MTK:n vastine Aamulehden..

... mielipidesivuilla

SALALIITTOJUTUT POTASKAA

nimimerkit Lännen mies (Al 3.10)ja Etelän viljelijä (Al 18.9) nostivat tällä palstalla muutamia tärkeitäkin asioita esille. Sääli, että kirjoitukset olivat pääosiltaan samaa aiemminkin esillä ollutta Kepu-MTK-salaliittopotaskaa. Jätän sen täysin omaan arvoonsa- uskokoon taas, ken haluaa. Vain nimimerkin takaa voi kirjoittaa tuollaista soopaa. Ymmärrän kyllä, että yhteisöjä tulee voida arvostella kovastikin, mutta moinen salaliittohömppä vie huomion oikeilta asioilta. MTK:ta on mukava syyttää kaikista ikävistä asioista- sateinen kesä lienee myös meidän syytä. Mistä lienee moinen katkeruus peräisin?

Tukioikeuskysymys ja uuden pellon raivaaminen ovat tärkeitä esille nostettuja asioita. Allekirjoittaneelle on tullut tukioikeudesta enemmän yhteydenottoja kuin mistään muusta yksittäisestä asiasta yli kymmenvuotisen järjestöuran aikana. Tukioikeuden irrottaminen pellon omistuksesta ei ole MTK:n vaatimus saati meidän keksintöä vaan täysin päinvastoin- EU:n ministerineuvoston asetus määrää vaihtoehdot hyvinkin tarkasti.

Aina voidaan väittää, että meidän olisi pitänyt asiaa ponnekkaammin vastustaa. Järjestön johdon tehtävä on arvioida se mikä jäsenistön ja elinkeinon kannalta elintärkeää ja varmistaa niiden asioiden hoituminen. Koko EU:n tasolla tapahtuvassa uudistuksessa on paljon valvottavaa eikä joka asiaa saada edes tyydyttäväksi.

Minulle tulleet yhteydenotot voidaan jakaa kahtia. Toiset ovat huolestuneita siitä, että heidän mahdollisuus harjoittaa viljelyä vaikeutuu tulevaisuudessa kohonneina vuokrina, rehualan vähentymisestä tms. johtuen. Loput ovat huolissaan siitä menettävätkö he nyt heille kuuluvan oikeuden, jonka häviäminen vähentäisi vuokratuloa tai tuhoaisi mahdollisuuden aloittaa viljely uudelleen esimerkiksi jatkajan toimesta. Molemmat ovat tärkeitä ja oikeita näkökulmia.

Käsittämätöntä on, ettei pellon tukea voida kytkeä sen viljelyyn. Tosiasia on kuitenkin se, että joudumme itse sopimaan tukioikeuden kohtalosta eri tilojen välillä. Toivottavasti mahdollisimman moni vuokramies ja vuokranantaja täydentävät nykyisiä vuokrasopimuksiaan siitä miten tukioikeuden kanssa menetellään. MTK suosittelee tätä ja siitä on julkaistu ohjeita ja niitä tullaan edelleen julkaisemaan kun säädöspohja valmistuu.

Villeimmät huhut tukioikeuden hinnasta ovat aika hurjia. Viljelijöiden etua ei ainakaan palvele niiden levittäminen tai tukioikeuden hinnan "vedättäminen". Kun käytännössä jokaiselle peltohehtaarille saa tukioikeuden niin mitä sellaisella "omaisuudella" tekee mitä ei voi hyödyntää. Toisin sanoen tukioikeudella ei ole mitään arvoa, jos ei ole peltoa. En usko tukioikeudelle muodustuvan kovinkaan suurta hintaa. Raiviot voivat kyllä sotkea tilanteen. Nykyisten arvioiden mukaan kaikki cap-tuet yhdistävän tuen suuruus olisi Pirkanmaalla n. 200 e/ha ja uutta elinkeinoon tulevaa rahaa ei tule tämän myötä yhtään lisää. Jokaisen kannattaa miettiä mitä tuosta kannattaa maksaa.

Pellon raivaaminen on Pirkanmaalla vähäistä mutta jos nykyisen tilanteen annetaan jatkua - maksumiehinä raivaamiseen osallistumme. Pellon merkittävä raivaaminen on todellinen uhka. Kun uutta peltoa raivataan lisää vähentää se automaattisesti hehtaarilta maksettavaa tukea- jaettava summa on sama vaikka hehtaarit kasvavat. Toisaalta jos tukioikeutta ei raivioille tule ja kun niitä tehdään syntyy kilpailua tukioikeudesta, jolloin sen hinta nousee.

Todellinen vääryys tapahtuu jos jonkun maakunnan edun nimissä käytännössä viljelykelvottomia alueita raivataan pelloiksi vain näennäisesti. Tällaista on ilmassa.

