Kondyloomasta kertominen? Faktat sekaisin

Tuleva ateistinunna?

Olen 20v nainen jolle kävi niin hyvä tuuri et sai ekalla kerralla (ja ainoalla kerralla ilman kondomia) kondylooman. Vitututus ja itsensä soimaaminen on suuri, että pitikin olla niin typerä ja kännissä ettei osaa sanoa ei. Mutta eipä siinä sen enempää, nyt mielessä pyörii moraalinen dilemma siitä, että kertoako vaiko eikö kertoa ja jos niin miten.
Gyne sanoi et virus ei välttämättä tartu kun oireita ei ole ja et kannattaa suhteen alussa käyttää kondomia. Toinen alan lääkäri sanoi et virus tarttuu joka tapauksessa kortsusta tai oireettomuudesta huolimatta ja käski olla kertomatta kumppaneille mitään, koska tauti on niin yleinen ja suht harmiton ja aiheuttaa miehillekin korkeintaan esteettisen haitan.
Tuntuu ettei mistään saa asianmukaista tietoa asiasta, kun jo lääkäreiltä saa täysin ristiriitaista infoa, samoin terveyskirjaston ja yliopistojen sivuilta. Pieni houkutus on poimia kirsikat kakusta ja uskoa vaan ne kivoimmat eli et virus poistuu normaalisti 2 vuodessa eikä tartu oireettomana ja kortsulla. Toisaalta en usko, että voisin ikinä antaa itselleni anteeksi jos olisin jonkun tahallani tartuttanut tämän tietämättään, ja tuntuu aika oudolta et lääkäri näin suosittelee.

Eli, vaihtoehdot ovat siis joko taudista kertominen ja niiden todella harvojenkin kiinnostuneiden torjumisen hyväksyminen ja ikuinen selibaatti tai kusipäinen viehättäville ja kivoille kumppaneille valehtelu ja huijaaminen ja ikävän taudin levittäminen?

Onko jollain kokemusta asiasta? Kerrotteko ja jos niin missä vaiheessa suhdetta ja miten ollaan reagoitu?

16

6921

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • b jlgluglijö

      En ole kertonut, koska oireet hävisivät hoidon jälkeen.. Enkä ole tartuttanut kumppania.. Tilanne on vähän hankala, koska periaatteessahan haluaisit itse tietää asiasta, jos kumppanilla olisi moinen vaiva. Mutta toisaalta, homma saattaa kariutua, kun kerrot... Silloin kun sain kondyloomasta tiedon, elin seurustelusuhteessa. Itseasiassa se ei koskaan selvinnyt, kumpiko tartunnan suhteeseemme toi juuri tuon pitkän puhkeamisajankohdan vuoksi. Siihen päätin vedota uudessakin suhteessa, jos jotain kävisi. Pelko oli turha ja kuvittelisin kondylooman elimistöstäni jo poistuneen...

      • Aikuinen nainen

        Voi paska sun ajatusmaailmaa!!! Pääasia,että SINULLA on sseurustelukumppani,ei väliä,oletko rehellinen hänelle! Juuri tuollaisen ajattelun seurauksena taudit leviää!!Häpeä,että elät valheessa.Toivon,että kumppanillesi selviää luuserimainen käytöksesi! Mietipä,miltä sinusta tuntusi saada esim herpes kumppaniltasi? Ja by the way,kondylooma EI katoa mihinkään elimistöstä!
        Ap:lle annan neuvon,että ole rehellinen sekä itsellesi ja kumppanillesi! Mieti,mitä haluaiist itsellesi kerrotavan.Tsemppiä!


    • 15+6

      Ei jumalauta, totta munassa sukupuolitaudeista täytyy AINA kertoa, että kumppani voi itse tehdä valintansa! Meillä nainen lentäisi samantien kuin leppäkeihäs jos tuollaista jälkeenpäin paljastuisi eikä takaisin olis tulemista, ihan sama vaikka kyseessä oliskin vaan 'kosmeettinen haitta'. Kertoo kuitenkin aika vitunmoisesta kunnioituksen puutteesta.

      Ihme akkoja, ei voi muuta sanoa. Toivottavasti ei ikinä törmäillä.

    • terveyskeskuslääkäri

      Kondylooman aiheuttavaa virusta, eli HPV-virusta kantavat lähes kaikki sukupuolielämän aloittaneet. HPV-virusta on useita eri tyyppejä, osa niistä aiheuttaa näkyviä kondyloomia eli visvasyyliä ja osa naiselle kohdunkaulaan jopa syövän esiastemuutoksia, suurin osa taas ei aiheuta mitään oireita. Visvasyylien itämisaika vaihtelee siten että taudin jäljittäminen on usein mahdotonta. Tauti ei ole myöskään ns. ilmoitettava tartuntatauti, vaan siihen suhtaudutaan kuten herpekseen. Sitä ei siis millään laboratoriotesteillä tutkita tai poissuljeta. Koska itämisaika voi olla pitkäkin, voi virusta tietämättään kantaa itsekin pitkän aikaa levittäen sitä eteenpäin. Kondomin käyttö suhteen alkuvaiheessa on suotavaa joka tapauksessa. Suosittelen asiasta kertomaan, mutta ehkä en vielä ensimmäisten treffien aikana. Kyseessä on kiusallinen vaiva, mutta ajan ja hoidon kanssa visvasyylät saadaan kuriin. Elimistöstä virusta ei kuitenkaan voida poistaa ja syylät saattavatkin puhjeta uudelleen. Uskoisin että järkevä partneri tämän asian ymmärtää. Aloittajan tuskin tarvitsee yksin kärvistellä loppuelämäänsä. Tsemppiä ja rohkeutta! Muistuttaisin vielä että vaiva on ERITTÄIN yleinen, siitä harvoin vain kahvipöydässä saati edes kavereiden kanssa keskustellaan. Ja tämä on ihan toisen luokan tauti kuin HIV. Muistutuksena vain.

      • hyvis22

        Kiitos paljon tuosta tiedosta ! tuli itse varmempi olo heti! 😇 kyllä elämä voittaa 🤜 kyrvän syylät sata nol! 8--)


    • 18 + 1

      "vaiva on ERITTÄIN yleinen". Hienoa. Ja mistäköhän mahtaa johtua että näin on???
      En itse ainakaan tuollaista halua, on niin muitakin vaivoja ihan riittävästi...

    • jldjksdsjk

      Luin lehdestä artikkelin, että kondylooma ei itseasiassa ole sukupuolitauti ja tarttuu muutenkin kuin sukupuoliteitse. Esimerkiksi yleisestä vessasta sen voi saada. Sen on huomattu tarttuvan myös perheenjäsenten välillä normaalissa kanssakäymisessä, mikä on herättänyt esim. insestiepäilyjä.

    • äitee3

      Lähisukulaiseni kuoli nelikymppisenä pienten lasten äitinä kohdunkaulansyöpään eli kondyloomaviruksen pahimpiin mehdollisiin jälkiseurauksiin. Siksi olen huolehtinut teinityttärelleni rokotukset em. virusta vastaan. Siis sekä tytöt että pojat voidaan rokottamalla suojata nykyään. Rokote on tarkoitettu otettavaksi ennen sukupuolielämän aloittamista, siis palstalaisille tämä asia tulee jälkijunassa. Mutta lapsillenne suosittelen.

    • Kokemuksen rintaääni

      Turha kertoa. Mulla ollut se tartunta jo kohta 30v. Kukaan ei ole tullut valittaan, että olisi sen saanut, vaikka joskus ollutkin joku pieni näppy ja oltu ilman kondoomia. Just päättyi 2.5 vuotinen suhde, jolle kerroin. Eipä hänkään sitä multa saanut. Itselläänkin näytti olevan sen näkönen peniksessä (jo ennen mua). Ne voi olla miehiää esinahan allakin, eli voit yhtä hyvin saada sen aina suojaamattomassa yhdynnässä. Vielä pahempi on, kun porukka on ilman kortsua ja ei pelätä hiviä. Siihen sentään voi kuolla. Unohda syyläsi. Niitä voi joskus vuosien varrella tulla. Ne saa helposti pois, kun gyne nyppäsee sen pois. En suosittele laseria, koska klitorispuudutus sattuu aivan tajuttomasti.

    • ahdistunut

      Epäilen saaneeni visvasyylä tartunnan, kun jo 2-3:n kuukauden ajan mulla on ollu peräaukon kohdalla valkoisia räkkylöitä ja alussa ne ei ollu niin huomattavissa mutta nyt ne ihan selvästi erottuu paljaal silmällä. Mitä olen lukenu netissä kaikki oireet viittaavat visvasyylään, aika omalle lääkärille on varattu ja siitäkin pitää odottaa reilu 2 viikkoa.

      Tässä on menny jo kolme päivää ahdistusta, tiedän ite aiheuttaneeni kyseisen taudin koska olen harrastanu useamman vuoden ajan irtosuhteita ja välil ilman suojausta. Homoseksuaalina vielä vaikeampaa tän asian kanssa.

      • tsemppiä123

        Ennen vanhaan sukupuolitautien poliklinikalle pääsi nopeesti. Tais olla ihan että meni vaan. Sieltä sai aikanaan podofylliliuosta mukaan, jolla syyliä penslatiin. Toinen hoitotapa saattaa olla laserilla poltto. En sitten tiedä voitko itse laittaa sitä liuosta peräpäähän.


      • kysyvä ei tieltä eks
        tsemppiä123 kirjoitti:

        Ennen vanhaan sukupuolitautien poliklinikalle pääsi nopeesti. Tais olla ihan että meni vaan. Sieltä sai aikanaan podofylliliuosta mukaan, jolla syyliä penslatiin. Toinen hoitotapa saattaa olla laserilla poltto. En sitten tiedä voitko itse laittaa sitä liuosta peräpäähän.

        http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,818,1733,1996,2008

        tässä sukupuolitaudeista netistä oikeaa tietoa ja missä hoitoa saa


    • kokemus vain

      Virus poistuu normaalisti? Itsellä ainakin se lääkittiin pois. Se esteettinen "haitta" oli kyllä sitä lajia, että lääkitys on paikallaan (en itsekään koskisi kumppaniin, jolla syyliä näkyy). Ja tapahtui vuosia sitten, eikä ole sen koommin tullut uudelleen (koputan puuta).

      Enkä ole koskaan asiasta kertonut kenellekään. Totta kai silloisen kumppanin kanssa asiasta puhuttiin, milloin tartunta ilmeni.

    • ahdistunut

      Tänään kävin päivystyksessä toisen vaivan vuoksi, nimittäin mul oli turvonnut imusolmuke ja kuumetta, tän käynnin yhteydessä lääkäri vahvisti et mul on melko varmasti kondylooma, mut enemmän huolestuttaa nää muut oireet, ne eivä kuulemma liittyy kondyloomaan, sain käskyn ottaa kuumetta alentavaa lääkettä ja maanantaina käyn verikokeissa ja samalla sukupuolitautien testeissä.

    • Antihuora

      Olit varmaa jätkän sadas pano. Onnee

    • vanhatäti

      Rauhotu. Suurin osa saa sen jossain vaiheessa ja se on hoidettavissa. Tässä on ihotauti lääkärin lausumat . On tosin mainos tuosta lääkkeestä.
      Kun kondylooma on parantunut, se uusiutuu harvoin, mutta sitäkin tapahtuu. Jos syyliä ei ole ollut kolmeen kuukauteen, potilas voi pitää itseään parantuneena.

      Jos naisella tai hänen kumppanillaan on kondylooma, hänen kannattaa käydä säännöllisesti irtosolukokeissa, joita julkinen terveydenhoito tarjoaa, koska kondyloomavirus voi aiheuttaa kohdussa solumuutoksia.

      https://www.galdermanordic.com/suomi/behandling_allmanhet_kondylom_galderma_fin.shtml

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    9. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe