan kanssa! Selvitä ennen soittoa, mitä työsopimukseesi on kirjoitettu määräaikaisuuden perusteeksi. Jos et sitten saa uusittua sopparia, liitto auttaa mahdollisen korvauksen hakemisessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1981
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      143
      1458
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe