Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Millaisen valon haluaisin

Metsässä kulkeva 614

Olisi hyvä olla panta, jossa on 120 asteen kaaressa suuntaamattomia ledejä vieri vieressä ja 3 kerroksessa. Led värin keskittyminen yhden väriaistinsolutyypin stimulointiin parantaa hyötysuhdetta, eli pelkästään sininen, pelkästään vihreä tai pelkästään punainen ledistö on tehokkain. Koska metsä heijastaa vihreää eniten, on siis ledistön syytä lähettää vihreää valoa.

Läppärin akkua tarvitsee tuskin koskaan, joten olisi hyvä jos sen voisi tietokoneesta irrottamisen jälkeen laittaa erityiseen koteloon ja käyttää ledien kanssa metsässä.

Tai voisi olla 2kpl 8 AA-pariston koteloa vyön molemmille puolille kiinnitettäväksi, eli 16 AA-paristoa, joista johto led-pantaan.

Sen lisäksi perinteinen taskulamppu käteen. Tai ehkä mieluummin 1,5 m pitkä lasikuituinen sauva, jota pidetään keskeltä ja jossa on 4 suunnattua led-valoa suorassa kulmassa sauvaan nähden ja virta tulee samasta mistä led-pannalle. Eli kun sauvaa pitää pystyssä, valot osoittavat vaakatasoon. Tämä helpottaa hahmottamista ja vähentää varjoja.

Mitä tulee näkökentän ulkopuolelle menevään valoon, niin se ei mene hukkaan kun se heijastelee epäsuorasti ja vähentää varjoja.

Jos haluaa jotain uskaliaan kokeellista, johon tottumiseen voi mennä aikaa, mutta joka saattaa olla ihmeen hyvä, niin siinä tapauksessa voi kokeilla 70cm sivuista kolmiota, jonka kärjissä on punainen, vihreä ja sininen suunnattu valo. Nämä värit tekevät omat varjonsa ja voi olettaa, että maaston 3d-hahmottaminen parantuu huomattavasti, etenkin talvella. Yksi hyvä puoli on, että se antaa ikäänkuin 70cm kantaisen stereonäön eli on helpompi hahmottaa kauempaa. Tämän toimivuudessa voi olla valtavia henkilökohtaisia eroja. Voi olla, että sen käyttö pitää opetella lapsena...

Suunnistajat ovat pieni osa niistä jotka kulkevat pimeässä metsässä, eli käyttöä löytyy paljon suuremmalle joukolle.

LED-panta olisi hyvä myös pyöräillessä ja kypärän päälle laitettuna. Tosin silloin olisi hyvä olla muutamia ledejä myös 360 asteen kehässä sen 120 asteen kaaren lisäksi, eli mm. takana joitain ledejä.

1

1082

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jooh...

      Eiköhän olisi jo aika unohtaa jo ne 5 mm:n lelu-ledit ja käyttää oikeita valkoisia teholedejä.

      Jatkuva spektri on ihmissilmälle paras ja sillä sipuli. Näkisitpä joskus tällaisen laatuledin antaman uskomattoman hyvä valon!

      Ja aika harva huippusuunnistaja suostuu juoksemaan pitkä sauva kädessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2184
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2023
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1632
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1460
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      77
      1438
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1347
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1324
    8. 51
      1222
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe