Isännöisijän ja taloyhtiön hallituksen toiminta

Oikeutta etsivä

Asunto-osakeyhtiössämme paljastui reilu puoli vuotta sitten kosteusvaurio, jonka alkuperäksi ja syyksi osoittautui raknnusaikainen virhe. Talo on kolmattakymmenettä vuotta vanha. Vesieristeet on tuolloin olleet tyyliin muovimatto ja laatat päälle. Muovimatto oli siis virheellisesti asennettu ja siitä kosteus päässyt etenemään. Taloyhtiö korvasi vauriot, koska kosteus oli myös rakenteissa.
Tämän jälkeen tehtiin kosteusmittaukset kaikissa asunnoissa. Kosteusmittaustuloksia jouduttiin odottelemaan, vaikka isännöitsijä oli tietyn toimittamisajankohdan ilmoittanut. Viimein tulokset oli allekirjoittaneenkin käsillä, ja kosteuslukemat pintamittauksella oli yli 80 useassa kohtaa. Mittaukset tehneen firman tiedotteessa luki, että luvun ollessa yli 80 on kosteus rakenteissa.
Allekirjoittanut oli suunnitellut muutoinkin tehdä pintaremonttia osakkeessa ja olin yhteydessä isännöitsijään. Hän ei ottanut kuuleviin korviinsakaan, että asia jotenkin kuuluisi taloyhtiölle. Vielä sinä päivänä kun lattia oli purettu auki, hän väitti puhelimessa, että kosteutta ei ole rakenteissa.
Taloyhtiön hallitus ei ole vastannut allekirjoittaneen kysymyksiin siitä, kuinka näitä kosteusraportteja on käsitelty vai onko isännöitsijä aivan itse ottanut tämän linjan, että ei kuulu taloyhtiölle...vaikka asunto-osakeyhtiölaissa selvästi sanotaan korjausten kuuluvan taloyhtiölle, jos rakenteissa on kosteutta.
Onko kukaan joutunut painimaan vastaavanlaisesta asiasta taloyhtiössään? Kuka osaisi neuvoa, mistä lähteä hakemaan oikeutta - tarkoitan sitä, että saisin vastauksia esittämiini kysymyksiin ja mahdollisesti korvausta, koska tilapäinen asumiseni muualla remontin ajan venyi. Remontti seisoi useita viikkoja, kun pakkoraossa hallituksen piti asiaa käsitellä ja todeta että taloyhtiön vastuulle asia kuuluu.
MIkä olisi oikea osoite tai keino asiaa hoitaa? Hallituksen jäsenet eivät näköjään ota mitään kantaa isännöitsijän toimintaan ja isännöitsijä puhuu toisena päivänä toista ja toisena toista. En ole mm. saanut asiakirjaa nähtäväkseni, joka lain mukaan minulla on oikeus saada.

9

693

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hpj

      Pintamittauksen perusteella ei koskaan ruveta tekemään remonttia, koska pintamittaus on vain suuntaa antava. Kun olette ruvennut tekemään remonttia omatoimisesti ja jos remontin aikana ei ole rakenteista löytynyt kosteutta, niin silloin taloyhtiön ei tarvitse osallistua kustannuksiin.

      • PiliPali11

        Ymmärsin alkuperäisen tekstistä, että remontin aikana kosteutta löytyi ja yhtiö oli lopulta kaiken maksanut.


    • Pulteri

      Hieman jäi epäselväksi, mitä oikein vielä haluat. Jos ymmmärsin oikein, niin yhtiö on kuitenkin korjauksen lopulta maksanut.
      Yleisesti:
      - hallitus valvoo isännöitsijän toimia
      - hallituksen on vastattava kirjallisesti osakkaan kirjalliseen kyselyyn, löytyy suoraan laista
      - jollei hallituksen työskentely tyydytä, niin yhtiökokouksessa hallitus vaihtoon
      - yhtiökokous voi päättää olla myöntämättä vastuuvapautta hallitukselle ja isännöitsijälle. Tämä mahdollistaa mahdolliset oikeustoimet hallitusta vastaan, jos yhtiö haluaa nostaa kanteen.
      - viime kädessä voit haastaa yhtiön oikeuteen syntyneestä vahingosta riippumatta siitä, onko hallitukselle myönnetty vastuuvapautta.

    • Oikeutta etsivä

      Kiitos tähänastisista vastauksista. En ensisijaisesti hae mitään taloudellista korvausta asiasta, vaan oikeaa tietoa siitä, kuinka olisi pitänyt toimia. Eli onko hallitus käsitellyt asiaa silloin kun kosteusmittaustulokset ovat tulleet? Millä perusteella on päädytty siihen, että suositellaan remonttia mikäli mittaustulokset ovat olleet korkeita ja että kuka on keksinyt asian ratkaisuksi silikonisaumausten tekeminen kosteusvaurion korjaamiseksi. Äkkiseltään on tullut vaikutelma siitä, että isännöitsijä on aivan omatoimisesti laatinut ohjeistuksen kosteusmittausraportin liitteeksi ja että asiantuntijaa ei ole hyödynnetty jatkotoimien laatimiseksi. Ylimääräistä yhtiökokoustahan ei ole kutsuttu koolle asian tiimoilta. Nyt olen kuullut huhun, että yhtiökokous on tulossa. Olisin iloinen, jos joku jaksaisi asiaa kommentoida tai kertoa omakohtaisia kokemuksia. Asuntohan on ihmisen suurimpia sijoituksia elämässä, joten sen hoitamisesta on luonnollisesti kiinnostunut.

