3-vuotias ja ä-p:n huoli..aihetta?

ä-p

Mitä mä teen? :( usioperhe, johon kuuluu minun muutaman vuoden vanhemmat lapset ja miehen 3 vuotias. Tämä miehen 3 vuotias on nyt saanut minut menettämään yöunet. Mietin onko hän ikätasollaan vai jäljessä joissakin asioissa.. Listaan tähän nyt karkeasti mitkä mietityttää..
-puhe HYVIN epäselvää. Lauseista puuttuu osia, sanat ymmärrettäviä vain lähipiirille, usein meillekin arvoituksia.
-Ujostelee tuttujakin ihmisiä jos ei ole nähnyt esim 3 päivään (mummo, pappa, äiti, isi)
-herää öisin itkemään. useita kertoja. ei järkeenkäypää syytä.
-ei osaa värejä, ei muotoja.
-Sosiaaliset taidot ihan hukassa... 3-vuotis neuvolakäynti epäonnistui täysin. ei suostunut mihinkään. ei kuuloa, ei näköä, ei tehtäviä. huusi ja itki, väkisin piti huoneessa pitää. äiti mittasi pituuden ja punnitsi. uusi aika puolen vuoden päähän.
-joskus tuntuu ettei ymmärrä mitä hänelle sanotaan. jotku asiat pitää sanoa monesti ennenkuin "tajuaa"
-Syöminen tajuttoman hidasta. Ruokailuun menee n puoli tuntia. Osaa hyvin käyttää lusikkaa, siinä ei ongelma, mut syöminen on sellaista velttoa, hidasta.
-härkkii. Raivostuttavaa nipistelyä, härkimistä, läpsimistä varsinkin isää kohtaan vaikka kielletään. Uskoo vasta kun ärähdetään.. hetkeksi.
-Ei viihdy sylissä. Ikinä. Ei kenenkään. En ole tainnut nähdä hänen istuvan sylissä koskaan.
-Hokee. Hokee asioita, vaikka hänelle vastataan, hokee kymmeniä kertoja. aikea selittää... Sanoo et hänel on nälkä. Sanon että ruoka on kohta, minä huudan sitten kun saa tulla pöytään. Minulla on nälkä, vastaan samalla tavalla. Taas..ja taas.. ja taas. Kymmeniä kertoja, aina siihen asti et on se ruoka pöydässä. Ja vastaavia. Tarhan aloitti kaksi kk sitten. Joka aamu: ennenkuin on edes puettu: isi hakee. vastataan että joo, päivällä sitten isi hakee. hokee kymmeniä kertoja, tarhalle asti: isi hakee. isi hakee..

Tässä on nämä mun mielestä OUDOT jutut mitä tällä lapsella on.... vertaanko häntä epäreilusti omiini :( , heidän kehittymiseensä, vai onko huoleni oikeutettu? ja jos on, kuinka ihmeessä puhun tästä lapsen äidille, isälle.
On asioita jotka varmasti johtuvat "kasvatuksesta". Ennen uusioperhettämme hän oli suurimmaksiosaksi äitinsä kanssa kaksin, isän kanssa usein mutta aina mummolassa. Ei öitä. Mummon ja papan luona kohdellaan edelleen kuin vauvaa. Periksi annetaan kaikki, ja ymmärrän, se on vähän mummojen oikeuskin... mutta onko melkein vuoden kestänyt viikottainen isän kanssa mummolassa oleilu tehnyt hallaa lapselle? Äidin kanssa olemisesta en osaa sanoa juuri mitään....paitsi jotain kertonee se, että lapsi ei ole suihkussa käynyt ennenkuin me yhteen muutimme.. Kuka vanhempi ei 3 vuoden ikään mennessä suihkuun lasta opeta??? Isän aloitteesta lapsi on alkanut opettelemaan pukemaan, suihkuun, nenän niistämiseen... kolme kk sitten poika huusi ja juoksi karkuun kun näki nenäliinan, hihat oli aina räässä ku pyyhki kiireesti hihaan ennenkuin ehdimme nessun kanssa lähelle.. Imurin ääni sai lapsen parkumaan vielä puoli vuotta sitten, nyt tottunut siihenkin. Mutta siis... Äiti on minun mielestäni enemmän kuin omanlaatuinen. Monissa, monissa asioissa. Mutta se ei ole tämän kirjoituksen tarkoitus, mollata lapsen äitiä. Anteeksi se Vaan kysyä että vertaanko lapsen kehitystä liikaa muiden, voiko nämä kaikki olla "kasvatuksesta, hoidosta" johtuvia asioita, seurauksia vai voiko kyse olla jostain kehityksellisestä ongelmasta psyykkisestä jopa?

Arvaan että kirjoitus provosoi joitakin, äitipuolista ei tykätä. Se ei ole tarkoitus. Minä pidän tästä lapsesta, ja minunkin lapsillani on äitipuoli :), ja oikeasti minulla on vain vähän huoli.. Enkä tiedä miten tästä huolesta uskallan alkaa keskustelemaan isän, äidin, isovanhempien kanssa.

3

417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoitotäti 2

      En ole ammattilainen, mutta paljon lasten kanssa touhunneena voisin kommentoida oman kokemuksen pohjalta.

      - Monen 3 vuotiaan puhe on vielä aika epäselvää. Kuulostaa että lapsen puhe on keskivertoa jäljessä, mutta vielä hyvinkin normaalin rajoissa.
      - Ujostelu on ihan normaalia ja osa lapsista on ns. hitaasti lämpiäviä eli haluavat aina uuteen tilanteeseen tullessa katsella ensin syrjempää ja lähteä vasta sitten touhuamaan.
      - Yöheräämiset ovat normaaleja, mutta jos hätääntynyt itku on joka öistä, niin syyrä kannattaa miettiä ja perusturvallisuuteen satsata (eli päivärutiinit, nukkumaanmeno rutiini...). Kausittaiset itkuyöt ovat normaaleja. Vanhempien ero on voinut vaikuttaa tähän.
      - Värien ja muotojen tuntemiseen liittyy paljon se kuinka paljon niitä on harjoiteltu. Tärkeämpää kuin muotojen nimeäminen on että huomaa, että eri muodot on erilaisia. Eli ei tarvitse huolestua.
      - Neuvola käynnit on lapselle hankalia. Vieras vaikka, vieraita ihmisiä, outoja juttuja tehtävänä ja usein vanhempikin jännittää. Ilmeisesti terveydenhoitaja oli kuitenkin pystynyt seuraamaan jonkin verran lapsen toimintaa ja ei ollut kovin huolissaan kun antoi uuden ajan vasta ½ vuoden päähän. Jos terkkari olisi huolissaan niin uusi aika olisi tullut max 2kk päähän.
      - Valikoiva kuulo, ei malta kuunella vai todellista ongelmaa puheen ymmärtämisessä? Jos ihan yksinkertaisimmatkaan käskyt ei mene läpi (hae lusikka, laita pallo lelukoriin), niin kannattaa jutella neuvolassa. Voi liittyä tuohon epäselvään puheeseen.
      - Syöminen kuulostaa ihan normaalilta. Joillakin se vaan kestää.
      - Tuossa iässä harjoitellaan sosiaalista kanssakäymistä. Lapsi kokeilee eri tapoja saada kontaktia toisiin ihmisiin. Hyvä että olette kieltäneet härkkimisen. Voi liityä osittain puheen ongelmiin eli kun ei saa itseään tykö puhumalla käyttää fyysisiä keinoja. Näyttäkää tietoisesti lapselle hyväksyttäviä tapoja tulla hakemaan huomiota (esim. näyttäkää lapselle leikkiautoja ja ehdottakaan leikitäänkö yhdessä)
      - Syliasiaan en osaa kommentoida. Yleensä lapsille kelpaa syli ainakin lohduksi.
      - Hokeminen liittyy kasvuun ja puheen kehitykseen. Koita jaksaa, menee ohi aikanaan.

      Vanhempien ero ja teidän yhteenmuuttaminen on varmasti vaikuttamut lapseen. Lapsen käytös varmaan tasaantuu ja kehitys ottaa isoja askeleita, kun olot vakaantuu.

    • saman kokenut

      Hei

      Pojalla on lähes kaikki AS-lapselle (asperger) ominaiset piirteet... ja jos äitikin on hieman "omituinen" niin täsmää senkin puolesta, sillä AS on periytyvä.

    • Asperger-pojan äiti

      Minusta ei ole tyypillinen as, jos nyt noin pienestä lapsesta voidaan mitään sellaista sanoa. Assit ovat tyypillisesti "pikkuprofessoreja", joilla on tietyn sosiaalisen jälkeenjääneisyyden ohessa useimmiten erityisiä lahjoja, esim huippuhyvä muisti. As voidaan todeta yleensä vasta viisivuotiaana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      520
      13077
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      349
      8494
    3. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      40
      7839
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      354
      2546
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      6
      2414
    6. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      1987
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1703
    8. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      23
      1626
    9. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      192
      1530
    10. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      188
      1353
    Aihe