IKU-rajat

RaskasMielipide_98

Tämän vuoden ikuihin on karsinnat eikä aikarajt. Tahtoisin kuulla miksi, sillä kaikilta kavereiltani olen kuullut että inhoavat karsintoja ja tahtovat rajat takaisin. Osa haluaa rajat takaisin, mutta muistuttavat että kuinka väenpaljous ahdisti rollo lkilpailuissa. Tässä omat mielipiteeni mitä muuttaisin tämän vuoden ikuista.
1. Aikarajta takaisin, sillä Rajat antavat parempia mahdollisuuksia.
2. Alku ja loppukilpailut ovat lyhyellä tai pitkällä molemmat

Haluaisin omia mielipiteitänne ja kommenttejanne, kirjoittakaa vapaasti!

6

2221

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ikujen (asiaan vihkiytymättömille: Iku-kisa = Ikäkausimestaruusuinnit, 13 - 15 -vuotiaat tytöt ja 14 - 16 -vuotiaat pojat) kanssa asia ei ole kovinkaan yksinkertainen. Mikäli käytössä on "helpot" aikarajat, harrastajamäärän kasvaessa uinteihin tulee todella paljon osanottajia. Tällöin ajaudutaan ongelmiin esimerkiksi julkisen liikenteen aikataulujen kanssa, puhumattakaan siitä, mitä yhtämittainen kilpailu aamusta iltaan tekee tuloskunnolle.

      Liitto käsittääkseni aiemmin yritti reagoida tähän nostamalla aikarajoja, mutta siitäpäs meteli vasta tulikin - aikarajojen nostaminen johtaa siihen, että joillakin uimareilla ei ole pääkisoja ollenkaan. Tietysti yksi mahdollinen ratkaisu voisi olla, että takavuosien Rollo-uintien tyyliin on laji tai pari, joissa joko ei ole aikarajaa tai aikaraja on helppo. (Ja lopuissa sitten voisi vähän rajaa kiristää.)

      Riippumatta siitä, onko kyseessä aikarajat tai karsinnat, joista X uimaria jatkoon, rajaa hipoen mukana olevat uimarit tuskin selviytyvät valtakunnan kärkeen (valitettavasti) - paitsi jos tietysti aikarajat on asetettu siten, että vain kourallinen uimareita pystyy osallistumaan lajiin.

      Yksi ongelma karsintojen radan pituuden kanssa on, että Suomen 50m radat eivät ole jakautuneet kovinkaan tasaisesti. Vaihtoehtoisesti liiton IKM-piirijakoa pitäisi rukata, koska muuten osassa alueita sama seura tai samat pari seuraa järjestävät aina karsinnat. Lisäksi tänä vuonna karsintoihin ei ilmeisesti osallistunut kovinkaan paljoa väkeä - jotkut alueet ovat olleet pieniä jo muutenkin - joten osassa kilpailuista saattoivat tauot jäädä vähäisiksi. Tämän voi tietysti korjata asettamalla kilpailuihin aikataulun, ja menemällä oikeasti isojen kisojen tyyliin aikataulun mukaan (esim. marssittamalla jokainen erä) eikä totuttuun tyyliin niin nopeasti, kun vaan startteja saadaan altaaseen. Osassa paikkakuntia tosin LRIKM-karsinnoissakin oli jo "pakko nämä on uida, tehdään sitten nopeasti"-fiilis, vaikka kyseessä on valtakunnallinen mestaruuskilpailu.

      Perinteisesti uinnissa kevätkausi on pitkän radan kausi ja syyskausi on lyhyen radan kausi (Yhdysvalloissa mahdollisesti 25 jaardin kausi). Tällöin kesän pääkisat ovat siinä oikeassa olympiamittaisessa altaassa ja talven "hallimestaruudet" pidetään lyhyessä altaassa. Lajin kannalta ihanteellinen ratkaisu olisi tietysti 50m rata joka niemessä ja notkossa, mutta olettaen, että kisoja ei uida järvi- tai merivedessä, niin tämä ei tule taloudellisista syistä tapahtumaan.

      Yksi mahdollinen vaihtoehto on tietysti pitää useammat aikarajat, siten että tiukimmalla aikarajalla pääsisi IKM-finaaliin, ja sitten helpommalla aikarajalla toisella paikkakunnalla järjestettävään kesäkisafinaaliin, jolloin saataisiin mahdollisimman monelle uimarille kauden loppuun kilpailu, heikommille tsemppitavoite ja sitten mestaruuskilpailu. Tämä käytäntö on käytössä joissakin maissa, mutta Uimaliitto ei käsittääkseni ole oikein lämmennyt uimareiden jakamiselle A- ja B-luokkaan. Osalla pieniä seuroja voi olla myös hankaluuksia lähettää joukkueita useammalle paikkakunnalle. Puhumattakaan vaikkapa uimariperheistä, joissa toinen lapsi saattaisi olla toisessa kilpailussa ja toinen lapsi toisessa.

    • RaskasMielipide_98

      Kiva kun vastasit, ja nyt ymmärrän paremmin!

      Siltikin minua ärsyttää vietävästi, sillä itse jäin vain pari sijaa 24. paikasta. Näin kun on IKU-rajat kisakausi venyy älyttömästi. Oma seurani treenaa ainakin elokuusta heinäkuussa pidettäviin loppukilpailuihin.

      Toivoisin jonkinlaista muutosta rajoihin, mutta jos asiaan ei voi vaikuttaa niin sitten ei. Minule on ainakin helpomapaa treenata ja kisata jos tiedän yhden ajan, joka olisi aina vuoden tavoite ja sen avulla pääsisi kesän pääkisoihin.

    • huimari

      ja iku rajat ovat myös huonot koska eivät kaikki kisat voi mennä hyvin! karsinta kisoissa on siis onnistuttava!

      • Rinulisti

        Mulla kävi pienenä aina niin että karsinnat meni hyvin ja finaalit kusi


    • Aikarajoja voi tietysti yrittää uudelleen - mutta alkukilpailuiden ollessa käytössä, alkukilpailuissa on tosiaan onnistuttava. Toisaalta, jos kilpailuissa olisi suoraan finaali, niin ihan samalla tavalla siinä finaalissa on onnistuttava, jos aikoo sijoittua.

      Ratkaisuhan tuossa olisi tosiaan korostaa alkukilpailuihin osallistuessa, että kyseessä ei ole kisa, joka nyt vaan on uitava, että parhaat uimarit pääsevät finaaliin, vaan siinä ollaan kilpailemassa valtakunnallisessa eli oman ikäluokan mestaruuskisassa.

      Kolmas vaihtoehto alkukilpailu/loppukilpailu -vaihtoehdon ja aikarajallisen suoran finaalin lisäksi voisi tietysti olla alkukilpailu ja loppukilpailu, jossa järjestetään välierät ja finaali, jolloin loppukilpailuun voitaisiin mahdollisesti ottaa enemmän kilpailijoita mukaan.

      • (Tai tietysti miettiä, mikä on oikea määrä uimareita ottaa mukaan finaaliin alkukilpailuista.)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3010
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2089
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      1863
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe