Omasta pihasta

Saigulla

"Pysäköinti yksityiselle aluelle ilman alueen haltijan lupaa on kielletty (sanoo Tieliikennelaki)."

Miten siis on jos asut rivitalossa josta maksat kallista vuokraa ja jossa on isohko huoneistokohtainen oma etupiha..
Kuuluuko sen hallinnointi siis asukkaalle vai isännöitsijälle?

Nimittäin eräs yksityinen firma kyttää jatkuvasti että pidämmekö ajoneuvoamme tilapäisesti etupihalla, jossa se ei haittaa kyllä ketään.
Eihän oma yksityispiha edes ole ns. pelastusreittiä? Kun kuitenkin itse asuinalueen tie on aina vapaa.

16

1809

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 29

      Lue yhtiöjärjestyksestä. (tai vuokrasopimuksestasi)

      Mitä siitä seuraa, että joku vahtii pihallanne olevia ajoneuvoja, onko siitä jotain haittaa?
      Miten tämä valvonta tapahtuu? (kameralla?)

      • dsflsdkä

        Samat sanat. Piha on (siis koko tontti) yhtiön hallinnassa, paitsi jos yhtiöjärjestyksessä on sanottu toisin.


    • ....,,,,

      Kyllä sen pihan hallinnointi kuuluu asunto-osakeyhtiölle, sen hallitukselle ja viimeisenä ketjussa hallituksen palkkaamalle isännöitsijälle.
      Harvassa rivitaloyhtiössä on omaa piha-aluetta, edes siellä "takapihalla".

    • weqrewqew

      Piha-alueet eivät kuulu huoneistoon vaikka olisi huoneiston kohdalla. Ne on taloyhtiölle kuuluvaa. Osakas omistaa vain huoneiston hallintaan kuuluvat osakkeet.

    • ITS...

      Vuokratalossa toimitaan vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti ja omistusyhtiössä noudatetaan yhtiöjärjestyksen määräyksiä, jonka ns. huoneistoselitelmässä on mainittu osakashallintaan kuuluvat tilat. Kunnan/kaupungin aikanaan rakennusluvan yhteydessä vahvistama asemapiirustus osoittaa alueet jotka on tarkoitettu pysäköintiin ja liikennemerkein voidaan tietysti opastaa.

      Riippumatta mitä vuokrasopimus tai yhtiöjärjestys sanoo, et voi pysäköidä autoasi muualle kuin pysäköintialueelle vuokraamaasi parkkiruutuun, autotalliin tai vieraspaikalle. Kulkyväylillä ajamisesta, pysähtymisestä tai pysäköinnistä määrätään liikennemerkein (esim. aluepysäköintikielto sisäänajossa ja lisäkyltti sallittu merkityillä paikoilla).

    • kn öolj näöjnm

      Paljonpa oli täysin väärää tietoa.

      Osoyssä osakkaalla on tietty määrä osakkeita, jotka eivät tietenkään anna omistusoikeutta mihinkään muuhun kuin osakkeisiin. MUTTA. Osakkeet antavat osakkaalle hallintaoikeuden tiettyhin tiloihin. Asunto sisäpuolelta, tottakai. LISÄKSI hallintaoikeus koskee asuntoon kuuluvaa pihaa, etupihaa, parveketta, ulkovarastoa, mahdollista parkkipaikkaa, omia portaita jne. Asia voidaan lukea toisestakin laista, nimittäin rikoslaista, kohdasta KOTIRAUHA-ALUE.

      Jos sulla piha, mikä selkeästi on sun piha, eikä taloyhtiön yhteinen piha-alueen piha. Kyllä sinne voi parkkeerata auton. Ainakin tilapäisesti. Sitten pitää ottaa huomioon järjestysssääntö ja etenkin TURVALLISUUS ASIAT. Jos kyseessä poistumistie, elikkäs paikka, joka estää esim. paloautojen, ambulanssien tms toimisen, parkkeerata ei yksinkertaisesti saa.

      Yleensä hallinassa olevat alueet on kyllä selkeästi tiedossa. Kyllä kaikki tietävät, että omalle pihalleen saa laittaa grillin. Se oikeastaan aika hyvä verailukohta, saatko laittaa sille paikalle grillin, vai onko se taloyhtiön piha-aluetta?

      Yhtiö voi kieltää parkkeeraamisen järjestyssäännössä. Olkoon perusteita tai ei. Jos parkkeeraaminen on kiellettyä, se sitten täysin yksiselitteisesti on. VAIKKA olisikin hallintaoikeus.

      Ja sellainenkin asia, saako paikalle edes ajaa autolla. Jos on ajokieltomerkki, eikä lisäkilpeä "huoltoajo sallittu" tai "tontille ajo sallittu", sinne edes ei saa ajaa autolla(viranomaiset ja hälytytsajoneuvot asia erikseen.

      PERIAATE kuitenkin on, sun piha on sun hallinnassa aina, kun se selkeästi ei ole taloyhtiön yhteistä aluetta, siis kaikkien osakkaiden vapaasti käytettävissä. Eri asia sitten mikä on sallittua yhtiöjärjestyksessä ja mikä ei.

    • ....,,,,

      Ja täyttä soopaa koko kirjoitus.

      ”Paljonpa oli täysin väärää tietoa.

      Osoyssä osakkaalla on tietty määrä osakkeita, jotka eivät tietenkään anna omistusoikeutta mihinkään muuhun kuin osakkeisiin. MUTTA. Osakkeet antavat osakkaalle hallintaoikeuden tiettyhin tiloihin. Asunto sisäpuolelta, tottakai. LISÄKSI hallintaoikeus koskee asuntoon kuuluvaa pihaa, etupihaa, parveketta, ulkovarastoa, mahdollista parkkipaikkaa, omia portaita jne. Asia voidaan lukea toisestakin laista, nimittäin rikoslaista, kohdasta KOTIRAUHA-ALUE.”

      -Hallintaoikeus on vain, jos näin on yhtiöjärjestyksessä mainittu.
      Rikoslakia olet lukenut jostakin muualta kuin lakikirjasta, koska siellä ei ole sellaista kohtaa kuin KOTIRAUHA-ALUE. Olet jopa tehnyt asunto-osakeyhtiön tontista oman yksityisalueesi.


      ”Jos sulla piha, mikä selkeästi on sun piha, eikä taloyhtiön yhteinen piha-alueen piha. Kyllä sinne voi parkkeerata auton. Ainakin tilapäisesti. Sitten pitää ottaa huomioon järjestysssääntö ja etenkin TURVALLISUUS ASIAT. Jos kyseessä poistumistie, elikkäs paikka, joka estää esim. paloautojen, ambulanssien tms toimisen, parkkeerata ei yksinkertaisesti saa.”
      -Pelastustie tulee selkeästi merkitä kilvellä "pelastustie" ja "pysäköinti kielletty" merkillä ja se on asemakaavassa merkitty pelastustieksi.

      ”Yleensä hallinassa olevat alueet on kyllä selkeästi tiedossa. Kyllä kaikki tietävät, että omalle pihalleen saa laittaa grillin. Se oikeastaan aika hyvä verailukohta, saatko laittaa sille paikalle grillin, vai onko se taloyhtiön piha-aluetta?”
      -Kyllähän sinä omassa käytössäsi olevalle pläntille voit grillin laittaa vaikka alue on yhtiön.
      Jos olet joskus rivitalossa asunut, lienet huomannut, että esimerkiksi vesipisteitä kastelua varten ei ole jokaisen asunnon seinässä, silti kaikilla on oikeus vettä käyttää. Jos piha-alue jossa hana on olisi sinun hallinnassasi, voisit kieltää muita seinässäsi olevasta hanasta vettä ottamasta.

      Yhtiö voi kieltää parkkeeraamisen järjestyssäännössä. Olkoon perusteita tai ei. Jos parkkeeraaminen on kiellettyä, se sitten täysin yksiselitteisesti on. VAIKKA olisikin hallintaoikeus.

      Ja sellainenkin asia, saako paikalle edes ajaa autolla. Jos on ajokieltomerkki, eikä lisäkilpeä "huoltoajo sallittu" tai "tontille ajo sallittu", sinne edes ei saa ajaa autolla(viranomaiset ja hälytytsajoneuvot asia erikseen.

      PERIAATE kuitenkin on, sun piha on sun hallinnassa aina, kun se selkeästi ei ole taloyhtiön yhteistä aluetta, siis kaikkien osakkaiden vapaasti käytettävissä. Eri asia sitten mikä on sallittua yhtiöjärjestyksessä ja mikä ei.

      -Yritäpä seuraavan kerran, kun taloyhtiö tekee vaikkapa ulkomaalausta, estää maalareiden tulo ”hallinnassasi olevalle pihallesi” vetoamalla rikoslain kohtaan ”Hallinnan loukkaus”.
      Tulet huomaamaan, ettei pihasi ole hallinnassasi.

      • gr wt w 34 f s

        Mitä kohtaa et ymmärtänyt?

        Jos piha on osakkaan hallinnassa, se on. Jos ei, niin ei ole. Monet vanhemmat yhtiöt jättäneet osakkeitten pihat yhtiön hallintaa, mikä on typerää, aiheuttaa paljon ongelmia.

        Ei ohikulkija voi tietää kaikkien maailman yhtiöiden järjestyssääntöjä. Jollain pihalla saa kävellä, toisella pihalla kävellessään syyllistyykin sitten kotirauhan rikkomiseen.

        Täysin puuceesta oleva asia.

        Lakiin ährätty muutosta jo pitkään. Kestää ilmeisimmin ikuisuuden. Niin kauan, kuin laikia ei saa käytännön mukaiseksi, lakimiehillä riittää töitä. Pitää olla joko/tai, Ei jompsis/kumpsis.

        Mutta jos on kotirauha-aluetta, se on sitä.

        Autojen säilyttämisestä ja parkkeeraamisesta sitten muitakin asioita, vaikkapa pelastuslaki. Ja yks muuten yhdenvertaisuuslaki. Ei voi sallia yhden osakkaan parkkeerata pihalleen ilmaiseksi, jos muut joutuvat maksamaan muualla sijaitsevasta parkkipaikastaan. Lisäksi kaava, tieliikennelaki, kaikenlaista.

        Asioita sotkee just taloyhtiöiden vaihtelevat järjestyssäännöt, jotka voivat olla mitä tahansa. Se on sekamelska, jota ulkopuolinen, eikä aina osakaskaan pysty aina tajuamaan, tai ymmärtämään. Eli järjestyssäännöistä pitäisi päästä mahdollisimman yksiselitteisesti saamaan lakien mukaisia, mutta laeissa porsaanreikiä, minkä takia homma on niin sekavaa,

        Maalareista puhuen, mistä sä tiedät, kuka maalari ja kuka valemaalarina toimiva murtovaras? Sama aina, jos ei tunne tulijaa, henkilökortin printtaa kotikoneeltaan kuka tahansa hetkessä. Yks hyvä muuten jehovat, ei "VArtiotorni"-lehti ole mikään henkilötodistus, jollain vain on sellainen.

        Pihalle pääsemisen voi estää, muuten se ja sama, mikä on laki tai järjestyssääntö, ei rikolliset niistä välitä.


    • ...

      Sielläpä taaskin kerran "viisastelee" joku pikkuyhtiön hallituksen jäsen, joka ei tunne lakeja. Asia on täysin yksiselitteinen jo asoy laissa. Osakkaalla TODELLAKIN on hallintaoikeus osakekirjansa alueisiin.

      Ja turpourpo ei tajua ydinkohtaa. Se nimenomaan on HALLINTAOIKEUS. Yhtiöhän omistaa kaiken, osakas HALLINTAOIKEUDEN. Joku julkisiviremonttihan on ihan selkeä, jos on remontti, siitä tiedotettu, ID- korteilla olevat työntekijät, selvä asiahan se on. Tai huoltomies, jolla dokumentit. Talon ulkopuolihan ja monet muut asiat ovat taloyhtiön vastuulla. Ihan selvä asia. MUTTA. Ilman tunnisteita, kenenkään pihoille, asuntoihin, portaille, varastoihin ei kenelläkään ole kerrassaan mitää asiaa, etenkään ilman asiaa.

