Syytä huolestua tosissaan?

.

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/elintavat/ravitsemus/ravitsemus_ja_terveys/sydan-_ja_verisuonisairaudet/trans-rasvahapot__suomalaisessa_ruokavaliossa

Ruotsissa täydellinen kielto odotettavissa.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-farligt-transfett-blir-forbjudet

"Sambandet mellan industriellt transfett och hjärt-kärlsjukdom är ett av de bäst belagda som finns. Bara en enda faktor är lika tydligt bevisat farlig för hjärtat, och det är snabba, lättsmälta kolhydrater som finns i exempelvis läsk, potatismos och vitt bröd."

Parhaimpia tiettellisiä näyttöjä mitä löytyy on transrasvojen ja sydän- ja verissuonitautien yhteys. On olemassa vain yksi tekijä mikä on yhtä hyvin todistettu ja se on nopeiden, helpostisulavien hiilihydraattien osuus sydän- ja verisuonitautien aiheuttajana. näitä hiilihydraatteja löytyy mm. limsasta, peruamuhennoksesta ja valkoisesta leivästä.

Olkaa hyvä, Veijo tarjoaa.

18

304

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yks toinen kp

      kattos.

      ilmeisesti tällä kertaa THL:ssä ollaan ns aikaa edellä.

    • .

      1 2. kp

      Joko taas?. Mikään ei pure lapsenuskoosi ja ehkä hyvä niin.

      • yks toinen kp

        veijo,

        sinulla on ilmeisesti vakavia ongelmia luetun ymmärtämisen kanssa.

        Eikös tuossa THL.n paperissa nimenomaan varoiteta transrasvoista, Kannattaa välttää keksejä, friteerattuja elintarvikkeita yms. Kehotetaan tutustumaan jopa margariinien transrasva-arvoihin.

        jos väität muuta niin...

        Muuten kun tuo ruotsalainen puhuu perunamuussista niin varmaan tarkoittaa pulverimuussia. Kulinaristien (muiden kuin Mattllan) perunamuussihan on terveellista normiperunaan verrattuna. Tosin taitaa olla aikamoinen energiapaukku.


    • suklaacookie

      Meillä on tässäkin kohtaa asiat hyvin. Transrasvan osuus kovan rasvan kokonaismäärästä on 0,4 %, joka on kovaan rasvaan sinänsä nähden merkityksetöntä. Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihenkin määrään, ei ole mikään pakko syödä kaupan keksejä ja muuta moskaa.

    • .

      suklaacookie

      Sehän on hyvä kun asiat on hyvin. :=))

    • joku vaan

      Joissain suhteissa Suomi on edistyksellinen, täällä on sitä enää hyvin vähän elintarvikkeissa. Finelin mukaan oikeastaan ainut lähde on kaulintamargariini. Lehtitaikinan (eli margariinista tehty "voitaikina") käyttö on muutenkin typerää, maku ei ole erikoisen hyvä ja se on täynnä huonoa rasvaa ja hiilihydraattia.

      http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2158&fuclass=all&specdiet=none&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi

      Teollisen transrasvan määrästä antaa kuvan se, että voi on listalla 8..

      • voi ei voi

        en ikinä enää syö voita.


      • a+¨=ä

        Fineli väittää voissa olevan vaarallisia trans-rasvoja, mutta onko syytä tarkastella molekyyliä uudelleen.? Voissa oleva on cis-rasva ja vedytetty rasva on trans-rasva. Suomessa terveysviranomaiset niputtavat iloisesti tarkoituksella nämä käsitteet. Katsotaanpa tuolta vaikkapa vikistä.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Cis-2-butene.PNG

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Trans-2-butene.PNG

        Molekyyli rakenne on erinlainen. Cis- rasva on luonnomukainen jota elimmistä osaa käsitellä. On aivan järjetöntä jos emon maidossa olisi haitallisia aineksia.

        Juu kyllä tämä Helena Gylling on varmaan niputtanut nämä rasvat yhteen ja loppu päätelmä on silloin äidinmaidossa oleva rasva on vaarallista. Varmaan meidän terveys tutkijat ovat haksahtaneen myös samaan tietämättömyyden ansaan.

        http://stripstudy.utu.fi/tutkimus.html


      • joku vaan
        a+¨=ä kirjoitti:

        Fineli väittää voissa olevan vaarallisia trans-rasvoja, mutta onko syytä tarkastella molekyyliä uudelleen.? Voissa oleva on cis-rasva ja vedytetty rasva on trans-rasva. Suomessa terveysviranomaiset niputtavat iloisesti tarkoituksella nämä käsitteet. Katsotaanpa tuolta vaikkapa vikistä.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Cis-2-butene.PNG

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Trans-2-butene.PNG

        Molekyyli rakenne on erinlainen. Cis- rasva on luonnomukainen jota elimmistä osaa käsitellä. On aivan järjetöntä jos emon maidossa olisi haitallisia aineksia.

        Juu kyllä tämä Helena Gylling on varmaan niputtanut nämä rasvat yhteen ja loppu päätelmä on silloin äidinmaidossa oleva rasva on vaarallista. Varmaan meidän terveys tutkijat ovat haksahtaneen myös samaan tietämättömyyden ansaan.

        http://stripstudy.utu.fi/tutkimus.html

        Kyllä siinä voissa on myös trans-rasvaa. Tuota syntyy lehmän pötsissä monityydyttymättömästä rasvasta. Tuollainen trans-rasva on esimerkiksi CLA. Terveysvaikutuksista on ristiriitaista tietoa.

        Ei rasvan muutaman prosentin trans-rasvapitoisuus ole mitenkään merkittävä tekijä. Osittain kovetetussa kasviöljyssä voi olla liki puolet trans-rasvaa eikä tuokaan tapa heti vaan lisää riskiä sairastua sv-tauteihin.

        Trans-rasvan terveysvaikutuksilla ei ole merkitystä eläimille eikä edes ihmiselle mikäli sitä ei käytetä pitkään vaan vain imetysiässä. Tuossa linkissäkin tuodaan vain esille se, että on helpompi vaikuttaa ruokatottumuksiin jo lapsuudessa.


    • Hoikka mutta kaunis

      Aito perunamuusi ja paistettu sipuli maistuu jauhelihapihvin kyytipoikana herkulliselta. Ja Fazerin lämmin oliivileipä on suorastaan taivaallista. Ja kyllähän kylmä kokis kuumana kesäpäivänä tai saunan jälkeen maistuu virkistävän ihanalta.

      Elämä tarjoaa nautintoja myös elintarvikkeiden muodossa, jokainen valitkoon omansa, kunhan muistaa kohtuuden.

      Ikävää, että joillekin tuo kohtuudessa pysyminen on niin vaikeaa, olipa sitten kyse ruuasta tai alkoholista. Vaikka keho huutaa armoa, niin syödään ja juodaan kunnes lihotaan ja sairastutaan.

    • Hoikka mutta kaunis

      Aito perunamuusi ja paistettu sipuli maistuu jauhelihapihvin kyytipoikana herkulliselta. Ja Fazerin lämmin oliivileipä on suorastaan taivaallista. Ja kyllähän kylmä kokis kuumana kesäpäivänä tai saunan jälkeen maistuu virkistävän ihanalta.

      Elämä tarjoaa nautintoja myös elintarvikkeiden muodossa, jokainen valitkoon omansa, kunhan muistaa kohtuuden.

      Ikävää, että joillekin tuo kohtuudessa pysyminen on niin vaikeaa, olipa sitten kyse ruuasta tai alkoholista. Vaikka keho huutaa armoa, niin syödään ja juodaan kunnes lihotaan ja sairastutaan.

    • ___________________-

      tuossahan sen taulukon alkuosa on, mitäs siitä inttämään

      Pitoisuus / annos
      g Annospaino
      g
      1 Teollisuusmargariini 80% kaulinta 6.7 100
      2 Wienerleipärasva 6.7 100
      3 Juustonaksu 4.6 100
      4 Voitaikinarasva 4.3 100
      5 Jäätelöpuikko kasvirasvajäätelö, suklaakuorrute 2.7 100
      6 Riisisuklaa 2.6 100
      7 Vohvelikeksi 2.6 100
      8 Voi suolaton 2.5 100
      9 Voiöljy 100 % maitorasvaa 2.3 100
      10 Paistinrasva laardi 2.3 100
      11 Jäätelötuutti kasvirasvajäätelö 2.3 100
      12 Suolakeksi 2.2 100
      13 Kasvirasvajäätelö 2.1 100
      14 Jäätelö keinotekoisesti makeutettu 2.1 100
      15 Voitaikina keskiarvo, täytteetön 2.1 100
      16 Syväpaistorasva 100 % uppopaistorasva 2.0 100
      17 Voi 2.0 100
      18 Voi voimakassuolainen 2.0 100
      19 Voi vähäsuolainen 2.0 100
      20 Torttupohja sokeriton 1.9 100
      21 Pikkuleipärasva 1.9 100
      22 Tali raaka naudanrasva 1.8 100
      23 Jogurttirusina / jogurttihedelmä kuorrutettu kuivattu hedelmä 1.8 100
      24 Muna-riisipasteija voitaikina 1.7 100
      25 Kakkurasva 1.7 100
      26 Cheddar 1.7 100
      27 Leipä- ja pizzarasva 1.7 100
      28 Joulutorttu luumutäyte 1.

      miksi voi esiintyy kahdessa kohdassa kuka selvittäisi sen, vai onko suolan lisääminen se joka vähentää transun suhteellista osuutta.
      auttaako tärkkelyksen lisääminen myös benecolin suhteita, samoin kuin homeisen talon maalaaminen ostajaa hämäten.

      • joku vaan

        Nuo listat tulevat analyysituloksista ja esimerkiksi voin tarkka koostumus vaihtelee. Siksi on pieniä heittoja. Suolaton voi ja suolainen voi ovat erilaisia tuotteita ja niillä on erilainen käyttötapa.

        Voimakassuolainen voi säilyy aavistuksen verran paremmin, siksi ostan sitä.

        Nykyään margariinissa on erittäin vähän tai ei ollenkaan transrasvaa. Sitä syntyy kun monityydyttymätöntä rasvaa kovetetaan osittain ja meillä tuosta on luovuttu. Poikkeuksen tekee näemmä kaulintamargariini.


    • .
    • ___________________-

      kaksi asia nousi minulle taulukosta esille kasvirasvajäätelö ja keinomakeutettu jäätelö ne näyttävät oleva taulukossa ylhäällä.
      mutta kermajäätelöä en huomannut.

      toisinsanoen terveellisyyttä hakiessa pitää huolehtia siitä että sutta pakoon juostessa voikin karhu tulla vastaan.

    • .

      Ja kermajäätelöstä tuskin löytyy kermaa.

      terv Veijo

      • joku vaan

        No on siinä maitorasvaa.

        Meillä jäätelönä myytävä eines ei ole kyllä jäätelöä nähnytkään, kyseessä on eräänlainen maitojäädyke. Oikea jäätelö tehdään jäätelökastikkeesta eli keltuaisella saostetusta maito/kerma seoksesta. Kovin suuri kerman rasvapitoisuuskaan ei ole hyväksi, itse teen yleensä kevytkermasta (20% rasvaa) mutta optimi voisi olla jossain 15% kieppeillä. Liika rasva saa jäätelön sulamaan liian nopeasti.


    • ___________________-

      valmiissa pakettijäätelössä ei voi kovin kummoisia raakaaineita olla koska viime heinäkuussa saariselän e-liikkeessä maksoi ingmanin litran jäätelö yhden euron. jossain maksoi töttero tahi tuutti 2-3€ samalla ajankohdalla. se ei mielestäni ollut kasvirasvasta, ainakin maito jos ei peräti kermaa. muuta halpaa siinä kylässä ei ollutkaan jos työvoimaa ei lasketa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      49
      1516
    2. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      76
      1345
    3. Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua

      Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊
      Ikävä
      86
      993
    4. Kaupan työtekijä

      Kyllä on pahaa katsottavaa kun myyjällä on purtu kaula, hyvin epäsoveliasta
      Kuhmo
      17
      982
    5. Oletko koskaan suuttunut jostain kaivatullesi?

      Mitä hän teki tai mitä tapahtui, mistä suutuit?
      Ikävä
      86
      936
    6. Ai miehillä ei ole varaa maksaa

      Treffejä naiselle johon on ihastunut? Ihanko totta dusty miehet? Tekosyy. Haluatko laittaa 50/50 kaikki kulut parisuhtee
      Ikävä
      187
      876
    7. Olet mielessäni

      viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ihastuin sinuun enkä voi tunteilleni mitään. Jos uskaltaisin, tunnustaisin s
      Ikävä
      20
      831
    8. Olen paremman näköinen kuin sinä

      Jos aletaan sille tielle mies.
      Ikävä
      82
      811
    9. Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta

      Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi
      Maailman menoa
      93
      797
    10. Kaipaan seuraasi niin

      monella eri tavalla ja tasolla. En tiedä mitä tapahtui, mutta niin vain kävi että ihastuin sinuun.
      Ikävä
      17
      740
    Aihe