Uutta vai vanhaa?

699669

Pitääkö sinun saada aina uusin versio puhelimesta, uusin tv-malli, vaatteet aina uutena ja vähän kulutuksen jälkeen uudet?
Vai suositko vanhaa tavaraa?

Eli onko kotisi moderni, vähän sitä sieltä ja tätä täältä, vai täynnä kaikkea tosi vanhaa?

Hamstraatko, heitätkö surutta tarpeettomat tavarat pois?

Ostatko merkkivaatteita, cittarin tarjousvaatteita, kirpputorivaatteita, vai haetko uff-bokseista?

Miten reilunkaupan jutut ja eko-asiat? Onko niillä väliä ja miten paljon?

21

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • m30.

      Olen niin köyhä, että en tällä hetkellä suosi oikein mitään. Pärjään aika hyvin vanhoilla tavaroillani. Kämppä on tosin niin pieni, että tavaroiden säilytyksen kanssa on ongelmia. Joku varmaan luulisi minua hamstraajaksi sen takia, että täällä ei ole niin väljää kuin modernismin mukaisissa sisustuslehtien esittelyhuoneissa. Huonekalut on hankittu vuosia sitten, suurin osa second handina tai saatu sukulaisilta. Tyyli on sellaista halpis-modernismia. Väritykseltään ja tyyliltään pieni kämppäni on suhteellisen yhdenmukainen. Sellainen krääsää ja sotka-huonekaluja sisustus on mielestäni typerin mitä ihminen voi kodilleen tehdä.

    • tehomies

      Ei tarvitse saada uusinta uutta, tällä hetkellä uuteen puhelimeen, televisioon
      ym. hankintoihin ei edes ole varaa.

      Vaatteita hankin Anttilasta, Robin hoodista ja kirppareilta.

      Kotini on vuokrayksiö ja kalustusta kuvailisin sanalla-askeettinen.

      En mieti juuri lainkaan reilunkaupan ja eko-asioita.

    • realismus

      Sisustus on antiikkikaupasta, somistus ja vaatteet sieltä sun täältä mistä persoonallista ja kaunista löytyy, tekniikka uutena hankittua muttei mitenkään välttämättä uusinta uutta mallia. Banaanit ja ruusut reiluakauppaa, kahvi ei, se on pahaa, italialaista paahtoa, kiitos.

    • ES

      Ostaisin mielelläni ekovaihtoehtoja ja luomutuotteita, mutta ne ovat kalliimpia eikä minulla ole paljon rahaa käytettävissä. Usein sitten jätän ostamatta kokonaan, esim. lihaa en syö itse juuri lainkaan, kissoille vain raahaan kaupasta lihaa (kissat OVAT lihansyöjiä).

      Tekniikan suhteen olen ristiriitainen. Jokin tekniikassa houkuttaa minua, toisaalta en välitä vaikka kännykkäni olisi sitä aikaa, että antennipatukka on näkyvillä. Voisin käyttää sellaista. Mutta jos kännykässä olisi hyvä äänentoisto ja youtube ja spotify.... Ja onhan se tavallaan jännää, että kännykässä on vaikka kartta ja paikannin yms. Kaikenlaista... jota en kaikkea tarvitse, niin. Mutta jännää.

      Vaatteet minulla ovat sekä uutta ja vanhaa. Löytyy merkkituotteitakin, kirpparilöytöjä ja itse kudottuja raidallisia villasukkia.

    • Voisin sanoa että vaatteet ostan aina kaupasta uutena alennus myynnistä.
      Mutta muut tavarat sitten ovat käytettyjä ennestään, ellei kyseessä ole sellainen tavara joka kuluu nopeasti. Tosin hetkinen eihän mulla paljoa käytettyä tavaraa ole, suurin osa on uutena ostettu. CD-levyjä tulee osteltua kirppareilta, niitä on kertynyt.
      Ruuassa suosin mahdollisimman edullista/hyvän makuista vaihtoehtoa.

      • Milla Magia

        Isovanhempani aikoinaan opettivat minulle että köyhän ei kannata ostaa halpaa eli köyhän kannattaa maksaa enemmän jotta saa kestävää tavaraa. Itse olen yrittänyt toimia niin koska olen aika pienituloinen. Ostan tavaroita harvoin ja harkiten, mutta silloin harvoin kun ostan niin pyrin ostamaan laadukasta jotta se olisi myös kestävää eikä tarvitsisi koko ajan ostaa uutta. Katsoiko kukaan muuten telkkarista sitä dokumenttia "Hehkulamppuhuijaus"?


    • jackaroo

      En yleensä osta mitään joka on uusinta uutta tai juuri sillä hetkellä muodissa. Olen ostanut suurimman osan vaatteistani marketeista ja muista kaupoista josta halvalla saa. Minulla on kyllä kotona elektroniikkaa, mutta se on melko vanhaa, osa on tosin ihan uutena ostettua, osa taas kierrätyskeskuksista ja kirppareilta hankittua.

      Olen hieman hamstraaja tyyppiä, komerossa on varmaan pari pahvilaatikollista tavaraa jota en enää tarvitse, mutta en viitsi heittää sitä poiskaan kun se on ehjää ja toimivaa. Olen harkinnut että lähtisin myymään noita kirpparille, mutta eipä täällä Helsingissä nyt ilman autoa tuota ajatusta voi toteuttaa. Vaatteet yleensä käytän siihen asti kunnes ne voi heittää roskiin, en osta paljoa vaatteita.

      Vaateostoksia olen tässä nyt kuitenkin suunnitellut, kun tarkoitus olisi alkaa aktivoitumaan naisen löytämisessä, eikä se varmaan onnistu kovin hyvin 2 vuotta vanhoilla Anttilan housuilla ja rispaantuneella kauluspaidalla. Ehkä minusta tulee muodin orja tässä seuraavan parin vuoden ajaksi ja alan ostamaan uusia ja tyylikkäitä vaatteita.

      En en reilunkaupan tuotteita, mutta syy ei ole se ettenkö arvostaisi tuota ajatusta niiden taustalla vaan yksinkertaisesti se ettei minulla tällä hetkellä ole vara niitä ostella. Kierrätän melko paljon, niin jätettä kuin tavaraakin, harmi vain että kierrätys ei ole ihan niin helppoa täällä Helsingin lähiössä kuin edellisellä paikkakunnalla missä asuin. Minulla on ovessa "ei mainoksia" -lappu joten yritän omalla toiminnallani vähentää syntyvää paperijätettä ihan tietoisestikin.

    • sir_eino

      Ääh... Vaikea kysymys. Joissain asioissa pitää olla uutta. Mulla on esim. uusin iPhone vaikka edellinen oli ihan ehjä. Annoin sen pikkusiskolle. Heh. Muutenkin elektroniikkaa päivitän säännöllisesti.

      Muuten vaihtelee. Vaatteissa on sekä uutena ostettua että kirpparisälää, kirjoja ostan käytettyinä ja uusina... Musan aika pitkälle ostan nykyään iTunesista, cd-levyjä en siis pahemmin osta.

      Isoja, kalliita juttuja kuten autoa en osta. Ei kiinnosta. Huonekaluista aika moni on käytettynä hommattu mutta sänky on uusi.

      Ostan kun tarvitsen jotain. Joskus ostan jotain huvikseni mutta aika harvoin lopulta.

      Ekojutut on mulle tärkeitä. Ostan luomua, reilua kauppaa enkä syö lihaa. Kierrätän. Pyrin käyttämään pesuaineita ym. joita ei ole testattu eläimillä.

      • sir_eino

        Ai niin, markettikuteita en käytä. Olen aika tarkka vaatteistani. Ulkonäkö on viesti.

        Livemusaan menee rahaa. Nytkin on tinnitus kiitos Slayerin.


      • ?
        sir_eino kirjoitti:

        Ai niin, markettikuteita en käytä. Olen aika tarkka vaatteistani. Ulkonäkö on viesti.

        Livemusaan menee rahaa. Nytkin on tinnitus kiitos Slayerin.

        Mitä muita kuteita on kuin markettikuteita? Vai teetätkö kaiken räätälillä.


      • sir_eino
        ? kirjoitti:

        Mitä muita kuteita on kuin markettikuteita? Vai teetätkö kaiken räätälillä.

        Siis tarkoitin etten osta kuteita mistään Prismasta.


      • Asia Selvä
        sir_eino kirjoitti:

        Siis tarkoitin etten osta kuteita mistään Prismasta.

        Eli käyt vaateostoksilla Anttilassa ja Markantalossa.


      • sir_eino
        Asia Selvä kirjoitti:

        Eli käyt vaateostoksilla Anttilassa ja Markantalossa.

        No en. Pikkukaupoissa ja kirppareilla.


    • Uuden tavaran ystävä

      Uutta, tiukkaa ja käyttämätöntä tavaraa sen pitää olla. Vanhaa tavaraa en todellakaan suosi. Kun parasta ennen -päivämäärä on ohi, vanha tavara on käyttökelvotonta.

      • Totta ..............

        Sanoit " Uutta, tiukkaa ja käyttämätöntä tavaraa sen pitää olla."

        TAVARALLA TARKOITIT .... EIK'S NIIN?


    • Twin Six

      Olen kriittinen kuluttaja, haluan ostaa tuotteen, en brändiä.

      Pyrin ostamaan sellaisia vaatteita, joita voin käyttää myöhemminkin eri yhteydessä. Esim. farkut tai paidat ostan yleensä ns. pyhäkäyttöön. Sitten kun ne vähän nuhjaantuvat eikä ne päällä enää kehtaa mennä ihmisten ilmoille, siirrän ne työvaatteiksi. Kun ne ovat työssä hikeentyneet / rispaantuneet, kelpaavat ne vielä remonttikuteiksi, sitten niistä voikin leikata puhdistusrättejä jne.

      Pois en heitä oikeastaan mitään, ellei tavara ole täysin käyttökelvotonta. Kalleimmissa hankinnoissa pyrin hyödyntämään käytetyn tavaran markkinoita. On vaikea kuvitella, että joskus suostuisin maksamaan autosta enemmän kuin 500 euroa, tietokoneesta enemmän kuin 50 euroa tai puhelimesta yli 0 euroa.

    • Pitääkö sinun saada aina uusin versio puhelimesta, uusin tv-malli, vaatteet aina uutena ja vähän kulutuksen jälkeen uudet? - En seuraa enkä ymmärrä "mitään" elektroniikan uutuuksista. - Kännykkäni on Nokian E75 ja ostin sen pari vuotta sitten koska sain halvalla ;) Ostan vaatteet aina uutena, koska en löydä itselleni sopivia vaatteita kirppikseltä enkä yleensä edes alennusmyynneistä...
      Vai suositko vanhaa tavaraa? - vain huonekaluissa

      Eli onko kotisi moderni, vähän sitä sieltä ja tätä täältä, vai täynnä kaikkea tosi vanhaa? - osin moderni, osin sitä sun tätä ja seassa vähän vanhaa

      Hamstraatko, heitätkö surutta tarpeettomat tavarat pois? - en heitä mitään tarpeellista pois ;)

      Ostatko merkkivaatteita, cittarin tarjousvaatteita, kirpputorivaatteita, vai haetko uff-bokseista? - Lapsille merkkivaatteita tarjouksesta tai merkittömiä vaatteita normaalihinnalla. - Itselleni vain istuvia vaatteita, eli riittävän pitkiä hihoja ja puntteja ja vyötärö oikealla kohdallaan

      Miten reilunkaupan jutut ja eko-asiat? Onko niillä väliä ja miten paljon? - reilunkaupan banaaneja ja biojätepusseja muuten mitä sattuu olemaan tarjouksessa

    • Mette-Matilda

      Totesin joskus aikanaan, että uutta ja uudenlaista elektroniikkaa tulvi markkinoille hirmuista vauhtia; aina kun oli jotain hommannut, tuli kk kuluttua uusi, päivitetty versio. Uudet käyttöjärjestelmät jne jne.. Kyllästyin asiaan, ja totesin että en osta mitään, kun en edes oikeasti tarvitse. Vanhoilla mennään niin kauan kuin toimivat.

      Kotonani on sekä modernia että antiikkia. Jotain itsetehtyä. Jotain uutta elektroniikkaa.

      Saatan hamstrata vähän liikaa.. "Jos en itse tarvi, niin joku muu voi tarvita.."

      Edullisia merkkivaatteita? Myös itsetehtyjä vaatteita. Joskus saattaa olla vaikkapa kalliimpia kenkiä. Cittarit ja tarjoustalot ovat päivittäistavaroiden hankintaan. Ei vaatteiden.

      Ekologia.. Katson esim ostaessani uutta kodinkonetta, että on energiataloudellinen. Reilunkaupan tavarat.. ovat hiukan turhan kalliita. Muutoin koitan suosia ekologisia tuotteita ja ruokia, ja mahdollisuuksien mukaan myös lisäaineettomia ruokia.

      • Egologiikko

        "Reilunkaupan tavarat.. ovat hiukan turhan kalliita. Muutoin koitan suosia ekologisia tuotteita ja ruokia, ja mahdollisuuksien mukaan myös lisäaineettomia ruokia."

        Voi Mette-Matilda, eihän reilun kaupan tuotteet ole kovin kalliita. Kyse on usein muutamista kymmenistä senteistä. Esim. banaanit, kahvi, tee, jne. Kuluttamisella ihmiset viestii kaupoille ja kauppiaille että he haluavat eettisiä ja ekologisia tuotteita. Niin kauan kuin ihmiset ostavat halvinta ja samalla epäeettisintä ja epäekologisinta niin eettisten ja ekologisten, mm.luomun hinta pysyy korkealla.


    • Mette-Matilda

      Se on joskus aikamoista taiteilua.. Ikävä kyllä reilunkaupan vaihtoehdot jäävät usein hyllylle hintansa takia. Kun on tietty määrä rahaa, millä pitää saada tietty määrä ruokaa.. aina ei ole varaa ajatella globaalisti.. :(
      Mieluiten ostaisin lähiruokaa, luomua, ilman lisäaineita. Tiedän, edullisimmat vaihtoehdot usein pursuavat lisäaineita.
      Olenkin puolitosissani miettinyt maalle muuttamista, jonkinlaisen kommuunin perustamista. Olisi energiataloudellisempaa, ystäviä ympärillä, ja lisäaineetonta itseviljeltyä ruokaa. Osa siis.
      Puhun lisäaineista siksi niin paljon, että nuorella ja muutoin terveellä ihmiselläkin saattaa maksa pamahtaa,pelkästään ruoan lisäaineista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Romaanien ammuskelu

      Romaanit vähän ammuskeli härmän häjy,osu sivullisiin,ja nyt nää romanit ihmettelee miksi heitä ei päästetä ravintoloihin
      Seinäjoki
      258
      5434
    2. Onneksi olkoon sait mut vittuuntumaan

      Sapettanu koko helvetin päivän.
      Ikävä
      79
      3184
    3. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      83
      2832
    4. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      40
      2269
    5. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      82
      2086
    6. Seinäjoen ampumistapaus

      Kyseessä olivat helluntainkirkkoon kuuluvia. Niin myös Jyväskylän tapauksessa. Mistä he saavat aseet ?
      Seinäjoki
      48
      1876
    7. Mitä sitten ikinä teetkin

      Mun on aika mennä J mies. Olen ollut niin tyhmä. Kaikkea mukavaa elämääsi edelleen toivotan ja ihanaa elämän jatkoa. Mei
      Ikävä
      44
      1707
    8. Saanko selityksen?

      Mikä minus oli vialla? Ulkonäkö, teinkö jotain väärin, sanoinko jotain..? Haluisin vaa tietää :(
      Ikävä
      65
      1675
    9. Mies mistä oikein suutuit?

      Yhtäkkiä vaan häippäsit täältä... 😢
      Ikävä
      25
      1647
    10. Pakotteet purevat

      Asiallinen artikkeli Helsingin Sanomissa miten pakotteet purevat Venäjään. Kulutusjuhlat, ei työttömyyttä, elintason nou
      NATO
      253
      1494
    Aihe