    • varis1

      Hei, Jos talonne kuuluu kiinteistöliittoon se on ainakin paikka josta oikeutta voi hakea. Yhtökokouksessa kannattaa ottaa asia esille ja voit miettiä miten haluat asian hoidettavaksi ja pyytää kokousväkeä kannattamaan asiaasi.Sitten vaaditte että hallitus välittömästi alkaa kilpailuttaa isännöitsijäpalvelut.Jos hallituksessa on paljon kokematonta porukkaa,isännöitsijä selkeästi vedättää heitä.

      • IsännätönAsunnonomistaja

        Juuri näin, osaamaton hallituksen puheenjohtaja kattaa osaamattomuutensa yleensä turvautumalla osaamattomaan isännöitsijään. Hyvä isännöitsijä eli ihan perusasiat osaava on taloyhtiölle erittäin arvokas. Yhtiön osakkaat valvovat hallituksen toimintaa, hallitus valvoo hallituksen puheenjohtajan toimintaa, puheenjohtaja valvoo isännöitsijän toimintaa.
        Samoin menee mittavien korjaushankkeiden valmistelu, isännöitsijät oikovat tässä ja tekevät omavaltaisia päätöksiä ja kusevat osaamatonta hallitusta linssiin. Minkään isomman korjaushankkeen läpivienti ei tapahdu isännöitsijän toimesta tai hallituksen toimesta, nämä yhdessä valmistelevat ja kilpailuttavat hankkeen taloyhtiölle, tämän kilpailutuksen voittaneen urakoitsijan kanssa tehdään ehdollinen sopimus liitteineen. Tämä esitetään hallituksen ja isännöitsijän toimesta sitten yhtiökokouksessa osakkaille, jotka tämän hankkeen hyväksymisen tekee. Moni isännöitsijä yrittää vedättää taloyhtiöitä myös kuluissaan, hyvä esimerkki on tästä pelastussuunnitelma, energiatodistus ja nyt tämä uusi tietosuoja-asetus, joka on pelkästään sopimuksien päivitys eli sopimuksiin lisätään vaatimus uuden tietosuoja-asetuksen noudattamisesta ja täten myös sopimuksen noudattamisen valvomisesta. Nyt ilmeisesti isännöitsijätoimistot ovat huomanneet, että eivät ole valvoneet sopimuksien noudattamista ennenkään, esimerkiksi huoltoyhtiön toimintaa, niin rahastavat nyt palveluna tästä???? Silkkaa kusestusta omien tehtävien laiminlyönnistä veloittamisena Antakaa kenkää osaamattomille isännöitsijöille ja isännöitsijätoimistoille, niin saadaan alalle jäämään osaavat.
        Lopuksi hyvän hallintotavan mukaisesta toiminta pitää olla avointa ja taloyhtiössä tiedotuksen pitää toimia "keskustelkaa keskenänne"


    • koohottajalle stop

      No miksi ihmeessä aloin purkamaan ja remontoimaan kun kosteusasian käsittely oli viellä kesken?
      Jos haluaa oikeutta, niin silloin pitää myös itse toimia oikein. Yhtiökokouksessa on varmaankin kosteusmittauksen tulokset esillä ja niistä keskustellaan. Olisit silloin vaikuttanut asiaan ja kertonut halustasi remontoida, jos yhtiö ei remonteihin ryhdy.

    • nvvvknbv

      "ja kosteuslukemat pintamittauksella oli yli 80 useassa kohtaa. Mittaukset tehneen firman tiedotteessa luki, että luvun ollessa yli 80 on kosteus rakenteissa."

      Sinua, isännöitsijää, hallitusta ja kaikkia muita on kusetettu tuon "kosteusmittauksen osalta. Tai sitten et kirjoita täyttä totuutta..

    • Jaksamista sinulle

      Rahaa palaa ja aikaa kuluu.... tuttua juttua. Meillä remontit kestivät 9 kk. Asumishaitta melkoinen. Vakuutukset ei korvaa koska asunto-osakkeessa ei vakuuteta rakenteita ja siellähän se vika on. Isännöitsijä on vakuuttava yhtiökokouksissa, todellisuudessa patalaiska. Sataan kertaan saa kysellä asioita ja papereita. Mikään ei hoidu. Meillä lakimies hoitaa nyt asiaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14836
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    4. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    6. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3035
    7. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3035
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3034
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3029
    10. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3026
    Aihe