Peltojen raivaaminen tukien tavoittelemistarkoituksessa on tehtävä mahdottomaksi mahdollisimman nopeasti. Tilusolosuhteiden jne. parantamiseksi tehdyt pienimuotoiset raivuut on oltava mahdollisia. Raivioista johtuva pahin uhka on kuitenkin tuotannon kasvaminen, se vaarantaa koko tukijärjestelmän niin etelässä kuin pohjoisessakin. Niin ristiriitaista kuin se onkin.


VISA MERIKOSKI

Toiminnanjohtaja
MTK-Pirkanmaa

3

332

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teksti

      "Pellonraivaus on lopetettava

      Suomen liittyessä EU:n jäseneksi oli maamme viljelty peltoala alle kaksi miljoonaa hehtaaria, tähän mennessä ala on kasvanut jo 400 000 hehtaarilla. Tämä siitä huolimatta, että EU:n pyrkimyksenä on ollut ylituotannon vähentäminen, mihin tuleva tukiuudistuskin tähtää.

      Kun Suomi liittyi EU:n jäseneksi, kehotettiin viljelijöitä ilmoittamaan kaikki pellot tukirekisteriin, uusia peltoja ei enää pitänyt ottaa tukien piiriin. Kuitenkin MTK:n junttaamana alettiin kaikessa hiljaisuudessa lähinnä Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa raivata uusia peltoja, mitkä vastoin aikaisempia päätöksiä junailtiin tukioikeuksien piiriin.

      Raivattujen metsien joukossa on paljon sellaista alaa, mikä on aikoinaan saanut isot metsittämistuet ja verovapauden, ja nyt rankavaiheessa ne raivataan maataloustukia tuoviksi pelloiksi. Raivausinnon ja laajentamisen tekee ymmärrettäväksi C-alueella maksettavat valtaisat tukiaiset, esimerkiksi eräs tunnettu kainuulainen MTK-maidontuottaja saa Suomen valtion kassasta vuosittain liki puoli miljoonaa mummonmarkkaa ylimääräisiä kansallisia tukia, päälle vielä normaalit EU-tuet luonnonhaittakorvauksineen, ja EU:n korkeimman tuottajahinnan.

      Lisäksi kotieläintilat saavat tuotantorakennuksiin 70 % investointiavustuksen, samoin korkeat tuet rehuvarastoihin ja korjuukoneisiin. Näitä tukia ei tarvitse maksaa takaisin.

      Nyt tukiuudistuksen yhteydessä on MTK iltalypsyllään ”huomannut”, että C-alueen maidontuottajille on muodostunut 20 miljoonan euron ”tukivaje”. Pääministeri Vanhanen on jo luvannut varata budjettiin tämän rahan.

      Sosiaali- ja terveysministeriön budjetista on otettu vuosittain lähes miljardi mummonmarkkaa maatalouden lomituksiin, pois terveydenhoitorahoista.Missään muussa maailman maassa ei tämmöistä valtion kustantamaa lomitusjärjestelmää tunneta.

      Alunperin myös muittenkin alojen pienyrittäjät kuuluivat tämän tuen piiriin, mutta Ahon hallituksen keskustalaiset heittivät heidät ulos tästä järjestelmästä. Uusien peltoraivioitten ottaminen tukien piiriin on johtanut siihen, että kaikkien peltohehtaarien tukia on leikattu. Myös viljatilan cap-tukea on siirretty vastoin EU-liittymissopimuksen ehtoja nurmelle, tänä vuonna tuo leikkaus vie viljatilan cap-tuesta liki 10 %.

      Tämänkin mulkkauksen takana on maataloutemme pahin syöpä MTK.

      EU-liittymissopimuksessa pohjoisen tuen ehtoihin kuului, että tämä tuki ei saa aiheuttaa tuotannon kasvua C-alueella. MTK junaili kolme vuotta sitten tähän sellaisen muutoksen, että nyt tuotanto voi kasvaa lähes rajatta. MTK on lähtenyt myös ajamaan AB-alueen maidontuotantoa alas, jotta etelän maitokiintiöt voidaan siirtää C-alueelle.

      Uusimpien tietojen mukaan ruotsalaiset sianlihan- ja kananmunien tuottajat ovat ottamassa Brysselissä esille Suomen kilpailua vääristävät ja vientimarkkinoita sekoittavat kansalliset tuet. Myös virolaiset maidontuottajat suunnittelevat samaa.

      Maa-ja metsätalousministeriön virkamiehet suhtautuvat kielteisesti raivioitten ottamiseen tukien piiriin.Kuitenkin poliittisesti sitoutunut maatalousministerimme aikoo hyväksyä tuet, hänelle puolueen etu on tärkeämpi kuin maataloutemme tai koko yhteiskunnan etu.