      Taidat olla jostain romaniasta tullut talon ryöstäjä, kun tuollaisia vääriä tietoja leviettelet? Kyllä niitä kiertää joka puolella suomea kaikenlaista "huoltomiestä" ryöstelemässä mummeleita tai murtautulevat asuntoihin.

      Minun pihan todellakin on minun HALLINNASSANI, taloyhtiön yhteiset pihat ovat taloyhtiön HALLINNASSA. Ja nyt oli kyse MINUN HALLINNASSA OLEVASTA PIHASTANI, ei taloyhtiön yhteisestä pihasta.

      Ja kuten alkuperäiseen kysymykseen kertauksena vastaus. Auton voi kyllä väliaikaisesti parkkeerata omalle pihalleen, jos yhtiön järjestyssääntö ei sitä kiellä. Jatkuvaan pysäköintiin piha ei ole tarkoitettu, jos ei erikseen sallittu. Sitä varten pitää usein hankkia parkki paikka. Aloittaja kyseli väliaikaisesta parkkeerauksesta, se on sallittua, jos ei erikseen ole kielletty. Monissa yhtiöissä muuten parkkipaikat asunnon pihassa. Mutta ei läheskään kaikissa. Yhtiökohtainen asia.

      Ja tavaran purkamine tai lastaaminen on aina sallittua. Noudattaen tieliikennelakeja jne.

      Mistä teitä uppopumpun tasoisella älykkyysosamääräällä varusteteltuja idiootteja oikein riittää?

      Sivumennen mainiten. Mä heitin pihaltani pois ukkelin, joka oli muka "remonttifirman tarkastaja". Heilutti jotain lappua. Ei suostunut näyttämään henkilöllisyystodistusta. Otin yhteuttä temonttifirmaan. Ei kuulemma ollut niitten mies.

      • "Sielläpä taaskin kerran "viisastelee" joku pikkuyhtiön hallituksen jäsen, joka ei tunne lakeja. Asia on täysin yksiselitteinen jo asoy laissa. Osakkaalla TODELLAKIN on hallintaoikeus osakekirjansa alueisiin"

        Voi pikkuista :( Olet tavallaan aivan oikeassa, mutta osakas hallitsee "pihaansa" vain mikäli se on määritelty hänen hallintaan yhtiöjärjestyksessä. Juuri niin asia määritellän AsOyL:ssäkin.

        Yhtiön järejestyssäännöt taas eivät ole velvoittavia, vallitseva laki ja kunnalliset järjestyssäännöt taas ovat. Ymmärrätkö näiden asioiden eron?

        Annas kun arvaan, seuraavaksi vedät perustuslain kehiin??

        Aloittajan tapauksessa olisin enemmänin huolissani osakkuudesta AsOy:ssä joka käyttää rikollisjärjestöön rinnastettavissa olevan yrityksen palveluita. Mitä seuraa seuraavaksi, neuvotteletko hallituksen kanssa vai Helvetin Enkeleiden kanssa???


      • ITS...
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        "Sielläpä taaskin kerran "viisastelee" joku pikkuyhtiön hallituksen jäsen, joka ei tunne lakeja. Asia on täysin yksiselitteinen jo asoy laissa. Osakkaalla TODELLAKIN on hallintaoikeus osakekirjansa alueisiin"

        Voi pikkuista :( Olet tavallaan aivan oikeassa, mutta osakas hallitsee "pihaansa" vain mikäli se on määritelty hänen hallintaan yhtiöjärjestyksessä. Juuri niin asia määritellän AsOyL:ssäkin.

        Yhtiön järejestyssäännöt taas eivät ole velvoittavia, vallitseva laki ja kunnalliset järjestyssäännöt taas ovat. Ymmärrätkö näiden asioiden eron?

