Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Työ nimike ja palkka ei vastaa ???

huijattu(ko)

Olen juuri valmistunut maalari ja menin kesätöihin teollisuusmaalaamoon, työsopimuksessa työ nimikkeeni on maalarin avustaja ja tarvittaessa tuuraaja. mutta pomo katsoi palkan metalli alan tessin mukaan jotta ei tarvitse makaa niin paljon? sitä vaan mietin että onko laillista jos olen kuitenkin ammatiltani maalari ja nimikekin viittaa siihen??

3

401

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ABC kissa kävelee

      Voi hyvinkin olla laillista ja oikein. Alaa tuntematta kuulostaa siltä että teollisuusmaalaamo voisi kuuluakin metallin sopimuksen piiriin.

      Sovellettavaa työehtosopimusta ei valita kunkin työntekijän mukaan erikseen, vaan koko firmassa / sen toimipisteessä / sen osastolla käytetään samaa TES:ta. Eli työnantaja valitsee mihin työnantajaliittoon liittyy ja samalla valitsee minkä sopimuksen mukaan toimitaan. Ihan miten vaan noita sopimuksia ei voi valita: niissä on kaikissa määritelty mille alalle ne soveltuvat mutta niissä on myös paljon päällekkäisyyksiä.

      Tämän päivän Hesarissa oli uutinen kuinka Helsinki-Vantaan lentokentällä on väännetty kättä sovellettavasta TES:sta: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kilpailutukset kiristävät ilmapiiriä Helsinki-Vantaalla/1135267529920

      Koska eri työehtosopimuksia voi usein soveltaa samaan työhön, niistä käydään välillä myös oikeutta mikä on se oikein sovellettava sopimus. Tässä linkkejä tämän vuoden päätöksiin:
      http://www.oikeus.fi/tyotuomioistuin/55153.htm
      http://www.finlex.fi/fi/oikeus/tt/2011/20110055
      http://www.finlex.fi/fi/oikeus/tt/2011/20110018
      http://www.finlex.fi/fi/oikeus/tt/2011/20110010
      http://www.finlex.fi/fi/oikeus/tt/2011/20110008

      Sinä olisit ilmeisesti halunnut toimia Maalausalan työehtosopimuksen mukaan. Sen sivulla 7 lukee soveltamisalasta: "Allekirjoittaneiden Rakennusliitto ry:n ja Pintaurakoitsijat ry:n välillä on tehty seuraava työehtosopimus. Sopimus on voimassa allekirjoittaneen työnantajajärjestön jäsenten ja niiden kaikkien työntekijöiden välisissä työsuhteissa." Soveltamisalasta ei ole muuta määräystä.

      Suosittelen etsimään sinuun sovellettavan työehtosopimuksen Finlexin sivuilta (http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/tyoehto/) tai vaikka metalliliiton sivuilta. Ihan sopimuksen alussa on luku "yleistä" tai "yleiset määräykset" jonka (lähes) ensimmäinen alaotsikko on "soveltamisala" tai "sopimuksen soveltamisala". Lue se.

      Laita se sopimus tietokoneelle talteen ja lue se sitten myöhemmin ihan kokonaisuudessaan. Se sopimus on tehty sinua varten, siitä löytyy aika paljon sinun oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi, niistä kannattaa olla tietoinen.

      Oletko liiton jäsen? Jos olet, niin kannattaa olla sen liiton jäsen joka on neuvotellut työehtosopimuksen. Eli jos on pitempiaikaisesta työpaikasta kyse niin kannattaa vaihtaa liittoa metalliliittoon. Tämä siksi että mahdollisessa riitatilanteessa ainoastaan työehtosopimuksen neuvotelleella liitolla on "sananvaltaa" kyseiseen alaan kuuluvissa erimielisyysasioissa, eli vain se liitto voi kunnolla ajaa sinun asiaasi.

    • palkanlaskijana

      Itseasiassa käytettävän tessin määrittelee yrityksen ytj tietokannasta löytyvä päätoimiala.

      Eli kannattaa käydä ytj:n sivuilla katsomassa oman työnantajansa päätoimiala ja googlettaa sitten sitä kautta onko alalla yleissitovaa tessiä.

      Jos sitä ei löydy niin sitten työnantaja voi noudattaa A) lakia taikka B) valitsemaansa lakia parempaa tessiä.

    • Työehtoshoppailu

      Ei yrityksen päätoimiala välttämättä määrää kaikkiin yrityksiin sovellettavaa työehtosopimusta, jos toiminta on selvästi muuhun toimintaan nähden erillistä, voi yritys joutua noudattamaan tuon alan yleissitovaa työehtosopimusta.

      Usein noihin riitoihin liittyy myös ammattiliittojen välisiä riitoja. Esim. Palvelualojen ammattiliitto on laajentanut kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksensa sellaiseksi, että sitä voidaan käytännössä noudattaa kaikkeen Suomessa tehtävään työhön. Ns. normaalisitova työehtosopimus ohittaa ristiriitatilanteessa alan yleissitovan työehtosopimuksen. Näin ollen esim. Kiinteistöpalvelualan yritykselle voidaan ulkoistaa työtehtäviä ja he voivat tehdä niitä työntekijän kannalta huonommalla tessillä kuin alan yleissitova työehtosopimus.
      Edellä mainitussa Lentokenttätapauksessa asia kaatui Palvelualojen ammattiliiton lausuntoon, jossa Pam asettui työnantajan puolelle. Näin työntekijöiden työehtojen romuttajaksi sinetöityi toinen ammattiliitto eli Pam Ry.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2057
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1644
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1450
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1384
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1321
    7. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1298
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1292
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1241
    Aihe