      Oikeudenmukaisuuden nimissä kaikki EU-jäsenyyden aikana raivioiksi hävitetyt metsät pitäisi istuttaa raivaajien kustannuksella uudestaan puuta tuottaviksi metsiksi.

      Lännen mies"

      Mielipide Aamulehti Sunnuntai 3. lokakuuta 2004

    • ....teksti

      AL 18.9. mielipidesivu:

      "Tukioikeuksista jo päätös
      Eu:n maatalousuudistuksessa on tarkastelun kohteeksi otettu pellon tukioikeusperiaate, kuuluuko tuki maanomistajalle vai vuokralaiselle. Periaatteessa tukioikeus tulee kuulumaan vuokralaiselle, mutta Eu sallii myös sen mahdollisuuden, että tukioikeus palautuu vuokrakauden päätyttyä maanomistajalle, siirrettäväksi sitten seuraavalle vuokralaiselle.

      Matti Vanhasen (kesk) kansanrintamahallitus sopi viime keväänä MTK:n kanssa, että tukiuudistuksen Suomi-versiossa nimenomaan kielletään tukioikeusen palauttaminen maanomistajalle vuokrakauden päätyttyä.

      Hallitus lähetti jo heinäkuussa tukiuudistusmallinsa Eu-komission hyväksyttäväksi.

      Tukioikeuden arvoksi on arvioitu 1000-1500 euroa/hehtaari, vuokralainen voi Suomi-versiossa viedä tämän tukioikuden mennessään ja muuttaa sen rahaksi. Menettäjä on maanomistaja.

      On todella ihmeellistä, että keskustan politiikot ovat nyt vaalien alla vaatimassa tukioikeuden palauttamista maanomistajalle, vaikka he ovat täysin tietoisia siitä että Suomen osalta päätökset on jo tehty. Samoin MTK on nyt omassa propagandassaan lähtenyt vähemksymään tukioikeuden merkitystä.

      Eu-tukiuudistuksen vuonna 2006 voimaan tuleva Suomi-versio on todella merkittävä omaisuuden uusjako, menettäjänä maanomistaja.

      Vanhasen kansanrintamahallitus on monessa muussakin maatalouden asiassa lähtenyt omaisuuden uusjaon tielle. Esimerkiksi investointitukipolitiikka suosii vain harvoja ja valittuja.

      Suomi sai viime syksynä moitteita EU-komissiolta, koska Suomi meni poistamaan Eu-jäsenyyden alkuvuosina AB tukialueella maksetut korotetut investointituet, mitkä olivat kompensaatiota pohjoisen korkeille tulotuille. Nämä tuet poistettiin silloin nimenomaan MTK:n vaatimuksesta. Samoihin aikoihin poistettiin MTK:n vaatimuksesta AB-tukialueelta myös nuoren viljelijän tuki, pohjoisessa sitä maksetaan edelleenkin.

      Vanhasen kansanrintama yhdessä MTK:n kanssa palautti nyt nämä investointituet omituisella tavalla: tuet kohdistettiin kotieläintiloille, mutta ulotettiin myös pohjoiselle c-alueelle. Käytännössä nämä etelään tarkoitetut tuet valuvat nyt pohjoiseen, siellä ne kotieläintilat pääasiassa ovat. Kaikki ne vähäiset investointituet, mitä etelän viljatila on voinut tähän mennessä hakea, joko poistettiin tai pudotettiin niin pieniksi, että niillä ei peitetä edes byrokratian kustannuksia.

      Viljatilan näkökulmasta on Vanhasen kansanrintaman ja MTK:n politiikka kovasti syrjivää: esim. AB-tukialueella saa karjatila viljapellolleen noin 40 euroa korkeamman tuen kuin viljatila vastaavalle pellolle.

      Myös MTK:n aiheuttava viljan cap-tuen leikkaus vie tästä cap-tuesta tänä vuonna vähintään kuusi prosenttia. Vanhasen hallitus nosti reippaasti nuorten starttirahoja, mutta vain kotieläintiloille.

      Ministeri Kalervo Hemilä neuvotteli virkakautenaan Eu-komissiolta viljan kuivatustuen, mistä pääsevät osallisiksi vain Suomi ja Pohjois-Ruotsi.

      Näin Eu-komissio tunnusti Suomen maatalouden erityisolosuhteet. Nyt kuitenkin Vanhasen hallitus ja MTK sopivat, että tukiuudistuksen Suomi-versiossa tästä erityisoikeudesta luovutaan.

      Etelän viljelijä"

    • vastine

      Merikosken vastine: Aamulehti mielipidesivu 9. 10.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      324
      3456
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      214
      2879
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      144
      2524
    4. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      18
      2049
    5. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      2045
    6. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      10
      1806
    7. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1682
    8. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      16
      1600
    9. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      122
      1296
    10. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      247
      1241
    Aihe