        Annas kun arvaan, seuraavaksi vedät perustuslain kehiin??

        Aloittajan tapauksessa olisin enemmänin huolissani osakkuudesta AsOy:ssä joka käyttää rikollisjärjestöön rinnastettavissa olevan yrityksen palveluita. Mitä seuraa seuraavaksi, neuvotteletko hallituksen kanssa vai Helvetin Enkeleiden kanssa???

        Yhtiökokouksen hyväksymät järjestysmääräykset ovat osakkaita sitovia ja niiden rikkominen oikeuttaa hallituksen antamaan varoituksen sekä yhtiökokouksen ottamaan huoneiston yhtiön hallintaan. Sanoisin että on aika paljon ankarammat seuraukset kuin järjestyslaissa.

        Yksityiset pysäköintivalvontayritykset ovat suitsineet pysäköintiä todella tehokkaasti tilanteessa jossa kunnallinen vastaava palvelu ei pysty yksityisiä maanomistajia palvelemaan. Ne joiden mielestä yksityinen pysäköinninvalvonta on ongelma, ovat lähes aina niitä jotka eivät yhteisistä säännöistä välitä. Toiminta ei haittaa niitä jotka pysäköivät sääntöjen mukaisesti.

        Siitä olen ns. yleisen mielipiteen kanssa samaa mieltä että tällainen toiminta vaatisi oman lakinsa ja että yksityinen toiminta olisi luvanvaraista sekä valitusmenettely olisi yhtenäinen.


      • järjestyslaki...
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        "Sielläpä taaskin kerran "viisastelee" joku pikkuyhtiön hallituksen jäsen, joka ei tunne lakeja. Asia on täysin yksiselitteinen jo asoy laissa. Osakkaalla TODELLAKIN on hallintaoikeus osakekirjansa alueisiin"

        Voi pikkuista :( Olet tavallaan aivan oikeassa, mutta osakas hallitsee "pihaansa" vain mikäli se on määritelty hänen hallintaan yhtiöjärjestyksessä. Juuri niin asia määritellän AsOyL:ssäkin.

        Yhtiön järejestyssäännöt taas eivät ole velvoittavia, vallitseva laki ja kunnalliset järjestyssäännöt taas ovat. Ymmärrätkö näiden asioiden eron?

        Annas kun arvaan, seuraavaksi vedät perustuslain kehiin??

        Aloittajan tapauksessa olisin enemmänin huolissani osakkuudesta AsOy:ssä joka käyttää rikollisjärjestöön rinnastettavissa olevan yrityksen palveluita. Mitä seuraa seuraavaksi, neuvotteletko hallituksen kanssa vai Helvetin Enkeleiden kanssa???

        "kunnalliset järjestyssäännöt"

        Valittaja_LKV höpöttänyt vuonna 2012 jostain kunnallisista järjestyssäännöistä, jotka oli jo silloin kumottu lähes kymmenen vuotta sitten.


    • 27

      ""Yhtiön järejestyssäännöt taas eivät ole velvoittavia, vallitseva laki ja kunnalliset järjestyssäännöt taas ovat. Ymmärrätkö näiden asioiden eron?""


      Minäpä totean, että järjestyslaki tehtiin siksi, että kuntien järjestyssäännöt yhtenäistyivät.

    • ilkeetä peliä....

      Kyllä aikoinaan Viitaniementiellä pihaan ei saanut pysäköidä muut kuin rässihousumiehen vieraat, muille tilattiin välittömästi lappuliisa.

      • isäntä

        En minä tänne Viitaniementielle ole koskaan ajatellut lappuliisaa tilata.
        Tervetuloa vaan tuttavat kylään.


    • näin meillä

      jokaiseen huoneistoon kuuluu yksi autokatos paikka ja vieraat sekä ylimääräiset autot ovat parkissa vieraspaikoilla niitä on 6kpl.Hyvin toimii ,eipä ole kukaan valitellut

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14836
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3036
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3034
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3034
    Aihe