Ikkunat huurtuvat ulkopuolelta

uudistalossaasuva

Kyseessä uudisrakennus, uusien määräysten mukaan rakennettu.
Ongelmana on ikkunat, jotka huurtuvat ulkopuolelta. Iltahämärässä, kun ulkolämpötila laskee, ikkuna huurtuu ulkopuolelta, ei välistä eikä sisältä.
Valmistajan mukaan johtuu uusista määräyksistä: ikkunoiden on oltava erittäin tiiviit.
Osaako joku selittää, miksi ne huurtuvat, siis mikä tuon huurtumisen aiheuttaa.

61

11691

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Allumiini

      Näin sanovat asiantuntijat:
      "Huurtumisilmiössä kosteuden tiivistyminen ikkunan uloimman lasin ulkopintaan johtuu siitä, että erityisesti kuulakkaina syysaamuina pilvetön taivas on ”kylmempi” kuin ulkoilma. Tällöin ikkunan uloin lasi säteilee lämpöä kylmälle taivaalle, minkä seurauksena se jäähtyy joksikin aikaa ulkoilmaa kylmemmäksi. Tätä uloimman lasin alijäähtymistä edistää lisäksi se, että sisältä huoneesta ei aiheudu uloimpaan lasiin lämmitysvaikutusta (=lämpöhukkaa), kun sisäpuitteessa on hyvin lämpöä eristävä lasitus. Ilmiö korostuu syksyllä vuodenajan vaihtuessa lämmityskauden alussa, kun huonetilan lämmitys ei vielä kovin tehokkaalla.

      Kun lasin lämpötila alittaa ulkoilman kastepistelämpötilan, ikkunaan tiivistyy kosteutta. Pihalla aamuisin autonlasien pinnassa esiintyvään vastaavaan ilmiöön nähden kondenssin esiintyminen rakennusten ikkunoissa on vähäisempää lasipinnan pystyasennosta johtuen, kuitenkin on kyse perimmältään samasta ilmiöstä. Auringon noustua ja ilman lämmetessä kosteus haihtuu ja ikkunat kirkastuvat itsestään. Ulkopuolen kondenssi ei vahingoita ikkunaa, käyttö- ja esteettinen haittakin ovat yleensä vähäisiä lyhytaikaisuudesta ja varhaisesta esiintymisestä johtuen."

      Kysymys ei siis ole varsinaisesti tiiveydestä, vaan siitä että ikkunasi lämmöneristyskyky on "liian hyvä".

    • milipide!

      paras mitä olen kuullut, että johtuu huonosta iv-toteutuksesta :)

      • valvojakt

        ilmanvaihdon aiheuttamat ongelmat myös totta mutta huurre silloin ulkopuitteen välitilan puoleisella pinnalla. Ei mitenkään harvinaista että nyky iv kaverit eivät saa aikaiseksi taloon vaadittua alipainetta vaan yläkerran tilat on plussalla jolloin ikkunat huurtuvat välitilastaan aina. Monella rakennusalan "ammattilaisella" on nämä hommat aika lailla hakusessa ja osa koulukirjoista lukematta.


    • Käytäntö niiin

      valvojakt "ammattilainen" ? Tiedoksi: Jos sisäikkunan tiivisteet ovat ilmatiiviitä, sekä lasin ja puitteen liitos ilmatiivis ja karmin liitokset ilmatiiviitä niin lasilevyjen väliin ei pääse kostea huoneilma..
      Epätiiveydestä johtuen huoneen lämmin sekä kostea ilma pääsee lasilevyjen väliin ja tiivistyy kylmemmän ulkolasin sisäpintaan.
      Lisäksi ulkoikkunan ulkopuolelta vaurioitunut lasituskittaus sekä epätiiviit lasituslistat ja vaurioituneet maalipinnat laskevat sadeveden puitteen puuosaan ja osa kosteudesta haihtuu lasilevyjen väliin jne.
      Lämpölasin ulkopinnan kosteudesta oli aiemmin selkeä perustelu.
      Tosin kerostaloissa kosteus voi tiivistyä mihin vuodenaikaan tahansa. Esim Soukassa ilmiö on ympärivuotinen. Mitä parempi lasin lämpöarvo on sitä useimmin ulkolasin ulkopinnat kostuvat tai jäätyvät.

    • uudistalossaasuva

      Meillä se lasi huurtuu vain ulkopuolelta.

      "Tosin kerostaloissa kosteus voi tiivistyä mihin vuodenaikaan tahansa. Esim Soukassa ilmiö on ympärivuotinen"
      -Miksi ympärivuotinen? Lähellä merta?

      "Mitä parempi lasin lämpöarvo on sitä useimmin ulkolasin ulkopinnat kostuvat tai jäätyvät"
      -Onko siis niin, että meillä on odottettavissa, ettei talvella näe ikkunoista ulos, kun ovat kylmimmän kauden umpijäässä?

      • .........

        On odotettavissa. Ilmiö on tullut hyvin eristävien ikkunoiden myötä. Ongelma on lähinnä kosmeettinen mutta toki ikkunan käyttöarvo laskee jos niistä ei näe ulos.

        Jos ikkunoiden rakenteissa on heikkouksia voi jatkuvasti lkkunalasiin tiivistyvä kosteus vaurioittaa alapokan rakenteita ajan kuluessa, osa kosteudestahan tiivistyessään valuu alapokaan.


    • Entinen ikkunamyyjä

      Ilmiö on aivan sama kuin tuulilasin huurtuminen. Sisäpuolen lämpö ei enään kantaudu pitämään uloiman lasin lämpimänä! Jos viestiketjun aloittaja olisi tajunnut tutustua hieman kalliimpiin ikkunoihin niin olisibvarmaan huomannut että suomessa on ikkunavalmistajia jotka valmistavat huurtumattomia ikkunoita. Kannattaako aina ostaa halvinta paskaa...

      • Tuntematon500

        "Ilmiö on aivan sama kuin tuulilasin huurtuminen. Sisäpuolen lämpö ei enään kantaudu pitämään uloiman lasin lämpimänä! Jos viestiketjun aloittaja olisi tajunnut tutustua hieman kalliimpiin ikkunoihin niin olisibvarmaan huomannut että suomessa on ikkunavalmistajia jotka valmistavat huurtumattomia ikkunoita. Kannattaako aina ostaa halvinta paskaa..." Nimimerkki oli Entinen ikkunamyyjä. Tuosta kirjoituksesta ymmärtää hyvin miksi olet Entinen ikkunanmyyjä.


    • ,.nbn,.

      huurtuminen on siis merkki hyvästä lämpöeristyksestä joten on syytä olla tyytyväinen

    • jos ei näe..?

      ..nbn.. ilmeisesti ikkunamyyjä? Eikö lasit ole sen takia että saadaan näköyhteys ulos. Jos lämpöeristys on ainoa tavoite, kannattaisi koko aukko muurata umpeen ja laittaa päälle vaikka väri-tv.

    • ihmemiesmaz

      lämpöluksin lasit vuotavat vettä sisään, myyjän mielestä normaali ilmiö nykylasesiisa? onko näin?

      • Näin on

        Luxissa kyllä kuten muissakin nyrkkipajan tuotteissa muissa ei


    • ju

      finndomon ikkunoista ei näe ulos. eli jos meinaatte laittaa finndomon ikkunat niin halvempi tehdä umpiseinät.

    • as

      ihan turha selitellä ulkolasin jäätymistä nyky lämpöarvoilla.ikkunat on myyty asiakkaale toimivina ja jos ei erikseen ole mainittu että ne sitten jäätyy niin korvauksia vaatimaan.

    • Samaa mieltä.

      Ikkunoilla on käytännössä kaksi tehtävää, nähdä ulos ja tuoda valoa sisään, jos lasit ovat huurussa, niin kohta 1 ei toteudu lainkaan ja kohta 2 vain osittain. Näiden vastapainoksi saadaan vähän parempi u-arvo, joka tosin on täysin susi verrattuna huonoonkin umpiseinään.

      Jos ikkunat myydään ikkunoina, eikä huurulaseina, niin korvauksia pitää vaatia ilman muuta. Luulisin, että myös kuluttaja-asiamies olisi kiinnostunut asiasta.

    • Ei näe ulos

      Meillä Finndomon ikkunat jäässä ulkopuolelta, ei ole nähnyt pariin päivään ulos.
      Kohta varmaan tulee talonvaltaajat, koska luulevat talon olevan hylätty.
      Yksi ongelman aiheuttaja on MOTIVA, joka ajaa vain energiatehokkuutta, eivät näe koknaiskustannuksia. Täytyy porukalla alkaa vaatia huurtumattomia ikkunoita, Finndomo voi vaihtaa ulkolasit Skaalan Frost free ikkunoihin.

    • Frostfree

      Täällä kovasti puhutaan Finndomon ikkunoista, löytyykö mistäin tietoa noiden ikkunoiden u-arvoista? jos oikeasti ovat hyviä luulisi heidän mainostavan sivuillaa?

      ettei vaan huuruisi juuri päinvastaisesta syystä?

      • rillit huurussa

        Nääh, lasien ULKOPINNAN huurtuminen tietyissä olosuhteissa on nykyään aivan normaalia, jos eristyslasielementti on tarpeeksi "hyvä". Ts. lasiosan U-arvo lienee noin luokkaa 0,7.
        Ulkopinnan huurtumista ei ympäröivä karmirakenne, ilmanvaihto tms. aiheuta. Ei siis ikkunavalmistajan vika. Ulkopinnan huurtuminen saadaan tietenkin pois kun jollain vapaavalintaisella keinolla johdetaan lämpöä lämmittämään lasin ulkopintaa (=lämpöä harakoille). Näin se on, ja pulinat pois! (Skaalan frost free -myyjät voi jatkaa propaganda -työtään palstalla tottakai)

        Vielä eristyslasivalmistajan kuvaus eri pintojen huurtumisen syistä:
        http://www.seloy.fi/vinkkeja.shtml


    • huippujuristi55

      Ongelma ei olekaan joku iltaisella tapahtuva tilapäinen huurtuminen....VAAN se huurtuminen johtaa jäätymiseen siten ettei ikkunasta näe kolmeen neljään päivään ulos. TÄSSÄ ON RYHMÄKANTEEN PAIKKA IKKUNAVALMISTAJIA KOHTAAN, JOTKA ovat myyneet täyttä paskaa eli ovat myyntiesitteissä puhuneet tilapäisestä huurtumisesta joka aamulla lähtee piois ongelma on kuitenkin vakavempi, ikkunasta ei näe ulos , tällöin ikkuna ei ole sitä mitä on luvattu ja asiakkaalla on oikeus hinnanalennukseen tai kaupan purkuun

      • valtion puolesta

        Se on sitten oikeusjuttu valtiota vastaan, Rakentamismääräyskokoelman uusi C3 osa (2010) asettaa ikkunoille tietyt vaatimukset. Ja passiivienergiatalossa lämmöneristysvaatimus on vielä tiukempi. Näitä uusia määräyksiä noudatettaessa tulevat vastaavat ongelmat lisääntymään. Itseasiassa tulee käymään niin, että ilmiö on uusissa taloissa tavallinen. (No senhän me olemme tälläkin palstalla huomanneet). Toivotan "huippujuristille" hyvää onnea ryhmäkanteen merkeissä... :D


    • Laudat ikkunoihin

      Rillit huurussa taitaa olloa Finndomon tai Seloyn mannekiini, koska juuri Finndomon Seloyn lasit huurtuu. IIkkunavalmistajat ja Talotehtaat vetoavat VTT:n 14-vuotta sitten tekemään tutkimukseen. Silloin ei taloissa vielä ollut näitä ongelma ikkunoita.

      Kaikkien ikkunavalmistajien ikkunat eivät huuru, ei tarvitse kuin ajaa läpi uusien omakotitaloalueiden. Onko taloissa joissa ei ikkunat ole jäässä Laittomat ikkunat?

      • rillit huurussa

        Hei taas. Minulla ei ole mitään tekemisä Finndomon tai Seloyn kanssa. Myönnän toki, että olen tekemisissä ikkunoiden ja julkisivurakentamisen kanssa, mutta sellaisen yrityksen palkkalistoilla jonka nimeä ei ole tullut esiin näissä keskusteluissa kertaakaan.

        Siihen, missä pisteessä ikkunat huurtuvat vaikuttaa toki vähän myös esim. sisäilman lämpötila (ts. kylmempää sisällä -> kylmempi myös lasin ulkopinta -> herkemmin huuruun). Ikkuna on syvennyksessä/lipan alla tms. -> estää huurtumista.

        Itse kysymykseen onko laittomat ikkunat? No ei tietenkään mm. seuraavista syistä:
        -Tiukemmat rakennusmääräykset on tullut voimaan vasta 2010 alun jälkeen aloitetuissa kohteissa (U-arvo oltava


    • 13+6

      Toivottavasti Musiikkitalosta tulee ennakkotapaus tämän asian suhteen ja asia nostettaisiin esiin. Onhan se suhteellisen naurettava väite, että tällainen ominaisuus ikäänkuin kuuluisi asiaan ja se ei ole virhe.

      Kyseessä kun on perustavanlaatuinen virhe. Kuluttajasuojalain mukaan: "Tavarassa on virhe esimerkiksi silloin, jos
      • tavara ei sovellu sen tavanomaiseen käyttötarkoitukseen"

      Ja juuri tuostahan on kyse. Ikkunan pääkäyttötarkoitus tuskin on parantaa u-arvoa? Jos huuruinen ikkuna on vain normaali ominaisuus, niin eikös sitten kannattaisi suoraan rakentaa vaan kaikki seinät umpeen ja webbikamera ulos?

    • es.

      meillä finndomon ikkunat jäätyy. eli ei näe moneen päivään ulos. onneksi myyntisopimuksessa ei lue jäätymisestä mitään. uusissa muuten lukee eli tarkkana että eivät luista vastuusta.

    • Täytyy nähä ulos

      Aamulla ikkunat taas jäässä, Pahiten huurtuu ja jäätyy etelään- ja länteenpäin olevat ikkunat.
      Seloyltä löytyy huurtumattomat ikkunat lasit , Finndomo vastuullisena yrityksenä varmaan vaihtaa sellaiset, Nyt on Finndomolla näytön paikka.

    • Koekaniininot

      Kanada sanoutui irti tästä kouhotuksesta. Vaan lienee turha odottaa samaa täällä. Joten mielenkiinnolla seuraan, mitä on vielä edessä, samalla kun lisään klapeja tulipesään harakanpesässäni.

      • huippujuristi55

        Mikäli myyntisopimuksessa lukee vain huurtumisesta, muttei jäätymisestä, pomminvarmasti on ryhmäkanteen paikka, kun vaan joku lähtee asiaa ajamaan, ikkunavalmistajat voivat kirjoittaa mitä paskaa tänne haluavat.

        AATTELEPA ITE IHAN ITE.....


        Kysymys kuuluu: onko tuote kelvollinen siihen käyttötarkoitukseen mihin se on myyty, jos siitä ei näe ulos kuin osan vuodesta, länsipuolella rakennusta tämä ilmiö käytännössä vaivaa.........KAUPAN PURKU TAI HINNANALENNUS


        Tämän asian kanssa tulen julkisuuteen ennemmin kuin arvaattekaan


    • Mökin-ukko..

      Selektiivilasi se varmaankin saa ulkopuolen huurtumisen aikaan. Lämpöä ei säteile riittävästi sisäikkunan läpi ulkoikkunaan. Meillä on uudet Fenestran ikkunat ja huurtumista on joillakin säillä ollut mutta ei vaivaksi asti, saa nyt sitten nähdä miten kovilla pakkasilla käy. Mutta parempi lämmin mökki ja huurteinen ikkuna kuin kylmä mökki ja kirkkaat ikkunat. Ennenvanhaan ikkunat olivat puoleenväliin alhaalta jäässä, mutta jää oli sisäpuolella, parempi näin kuin ennenvanhaan.

    • 16+9

      Kyllä ikkunan tarkoitus on että siitä näkee läpi. Jos kerran mökki-ukkoa ei haittaa, niin vielä tiiviimmän ja lämpimämmän talon saat kun teet vain umpiseinät?

      Ja on turha vedota määräyksiin, koska ne on nimenomaan nämä 0,7-arvon tehoselektivi-ikkunat jotka tuntuvat huurtuvan. Lähistöllä kun on kysellyt ja katsellut uudiskohteita, niin ne jotka ovat ottaneet vain sen perusselektiivin, joissa u-arvo on 1 tai hiukan alle, ei ongelmaa ole ollut kertaakaan. Meilä sen sijaan kymmeniä kertoja tänäkin syksynä/talvena.

      Olen lähettänyt kuluttajariitalautakuntaan tästä valituksen, joten katsotaan miten sen asian kanssa käy.

      • uytrdguyjio

        Ei ole ollenkaan turha vedota määräyksiin, sillä RakMk C3 antaa sen lämmönläpäisykertoimen laskenta arvon 1 W/m²K tavallisen rakennuksen ikkunoille. Passiivi- ja matalaenergiataloissa on lämmöneristyksen oltava parempi.
        Jos rahaa on, ja tuo tuntuu tärkeältä asialta, niin ainahan siihen uloimpaan lasiin voi laittaa sähkölämmitteisen lasin.
        Itse en viitsisi muutaman (kymmenenkään) huuruisen aamun takia kitistä.


    • uu

      Nyt kun täällä on näistä U-arvoista alettu puhumaan, niin vielä tarkennuksena kun kaikki ei välttämättä asiaa ymmärrä:
      Lasielementin U-arvo ei siis ole sama kuin ikkunan U-arvo.

      Koko ikkunan U-arvo lasketaan lasielementin U-arvon, karmiosien U-arvon ja lasin reunaosan aiheuttaman viivamaisen lisäkonduktanssin avulla.

      Ts. Jos koko ikkunan U arvo on 1.0, ja karmin U arvo on myös 1.0, on lasielementin oltava selvästi alle yhden, jotta lisäkonduktanssi saadaan kompensoitua.

      • huippujuristi55

        on vakava asia jos ikkunasta ei näe ulos, ikkunavalmistajan kuuluisi mainita asiasta sopimusehdoissa.

        Tämä tarkoittaa nyt sitä: "olisistko ostanut ikkunan jos olisit tiennyt ettei ikkunasta näe ulos, tästä ovat myyneet tälläistä paaaskaa kyseiset valmistajat ns. kusessa, varmnasti saavat ne kuluttajat jotka ymmärtävät hakea korvauksia oikeutettuja saamaan niitä myös.

        AATTELEPA ITE IHAN ITE


      • HUIPPUJURISTI55
        huippujuristi55 kirjoitti:

        on vakava asia jos ikkunasta ei näe ulos, ikkunavalmistajan kuuluisi mainita asiasta sopimusehdoissa.

        Tämä tarkoittaa nyt sitä: "olisistko ostanut ikkunan jos olisit tiennyt ettei ikkunasta näe ulos, tästä ovat myyneet tälläistä paaaskaa kyseiset valmistajat ns. kusessa, varmnasti saavat ne kuluttajat jotka ymmärtävät hakea korvauksia oikeutettuja saamaan niitä myös.

        AATTELEPA ITE IHAN ITE

        lisäyksenä vielä seuraavaa:

        TILAPÄINEN HUURTUMINEN EI SIIS TODELLAKAAN TARKOITA 3-4 PÄIVÄN JÄÄTYMISTÄ ETTÄ SILLEE


    • Loputon lista

      UU. Lasin U-arvo on lasiteollisuuden kehitystyön tulos. Siinä lienee tultu rajalle jossa leikitään jo asumisviihtyvyyden kustannuksella. Ulos näkeminen eli asumisviihtyvyys lienee tärkeämpi asia kuin viimeisten ja tarpeettomien senttien säästö muka energiasäästönimikkeen avulla.
      Ikkunateollisuuden olisi vihdoinkin aika keskittyä oman tuotteensa parantamiseen.
      - Karmiliitoksista puuttuu edelleen liimat
      - Karmiliitoksista puuttuu edelleen liitoskohtaa suojaava pintamassa
      - Lasin ja pokan liitoskohdasta puuttuu elastinen pintamassa
      - Isoissa ikkunoissa pitäisi olla vankemmat saranat, joissa ei olisi nykyisiä väljyyksiä (klappeja)
      - Ikkunoiden tiivistystavoissa lienee uudelleen koulutus paikallaan
      - Ikkunoiden sovitus- ja lämpöeristystyössä oli parempi keskittyä laatutyöhön kuin nopeaan ja huolimattomiin asennustöihin.
      - Ikkunoiden valmistus ja ilmanvaihto vaatisi kahden eri ammattikunnan osaamista.
      Kannattaisi oppia että asiakas eli maksaja voi olla oikeassa.
      Jos tuote on hyvä niin ostaja ei tee valituksia.

      • j-uu

        Lasin U-arvo on lasiteollisuuden kehitystyön tulos, mutta todellinen syyllinen lienee taho joka säätää nykyiset määräykset U-arvoille. Ikkunavalmistajilla ei välttämättä ole muuta mahdollisuutta kuin käyttää energiatehokkaita eristyslaseja asumisviihtyvyyden kustannuksella jotta määräyksiin päästään. U-arvohan on ainoa, jota Suomessa vaaditaan, eikä sen laskennassa oteta huomioon ilmavuotoja tms. joka käytännössä aiheuttaa energiahukkaa enemmän kuin muutaman kymmenyksen parannus U-arvossa.

        Edellä mainittu vikalista pitää täysin paikkansa ja on tulosta ikkunavalmistajien loputtomasta tarpeesta tehdä tuotetta halvemmalla ja halvemmalla. Tosin, edellä kertomasi lista paria viimeistä kohtaa lukkunottamatta koskee vain puu tai puu-alumiini -ikkunoita. Jos saan hivenen mainostaa, niin esim. kokoalumiiniset ikkunat ei em. tiiveys, sarana, liitos -ongelmista kärsi.


      • Allumiini
        j-uu kirjoitti:

        Lasin U-arvo on lasiteollisuuden kehitystyön tulos, mutta todellinen syyllinen lienee taho joka säätää nykyiset määräykset U-arvoille. Ikkunavalmistajilla ei välttämättä ole muuta mahdollisuutta kuin käyttää energiatehokkaita eristyslaseja asumisviihtyvyyden kustannuksella jotta määräyksiin päästään. U-arvohan on ainoa, jota Suomessa vaaditaan, eikä sen laskennassa oteta huomioon ilmavuotoja tms. joka käytännössä aiheuttaa energiahukkaa enemmän kuin muutaman kymmenyksen parannus U-arvossa.

        Edellä mainittu vikalista pitää täysin paikkansa ja on tulosta ikkunavalmistajien loputtomasta tarpeesta tehdä tuotetta halvemmalla ja halvemmalla. Tosin, edellä kertomasi lista paria viimeistä kohtaa lukkunottamatta koskee vain puu tai puu-alumiini -ikkunoita. Jos saan hivenen mainostaa, niin esim. kokoalumiiniset ikkunat ei em. tiiveys, sarana, liitos -ongelmista kärsi.

        "U-arvohan on ainoa, jota Suomessa vaaditaan, eikä sen laskennassa oteta huomioon ilmavuotoja tms. joka käytännössä aiheuttaa energiahukkaa enemmän kuin muutaman kymmenyksen parannus U-arvossa."

        Ei ole totta. Kyllä RakMk otaa kantaa myös ilmavuotoihin. Vuoden 2008 alusta voimaan tulleissa rakentamismääräyksissä vaipan ilmanpitävyys kuuluu rakennusosien lämmönläpäisykertoimien (U-arvojen) ja ilmanvaihdon lämmöntalteenoton ohella lämpöhäviöiden tasauslaskennan piiriin. Vuodesta 2010 lähtien on ilmavuotoluvun vertailuarvona on käytetty 2 1/h, eli rakennuksen sisältämä ilmamäärä vaihtuu 2 kertaa tunnissa.
        Passiivitalon ulkovaipan ilmanpitävyydelle on asetettu raja-arvo, joka tulee todentaa mittauksella. Ilmavuotoluku saa olla korkeintaan n50 = 0,6 1/h.
        Niinpä passiivitaloissa ollaan normaaleilla ikkunapinta-aloilla jo luokassa 2 tai 3, ja pikemmin luokassa 3. Alumiini-ikkunoillehan tämä ei ole ongelma, kuten totesitkin.
        Oikeassa olet myös siinä, että ilmastoinnin asetuksilla, lämmöntalteenotolla, yms. päästään helposti kertaluokkaa merkittävämpiin säästöihin kuin ikkunoiden U-arvoja hieromalla.


    • Tietoa on...

      Teillä ikkunamyyjillä on asetukset sekä tavoitteet ja sana hallussa.
      Mutta käytännön tasolla ne eivät toteudu.
      "Loputon lista" sisältää käytännössä tuotteenne heikkoudet.
      Alumiini karmit: käynti Jorvin sairaalan ala-aulassa kertoo karun totuuden. Kymmenet froteepyyhkeet on levitetty ikkunoiden alle keräämään laseihin tiivistyneen kosteuden.
      Ala-aulan kosteus on mitattu ja siinä ei ole suosituksen ylittäviä kosteusmääriä.

      • Allumiini

        En nyt tiedä erityisesti tuosta Jorvin tapauksesta, mutta jos asia on niinkuin sanot, niin eipä tuohon oikein karmilla vaikuteta. Jos laseihin tiivistyy kosteutta, niin lasi on kylmä. Karmin vaikutus siihen ei ole paljoa.
        Enemmän vaikutusta on esim. sillä miten rakenteet on suunniteltu. Onko esim. leveät ikkunapenkit, jotka estävät pattereilta tulevan lämpimän ilman pääsyn huuhtelemaan kylmää ikkunapintaa.
        Tai sitten lasi vain on U-arvoltaan liian kylmä. Täytyy muistaa, että sairaala on valmistunut vuonna 1976 (Googletin), ja on siis 35 vuotta vanha. Silloiset lasit vain eivät ole yhtä hyviä, kuin nykyiset.

        PS. En muuten ole täällä mitään myymässä, enkä myyjä muutenkaan.


    • Tietoa on....

      Allumiini PS.... Kuinka tutuilta sanasi kuulostavatkaan. Aivankuin ikkunoiden myyjä vakuuttelisi että vika on AINA jossain muualla kuin heidän tuotteissaan.
      Ihmettelen vain miksi valmistetaan sellaisia ikkunoita jotka vettyvät, jäätyvät, aiheuttavat vedontunnetta ja päästävät sadevesiä ´lasien välitilaan.

      • Allumiini

        Alumiini-ikkunat tehdään lähes järjestään käyttämään umpiolasipaketteja. Jos lasien välitilassa on vettä, se viittaa siihen, että umpiolasipaketti on vuotanut. Olen pahoillani, mutta tuo ei vieläkään kuulosta karmin vialta. Se sen sijaan kyllä selittää runsaan kondensoinnin, jos nuo ovat ne Jorvin ikkunat.

        Mitä oikein toivoisit? Että sanoisin alumiini-ikkunoiden olevan paskoja? Mitä ikkunoita sinun mielestäsi pitäisi kehua?

        Se kun nyt vaan ei mene noin yksioikoisesti, että joku ikkuna olisi hyvä ja toinen huono. Voin heti rauhoittaa sinua sanomalla, että nykyiset puualumiini-ikkunat ovat vallan helkkarin hyviä ikkunoita. Ihan maailmanlaajuisestikin. Se ei kumminkaan tee alumiini-ikkunoista huonoja. Alumiini-ikkunat ovat hyviä, kun halutaan kantokykyä pieniin dimensioihin (eli paljon lasia -vähän kehyksiä) ja monipuolisempia heloitusmahdollisuuksia. Samoin isommat jännevälit ovat alumiinille sopivia. Ja yleensä ottaen alumiini ei ruostu, eikä mätäne, on mittatarkkaa ja kohtuullisen edullista. Miksi rällainen rakennusmateriaali pitäisi jättää käyttämättä?

        Puu taas on lämmin, perinteinen ja kaunis materiaali. Hyvin hoidettuna myös pitkäikäinen. Sillekin on paikkansa.

        Ja mitä tulee siihen alkuperäiseen kysymykseen johon vastasin, niin samat määräykset koskevat sekä puu- että alumiini-ikkunoita. En ole edelleenkään myymässä kumpiakaan. Kunhan vastasin kysymykseen.


      • köhpöh
        Allumiini kirjoitti:

        Alumiini-ikkunat tehdään lähes järjestään käyttämään umpiolasipaketteja. Jos lasien välitilassa on vettä, se viittaa siihen, että umpiolasipaketti on vuotanut. Olen pahoillani, mutta tuo ei vieläkään kuulosta karmin vialta. Se sen sijaan kyllä selittää runsaan kondensoinnin, jos nuo ovat ne Jorvin ikkunat.

        Mitä oikein toivoisit? Että sanoisin alumiini-ikkunoiden olevan paskoja? Mitä ikkunoita sinun mielestäsi pitäisi kehua?

        Se kun nyt vaan ei mene noin yksioikoisesti, että joku ikkuna olisi hyvä ja toinen huono. Voin heti rauhoittaa sinua sanomalla, että nykyiset puualumiini-ikkunat ovat vallan helkkarin hyviä ikkunoita. Ihan maailmanlaajuisestikin. Se ei kumminkaan tee alumiini-ikkunoista huonoja. Alumiini-ikkunat ovat hyviä, kun halutaan kantokykyä pieniin dimensioihin (eli paljon lasia -vähän kehyksiä) ja monipuolisempia heloitusmahdollisuuksia. Samoin isommat jännevälit ovat alumiinille sopivia. Ja yleensä ottaen alumiini ei ruostu, eikä mätäne, on mittatarkkaa ja kohtuullisen edullista. Miksi rällainen rakennusmateriaali pitäisi jättää käyttämättä?

        Puu taas on lämmin, perinteinen ja kaunis materiaali. Hyvin hoidettuna myös pitkäikäinen. Sillekin on paikkansa.

        Ja mitä tulee siihen alkuperäiseen kysymykseen johon vastasin, niin samat määräykset koskevat sekä puu- että alumiini-ikkunoita. En ole edelleenkään myymässä kumpiakaan. Kunhan vastasin kysymykseen.

        Nyt on joillakin kirjoittajilla ainakin tainnut mennä alumiini ja puu-alumiini ikkunat sekaisin. Eli kaikki ei taida tietää, että täysalumiininen ikkuna on ei asia kuin puu-alumiini ikkuna. Puu-alumiini ikkunahan on yleensä sellainen jossa sisempi poka on puuta, ja vain ulompi poka alumiinia. Samoin karmi on puuta ja vain pinnoitettu alumiinilla. Eli alumiinia on käytetty mahdollisimman vähän (=kalliimpaa kuin puu).
        Täysalumiininen ikkuna taas on kokonaan alumiinia, ja sisältää vain yhden avautuvan puitteen, jossa umpiolasielementti. Ts. ei erillistä sisä ja ulkopuitetta lainkaan, jonka väliin voisi mennä vettä tai huurtua tms. (ellei umpiolasielementti rikki). Näitähän käytetään yleisesti julkisissa tiloissa ja tullee myös yleistymään omakotitaloissakin. Itse en ainakaan esim. kivitaloon muun tyyppistä ikkunaa edes miettisi.

        Nyt kun täällä muutamassa viestissä on puhuttu alumiini-ikkunasta niin jotkut varmaan käsittää tämän kokoalumiiniseksi ikkunaksi, ja joku toinen taas puu-alumiini -ikkunaksi. Nämä kaksi on kuitenkin rakenteeltaan aivan erilaisia. itse ainakin pidän täysalumiinista ikkunaa yleisesti ottaen niin paljon laadukkaampana tuotteena, että on lähestulkoon häpeällistä sotkea halpatuotteeksi kehitetyt puu-alu ikkunat samaan lauseeseen.


    • Kylmä karmi?

      Alumiinikarmi on putkimainen tuote jonka sisäosissa on lämpökatkokset.. Kuoriosuudessa kylmä ulkoilma siirtyy johtumalla huoneen puolelle.
      Alumiini, alumiini/puu tai puu ovat kaikki hyviä ikkunamateriaaleja.
      Teollisuuden suunnittelemat ikkunat ja ovet ovat teknillisiltä osiltaan susia.
      Halvat tuotantoratkaisut sekä huolimattomat työt ja ala-arvoiset asennukset pilaavat hyvienkin materiaalien arvot.

      • köhpöh

        Taivahan tosi. Hyväkin tuote saadaan helposti pilattua väärillä ratkaisuilla.

        Alumiinikarmista vielä sen verran, että täysalumiinisen ikkunan karmi (samoin kuin puite) koostuu kahdesta erillisestä putkimaisesta alumiiniprofiilista, jotka on erotettu toisistaan lämpökatkolla. Lisäksi sisäosa on nykyisin täytetty lämpöä eristävällä aineella. En aivan käsittänyt mitä tarkoitit kuoriosuudella jota pitkin lämpö pääsisi johtumaan, mutta kuitenkin ulkopuolen profiili on täysin erotettu sisäpuolen profiilista. Nykyisin ei ole mikään ongelma valmistaa täysalumiinisia ikkunoita, joiden U-arvo < 1.0


    • ? tuulilasinpyyhkijien paikka :) ... Musiikkitalossa kuulemma vähennetään lämmitystä yöajaksi, nyt harkitaan lisälämmittämistä

      järkeä voisi kyllä käyttää ikkunapinta-alojen mitoittamisessa ... nyt on jopa erilaisin verhoin jatkuvasti peitettäviä turhia neliömetrejä ... ja muutenkin lasia liikaa

    • Utuinen pinta

      Minulle on jäänyt epäselväksi miksi ikkunoiden U-arvon pitää olla niin hyvä, että ei näe ulos ?
      Eikö lasien tarkoitus olekkaan näköyhteyden saaminen ulkomaailmaan ?

      • kjffsf

        Tuoltahan se vähän niinkuin juontaa juurensa:
        http://www.finlex.fi/data/normit/34163-C3-2010_suomi_221208.pdf

        Eli suomen rakentamismääräyskokoelmassa ikkunoiden ja ovien U-arvon vertailuarvoksi on määrätty nykyään 1.0. Eli käsittäkseni jos ei ikkunat ole tuota luokkaa, täytyy tämä kompensoida parantamalla jotain muuta lämmöneristyksen osa-aluetta, ja osoittaa määräysten täyttyminen erillisillä tasauslaskelmilla.


    • Vanhat olivat ok.

      Ei suomen rakentamismääräyskokoelma koske olemassaolevaa kiinteistökantaa.
      Miksi uusien tuotteiden ja rakennusten ongelmia pitäisi sijoittaa myös vanhoihin kiinteistöihin?
      Uusia ikkunoita myydään eniten olemassaoleviin kiinteistöihin.

      • tosimiesPelurimies55

        uskomatonta ettei kukaan kuluttaja ole vienyt asiaa käräjäoikeuteen, , eli varmasti se joka tajuaa vaatia saa korvauksia, jos myyntiesitteessä on mainintaa tilapäisestä huurtumisesta joskus syksyllä ja todellisuus on että ikkunat huurtuvat pariksi kolmeksi päiväksi et tuote todellakaan ole sitä mihin se on myyty


      • niponipo
        tosimiesPelurimies55 kirjoitti:

        uskomatonta ettei kukaan kuluttaja ole vienyt asiaa käräjäoikeuteen, , eli varmasti se joka tajuaa vaatia saa korvauksia, jos myyntiesitteessä on mainintaa tilapäisestä huurtumisesta joskus syksyllä ja todellisuus on että ikkunat huurtuvat pariksi kolmeksi päiväksi et tuote todellakaan ole sitä mihin se on myyty

        No eikös tuo pari kolme päivää pahimmillaan ole juurikin tilapäinen huurtuminen? Vuodessahan on 365 päivää josta kolme päivää on < 1 %


      • dwguiqfgl
        niponipo kirjoitti:

        No eikös tuo pari kolme päivää pahimmillaan ole juurikin tilapäinen huurtuminen? Vuodessahan on 365 päivää josta kolme päivää on < 1 %

        tilapäinen huurtuminen ei ole sitä että lasit jäätyvät päiviksi about 3 tai 4


    • Ruudun takaa

      Seloyltakin on saatavana nyt huurtumattomat lasit, aiankin asiakaspalvelu niin väitti. Pilkintonin tehtaalta asiakaspalvelija sanoi että he ovat juuri lanseeraamassa uuden tuotteen, joten viallisiset tuotteet varmaan vaihdetaan tappelun jälkeen.

    • eljii

      Tosityhmää.
      U-arvo määrätään mutta ei lämmönkulutusta vaikkapa per lattianeliö

      RMK:n mukaanko on laillista että koko ulkoseinä on ikkunaa kunhan U

      • Allumiini

        Ei ihan niinkään. RakMk sanoo: Rakennuksen yhteenlasketun ikkunapinta-alan vertailuarvo on 15% rakennuksen kokonaan tai osittain maanpäälisten osien kerrosten kerrostasoalojen summasta, mutta kuitenkin enintään 50 % rakennuksen julkisivupinta-alasta. Ja seinällehän oli sitten tiukemmat vaatimukset (yleensä 0,17 W/m²K). Ikkunapinta-alaa pienentämällä siitä 15%:ta voi sitten kompensoida seinää tai vaikkapa yläpohjaa.Tai päinvastoin.


    • Näkijä Hki

      Sanomatalon kaikki seinät ovat läpinäkyvää lasia. ?

    • ottaa päähän

      Meillä Skaalan ikkunat (ostettu 2009), joista myyjä ei myyntitilanteessa puhunut mitään huurtumisesta (ja jäätymisestä). Papereissa kyllä maininta asiasta, mutta minä luulin että ikkunat huurtuvat vain hiukan alareunasta. Isot ikkunat ovat kokonaan huurussa ja myös jäätyneet muutamaan otteeseen ja kyllä ottaa päähän, kun ulos ei näe. Erityisesti tämä syksy ja talvi on ollut monia päiviä kun tämä ilmiö on esiintynyt. Nytkin ikkunat ovat huurussa.

      • Anonyymi

        Meillä myös Skaalab ikkunat ja väittävät huurtumisen ja jäätymisen johtuvan ylipaineesta. Ei pidä paikkansa. Meillä on alipaine. Kyllä ottaa päästä, kun ei ikkunasta ulos näe!!


    • vapaa huolto

      Uudet huoltovapaat ikkunat. Tarkoittanee: ei voi huoltaa, osta taas uudet.

    • LaScala

      Skaalalla väittivät äskettäin, että heillä on markkinoiden ainoat lasit jotka eivät huurru. Kuulemma jotain salaista ainetta ulkolasissa.

      • Pro Alavus

        Ainakin Alavus ikkunat myy frost free ikkunoita, jotka toimivat hyvin.
        En ostanut Skaalalta, kun oli niin salaista etteivät voineet kertoa mitään faktoja - alkuvuonna 2012.


    • Anonyymi

      Meillä Skalan uudet ikkunat ja huurtuvat ulkoa päin niin, ettei näe mitään ulos.
      Haluan vanhat ikkunani tkaisin. Niistä sentään näki läpi!

      Kun Skalan kanssa teette ikkunakauppoja, vaatikaa kauppakirjaan maininta HUURTUMATTOMAT IKKUNAT. Muussa tapauksessa joudutte katselemaan pelkkää huurua syksystä kevääseen!

      Kaduttaa tämä ikkunaremontti!

      • Anonyymi

        Ei huurru KLAS1 lasit . Niissä on 3 lasia yhdessä ja välissä kaasu . U-arvo jopa 0.6. Kuusamossa tehdään, mutta niiden ei tarvi paljoa mainostella kun menevät kaupaksi muutenkin. Muuten Älsvsby-talot käyttää samanlaista ratkaisua, mutta ne ei myy erikseen ikkunoita . On hyvät kun on kuitenkin kahdella tiivisteellä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5519
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3405
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1883
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1865
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1709
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1548
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1463
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1337
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1336
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      22
      1305
    Aihe