En osaa elää.

mmtthh

Olen 21 vuotias nuori nainen ja päällepäin jokainen ihminen voisi luulla että minulla menee suht koht hyvin elämässä. Ja niinhän minulla meneekin.. paitsi pääni sisällä.

En ole osannut enää moneen vuoteen olla nuori, nuoresta iästäni huolimatta tunnen itseni paljon vanhemmaksi. Valmistuin ammattiin kohta kolme vuotta sitten ja työnteko on ollut hallitsevana asiana elämässäni siitä asti, kai se on tavallaan myös selviytymiskeino.

Minulla on itsetunto ruohonjuuritasolla vaikka päällepäin saattaisi luulla jotain aivan muuta, johtunee kovasta ulkokuorestani ja siitä etten halua näyttää ihmisille olevani heikko. Pelkään uusia asioita ja riskien ottamista, ne tuntuvat ylivoimaisilta, ja jos tulee tilanne mihin en ole saanut valmistautua ja psyykata itseäni tarpeeksi kauaa.. voi sitä ahdistuksen määrää. Olen kamala stressaamaan, kaikesta turhastakin. Minua ahdistaa tutustua uusiin ihmisiin, varsinkin vastakkaiseen sukupuoleen, koska pelkään ja uskon niin vahvasti saavani takkiin ja tulevani petetyksi ja satutetuksi. Minulla on aikamoinen sitoutumiskammo..

Ihmiset (jotka eivät tunne minua perinpohjin) pitävät minua tasapainoisena ja fiksuna nuorena. Ehkä siksi, koska osaan aina neuvoa ja autan tarvittaessa. Elän mielummin kaikkien muiden elämiä kuin omaani, osaan auttaa muita ihmisiä mutten osaa auttaa itseäni.. Olen lojaali ystävä ja pidän omieni puolta. Mutta siltikin mielenterveyteni on jotenkin aivan palasina.. Olen ennen osannut itse ratkoa ongelmani ja olen ollut tasapainoisempi, olen osannut psyykata itseäni ja olla stressaamatta jos olen halunnut. Nykyään en enää osaa.. en tiedä mitä kanssani tekisin. Tuntuu että elämä vaan valuu merkityksettömänä ohitseni, enkä tee mitään, koska pelkään.. enkä osaa elää. Joo, tiedän, ota itseäsi nyt niskasta vaan kiinni ja rupea ottamaan riskejä! Muttakun en osaa.

Jos mietitään mistä tämä kaikki johtuu, niin luulisin kaiken olevan lähtöisin koulukiusaamisesta.. jota kesti 8 vuotta. Siksi nykyisinkin joissain tilanteissa mielipiteeni ilmaiseminen ja suuni aukaiseminen on vaikeaa. Ja siksi itsetunto on mitä on..
Ja sain pahasti takkiini mieheltä, kenen eteen olisin ollut valmis tekemään kaikkeni.. Sen ainoan kerran kun laskin kilpeni ja annoin itseni rakastua ja pysyin siihen.. minuun sattui ja perkeleesti.
Ja viimeinen niitti oli kun ainoa veljeni kuoli tapaturmaisesti reilu vuosi sitten.. Vaikka puhun kaikille, että elämä on lahja mistä kuuluisi nauttia eikä mikään ole itsestäänselvää.. en silti itse osaa sitä käytännössä toteuttaa. Sen jälkeen olen ottanut tuntuvaa takapakkia elämässäni ja minusta tuntuu etten osaa elää enää sitäkään vähää mitä ennen ole osannut.

Pitäisiköhän ihan suoraan vain mennä psykologille puhumaan?

10

3163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elänkö vai en

      minuakin kiusattu 8 vuotta, ulkonäöstä jolle olen syytön, synnynnäinen erilaisuus, onneksi olin älykäs se suojasi mua jollain tapaa, nyt olen 45v eikä niistä ikinä toivu kokonaan, niin se vain on. itselläni tuli paha romahdus n.30v muista syistä joiden kautta pääsin kelan maksamaan terapiaan, se oli käännekohta. jotain sain itsestäni koottua mutta ei tällaisesta kiusatusta ikinä tule yhtä vahvaa kuin muista.

      en osaa elää, se on aika jännä tunne, elämä vain menee, siinä räpistelee mukana ettei hukkusi ja vajoaisi, ja itse ei kuitenkaan elä, ulkoa ohjatuvuus, teemme asioita joita meiltä odotetaan eikä asioita joita haluamme ja jotka olisivat meille hyvästä. juuri tämäkin päivä tässä ja nyt, siivosin koska täytyy, käyn kävelyllä koska täytyy, en tee tänäänkään mitään koska se tuntuisi hyvältä ja olisi minulle oikein. ei, tämäkin päivä menee muiden kautta ja muiden tarpeita tyydyttäen. tänäänkään en elä vaan suoritan jotta muut saa tarvitsemansa ja näyttää että meillä/mulla olisi kaikki hyvin. vaan ei ole.

      sinä ap, psykologi tai muu, tai kokeile suggestiota/hypnoosia, mulle se oli eniten auttava tekijä itsetunnon kanssa. itse kävin turussa henri valkamalla ja jo yksi käynti oli uskomaton eheyttävä kokemus.

      • MARI LAHTI

        KYLLÄ TUNTUU ETTÄ VOISIN SULKEE TEITIT SIIPIENI SUOJAAN MUTTA KUN NE SIIVET ON KATKAISTU POIS. MUTTA TIETÄÄKÖ TEISTÄ LUKIOISTA, MINNE VOIS MENNÄ "LEPÄÄMÄÄN" JA JUTTELEMAAN, JA SAIS PITÄÄ OMAT TAVARAT, LÄÄKKEET JA RUOKAA SAIS. MISSÄ SELLAINEN "KAINALO" OLIS MEITÄ RESSUKOITA VARTEN. JA TURVALLINEN OLO TILA. TUNTUU ETTÄ ON PAKKO LOPETTAA TÄÄ ELÄMÄ KUN EI KUKAAN VOI AUTTAA. PSYKIATRIAN OSASTOLLE EN MENE ENÄÄ IKINÄ. SIELLÄ KOHTELU KAUHEETA. NIIN KERRAN OLIN SELLAISESSA LAHESSA JA EN SAANUT EES HUULI RASVAANI HUONEESEENI JA EN OLE IKINÄ MITÄÄN HUUMMETTA TAI VASTAAVAA KÄYTTÄNYT. JA MUT LAITETTIIN KAHEKSI YÖKSI JONKUN SKITSOFRENIIA SAIRASTAVAN NAISEN HUONEESEEN JA PELKÄSIN KAUHEESTI. SE NAINEN LIIKKUI KOKO YÖN TOPPA-TAKKI PÄÄLLÄ JA HUUTELI. EN MIELESTÄNI OLLUT MIELISAIRAS MUT SIELTÄ PÄÄSTYVÄNI 5 VR: JÄLKEEN TUNSIN OLEVANI. MUTTA NYT HALUAISIN JOHONKIN "HELLYYS" HOITOLAAN .. KIITOS JO ETUKÄTEEN JA ANTEEKSI KU HÄIRITSIN.


    • ---

      Oon itse tuntenut samankaltaista tunnetta siitä, että olen sivustaseuraaja, joka katsoo kun muut elävät ja kokevat. Mun menneisyydessä ei sinänsä ole ollut koulukiusaamista, mutta olen ollut hyvin sulkeutunut ja mun on ollut vaikea ottaa kontaktia toisiin ihmisiin esimerkiksi lapsuudessa. Jäin silloin monesti ulkopuoliseksi. Niihin aikoihin kotona oli ýhtä helvettiä. Isäni joi kovasti ja oli väkivaltainen. Ei niinkään meitä lapsia kohtaan vaan äitiäni. Äitini teki toisinaan katoamisia tosin harvoin mutta kuitenkin. Tietenkään niin kuin kaikki samassa tilanteessa olevat, en ole saanut elää lapsen elämää, ja mulla on ollut hyvin vähän kanssakäymisiä poikien kanssa.
      Mun parantuminen alkoi vasta kun todella muutin poissa kotoa. Silloin aloin seurustella. Sitä kesti aika monta vuotta. Melko alkuvaiheessa hän petti mun luottamuksen. En vain ikinä osannut lähtä pois suhteesta. Kai rakastin häntä niin paljon. Hän teki sitä toistamiseen ja mun itseluottamus mureni jälleen. Ei hän sinänsä ollut paha ihminen mutta ei kai sitten tienyt mitä elämältään tahtoo. Kuitenkin pääsin suhteesta lopulta irti. Ja mulla alkoi ihan oma ihana elämä. Löysin ja pääsin vihdoin opiskeluahjon, jonka koen tärkeäksi. Mulla on kiva asunto mukavalla paikkaa. Opiskelu menee kohtalaisesti jne. Oon kohdannut uusia mukavia ihmisiä.
      Mun neuvo sulle on, että mene ihmessä puhumaan amattiauttajan kanssa, jos susta tuntuu niin. Itse hakeuduin opiskeluterveydenhuollon kautta psykologille. Mulle tarjottiin lääkkeitä, mutta en ottanut niitä. Kuitenkin sain puhua jonkun sellaisen kanssa, joka on puolueeton kokemiini asioihin. Tietysti puhun myös ystävälleni. Älä pelkää elää ja luottaa ihmisiin. Älä ainakaan maalaa piruja seinälle. Olen aika ajoin onneton ja tiedän hyvin että se johtuu siitä että mulla on ollut hyvin turvatonta lapsuudessa ja nuoruudessa. Mutta olen yrittänyt kääntää kokemani asiat vahvuudeksi. Siedän huonosti pakkoja elämässä. Asioita on hyvä tehdä elämässä siten, että itse myös nauttii eikä sen takia että tietyllä tavalla täytyisi elää. Ole oma itsesi ja nauti elämästäsi omilla ehdoillasi. Sulla on vapaus tehdä, mitä haluat kunhat liikaa pelkää.

    • Alskunaama

      Auttakaa pikkuista ressukkaa.
      Olen koko pienen ikäni pelännyt kaikkia uusia paikkoja/uusia tilanteita. Se vaikuttaa niin pahasti jokapäiväiseen elämääni, ettei mitään rajaa. Esimerkiksi en voi mennä abc:lle juomaan kahvia, koska en tiedä mitä kassalla pitää sanoa ja miten se kahvimaatti toimii vai onko siinä kenties vain kahvipannu täynnä kahvia. En vain pysty, se on ylitsepääsemätöntä.

      Tänään minun piti mennä työssäoppimispaikan haastatteluun. No, sanomattakin selvää, en pystynyt menemään. Kaksi kertaa kävin sen työpaikan parkkipaikalla, istuin kymmenisen minuuttia autossa, tuijotin rakennusta itku kurkussa ja lähdin pois. Sama uudestaan ja en vain itseäni pystynyt keräämään, että menisin sinne uuteen paikkaan.

      Kyllä mä sen ymmärrän, että ihmisiä jännittää mennä uusiin paikkoihin / uusiin tilanteisiin, mutta en tunne ketään ketä jännittäisi näin paljon uudet asiat ja paikat.

      Harvemmat ihmiset tästä edes tietävät eikä kukaan arvaisi että minulla on tälläinen fobia, kun olen aina niin reipas ihminen, todella kova puhumaan ja sosiaalinen.

      Mitähän tälle voisi tehdä? :/

    • kaheksanpluskaheksan

      Tuntuu kuin itse olisin tuon kirjoittanut. Mulla on aivan samanlaisia oireita. En pysty itsekään menemään esim jonnekin huoltoasemalle kahvia juomaan kun mietin tuollasia ja itselläkin työhaastatteluita olisi ollut ja olen mennyt mutta autossa aikani istunut ja kauhee ahdistus päällä ja sitten vaan oon lähteny pois.

      Onko tämä sosiaalisten tilanteiden pelkoa vai mitä? Elämä on vaan täällä neljän seinän sisällä, en opiskele, en ole töissä. Mulla ei ole edes ammattitutkintoa koska en pysty käymään koulua, pelottaa et aletaan kiusaamaan tai etten osaa mitään siellä. Oon 20vuotias ja näistä kärsiny varmaan viitisen vuotta.

      Oon luullu olevani ainut joka tälläsistä oireista kärsii ja koko elämähän tässä menee ihan pilalle kun ei voi elää normaalisti. Kaikki työpaikat ja opiskelupaikat menee alta pois kun en kykene käymään. Viime kesänäkin pääsin ammattikouluun ja sinne kyllä meninkin autolla mutta siinä pihassa kun oli nuoria niin ahistuin valtavasti ja lähin pois. Vähän ajan päästä menin uudelleen mutta en voinu nousta autosta :( Lopulta lähdin kotiin.

    • pistepilkkupiste

      Samanlaisia ihmisiä suunnilleen kuin minä! Voi taivas että tämän keskustelun löytyminen helpotti!
      Olen itse 17, ala-asteelta lähtien on ollut monenlaisia mielenterveysongelmia ja vastoinkäymisiä. En ole ennenkään ollut joka paikkaan ensimmäisenä lähtevä, mutta sain kuitenkin puhuttua ihmisten kanssa. Nyt jokin on muuttunut.
      Pelkään vain mokaavani, häpeän joka asiaa itsessäni. Koulussa (olen vaihtamassa opiskelupaikkaakin osittain tämän takia) en pysty edes puhumaan kunnolla opettajalle, todennäköinen vaihtoehto sille on naurukohtaus naama punaisena. Kun hävettää niin kovasti.
      Ajattelen vain, että en osaa, pysty mihinkään. Mahtaako ammattiakaan tulla, älystä ei ole kyllä kiinni. Muutama, kuulemma ihan oikeasti vain muutama, liikakilo tuntuu kahdeltakymmeneltä ja joka yksityiskohta on väärin kehossa.
      Jopa ystävien ja kumppanin vitsit saattavat loukata todella pahasti ja saada häpeilemään. Kun en vain tiedä, oliko se tosissaan vai laskiko leikkiä.
      Muille minä yritän elää, itselle ei ole mitään syytä. En kuitenkaan halua satuttaa rakkaita, joten on vain pakko elää ja odottaa, että jaksaa nostaa pään taas pystyyn - ilman häpeää ja pelkoa jopa puolituttujenkin ihmisten edessä.

    • kiusattumyös

      Kannattaa mennä psykologille juttelemaan, itselläni se auttoi.

    • Alskunaama

      No voi ei.
      Huomenna joudun menemään sinne työssäoppimispaikkaan. Kaikki pelottaa, se on heti aamusta. Tiedä sitten, tuleeko tänä yönä nukuttua ollenkaan.

      ONNEKSI minulla on rakas äitini (johon tukeudun yllättävän paljon, vaikka olen jo 20 vuotias), joka passittaa minua menemään uusiin paikkoihin ja uusiin tilanteisiin.
      Uusia kavereita saan tosin vähintään kerran viikossa, mutta se johtuu siitä, että ravaan YHDESSÄ ainoassa baarissa Kouvolassa, jossa humalassa menen juttelemaan uusille ihmisille. Se baari on minulle nykyään melkein kuin olohuone (tunnen kaikki baarimikot ja portsarit sieltä). Se on tuttu ja turvallinen paikka, joten uudet ihmiset eivät siellä oikeastaan pelota.

      Itse myös olen ollut aikoinaan koulukiusattu (joka tosin ihmetyttää, koska olen aina ollut "kaikkien kaveri" ja se "luokan suosittu tyttö", todella laiha ja nätti.) Voi olla, että se on jollain tavalla vaikuttanut. Tai onkin vaikuttanut elämääni, vaikuttaa edelleen, mutta jos se vaikuttaa jotenki tähän fobiaani.. Hyvin vaikea sanoa.

      Tuli kyllä hyvä fiilis, kun löysin ihmisiä ketkä potee samaa fobiaa kuin minäkin. En meinannut löytää kunnollista keskustelua tästä aiheesta, joten päätin jatkaa tätä keskustelua vähän eri linjassa.

      Jos joskus satutte eksymään Kouvolaan, niin pidetään miittinki ja mennään johonkin uuteen paikkaan juomaan kahvia, fobiasta huolimatta. :)

    • Maiju65

      Minun ongelmanani oli pelko lähes kaikkia sosiaalisia tilanteita kohtaan. Taustalla oli vaikuttamassa hyvin pitkälti huono itsetunto, joka oli 'istutettu' minuun. Vaikka rakastankin vanhempiani, niin uskon, että suurin syy huonoon itsetuntooni on lapsuuden ympäristö ja vanhempien 'kasvatusasenne'. Nyt vanhempana olen ymmärtänyt eri asioiden liitokset toisiinsa, mutta silti en ole kyennyt pääsemään irti opituista ajatusmalleista....Itse sain suuren avun hypnoosista ja näin voin hyvällä omatunnolla suositella sitä muillekin, joilla on vastaavantyyppisiä ongelmia.Terveisin Maiju

    • Voivoivoi

      27 vuotta tuntui tälle aloitukselle. Nyt sitten olen pääsemässä elämään kiinni. Eli pystyn omasta halusta käymään kaupassa, tai jättää käymättä.

      Täytyi vain tiputtaa kaikki ihmissuhteet pois, erakoitua yhteiskunnasta ja sen jälkeen löytää omaa vapaa tahto.

      Nyt en vain uskalla enää mennä ihmisten ilmoille sen enempää.

      Noh, Kerrankos sitä taas sekoaa.

      Taustalla järjetön kiusaamishistoria ja sitä vastaan kamppailin vuosia.

      Enää ei jaksa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6629
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4283
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2700
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1588
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1084
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe